Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Αγρομετεωρολογικά συστήματα και η χρήση τους στη γεωργία (video)

Ημερίδα με τίτλο «Αγρομετεωρολογικά Συστήματα και οι χρήσεις τους στη σύγχρονη γεωργία» διοργάνωσε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του έργου «Agrometeorology - Εγκατάσταση Αγρομετεωρολογικού Συστήματος για την Ορθολογικότερη Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και Βελτιστοποίηση Καλλιεργειών».



Όπως τονίστηκε, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, νέα εξελιγμένα συστήματα έχουν αναπτυχθεί που μπορούν να παράσχουν πολύτιμη βοήθεια προς τους αγρότες. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούν αγρομετεωρολογικά δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς τοποθετημένους στρατηγικά στις περιοχές της γεωργικής σημασίας για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών που χρησιμεύουν στην επιχειρησιακή διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως η χρήση λιπασμάτων, άρδευση, ενέργειες αντιμετώπισης παρασίτων και ασθενειών κ.λπ. Η γνώση σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την εκτιμηθεί η αναμενόμενη παραγωγή μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας σε μια περιοχή.
Το έργο στόχο έχει την εγκατάσταση δυο τέτοιων δικτύων, ένα στην περιοχή Αργυροκάστρου στην Αλβανία και ένα στην περιοχή Πρεσπών στη Δυτική Μακεδονία. Τα δίκτυα σχεδιάσθηκαν ώστε να καλύπτουν πλήρως τις καλλιέργειες στις περιοχές εφαρμογής. Τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και τα διαθέσιμα αποτελέσματα δείχνουν την ελκυστικότητα μιας τέτοιας λύσης.
Τα αναμενόμενα οφέλη από την εγκατάσταση των αγρομετεωρολογικών συστημάτων είναι:
• Λιγότερες και αποτελεσματικότερες επεμβάσεις για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών
• Μειωμένο κόστος παραγωγής
• Καθαρότερο περιβάλλον
• Καθαρότερα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας
• Μικρότερη έκθεση των καλλιεργητών σε φυτοφάρμακα
• Πλήρης και ακριβής καταγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών
Οι κοινωνικές ομάδες που ωφελούνται από την εγκατάσταση του συστήματος περιλαμβάνουν:
• Αγρότες και ομάδες παραγωγών
• Γεωπόνοι - Γεωργικοί σύμβουλοι
• Τοπικοί φορείς και Κρατικές αρχές
• Ερευνητές και φοιτητές

Ήδη, εγκαταστάθηκαν 7 πλήρως εξοπλισμένοι τηλεμετρικοί σταθμοί περιμετρικά της Μικρής Πρέσπας. Παράλληλα αναπτύχθηκε και τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, μοντέλο πρόβλεψης ασθενειών φασολιού.
Η επικοινωνία των σταθμών βασίζεται σε μικτό σύστημα επικοινωνίας με συνδυασμό UHF και GPRS δικτύωσης. Συγκριμένα όλοι οι σταθμοί εκπέμπουν τα δεδομένα ασύρματο (UHF) σε κεντρικό σημείο, το οποίο ονομάζεται γέφυρα GPRS / UHF
Από το κεντρικό σημείο και με μόνο μια γραμμή GPRS TC δεδομένα μεταβιβάζονται στο κέντρο. Το δίκτυο είναι βασισμένο στην τεχνολογία του οίκου ADCON.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν: το έργο Agrometeorology από τον Αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Δυτ, Μακεδονίας κ. Φ. Παπαθανασίου, και το αγρομετεωρολογικό δίκτυο στην Πρέσπα από τον κ. Δ. Κουβά εκ μέρους της αναδόχου κατασκευάστριας Scientact. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι εισηγήσεις του κ. Δ. Κωστίτση Msc Γεωπόνου της ΕΑΣ Φλώρινας, με θέμα «H παραγωγή φασολιού στην Πρέσπα στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» και του Δρ. Θωμά Θωμίδη Επίκουρου καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα «Εφαρμογή καινοτόμου συστήματος λογισμικών μοντέλων πρόγνωσης εμφάνισης ασθενειών».
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων – Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Αργυροκάστρου) και άνοιξε δρόμους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας Αλβανίας. Για την Πρέσπα η λειτουργία του Αγρομετεωρολογικού Δικτύου είναι ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον στήριγμα για την καλλιέργεια του φασολιού στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται.
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αργυροκάστρου, εκπρόσωποι Τοπικών φορέων, Καλλιεργητές, Γεωτεχνικοί και φοιτητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.