Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Για μας ποιος θα μιλήσει;

της Μαρίας Νίκου

Ένα κλασσικό κυριακάτικο πρωινό κι ένα κλασσικό σερφάρισμα στο ίντερνετ «παγώνουν» στην εικόνα μιας είδησης: «Νεκρός έπεσε 43χρονος αστυνομικός από σφαίρα Αλβανού κακοποιού, μετά από συμπλοκή στην περιοχή της Μικρής Πρέσπας».
Ασυναίσθητα, σπεύδω να μάθω αν τον γνώριζα, πριν ακόμη διαβάσω τι ακριβώς συνέβη. Σταματάω. Τι σημασία έχει, σκέφτομαι. Είτε τον ήξερα προσωπικά, είτε όχι, το συμπέρασμα είναι ένα: ένας συμπολίτης μου δολοφονήθηκε, εκεί, στην ξεχασμένη από όλους πατρίδα μου, στην προσπάθειά του να προστατεύσει εμένα κι εσένα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Φλώρινα, έζησα εκεί 18 ολόκληρα χρόνια και συνεχίζω να επιστρέφω σε αυτήν με κάθε ευκαιρία. Αγαπώ κι αυτήν και τους ανθρώπους της. Αυτή η είδηση με σόκαρε και ξαφνικά μου θύμισε όλα όσα με πονάνε για τη Φλώρινα. Στη μνήμη μου έρχεται κάτι πολύ απλό: πριν από λίγα χρόνια, σε ένα ταξίδι αναψυχής στην Αθήνα, Αθηναίος πολίτης ρωτά την καταγωγή μου κι όταν λαμβάνει απάντηση, ρωτά αν «η Φλώρινα είναι στην Ελλάδα». Δεν τον χαρακτήρισα αγεωγράφητο, βρήκα μέχρι και λογική στην αντίδρασή του!
Η Φλώρινα είναι η άκρη της Ελλάδας, ξεχασμένη απ’ τον Θεό. Είναι αυτή η πόλη που συγκεντρώνει τους λαθρομετανάστες, που ποτέ κανένας από τα κεντρικά της Αθήνας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει αν «έφυγαν» από τη χώρα, όπως τους διατάχθηκε, ή αν απλώς κρύβονται στην πόλη των συνόρων. Είναι αυτή η πόλη που αντιμετωπίζει κατά κόρον τους εμπόρους ναρκωτικών και τα λαθραία όπλα που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα. Είναι αυτή η πόλη που πριν δύο χρόνια οργάνωνε αστυνομικές επιχειρήσεις στους -25 βαθμούς Κελσίου! Είναι αυτή η πόλη που, όπως κατήγγειλε σήμερα ο κ. Μουρατίδης (πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Φλώρινας), δε διαθέτει εξοπλισμό για τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει, δε διαθέτει περιπολικά και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είναι, τέλος, αυτή εδώ η πόλη, σε αυτήν εδώ τη χώρα, που οι άνθρωποι έφτασαν σε σημείο να ληστεύουν με καλάσνικοφ απλούς ψαράδες!
Η Φλώρινα είναι μια πόλη που δεν έχει ΜΑΤ, Εξάρχεια, αναρχικούς και δακρυγόνα για να ασχοληθούν όλοι μαζί της. Ναι, δίκιο έχετε. Έχει μόνο την προστασία των συνόρων, λαθρομετανάστες κι εμπόρους όπλων και κάτι απλούς αστυνομικούς-συνοριοφύλακες!
Δε μειώνω τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί των δυνάμεων των ΜΑΤ, ή και αντίστοιχων δυνάμεων, απλώς επιχειρώ να αυξήσω στα μάτια σας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι φυλάνε τις ακριτικές περιοχές. Γιατί είναι καλό να μη μας θυμάστε μοναχά στην προεκλογική περίοδο!
Ακόμη καλύτερο θα ήταν, να μη μας θυμάστε αφού πρώτα ένα 12χρονο κορίτσι αποχαιρετήσει το 43χρονο πατέρα του. Γιατί, αυτό το κοριτσάκι, κύριε Δένδια, θα προτιμούσε τον μπαμπά του από τα συλλυπητήριά σας.
Κι απαντώντας στον Αθηναίο κύριο με την «εύλογη»» απορία του: ναι, η Φλώρινα ανήκει στην Ελλάδα και φροντίζει για τη ζωή σου…

Πηγή: protagon.gr

2 σχόλια:

  1. Σιγά μην νοιαστή ο Δένδιας και οι Αθηναίοι ,η Φλώρινα έχει βουλευτή ε και αυτος αυτοβολεύετε,είναι και από την Πρέσπα ,σιγά το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντικαθιστώ τον όρο ¨λαθρομετανάστης¨ γιατί δεν ταιριάζει σε ανθρώπους ο όρος «λαθραίος» και δίνει δικαίωμα σε φορείς εξουσίας να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ. Επειδή η Φλώρινα είναι πρώτος τόπος υποδοχής των μετακινούμενων αυτών πληθυσμών, η λύση που προτείνεται από πολλούς τοπικούς φορείς (κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, συλλόγους κ.α) για στελέχωση – επάνδρωση των συνόρων με περισσότερο στρατό και αστυνομία, πιστεύω πως είναι μια αφελής και αποσπασματική πρακτική. Ξεχνάμε πως είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι πρέπει όλες μας οι δράσεις να κινούνται γύρω από τον άξονα αυτό. Οι τοπικοί ιθύνοντες οφείλουν να πρωτοστατούν σε εισηγήσεις προς το υπουργείο εξωτερικών, προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα με προτάσεις, όπως: να ενισχύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί στην περιοχή, να υποστηρίζονται οικονομικά οι γείτονες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, να εξομαλύνονται τυχόν εντάσεις στην περιοχή, να εισηγούνται την ομαλή ενσωμάτωση μέρους των μεταναστών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
    Μοναδική μας σχέση με την Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μόνο αυτή του εισπράκτορα των επιδοτήσεων. Η μετανάστευση να είναι η ευκαιρία για πούμε κάποτε: τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για την Ευρώπη και όχι μόνο τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.