Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Οι παιδικές χαρές της Φλώρινας

Στόχος αυτού του φωτορεπορτάζ (που έγινε στα πλαίσια μιας εργασίας για το Τμήμα Δημοτικής της Παιδαγωγικής σχολής) δεν είναι να πάρει κάποια θέση και να επικρίνει τις όποιες ενέργειες έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τις παιδικές χαρές της πόλης της Φλώρινας. Στόχος είναι να παρουσιαστούν, να φανεί η κατάσταση τους και να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι (μακάρι οι γονείς – πολίτες) ώστε να γίνουν παρεμβάσεις.
Παιδική χαρά είναι ο οριοθετημένος δημοτικός/κοινοτικός υπαίθριος χώρος που προορίζεται για ψυχαγωγία νηπίων και παιδιών μέχρι δεκατεσσάρων ετών, χωρίς την επίβλεψη προσωπικού. Η παιδική χαρά πρέπει να αποτελείται από εξοπλισμό (όργανα − κατασκευές), ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Πρέπει επίσης να είναι χωροθετημένη και σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία όλων των παιδιών.
Σκοπός αυτής είναι η ψυχαγωγία των παιδιών της γειτονιάς και η απασχόλησή τους για την ξεκούραση και των κηδεμόνων τους. Οι παιδικές χαρές προσφέρουν δυνατότητες άθλησης - κοινωνικοποίησης για την ανάπτυξη των παιδιών (ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι).
Οι παιδικές χαρές, ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνουν, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες με τα εξής χαρακτηριστικά:
α. Παιδικές χαρές μέχρι 400μ2, σχεδιασμένες κυρίως για μια ή δύο ηλικιακές ομάδες χρηστών. Στην παιδική χαρά της κατηγορίας αυτής εγκαθίστανται τρεις τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού ή ένα «συγκρότημα» που ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο αυτόνομα όργανα.
β. Παιδικές χαρές άνω των 400μ2, σχεδιασμένες για δύο ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες χρηστών. Στην παιδική χαρά της κατηγορίας αυτής, εγκαθίστανται πέντε τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού ή δύο τουλάχιστον «συγκροτήματα» ή συνδυασμός αυτών. Παιδικές χαρές άνω των 800 μ2 μπορούν να διαθέτουν διακριτές περιοχές κατάλληλες για τροχήλατα και ομαδικά παιχνίδια.
Ο χώρος που πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών:
α) να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά.
β) να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας.
γ) να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.
δ) να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.).
στ) να μην είναι οπτικά απομονωμένος.
ε) να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).
ζ) να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο κ.λπ.).
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:
• καθίσματα για τους συνοδούς
• βρύση με πόσιμο νερό
• σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή
• εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ
• καλάθια απορριμμάτων
• σήμανση κ.ά.
Πολύ ωραία όλα τα παραπάνω στα χαρτιά, κάποιος να τα βρει στην Υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009), η οποία Συμπληρώθηκε από την Υ.Α. οικ. 48165/2009. Με βάση την παραπάνω απόφαση μέχρι τις 31.12.2012 οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές οφείλουν, να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της ως άνω υπουργικής απόφασης. Η προσαρμογή πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγησης του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, διακόπτεται η λειτουργία τους. Αυτό έγινε; ΟΧΙ αλλά δόθηκε παράταση ως τα τέλη 2014.
Έτσι έως τις 31-12-2014, οι παιδικές χαρές θα λειτουργούν χωρίς την υποχρέωση να συμμορφωθούν.
Με μία πρόχειρη έρευνα, τις προϋποθέσεις τις υπουργικής απόφασης τις τηρεί (στο 60 με 70%) μόνο μία παιδική χαρά. Αυτή στο Νέο Πάρκο. Από τις υπόλοιπες, 4 είναι σε μέτρια κατάσταση και μια πρέπει να κλείσει. Όλες χρειάζονται δυστυχώς μετατροπές, παρεμβάσεις κτλ (σε θέματα ασφάλειας, σκουπιδιών, καταστρωμένου εξοπλισμού, δαπέδου και περιβάλλοντα χώρου, φωτισμού κτλ). Επίσης πρέπει να κατασκευαστούν μερικές σε κάποια σημεία της πόλης (ειδικά από τον Άγιο Δημήτριο προς τα πανεπιστήμια δεν έχει ούτε μια. Παιδική χαρά πρέπει να υπάρχει σε κάθε συνοικία).
Πρέπει να δοθεί προσοχή στις παιδικές χαρές της πόλης γιατί είναι ένα αγαθό που δίνεται ναι μεν δωρεάν, το τσάμπα ποτέ δυστυχώς δεν είναι και καλό, αγνοείται!! και αφορά τα παιδία και την ψυχαγωγία και την διαμόρφωση κουλτούρας και στάσεων απέναντι στον ελεύθερο χρόνο που έχουν και στην αξιοποίηση αυτού. Τα παιδία μπορούν να παίξουν παντού, το βλέπουμε. Αλλά αυτούς τους λίγους χώρους παιχνιδιού και πρασίνου ας τους φροντίζουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Παναγιώτης Κεφαλάς
Εκπαιδευτικός – Δημοσιογράφος – Φωτογράφος

4 σχόλια:

  1. Ξανά το ίδιο άρθρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τα παραπάνω καθώς πλέον για γονείς, παιδιά, παπούδες, γιαγιάδες, σχολεία, συνοδούς και όλους όσους μεγαλώνουν και φροντίζουν μικρά παιδιά, οι παιδικές χαρές με την ανέξοδη χρήση τους αποτελούν καθημερινό σημείο αναφοράς τις ηλιόλουστες και όχι μόνο ημέρες. Η αύξηση του πλήθους τους, η σωστή κατασκευή τους καθώς και η συχνή συντήρησή τους θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους και μακάρι μετά από τις παρεμβάσεις μας και τα ρεπορτάζ-έρευνες που γίνονται να φτάσουν στα αυτιά των δημοτικών αρχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικές χαρές είναι δραματική. Δυστυχώς η μόνη που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δηλ. αυτή του πάρκου δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολλά παιδάκια με αποτέλεσμα να μην ευχαριστιούνται ούτε τα παιδιά ούτε οι γονείς. (Έχω δε την αίσθηση ότι ο μόνος που πραγματικά επωφελειται είναι ο ιδιοκτήτης παρακείμενης καφετέριας, στον οποίο ο Δήμος δείχνει μία ιδιαίτερη αδυναμία).
    Ωστόσο το θέμα δεν είναι πολιτικό, είναι ουσιαστικό. Υπάρχουν αρκετές παιδικές χαρές στις οποίες, ειδικά τώρα με την κρίση, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις ώστε να μπορούν γονείς και παιδιά να διασκεδάζουν δωρεάν.
    Δεν είναι μόνο ότι δεν τηρούν τις προδιαγραφές που αναφέρετε παραπάνω, είναι ότι είναι επικίνδυνες για τα παιδιά μας.
    Τι μπορεί να είναι πιο σημαντικό από αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάζος ο βουνίσιος19 Μαΐου 2014 στις 9:44 μ.μ.

    Παρόμοιο-α φωτορεπορτάζ έχω κάνει κι εγώ κατά καιρούς για διάφορα πάρκα στην χαραδρούπολη μας . Βλέπω ότι κι άλλοι συνδημότες μου εχουν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα. Αυτό είναι καλό ! από το..τίποτα κάτι είναι κι αυτές οι φωνές πολιτών κι άς μας λένε γκρινιάρηδες και λοιπά Ποσώς μας νοιάζει...εμάς μας νοιάζει η πόλη ο τόπος που βλέπουμε να βουλιάζει στην σκουριά στην απραγία στην εγκατάλειψη ..!

    Διάβασα πολλά προεκλογικά φυλλάδια Πήγα σήμερα σε πάρκα σε παιδικές χαρές και πάλι τα ίδια. Πέραν από τον παιδότοπο του νέου πάρκου οι υπόλοιπες παρουσιάζουν καταθλιπτική να μήν πώ άθλια εικόνα. Εύχομαι έστω και προεκλογικά να γίνει κάτι όπως μία παρέμβαση μου για την πλ Μαραθώνος που πάλι φύτεψαν πανσεδάκια αντι για δένδρα όπως τους είχα προτείνει....... Διαφορετικά φίλοι μου πολύ διαισθάνομαι ότι και μετά 5 χρόνια ίσως να ξαναφωτογραφίζουμε τα ίδια. Οι υποψήφιοι να λένε τα ίδια βαρύγδουπα για παιδικές χαρές ζωολογικά πισίνα κολυμβητήρια πλατείες πάρκα δρόμους [περιαστικά δάση μονοπάτια ....έτσι βρε αδερφέ για να συμπληρώνουν τα πολυτελή προεκλογικά ιλουστρατσιόν πέιπερς δίπλα απο τις καρτούλες με τις φάτσες τους.

    Ρε παιδιά εκείνη η παιδική χαρά στον σταθμό εκείνοι οι ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ στον καραγκιόζη και στον σταθμό τι ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ παρουσιάζουν για μία ¨ευρωπαική πόλη σε πολλά ....εισαγωγικά????!!!.

    Λέγε λέγε όμως όλο κάτι θα γίνει σε...5 ή 10 χρόνια.Πού ξέρεις ? στην χαράδρα οι ρυθμοί είναι κάπως αργοί σαν το μετέωρο βήμα του ΒΟΥΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑ!!!!...κάπως έτσι γκαρντασια μου προχωράμε βαδίζουν και χάνουμε τα πάντα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.