Απόσπασμα από το βιβλίο του Θεοδώρου Βόσδου
«ΦΛΩΡΙΝΑ: το χρονικό της απελευθέρωσης»
Όπως αφηγείται ο Τέγος Σαπουντζής, η Φλώρινα και τα περίχωρά της ήταν τότε ανάστατα. Ο χριστιανικός πληθυσμός διέτρεχε κινδύνους να υποστεί βιαιοπραγίες όχι μόνο από τις ορδές των Γκέγκηδων τουρκαλβανών, που είχαν κάνει την επικίνδυνη εμφάνισή τους, αλλά και από τους υποχωρούντας τούρκους στρατιώτες. Ακόμη κινδύνευαν κι από τους αλλόφρονες τούρκους των Καϊλαρίων, οι οποίοι μόλις άρχισε η νέα επίθεση και προέλαση της 6ης Μεραρχίας, εγκατέλειψαν τα Καϊλάρια και τα γύρω χωριά και σε θλιβερές μεν αλλά ανά πάσα στιγμή επικίνδυνες φάλαγγες, με τις βοϊδάμαξες και τα κοπάδια τους κατέκλυζαν την Φλώρινα, σαν πρώτο σταθμό, με κατεύθυνση την Κορυτσά. Ευτυχώς, όμως, δεν σημειώθηκαν αξιόλογα επεισόδια, χάρις στους νουνεχείς τούρκους άρχοντες της Φλώρινας.
Εν όψει όλων αυτών των γεγονότων είχε γίνει πια σε όλους αντιληπτό ότι το τέλος της τουρκικής κυριαρχίας είχε φθάσει. Φυσικά αυτό δεν διέφυγε από την προσοχή των τούρκων αρχόντων της Φλώρινας. Οι οποίοι για να προλάβουν δυσάρεστα ενδεχόμενα σε βάρος τους και των πολυπληθών τούρκων της πόλης - υπολογίζονταν τότε σε 6.500, έναντι 3.000 ελλήνων - αλλά και γιατί ήθελαν να παραδοθεί η Φλώρινα στους προελαύνοντες έλληνες, από τους οποίους, όπως έλεγαν, την είχαν πάρει. Έτσι στις 6 Νοεμβρίου 1912 το πρωί, οι Μωαμεθανοί προεστοί της πόλης, συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη στον Τεκέ, που βρίσκονταν, όπου είναι σήμερα το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, για να συζητήσουν και αποφασίσουν τι θα πράξουν, εν όψει των επερχόμενων ραγδαίων πολεμικών γεγονότων. Τα γεγονότα τους επίεζαν. Έτσι δεν άργησαν να συμφωνήσουν ότι πρέπει να καλέσουν στην σύσκεψη τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και μερικούς έλληνες προκρίτους. Έστειλαν, λοιπόν, αντιπροσωπεία από τους Χατζή Τζοφέρ Χαφίζ και Κιουτσούφ Αμέτ Αγά στον Μητροπολίτη. Οι απεσταλμένοι ανεχώρησαν αμέσως για την Μητρόπολη. Συνάντησαν τον Μητροπολίτη κι ύστερα από εδαφιαίους τεμενάδες, του εζήτησαν να πάει στον Τεκέ, όπου ήσαν μαζεμένοι ο Μουφτής, οι Μπέηδες και οι Αγάδες, ογδόντα τον αριθμό και τον περίμεναν. Ο Πολύκαρπος αρχικά φάνηκε διστακτικός. Μα ύστερα από την επιμονή των δύο απεσταλμένων δέχθηκε. Πήρε μαζί του τον Τέγο Σαπουντζή και τον γιατρό Μενέλαο Βαλάση και πήγαν στον Τεκέ.
Μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα ο Μουφτής Μεχμέτ Χουλουσή εφέντης, ενημέρωσε αμέσως τον Μητροπολίτη γιατί τον ήθελαν. Του είπε ξεκάθαρα ότι ήθελαν να παραδώσουν την Φλώρινα στους έλληνες και να γίνουν για τον σκοπό αυτό οι σχετικές ενέργειες. Χωρίς καμμιά χρονοτριβή αποφασίστηκε η αποστολή επιτροπής στον στρατηγό Γεννάδη, που βρίσκονταν στο Αμύνταιο. Την επιτροπή απετέλεσαν ο έλληνας αρχιμανδρίτης Παπαθανάσης, ο σχισματικός παπάς Παπαναστάσης, ο γιατρός Μενέλαος Βαλάσης και ο τούρκος εμπορευόμενος Μεχμέτ Ζαϊνέλ. Η συμμετοχή του σχισματικού παπά στην επιτροπή είχε την έννοια, κατά τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο, της αποδοχής και εκ μέρους των σχισματικών, της καταλήψεως της Φλώρινας από τον Ελληνικό Στρατό. Η Επιτροπή εφοδιάστηκε, κατ' αίτηση των τούρκων, για το εγκυρότερο της αποστολής της και με την κατωτέρω σύντομη επιστολή του Μητροπολίτη Πολύκαρπου: «Κύριε Διοικητά των Ελληνικών στρατευμάτων, σας γνωστοποιώ ότι οι φίλοι και σύμμαχοι Σέρβοι κατέλαβαν το Μοναστήρι και προχωρούν προς την Φλώριναν. Οι Τούρκοι της Φλωρίνης παρακαλούν να σπεύση ο Ελληνικός στρατός να καταλάβη την πόλιν μετά των συμμάχων Σέρβων και δεν θα φέρουν ουδεμίαν αντίστασιν, ούτε τον υποχωρούντα Τουρκικόν στρατόν θα αφήσουν να αντισταθή». Η επιτροπή, με οδηγό τον Νικόλαο Εξαρχο, ανεχώρησε αμέσως για το Αμύνταιο. Το μήνυμα του Μητροπολίτη παραδόθηκε στον στρατηγό Γεννάδη, ο οποίος το μεταβίβασε με οπτικό τηλέγραφο στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, που βρίσκονταν στην ’ρνισσα, απ'όπου διατάχθηκε, όπως γράφει ο Τέγος Σαπουντζής, η επίσπευση της απελευθερώσεως της Φλώρινας.
Χωρίς να εξετάσουμε εδώ ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι, γεγονός είναι, που δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, ότι στις 7 Νοεμβρίου 1912, γύρω στο μεσημέρι, ο επίλαρχος Ιωάννης Αρτης με τους ιππείς του, έφθασε προ των πυλών της πόλης. Από εκεί έστειλε τρεις ιππείς, οι οποίοι με γυμνά τα ξίφη τους και εν μέσω τούρκων στρατιωτών και όχλου, πήγαν στην Μητρόπολη και μετέδωσαν στον Μητροπολίτη Πολύκαρπο το μήνυμα του διοικητού τους, να προσέλθουν οι αρχές στην είσοδο της πόλης για να την παραδώσουν. Ο Πολύκαρπος ήταν διστακτικός, για τον λόγο ότι η Φλώρινα ήταν ακόμη γεμάτη από τουρκικό στρατό και όχλο. Κατά τον Αρτη ο Μητροπολίτης, επηρεασμένος από τον παραπάνω λόγο, του εμήνυσε η παράδοση της πόλης να γίνει την επομένη. Τότε ο Αρτης έστειλε δύο νέους ιππείς, τον επιλοχία Δήμου Δήμον και τον λοχία Γεώργιο Ριζόπουλο, με την εντολή να παρακαλέσουν τον Μητροπολίτη να παραδώσει την πόλη, γιατί, όπως γράφει ο Αρτης, «εάν δεν σπεύση να εξέλθη, θα τον αναγκάση να απέλθη με τον στρατό του και εις ο,τι συμβεί ο υπαίτιος θα είναι αυτός». Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ακριβώς έτσι συνέβησαν τα γεγονότα, όπως τα εξιστορεί ο Αρτης.
Είναι, όμως, γεγονός ότι, λόγω λιποθυμίας του Μουφτή, μόλις άκουσε την άφιξη ελλήνων στρατιωτών, ο Μητροπολίτης, ο Μουφτής και ο Ραββίνος, ως και άλλοι έλληνες και τούρκοι πρόκριτοι, κρατούντες λευκό παραπέτασμα, μετέβησαν στην είσοδο της πόλεως, όπου συνάντησαν τον Αρτη και σε σύντομη τελετή προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων, παρέδωσαν την πόλη.Ο Ιωάννης Αρτης, απευθυνόμενος προς τους άρχοντες, είπε τα εξής: «Εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου του Α' καταλαμβάνω την πόλιν της Φλωρίνης και τα υπό την δικαιοδοσίαν αυτής χωρία, κηρύσσων άμα τον στρατιωτικόν νόμον. Απαντες οι κάτοικοι των μερών αυτών, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, έσονται ίσοι απέναντι του νόμου, τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως Γεωργίου του Α' και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος». Σε αυτόν απάντησε πρώτος ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος, ο οποίος είπε: «Η πόλις της Φλωρίνης και τα υπ' αυτήν χωρία ευχαριστούμεν τον Κύριον, όστις μας ηξίωσεν να απολαύσωμεν την χαράν της επαναφοράς μας εις την Μητέρα Ελλάδα. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου. Δηλούμεν πίστιν και αφοσίωσιν εις τους νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους, τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως Γεωργίου του Α'». Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Μουφτής Χουλουσή, ο οποίος είπε: «Ημείς οι Τούρκοι ηυνοήθημεν υπό του Κυρίου και εδεσπόσαμεν επί του κόσμου όλου. Αλλά θελήσαμε να γίνωμεν κατακτηταί και τύραννοι και ο Θεός ωργίσθη καθ'ημών. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου ότι πολύ επιεικώς μας έκρινε και μας δίδει σε καλά χέρια. Δι'ο δηλούμεν ότι θα είμεθα οι πιστότεροι υπηρέται του Βασιλέως Γεωργίου». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Ραββίνος, εκ μέρους των ολίγων Εβραίων, που υπήρχαν στην Φλώρινα.
Ο σχισματικός παπάς δεν παραβρέθηκε στην παράδοση της πόλεως, γιατί, πιθανότατα, να μην είχε επιστρέψει ακόμα η παραπάνω επιτροπή, στην οποία συμμετείχε, που πήγε το μήνυμα του Μητροπολίτη στον στρατηγό Γεννάδη στο Αμύνταιο. Μετά τις προσφωνήσεις όλοι μαζί διέσχισαν την πόλη και κατέληξαν στην Μητρόπολη, όπου και υψώθηκε η Ελληνική σημαία. Λίγη ώρα αργότερα από την πλευρά της Σκοπιάς εισήρχετο στην Φλώρινα άλλο τμήμα ιππέων υπό τον υπίλαρχο Πανουσόπουλο, γνωστό ήδη στην Φλώρινα, από την συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα και στις 2.30 μ.μ., όπως προελέχθη, εισήλθε στην πόλη το 1ο Σύνταγμα Ιππικού, υπό τον αντισυνταγματάρχη Ζαχαρακόπουλο και ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Φλώρινας. Την επομένη το πρωί, 8 Νοεμβρίου, εορτή των Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ, εισήλθε θριαμβευτικά στην Φλώρινα ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο και Στρατηλάτης αποκληθείς, επικεφαλής του επιτελείου του και δύο συνταγμάτων, της σιδηράς, όπως απεκαλείτο, 4ης Μεραρχίας.
Η υποδοχή του Διαδόχου έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή στην είσοδο της πόλεως, όπου είχαν συρρεύσει οι κάτοικοι της Φλώρινας, μ' επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και τους λοιπούς προκρίτους της πόλεως. Οι σκηνές ενθουσιασμού, που εκτυλίχθηκαν κατά την υποδοχή του Διαδόχου και του νικηφόρου ελληνικού στρατού δύσκολα πέννα ανθρώπινη μπορεί να τις περιγράψει. Ήταν για τον λαό της Φλώρινας η κορυφαία στιγμή μιας λυτρωτικής πορείας πέντε αιώνων. Ήταν το ξεχείλισμα της αλύγιστης ψυχής του Φλωρινιώτη, που καρτερικά και αδούλωτος ψυχικά περίμενε την εθνική ανάστασή του. Ηταν η θεία στιγμή του γκρεμίσματος μιας μισητής αυτοκρατορίας και του τέλους ενός βασανιστικού εφιάλτη αιώνων. Αυτά τα πηγαία αισθήματα του Λαού της Φλώρινας, εξέφρασε με στόμφο και πατριωτική έξαρση ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος στις προσφωνήσεις του προς τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, τόσο στη είσοδο της πόλεως όσο και κατά την δοξολογία, που ευθύς αμέσως επακολούθησε στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Διάδοχος και το επιτελείο του παρέμειναν επί τρείς εβδομάδες στην Φλώρινα. Στην Φλώρινα, όμως, παρέμειναν κι οι Σέρβοι, με επικεφαλής τον πρίγκηπα Αρσένιο και δεν έλεγαν να την εγκαταλείψουν. Ισχυρίζονταν, μάλιστα, ότι αυτοί πρώτοι κατέλαβαν την Φλώρινα. Τελικά ο Διάδοχος Κωνσταντίνος έπεισε τον πρίγκηπα Αρσένιο ότι η Φλώρινα απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό. Έτσι μετά από μια εβδομάδα παραμονής η Σερβική Μεραρχία αναχώρησε για το Μοναστήρι. Διατήρησε, όμως, υπό την κατοχή της την γραμμή Πρώτης - Ιτέας - Μελίτης. Με συνέπεια όλα τα χωριά, που βρίσκονται προς βορρά της παραπάνω γραμμής, περιέρχονταν στην κυριαρχία των Σέρβων.
Ευτυχώς, όμως, που μερικοί Μακεδονομάχοι, που είχαν προσκληθεί από την Ελληνική κυβέρνηση να δράσουν στα μετώπισθεν του εχθρού, ο καπετάν Ζώης, ο γνωστός στους παλαιότερους Φλωρινιώτες παιδονόμος, μαζί με τους Μπραγιάννη και Τσίτσο, που έζησαν κατόπιν στην Μελίτη, ύψωσαν Ελληνικές σημαίες στο γνωστό από τον Μακεδονικό Αγώνα Μορίχοβο και το κατέλαβαν. Η κατάληψη κι απελευθέρωση επισφραγίσθηκε αργότερα από τάγμα του Ελληνικού στρατού, που είχε εισχωρήσει στην περιοχή από την Αριδαία. Έτσι, όταν το 1913 έγινε η οριστική οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος και Σερβίας, στην Ελλάδα περιήλθαν όλα τα χωριά, που βρίσκονται προς βορρά της Φλώρινας μέχρι τα σημερινά σύνορα, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, είχαν καταλάβει οι Σέρβοι και το άτυχο Ελληνικότατο Μορίχοβο, που είχε απελευθερωθεί από τους καπετάνιους του Μακεδονικού Αγώνα, περιήλθε στην Σερβία. Μαζί, όμως, με το Μορίχοβο, έμεινε οριστικά στα σύνορα του Σερβικού βασιλείου και το προπύργιο του Ελληνισμού, το ξακουστό και αλησμόνητο Μοναστήρι, μαζί με όλη την πάλλουσα από Ελληνισμό ευρύτερη περιοχή του.
Εν όψει όλων αυτών των γεγονότων είχε γίνει πια σε όλους αντιληπτό ότι το τέλος της τουρκικής κυριαρχίας είχε φθάσει. Φυσικά αυτό δεν διέφυγε από την προσοχή των τούρκων αρχόντων της Φλώρινας. Οι οποίοι για να προλάβουν δυσάρεστα ενδεχόμενα σε βάρος τους και των πολυπληθών τούρκων της πόλης - υπολογίζονταν τότε σε 6.500, έναντι 3.000 ελλήνων - αλλά και γιατί ήθελαν να παραδοθεί η Φλώρινα στους προελαύνοντες έλληνες, από τους οποίους, όπως έλεγαν, την είχαν πάρει. Έτσι στις 6 Νοεμβρίου 1912 το πρωί, οι Μωαμεθανοί προεστοί της πόλης, συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη στον Τεκέ, που βρίσκονταν, όπου είναι σήμερα το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, για να συζητήσουν και αποφασίσουν τι θα πράξουν, εν όψει των επερχόμενων ραγδαίων πολεμικών γεγονότων. Τα γεγονότα τους επίεζαν. Έτσι δεν άργησαν να συμφωνήσουν ότι πρέπει να καλέσουν στην σύσκεψη τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και μερικούς έλληνες προκρίτους. Έστειλαν, λοιπόν, αντιπροσωπεία από τους Χατζή Τζοφέρ Χαφίζ και Κιουτσούφ Αμέτ Αγά στον Μητροπολίτη. Οι απεσταλμένοι ανεχώρησαν αμέσως για την Μητρόπολη. Συνάντησαν τον Μητροπολίτη κι ύστερα από εδαφιαίους τεμενάδες, του εζήτησαν να πάει στον Τεκέ, όπου ήσαν μαζεμένοι ο Μουφτής, οι Μπέηδες και οι Αγάδες, ογδόντα τον αριθμό και τον περίμεναν. Ο Πολύκαρπος αρχικά φάνηκε διστακτικός. Μα ύστερα από την επιμονή των δύο απεσταλμένων δέχθηκε. Πήρε μαζί του τον Τέγο Σαπουντζή και τον γιατρό Μενέλαο Βαλάση και πήγαν στον Τεκέ.
Μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα ο Μουφτής Μεχμέτ Χουλουσή εφέντης, ενημέρωσε αμέσως τον Μητροπολίτη γιατί τον ήθελαν. Του είπε ξεκάθαρα ότι ήθελαν να παραδώσουν την Φλώρινα στους έλληνες και να γίνουν για τον σκοπό αυτό οι σχετικές ενέργειες. Χωρίς καμμιά χρονοτριβή αποφασίστηκε η αποστολή επιτροπής στον στρατηγό Γεννάδη, που βρίσκονταν στο Αμύνταιο. Την επιτροπή απετέλεσαν ο έλληνας αρχιμανδρίτης Παπαθανάσης, ο σχισματικός παπάς Παπαναστάσης, ο γιατρός Μενέλαος Βαλάσης και ο τούρκος εμπορευόμενος Μεχμέτ Ζαϊνέλ. Η συμμετοχή του σχισματικού παπά στην επιτροπή είχε την έννοια, κατά τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο, της αποδοχής και εκ μέρους των σχισματικών, της καταλήψεως της Φλώρινας από τον Ελληνικό Στρατό. Η Επιτροπή εφοδιάστηκε, κατ' αίτηση των τούρκων, για το εγκυρότερο της αποστολής της και με την κατωτέρω σύντομη επιστολή του Μητροπολίτη Πολύκαρπου: «Κύριε Διοικητά των Ελληνικών στρατευμάτων, σας γνωστοποιώ ότι οι φίλοι και σύμμαχοι Σέρβοι κατέλαβαν το Μοναστήρι και προχωρούν προς την Φλώριναν. Οι Τούρκοι της Φλωρίνης παρακαλούν να σπεύση ο Ελληνικός στρατός να καταλάβη την πόλιν μετά των συμμάχων Σέρβων και δεν θα φέρουν ουδεμίαν αντίστασιν, ούτε τον υποχωρούντα Τουρκικόν στρατόν θα αφήσουν να αντισταθή». Η επιτροπή, με οδηγό τον Νικόλαο Εξαρχο, ανεχώρησε αμέσως για το Αμύνταιο. Το μήνυμα του Μητροπολίτη παραδόθηκε στον στρατηγό Γεννάδη, ο οποίος το μεταβίβασε με οπτικό τηλέγραφο στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, που βρίσκονταν στην ’ρνισσα, απ'όπου διατάχθηκε, όπως γράφει ο Τέγος Σαπουντζής, η επίσπευση της απελευθερώσεως της Φλώρινας.
Χωρίς να εξετάσουμε εδώ ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι, γεγονός είναι, που δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, ότι στις 7 Νοεμβρίου 1912, γύρω στο μεσημέρι, ο επίλαρχος Ιωάννης Αρτης με τους ιππείς του, έφθασε προ των πυλών της πόλης. Από εκεί έστειλε τρεις ιππείς, οι οποίοι με γυμνά τα ξίφη τους και εν μέσω τούρκων στρατιωτών και όχλου, πήγαν στην Μητρόπολη και μετέδωσαν στον Μητροπολίτη Πολύκαρπο το μήνυμα του διοικητού τους, να προσέλθουν οι αρχές στην είσοδο της πόλης για να την παραδώσουν. Ο Πολύκαρπος ήταν διστακτικός, για τον λόγο ότι η Φλώρινα ήταν ακόμη γεμάτη από τουρκικό στρατό και όχλο. Κατά τον Αρτη ο Μητροπολίτης, επηρεασμένος από τον παραπάνω λόγο, του εμήνυσε η παράδοση της πόλης να γίνει την επομένη. Τότε ο Αρτης έστειλε δύο νέους ιππείς, τον επιλοχία Δήμου Δήμον και τον λοχία Γεώργιο Ριζόπουλο, με την εντολή να παρακαλέσουν τον Μητροπολίτη να παραδώσει την πόλη, γιατί, όπως γράφει ο Αρτης, «εάν δεν σπεύση να εξέλθη, θα τον αναγκάση να απέλθη με τον στρατό του και εις ο,τι συμβεί ο υπαίτιος θα είναι αυτός». Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ακριβώς έτσι συνέβησαν τα γεγονότα, όπως τα εξιστορεί ο Αρτης.
Είναι, όμως, γεγονός ότι, λόγω λιποθυμίας του Μουφτή, μόλις άκουσε την άφιξη ελλήνων στρατιωτών, ο Μητροπολίτης, ο Μουφτής και ο Ραββίνος, ως και άλλοι έλληνες και τούρκοι πρόκριτοι, κρατούντες λευκό παραπέτασμα, μετέβησαν στην είσοδο της πόλεως, όπου συνάντησαν τον Αρτη και σε σύντομη τελετή προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων, παρέδωσαν την πόλη.Ο Ιωάννης Αρτης, απευθυνόμενος προς τους άρχοντες, είπε τα εξής: «Εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου του Α' καταλαμβάνω την πόλιν της Φλωρίνης και τα υπό την δικαιοδοσίαν αυτής χωρία, κηρύσσων άμα τον στρατιωτικόν νόμον. Απαντες οι κάτοικοι των μερών αυτών, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, έσονται ίσοι απέναντι του νόμου, τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως Γεωργίου του Α' και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος». Σε αυτόν απάντησε πρώτος ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος, ο οποίος είπε: «Η πόλις της Φλωρίνης και τα υπ' αυτήν χωρία ευχαριστούμεν τον Κύριον, όστις μας ηξίωσεν να απολαύσωμεν την χαράν της επαναφοράς μας εις την Μητέρα Ελλάδα. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου. Δηλούμεν πίστιν και αφοσίωσιν εις τους νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους, τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως Γεωργίου του Α'». Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Μουφτής Χουλουσή, ο οποίος είπε: «Ημείς οι Τούρκοι ηυνοήθημεν υπό του Κυρίου και εδεσπόσαμεν επί του κόσμου όλου. Αλλά θελήσαμε να γίνωμεν κατακτηταί και τύραννοι και ο Θεός ωργίσθη καθ'ημών. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου ότι πολύ επιεικώς μας έκρινε και μας δίδει σε καλά χέρια. Δι'ο δηλούμεν ότι θα είμεθα οι πιστότεροι υπηρέται του Βασιλέως Γεωργίου». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Ραββίνος, εκ μέρους των ολίγων Εβραίων, που υπήρχαν στην Φλώρινα.
Ο σχισματικός παπάς δεν παραβρέθηκε στην παράδοση της πόλεως, γιατί, πιθανότατα, να μην είχε επιστρέψει ακόμα η παραπάνω επιτροπή, στην οποία συμμετείχε, που πήγε το μήνυμα του Μητροπολίτη στον στρατηγό Γεννάδη στο Αμύνταιο. Μετά τις προσφωνήσεις όλοι μαζί διέσχισαν την πόλη και κατέληξαν στην Μητρόπολη, όπου και υψώθηκε η Ελληνική σημαία. Λίγη ώρα αργότερα από την πλευρά της Σκοπιάς εισήρχετο στην Φλώρινα άλλο τμήμα ιππέων υπό τον υπίλαρχο Πανουσόπουλο, γνωστό ήδη στην Φλώρινα, από την συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα και στις 2.30 μ.μ., όπως προελέχθη, εισήλθε στην πόλη το 1ο Σύνταγμα Ιππικού, υπό τον αντισυνταγματάρχη Ζαχαρακόπουλο και ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Φλώρινας. Την επομένη το πρωί, 8 Νοεμβρίου, εορτή των Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ, εισήλθε θριαμβευτικά στην Φλώρινα ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο και Στρατηλάτης αποκληθείς, επικεφαλής του επιτελείου του και δύο συνταγμάτων, της σιδηράς, όπως απεκαλείτο, 4ης Μεραρχίας.
Η υποδοχή του Διαδόχου έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή στην είσοδο της πόλεως, όπου είχαν συρρεύσει οι κάτοικοι της Φλώρινας, μ' επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και τους λοιπούς προκρίτους της πόλεως. Οι σκηνές ενθουσιασμού, που εκτυλίχθηκαν κατά την υποδοχή του Διαδόχου και του νικηφόρου ελληνικού στρατού δύσκολα πέννα ανθρώπινη μπορεί να τις περιγράψει. Ήταν για τον λαό της Φλώρινας η κορυφαία στιγμή μιας λυτρωτικής πορείας πέντε αιώνων. Ήταν το ξεχείλισμα της αλύγιστης ψυχής του Φλωρινιώτη, που καρτερικά και αδούλωτος ψυχικά περίμενε την εθνική ανάστασή του. Ηταν η θεία στιγμή του γκρεμίσματος μιας μισητής αυτοκρατορίας και του τέλους ενός βασανιστικού εφιάλτη αιώνων. Αυτά τα πηγαία αισθήματα του Λαού της Φλώρινας, εξέφρασε με στόμφο και πατριωτική έξαρση ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος στις προσφωνήσεις του προς τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, τόσο στη είσοδο της πόλεως όσο και κατά την δοξολογία, που ευθύς αμέσως επακολούθησε στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Διάδοχος και το επιτελείο του παρέμειναν επί τρείς εβδομάδες στην Φλώρινα. Στην Φλώρινα, όμως, παρέμειναν κι οι Σέρβοι, με επικεφαλής τον πρίγκηπα Αρσένιο και δεν έλεγαν να την εγκαταλείψουν. Ισχυρίζονταν, μάλιστα, ότι αυτοί πρώτοι κατέλαβαν την Φλώρινα. Τελικά ο Διάδοχος Κωνσταντίνος έπεισε τον πρίγκηπα Αρσένιο ότι η Φλώρινα απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό. Έτσι μετά από μια εβδομάδα παραμονής η Σερβική Μεραρχία αναχώρησε για το Μοναστήρι. Διατήρησε, όμως, υπό την κατοχή της την γραμμή Πρώτης - Ιτέας - Μελίτης. Με συνέπεια όλα τα χωριά, που βρίσκονται προς βορρά της παραπάνω γραμμής, περιέρχονταν στην κυριαρχία των Σέρβων.
Ευτυχώς, όμως, που μερικοί Μακεδονομάχοι, που είχαν προσκληθεί από την Ελληνική κυβέρνηση να δράσουν στα μετώπισθεν του εχθρού, ο καπετάν Ζώης, ο γνωστός στους παλαιότερους Φλωρινιώτες παιδονόμος, μαζί με τους Μπραγιάννη και Τσίτσο, που έζησαν κατόπιν στην Μελίτη, ύψωσαν Ελληνικές σημαίες στο γνωστό από τον Μακεδονικό Αγώνα Μορίχοβο και το κατέλαβαν. Η κατάληψη κι απελευθέρωση επισφραγίσθηκε αργότερα από τάγμα του Ελληνικού στρατού, που είχε εισχωρήσει στην περιοχή από την Αριδαία. Έτσι, όταν το 1913 έγινε η οριστική οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος και Σερβίας, στην Ελλάδα περιήλθαν όλα τα χωριά, που βρίσκονται προς βορρά της Φλώρινας μέχρι τα σημερινά σύνορα, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, είχαν καταλάβει οι Σέρβοι και το άτυχο Ελληνικότατο Μορίχοβο, που είχε απελευθερωθεί από τους καπετάνιους του Μακεδονικού Αγώνα, περιήλθε στην Σερβία. Μαζί, όμως, με το Μορίχοβο, έμεινε οριστικά στα σύνορα του Σερβικού βασιλείου και το προπύργιο του Ελληνισμού, το ξακουστό και αλησμόνητο Μοναστήρι, μαζί με όλη την πάλλουσα από Ελληνισμό ευρύτερη περιοχή του.
Για πια απελευθέρωση μιλάτε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι νέοι ραγιάδες σκλαβώσαν και πάλι την πατρίδα....
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΕΝΩ ΑΝ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΩ ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΜΑΖΩΜΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΟΒΕΛΙΞ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΕΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΑΚΗ ΕΝΤΑΞΕΙ.
ΕΓΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΕΝΤΑΞΕΙ.
ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ?
ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΘΑ ΝΟΜΗΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ 2 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ..
ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ..... ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΙ
Δε μου λέτε νέα μου ο πατερούλης σας τι ψήφιζε τόσα χρόνια και ποιους;
ΔιαγραφήΜήπως εκείνους που δανειζόντουσαν με ταχύτητα τζογαδόρου και μας χρέωσαν για 40 γενιές;
Ο Ευστάθιος ο Α΄ ο Σωτήριος ο Α΄ και ο Σταύρος ο Β΄ δεν φέρουν ευθύνη ενόχου νέα μου!Φέρουν ευθύνη θύματος πολιτικού!
Θα πληρώσουν κατακραγή αλλά και αυτοί μαζί με σένα και μένα το χρέος!
Δεν έχουν την δύναμη όπως δεν την έχεις ούτε και εσύ να διορθώσουν ΤΙΠΟΤΑ!
Για το μέλλον σου ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΟΡΓΙΖΟΜΑΙ!
ΑΥΤΟ ΝΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!...αλλά...ΛΥΠΑΜΑΙ!
Άδικα τους βρίζεις!
Και γίνεσαι κακιά Άγιες μέρες απελευθερώσεως που περνάμε!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΟΧΟΣ ΕΝ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ!
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΠΕΗΣ!ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ!ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ!ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ!
ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ ΤΟΣΟ ΧΡΗΜΑ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ!
ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ "Λ" όπως το ρήμα "λιανίζω"!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΛΩΡΙΝΑ!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΙΣΤΗ 500 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ!
ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ ΜΕ ΠΡΙΟΝΩΤΟ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ ΕΠΕΡΝΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΜΠΕΗΔΕΣ ΑΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΑΔΕΣ!
ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ!
ΖΗΤΩ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΓΙΑ ΕΛΛΑΣ!
ΖΗΤΩ Η ΦΛΩΡΙΝΑ!
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΤΟ "ΒΑΛΟΥΜΕ" ΕΜΕΙΣ!
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ-ΣΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ-ΑΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
ΔιαγραφήΓΙΑΤΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΛΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΙ.
ta ktel leitourgoun sthn thn pempth 8/11/2012?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝΕ ΚΑΛΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΕΣ ΖΩΕΣ;
ΠΟΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΜΩΡΕ;
ΤΙ ΧΟΝΤΡΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;
ΧΑΖΕΨΑΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ;
Εσύ ρε κοπελιά 3:01 δεν παίζεσαι. Άκου να σου πάρουν το σπίτι. Γιατί; Επειδη η Ελλάδα θα πάρει δανεικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως τόσα χρόνια δεν έπαιρνε δανεικά; Γιατί σε ενόχλησε τώρα; Γιατί δε σε ενοχλούσε τόσα χρόνια; Γιατί δε φώναζες όλα αυτά τα χρόνια; Μήπως δεν ήξερες; Υποκρισία χρυσό μου. Βολευόσουν ως τώρα και τώρα ξεβολεύτηκες. Γιατί έτσι είναι. Όλα τα παραμύθια έχουν ένα τέλος. Ζούσες σε αυτό το παραμύθι και σε άρεζε. Ήταν όμως παραμύθι. Καλοπέραση και όταν αυτή υπάρχει ποιος πατριωτισμός και μεγάλα λόγια. Υποκρισία καλή μου.
Μαζί με βλακεία που ως γνωστόν είναι αήττητη!
7:37 Έχεις την εντύπωση πως τα 31 δις θα μας τα δώσουν για μισθούς και συντάξεις? Κούνια που σε κούναγε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒολεμένη δεν ήμουν ποτέ οι γονείς μου δεν είναι ευκατάστατοι και εκτός από αυτό η δική μου γενιά δεν πρόλαβε να πάρει τα ηνία, δεν την άφησαν.. Ούτε οικογένεια μπορούμε να φτιάξουμε με τους μισθους πείνας και την ανεργία που υπάρχει, άσε που το τρίτο παιδί το πληρώνεις για τεκμήριο.
Η Ελλάδα ήταν καλά, είχε βιομηχανία, είχε αγρότες, κτηνοτρόφούς, αλλά οι ευρωπαίοι με τα προγράμματα τους μας κάνανε να μην παράγουμε τίποτα. Δεν είναι αργά να τους σταματήσουμε όμως......
Με τα μνημόνια ούτε τις πολεμικές μας αποζημιώσεις μπορούμε να ζητήσουμε εφόσον οι δικοί μας προδότες αυτό έχουν υπογράψει,δεν μπορούμε επίσης να δανειστούμε από καμία άλλη μεγάλη δύναμη(ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ) και δεν είναι μόνο τα χρήματα.... Το ότι δυαλύσανε την παιδεία, τα νοσοκομεία, την άμυνα αυτό δεν σε ενοχλεί εσένα?
Όσο για τα σπίτια που λεω θα μας τα πάρουν αυτό ειναι αλήθεια.....
Με το αγγλικο δικαιο όλα θα μας τα πάρουν και την δημόσια περιουσία της Ελλάδας αλλά και την ιδιωτική...
ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΦΤΑΙΜΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ .ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΚΩΛΛΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΕΧΕΙΣ ΧΑΖΕΨΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.
ΔιαγραφήΘέλω να συμπληρώσω και κάτι άλλο...Χθές είπα ότι ΄΄θέλουν τα σπίτια μας και τις ζωές μας΄΄ όχι συγκεκριμένα ο Κωνσταντινίδης και ο κάθε Κωνσταντινίδης, αλλά ρε παιδιά νευριάζω που για να μην χάσουν την καρέκλα τους και χωρίς καν να διαβάζουν τα μνημόνια πάνε και ψηφίζουν. Εμείς δεν τους εκλέξαμε? αυτά που θέλει ο λαός δεν πρέπει να εξυπηρετούν? γιατί εξυπηρετούν συμφέροντα των τοκογλύφων? Αν είχαν τσαγανό μέσα τους θα καταψηφιζαν τα μέτρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπομένως και οι βουλευτές φταίνε! γιατί με την υπογραφή τους βάζουν την ταφόπλακα στην χώρα μας.
συνεχίζω......
Και τις ζωές μας θα πάρουν: πόσοι άνθρωποι αυτοκτόνησαν τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης?
Πόσοι άνθρωποι έχουν βάλει σε δέυτερη μοίρα την υγεία τους επειδή δεν έχουν χρήματα για φάρμακα.... Τα γενόσημα φάρμακα? Τους κινδύνους που κρύβουν τα φτηνά ανώνυμα γενόσημα φάρμακα για την υγεία των πολιτών της κυρίας Μέρκελ τα ξέρετε.....?
Ε! από την στιγμή που βάζουν την υπογραφή τους οι βουλευτές σημαίνει πως συμφωνούν με όλα αυτά που θα μας επιβάλουν τα κοράκια της νέας τάξης πραγμάτων. Αυτό είναι που με εξοργίζει...... κι εμείς συνεχίζουμε τον ύπνο του δικαίου.....
Τι λετε ρε κοτζαμπασηδες??Αληθεια??Εσενα ποιος σου διεμηνυσε οτι αν δεν ψηφιστουν τα μετρα θα ερθει-με επιφυλαξη το τελος?Ο αρχηγος του κομματος που στηριζεις να υποθεσω.Η γενια σου μπαρμπα θα περασει στην ιστορια σαν η γενια που ξεπουλησε τον τοπο.Θλιβεροι-απαιδευτοι-αμορφωτοι-αψυχοι.Οι μπαμπαδες σας περπατουσαν ξυπολητοι και μενανε σε τρογλες και εσεις ''καταφερατε" σε 30 χρονια να οδηγατε Porsche..Βλαχοκαουμποιδες..Καταστρεψατε τον τοπο και εχετε το απυθμενο θρασσος να ειρωνευεστε και να χλευαζετε τους εκπροσωπους αυτης της "χαμενης γενιας"..Και μια που τα φαγατε ολα και τα δικα σας και των επακολουθων γενεων,ανησυχειτε για τις τυχες των συνταξεων και των μισθων σας.Ζητω η ελευθερη Φλωρινα λεει ο αλλος..και αν του θιξεις τον Σταθη θα ανταπαντησει για τον Λιανη με το σκεπτικο οτι αφου δεν ειναι με εμας,θα ειναι με τους αλλους..Ετσι μαθατε..Ραγιαδες.Η ιστορια θα σας αγνοησει επιδεικτικα..οπως και τα εγγονια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή