Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι των Πρεσπών

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Πρεσπών λόγω των παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού. Σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Ελλάδας, τόσο τα πυροσβεστικά οχήματα όσο και τα ασθενοφόρα φαντάζουν «όνειρο θερινής νυκτός».
Σα να βρίσκονται ξεχασμένοι από το κράτος τόσο η μαγευτική περιοχή όσο και οι κάτοικοι της. Οι σοβαρές καταγγελίες έγιναν στη zougla.gr από τον δήμαρχο Πρεσπών, κ. Βασίλειο Τσέπα, οποίος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά.

Χωρίς πυροσβεστική
Το δάσος της περιοχής είναι από τα πιο πλούσια της χώρας και καλύπτεται από βελανιδιές, πανύψηλες οξιές, σημύδες αλλά και από δέντρα μοναδικά στον ελληνικό χώρο. Το τραγικό της υπόθεσης; Δεν υπάρχει πυροσβεστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρεσπών, σε περίπτωση φωτιάς οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μιάμιση ώρα τη πυροσβεστική να έρθει από τη Φλώρινα.
Οι ενοχλήσεις του δημάρχου προς την πολιτεία είναι συνεχείς και οι δεσμεύσεις το ίδιο αλλά αποτέλεσμα μηδέν. «Πολλές φορές έχουμε απευθύνει στη πολιτεία τα τεράστια προβλήματα μας . Ενημέρωσα για την κατάσταση τον υπουργό προστασίας του πολίτη, κ. Παπουτσή σε προσωπική συνάντηση που είχα μαζί του και με διαβεβαίωσε πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στη μέση γεωγραφικά της Πρέσπας και ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι πυροσβέστες να βρίσκονται σε κάθε διαμέρισμα της περιοχής . Είναι Δεκέμβρης και δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χωρίς ασθενοφόρα
Ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας με την μεγάλη Πρέσπα να είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων και με το ομώνυμο Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι να προσελκύει κόσμο από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
Αλλά δυστυχώς, στην περιοχή υπάρχουν τρομερές αδυναμίες στον τομέα της υγείας. Στο Δήμο Πρεσπών εδώ και δέκα μήνες υπάρχει μόνο ένας γιατρός ενώ χρειάζονται τουλάχιστον επτά. Τα ασθενοφόρα; Ανύπαρκτα!
«Σε περίπτωση που ένας κάτοικος πάθει παραδείγματος χάρη ένα καρδιακό επεισόδιο, θα έρθει το ΕΚΑΒ μετά από μιάμιση ώρα για να τον βοηθήσει. Και έτσι για πλάκα μπορούν να χαθούν ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ο δήμαρχος εξοργισμένος.
Ο κ. Τσεπάς έχει επικοινωνήσει ουκ ολίγες φορές με τους αρμόδιους υφυπουργούς αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
«Όλοι με έχουν καθησυχάσει αλλά το έκαναν για να με ξεφορτωθούν, κανένας δεν πήρε σοβαρά τα προβλήματα του τόπου. Δεν υπάρχει καθόλου κατανόηση. Αυτή τη στιγμή μας λείπουν αυτονόητα πράγματα και ενώ έχουμε απευθυνθεί ξανά και ξανά στους επισήμους φορείς δεν έχουμε δει άσπρη μέρα. Είμαστε απεγνωσμένοι, δε ξέρουμε πια τι άλλο να κάνουμε για να σωθούμε εμείς και η μαγική πατρίδα μας, η Πρέσπα» καταλήγει.

Πηγή: zougla.gr
Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός - Χριστίνα Νικόλα

8 σχόλια:

  1. μαλλον ο δημαρχος πρεσπων απο αλλον πλανητη ειναι και ηρθε στις πρεσπες τελη του 2010 οταν εκλεχθηκε ως δημαρχος.
    αλλοστε τωρα ανακαλυψε τα προβληματα τα οποια υπαρχουν παρα παρα πολλα χρονια.
    ας παρουμε τα πραματα με την σειρα:
    εως το 1998 οπου υπηρχαν οι κοινοτητες, δεν υπηρχε η δυνατοτητα να γινουν πολλα πραματα καθως,κακα τα ψεμματα και οι γνωσεις μας ηταν λιγοστες για το που και πως να ζητησουμε κατι, αλλα και δεν μας εδιναν σημασια οι αρμοδιοι οταν πηγαιναμε στα γραφεια τους στην νομαρχια για οτι προβλημα ειχαμε.
    απο την στιγμη που εγινε Καποδιστριακος δημος η πρεσπα,ο δημαρχος που τωρα καταγγελει αυτα τα πραματα ηταν αντιπολιτευση. θα πειτε ωραια,παλι δεν ειχε δυνατοτητα να φωναξει και να ζητησει με το ιδιο μερακι τα παραπανω.
    ελα που απο το 2002 ομως ηταν αντιδημαρχος πρεσπων και το δεξι χερι του ναλπαντιδη ως το 2009 στις αρχες,οπου μετα τα ''χαλασανε'' για τους γνωστους λογους.
    στον δημο ολα αυτα τα χρονια παλι ο οδιος επαρνε τις αποφασεις για το συνολο των θεματων.
    τοσα χρονια τι εκανε? τωρα ανακαλυψε τα προβληματα?
    αν δεν το εχει καταλαβει, στην καταντια που ειναι η πρεσπα σημερα εχει βαλει και αυτος ενα λιθαρακι και μεγαλο μαλιστα.
    τωρα αν θελει να χρυσωσει το χαπι και καθε 3 και λιγο πεταει και μια ανακοινωση με οντως σοβαρα θεματα για να δειξει το ''ενδιαφερον'' του και να τονισει στον κοσμο οτι ειναι παρων, ας ασχοληθει με τιποτα πιο σοβαρο και πιο ουσιαστικο.
    γιατι αν θες να γραψεις πραγματικα ιστορια κανεις εργα και ουτε καν μιλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέσπα-Φλώρινα στο ίδιο χάλι δυστυχώς οι ίδιοι άνθρωποι-άρχοντες συνεχίζουν το ίδιο βιολί ακόμη. Π.χ. στη Πρέσπα λίαν προσφάτως "Δημοτικοί άρχοντες" με τη παρέα τους σκότωσαν αγριογούρουνα στις παρυφές του Δρυμού υπο την προστασία θυροφύλακα και καθώς μέσα σ'αυτόν να έχει στημένο τροχόσπιτο. Την ίδια ώρα οι πιο πολοί ψαράδες ψάρευαν για δεκαετίες χωρίς άδεια.Αυτοί λοιπόν είναι οι Βοσκοπουλοασπριδοτσέπαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανθρωποι σαν τον Τσεπα βγαζουν τα χαλια της Πρεσπας στην φορα.
    τα χαλια του Τσεπα να δουμε ποτε θα βγουνε στην φορα.
    Πρεσπιωτες ειστε αξιοι της μοιρας σας,με αυτους που εκλεγετε μην εχετε καμμια απαιτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τόσους οδηγούς ασθενοφόρων και νοσόκομες είχαν στις λίστες τους δημοτικές κινήσεις αιρετών Οι εκλεγμένοι άς στείλουν έναν οδηγό και έναν νοσοκόμο η ακόμη και το εκαβ στις νεραιδολίμνες πρέσπες Εκτός κι εάν είναι οδηγοί και νοσοκόμες για να ..συνεδριάζουν στα διάφορα δημοτικά τους ή συνδικαλίζονται για άλλα κόλπα . Ας υλοποιήσουν τις υποσχέσεις για διαδημοτικές συνεργασίες ή περιφερειακή συνείδηση όλοι μαζί μπορούνε που είχαν προεκλογική σημαία . ..Ο Δήμαρχος Πρεσπών πολύ καλά κάνει που διαμαρτύρετε εκτός κι άν αναγκαστεί να ζητήσει΄και πάλι βοήθεια απ την Καστοριά για να έχουν οι πρεσπιώτες την υγειά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΥΜΕΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ. Ο ΤΣΕΠΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ. ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΕΧΕΤΕ? Ή ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απο το 2002 και μετα μαλλον ξεχνας τα εργα των 6.000€ και 10.500€ που εδινε ως απευθειας αναθεσεις....
    δηλαδη ποσα €€€€€ επρεπε να περασουν απο τα χερια του για να ειναι ευχαριστημενος σημερα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τον τσεπα μονο με επωνυμες καταγγελιες ιδρωνει το αυτακι του?? ετσι τον συμφερει να λεει?
    ακομη και πισω απο την ανωνυμια η φωνη και η οργη του κοσμου θα ειναι πολυ πιο δυνατη και με καλυτερα αποτελεσματα.
    επειδη ολοι ξερουμε την....σταδιοδρομια του, μπαρουφες θα ηταν τα παραπανω αν δεν ισχυαν τοσα πολλα για αυτον.
    και οσο για τις προτασεις που ζητα αποεμας τους ανευθυνους και κορακια,αν δεν ειναι ικανος ουτε μια προταση να σκεφτει και να ποσταρει τοτε πραγματικα λυπαμαι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ? ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ? ΙΣΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ "ΓΛΕΙΦΑΜΕ" ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΚΕΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ, ΚΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΑΤΑΣΘΑΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΑΙΚΙΣΜΟ. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ 10.16 ΤΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΤΕ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ? ΤΙΠΟΤΑ? ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙ ΚΑΘΕΣΑΙ. ΣΤΗ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.