Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Οι Γάλλοι ψάχνουν στη Φλώρινα 8 εκ. τόνους κατσικίσιο γάλα

Δύο Γάλλοι επιχειρηματίες αναζητούν την πρώτη ύλη δηλαδή το γάλα για τα κατσικίσια τυριά τους στην Ελλάδα και μάλιστα στη Φλώρινα, εκεί που οι κατσίκες βόσκουν κυρίως στη φύση και τρέφονται με θυμάρι, ρίγανη και άλλα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης. "Κατέκτησαν" τη γαλλική γαστρονομία και την παγκόσμια κουζίνα με την ποικιλία των γεύσεων και των αρωμάτων τους, τη μαλακή υφή και την ελαφρά όξινη γεύση τους, τις ιδιαιτερότητές τους με στρώσεις μούχλας, στάχτης ή μπράντι, τα διαφορετικά είδη κρούστας και το σχήμα τους: στρογγυλό, τετράγωνο, κυλινδρικό, ή πυραμίδας.
Τα γαλλικά κατσικίσια τυριά αναζητούν πλέον πρώτη ύλη στην Ελλάδα και μάλιστα στη Φλώρινα, εκεί που οι κατσίκες βόσκουν κυρίως στη φύση και τρέφονται με θυμάρι, ρίγανη και άλλα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης.
Με κίνητρο αυτή την ξεχωριστή ποιότητα και ενδεχομένως νέες γεύσεις στα γαλλικά κατσικίσια τυριά, δύο Γάλλοι επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγάλων ομίλων της χώρας τους, μαζί με τους συμβούλους τους αναζητούν αυτές τις μέρες συνεργασίες στη Φλώρινα για την εξασφάλιση οκτώ εκατομμυρίων τόνων κατσικίσιου γάλακτος το χρόνο! "Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με δέκα κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες της περιοχής μας, ενώ το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οπότε πιστεύω ότι η συνεργασία θα είναι δεδομένη. Ενδεικτικό, άλλωστε, της σημασίας των επαφών αυτών είναι το γεγονός ότι ήρθαν στην περιοχή τα ίδια τα 'αφεντικά' και όχι απλώς συνεργάτες τους " σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.
Οι προετοιμασίες έγιναν πριν από ενάμιση μήνα, κατόπιν επικοινωνίας που είχε ο κ. Σαπαλίδης με το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο στη χώρα μας, το οποίο και ήρθε σε επαφή με τη γαλλική πλευρά.



Το πρωί έγινε σύσκεψη στο Επιμελητήριο και στη συνέχεια η γαλλική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις σταβλικές εγκαταστάσεις προκειμένου να δει από κοντά τις κτηνοτροφικές υποδομές και να διαπιστώσει τη δυναμική του κλάδου. "Στην περιοχή μας, οι κατσίκες μεγαλώνουν στα βουνά και είναι ελευθέρας βοσκής, στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη γαλλική πλευρά, καθώς το γάλα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, είναι βιολογικό" τονίζει ο κ. Σαπαλίδης.
Δεν αποκλείει δε, το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδων των γαλλικών εταιρειών στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας προκειμένου να γίνεται μια κατ' αρχήν επεξεργασία του γάλακτος.
Στο ίδιο μήκος κύματος - εκείνο της αναζήτησης επιχειρηματικών διεξόδων για τους παραγωγούς της Φλώρινας αλλά και τους ανέργους του τόπου - το Επιμελητήριο διοργανώνει τον Σεπτέμβριο το πρώτο τοπικό συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν εμπορικοί ακόλουθοι της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και άλλων χωρών, με επιδίωξη την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, τη διαμόρφωση κοινών επιχειρηματικών προσανατολισμών και τη σύναψη συμφωνιών. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Επιμελητηρίου που οραματίζεται τη δημιουργία επαγγελματικών χώρων που θα μπορούν να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, το οποίο σήμερα μαστίζεται από την ανεργία.
"Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να υπάρξει ένα γραφείο, μια υπηρεσία που θα μπορεί να παρέχει συμβουλευτικό ρόλο σε γονείς και νέα παιδιά για τις δυνατότητες απασχόλησης που θα μπορεί να προσφέρει ο τόπος τους" αναφέρει χαρακτηριστικά.

6 σχόλια:

  1. "Αυτή είναι η κατεύθυνση του Επιμελητηρίου που οραματίζεται τη δημιουργία επαγγελματικών χώρων που θα μπορούν να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, το οποίο σήμερα μαστίζεται από την ανεργία"

    Tι καταλαβαίνει κανείς από τον παραπάνω;
    Δημιουργία επαγγελματικών χώρων τι θέλει να πεί ο ποιητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πράγματα είναι απλά
    Θα κάνει ένα αναπτυξιακό συνέδριο μετά θα συναντήσει Αλβανούς και Σκοπιανούς επιχειρηματίες και μετά θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.

    Ποιός τα πιστεύει αλήθεια αυτά;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντι να φτιάχνουμε εμείς αυτό το Άγιο τυράκι και να το μοσχοπουλάμε στους Γάλλους θέλουμε να τους ψευτοπουλάμε το γάλα; Ακόμα μυαλό δεν βάλαμε! Τυροκομεία εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε; Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργείας και οχι πουλώντας απλά το γάλα, φτιάχνοντας απο τα ποιοτικότερα προϊόντα στον κόσμο καταναλώνοντας τα εσωτερικά και εξάγοντας τα. Απλά και ωραία όπως κάνουν οι Γάλλοι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φλωρινιώτες.
    1) Είμαστε ο ένας από τους δυο νομούς της χώρας που δεν παράγουμε δικό μας "επώνυμο" γάλα και δικό μας "επώνυμο" τυρί, με εξαίρεση την οικιακή παρασκευή τους. Μάλιστα δε, γειτονικός νομός, παράγει γάλα με εμπορική ονομασία, ...ένα δικό μας βουνό!!! που ούτε καν φαίνεται από εκεί!!!
    Την ευθύνη ας μην την ρίξουμε στους πολιτικούς και στο απρόσωπο κράτος, αλλά σε εμάς τους ίδιους που αφήσαμε την χρυσή εποχή των ευρωπαϊκών επενδύσεων να την εκμεταλλευτούν τα κομματόσκυλα και να θησαυρίζουν με χιλιάδες ευρώ από "μαϊμού" τυροκομεία, εργαστήρια και παρασκευαστήρια γάλακτος!!! εδώ στον Νομό μας.
    Τόσο καλά περάσανε αυτοί οι κύριοι τα τόόόόόσα χρόνια, που αρχίζουν να βγαίνουν και στη σύνταξη!!!! από την υπερπροσπάθεια καταβρόχθισης των χρημάτων χωρίς να παράγουν τίποτε!!!
    Μακάρι να βρεθούν δυο λογικοί κτηνοτρόφοι και ένας επιχειρηματίας με τσαγανό για να δημιουργήσουν ένα μικρό τυποποιητήριο-παρασκευαστήριο γάλακτος και να πωλούν το γάλα αυτό στη Φλώρινα. Με 0,40/λίτρο λεπτά η αγορά και 0,90/λίτρο λεπτά η πώληση, είναι όλοι ευχαριστημένοι. Σιγά-σιγά να γίνουν πλούσιοι, όχι απότομα.
    2) Φυσικά, επειδή είμαστε σκληροί ως Φλωρινιώτες δεν θα το προτιμήσουμε και θα παίρνουμε το ...γερμανικό.
    3) Οι κτηνοτρόφοι, πωλούν το γάλα στις εταιρείες από 0,28-0,43 λεπτά/λίτρο, αλλά όταν το πωλούν από σπίτι σε σπίτι, στα κρυφά διότι απαγορεύεται από τη νομοθεσία, το πωλούν 1,00 ευρώ!!!
    Μα 0,85 λεπτά κάνει το έτοιμο, συσκευασμένο και υψηλής παστερίωσης που δε χρειάζεται βράσιμο και εσύ ρε φίλε το πουλάς 1,00 ευρώ; Πας καλά; Τι λογική είναι αυτή; Περιμένουμε από τους Γάλλους να πάρουν το θησαυρό μας και να μας τον ξαναπουλήσουν;;; Ε, δε πάμε καλά!!!
    Έ, ρε ΕΡΤ που μας χρειάζεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανεις λάθος ήδη παράγουμε επώνυμο γάλα κατσικίσιο αλλά οι μεγάλες προσότητες γάλακτος δεν επεξεργάζονται.

      Αραγε τι παράγουμε σε αυτό τον τόπο πέρα από υποσχέσεις φρούδες ελπίδες και λόγια...

      Διαγραφή
  5. ναι πραγματι αν ηταν η ερτ θα μας... εσωζε..... τοσα χρονια ολα τα καναλια ακολουθουν την κυβερνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.