Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τα Επιμελητήρια για τις κρατικές ενισχύσεις

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σαπαλίδης την Παρασκευή 1/3/2013 συμμετείχε στην συνάντηση 25 Επιμελητηρίων στη Βέροια με θέμα την ‘’Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου’’.
Οι παριστάμενοι, έχοντας υπόψη το από 09.02.2013 Ψήφισμα των Φορέων της Πολιτείας και της Επιχειρηματικότητας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το Προσάρτημά του, αφού συζήτησαν, εξέτασαν και αξιολόγησαν τις αρνητικότατες και δυσμενέστατες (για τις επιχειρήσεις) εξελίξεις του θέματος των κρατικών ενισχύσεων και ειδικότερα:
α) Την παντελή αδράνεια και αναποφασιστικότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που συνεχώς διογκώνονται και εξαπλώνονται και β) Τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση, η οποία προμηνύει, στην περίπτωση της μη άμεσης αντίδρασης των επιχειρήσεων που συνέδεσαν την τύχη τους με τις κρατικές ενισχύσεις:
• Πλήθος διαταγών πληρωμής και καταπτώσεων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος τους.
• Ταχύτατη αύξηση του αριθμού και του ρυθμού έκδοσης και εκτέλεσης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που παρασχέθηκαν στο παρελθόν προς επιχειρήσεις περιοχών της μισής και πλέον επικράτειας και ενός μεγάλου αριθμού επιχειρηματικών κλάδων.
• Τις καταστροφικές συνέπειες και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί αλλά και για το ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, όπου αυτές δραστηριοποιούνται και το οποίο επηρεάζουν.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
Την συγκρότηση Επιτροπής με σκοπό:
• Το συντονισμό της επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους άλλους δύο εμπλεκόμενους με το θέμα των κρατικών ενισχύσεων πόλους, δηλαδή την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας, ει δυνατόν, βάσης συνεννόησης.
• Την ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την επίσημη, συστηματική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των φορέων και των επιχειρήσεων για τις ενέργειες των διαφόρων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και για τις σχετικές με τις ενέργειες αυτές δράσεις και αντιδράσεις των αρμοδίων εθνικών Αρχών.
• Τη διαμόρφωση και την προώθηση προς τις επιχειρήσεις και τα πιστωτικά ιδρύματα ολοκληρωμένης άποψης-θέσης σχετικής με τον κίνδυνο και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αντιπροσωπεύει για την κάθε μία πλευρά, αλλά και για την μεταξύ τους σχέση στην προοπτική της, η πλήρης νομική ασάφεια μέσα στην οποία κινείται πλέον το θέμα των κρατικών ενισχύσεων.
• Να διερευνήσει, να καταγράψει και να προβάλει, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, τις ενδεχόμενες σοβαρότατες εκτροπές από την νομιμότητα, εθνική και κοινοτική, οι οποίες προκλήθηκαν ή μπορεί να προκληθούν από τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, κατά την επιδίωξη είσπραξης, από τις επιχειρήσεις, εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, απαιτήσεων τους που προέρχονται από πιστωτικές σχέσεις, ευθέως ή εμμέσως συνδεδεμένες με τις κρατικές ενισχύσεις : α) μέσω της διαδικασίας της κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και β) πολύ περισσότερο μέσω της έκδοσης διαταγών πληρωμής, για απαιτήσεις που όχι μόνο δεν είναι εκκαθαρισμένες αλλά και οι οποίες εδράζονται σε ένα απόλυτα ασαφές νομικό περιβάλλον – επιστέγασμα (λόγω π.χ. του τετελεσμένου γεγονότος της παύσης λειτουργίας του Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου και της εμφάνισης αυτής της ενέργειας ως πράξης συμμόρφωσης προς το κοινοτικό δίκαιο). Για τους ίδιους λόγους υφίσταται εκτός των άλλων πλήρης αδυναμία προσδιορισμού, τόσο του συμβατικού περιβάλλοντος με βάση την οποία επιδιώκεται η δικαστική – αναγκαστική είσπραξη της απαίτησης που πηγάζει από τις προαναφερθείσες πιστωτικές σχέσεις (αυτές που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τις κρατικές ενισχύσεις) όσο και του προσδιορισμού της ορθότητας του ύψους και της αιτιολογίας προέλευσης των επί μέρους κονδυλίων που συνδέονται με την συνολική απαίτηση για την οποία επιδιώκεται η έκδοση της διαταγής πληρωμής.
• Να διερευνήσει και να αξιώσει, αρμοδίως, κάθε αναγκαία διευκρίνιση και διασάφηση, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 22 του Ν. 4002/2011, για την ανάκτηση των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, προσδιορίζοντας και προβάλλοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταβάλουν, στην περίπτωση της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, καταδιωκόμενες, ταυτοχρόνως, από το Ελληνικό Δημόσιο και από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Η Επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη :
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αναστάσιο Γιάγκογλου
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Έβρου κα Σοφία Λαμπάκη
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Γρεβενών κ. Νικόλαο Ράμμο
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργο Ντενίση
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη
Τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα
Τον σύμβουλο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Νίκο Νικόπουλο
Επίσης αποφασίσθηκε να κληθεί να συμμετάσχει στην προαναφερθείσα επιτροπή, εκπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.