Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τα «παιδιά της Φρειδερίκης» και οι αντιδράσεις

Ξεκίνησε το πρωί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου η ημερίδα που διοργανώνει η Παιδαγωγική Σχολή με τον τίτλο «Τα παιδιά της Φρειδερίκης». Μια ημερίδα που πριν την έναρξη της ακόμα, κατάφερε να αποσπάσει θετικά και αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις.
Η μεγαλύτερη αντίδραση αφορούσε τον τίτλο, που για πολλούς θεωρήθηκε υποτιμητικός. «Ο τίτλος δε χρησιμοποιήθηκε απαξιωτικά. Στην ουσία είναι συμβολικός και «παίζει» με τη διάσταση που έδωσε η ίδια η Φρειδερίκη στον εαυτό της ως «μεγάλη μητέρα», στα δημοσιεύματα της εποχής, αλλά και στην ίδια της τη λειτουργία» εξηγεί ο πρόεδρος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ανδρέας Ανδρέου.
Και συνεχίζει λέγοντας πως «αφήνουμε την κοινωνία να τον αποκωδικοποιήσει με το δικό της τρόπο. Αναφερόμαστε στο ιστορικό πλαίσιο που ξεκινάει περίπου από το 1947 και ολοκληρώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο. Τις παιδοπόλεις, τα οικοτροφεία, τα σπίτια παιδιού, τις ομάδες βοήθειας υπαίθρου, τα οικοτροφεία μαθητών, τις τεχνικές επαγγελματικές σχολές, τις οικοκυρικές σχολές που λειτούργησαν στο πλαίσιο του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος και της Βασιλικής Πρόνοιας, ιδιαίτερα στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας».
Στην ημερίδα διερευνώνται δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις οικοτροφείων, της Λάσσης Κεφαλλονιάς και της Νεάπολης Κρήτης, όπου από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι τις αρχές του ’70 φιλοξενήθηκαν περίπου 200 οικότροφοι, με την επιλογή τους να γίνεται για ποικίλους λόγους. «Το πρόσχημα, η βασιλική πολιτική» αναφέρει ο κ. Ανδρέου «ήταν η διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της φιλανθρωπίας, της διαφύλαξης από τον κομμουνισμό, της αριστείας και για το Βορειοελλαδικό χώρο σαφέστατα και η αλλοφωνία».

Οι αντιδράσεις
Οι «Φίλοι – Φοιτήσαντες στο Οικοτροφείο Λάσσης Κεφαλλονιάς» με επιστολή τους προς την Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το ότι «η ονομασία της ημερίδας αφήνει αρνητικό απόηχο», αλλά και γιατί «στο φόντο της ‘πρόσκλησης’ διακρίναμε κάποιους από εμάς να βρίσκονται ‘υπό την σκέπη’ της τέως βασίλισσας».
Έτσι λοιπόν, επισημαίνουν στην επιστολή τους πως: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που βρεθήκαμε σε εκείνο το χώρο. Σε κείνον τον χώρο σφυρηλατήσαμε άρρηκτους δεσμούς και φιλίες. Ξεκινήσαμε από εκεί και χτίσαμε σταδιοδρομίες που δεδομένων των συνθηκών δεν γνωρίζουμε αν σε διαφορετικές συνθήκες θα ήταν δυνατόν για τον καθένα μας. Καλλιέργησε χαρακτήρες».
Επιπρόσθετα «διατυμπανίζουν» ότι: «Δεν αισθανόμαστε ‘παιδιά’ της Φρειδερίκης. Δεν σπουδάσαμε με δικά της χρήματα αλλά με τους κόπους του ελληνικού λαού. Ο τίτλος που χρησιμοποιήσατε δημιουργεί αναγκαστικά σκέψεις για ασαφείς σκοπιμότητες της ημερίδας».
Αντίδραση υπήρξε, αυτή τη φορά για το περιεχόμενο της ημερίδας, και από την Κ.Ο. Φλώρινας της ΚΝΕ που κάνει λόγο για «αντικομμουνισμό από την έδρα», αλλά και για «μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου που είναι η δημιουργία των ‘αναμορφωτηρίων’ από την Φρειδερίκη και ο εγκλεισμός εκεί χιλιάδων παιδιών που ξερίζωσαν από τον τόπο τους, για να τα κλείσουν στις περιβόητες ‘παιδουπόλεις’».

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για τα παιδιά του παιδομαζώματος του σνοφ και του τιτο άχνα δέν βγάζουν οι σημερινοί κνίτες ....γιατί τότε ήταν τα κόκκινα παιδιά που γίναν μαυρα σάν τον γκρουέφσκι...ούτε της φρειδερίκης όύτε του τιτο ήτανε ..ήταν ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ και απορώ ποιούς νοσταλγοί σκοτεινών περιοδών αναζωπυρόνουν αυτές τις ηληθιότητες...τα παιδιά αυτά κύριοι σε λίγο θα αποδημήσουν εις Κύριον και κάποιοι εποφελούμνοι της τραγωδίας των ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ αυτών στήνουν τις φιέστες τους ή τις ντεμέκ διαμαρτυρίες τους...απλά σεβαστήτε τους με την σιωπή σας ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΛΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΟΣΚΟΥΝ ΑΓΕΛΑΔΕΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΥΤΑΞΑΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.