Παρουσίαση του Βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών στον ΦΣΦΑ από τον πρόεδρό του Κων/νο Ραπτόπουλου-Χατζηστεφάνου
Εκ μέρους του ΦΣΦΑ εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά, Καλή Ευλογημένη και Φωτισμένη Χρονιά, Υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας, κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία, πρόοδο και ανάπτυξη στον τόπο μας. Τη νέα χρονιά να μας ενημερώνετε για ευχάριστα γεγονότα του τόπου μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, παρόλο το κρύο της σημερινής ημέρας και παρευρίσκεστε απόψε κοντά μας.
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην Αίθουσα της Πινακοθήκης του «Αριστοτέλη» («Α»), για πρώτη φορά το 2013, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την βράβευση του «Α» από την Ακαδημία Αθηνών (ΑΑ) με την ανώτατη διάκριση που απονέμει η ΑΑ, το ΒΡΑΒΕΙΟ της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών έτους 2012.
Η βράβευση αυτή αποτελεί ύψιστη τιμή για τον Αριστοτέλη, την πόλη μας και για τη Φλώρινα ως περιοχή, από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας την ΑΑ (παρακάτω θα κατανοηθούν οι λόγοι του επιμερισμού του Βραβείου).
Η ΑΑ κάθε χρόνο απονέμει σε ειδική Πανηγυρική Συνεδρία τιμητικές διακρίσεις. Πρώτη «τη τάξει» τιμητική διάκριση είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ, δεύτερη «τη τάξει» τιμητική διάκριση, είναι ο ΕΠΑΙΝΟΣ και τρίτη «τη τάξει» διάκριση, η ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ. Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις απονέμονται κατόπιν προκηρύξεων πολλών ιδρυμάτων ή ιδιωτών αλλά και «άνευ προκηρύξεων».
Για να επιτευχθεί οτιδήποτε καλό θα πρέπει να γεννηθεί πρώτα η ωραία ιδέα και να εφαρμοστεί. Τη σύλληψη της ιδέας είχαν δυο εξαιρετικά άτομα που αγαπούν τον «Α» και τη Φλώρινα πάρα πολύ. Πρόκειται για τον κ. Γεώργιο Παπαδημητρίου (φίλο και «λάτρη» της Φλώρινας, όπως και πολλών συλλόγων της Δυτ. Μακεδονίας και του «Α», συνταξιούχο οικονομολόγο ο οποίος διαμένει στην Αθήνα) και τον κ. Δημήτριο Ρίζο (Δρ. Θεολογίας, ιεροκήρυκα της ΙΜΦΠΕ, φιλόλογο, συγγραφέα, παλαιό μέλος του «Α»), τον οποίο γνωρίζετε όλοι. Την ιδέα αυτή έπρεπε να τολμήσουμε να την κάνουμε πράξη όλοι μαζί. Και το τολμήσαμε.
Για να αποδοθεί οποιαδήποτε τιμητική διάκριση από την ΑΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εισήγηση-πρόταση προς τον Πρόεδρο της ΑΑ και τα Μέλη της, ενός θεσμικού φορέα με κύρος και αξία, η οποία να εξηγεί αναλυτικά τους λόγους βράβευσης.
Αυτή η πρόταση για τον «Α» κατατέθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας κ. Δημήτριο Ηλιάδη, ο οποίος από την περασμένη άνοιξη εισηγήθηκε τη βράβευση του «Α» από την ΑΑ, αναφερόμενος στο πλούσιο ιστορικό (εθνικό, πολιτιστικό, κοινωνικό) έργο του «Α». Η εισήγηση-πρόταση του κ. Αντιπεριφερειάρχη συνοδεύτηκε και από κατάλληλο έντυπο τεκμηριωμένο υλικό του Συλλόγου μας.
Στην τελική συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΑ υπήρξαν θετικές παρεμβάσεις-εισηγήσεις από σημαίνοντες Ακαδημαϊκούς μέλη της ΑΑ, όπως από τον πρώην πρόεδρό της κατά το 1993, κ. Κων/νο Δεσποτόπουλο 100+ ετών, ο οποίος και παρέστη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό εν αποστρατεία κ. Δημήτριο Σκαρβέλη, οι οποίοι υποστήριξαν ενθέρμως τον «Α» για την ανώτατη διάκριση, δηλ. το ΒΡΑΒΕΙΟ και των οποίων οι εισηγήσεις-προτάσεις μαζί και με την εισήγηση του Προέδρου της ΑΑ κ. Γεωργίου Κοντόπουλου, πέρασαν «ομοφώνως» από την ολομέλεια της ΑΑ.
Αμέσως μετά τη λήψη της απόφαση της ΑΑ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της ΑΑ, μεταξύ της γραμματείας της ΑΑ και του «Α» για την αναγγελία της βράβευσης και ακολούθησε έγγραφο της ΑΑ στο οποίο μας καθόριζε τον τρόπο επικοινωνίας και παραλαβής του Βραβείου, με τη ρητή εντολή και υποχρέωση να μη δημοσιοποιηθεί τίποτε, εκ μέρους μας, μέχρι και την τελετή βράβευσης.
Για το ευχάριστο γεγονός ενημερώθηκε αυθημερόν το ΔΣ του «Α» όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλιάδης, μαζί και οι δυο «ανάδοχοι» του βραβείου, οι παλαιοί, εν ζωή, πρόεδροι του «Α» (εκτός από έναν με τον οποίο δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω όσο και εάν προσπάθησα) και ορισμένα από τα παλαιότερα μέλη του «Α» όπως κ. Δημοσθένης Μούσιος, ο κ. Νικόλας Δογούλης, το ζεύγος Δημητρίου-Αλεξάνδρας Λιώτση και ορισμένοι μεγάλοι ευεργέτες του Συλλόγου.
Φυσικά το νέο κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, ανεπίσημα και πολλοί από εσάς το γνωρίζατε ήδη και, σ’ αυτό το σημείο, οφείλω να σας ευχαριστήσω για την κατανόηση και υπομονή που επιδείξατε έως την επίσημη αναγγελία από τον «Α» με δελτίο τύπου.
Για την παραλαβή του βραβείου επελέγησαν 3 μέλη του ΔΣ του «Α», ο ομιλών πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κ. Κων/νος Ρόζας και ο γεν. γραμματέας κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, οι οποίοι μεταβήκαμε αυθημερόν και παραλάβαμε το ΒΡΑΒΕΙΟ από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιο Κοντόπουλο κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 28/12/2012.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «Α» βραβεύτηκε και για το περιοδικό του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, το 1966, από τον τότε Πρόεδρο της ΑΑ, αείμνηστο πλέον, κ. Κων/νο Τσάτσο με ΕΥΦΗΜΟ ΜΝΕΙΑ.
Άρα το 2012, ήταν η 2η φορά που μέλη του ΔΣ του ΦΣΦΑ κατέβηκαν στην ΑΑ, για βράβευση πλέον του Συλλόγου και της όλης δράσης του.
Σας παρουσιάζω το Βραβείο που παραλάβαμε και σας διαβάζω το Δελτίο Τύπου της ΑΑ και την Αναγγελία του Γραμματέα της ΑΑ κατά την τελετή της απονομής.
Στον πάπυρο του Βραβείου αναφέρεται η εξής αιτιολόγηση: «ανθ’ ων επί εν και εβδομήκοντα έτη υπέρ της ακριτικής Φλωρίνης και της νεολαίας αυτής πράττει».
Στην αναγγελία του Γραμματέα της ΑΑ αναφέρεται η εξής αιτιολόγηση: «Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στον Φ.Σ.Φ ‘’Ο Αριστοτέλης’’ για την πλούσια πολιτιστική δράση του επί 71 συνεχή χρόνια, τη διδασκαλία μαθημάτων, τη δημιουργία μουσείου, βιβλιοθήκης και την οργάνωση ομιλιών στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας – ενέργειες και εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας».
Στο Δελτίο Τύπου της ΑΑ αναφέρεται η εξής αιτιολόγηση: «Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στον Φ.Σ.Φ. ‘’Ο Αριστοτέλης’’ (1941), για την μακρά και πολυσχιδή εθνική και πολιτιστική του δράση».
Οι τρεις παραπάνω διαφορετικές «αιτιολογήσεις» της ΑΑ καταγράφουν πλήρως την πορεία του «Α» όλες αυτές τις δεκαετίες. Επιβεβαιώνουν την τήρηση του πρώτου καταστατικού ίδρυσης, του 1941, επιβραβεύουν την εκπλήρωση των αρχών και των ιδανικών των ιδρυτών του και όλων των μετέπειτα μελών του τιμώντας τον Αριστοτέλη, τη Φλώρινα και τη νεολαία της.
Γι’ αυτό προηγουμένως αναφέρθηκα σε επιμερισμό του Βραβείου στον Αριστοτέλη, την πόλη της Φλώρινας, τη νεολαία της και την ευρύτερη περιοχή.
Το Βραβείο που σας παρουσιάζουμε απόψε ανήκει σε όλα τα μέλη του «Α» που πέρασαν από τον Σύλλογο στα 71 χρόνια δράσης του.
Πρώτα-πρώτα ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του, που αναπαύονται οι ψυχές τους με τη διάκριση αυτή, στους επιφανείς εκείνους πατριώτες -τους ήρωες του 1940- που ανασύστησαν τον παλιό Μουσικό Σύλλογο ΟΡΦΕΑ του 1908 (ο οποίος είχε διαλυθεί το 1936) και δημιούργησαν έναν πολιτιστικό φάρο στην τριπλή κατοχή και στα θυσιασθέντα μέλη (τον μαέστρο Θωμαΐδη τον Αύγουστο του 1943 και τα 7 παιδιά του 1944). Έπειτα στα μέλη που απεβίωσαν όλα αυτά τα χρόνια, σε γνωστούς και αγνώστους, επιφανείς και αφανείς, μεγάλους και μικρούς, ιδιοτελείς και ανιδιοτελείς, επώνυμους και ανώνυμους, διάσημους και άσημους, πλούσιους και φτωχούς, προβεβλημένα και μη προβεβλημένα μέλη, ήσυχους και φασαρτζήδες, καλλιτέχνες, μουσικούς, νέους και νέες, γυναίκες και άνδρες, σε γνωστούς και αγνώστους, ζωγράφους, βοηθούς, συνεργάτες, πρωταγωνιστές και κομπάρσους, σχεδιαστές, καλλιγράφους, γλύπτες, θεατρόφιλους, μουσικόφιλους, ποιητές, λογογράφους, διανοητές, συγγραφείς, χορωδούς, μαέστρους, οργανοπαίκτες, εραστές των βιβλίων, λαογράφους, καθηγητές μουσικής, τροβαδούρους, ψάλτες και μαΐστορες βυζαντινής μουσικής, λάτρεις της κλασσικής ή παραδοσιακής μουσικής, συνθέτες, αθλητές, αθλήτριες, ορειβάτες, προπονητές, αγιογράφους, χειροπλάστες, καλλίφωνους και μη, εργάτες και τεχνίτες, ακροατές, συζητητές, ψιθυριστές, φιλοσόφους και διανοούμενους, συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, φίλους και επισκέπτες, συλλέκτες, χορευτές και χορεύτριες παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, δωρητές, πολιτικοποιημένους και μη πολιτικοποιημένους, κομματικούς και ακομμάτιστους, ικανούς και ανίκανους, ρεαλιστές και ουτοπιστές, οραματιστές και κοντόφθαλμους, τολμηρούς και άτολμους, εθελοντές και ανέμελους, επιμελείς και αμελείς, ενθουσιώδεις και απαισιόδοξους, σε Φλωρινιώτες και μη Φλωρινιώτες, σε ξενιτεμένους και παραμένοντες, επίτιμα, τακτικά και αρωγά μέλη, στους πρώτους και στους έσχατους.
Αυτοί όλοι ήταν και είναι ο «Α». Σε όλους αυτούς ανήκει το Βραβείο. Ανάλογα με την προσφορά τους έχουν μικρό ή μεγάλο μέρος του Βραβείου. Ήταν και είναι οι διπλανοί μας, οι γείτονές μας, οι δικοί μας άνθρωποι, οι παιδικοί μας φίλοι, οι συμπολίτες μας, αυτοί με τους οποίους ζούμε και πορευόμαστε. Γι’ αυτό το Βραβείο ανήκει σε όλη στην πόλη μας και όλους τους Φλωρινιώτες, σε όλη τη Φλώρινα, που την αγαπάμε και μένουμε κοντά της, σε εμάς όλους. Γι’ αυτό και η ΑΑ στις ανακοινώσεις της τονίζει την «ακριτική Φλώρινα» και την «ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας».
Αυτό που παραλάβαμε από τους παλαιότερους και επανειλημμένα το μεταφέρουμε στους νέους και με κάθε ευκαιρία το διακηρύττουμε και το έχετε ακούσει να το λένε διαχρονικά όλοι οι πρόεδροι του Συλλόγου, είναι η φράση (και πιστεύω μας) ότι: ο «Αριστοτέλης» δεν ανήκει στον πρόεδρό του ή το ΔΣ, ούτε καν στα μέλη του. Ανήκει στην κοινωνία της Φλώρινας. Σε όλους τους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες.
Το Βραβείο αποτελεί ύψιστη τιμή για κάθε Φλωρινιώτη, εντός και εκτός Φλώρινας, εντός και εκτός Ελλάδας. Αποτελεί τιμή για όσους πέρασαν από αυτόν τον Σύλλογο και αποτελεί βαριά κληρονομιά για αυτούς που υπάρχουν τώρα και ιδίως για αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς, την επόμενη γενιά. Διότι θα είναι ολέθριο σφάλμα να επαναπαυτούμε εμείς και οι επόμενοι στις δάφνες και τις δράσεις των παλαιών, οι οποίοι ξεπλήρωσαν πλήρως το χρέος τους προς τη νεολαία και την πόλης μας. Αυτοί έγραψαν ιστορία. Σε εμάς και στην επόμενη γενιά εναπόκειται να οδηγήσουμε τον «Α» σε υψηλότερα επίπεδα, να πολλαπλασιάσουμε τις δάφνες.
Ο «Α», όπως και κάθε πολιτιστικός σύλλογος, οφείλει να παράγει πολιτισμό, να κοινωνεί ιδέες, να προβάλλει αξίες, να δημιουργεί πρότυπα, να ενώνει όλους τους δημιουργικούς συμπολίτες, να κάνουμε δημιουργικούς όσους δεν είναι.
Σ’ αυτό το πνεύμα λειτουργεί και κινείται και το παρόν ΔΣ του «Α», όπως και τα προηγούμενα, κατά την παρούσα θητεία. Προσπαθούμε μέσα στο μίζερο (ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά) κόσμο μας να διατηρήσουμε τον «Α» ζωντανό για τη νέα γενιά. Προσπαθούμε να συνεχίσει τη μακρά παράδοσή του, ως φορέα πολιτισμού στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Φλώρινας.
Γνωρίζοντας ότι έχετε τη δυνατότητα να απευθύνεστε, να επικοινωνείτε και να μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο της Φλώρινας (εντός και εκτός Φλώρινας, εντός και εκτός Ελλάδας), την καθημερινότητα και όχι μόνο, δεχθείτε τις θερμές ευχαριστίες μας, για άλλη μια φορά, για την σημερινή μας επικοινωνία και με δεδομένη τη μέχρι σήμερα πολλάκις εκπεφρασμένη διάθεσή σας να σταθείτε δίπλα στον «Αριστοτέλη», παρακαλούμε μείνετε δίπλα του.
Σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, παρόλο το κρύο της σημερινής ημέρας και παρευρίσκεστε απόψε κοντά μας.
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην Αίθουσα της Πινακοθήκης του «Αριστοτέλη» («Α»), για πρώτη φορά το 2013, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την βράβευση του «Α» από την Ακαδημία Αθηνών (ΑΑ) με την ανώτατη διάκριση που απονέμει η ΑΑ, το ΒΡΑΒΕΙΟ της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών έτους 2012.
Η βράβευση αυτή αποτελεί ύψιστη τιμή για τον Αριστοτέλη, την πόλη μας και για τη Φλώρινα ως περιοχή, από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας την ΑΑ (παρακάτω θα κατανοηθούν οι λόγοι του επιμερισμού του Βραβείου).
Η ΑΑ κάθε χρόνο απονέμει σε ειδική Πανηγυρική Συνεδρία τιμητικές διακρίσεις. Πρώτη «τη τάξει» τιμητική διάκριση είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ, δεύτερη «τη τάξει» τιμητική διάκριση, είναι ο ΕΠΑΙΝΟΣ και τρίτη «τη τάξει» διάκριση, η ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ. Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις απονέμονται κατόπιν προκηρύξεων πολλών ιδρυμάτων ή ιδιωτών αλλά και «άνευ προκηρύξεων».
Για να επιτευχθεί οτιδήποτε καλό θα πρέπει να γεννηθεί πρώτα η ωραία ιδέα και να εφαρμοστεί. Τη σύλληψη της ιδέας είχαν δυο εξαιρετικά άτομα που αγαπούν τον «Α» και τη Φλώρινα πάρα πολύ. Πρόκειται για τον κ. Γεώργιο Παπαδημητρίου (φίλο και «λάτρη» της Φλώρινας, όπως και πολλών συλλόγων της Δυτ. Μακεδονίας και του «Α», συνταξιούχο οικονομολόγο ο οποίος διαμένει στην Αθήνα) και τον κ. Δημήτριο Ρίζο (Δρ. Θεολογίας, ιεροκήρυκα της ΙΜΦΠΕ, φιλόλογο, συγγραφέα, παλαιό μέλος του «Α»), τον οποίο γνωρίζετε όλοι. Την ιδέα αυτή έπρεπε να τολμήσουμε να την κάνουμε πράξη όλοι μαζί. Και το τολμήσαμε.
Για να αποδοθεί οποιαδήποτε τιμητική διάκριση από την ΑΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εισήγηση-πρόταση προς τον Πρόεδρο της ΑΑ και τα Μέλη της, ενός θεσμικού φορέα με κύρος και αξία, η οποία να εξηγεί αναλυτικά τους λόγους βράβευσης.
Αυτή η πρόταση για τον «Α» κατατέθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας κ. Δημήτριο Ηλιάδη, ο οποίος από την περασμένη άνοιξη εισηγήθηκε τη βράβευση του «Α» από την ΑΑ, αναφερόμενος στο πλούσιο ιστορικό (εθνικό, πολιτιστικό, κοινωνικό) έργο του «Α». Η εισήγηση-πρόταση του κ. Αντιπεριφερειάρχη συνοδεύτηκε και από κατάλληλο έντυπο τεκμηριωμένο υλικό του Συλλόγου μας.
Στην τελική συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΑ υπήρξαν θετικές παρεμβάσεις-εισηγήσεις από σημαίνοντες Ακαδημαϊκούς μέλη της ΑΑ, όπως από τον πρώην πρόεδρό της κατά το 1993, κ. Κων/νο Δεσποτόπουλο 100+ ετών, ο οποίος και παρέστη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό εν αποστρατεία κ. Δημήτριο Σκαρβέλη, οι οποίοι υποστήριξαν ενθέρμως τον «Α» για την ανώτατη διάκριση, δηλ. το ΒΡΑΒΕΙΟ και των οποίων οι εισηγήσεις-προτάσεις μαζί και με την εισήγηση του Προέδρου της ΑΑ κ. Γεωργίου Κοντόπουλου, πέρασαν «ομοφώνως» από την ολομέλεια της ΑΑ.
Αμέσως μετά τη λήψη της απόφαση της ΑΑ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της ΑΑ, μεταξύ της γραμματείας της ΑΑ και του «Α» για την αναγγελία της βράβευσης και ακολούθησε έγγραφο της ΑΑ στο οποίο μας καθόριζε τον τρόπο επικοινωνίας και παραλαβής του Βραβείου, με τη ρητή εντολή και υποχρέωση να μη δημοσιοποιηθεί τίποτε, εκ μέρους μας, μέχρι και την τελετή βράβευσης.
Για το ευχάριστο γεγονός ενημερώθηκε αυθημερόν το ΔΣ του «Α» όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλιάδης, μαζί και οι δυο «ανάδοχοι» του βραβείου, οι παλαιοί, εν ζωή, πρόεδροι του «Α» (εκτός από έναν με τον οποίο δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω όσο και εάν προσπάθησα) και ορισμένα από τα παλαιότερα μέλη του «Α» όπως κ. Δημοσθένης Μούσιος, ο κ. Νικόλας Δογούλης, το ζεύγος Δημητρίου-Αλεξάνδρας Λιώτση και ορισμένοι μεγάλοι ευεργέτες του Συλλόγου.
Φυσικά το νέο κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, ανεπίσημα και πολλοί από εσάς το γνωρίζατε ήδη και, σ’ αυτό το σημείο, οφείλω να σας ευχαριστήσω για την κατανόηση και υπομονή που επιδείξατε έως την επίσημη αναγγελία από τον «Α» με δελτίο τύπου.
Για την παραλαβή του βραβείου επελέγησαν 3 μέλη του ΔΣ του «Α», ο ομιλών πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κ. Κων/νος Ρόζας και ο γεν. γραμματέας κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, οι οποίοι μεταβήκαμε αυθημερόν και παραλάβαμε το ΒΡΑΒΕΙΟ από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιο Κοντόπουλο κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 28/12/2012.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «Α» βραβεύτηκε και για το περιοδικό του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, το 1966, από τον τότε Πρόεδρο της ΑΑ, αείμνηστο πλέον, κ. Κων/νο Τσάτσο με ΕΥΦΗΜΟ ΜΝΕΙΑ.
Άρα το 2012, ήταν η 2η φορά που μέλη του ΔΣ του ΦΣΦΑ κατέβηκαν στην ΑΑ, για βράβευση πλέον του Συλλόγου και της όλης δράσης του.
Σας παρουσιάζω το Βραβείο που παραλάβαμε και σας διαβάζω το Δελτίο Τύπου της ΑΑ και την Αναγγελία του Γραμματέα της ΑΑ κατά την τελετή της απονομής.
Στον πάπυρο του Βραβείου αναφέρεται η εξής αιτιολόγηση: «ανθ’ ων επί εν και εβδομήκοντα έτη υπέρ της ακριτικής Φλωρίνης και της νεολαίας αυτής πράττει».
Στην αναγγελία του Γραμματέα της ΑΑ αναφέρεται η εξής αιτιολόγηση: «Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στον Φ.Σ.Φ ‘’Ο Αριστοτέλης’’ για την πλούσια πολιτιστική δράση του επί 71 συνεχή χρόνια, τη διδασκαλία μαθημάτων, τη δημιουργία μουσείου, βιβλιοθήκης και την οργάνωση ομιλιών στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας – ενέργειες και εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας».
Στο Δελτίο Τύπου της ΑΑ αναφέρεται η εξής αιτιολόγηση: «Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στον Φ.Σ.Φ. ‘’Ο Αριστοτέλης’’ (1941), για την μακρά και πολυσχιδή εθνική και πολιτιστική του δράση».
Οι τρεις παραπάνω διαφορετικές «αιτιολογήσεις» της ΑΑ καταγράφουν πλήρως την πορεία του «Α» όλες αυτές τις δεκαετίες. Επιβεβαιώνουν την τήρηση του πρώτου καταστατικού ίδρυσης, του 1941, επιβραβεύουν την εκπλήρωση των αρχών και των ιδανικών των ιδρυτών του και όλων των μετέπειτα μελών του τιμώντας τον Αριστοτέλη, τη Φλώρινα και τη νεολαία της.
Γι’ αυτό προηγουμένως αναφέρθηκα σε επιμερισμό του Βραβείου στον Αριστοτέλη, την πόλη της Φλώρινας, τη νεολαία της και την ευρύτερη περιοχή.
Το Βραβείο που σας παρουσιάζουμε απόψε ανήκει σε όλα τα μέλη του «Α» που πέρασαν από τον Σύλλογο στα 71 χρόνια δράσης του.
Πρώτα-πρώτα ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του, που αναπαύονται οι ψυχές τους με τη διάκριση αυτή, στους επιφανείς εκείνους πατριώτες -τους ήρωες του 1940- που ανασύστησαν τον παλιό Μουσικό Σύλλογο ΟΡΦΕΑ του 1908 (ο οποίος είχε διαλυθεί το 1936) και δημιούργησαν έναν πολιτιστικό φάρο στην τριπλή κατοχή και στα θυσιασθέντα μέλη (τον μαέστρο Θωμαΐδη τον Αύγουστο του 1943 και τα 7 παιδιά του 1944). Έπειτα στα μέλη που απεβίωσαν όλα αυτά τα χρόνια, σε γνωστούς και αγνώστους, επιφανείς και αφανείς, μεγάλους και μικρούς, ιδιοτελείς και ανιδιοτελείς, επώνυμους και ανώνυμους, διάσημους και άσημους, πλούσιους και φτωχούς, προβεβλημένα και μη προβεβλημένα μέλη, ήσυχους και φασαρτζήδες, καλλιτέχνες, μουσικούς, νέους και νέες, γυναίκες και άνδρες, σε γνωστούς και αγνώστους, ζωγράφους, βοηθούς, συνεργάτες, πρωταγωνιστές και κομπάρσους, σχεδιαστές, καλλιγράφους, γλύπτες, θεατρόφιλους, μουσικόφιλους, ποιητές, λογογράφους, διανοητές, συγγραφείς, χορωδούς, μαέστρους, οργανοπαίκτες, εραστές των βιβλίων, λαογράφους, καθηγητές μουσικής, τροβαδούρους, ψάλτες και μαΐστορες βυζαντινής μουσικής, λάτρεις της κλασσικής ή παραδοσιακής μουσικής, συνθέτες, αθλητές, αθλήτριες, ορειβάτες, προπονητές, αγιογράφους, χειροπλάστες, καλλίφωνους και μη, εργάτες και τεχνίτες, ακροατές, συζητητές, ψιθυριστές, φιλοσόφους και διανοούμενους, συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, φίλους και επισκέπτες, συλλέκτες, χορευτές και χορεύτριες παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, δωρητές, πολιτικοποιημένους και μη πολιτικοποιημένους, κομματικούς και ακομμάτιστους, ικανούς και ανίκανους, ρεαλιστές και ουτοπιστές, οραματιστές και κοντόφθαλμους, τολμηρούς και άτολμους, εθελοντές και ανέμελους, επιμελείς και αμελείς, ενθουσιώδεις και απαισιόδοξους, σε Φλωρινιώτες και μη Φλωρινιώτες, σε ξενιτεμένους και παραμένοντες, επίτιμα, τακτικά και αρωγά μέλη, στους πρώτους και στους έσχατους.
Αυτοί όλοι ήταν και είναι ο «Α». Σε όλους αυτούς ανήκει το Βραβείο. Ανάλογα με την προσφορά τους έχουν μικρό ή μεγάλο μέρος του Βραβείου. Ήταν και είναι οι διπλανοί μας, οι γείτονές μας, οι δικοί μας άνθρωποι, οι παιδικοί μας φίλοι, οι συμπολίτες μας, αυτοί με τους οποίους ζούμε και πορευόμαστε. Γι’ αυτό το Βραβείο ανήκει σε όλη στην πόλη μας και όλους τους Φλωρινιώτες, σε όλη τη Φλώρινα, που την αγαπάμε και μένουμε κοντά της, σε εμάς όλους. Γι’ αυτό και η ΑΑ στις ανακοινώσεις της τονίζει την «ακριτική Φλώρινα» και την «ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας».
Αυτό που παραλάβαμε από τους παλαιότερους και επανειλημμένα το μεταφέρουμε στους νέους και με κάθε ευκαιρία το διακηρύττουμε και το έχετε ακούσει να το λένε διαχρονικά όλοι οι πρόεδροι του Συλλόγου, είναι η φράση (και πιστεύω μας) ότι: ο «Αριστοτέλης» δεν ανήκει στον πρόεδρό του ή το ΔΣ, ούτε καν στα μέλη του. Ανήκει στην κοινωνία της Φλώρινας. Σε όλους τους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες.
Το Βραβείο αποτελεί ύψιστη τιμή για κάθε Φλωρινιώτη, εντός και εκτός Φλώρινας, εντός και εκτός Ελλάδας. Αποτελεί τιμή για όσους πέρασαν από αυτόν τον Σύλλογο και αποτελεί βαριά κληρονομιά για αυτούς που υπάρχουν τώρα και ιδίως για αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς, την επόμενη γενιά. Διότι θα είναι ολέθριο σφάλμα να επαναπαυτούμε εμείς και οι επόμενοι στις δάφνες και τις δράσεις των παλαιών, οι οποίοι ξεπλήρωσαν πλήρως το χρέος τους προς τη νεολαία και την πόλης μας. Αυτοί έγραψαν ιστορία. Σε εμάς και στην επόμενη γενιά εναπόκειται να οδηγήσουμε τον «Α» σε υψηλότερα επίπεδα, να πολλαπλασιάσουμε τις δάφνες.
Ο «Α», όπως και κάθε πολιτιστικός σύλλογος, οφείλει να παράγει πολιτισμό, να κοινωνεί ιδέες, να προβάλλει αξίες, να δημιουργεί πρότυπα, να ενώνει όλους τους δημιουργικούς συμπολίτες, να κάνουμε δημιουργικούς όσους δεν είναι.
Σ’ αυτό το πνεύμα λειτουργεί και κινείται και το παρόν ΔΣ του «Α», όπως και τα προηγούμενα, κατά την παρούσα θητεία. Προσπαθούμε μέσα στο μίζερο (ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά) κόσμο μας να διατηρήσουμε τον «Α» ζωντανό για τη νέα γενιά. Προσπαθούμε να συνεχίσει τη μακρά παράδοσή του, ως φορέα πολιτισμού στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Φλώρινας.
Γνωρίζοντας ότι έχετε τη δυνατότητα να απευθύνεστε, να επικοινωνείτε και να μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο της Φλώρινας (εντός και εκτός Φλώρινας, εντός και εκτός Ελλάδας), την καθημερινότητα και όχι μόνο, δεχθείτε τις θερμές ευχαριστίες μας, για άλλη μια φορά, για την σημερινή μας επικοινωνία και με δεδομένη τη μέχρι σήμερα πολλάκις εκπεφρασμένη διάθεσή σας να σταθείτε δίπλα στον «Αριστοτέλη», παρακαλούμε μείνετε δίπλα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.