Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Μικρή η οικονομική και η εθνική δύναμη της Ελλάδας»

«Η οικονομία δε θα πρέπει να γίνει το πρόσχημα και το άλλοθι για μια επιβλαβή εξέλιξη για τα εθνικά μας θέματα» ανέφερε ο διεθνολόγος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας και η «Ομάδα 21» με αντικείμενο «Οικονομία και εθνικά θέματα σήμερα».
Ο κ. Καρακωστάνογλου υπογράμμισε ότι στόχος της εισήγησης του ήταν να αναλύσει τη συσχέτιση που έχει η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα με τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και εξηγώντας πρόσθεσε πως «υπάρχει, πρώτον, μια εγκατάλειψη της δημόσιας συζήτησης γύρω από αυτά τα θέματα και υπάρχει, δεύτερον, μια άποψη ότι πλέον μόνο η οικονομία ενδιαφέρει και δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο και εν πάση περιπτώσει να τελειώνουμε με τα εθνικά θέματα. Έχει ακουστεί και από επίσημα χείλη ότι είναι ευκαιρία τώρα, αυτή η τρικομματική κυβέρνηση να κλείσει, και εγώ λέω όπως όπως, τα μεγάλα εθνικά ζητήματα».
Κάνοντας ειδικότερη αναφορά στα εθνικά θέματα είπε χαρακτηριστικά: «Έχοντας για το θέμα των Σκοπίων, που νομίζω αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της Φλώρινας και όλη τη Μακεδονία, την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα την αναλύσουμε εξηγώντας τα θετικά και αρνητικά της στοιχεία και βέβαια θα υποδείξουμε την, κατά τη δική μας άποψη, επιβαλλόμενη πολιτική και άμεσες κινήσεις για να βρεθούμε από «αμυνόμενοι» σε «επιτιθέμενους» στο διπλωματικό και στο εθνικό επίπεδο.
Το ίδιο θα κάνουμε και σε σχέση με άλλες εθνικές εξελίξεις όπως είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο με τη νέα προσβολή που υφιστάμεθα με τη θεώρηση του Καστελόριζου ως νήσου που δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά στη Μεσόγειο, όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου».
Ο έτερος ομιλητής της ημερίδας, δημοσιογράφος Δημήτρης Καψάλας, είπε μεταξύ άλλων πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα περισσότερο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, είναι πολιτικά παρά οικονομικά. Προήλθαν από καταστάσεις οι οποίες δεν ήταν απρόβλεπτες, αλλά αφέθηκαν επί μακρά σειρά ετών να οδηγηθούν σε μια πορεία, η οποία φαίνεται ότι είναι αυτή τη στιγμή μεν αναστρέψιμη, αλλά υπάρχει φόβος να φτάσουμε σε κάποιες καταστάσεις οι οποίες θα είναι απρόβλεπτες.
Και τούτο διότι μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι ενέργειες οι οποίες θα λάβει κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας μπορεί μεν να είναι καλές, αλλά αν δεν είναι συμβατές και με τις ενέργειες των άλλων χωρών τα πράγματα οδηγούνται σε καταστάσεις, οι δυσμένειες των οποίων πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανατραπούν».
Κατέληξε δε λέγοντας πως «εφόσον είμαστε στην Ενωμένη Ευρώπη, ακόμα και επιτυχές σχέδιο να είχε η Ελλάδα θα πρέπει αυτό να συμβαδίζει με τα σχέδια τα οποία εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες. Είμαστε αναγκασμένοι να συμβαδίσουμε με χώρες οι οποίες έχουν αντίθετα συμφέροντα από μας, αντίθετα πράγματα επιδιώκουν, με αποτέλεσμα να είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση λόγω της μικρής μας οικονομικής δύναμης, η οποία ταυτόχρονα είναι και μικρή εθνική δύναμη.
Το δυστύχημα είναι ότι έχοντας ανοιχτά όλα μας τα εθνικά θέματα βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ δύσκολη θέση να μη μπορούμε να τα υποστηρίξουμε, λόγω της εξασθένισης που μας επιφέρει η οικονομική μας αδυναμία. Ας ελπίσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα συνειδητοποιήσουν και οι πολιτικοί, αλλά και εμείς ως λαός, χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε και να μην περιμένουμε ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από το ΔΝΤ να έρθει λύση».


2 σχόλια:

  1. ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ 1
    Την 1η Δεκεμβρίου 2011, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νέου Δ.Σ. της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας, αφού ευχήθηκα ειλικρινά κάθε επιτυχία στο νέο Δ.Σ. και σε όλα τα μέλη της λέσχης, διετύπωσα ορισμένα ερωτήματα που εκπορεύονταν από συμπολίτες μας που είχαν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά για διαφόρους – άγνωστους σ’ εμένα – λόγους δεν έγιναν μέλη της λέσχης. Ομολογώ πως δεν «πονηρεύτηκα» καθόλου από τους διαφόρους αρνητικούς υπαινιγμούς που άκουγα σε κάποιες παρέες, ώσπου διάβασα την είδηση: «Στους ΙΖ Πανελληνίους αγώνες εφέδρων καταδρομέων, που διεξήχθησαν στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, στις: 10 και 11 Δεκεμβρίου 2011, με συμμετοχή 24 ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας κατέλαβε την πρώτη θέση για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά». Αδυνατώ να σκεφτώ κάτι που θα με εντυπωσίαζε περισσότερο. Όμως προέκυψε η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, το Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και την ΟΜΑΔΑ 21 στις: 17–12–2011, με πολύ αξιόλογους ομιλητές. Συνδέοντας όλα τα παραπάνω με τη συμμετοχή της Λέσχης στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν πρόσφατα τις Πρέσπες (ουσιαστικά η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αυτή), προβληματίστηκα σοβαρά και αποφάσισα να αναζητήσω τα πραγματικά αίτια της ενορχηστρωμένης αμφισβήτησης των εφέδρων καταδρομέων της πόλης μας. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης δίνουν απαντήσεις και στα ερωτήματα που είχα θέσει. Παραδεχόμενος το λάθος μου παραθέτω τις απαντήσεις που προέκυψαν, για την αποκατάσταση της αλήθειας – ή μέρους αυτής – και της μέγιστης δυνατής δικαίωσης των εφέδρων καταδρομέων, ενώ ταυτόχρονα δέχομαι ανεπιφύλακτα τις παρατηρήσεις του φίλου ΑΝΤΙ – ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ 2
    1) Στην ερώτηση πόσοι από τα μέλη υπηρέτησαν πραγματικά στις Ειδικές Δυνάμεις, η απάντηση είναι: «Η συντριπτική πλειοψηφία των μελλών. Υπάρχουν και οι φίλοι των Ειδικών Δυνάμεων η συμμετοχή των οποίων στη λέσχη προβλέπεται από το καταστατικό της». Γνωρίζοντας ποιοί από τα μέλη δεν υπήρξαν καταδρομείς, προσθέτω τη δική μου παρατήρηση από προσωπική αντίληψη. ΑΥΤΟΙ οι φίλοι έχουν υιοθετήσει το «πνεύμα των καταδρομών» με το οποίο μεγάλωσαν από τα παιδικά τους χρόνια, είτε ως πρόσκοποι, είτε ως χιονοδρόμοι, είτε ως ορειβάτες, είτε με άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις λόγω συγκυριών της εποχής, είναι πολύ καλύτεροι από κάποιους εφέδρους καταδρομείς που επέλεξαν τις Ειδικές Δυνάμεις μόνο για να εξασφαλίσουν μόρια που θα τους επέτρεπαν να καταλάβουν μια θέση στο δημόσιο, αποστασιοποιούμενοι στη συνέχεια από την ιδιότητα του καταδρομέα, γιατί οι ΦΙΛΟΙ ακολουθούν τις ίδιες καθημερινές συνήθειες που τους κατέστησαν λάτρεις της ζωής του καταδρομέα.
    2) Η ερώτηση γιατί πολλοί συμπολίτες μας που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις αρνήθηκαν να γίνουν μέλη, δεν μπορεί να απαντηθεί, διότι η απόφαση αφορά τον καθένα προσωπικά. Πάντως, ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ λόγω της παρουσίας μη καταδρομέων στη λέσχη.
    3) Στην ερώτηση πιθανής σκόπιμης μη προβολής της επιτυχίας πρώην μέλους σε πανελληνίους αγώνες, καλείται να απαντήσει το πρώην μέλος, με συγκεκριμένα στοιχεία (ημερομηνίες, κ.λ.π.).
    Πιστεύω πως όλα τα ανωτέρω συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αλήθειας και στην δικαίωση των εθελοντικών δραστηριοτήτων των μελών της λέσχης, οι οποίες είναι άξιες επαίνου και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμησιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.