Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δ. Μακεδονία

Νέο περιστατικό ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία ξεκίνησε χθες το απόγευμα καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό και με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο δεν επιτρέπουν τη διαφυγή των ρύπων από την ατμόσφαιρα. Όπως επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Κυριακή Αποστολίδου, μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη, Γιώργου Δακή, μειώθηκε ήδη η δραστηριότητα της ΔΕΗ με θετικά αποτελέσματα και ενδείξεις πτώσης των τιμών των ρύπων τις τελευταίες ώρες.
Σήμερα το πρωί οι υψηλότερες τιμές εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων σημειώνονταν στους σταθμούς Προαστείου, Πεντάβρυσου και Μαυροπηγής Κοζάνης καθώς και Αναργύρων Φλώρινας.
«Τέτοια επεισόδια είναι αρκετά συχνά όμως έχουμε τη δυνατότητα να τα εντοπίζουμε εγκαίρως ώστε να ζητούμε την παρέμβαση της ΔΕΗ για την προσαρμογή της δραστηριότητάς της σε χαμηλότερα επίπεδα», αναφέρει η κ. Αποστολίδου και τονίζει ότι με τον κατάλληλο επιστημονικό εξοπλισμό, μέσα σε λίγο καιρό η πρόβλεψη θα είναι ακόμη πιο γρήγορη, προκειμένου να ειδοποιούνται τα ορυχεία και οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί πριν ακόμη ανέβουν δραστικά οι ρύποι.
Με αφορμή, άλλωστε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο λόγω της νομοθεσίας που προβλέπει την κατάργηση επιχειρήσεων των παλιών νομαρχιών, η πρόεδρός του υπογραμμίζει ότι η λειτουργία του είναι ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική προστασία μιας περιοχής που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα. Επιπλέον τονίζει ότι το κέντρο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα ενώ έχει έσοδα και από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί για την ποιότητα των υδάτων. «Ο νόμος έχει δώσει το δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος εξαίρεσης από αυτή τη διαδικασία κάτι που κάναμε εδώ και μήνες» προσθέτει η κ Αποστολίδου.

Πηγή: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.