Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Η χθεσινή παραδοσιακή βραδιά του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» (video)

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2015» του Δήμου Φλώρινας, το οποίο διοργανώνεται από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.
Στην αυλή του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα χορευτικά συγκροτήματα από τους Συλλόγους «Νέοι Ορίζοντες Σιταριάς», «Αμύντας» Σκοπιάς, «Μέγας Αλέξανδρος» Παπαγιάννη και «Προφήτης Ηλίας» Άνω Καλλινίκης.
Ο δεύτερος κύκλος του Πολιτιστικού Καλοκαιριού ξεκινάει στις 17 Αυγούστου 2015 με την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων και θα διαρκέσει έως και τις 30 Αυγούστου 2015.



6 σχόλια:

  1. ΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΓΕΙΑΤΗ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΓΓΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι δεν καταλαβεσ οι χοροι και η μουσικη εχουν και τραγουδι στην μακεδονικη γλωσσα θελουμε να τα ακουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ πολυ σωστα μιλαει ο 1:15 π.μ.!!! φτανει πια!!Μουγγες ταινιες μοναχα ο Τσαρλι Τσαπλιν επαιζε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

    Tο σύνολο σχεδόν των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ή συμμετέχουν σύλλογοι μακεδονικοί- ακόμα και σήμερα- παρατηρούμε το φαινόμενο να αρνούνται να παρουσιάσουν έστω και ένα τραγούδι στην μητρική μας γλώσσα!
    Η επιλογή αυτή, των ίδιων των διοικήσεων και των μελών των συλλόγων είναι και ανεξήγητη και περίεργη. Ανεξήγητη γιατί είναι αδιανόητο φορέας που ισχυρίζεται ότι παλεύει για την διατήρηση της παράδοσης, των χωρών και των εθίμων των προγόνων του να παρουσιάζει τους χορούς του στα μουγγά!
    Δηλαδή είναι τρελό να αυτολογοκρίνεσαι. Δεκάδες και εκατοντάδες χοροί παίζονται σε πλατείες, σε εκδηλώσεις και στις τηλεοράσεις χωρίς τα τραγούδια τους!!!
    Το γιατί έχει συμβεί αυτό εδώ και δεκάδες χρόνια το ξέρουμε όλοι και δεν βοηθά να τα ξαναλέμε. Σήμερα όμως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να συνεχίζεται αυτή η πρωτοφανής απαγόρευση.
    Οι σύλλογοι οι ίδιοι, τα μέλη και ο κόσμος πρέπει να ξαναδούν το ζήτημα αυτό.
    Ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν οι πονηροί που δεν θέλουν με τίποτα να ακούγεται το τραγούδι. Είναι αυτοί που πονηρά πονηρά λασπολογούν, βρίζουν, απειλούν και συκοφαντούν. «Αφήστε τα σκοπιανά τώρα», «αυτά δεν είναι παραδοσιακά», «μη στιγματίζετε το χωριό», «να τι θα πουν για το χωριό μας οι άλλοι» «τι θέλετε τώρα να μας κοπούν οι επιχορηγήσεις;» και άλλα πολλά τέτοια.
    Τα πράγματα είναι απλά για όποιον θέλει να είναι αξιοπρεπής…
    Αυτά τα τραγούδια που χορεύετε χρόνια και χρόνια παρουσιάστε τα με τους στίχους.
    Δύο ; Τρία; Είναι αρκετά για αρχή.
    Εξηγήστε πως δεν κινδυνεύει κανείς αν ακουστεί το Ζάικο, η Λισσάβω, το Σάρενι τσουράπι, το Ότφορι Λένω και εκατοντάδες τραγούδια του τόπου μας.
    Αυτοί που τα πολεμούν θα βρουν ή θα φτιάξουν εκατοντάδες επιχειρήματα για να σας αποτρέψουν, εσείς που θέλετε να λέτε ότι παλεύετε για την διατήρηση της παράδοσης έχετε ένα και μόνο λόγο να τραγουδήσετε τα τραγούδια μας, την αξιοπρέπεια μας.
    Εμείς οι Μακεδόνες ξέρουμε πως όταν με νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο καταθέτουμε την επιθυμία μας για την χρήση και τη διάσωση της μητρικής μας γλώσσας δεν υπερβάλουμε και δεν θίγουμε κανένα συνάνθρωπο μας.
    Σεβόμαστε κάθε πολιτισμική ομάδα συμπολιτών μας.
    Το να διατηρούμε την Μακεδόνικη πολιτιστική μας κληρονομιά είναι από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
    Απευθυνόμενοι κυρίως στους Μακεδόνες, στους «δικούς μας», τους λέμε πως η αξιοπρέπεια μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
    Μην περιμένεις να δεις τον ουρανό αν δεν σηκώσεις το σκυμμένο σου κεφάλι. Αγνόησε τις ύβρεις, τις απειλές και τις συκοφαντίες.
    Μην τους κάνεις το χατίρι…
    Οι παππούδες μας δεν ήταν μουγγοί…
    Και βέβαια δεν είναι περήφανοι αν τα εγγόνια τους παραμένουν μουγγά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντόστα μπρε. Για να σου κάνουμε το κέφι μήπως θα πρέπει να τραγουδαμε το Μπέγκαϊτε γρτσι ή εντα μίσλα ίμαμε; Δυστυχώς κάτι τύποι σαν και του λόγου σας κάνατε τρομερή ζημιά στην ντόπια παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.