Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Η εκδήλωση - παρουσίαση βιβλίου της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ με αφορμή τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τους ναζί

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Οδού Ονείρων όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-‘41».
Την παρουσίαση έκανε το μέλος της ΕΠ Δυτ Μακεδονίας του ΚΚΕ Γιώργος Μούλης και παραθέτουμε εκτεταμένα αποσπάσματα

Σήμερα, 71 χρόνια μετά, η Ιστορία ξαναγράφεται από την αρχή και οι λέξεις, οι έννοιες, αποκτούν κι άλλο νόημα ακριβώς γιατί θέλουν το λαό να παραμένει απλός θεατής, να μη γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
Γι' αυτό κάνουν παρέλαση παλιοί και νέοι "σωτήρες". Γι' αυτό πάνε και έρχονται τα δήθεν "εθνικά συμφέροντα", οι "εθνικές υποθέσεις". Γι' αυτό και οι θυσίες πια δεν αφορούν στο τι ο καθένας εθελοντικά καταθέτει και για ποιο σκοπό, αλλά στο τι "από τα πάνω", του επιβάλλεται.
Όλα αυτά τα διάφορα δήθεν "εθνικοπατριωτικά" που εκστομίζουν κάθε τρεις και λίγο οι κυβερνώντες, – σημερινοί και προηγούμενοι, – είναι τελικά γνώριμες εικόνες, έννοιες, λέξεις και νοήματα που συνήθως επιστρατεύει η άρχουσα τάξη για να αποπροσανατολίσει, να ξεγελάσει και να συμπαρασύρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στους δικούς της στόχους και σκοπούς, κάτω από τη σημαία των δικών της ιδιοτελών, ταξικών συμφερόντων.
Γι' αυτό, άλλωστε, τα δικά της ταξικά συμφέροντα τα βαφτίζει εθνικά. Γι' αυτό τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα παρουσιάζονται ως "θυσίες που θα πιάσουν τόπο". Γι' αυτό και οι νέοι κάθε φορά "σωτήρες" τα δικά της συμφέροντα έρχονται πάλι να σώσουν, επιβεβαιώνοντας ότι το παλιό, το σάπιο, πάντα εμφανίζεται με τη μάσκα του νέου, πότε του αρυτίδωτου, πότε του μακιγιαρισμένου.



Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της δεκαετίας του '30 και των αντιθέσεων μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και την ανατροπή της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι αντιθέσεις, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Τόσο πριν, όσο και μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς στην πάλη τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο φασισμός - ναζισμός και όλα τα αντιδραστικά μορφώματα αποτελούν γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό αποδεικνύεται από την άνοδο και κυριαρχία του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου, που είχε την πολύμορφη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων και την ανοχή των αστικών κομμάτων. Αποδεικνύεται, επίσης, και από τη δικτατορία των Μεταξά - Γλίξμπουργκ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την αστική τάξη και τους Εγγλέζους, με τη βοήθεια των αστικών κομμάτων που έδωσαν ψήφο ανοχής και υποστήριξης στην κυβέρνηση Μεταξά.
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη. Ραχοκοκαλιά και ψυχή του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ. Ο ελληνικός λαός κατέβαλλε βαρύ φόρο αίματος για την ελευθερία του.
Πρωταρχικά αναδεικνύεται η πείρα από τη στάση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και του ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο, ταυτόχρονα με τα ηρωικά, αλλά και με τα τραγικά γεγονότα στις γραμμές του. Αναδεικνύεται η σκληρή πάλη του ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, να διαμορφώσει την πολιτική θέση του, να δείξει την αδάμαστη θέλησή του για δράση, να παρέμβει στις εξελίξεις και να σηματοδοτήσει την παρουσία του, τότε που η δικτατορία του Μεταξά διατυμπάνιζε την εξαφάνισή του. Και αυτό μέσα στις πλέον πρωτόγνωρες
συνθήκες παρανομίας και καταδιώξεων της μεταξικής δικτατορίας. Αναδεικνύεται η διαχρονική αξία και αναγκαιότητα της πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής επαγρύπνησης, της κομμουνιστικής στάσης σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης.



Ποιες ήταν οι συνθήκες δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος παραμονές του ιταλο-ελληνικού πολέμου;
Μιλήσαμε ήδη για πρωτόγνωρες συνθήκες παρανομίας και διώξεων. Πράγματι, παρότι το ΚΚΕ είχε γνωρίσει ήδη περιόδους σκληρών διώξεων (από την παγκαλική δικτατορία το 1925-1926 έως το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου από το 1929 και έπειτα), - όντας ουσιαστικά σε καθεστώς παρανομίας ή ημιπαρανομίας συνεχώς από την ίδρυσή του, - οι διώξεις που δέχτηκε επί Μεταξά δεν είχαν προηγούμενο (με 2.000 φυλακισμένους και εξόριστους παραμονές του πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονίες, κοκ). Οι πιέσεις της Ασφάλειας για να αποκηρύξουν οι κομμουνιστές τις ιδέες και το Κόμμα τους, για να υπογράψουν τις περιβόητες «δηλώσεις μετανοίας» ήταν ασφυκτικές, αφόρητες. Πολλοί παρέμειναν αλύγιστοι. Άλλοι δεν άντεξαν. Ελάχιστοι όμως πέρασαν στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου.
Τα απανωτά χτυπήματα της Ασφάλειας στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν από τα τέλη του 1939 με τη συγκρότηση από την Ασφάλεια ενός χαφιέδικου καθοδηγητικού κέντρου, μιας χαφιέδικης Κεντρικής Επιτροπής, που πήρε το όνομα «Προσωρινή Διοίκηση». Αυτό κατάφερε να πραγματοποιηθεί και χάρη στη συνδρομή ορισμένων στελεχών του ΚΚΕ που στο μεταξύ είχαν περάσει με τον ταξικό αντίπαλο. Ιδεολογικός νους της «επιχείρησης πλαστό ΚΚΕ» ήταν το μέλος της Κ.Ε. και πρώην βουλευτής του Κόμματος Μιχάλης Τυρίμος, ο οποίος μάλιστα συνέταξε προς αυτό το σκοπό ολόκληρη έκθεση. Όπως ο ίδιος ομολόγησε αργότερα «με τη ΓΑ συνδέθηκα με τη συμφωνία να τους βοηθήσω να διοικήσουν το κόμμα (έστω και τυπικά) για να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν όταν θαέπαιρνε μέρος και η Ελλάδα στον πόλεμο.» Η εν λόγω έκθεση του Τυρίμου περιλαμβάνεται ατόφια στην παρούσα έκδοσή, τόσο γιατί αποτελεί ένα σπάνιο και πολυτιμότατο ντοκουμέντο σχετικά με το πώς δουλεύει κατά του ΚΚΕ ο ταξικός αντίπαλος, αλλά και γιατί - άθελά του - αποτελεί έναν ύμνο προς την ηρωική αντοχή των απανταχού Κομμουνιστικών Κομμάτων απέναντι στην αστική καταστολή και επιθετικότητα.

13 σχόλια:

  1. Απαντήσεις στην τοποθέτηση του φίλου μου Γιώργου Μούλη: Α) «Σήμερα, 71 χρόνια μετά, η Ιστορία ξαναγράφεται από την αρχή και οι λέξεις, οι έννοιες, αποκτούν κι άλλο νόημα ακριβώς γιατί θέλουν το λαό να παραμένει απλός θεατής, να μη γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων». ΛΑΘΟΣ. Τα γεγονότα συνέβησαν τότε και έχουν καταγραφεί με ακρίβεια. Αυτοί που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, είναι όσοι τήρησαν τότε αμαρτωλή στάση και θέλουν σήμερα να αποκοπούν από το μιαρό παρελθόν τους. Όπως το ΚΚΕ που τότε συμπαθούσε τους Ναζί γιατί δεσμεύονταν από το σύμφωνο Μολότοφ – Φον Ρίμπεντροπ. Β) «Αυτές οι αντιθέσεις, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών». Τότε γιατί ενεπλάκη στον πόλεμο και η «σοσιαλιστική» Σοβιετική Ένωση; Γ) Η δικτατορία των Μεταξά – Γλίξμπουργκ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την αστική τάξη και τους Εγγλέζους, αντιτάχθηκε στους Ιταλούς Φασίστες τους οποίους κατετρόπωσε και αντιστάθηκε σθεναρά στους Γερμανούς Ναζί, τους συμμάχους των Σοβιετικών και των εγχωρίων οργάνων τους του ΚΚΕ. Δ) «Το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη με ραχοκοκαλιά και ψυχή τους το ΚΚΕ». Ήταν τα μοναδικά προδοτικά κινήματα στην Ευρώπη, γιατί μετά την απελευθέρωση της Πατρίδας τους, αντί να καταθέσουν τα όπλα, θέλησαν να υποδουλώσουν την Ελλάδα προς όφελος της Σοβιετικής Ένωσης. Το αποδεικνύει η φιλογερμανική στάση του ΚΚΕ στις αρχές του πολέμου. Ε) Το ΚΚΕ γνώρισε διώξεις από τον Πάγκαλο και από τον Βενιζέλο. Όχι από τον Μεταξά. ΣΤ) Ο ελληνικός λαός κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος για να μην υποδουλωθεί στους Φασίστες Ιταλούς. Κατέβαλε βαρύτερο φόρο αίματος για να ανακτήσει την ελευθερία του από τους Ναζί Γερμανούς. Κατέβαλε βαρύτατο φόρο αίματος για να μην ξαναχάσει την ελευθερία του ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ από τους ξενοκίνητους ένοπλους κομμουνιστές του εθνοκτόνου ΕΑΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχεις τοση σχεση με την αληθεια μιστερ ''φιλαληθη'' οση ο κασιδιαρης με τη δημοκρατια. Διαβασε τον ορκο του ελασιτη που η ''αληθεια'' σου αποκαλει προδοτη: "Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου
    για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας.
    Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Για τον
    σκοπό αυτό θα υπακούω στις πράξεις και αποφάσεις της ΠΕΕΑ και θα εκτελώευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου καιθα αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζει σαν άτομο και σαν αγωνιστή
    του ελληνικού λαού". Τσιμπα τωρα και τον ορκο του ταγματασφαλιτη παππου σου που μετα τον πολεμο εγινε ενας ουδετερος ''φιλαληθης'': Ο όρκος του ταγματασφαλίτη
    "Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ.
    Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.
    Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και οσο για τη σταση του ΚΚΕ στο ξεκινημα του πολεμου: «Προς το λαό της Ελλάδας
    Ο φασισμός του Μουσσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι έλληνες παλαίβουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
    Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
    Ολοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.
    Αθήνα 31 του Οκτώβρη 1940
    Νίκος Ζαχαριάδης
    Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το ΚΚΕ... Χτενίζεται... κάντε καμιά δουλειά ρεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περισσότερα αποσπάσματα από την εκδήλωση εδώ: http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/2015/11/71.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης; Μα, με τόσον κόπο οι επικυρίαρχοι των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ έστησαν τη Σοβιετική Ένωση, και θα την κατέστρεφαν; Τι θεωρίες είναι αυτές; Στην πράξη είδαμε τη Σοβιετική Ένωση και την επιρροή της να διευρύνονται. Στα πλαίσια του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, όπου δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη του πολέμου, η ΕΣΣΔ απέσπασε εδάφη από τη Ρουμανία προς όφελος της ΣΣΔ της Ουκρανίας, αλλά και για τη δημιουργία της ΣΣΔ της Μολδαβίας, ενώ τα μέχρι τότε ανεξάρτητα κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εντάχθηκαν στη μεγάλη οικογένεια των ΣΣΔ. Έπειτα, όταν οι ιμπεριαλιστικές χώρες ξαναμοίρασαν τον κόσμο, είδαμε να της "χαρίζουν" τον μισό.
    Δεν είδα να αναφέρεται στα αποσπάσματα ότι, εκτός από τον φασισμό-ναζισμό, και ο μαρξισμός-κομμουνισμός και τελικά η ίδια η Σοβιετική Ένωση αποτελούν γνήσια τέκνα εξεχουσών καπιταλιστών.
    Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο πόλεμος των εκατομμυρίων δολαρίων, ο Β’ των δισεκατομμυρίων, και ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ο πόλεμος των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε γράψει κάποιος.
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή είναι η διαφορά μας, σύντροφοι. Εμείς αντισταθήκαμε στο ξένο κατακτητή χωρίς να μας νοιάζει καθόλου η ιδεολογία του. Ενώ εσείς αν εισέβαλε η ΕΣΣΔ αντί για τη Γερμανία, θα ήσαστε οι πρώτοι που θα συμμαχούσατε ενάντια στην ίδια σας την πατρίδα.
    Το αποδείξατε άλλωστε περίτρανα το 1946-49. Δε θέλετε και δε μπορείτε να το κρύψετε. Για εσάς πατρίδα είναι η ιδεολογία σας και ότι φαντασίωση κατεβάσει το κλούβιο σας το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας αφήσουμε τα υποθετικά. Όταν ΕΙΣΈΒΑΛΑΝ οι 100.000 Άγγλοι του Σκόμπυ πώς αντισταθήκατε; Όταν αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού ήταν ο Αμερικανός Βαν Φλιτ πώς αντιδράσατε στην ΠΡΟΔΟΣΙΑ;

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμε 1.52 τα γραφόμενά μου απευθύνονταν στο φίλο μου Γιώργο Μούλη. Επομ΄νως, δεν σε αφορούν, εκτός αν πιστεύεις ότι ο κ. Μούλης δεν είναι ικανός να μου απαντήσει. Πάντως νομίζω ότι τον αδικείς. Ο όρκος του ελασίτη είναι αυτός αλλά αν οι ελασίτες δεν τον τήρησαν και έγιναν με δική τους επιλογή επίορκοι φταίνε αυτοί και όχι όποιος τολμά να αναφλερει το γεγονός. Τον άλλον όρκο τον βλέπω για πρώτη φορά γιατί δεν με έχει απασχολήσει ποτέ. Με το ύφος σου δε θα ασχοληθώ γιατί σε λυπάμαι. Βασίζεται στη λογική: "Όποιος δεν είναι με τη μια πλευρά, είναι οπωσδήποτε με την άλλη". Προσωπικά απορρίπτω και τις δύο ακραίες πλευρές, όπως και κάθε ακραία άποψη. Τους παραλληλισμούς με τον Κασιδιάρη σου τους επιστρέφω επαυξημένους, γιατί η ιδεολογική σου συγγένεια με τη δική του είναι εμφανής. Όσο για ταγματασφαλίτες παπούδες, δεν με αγγίζει ο υπαινιγμός σου, αλλά καλού - κακού, κοιτάξου λίγο στον καθρέπτη και μετά κοίταξε φωτογραφίες των δικών σου παπούδων. Εκεί θα βρεις πολλές ομοιότητες. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αλήθεια είναι πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί ακόμα να μαζεύει κάποιον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΜΑΥΡΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ. ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;;;;; Ο ΣΤΑΛΙΝ ΑΡΧΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ;;;;; Ο ΣΤΑΛΙΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ;; ΓΙΑ ΤΟΥΣ 50.000 ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΣΙΒΗΡΙΑ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΟΣΤΑΓΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι κομμουνιστές πατριώτες.... το είδαμε και αυτό. Μόνο στην Φλώρινα πόσα παιδιά έμειναν ορφανά από τους κομμουνιστές. ... Πόσα παιδιά σκότωσαν. Είναι νύχτα όποιο σπίτι έχει ανοιχτεί την εξώπορτα είναι δική μας. Όλα τα υπόλοιπα βάλανε φωτιά και έκαψαν τον κόσμο την ώρα κοιμόταν. Μια αληθινή ιστορία. Ήταν τυχερή αυτή η οικογένεια που η μικρή τους κόρη πηγαίνοντας στην τουαλέτα (τουρκική) άφησε ανοιχτή την εξώπορτα την πιο κατάλληλη στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ΚΚΕ διαμαρτύρετε γιατί ο Χίτλερ τους σκότωσε όλους τους και άφησε λίγους για αυτούς. Εντάξει και εσείς καλή δουλειά κάνατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.