Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Μικρή η συμμετοχή στην ημερίδα για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά προβάτου

Μικρή ήταν η συμμετοχή στο κάλεσμα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίτης, με κεντρικά θέματα τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά στα πρόβατα, που απασχολούν έντονα τον τελευταίο καιρό τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
Αναφερόμενος στην ημερίδα, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ στο δημοτικό διαμέρισμα Μελίτης μαζί με τις υπηρεσίες που διαθέτουμε για να ενημερώσουμε τους γεωργοκτηνοτρόφους για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο και που έχουν σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι φαινόμενο που έχει έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας για πρώτη φορά φέτος παρουσιάζει τόσο μεγάλη έκταση και δυναμική. Αυτό έγινε γιατί υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα πάρα πολλές βροχοπτώσεις που συνετέλεσαν στο να μεταφερθεί το συγκεκριμένο έντομο στην περιοχή μας. Δυστυχώς, τα ζώα που προσβάλλονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνεται να επιζήσουν. Έρχεται δηλαδή ο αφανισμός σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ολόκληρων κτηνοτροφικών μονάδων. Η ευλογιά αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως έχω πληροφορηθεί, η ευλογιά είναι η κατάρα των κτηνοτρόφων αυτήν την εποχή. Οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Μεταφέρεται και από τις ζωοτροφές που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, ενδεχομένως και από το εξωτερικό. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός μεταφέρθηκε από την Τουρκία στη χώρα μας και πλέον έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους και να φροντίσουμε να μην έρχονται τροφές ή και πρόβατα από άλλες περιοχές της χώρας μας, για να μην έχουμε τα φαινόμενα αυτά και στην περιοχή μας».
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και χρίζει άμεσης ανταπόκρισης από την πλευρά των κτηνοτρόφων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της Δ.Α.Ο.Κ. (Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), κ. Θανάσης Αλτίνης: «Σήμερα κάνουμε την πρώτη μας προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο ως προς το μεγάλο και σοβαρότατο θέμα του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος δυστυχώς ανέκυψε και στην περιοχή μας. Δυστυχώς, παρά το ότι απευθυνθήκαμε σε όλα τα Μ.Μ.Ε. και ενημερώσαμε τον κόσμο, και προσωπικά τον καθένα, δεν έχουμε την αναμενόμενη συμμετοχή. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά στον ίδιο προσωπικά. Για καταρροϊκό πυρετό μιλάμε, που αφορά στο 90% της απώλειας που θα έχει αύριο, αν όχι και σήμερα, αν δεν παραστεί να ακούσει τους κανόνες πρόληψης. Γιατί για εμάς η πρόληψη είναι η θεραπεία. Δυστυχώ ς μιλάμε μόνο για επιδοτήσεις και για πράγματα τα οποία δεν έχουν νόημα. Θα προσπαθήσουμε σήμερα σε όσους παρευρίσκονται να παραθέσουμε μέσα από οπτικοακουστικό υλικό το μεγάλο πρόβλημα του καταρροϊκού για να έχουν άμεση πληροφόρηση οι κτηνοτρόφοι. Επειδή θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις, και στο Αμύνταιο και στην Πρέσπα, θα ήθελα να επισημάνω στους φίλους μας τους κτηνοτρόφους ότι αν δεν καταλάβουν όλοι τους ότι είναι πρόβλημα που αφορά στους ίδιους δεν κάνουμε τίποτα. Σας παρακαλώ, φίλοι μου, ελάτε να ακούσετε αυτά που έχουμε να πούμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικά και βέβαια θα προφυλάξουν το δικό σας εισόδημα. Μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί γύρω στα 25 κοπάδια, ίσως και περισσότερα, γιατί έχουμε και κάποια κοπάδια τα οποία έχουμε στείλει στα εργαστήρια αναφοράς και περιμένουμε απάντηση. Τα μέτρα που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι είναι ψεκασμοί, γιατί ο ιός μεταδίδεται μέσω της σκνίπας. Δυστυχώς όμως δεν βοηθάνε σημαντικά γιατί η σκνίπα έχει αντοχές».

1 σχόλιο:

  1. Πως να έχετε κόσμο, αφού την ώρα που διαλέξατε είναι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι με τα ζωντανά τους στο βουνό. Αυτοί που το οργανώσατε είστε βαθιά νυχτωμένοι με τα τσαρούχια. Ανάθεμα τους συλλόγους που μας εκπροσωπούν και αυτούς που κρατούν τις καρέκλες στα γραφεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.