Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου «Φλώρινα 1912 – 2012, Χρονικό ενός αιώνα» στη Θεσσαλονίκη

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και ο Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα» του δημοσιογράφου Γιώργου Στ. Περιβολάρη αύριο Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της Ε.Μ.Σ. (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ο κ. Νικόλαος Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δημοσιογράφος, συγγραφέας
ο κ. Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
ο κ. Γιώργος Λιάνης, πρώην βουλευτής Φλώρινας, δημοσιογράφος
ο κ. Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος

«Φλώρινα 1912 – 2012, Χρονικό ενός αιώνα»
Το 1912 ήταν η χρονιά - ορόσημο για τη Φλώρινα, όπως και για όλη τη Μακεδονία. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησε μια νέα εποχή, ελεύθερη. Και όσα έγιναν εκείνον τον κρίσιμο Νοέμβρη σημάδεψαν και τα χρόνια που ακολούθησαν.
Ο Θεός, η μοίρα και οι άνθρωποι επέλεξαν ώστε η Φλώρινα, μετά από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού, να καταλήξει και πάλι σε χέρια ελληνικά. Το είπε και ο Ιωάννης Άρτης αμέσως μετά την απελευθέρωση: «Άπαντες οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος έσονται ίσοι απέναντι του Νόμου τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α’ και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος».
Τότε όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αλλιώς και κανείς δε ξέρει πώς θα ήταν το σήμερα… Η ιστορία πάντως έγραψε ότι η Φλώρινα ήταν και πάλι ελεύθερη και πάλι ελληνική.
Έτσι, κύλησαν 100 ολόκληρα χρόνια γεμάτα γεγονότα. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις ταραχώδεις και πολεμικές περιόδους, παρά τα βάσανα της προσφυγιάς και του ξενιτεμού οι κάτοικοι της Φλώρινας χρόνο με το χρόνο κόπιαζαν, μοχθούσαν, στέκονταν στα πόδια τους και δημιουργούσαν. Η πόλη της Φλώρινας, το Αμύνταιο, η Πρέσπα, όλοι οι οικισμοί - από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο – αναπτύχθηκαν.
Αυτά τα γεγονότα καταγράφονται στο βιβλίο «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα» του δημοσιογράφου Γιώργου Στ. Περιβολάρη. Στις 298 σελίδες του και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τις συνοδεύει μπορεί κανείς να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο. Να θυμηθεί και να γνωρίσει, να νοσταλγήσει και να αγαπήσει ακόμα πιο πολύ τη Φλώρινά μας…
Συνοπτικά, στο βιβλίο καταγράφονται:
• Το χρονικό της απελευθέρωσης.
• Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατ’ έτος.
• Ο πληθυσμός με βάση τις επίσημες απογραφές από το 1913 μέχρι το 2011.
• Η πολιτική ιστορία του τόπου, με την παράθεση των ονομάτων όλων των βουλευτών από το 1915, το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματα των εκλογών της Μεταπολίτευσης στη Φλώρινα.
• Η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παράθεση των ονομάτων των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, των νομαρχών και των μελών των αιρετών νομαρχιακών συμβουλίων και των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και η χρονική διάρκεια της θητείας τους.
• Η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, με τις μεταβολές της ονομασίας της, στατιστικά στοιχεία και παράθεση βιογραφικών όλων των Μητροπολιτών.
• Η ιστορία των Σιδηρών Συνταγμάτων της Φλώρινας και η συμβολή τους στο Έπος του ’40.

ISBN 978-960-93-4325-1
Σελ.: 298

4 σχόλια:

  1. Και ερωτω?? το βιβλιο αυτο αναφερει πως Μας «εξελλήνισαν» με τις πιο ακραίες φασιστικές μεθόδους. Μας απαγόρεψαν τη μητρική μας γλώσσα και άλλαξαν τα ονόματά μας και τα ονόματα των χωριών και των πόλεών μας, χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να επιτρέψουν οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας.

    Και η επιχείρηση που άρχισε το 1912. Με αυτούς τους αυτόχθονες στους οποίους φέρθηκε ως ο χειρότερος κατακτητής από όλους τους προηγούμενους.

    Σημερα Η προστασία των ευρωπαϊκών θεσμών και το ιντερνετ μας δίνουν επιτέλους τη δυνατότητα να προβάλουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι αυτά που λες ρε κιόρ.
    Καλά που απελευθερώθηκες, μπήκε Ελληνική μπότα στο χάρτη, και έγινες Μακεδόνας, αλλά Έλληνας Μακεδόνας. Απέκτησες Ταυτότητα. Είσαι Έλληνας Μακεδόνας.
    Για να καταλάβεις όμως των μέγεθος των αλλαγών που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο, σε σένα το λέω, θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιληφθείς, ότι και στη διπλανή χώρα και σε άλλες χώρες και πόλεις της Βαλκανικής όπου υπήρχαν συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί εμφανίστηκε το ίδιο φαινόμενο.
    Με τη μόνη διαφορά ότι εκεί υπήρχαν πράγματι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, κτήρια και εκκλησίες που κτίστηκαν με δωρεές Ελλήνων της διασποράς, και φυσικά δίδασκαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ.
    Εσύ ρε κιόρ την περίοδο εκείνη τι γράμματα μάθαινες, τι γραφή είχες;
    Τι σου έχουν πει οι γιαγιάδες σου.
    Γιατί στα κιτάπια της εποχής δύο γλώσσες είχαν επικρατήσει.
    Η Οθωμανική και Ελληνική.
    Άλλο τι μιλούσες εσύ στο σπίτι σου. Τα γράμματα που μάθαινες σε ποια γλώσσα τα μιλούσες;
    Αυτή τη ΚΑΡΑΜΕΛΑ με τον Εξελληνισμό των Σλάβων δε θα πρέπει να την εντάξουμε στις προσπάθειες των Εξ σλαβισμού των Ελλήνων που έγιναν σε όμορες χώρες;
    Εσύ τι λες ;

    Η Ιστορία μέχρι σήμερα έχει καταγράψει τρεις προσπάθειες για να διεκδίκηση της Μακεδονίας από τους Σλαβοβουλγάρους.
    (Μακεδονικό Αγώνα – Γερμανική κατοχή – Εμφύλιος Πόλεμος ).

    Ελπίζω η τέταρτη να είναι και η τελευταία για να απελευθερώσουμε και το τελευταίο κομμάτι που είναι σκλαβωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8 5:41 μ.μ.
      Πρωτα πρωτα κυταξου στο καθρεπτι να δεις ποσο τυφλωμενος εισαι απο το φανατικο εθνικιστικο ρατσισμο και μετα να συκοφαντις γεγονοτα τα οποια τα ζουμαι καθε ημερα

      Διαγραφή
  3. Ποια Ήταν η χρονιά που ξεκίνησε μια νέα εποχή??"ελεύθερη!!

    "ΠΟΤΕΣ"

    Λοιπόν μιλάμε όταν δεν έχεις το δικαίωμα να διδάσκεσαι την μητρική σου γλώσσα και το κράτος να κάνει το παν εδώ και εκατό χρόνια για να σου αλλάξει όλο σου το είναι.

    Για ποια ελεύθερια μιλάμε όταν Έλληνες πολίτες Μακεδονικής καταγωγής, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, οι ονομαζόμενοι πολιτικοί πρόσφυγες, μη Έλληνες το γένος έχασαν κάθε δικαίωμα για επιστροφή στα σπίτια τους, έχασαν τα δικαιώματα στην περιουσία τους, έχασαν το δικαίωμα τους στην ελεύθερη μετακίνηση και το πιο βασικό την στέρηση της ιθαγένειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.