Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

«Αδυνατούμε να δεχτούμε τους 700 φοιτητές από τη Φλώρινα», λέει ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αδυνατεί να δεχτεί τους 700 φοιτητές και τους 20 διδάσκοντες του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας από τον ερχόμενο Οκτώβρη, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Εγνατίας, στη Θεσσαλονίκη. Το «καμπανάκι» κρούει η Σύγκλητος του ιδρύματος ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι χώροι.
Η Σύγκλητος συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (χθες) μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το οποίο περιέχει πρόταση για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της δημιουργίας «Συνομοπονδιακού ΑΕΙ» στην περιοχή, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».
Οπως είναι γνωστό, το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με τους φοιτητές των Πολυτεχνικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να απειλούν με διακοπή των σπουδών τους. Στο έγγραφο επαναφέρεται, μεταξύ άλλων, η αρχική πρόταση «απορρόφησης» του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς διαφωνούμε με αυτήν την πρόταση. Η Σύγκλητος επιμένει στην αρχική της θέση, ότι δηλαδή το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας πρέπει να απορροφηθεί από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), διότι έχουν πολύ μεγαλύτερη συνάφεια μεταξύ τους», δήλωσε στο «agelioforos.gr» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου εξηγώντας πως με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών υπάρχει μικρή συνάφεια στα προγράμματα σπουδών. «Αδυνατούμε να δεχτούμε τους 700 φοιτητές του δευτέρου, του τρίτου και του τετάρτου έτους, καθώς και τα 20 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας στο κτίριο της Θεσσαλονίκης διότι δεν έχουμε επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας για να γίνουν τα μαθήματά τους ούτε γραφεία για να στεγάσουμε το διδακτικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι θα έρθουν και άλλοι 600 φοιτητές από τα Τμήματα της Έδεσσας και της Νάουσας και 15 καθηγητές. Ζητάμε από το υπουργείο να μας διασφαλίσει τους απαραίτητους χώρους γραφείων και αιθουσών διδασκαλίας για να μπορέσουν να στεγαστούν οι φοιτητές», επισήμανε ο κ. Χατζηδημητρίου. «Ο χρόνος είναι περιορισμένος για να έχουμε έτοιμους χώρους για να λειτουργήσουν στις αρχές Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο πρύτανης χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες εύρεσης ή ενοικίασης χώρων χρονοβόρες.

Τμήμα Εικαστικών
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών εντάσσεται στο ΠΑΜΑΚ διατηρώντας την έδρα στη Φλώρινα. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι λογικό, διότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αδυνατεί να υποστηρίξει οικονομικά και διοικητικά το εν λόγω Τμήμα από τη στιγμή που θα λειτουργεί στη Φλώρινα.
«Θεωρούμε ότι είναι πιο λογικό και αποτελεσματικό να παραμείνει μέρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αφού δεν καταργείται», σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

3 σχόλια:

  1. E αφου "αδυνατείς" παραιτήσου άπο το κχχχχανίο που είσαι πρύτανης με λεφτά του ελληνικου δημοσίου.Αρκετά παριστάνετε τους φεουδάρχες στην Παιδεία Πρύτανη της πλάκας πάρε την βαλίτσα και κλωτσιδών έξω απο το Πανεπιστήμιο να πάρει σειρά κανένας άλλος πρύτανης που δέν "αδυνατεί" /Άκουσες? η να σε βγάλπουμε με τα κλωτσομπουνίδια απο το Πανεπιστήμιο που προσωρινά είσαι "πρύτανης" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπωσδήποτε να παραμείναι το τμήμα Βαλκανικών στη Φλώρινα, γιατί όχι να ενδυναμωθεί κιόλας !!! Κοιμόμαστε ...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.