Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Οι ενέργειες που έγιναν και αυτές που απαιτούνται για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου

Η παρουσίαση της πορείας ωρίμανσης των έργων, με στόχο την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας. Η παρουσίαση έγινε από την αρχιτέκτων – μηχανικό και στέλεχος της ΑΝ.ΚΟ. Αικατερίνη Καραδαλή.
Σύμφωνα με την εισήγηση, υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω ενέργειες οι οποίες προχώρησαν με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Φλώρινας (νυν Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ και του Δήμου Φλώρινας.
1. Προγραμματική σύμβαση με τίτλο: «Υλοποίηση και ανάπτυξη Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στη Φλώρινα (α1 φάση μελέτης χωροταξίας και υποδομών και προκαταρκτική μελέτη επισκευής και προσθηκών Παιδαγωγικής ακαδημίας)»
Προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ στις 23/05/2008 και χρηματοδοτήθηκε από τη ΣΑΜ του Υπουργείου Παιδείας.
1. Οι μελέτες που αντιστοιχούν στη φάση αυτή παραδόθηκαν στην επιβλέπουσα Υπηρεσία την Δ.Δ.Ε. της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας στις 05.11.2008 με το ΑΠ7566/990/9ς)Α έγγραφο της ΑΝΚΟ.
Το παραδοθέν αντικείμενο αφορά τις υποστηρικτικές και πολεοδομικές μελέτες που συνιστούν τον φάκελο του Τοπικού Ρυμοτομικού:
α) για τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης των 192 στρεμμάτων (Βόρειο τμήμα),
β) για τον χώρο εγκαταστάσεων ευρύτερης περιοχής Παιδαγωγικής Ακαδημίας έκτασης 86 στρεμμάτων (Νότιο τμήμα)
2. Στις 25.02.2009 υπέβαλε η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ, αίτημα απαλλαγής από την διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) για το Νότιο Τμήμα.
3. Στις 06.04.2009 η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το ως άνω αίτημα (για το Νότιο Τμήμα), αφού εξέτασε τον υποβληθέντα φάκελο (ΑΠ εγγράφου 06.04.2009/136822).
4. Στις 23.08.2010 υπέβαλε η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ προς τη ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας αίτημα απαλλαγής από τη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) για το Βόρειο Τμήμα.
5. Στις 11.10.2011 η ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτ. Μακεδονίας ενέκρινε το ως άνω αίτημα (για το Βόρειο Τμήμα) αφού εξέτασε τον υποβληθέντα φάκελο (ΑΠ εγγράφου 11.10.2011/ΑΠ 3752/166).
6. Με το 14.05.2009/37698/1695 έγγραφο της Δ.Δ.Ε. Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, έχουν εγκριθεί οι φάκελοι της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας και υδρολογικής μελέτης - μελέτης καθορισμού ρεμάτων (νότιο και βόρειο τμήμα).
7. Στις 10.03.2009 υπέβαλε η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ αίτημα γνωμοδότησης επί του φακέλου Τοπικού Ρυμοτομικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες (νότιο και βόρειο τμήμα).
8. Μέχρι σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει θετικά όλες οι προβλεπόμενες από τη "νομοθεσία-Υπηρεσίες και η Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας υπέβαλε, με το 21.10.2009/741 έγγραφο της, το Φάκελο Τοπικού Ρυμοτομικού (νότιο και βόρειο τμήμα) στο Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, στα διοικητικά όρια του οποίου εμπίπτει η πολεοδομούμενη έκταση της Πανεπιστημιούπολης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με τον προβλεπόμενο στη νομοθεσία τρόπο.
9. Η διαδικασία ανάρτησης του Φακέλου από το Δήμο Φλώρινας ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε η απόφαση θετικής γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14.12.2009/αρ. απόφ. 433/2009.
10. Με το 14.06.2010/ΑΠ 4224 έγγραφο του, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας προώθησε την έγκριση του Φακέλου Τοπικού Ρυμοτομικού (νότιο και βόρειο τμήμα)στη Δ/νση Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε.) Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.
11. Ύστερα από τον έλεγχο, έγκριση και διαβίβαση του Φακέλου Τοπικού Ρυμοτομικού από τη Δ.Δ.Ε. στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας, εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του στις 20/04/2011 το Νότιο τμήμα (Παιδαγωγική Ακαδημία) και συζητήθηκε το Βόρειο τμήμα (Πανεπιστημιούπολη).
12. Με το 09.05.2011/ΑΠ 23192/1073 (Α.Π. 1934/11/ΑΝΚΟ) έγγραφο της ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, διαβιβάσθηκε ο Φάκελος του Τοπικού Ρυμοτομικού Νότιου Τμήματος μαζί με τη γεωλογική και υδρολογική μελέτη για την περιοχή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ για προώθηση της διαδικασίας. Ήτοι:
α. ο φάκελος τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου προς τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ του ΥΠΕΚΑ για έγκριση,
β. η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας προς τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ του ΥΠΕΚΑ για έγκριση.
Λόγω αλλαγής στις αρμοδιότητες της ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας δεν υφίσταται πλέον ΣΧΟΠ Περιφέρειας. Μέχρι τη δημιουργία της νέας αρμόδιας Υπηρεσίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας δεν μπορεί να προωθηθεί ο Φάκελος Τοπικού Ρυμοτομικού Βόρειου Τμήματος στο Κεντρικό ΣΧΟΠ του ΥΠΕΚΑ. Διερευνάται η δυνατότητα προώθησης του Φακέλου από τον κύριο του Έργου, δηλαδή τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
13. Απομένουσες ενέργειες
α) Αποστολή από την παραπάνω ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ των εγκεκριμένων μελετών γεωλογικής καταλληλότητας στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (Νότιο Τμήμα - Παιδαγωγική Ακαδημία).
β) Έγκριση των φακέλων Τοπικού Ρυμοτομικού (Νότιο Τμήμα - Παιδαγωγική Ακαδημία) από την ως άνω ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ του ΥΠΕΚΑ και προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ),
γ) Έγκριση από το Κεντρικό ΣΧΟΠ του ΥΠΕΚΑ. δ) Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ.
ε) Αντίστοιχη διαδικασία για το Φάκελο Τοπικού Ρυμοτομικού Βόρειου Τμήματος.
2. Προγραμματική σύμβαση με τίτλο: «Υλοποίηση και ανάπτυξη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα (στατική μελέτη επισκευής και προσθηκών παιδαγωγικής ακαδημίας)»
Προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ, στις 15.09.2011 και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΜ046 του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στις μελέτες περιλαμβάνονται:
Α. ΕΡΓΑ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1. Έλεγχος στατικής επάρκειας και στατική ενίσχυση Ακαδημίας
2. Γεωτεχνική Μελέτη
3. Περιβαλλοντική Αδειοδότηση
4. Νομιμοποίηση - Οικοδομική Άδεια
Β. ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΜΙΑΣ
1. Τοπογραφικές εργασίες
2. Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης άμεσου περιβάλλοντος χώρου και εισόδων γηπέδου
3. Μελέτη ύδρευσης διαμόρφωσης άμεσου περιβάλλοντος χώρου και εισόδων γηπέδου
4. Μελέτη αποχέτευσης διαμόρφωσης άμεσου περιβάλλοντος χώρου και εισόδων γηπέδου
5. Μελέτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού διαμόρφωσης άμεσου περιβάλλοντος χώρου και εισόδων γηπέδου
6. Μελέτη φύτευσης
Προεκτιμώμενος προϋπολογισμός έργων: 4.250.000,00€, επιμεριζόμενος:
α) Στα 3.000.000,00 € για τη στατική ενίσχυση φέροντος οργανισμού κτιρίου
β) Στα 1.250.000,00 € για τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου (10 στρ.)
Πρώτη προτεραιότητα της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας αποτελεί η αναβάθμιση και η καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται η προηγούμενη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων, ούτως ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων.
Για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων προβλέπεται στη σύμβαση αυτή να υποβληθεί ο φάκελος νομιμοποίησης στην αρμόδια Πολεοδομία, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Φακέλου Τοπικού Ρυμοτομικού για το Νότιο.Τμήμα (Παιδαγωγική Ακαδημία).
Στο φάκελο αυτό θα πρέπει να περιέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Αρχιτεκτονική αποτύπωση, που είναι διαθέσιμη
2. Αποτύπωση φέροντος οργανισμού
3. Μελέτη στατικής ενίσχυσης
Η αποτύπωση φέροντος οργανισμού ολοκληρώθηκε στα πλαίσια της προηγούμενης αναφερόμενης σύμβασης μελετών.
Λόγω της μεταγενέστερης της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης ισχύος του Ν.4014/21.09.2011, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ευνοϊκότερη διαδικασία νομιμοποίησης κτισμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος χωρίς οικοδομική άδεια, προγραμματίζεται η δρομολόγηση νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στα πλαίσια του νόμου αυτού.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βάσει του ως άνω νόμου, μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και βελτίωσης των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, χωρίς πρόσθετες κατασκευές. Για τη δημιουργία .πρόσθετων κατασκευών απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού.
Σύμφωνα με την προμελέτη διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, η οποία παραδόθηκε από την ΑΝΚΟ στις 25.11.2011 (ΑΠ εγγράφου 25.11.2011/4567/113/Ρ50), ο προϋπολογισμός του έργου προεκτιμάται στα 2.500.000 € για το σύνολο της έκτασης (28 στρ.).
Σύμφωνα με το Ν.4014/2011 υπάρχει απαίτηση ελέγχου στατικής επάρκειας ενός δημόσιου κτιρίου με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό της εποχής κατασκευής του, ήτοι 1997 για τις εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Η μελέτη αυτή εκπονείται στα πλαίσια της ως άνω σύμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την προηγηθείσα αποτύπωση του υπάρχοντος σιδηρού οπλισμού. Εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει αναγκαιότητα στατικής ενίσχυσης του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.