Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Φλώρινας κ. Βοσκόπουλο και προς τους συγχωριανούς μου Κολχικιώτες που εμπλέκονται

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
είμαι κι εγώ απο την Κολχική,ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός (Φυσικός) και διαμένω μόνιμα τα τελευταία 30 χρόνια στο Γέρακα Αττικής με την οικογένειά μου. Το χωριό μου το επισκέπτομαι χωρίς διακοπή κάθε χρόνο για να δω τα αγαπημένα μου πρόσωπα αλλά και να χαρώ τα αγαπημένα μουμέρη. Χαίρομαι με τα καλά νέα απ το χωριό και στενοχωριέμαι όταν είναι κακά. Και τον τελευταίο καιρό-κυρίως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές- τα νέα είναι άσχημα γιατί δημιουργήθηκαν αντιπαλότητες ανάμεσα σε παιδιά του χωριού μας ,που μέχρι χτες ήταν φίλοι μεταξύ τους και μαζί διασκεδάζαν και κάναν τις πλάκες τους.
Πρώτα πρώτα έχω να καταλογίσω ευθύνες στον Δήμαρχο κ.Βοσκόπουλο, ο οποίος ως νικητής των εκλογών δεν συμπεριφέρθηκε ως Δήμαρχος ΟΛΩΝ παρά ταυτίστηκε με τη μια παρέα των συγχωριανών μου και οδήγησε -ηθελημένα ή αθέλητα- τα πράγματα σε σημείο να έχουμε δυο... αντίπαλα στρατόπεδα μέσα σε ένα χωριό των 300 ψυχών. Έχω τη γνώμη, κ.Δήμαρχε, πως απο τη μεριά σας θα έπρεπε να επιδιώξετε να μονοιάσετε τον κόσμο και όχι να τον διαχωρίσετε σε καλούς και κακούς. Προυπήρχε μεν μια κάποια αντιπαλότητα στο χωριό κατά καιρούς-όπως και στα περισσότερα χωριά εξάλλου- αλλά τελευταία μας προέκυψε και αυτού του τύπου η αντιπαλότητα μεταξύ των "μεν" (Βοσκοπουλικών) και των "δε" (Κωνσταντινιδικών). Μετά τις εκλογές και τη νίκη σας επιλέξατε, κ.Δήμαρχε, να προσεταιριστείτε τους "μεν" και να οδηγήσετε το Δημοτικό σας Συμβούλιο σε αποφάσεις υπέρ των "μεν" και σε βάρος των "δε". Η τακτική του "διαίρει και βασίλευε" δεν τιμά φυσικά ούτε εσάς προσωπικά μα ούτε και τους συντοπίτες μου που απολαμβάνουν την εύνοιά σας. Τέτοιες πρακτικές ακόμα και σε διακρατικό επίπεδο έχουν καταδικαστεί απο την ιστορία,ας μη τις επαναφέρουμε σε μικρές κοινωνίες των 300 ψυχών της Κολχικής. Γι αυτό και επιβάλλεται να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ οι αντιπαλότητες στο χωριό. Και εδώ ακριβώς θα μου επιτρέψετε να σας κάμω την παρακάτω πρόταση: να καλέσετε τον κ. Κωνσταντινίδη (τον "ηττημένο" συνυποψήφιό σας) και οι δυο μαζί να πάτε στο χωριό, να καλέσετε τους κατοίκους και να βρείτε τρόπο να επέλθει η ηρεμία. Μόνο έτσι, χωρίς αντιπαλότητες και με ηρεμία μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτισμένο περιβάλλον που θα μπορούν να ευδοκιμούν έργα δημιουργικά απο τους ανθρώπους του χωριού.
Αν δεν κάμετε τίποτα απο αυτά και δε μονοιάσει το χωριό θα έχετε ακέραια την ευθύνη και θα στιγματίζεστε ως ο Δήμαρχος - Αυτοκράτορας.
Θα πω όμως και κάποια πράγματα για τους αγαπητούς μου συγχωριανούς, τους "μεν" και τους "δε" και σαν τα βρουν σωστά να τα κρατήσουν και σαν τα βρουν λάθος να τα πετάξουν, να τα... πάρει ο αέρας.
Πρώτα πρώτα θα μου επιτρέψετε να σας πω, ως μεγαλύτερος ίσως σε ηλικία, λίγα λόγια για την καταγωγή μας ημών των κατοίκων της Κολχικής αλλά και όλων των Ποντίων. Η καταγωγή μας εναι απο την αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, που τη λέγανε ΜΙΛΗΤΟ. Και ξέρετε ποιά ήταν η Μίλητος; Ήταν η πρωτεύουσα του πολιτισμού εκείνα τα χρόνια (8ος αιώνας π.χ.). Απο τη Μίλητο κατάγονταν ο ΘΑΛΗΣ (ένας απο τους 7 σοφούςτης αρχαιότητας), ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ, ο ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ κ.λ.π. Όλοι αυτοί ανήκουν στους γνωστούς μας προσωκρατικούς φιλόσοφους που βάλανε τις βάσεις του "ορθού λόγου". Σ' όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκονται μέχρι και σήμερα για τους προσωκρατικούς φιλόσοφους, τους προγόνους μας. Απο 'κει λοιπόν, απο τη ΜΙΛΗΤΟ ξεκίνησαν τον 8ο αιώνα π.χ. οι πρόγονοί μας και πήγαν στον Πόντο. Αυτή όμως η κληρονομιά των σοφών προγόνων βάρυνε πάντα σ΄όλες τις γενιές και γι αυτό οι παπούδες και πατεράδες μας όλα αυτα τα χρόνια πάντα φροντίζαν να έχουνε σχολεία για να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά τους. Ζήσανε πάνω απο 2,5 χιλιάδες χρόνια σ΄εκείνα τα μέρη και στα 1924 ήρθαν στην Ελλάδα.
Σ' όλη τη διαδρομή τους μέχρι σήμερα υποστήκανε όλα τα δεινά, απο πολέμους, προσφυγιές, φτώχειες και ξανά πολέμους, ακόμα και εμφύλιο και φτάσαν μέχρις εδώ. Κάμανε - κατά πως λέμε - το σκατό τους παξιμάδι για να στήσουν ένα χωριό νοικοκυρεμένο και καμαρώναν πάντα πως τα καταφέρνανε να σπουδάζουν τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει σπίτι στην Κολχική που να μην έχει σπουδαγμένα παιδιά. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί τώρα πως σαυτό το χωριό των πολιτισμένων ανθρώπων θα ερχόταν μια γενιά νέων ανθρώπων και θα αλληλοβρύζονταν εξαιτίας των διαφορών τους. Ποιών διαφορών δηλαδή; Άλλοτε με τις ανοησίες περί "κέλαληδων" και "γέτσαληδων" και τώρα - άκουσον άκουσον - επειδή οι "μεν" ψηφίσανε τον τάδε για Δήμαρχο και οι "δε" τον άλλον. Το κτήριο του σχολείου είναι εκεί για όλους και για τους ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΛΧΙΚΗΣ και για τη ΔΟΞΑ ΚΟΛΧΙΚΗΣ και για το ΜΟΥΣΕΙΟ. Όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι λύνουν τις διαφορές τους με τη συζήτηση και τη λογική,όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας φιλόσοφοι. Οι άξεστοι και οι απολίτιστοι τσακώνονται και αλληλοβρύζονται. Τα παιδιά της Κολχικής ένα πράγμα να καμετε. Να καθήσετε σένα τραπέζι και να συζητήσετε αφήνοντας κατά μέρος τους εγωισμούς και έχοντας εφόδιο το "συγνώμη φίλε" να μονοιάσετε, να γίνετε ΕΝΑ, όχι δύο και τρία κομμάτια. Μην ακούτε "καλοθελητάδες" που για τα δικά τους συμφέροντα σας θέλουν χωρισμένους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΛΑ, ενώ με αντιπαλότητες ποτέ το χωριό δε θα πάει μπροστά και θα γινόμαστε όλοι μας - μικροί και μεγάλοι - ο περίγελος της Φλώρινας.

Κατικαρίδης Στέλιος

13 σχόλια:

  1. Δεν είστε το μοναδικό χωριό φίλε Στέλιο εγώ κατάγομαι από τον πολυποταμο και εκεί ίδια συμπεριφορά έχουμε τυχαία δεν νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα δείτε μετά τις 'τυχαίες' επιλογές στα 5μηνα τι έχει να γίνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά...παλι θα βολεψει το μισο του σοι....και μετα το τέλος των πενταμηνων....στο ιδιαίτερο γραφείο του..εεε Δήμαρχε????

      Διαγραφή
  3. Επειδή εσείς σκοτώνεστε μεταξύ σας και το μισό χωριό δεν μιλάει με το άλλο μισό, θα τρέξουν όλοι για να τα βρείτε. Χρόνια δεν μιλάτε μεταξύ σας και όχι από τις περσινές εκλογές. Για αυτό μην ρίχνετε το βάρος αλλού, αλλά βρείτε που φταίτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και με τους υπαλλήλους του Δήμου το ίδιο γίνεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια τώρα η ίδια ιστορία με τα ''κομματικά''πράγμα που δεν καταλαβαίνω γιατί το μόνο που γίνεται πάντα είναι να τσακώνονται οικογένειες κ να μην μιλάνε γιατί βγήκε ο ένας κ όχι ο άλλος λες κ είναι πατέρας σας ή αδερφός σας ο Δήμαρχος. Με ένα 5μην ή 8μην δεν σώθηκε ούτε το σπίτι σας ούτε η ζωή σας.αντί να κάνετε κάτι,να τους τρομάξετε λίγο τους κάνετε θεούς για να μένετε στην ανεργία κ την φτώχια. Έλεος στο ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σήμερα που τσακώνονται γι αυτούς που άφησαν τις οικογένειες σας στον δρόμο. Που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν το τίτλο του Δημάρχου -αντιδημάρχου κ ούτε καθεξής κ όχι αυτοί που τους έβαλαν σε αυτήν την καρέκλα για να αλλάξει ελάχιστα προς το καλύτερο η ζωή τους. Κρίμα που συμβαίνει ακόμα αυτό εν έτη 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρκετά μας πρήξατε με την ΚΟΛΧΙΚΗ. Έχουμε ποιο σοβαρά προβλήματα στο Δήμο μας. Καθίστε να τα βρείτε μεταξύ σας και μην ξεφτιλιζετε το χωριό σας σε ολη τη Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν σε πρήξαμε βγες και πες ποιος είσαι πίσω απο το ΄΄ανώνυμος΄΄ που σου δινει την ασφάλεια που θες και εγω ξερω να μιλαω και να κρινω...γαι αυτο βγάλε τον σκασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά κοπελίτσα θα σκισεις κανα καλσόν. Δεν μιλάνε έτσι αυτοί που έχουν άποψη και από ότι φαίνεται εσύ δεν έχεις. Μάλλον εσύ έχεις σκάσει από ότι κατάλαβα.

      Διαγραφή
  8. ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΜΑΛΩΣΕΙ, ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΝΑ, ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 2:41 ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν κάποιοι συγχωριανοι σας κύριε Στέλιο κατέβαιναν υποψήφιοι κόντρα στον μπατζανακι τους και πλήρωναν πόρτα πόρτα μέσα στην νύχτα για δύο ψήφους τότε αγαπιοταν το χωριό σας ή και τότε έφταιγε ο κύριος Βοσκοπουλος?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12,46 αυτό το κύριος αξίζει πολλά. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και μόνο που λεσ οτι ζεισ 30 χρονια συην Αθήνα μονιμα αυτο και μονο δεν σου δινει καλει εικομα των πραγματων αρα ξερεισ τα γεγονοτα απο τριτουσ και τεταρτους.Δεν εχεισ αντικημενικη αποψη του θεματοσ.
    Λεσ οτι πρωτα θα καταλογιζεισ ευθηνεσ στον δημαρχο αλλα δεν καταφερεσαι πουθενα στον κωνσταντινιδη αρα υπαρχει εκ των πρωτερων μεροληψια απο μερουσ σου.
    Αναφερεισ για καποιο προβλημα που προκαλεσαν χωριανοι σου με γελαληδεσ και κετσαληδεσ αρα η φαγωμαρα προυπηρχε στην κολχικη.
    συμπερασματικα μερωληπτιτε κατα του δήμαρχου και των υποστηρικτων του προφανοσ ψηφισατε σαν σοι των κωνσταντινιδη και επιδη χασατε τον ελενχο του χωριου σασ μιλατε για ενωτητα.
    Δεν βγηκε επωνυμα κανενασ χωριανοσ σασ να μιλησει δημοσια , εσασ περιμεναν απο την Αθηνα?
    Για να βγηκατε μπροστα μαλλον οι δικοι σασ εχουν μεγαλο ζορι στο χωριο . Δεν μασ τα λετε λοιπον σωστα και καλα φιλικα .
    Φουντουκιδησ Βλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.