Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«Έφυγε» ο Λάζαρος Μέλλιος

Συλλυπητήριο μήνυμα του «Αριστοτέλη»

Τὸ Δ. Σ. τοῦ ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», διερμηνεύοντας τὰ συναισθήματα ὄχι μόνο τῶν ἑκατοντάδων μελῶν τοῦ Συλλόγου ἀλλὰ καὶ ὅλων τῶν Φλωρινιωτῶν, ἐκφράζει τὴ βαθιά του ὀδύνη γιὰ τὴν ἐκδημία τοῦ Λάζαρου Μέλλιου, τοῦ παλαιοῦ Ἀριστοτελικοῦ, τοῦ αὐθεντικοῦ Φλωρινιώτη.
Ὁ ἀξέχαστος Δάσκαλος, μὲ τὴν πολυσχιδή δράση καὶ τὴν πολυετὴ προσφορά του ἀποτέλεσε γιὰ τὸν καθένα μας πρότυπο ἀγάπης πρὸς τὴ Φλώρινα καὶ τὸ λαό της, στοιχούμενος στὴ μακρὰ φάλαγγα τῶν ἐκλεκτῶν Ἀριστοτελικῶν ποὺ μὲ τὴ γραφίδα, τὸ λόγο καὶ τὰ ἔργα τους κράτησαν ψηλὰ τὴ σημαία τοῦ πολιτισμοῦ καὶ τῶν ἰδανικῶν μας, σὲ τούτη τὴ γωνιὰ τῆς Ἑλληνίδος γῆς.
Αἰσθανόμενοι τὸ βάρος τῆς στιγμῆς εὐχόμαστε (καὶ ἐργαζόμαστε ὥστε) νὰ εἶναι ἡ μνήμη του αἰώνια.

Τὸ ΔΣ τοῦ ΦΣΦΑ

9 σχόλια:

  1. Εσβυσε η ζωντανη ιστορια της Φλωρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι μία φοβερή απώλεια για την Φλώρινα. Έξυπνος, με χιούμορ και με αστείρευτες γνώσεις τόσο για την ζωή όσο και για την ιστορία. Ό,τι και να πούμε για αυτόν είναι λίγο. Καλό ταξίδι στον δάσκαλο Λάζαρο Μέλλιο, τον κύριο Λάζο μας, που δεν θα ομορφαίνει πια τους δρόμους της πόλης μας και δεν θα μπορούμε να ρωτάμε για τα παλιά, για να μαθαίνουμε οι νεώτεροι! Αντίο, κύριε Λάζο. Σας ευχαριστούμε για όλα. Οι δισέγγονες του αγαπημένου σου Τέγου Σαπουντζή Αθηνά και Πέρσα Δούφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι, υπήρξε ένας αυθεντικός Φλωρινιώτης και λαμπρός άνθρωπος. Διδάχθηκαν πολλές γενιές από αυτόν και υπήρξε φωτεινό παράδειγμα της πόλης μας γιατί την αγαπούσε πολύ και τη γνώριζε τόσο καλά όσο λίγοι! Απλός αλλά και σοφός μοιραζόταν τις γνώσεις, τη πείρα και τις εμπειρίες του και βοηθούσε όλους όσους τον χρειάζονταν, από μαθητές μέχρι επιστήμονες. Είναι μεγάλη η απώλεια και η Φλώρινα πρέπει να τιμήσει τη μνήμη του. Ας μη χαθεί το πολύτιμο αρχείο του και οι φορείς ας τιμήσουν το όνομα του όπως του αξίζει. Αντίο κ. Λάζαρε. Σ' ευχαριστούμε για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφυγε απο κοντα μας ένας γνήσιος Φλωρινιώτης. Ο Λαζαρος Μέλιος ήταν απο τους ελάχιστους Φλωρινιώτες που αγάπησε με ΄ξεχωριστό τρόπο την Φλώρινα.Μεταλαμπάδευσε με τα λαογραφικά -ιστορικά-λογοτεχνικά συγγραματα του με το δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορία της πόλης. Με ρομαντισμό και αγάπη για το τοπο αυτό αφιέρωνε ατελείωτε ώρες για την σύνταξη των βιβλίων η δημοσιευμάτων .Ανδρώθηκε στην Φλώρινα, σπούδασε εκπαιδευτικός. Αν και διορίστηκε αρχικα μακριά απο την γεννέτηρα του ποτε δεν λησμόνησε την Φλώρινα, επέστρεψε σε αυτήν .Αγαπούσε ανιδιοτελώς τον Τόπο του. Εγραψε πλήθος βιβλιων ιστορικου η λογοτεχνικου περιεχομένου, κατανοητών και προσιτών στο απλό αναγνώστη. Όποιος διαβαζε τα συγγράματα του ενιωθε ότι ταξίδευε στα αρχαία των Λυγκηστών χρόνια , στις μακρινές στιγμές απελευθερωσης της απο τους επι 525 χρόνια σκλαβιας της Φλώρινας δυνάστες ή νεώτερες ση σύγχρονης στιγμές της ιστορίας της περιοχής. Ήταν άριστος γνώστης χρήσης του λόγου μα κυρίως της ιστορίας του τόπου αυτού που στέκει σάν αρκογωνιαίο αγκωνάρι στον χάρτη της Μακεδονίας στην επικράτεια της Ελλάδος. Δέν επαναπαυόταν στην λογοτεχνική αλλα και εκπαιδευτική του ιδιότητα ήταν απο τους ελάχιστους λογοτέχνες λαογράφους που έγραφε ποιήματα, δημοσιεύματα σε εφημερίδες , συνεταξε βιβλία, ανήσυχος ζωγράφιζε με την πένα του την ωραία μας Φλώρινα. Συνόδευε γκούπ τουριστών στα αξιοθέτα της πόλης , τους περιηγούσε με το υπέροχο του γλαφυρο τρόπο στις Πρέσπες, στο Νυμφαίο στην Φλώρινα. Ήταν ένας ευχάριστος προπάντων κοινωνικός άνθρωπος που μίλαγα που και που μαζί του . Μέσα απο την γραφίδα της σκέψης του που ένιωθες άλλοτε ευχάριστα άλλοτε μελαγχολικά άλλοτε ρομαντικά συναισθήματα για την αγάπη που είχε για την Φλώρινα . Τελευταία φορά που τον συνάντησα μου σε ένα καφέ στην πλατεία με τα κανόνια Μου έδινε συμβουλές με επαινούσε για κάτι που έγραψα πρίν καθήσει με την πολυμελή παντα παρέα του που συζητούσαν ώρες ατελείωτες στην κεντρική πλατεία .Η Φλώρινα τίμησε τον κΛάζαρο στο νέο πάρκο χαρίζοντας του μία τιμητική πλακέτα .Απλός ταπεινός την έλαβε στα χέρια .Ένα Φλωρινιώτικο σπάνιο περιστέρι έφυγε κοντα μας και η Φλώρινα μαζί του έναν ρομαντικό αυθεντικο λογοτέχνη λαογράφο απο την αγκαλιά της.

    Καλό Παράδεισο κ. Λάζαρε ...






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλο ταξιδι κ. λαζαρε.......σε ευχαριστω για ολα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρατόπουλος Χρήστος5 Οκτωβρίου 2014 στις 4:11 μ.μ.

    ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη κύριε Ρατόπουλε αυτό είναι ευχή η υπονοούμενο;;;;; Πρώτη φορά άκουσα "καλό δρόμο" για παρόμοια περίσταση.

      Διαγραφή
  7. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον κύριο Λάζαρο το 2011. Καλοκαίρι, με την Φλώρινα να καίγεται από την ζέστη, με κέρασε καφέ στο γνωστό του στέκι απέναντι από την Πλατεία.
    Ένας κοινός φίλος μου είχε μιλήσει για αυτόν και μου είχε τονίσει οτι "ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΛΙΟ". Άνθρωπος απλός, ζεστός, ξεχωριστός, με αγκάλιασε η ευρύτητα του πνεύματος του. Ως Νοτιο-Ελλαδίτης που ήμουν συζητήσαμε πολλά θέματα για την Νότια Ελλάδα, για την Φλώρινα, τους εντόπιους, την κατοχή κτλ. Ανέδειξε πολλά ζητήματα ιστορικά τόσο της σύγχρονης όσο και της Αρχαίας ιστορίας του τόπου αυτού. Μου έδωσε πολλές συμβουλές, και βιβλία του με αφιερώσεις, που ακόμη τις κρατώ.
    Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής νομίζω πως εσείς οι Φλωρινιώτες και ιδιαίτερα ο Συλλογος Αριστοτέλης θα πρέπει να διατηρήσετε το αρχείο του και να πιέσετε την Δημοτική Αρχή να ονομάσει μία οδό προς τιμήν του. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡΙΕ ΛΑΖΑΡΕ

    p.s.Θα παρακαλούσα αν γνωρίζετε να ενημερώσετε σε ποιό κοιμητήριο έχει ταφεί ο κύριος Λάζαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.