Καταργείται από τις 17 Δεκεμβρίου η βίζα για τους αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα μας με βιομετρικό διαβατήριο. Αυτό προβλέπει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την παραχώρηση ελευθερίας μετακίνησης αλβανών πολιτών σε χώρες που ισχύει η συνθήκη Σέγκεν.
Η κατάργηση της βίζας δημιουργεί νέα δεδομένα για τους χιλιάδες αλβανούς πολίτες και οικονομικούς μετανάστες, καθώς απλουστεύονται οι διαδικασίες εισόδου στην Ελλάδα.
Ακριβώς αυτά τα νέα δεδομένα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης των αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κορυτσά. Επικεφαλής της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος Κώστας Κασαπάκης, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας της γείτονος ο υπαρχηγός της αλβανικής αστυνομίας. Επίσης, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι γενικοί αστυνομικοί διευθυντές Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Πατσιαρίκας και Ηπείρου Κώστας Σκαλτσάς, καθώς και οι αστυνομικοί διευθυντές των ακριτικών νομών που διαθέτουν μεθοριακούς σταθμούς, όπως Φλώρινας Δημήτρης Φωστηρόπουλος, Ιωαννίνων Νίκος Βέντζος και Ηγουμενίτσας Βασίλης Μίαρης. Αντιστοίχως συμμετείχαν οι αλβανοί αστυνομικοί διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, και Αγίων Σαράντα.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα, Κακαβιάς στα Ιωάννινα και Σαγιάδων στη Θεσπρωτία, αλλά και στους αντίστοιχους μεθοριακούς σταθμούς της αλβανικής πλευράς, καθώς εκτιμάται ότι η κατάργηση της βίζας θα αυξήσει κατακόρυφα τη νόμιμη κίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μέσω μεθοριακών σταθμών, ενώ θα μειωθεί η λαθρομετανάστευση, πράγμα που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στον διαβατηριακό και τελωνειακό έλεγχο. Αστυνομική πηγή σημείωσε πως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα τελωνεία να ενισχυθούν με προσωπικό, αλλά παράλληλα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποδομών και εγκαταστάσεων των τελωνείων.
Ήδη οι γενικές αστυνομικές διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του αστυνομικού προσωπικού. Συγχρόνως γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα των τελωνείων και θα ασχολείται με τον διαβατηριακό έλεγχο. Το πρόσθετο προσωπικό που θα χρειαστούν τα τελωνεία θα εξοικονομηθεί από τους τομείς φύλαξης των συνόρων και των αφύλακτων διαβάσεων, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών.
Βεβαίως, συγχρόνως θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού των τελωνείων και βελτίωσης των υποδομών. Για παράδειγμα, το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής έχει τέσσερις διαβάσεις εισόδου, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα απαιτηθεί περισσότερο προσωπικό για τον ενδελεχή έλεγχο εμπορευμάτων, καθώς και για τους εξονυχιστικούς ελέγχους στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.