Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Λιάνη προς Παπακωνσταντίνου: «Γιατί απ’ όλα τα σενάρια για τη ΔΕΗ απουσιάζουν οι μονάδες της Κοζάνης;»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
αν με λύπη, ομολογουμένως με μεγάλη λύπη, περιμένω ακόμα να ορίσετε τη συνάντησή μας, συνάντηση όπου μαζί με το συνάδελφό μου της Ν.Δ. κ. Κωνσταντινίδη θα σας θέταμε τα μεγάλα και δισεπίλυτα ενεργειακά προβλήματα της Φλώρινας, με έκπληξη διάβασα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου τα αφορούντα τη ΔΕΗ και τις λιγνιτικές μονάδες ζητήματα. Μου είναι αδιανόητο να έχουμε φτάσει σε τέτοια οριακή κατάληξη δίχως ποτέ να έχετε ακούσει ως αρμόδιος υπουργός τα καυτά αυτά θέματα. Γιατί τότε που ήσασταν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σας είχαμε έγκαιρα αλλά αποσπασματικά ενημερώσει για μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν.
Για να μην κλέβω τον πολύτιμο χρόνο σας:
1. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το σενάριο δημιουργίας της «μικρής» ΔΕΗ, μικρή ή μεγάλη ΔΕΗ δεν μας αφορά άμεσα. Μικρή ή μεγάλη Φλώρινα είναι το μείζον για εμάς.
2. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει μεγάλο μέρος του κυριακάτικου Τύπου, η υπό ίδρυση «μικρή» ΔΕΗ θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Αλλά στην υπό ίδρυση «μικρή» ΔΕΗ θα ενταχθούν οι δύο λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου και το ορυχείο της Βεύης (το μέρος το ανήκων στη ΔΕΗ) για να μείνω στα καθ’ ημάς, μαζί με άλλες δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και δυο υδροηλεκτρικά συγκροτήματα.
3. Κύριε Υπουργέ, για το Αμύνταιο, επειδή εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο νομό μας, στις μονάδες που ανέρχονται σε δυναμικότητα 600 μεγαβάτ, περιμένουμε ενημέρωση. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε από την ίδια κυβέρνηση με άλλους υπουργούς ότι αυτές οι μονάδες επρόκειτο από ρυπογόνες να αποκαθαρθούν και κατά συνέπεια να παραμείνουν στο σύστημα χωρίς να θιγεί ούτε ένας εργαζόμενος. Τώρα μας ενημερώνουν ότι θα πουληθούν σε ιδιώτες. Είναι μέγα θέμα για την περιοχή και θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.
Σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ότι θα «μεταφερθούν» στη «μικρή» ΔΕΗ 1.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 376 εργάζονται στο σταθμό του Αμυνταίου. Ο τρόπος αναφοράς είναι προσβλητικός όταν μιλάμε για ανθρώπους και οικογένειες, προφανώς δεν μιλάμε για «πραμάτεια» αλλά μιλάμε για έμψυχο υλικό που με κυριολεκτικά με τον ιδρώτα του δίνει Ζωή – Φως σε όλη τη χώρα.
4. Μέχρι χθες αυτά ξέραμε για τη Φλώρινα, αιφνιδίως όμως υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες και από τις Βρυξέλλες ότι προς πώληση, με δική σας πρόταση, είναι και η μεγάλη μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης. Την ώρα που εμείς περιμένουμε την κατασκευή της Μελίτης-2, δέσμευση της κυβερνήσεως και προεκλογική και κατά τη διάρκεια της θητείας της, εσείς θα δεχθείτε να βγει στο σφυρί η καλύτερη μονάδα της χώρας; Αν ο μη γένοιτο συμβεί υπό τέτοιες συνθήκες θα πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Εδώ δεν πρόκειται για τα ασημικά, εδώ πρόκειται για τα χρυσαφικά της χώρας. Την Μελίτη-1, που είναι η νεότερη μονάδα, η λιγότερο ρυπογόνος από όλες, αυτή που μπαίνει πρώτη στο σύστημα και δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι, αυτή διαλέξατε να εκποιηθεί; Επειδή γυαλίζει στο μάτι των ξένων; Με ποιο σκεπτικό; Με ποιο τίμημα και με ποια κατάληξη για την περιοχή και για τους εργαζόμενους, που για εμάς είναι το Α και το Ω;
5. Η τύχη της Μελίτης-1, της υπαρχούσης, εξαρτάται άμεσα από τη λειτουργία των ορυχείων της περιοχής μας. Κι ενώ το ορυχείο της Αχλάδας υπολειτουργεί με δραματικό κόστος και για το κράτος και για τη ΔΕΗ (αγοράζουμε λιγνίτη από ξένες χώρες με πολλαπλάσιο τίμημα), κι ενώ δεν δίνετε εκεί λύση, το ορυχείου Κλειδίου είναι κλειστό και το ορυχείο της Βεύης είναι το ορυχείο «φάντασμα». Δέκα χρόνια γίνεται διαγωνισμός από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και δέκα χρόνια είμαστε στην ίδια αφετηρία! Πώς θα πουληθεί ένα ορυχείο που δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή σε ποιον ανήκει αφού είναι σε εξέλιξη, υπό τις ευλογίες του υπουργείου σας, σχετικός διαγωνισμός!! Τι θα απογίνει εκεί με τους απλήρωτους παλιούς εργαζόμενους, με τους απλήρωτους παλιούς ακτήμονες; Όλος αυτός ο κόσμος που πεινάει επί δέκα χρόνια περιμένει μιαν απάντηση.
6. Δεν διανοούμαι ότι αντιμετωπίζετε τα ζητήματα αυτά ερήμην των εργαζομένων, ερήμην του τι σημαίνουν για την Ελλάδα και τη Φλώρινα, και ερήμην του μέλλοντος των κατοίκων οι οποίοι, αν γίνουν αυτά, δέχονται καίριο πλήγμα. Με αλλεπάλληλα πολιτικά λάθη όλων μας ο λιγνίτης, που ήταν η ζωογόνος δύναμη της περιοχής, έχει μετατραπεί στον αέναο εφιάλτη της. Ολόκληρα χωριά όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, όπως η Αχλάδα και ο Σκοπός περιμένουν ακόμα να δουν ποια θέση θα έχουν στο χάρτη της χώρας αφού απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της εντόνου δράσεως της ΔΕΗ στην περιοχή.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, ουδείς μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα να σχεδιάζετε ένα άλλο μέλλον για το νευραλγικότερο κομμάτι της ενέργειας στην Ελλάδα. Αλλά αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, ιδίως τέτοια εποχή, δημιουργούν ανεξέλεγκτες παρενέργειες. Δεν πρόκειται περί απειλής, πρόκειται περί προαναγγελλόμενου γεγονότος. Κανένας δεν πρόκειται να μείνει απαθής σε ριζικές αλλαγές της ήδη μαστιζόμενης ζωής του.
Με έκπληξη παρακολουθώ ότι από όλα τα σενάρια τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας απουσιάζουν μονάδες του ομοαίματου και ομογάλακτου και ομολιγνιτικού νομού της Κοζάνης. Δεν θέλω να κάνω σκέψεις που σας αδικούν, αλλά τις κάνουν άλλοι και είμαι υποχρεωμένος να απαντάω με πειστικά επιχειρήματα.
Παρακαλώ, λοιπόν, σε μια στιγμή που η χώρα παίζει την τελευταία της ευκαιρία για να σωθεί, να έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να μάθουμε τι σκέφτεστε για μια πατρίδα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, που ήδη πληρώνει βαρύ το τίμημα του πετρελαίου και που ήδη είναι απομονωμένη και αποκομμένη γιατί με ευθύνες της δικής μας κυβέρνησης θεωρήθηκε ΑΓΟΝΗ η γραμμή του τραίνου Θεσσαλονίκης – Φλώρινας! Δεν παίζουμε με τα σύνορα τέτοια παιχνίδια, πόσω μάλλον όταν προκλητικά στους γύρω νομούς δίνονται χαριστικά δώρα για ανάγκες πολυτελείας, όπως η δημιουργία Πάρκων Συμφιλίωσης και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Περιμένω εναγωνίως την πρόσκλησή σας, σπεύδω να ενημερώσω τους κατοίκους της περιοχής μας και θα θεωρήσω ως χαριστική βολή στη Φλώρινα οποιαδήποτε ενέργεια γίνει χωρίς να έχουμε λάβει γνώση.

Βουλευτής Φλώρινας
Γιώργος Λιάνης

Υ.Γ. Η ΔΕΗ έχει την τύχη να διοικείται σήμερα από ένα πρόσωπο ικανό και ανεπίληπτο. Ο κ. Αρθούρος Ζερβός έχει επισκεφθεί πλειστάκις τους «κρανίου τόπους» της περιοχής μας και γνωρίζει όλα αυτά τα ζητήματα άριστα. Όμως, ούτε ο ίδιος από ό,τι έχω καταλάβει δεν γνωρίζει αυτά που εσχάτως γράφονται κατά κόρον στις εφημερίδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.