Το συνέδριο της ΚΕΔΕ, πραγματοποιείται σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης. Σε περίοδο που επιταχύνεται από την Κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» η αντεργατική επιδρομή με «μνημόνια διαρκείας», με στόχο να κάνουν ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης, σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, βουλιάζοντας στην χρεοκοπία χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, και όλα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί η «ανάκαμψη» της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι’ αυτό το σκοπό η Κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, επιστρατεύει τους συμμάχους της στον πόλεμο που κλιμακώνεται ενάντια στη μισθωτή εργασία, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στα λαϊκά στρώματα γενικότερα, με «διαλόγους και συμφωνίες» σε πολιτικό – εργοδοτικό – συνδικαλιστικό και θεσμικό επίπεδο που έχουν προαπαιτούμενο την επιλογή του ευρωενωσιακού δρόμου ανάπτυξης και δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων, ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται κάθε φορά στην αστική κυβερνητική διαχείριση.
Η πολιτική αυτή έχει δοκιμαστεί την προηγούμενη 20ετία στη χώρα μας με τα ευρωπαϊκά πακέτα δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, με χιλιάδες ανακυκλούμενες θέσεις εργασίας, που συνέβαλαν στο να περιορίζονται, να καταργούνται έστω και αυτές οι ελάχιστες ανεπαρκείς κοινωνικές δομές λόγω δραστικών περικοπών στην χρηματοδότησή τους. Οι Δήμοι αναδείχθηκαν «πιλότοι» της προώθησης προγραμμάτων ελαστικής προσωρινής εργασίας, της ταξικής συνεργασίας και χειραγώγησης συνειδήσεων.
Στον ένα χρόνο από την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου «Καλλικράτης», επιβεβαιώνεται στην πράξη η βασική μας εκτίμηση, ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις των εργαζομένων στους Δήμους, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτή η εμπειρία ισχύει εδώ και δεκαετίες και στα Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, όπου η διοικητική περιφερειακή δομή τους υποτάσσεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ (ιδιαίτερα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ).
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις επιδεινώνουν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
* Επεκτείνεται και ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στις λειτουργίες και δομές των Δήμων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
* ΕΡΓΑ για τις ανάγκες του κεφαλαίου παίρνουν επείγουσα προτεραιότητα: γενναίες επιδοτήσεις, εκχώρηση υποδομών - γης – πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις.
* Παγωμένα κονδύλια για ΕΡΓΑ που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, από το ΠΔΕ, ΣΑΤΑ (μείωση το 2011 κατά 50%), ΕΣΠΑ (επιλεξιμότητα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και στους τομείς που επιλέγει το κεφάλαιο) και στη θέση του περιβόητου «ΕΛΛΑΔΑ» έρχεται το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ». Το πρόγραμμα αυτό έρχεται κυρίως να βαθύνει τον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, νέοι δανεισμοί, συμφωνίες επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους…), να εκτονώνει των οργή των ανέργων με θέσεις εργασίας από 1 έως 135 ημέρες το χρόνο!! Το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» επεκτείνει παραπέρα κατά απόλυτο τρόπο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί παραπέρα την παιδεία, υγεία και πρόνοια. Οι Δήμοι λειτουργούν ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός περιορισμένου «πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών» για τα εξαθλιωμένα στρώματα. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων διευκολύνει την επιχειρηματική πρόσβαση του κεφαλαίου σ’ αυτούς του τομείς, την διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κοινωνικών παροχών και την άμεση μεταφορά της δαπάνης στην κάθε οικογένεια.
* Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις – απολύει τους εργαζόμενους:
Εντατικοποιείται η εργασία, μειώνονται οι μισθοί. Την ίδια στιγμή έχουμε χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους στους Δήμους.
* Δραστική περικοπή της Κρατικής χρηματοδότησης – των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Οι προϋπολογισμοί των Δήμων αποτελούν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους παραχωρούνται.
Οι παραπέρα περικοπές που προβάλλονται ως «εξοικονόμηση πόρων» έρχονται να προστεθούν στα περίπου 9 δις ευρώ των παράνομα παρακρατιθέντων πόρων των προηγουμένων ετών και τα οποία «κούρεψαν» στο 1,7 δις με τη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Η δραστική μείωση των πόρων, οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών, η δραματική μείωση του προσωπικού, η εργασιακή εφεδρεία, οι απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την πρόσθετη επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.
* Ωθούνται οι Δήμοι σε νέους δανεισμούς από το παρακαταθηκών και δανείων ή τράπεζες (!) για να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους ή για να αντιμετωπίζουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους (!!). Το «μάρμαρό» βεβαίως θα συνεχίζουν να το πληρώνουν πιο ακριβά για τις επόμενες δεκαετίες τόσο οι εργαζόμενοι των Δήμων, όσο και οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών με την επιβολή νέων τελών και φόρων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.
* Οι συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια, η οποία δικαιούται αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και έργα σύμφωνα με τον πλούτο που παράγει, είναι οι ανεπαρκείς και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς: παιδικοί σταθμοί, παιδεία, υγεία, προνοιακές δομές και πρόσδεσή τους στον «εθελοντισμό» και βεβαίως το μπαράζ υποκριτικής φιλανθρωπίας που εξελίσσεται για τις «ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» που αλματωδώς αυξάνονται.
* Η δική μας αντίληψη είναι αντίθετη στις δομές διοίκησης τους αστικού Κράτους, γιατί έχουν αποστολή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετούν.
Αντιπαραθέτουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον εργατικό - λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην εργατική - λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Αυτός ο δρόμος εξασφαλίζει τον σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία, στηρίζεται στην εργατική – λαϊκή συμμετοχή.
Μόνο σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, θα μπορέσουν να απαντηθούν το σύνολο των πραγματικών αναγκών του εργατόκοσμου που σήμερα υποφέρει.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ
που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες και με όρους ταξικού κινήματος:
- Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
- Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.
- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
- Αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ.
- Κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ένταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
- Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία
- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.
- Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
* «Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών».
- Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως κατώτατο βασικό μισθό θεωρούμε τα 1400 ευρώ)
- Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καμία συμμετοχή ή πληρωμή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.
- Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά το διάστημα της ανεργίας
- Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δανειακές υποχρεώσεις
- Επιδότηση ενοικίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
- Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερού τηλεφώνου) κατά 30% και απαγόρευση της διακοπής των αντίστοιχων υπηρεσιών κατά το διάστημα της ανεργίας.
Γι’ αυτό το σκοπό η Κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, επιστρατεύει τους συμμάχους της στον πόλεμο που κλιμακώνεται ενάντια στη μισθωτή εργασία, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στα λαϊκά στρώματα γενικότερα, με «διαλόγους και συμφωνίες» σε πολιτικό – εργοδοτικό – συνδικαλιστικό και θεσμικό επίπεδο που έχουν προαπαιτούμενο την επιλογή του ευρωενωσιακού δρόμου ανάπτυξης και δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων, ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται κάθε φορά στην αστική κυβερνητική διαχείριση.
Η πολιτική αυτή έχει δοκιμαστεί την προηγούμενη 20ετία στη χώρα μας με τα ευρωπαϊκά πακέτα δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, με χιλιάδες ανακυκλούμενες θέσεις εργασίας, που συνέβαλαν στο να περιορίζονται, να καταργούνται έστω και αυτές οι ελάχιστες ανεπαρκείς κοινωνικές δομές λόγω δραστικών περικοπών στην χρηματοδότησή τους. Οι Δήμοι αναδείχθηκαν «πιλότοι» της προώθησης προγραμμάτων ελαστικής προσωρινής εργασίας, της ταξικής συνεργασίας και χειραγώγησης συνειδήσεων.
Στον ένα χρόνο από την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου «Καλλικράτης», επιβεβαιώνεται στην πράξη η βασική μας εκτίμηση, ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις των εργαζομένων στους Δήμους, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτή η εμπειρία ισχύει εδώ και δεκαετίες και στα Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, όπου η διοικητική περιφερειακή δομή τους υποτάσσεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ (ιδιαίτερα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ).
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις επιδεινώνουν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
* Επεκτείνεται και ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στις λειτουργίες και δομές των Δήμων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
* ΕΡΓΑ για τις ανάγκες του κεφαλαίου παίρνουν επείγουσα προτεραιότητα: γενναίες επιδοτήσεις, εκχώρηση υποδομών - γης – πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις.
* Παγωμένα κονδύλια για ΕΡΓΑ που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, από το ΠΔΕ, ΣΑΤΑ (μείωση το 2011 κατά 50%), ΕΣΠΑ (επιλεξιμότητα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και στους τομείς που επιλέγει το κεφάλαιο) και στη θέση του περιβόητου «ΕΛΛΑΔΑ» έρχεται το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ». Το πρόγραμμα αυτό έρχεται κυρίως να βαθύνει τον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, νέοι δανεισμοί, συμφωνίες επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους…), να εκτονώνει των οργή των ανέργων με θέσεις εργασίας από 1 έως 135 ημέρες το χρόνο!! Το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» επεκτείνει παραπέρα κατά απόλυτο τρόπο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί παραπέρα την παιδεία, υγεία και πρόνοια. Οι Δήμοι λειτουργούν ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός περιορισμένου «πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών» για τα εξαθλιωμένα στρώματα. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων διευκολύνει την επιχειρηματική πρόσβαση του κεφαλαίου σ’ αυτούς του τομείς, την διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κοινωνικών παροχών και την άμεση μεταφορά της δαπάνης στην κάθε οικογένεια.
* Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις – απολύει τους εργαζόμενους:
Εντατικοποιείται η εργασία, μειώνονται οι μισθοί. Την ίδια στιγμή έχουμε χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους στους Δήμους.
* Δραστική περικοπή της Κρατικής χρηματοδότησης – των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Οι προϋπολογισμοί των Δήμων αποτελούν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους παραχωρούνται.
Οι παραπέρα περικοπές που προβάλλονται ως «εξοικονόμηση πόρων» έρχονται να προστεθούν στα περίπου 9 δις ευρώ των παράνομα παρακρατιθέντων πόρων των προηγουμένων ετών και τα οποία «κούρεψαν» στο 1,7 δις με τη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Η δραστική μείωση των πόρων, οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών, η δραματική μείωση του προσωπικού, η εργασιακή εφεδρεία, οι απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την πρόσθετη επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.
* Ωθούνται οι Δήμοι σε νέους δανεισμούς από το παρακαταθηκών και δανείων ή τράπεζες (!) για να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους ή για να αντιμετωπίζουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους (!!). Το «μάρμαρό» βεβαίως θα συνεχίζουν να το πληρώνουν πιο ακριβά για τις επόμενες δεκαετίες τόσο οι εργαζόμενοι των Δήμων, όσο και οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών με την επιβολή νέων τελών και φόρων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.
* Οι συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια, η οποία δικαιούται αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και έργα σύμφωνα με τον πλούτο που παράγει, είναι οι ανεπαρκείς και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς: παιδικοί σταθμοί, παιδεία, υγεία, προνοιακές δομές και πρόσδεσή τους στον «εθελοντισμό» και βεβαίως το μπαράζ υποκριτικής φιλανθρωπίας που εξελίσσεται για τις «ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» που αλματωδώς αυξάνονται.
* Η δική μας αντίληψη είναι αντίθετη στις δομές διοίκησης τους αστικού Κράτους, γιατί έχουν αποστολή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετούν.
Αντιπαραθέτουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον εργατικό - λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην εργατική - λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Αυτός ο δρόμος εξασφαλίζει τον σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία, στηρίζεται στην εργατική – λαϊκή συμμετοχή.
Μόνο σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, θα μπορέσουν να απαντηθούν το σύνολο των πραγματικών αναγκών του εργατόκοσμου που σήμερα υποφέρει.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ
που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες και με όρους ταξικού κινήματος:
- Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
- Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.
- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
- Αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ.
- Κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ένταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
- Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία
- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.
- Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
* «Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών».
- Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως κατώτατο βασικό μισθό θεωρούμε τα 1400 ευρώ)
- Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καμία συμμετοχή ή πληρωμή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.
- Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά το διάστημα της ανεργίας
- Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δανειακές υποχρεώσεις
- Επιδότηση ενοικίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
- Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερού τηλεφώνου) κατά 30% και απαγόρευση της διακοπής των αντίστοιχων υπηρεσιών κατά το διάστημα της ανεργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.