Τρίτη 31 Μαΐου 2016

45 θέσεις εργασίας στο Λ.Κ.Δ.Μ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι τo ΛΚΔΜ ενδιαφέρεται για την πρόσληψη 45 (σαράντα πέντε) εκτάκτων ημερομισθίων ανειδίκευτων εργατών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (60 ημερομίσθια), για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των Ορυχείων & Κλάδων.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καλύψουν τις παραπάνω θέσεις να υποβάλλουν από 01.06.2016 μέχρι και 10.06.2016 στη Γραμματεία του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικής Μέριμνας του ΛΚΔΜ 23ο Χιλ. Κοζάνης- Πτολ/δος (αρμόδιος υπάλληλος κ. Παταρίδης, τηλέφωνο 2463052438), την ειδική έντυπη Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, υποβάλλοντας συνημμένα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα δηλωθέντα στην αίτηση στοιχεία τους.

Η ειδική έντυπη Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση διανέμεται από τη Γραμματεία του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού στην ανωτέρω Διεύθυνση

Απαιτούμενα δικαιολογητικά με την υποβολή της Αίτησης:
1. Αίτηση συμμετοχής -Υπεύθυνη Δήλωση (χορηγείται απο την υπηρεσία)
2. Πρόσφατη βεβαίωση του ΟΑΕΔ για τον προσδιορισμό του χρονικού διαστήματος ανεργίας του υποψηφίου, η ημερομηνία έκδοσης της οποίας δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Αποκλείεται η απόδειξη με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και κάρτας ανεργίας
3. Πιστοποιητικά αρμόδιων φορέων από τα οποία θα προκύπτει η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του υποψηφίου (άγαμος, έγγαμος, αριθμός τέκνων, τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, ειδικές ανάγκες σε μέλη της οικογένειας του, γονέας η τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας κ.λ.π.).
4. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η αίτηση πρέπει να συμπληρώνεται με μεγάλη προσοχή και με ακρίβεια των στοιχείων του κάθε υποψήφιου για την σωστή καταχώρηση και μοριοδότηση. Στην Αίτηση Υπεύθυνη Δήλωση να δηλώνει ο κάθε υποψήφιος αν έχει απασχοληθεί στη ΔΕΗ Α.Ε., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (π.χ. σύμβαση έργου, ημερομίσθιος κ.α., εκτός πρακτικής άσκησης) κατά το τελευταίο έτος, καθώς και τα χρονικά διαστήματα που απασχολήθηκε. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η επαναπρόσληψη ατόμων που έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (60 ημερομίσθια), πριν παρέλθουν 12 μήνες από τη λήξη της προηγούμενης απασχόλησής τους στη ΔΕΗ.

Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα στον παραδοσιακό νερόμυλο του Αγίου Γερμανού Πρεσπών (video)

Δείτε ένα εξαιρετικό ολιγόλεπτο video - αφιέρωμα (παραγωγής της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών) για τον παραδοσιακό νερόμυλο του Αγίου Γερμανού Πρεσπών, ο οποίος τιμήθηκε με Grand Prix στα Ευρωπαϊκά βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικές δράσεις για το περιβάλλον σε Φλώρινα και Αμύνταιο (video)

Πλούσιες και πρωτότυπες θα είναι οι φετινές εκπαιδευτικές δράσεις, σε Φλώρινα και Αμύνταιο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμυνταίου και Φλώρινας, το Ε.Β.Ε Φλώρινας, ο Δήμος Αμυνταίου, ο Δήμος Φλώρινας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και οι Σχολικές Μονάδες.

«Δημιουργούμε… εν αταξία»
Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ώρα 9:30 -13:00, Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου

«Περι…βάλλουμε…, ενεργά συμβάλλουμε»
Παρασκευή, 3 Ιουνίου, ώρα 10:00-13:00 μμ., Νέο Πάρκο Φλώρινας

«Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας»
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου, ώρα 9:30-13:00 μμ. και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, ώρες 10:00-13:00 στο Νέο Πάρκο Φλώρινας

«Η γαστρονομική παράδοση της Φλώρινας και οι προοπτικές της τοπικής παραγωγής μας»
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου, ώρα 9:30-13:00 και Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016, ώρα 10:00-13:00, Νέο Πάρκο Φλώρινας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδια, εκθέσεις εκπαιδευτικού υλικού και παρουσιάσεις προγραμμάτων.

Οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, όπου και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων.
Στο video μιλούν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κίμων Σαββάκης, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θεοδώρα Βάσιου, η σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Κωνσταντία Βαϊρινού, η σχολική σύμβουλος της 2η Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Στέλλα Κασίδου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Άννα Σπύρτου, η σχολική σύμβουλος της 1η Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Όλγα Μούσιου – Μυλωνά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάββας Σαπαλίδης.



Στις εκδηλώσεις αναφέρεται με το παρακάτω κείμενο και ο Γιάννης Κασκαμανίδης, σχολικός σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, ο οποίος δεν ήταν παρών στη συνέντευξη.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ενώ είναι αρκετά γνωστές οι βραβεύσεις και οι εξωστρεφείς δράσεις των σχολείων μας, κυρίως μέσω του διαδικτύου, δεν είναι ευρύτερα γνωστές οι διαδικασίες που οδηγούν σε αυτές, οι οποίες απαιτούν εργασία εκτός του αναλυτικού προγράμματος και απασχολούν μαθητές και δασκάλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Σκοπός αυτής της πλευράς του εκπαιδευτικού έργου δεν είναι βέβαια η κατασκευή εκθεμάτων, αυτά δηλαδή που μπορεί να δει κανείς ερχόμενος στην εκδήλωση που ετοιμάζουμε, ή η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό, αλλά η υλοποίηση στο σχολείο παιδαγωγικών πρακτικών που ικανοποιούν τους στόχους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή. Τελικά, τα εκθέματα και τα βραβεία αποτελούν τη δημόσια εικόνα μιας επίπονης και χρονοβόρας παιδαγωγικής διαδικασίας.
Τονίζω αυτή τη διάσταση, γιατί η δημοσιότητα που παίρνουν οι εξωστρεφείς δράσεις των σχολείων, δεν λέει ποτέ τίποτε για τον μόχθο και την αγωνία μαθητών και δασκάλων.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ;
Η χρήση ενός σύγχρονου τεχνολογικού μέσου, ας πούμε ενός ρομπότ, στη διδασκαλία ενθουσιάζει, προκαλεί, προσελκύει, ευνοεί τη μυθοπλασία και, πολύ εύκολα, οδηγεί σε συμπεράσματα για τα «θαυμάσια», «τεράστια», «εκπληκτικά», και λοιπά εκκωφαντικά αποτελέσματα της χρήσης του, τα οποία, αν δεν είναι άκυρα, είναι τουλάχιστον εφήμερα και επιφανειακά. Μιλάω για τα συμπεράσματα.
Καινοτομία δεν είναι να χρησιμοποιείς στις διδακτικές πρακτικές σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά να ανανεώνεις τη θεωρητική σου σκευή και, συνακόλουθα, το εκπαιδευτικό σου έργο. Να το συγχρονίζεις με την κοινωνική πραγματικότητα και να το εξοπλίζεις με σύγχρονα μέσα. Τότε αυτά βρίσκουν τη θέση που τους πρέπει. Οι σκοποί της εκπαίδευσης δεν αφορούν το μέσο, αλλά τον άνθρωπο – και το περιβάλλον.

ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ
Πριν από τέσσερα χρόνια εγκαινιάστηκε μια συνεργασία με την κ. Σπύρτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, η οποία κάθε Ιούνιο αποδίδει το Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών. Αυτό, το Φεστιβάλ, είναι που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Όπως, επίσης, γνωρίζει και το Florinano, το μαθητικό φιλμ της ομώνυμης κοινότητας μάθησης που βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν γνωρίζει όμως το πρόγραμμα «Μικροί επιστήμονες – Γωνιά της Φυσικής» που υλοποιείται στα σχολεία μας από το 2012 και επαναλαμβάνεται κάθε σχολική χρονιά. Στο πρόγραμμα αυτό εργάζονται συστηματικά μαθητές, φοιτητές και δάσκαλοι, με την υποστήριξη της κ. Σπύρτου και των σχολικών συμβούλων δημοτικής εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ είναι μια δράση αυτού του προγράμματος.
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας (video)

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ζωή ξανά», που περιλαμβάνει φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσε πέρσι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου και απεικονίζουν στιγμές από τη ζωή στο ΣΔΕ, διοργανώνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας.

Η έκθεση φιλοξενείται στην «Οδό Ονείρων» και θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιουνίου.

Τα εγκαίνια έγιναν χθες, με τη διευθύντρια του ΣΔΕ Αθηνά Γαρδάνη να αναφέρεται στην έκθεση, αλλά και στις δράσεις της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς. Χαιρετισμό απηύθυναν η σχολική σύμβουλος Όλγα Μούσιου – Μυλωνά και ο πρώην διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Θωμάς Μπούσιος.

Την εκδήλωση πλαισίωσε χορωδία εκπαιδευομένων.




Διαβάστε περισσότερα...

«Πρέσπες, κιβωτός ζωής»

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης – Μελίτης και Καρπενησίου, διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα «Πρέσπες, κιβωτός ζωής».

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

17:30-18:00: Προσέλευση – Αίθουσα Δημαρχείου στον Λαιμό Πρεσπών
18:00-18:15: Γνωρίζοντας τις Πρέσπες
Πασχαλίδης Παναγιώτης, Δήμαρχος Πρεσπών
18:15-18:45: «Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: Άγρια πανίδα σε κίνδυνο»
Κούτρας Παναγιώτης, Πρόεδρος του Δικτύου
18:45-19:15: Άνθρωπος και φύση στις Πρέσπες
Παπαδοπούλου Ελένη, Δασοπόνος, Εκπρόσωπος Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών
19:15 -19:45: Δραστηριότητες γνωριμίας
Κατσογιάννη Μαρία, Κοπανάκης Εμμανουήλ, Μέλη της Π.Ο ΚΠΕ Καρπενησίου
19:45-20:00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
20:00-20:45: Άγρια πανίδα σε κίνδυνο: Μια γνωριμία με τις νυχτερίδες των Πρεσπών
Καζόγλου Γιάννης, Γεωπόνος
20:45-21:30: «Οι λίμνες πάνε σχολείο» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Μελίτης
Νάνης Νίκος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Μελίτης

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

8:30 – 09:00: Μετακίνηση στο πεδίο
9:00-11:15: Το υπεραιωνόβιο δάσος αρκεύθων – Ποικιλία και ιδιαιτερότητα (Περιβαλλοντικό μονοπάτι).
Παπαδοπούλου Ελένη, Δασοπόνος, Εκπρόσωπος Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών
11:15-11:30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
11:30-14:00: Μια ιστορία για τη λίμνη, τον άνθρωπο και τα πουλιά (Περιβαλλοντικό μονοπάτι στη Μεγάλη Πρέσπα).
Καζόγλου Γιάννης, Γεωπόνος
14:00 – 17:30: Ελεύθερος χρόνος
17:30-18:00: Προετοιμάζομαι για το πεδίο παρατήρησης, ο δεκάλογος του παρατηρητή πουλιών.
Νικολάου Μάρκος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιατών
18:00-18:30: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα μεταναστευτικά πουλιά για μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού.
Σαμαράς Κώστας, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βελβεντού
18:30-19:00: Πρόσφατα κοινά είδη, σήμερα στο χείλος της εξαφάνισης: η περίπτωση του Ασπροπάρη και της Νανόχηνας
Ρούλα Τρίγκου, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc-
Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Δασολόγος
19:00- 19:15: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
19:15-21:15: Εργαστήρι 1: Οι όρνιθες του Αριστοφάνη στις Πρέσπες
Αλχασίδης Νίκος, Εκπαιδευτικός – Γκούλη Δήμητρα, Μέλος Π.Ο ΚΠΕ Μελίτης
Εργαστήρι 2 : «Βρες το σμήνος σου»
Βαρβάρα Τρίγκου, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc -
Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Δασολόγος
21:30: ΔΕΙΠΝΟ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

9:00-11:30: Επίσκεψη στην έκθεση ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
Τριανταφυλλιά Γκώγκου – Τοπαλοπούλου Αμαλία
Εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών
Παρατήρηση λεκάνης απορροής και υδρόβιων πουλιών (λόφος Κρίνα)
Βαρβάρα Τρίγκου -Αλεξάνδρα Δεμερτζή - Τριανταφυλλιά Γκώγκου – Τοπαλοπούλου Αμαλία
Π.Ο ΚΠΕ Μελίτης – Π.Ο ΚΠΕ Καρπενησίου
11:30-11:45: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
11:45-13:30: Μετάβαση στο νησί του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα
Η Πρέσπα στο διάβα του χρόνου.
Γκούλη Δήμητρα, Μέλος Π.Ο ΚΠΕ Βεύης Μελίτης
Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Π.Ο ΚΠΕ Μελίτης – Π.Ο ΚΠΕ Καρπενησίου - Π.Ο ΚΠΕ Φιλίππων(Αντωνάρα Ελένη-Κελίδης Κυριάκος-Ευθυνόπουλος Μηνάς)
13:30-14:00: Συμπεράσματα –Αξιολόγηση του Σεμιναρίου
Διαβάστε περισσότερα...

«Πατουλίδεια 2016» από την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

Σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις «Πατουλίδεια 2016» που πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Φλώρινας τo Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 μ.μ στο Δ.Α.Κ Φλώρινας.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Αντωνιάδης Αναστάσιος
Η Γ.Γραμματέας
Σεβαστοπούλου Ειρήνη
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του Βασίλη Κωνσταντίνου στο Tsotakis Place

Τον πολυχώρο του Tsotakis Place επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και διευθύνων σύμβουλος των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου.

Προς τιμήν του οργανώθηκε μια mini ποδοσφαιρική γιορτή, με αγώνες μεταξύ των ακαδημιών του Τσοτάκη Δημήτρη - Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκός, του Μελιτέα Μελίτης και του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φλώρινας.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ενθουσιάστηκε με τις εγκαταστάσεις και το αθλητικό πνεύμα του χώρου όπως και με το επίπεδο των παικτών της ακαδημίας, ενώ ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους γονείς που παραβρέθηκαν στο event.

Διαβάστε περισσότερα...

Οσφυαλγία…

Του ρευματολόγου
Μιχαήλ Μίγκου,
υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος που εμφανίζεται στη περιοχή της «μέσης» δηλαδή στο σημείο που ορίζεται κάτω από το θωρακικό κλωβό και πάνω από τους γλουτούς. Η οσφυαλγία είναι το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα υγείας στο πληθυσμό μετά το κοινό κρυολόγημα. Οι μελέτες αναφέρουν 60% έως 80% πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η οσφυαλγία πολλές φορές συνοδεύεται από ισχιαλγία δηλαδή αντανάκλαση το πόνου στο πόδι κατά μήκος του μηρού, της κνήμης έως και τα δάκτυλα.

Αναλόγως του χρονικού διαστήματος που μας ταλαιπωρεί η οσφυαλγία διακρίνουμε:
1. Την οξεία οσφυαλγία η οποία έχει διάρκεια έως 6 εβδομάδες και αποτελεί περίπου το 85% των περιπτώσεων
2. Την υποξεία οσφυαλγία που διαρκεί από 6 έως 12 εβδομάδες και αποτελεί περίπου το 10% των περιπτώσεων
3. Την χρόνια οσφυαλγία με διάρκεια πλέον των 12 εβδομάδων και συνήθως αυτοί είναι οι ασθενείς που αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα με την μέση τους περιστασιακά στη πορεία της ζωής τους.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν 2 μορφές οσφυαλγίας η διάκριση των οποίων έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία της υγείας του κάθε ενός από εμάς. Έτσι λοιπόν διακρίνονται οι:
Α. Μηχανικού τύπου οσφυαλγία η οποία είναι η συχνότερη μορφή και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε τραύματα και κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, μυϊκές βλάβες, δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση κ.α.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τύπου οσφυαλγίας είναι ότι ο πόνος εμφανίζεται με την κίνηση και την κούραση και βελτιώνεται με την κατάκλιση δηλαδή την ξεκούραση.
Β. φλεγμονώδους τύπου οσφυαλγία είναι λιγότερο συχνή μορφή αλλά έχει τεράστια σημασία η διάγνωσή της καθώς οι αιτίες πίσω από αυτού του τύπου οσφυαλγία είναι σοβαρές και μπορούν εάν δεν αντιμετωπιστούν νωρίς να οδηγήσουν σε αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης και αναπηρίες. Αυτού του τύπου η οσφυαλγία εμφανίζεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Παθήσεις που εμφανίζονται με αυτού του τύπου οσφυαλγία είναι οι οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες όπως είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική σπονδυλοαρθροπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με ψωρίαση, η εντεροπαθητική σπονδυλοαρθροπάθεια την οποία συναντάμε σε ασθενείς με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα κ.α. Η συγκεκριμένη μορφή χαρακτηρίζεται από πόνο ο οποίος εμφανίζεται το πρωί αμέσως μετά την έγερση από το κρεβάτι και βελτιώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας με την κίνηση και την εργασία. Συνήθως ο πόνος είναι έντονος, μπορεί να επεκτείνεται στους γλουτούς αλλά ποτέ κάτω από τα γόνατα και περιορίζει την κίνηση στις απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Τα δυο διαφορετικά είδη οσφυαλγίας τα οποία προαναφέρθηκαν θα πρέπει απαραιτήτως να διερευνηθούν από ειδικό ρευματολόγο γιατί αποτελούν δυο καταστάσεις με διαφορετική αιτιολογία και τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φλεγμονώδους τύπου οσφυαλγία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα καθώς μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα όπως τα μάτια, το έντερο, σπανιότερα τους πνεύμονες κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο οι εκλογές του Σ.Φ.Μ. Φλώρινας «Ερωδιός»

Ο Σ.Φ.Μ. Φλώρινας «Ερωδιός» σας ενημερώνει ότι αυτό το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, όπου θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

Καλεί όλα τα μέλη του, να προσέλθουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Φλώρινας (απέναντι από την ΕΡΑ) στις 5 μ.μ.

Πριν την εκλογική διαδικασία, θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ των μελών, θα οριστεί η εφορευτική επιτροπή των εκλογών και στις 5:30 μ.μ. θα ανοίξει η κάλπη όπου θα μπορούν τα μέλη να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. (έως τις 7:30 μ.μ.).

Υ.Γ.: Όσα μέλη του Συλλόγου επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. μπορούν να το πράξουν επικοινωνώντας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βαγγέλη Αγγελόπουλο (τηλ.6937070294) μέχρι την Πέμπτη τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακά για ποικίλες επαγγελματικές διαδρομές

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Μπορεί ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένας φυσικός ή ένας γυμναστής να εργαστεί στον τομέα της υγείας, ένας πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο χώρο του τουρισμού, ένας νομικός στον κλάδο της ναυτιλίας;

Καταφατική είναι η απάντηση. Έχουν πια παρέλθει ανεπιστρεπτί οι καιροί όπου η επαγγελματική σταδιοδρομία περιοριζόταν στον επιστημονικό χώρο των βασικών σπουδών του καθένα. Σήμερα, η επαγγελματική ενασχόληση σε εναλλακτικές καριέρες συντελείται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Δείτε πώς μπορεί να συμβεί αυτό μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα:

-Πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας μπορεί να στραφεί στον τουρισμό με ένα MBA και να διεκδικήσει μία θέση εργασίας σε μια τουριστική επιχείρηση.

-Ένας νομικός μπορεί με ένα μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά να εργαστεί με πολύ καλές προοπτικές σε ναυτιλιακές εταιρίες.

- Με βασικό πτυχίο αυτό του τμήματος Φυσικής ο δρόμος για τον κλάδο της υγείας ανοίγει με ένα μεταπτυχιακό στην Ιατρική Φυσική/ Ακτινοφυσική, ενώ με ένα μεταπτυχιακό στη Φυσική του Περιβάλλοντος μπορεί να διεκδικήσει θέση Μετεωρολόγου.

- Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Ιατρική Πληροφορική μπορεί να εργαστεί σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων.

-Ο χημικός που θα ειδικευτεί στον Έλεγχο Τροφίμων με τις αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να λάβει μία θέση εργασίας σε εταιρίες τροφίμων.

-Ο απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) μπορεί να εισέλθει επαγγελματικά στο χώρο της υγείας και ειδικότερα της φροντίδας του ανθρώπου με ένα μεταπτυχιακό στην Κινησιοθεραπεία.

Μέσα από αυτά τα ενδεικτικά παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι η επαγγελματική ενασχόληση σε κλάδο διαφορετικό από τον προφανή είναι πια μία πρακτική που μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες στον κάθε πτυχιούχο για ένταξη στην αγορά εργασίας. Είναι στο χέρι του καθένα να διαμορφώσει μία επιλογή που θα συνδυάζει ενδιαφέροντα, γνώση και προοπτική.
Διαβάστε περισσότερα...

Προκηρύξεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δείτε τις προκηρύξεις των μεταπτυχιακών προγραμμάτων: 1) "Επιστήμες της Αγωγής" και 2) "Επιστήμες της Αγωγής: Θεωρητικές, Ερευνητικές και Διδακτικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία και στην Τοπική Ιστορία" του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Επιστήμες της Αγωγής

Επιστήμες της Αγωγής: Θεωρητικές, Ερευνητικές και Διδακτικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία και στην Τοπική Ιστορία
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Φλώρινας στο Ευρωκοινοβούλιο

Στα πλαίσια του προγράμματος «κοινωνία των Ευρωπολιτών» καλεσμένος της Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή παραβρέθηκε και παρακολούθησε μέρος των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μαζί με εικοσιτετραμελή αποστολή από την Ελλάδα ( Κρήτη - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Έβρο) ο γραμματέας της Ν.Ε. Φλώρινας από 23 εως 26 Μαΐου 2016 .

Αφού έγινε ενημέρωση για την δομή και λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου από υπηρεσιακούς παράγοντες ακολούθησε η πολιτική ενημέρωση από την κυρία Καϊλή η οποία επικεντρώθηκε στο έργο που ασκεί η ίδια καθώς και η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Την συζήτηση μονοπώλησαν κυρίως οικονομικής φύσεως θέματα αφού η ευρωβουλευτής είναι τακτικό μέλος της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.



Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε:
- Στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών τον λεγόμενο «κόφτη»
- Στο παραμύθι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το οποίο στοίχησε 20δις ευρώ παραδίδοντας λευκή επιταγή στους δανειστές.
- Στην αδυναμία των τραπεζών να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αφήνοντας τες απροστάτευτες.
- Στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων που είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης.
- Στα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
- Στην απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Επίσης έγινε ενημέρωση:
- Για τα αγροτικά θέματα και τον στραγγαλισμό της αγροτικής οικονομίας
- Για τις Μ.Κ.Ο που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα
- Την καυστική απάντηση Σούλτς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην ομάδα φίλοι της Μακεδονίας δίνοντας τέλος σε δεύτερες σκέψεις.
- Την αλλαγή στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας.
- Τον νόμο για τα Μ.Μ.Ε.
- Την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα.
- Την ημερίδα για την Γενοκτονία των Ποντίων.



Η κυρία Καϊλή εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί τον νομό Φλώρινας με ομάδα ευρωβουλευτών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μιας και είναι στην επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας και ζήτησε από τον γραμματέα της Ν.Ε. Φλώρινας να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές.

Στο τέλος έγινε ξενάγηση στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου επίσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής αποστολής καθώς και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο γραμματέας θα ενημερώσει τα μέλη της Ν.Ε. Φλώρινας σε ειδική συνεδρίαση για την επίσκεψη του.

Για την Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο Γραμματέας
Καλυβιάνος Λεωνίδας
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι γυναίκες παίρνουν τη σκυτάλη» στο Φιλώτα

Ο Σύλλογος Γυναικών Φιλώτα σας προσκαλεί στο 2ο Φεστιβάλ Γυναικείων Παραδοσιακών Χορευτικών, με τίτλο «Οι γυναίκες παίρνουν τη σκυτάλη», που θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 6 το απόγευμα στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στο Φιλώτα.
Διαβάστε περισσότερα...

O ρόλος των λαϊκών στην εκκλησία και η «Αγία και Μεγάλη» Σύνοδος

Είναι γνωστή η εικόνα που τίθεται στους ναούς προς προσκύνηση, την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής: ο Κύριος δωδεκαετής στο Ναό. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί: «Και επήγαιναν οι γονείς του κάθε έτος εις την Ιερουσαλήμ, δια την εορτήν του Πάσχα. Και όταν το παιδίον έγινε δώδεκα ετών, ανέβηκαν μαζί με αυτό εις τα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με την συνήθεια που είχε καθιερώσει ο νόμος δια την εορτήν» (Λουκ.β’ 41,43) «και μη ευρώντες αυτόν υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ ζητούντες αυτόν» (β’ 45). «Και …ευρήκαν αυτόν έπειτα από τρεις ημέρας να κάθεται εις την αυλή του ναού, εν μέσω των διδασκάλων, να τους ακουή και να τους ερωτά δια σπουδαία και υψηλά ζητήματα, ασυνήθη δια την παιδικήν του ηλικίαν. Και όλοι όσοι τον ήκουαν, εθαύμαζαν δια την μοναδικήν νοημοσύνην και τας απαντήσεις του» (Λουκ.β΄ 46,47).

Το σύγχρονο κήρυγμα του αντιχρίστου: «Ο Λαός του Θεού δεν δικαιούται να έχει λόγο, αλλά οφείλει τυφλή υπακοή στην “Εκκλησία”»

Ο Κύριος, δωδεκαετής, άκουγε, ρωτούσε για σπουδαία και υψηλά θεολογικά θέματα, αλλά και έδινε απαντήσεις. Και τον άκουγαν με πολύ προσοχή οι πρεσβύτεροι Γέροντες και Αρχιερείς του Ναού! Αλήθεια, ποιός σήμερα είναι σε θέση να ακούσει ένα παιδί ή το «μωρό» του Θεού; Και αν σκεφτούμε ότι οι λαϊκοί έπαιρναν μέρος στις Μεγάλες Συνόδους, δηλαδή στις Οικουμενικές, αληθινά ποιός σήμερα πιστεύει ότι οι λαϊκοί, όχι μόνο μετά την Σύνοδο αλλά και πριν από αυτήν πρέπει να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, ειδικά στην εποχή μας με τα τόσα «σημεία των καιρών»;
Ακούσαμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην Σύνοδο της Ιεραρχίας μεταξύ άλλων είπε: «δεν μπορώ να πάω στην Μεγάλη Σύνοδο χωρίς τους “ειδικούς’’»! Απάντηση έδωσε, αμέσως, άλλος Ιεράρχης λέγοντας: «δεν χρειαζόμαστε ειδικούς αλλά αγίους». Δυστυχώς, και πάλι στις μέρες μας εμφανίζονται οι «“γνωστικοί” που “φασκιώνουν” τους χριστιανούς», όπως τους ονόμαζε αυτούς τους πνευματικούς ο π. Παίσιος (στο ιδιόχειρο φυλλάδιό του: «Σημεία των Καιρών»). Τους ακούσαμε από άμβωνα να κηρύττουν ότι: «αν σπούδασες αρχιτέκτονας, μίλα μόνο για αρχιτεκτονική…», όπως και «Τίποτα δεν θα κάνετε έξω από την Εκκλησία. Θα ακολουθούμε την Εκκλησία. Να μην μας κοροϊδέψει ο διάβολος [λέγοντάς μας]: “είναι αιρετικός ο Πατριάρχης, είναι αιρετικός ο Δεσπότης»! (Απόσπασμα ομιλίας π. Νίκωνος, της Νέας σκήτης του Αγίου Όρους, στο Mannheim της Γερμανίας, στις 6/5/2015. www.youtube.com/watch?v=qD3nQDpHXwI)
Δηλαδή, να μην ακούμε, να μην ρωτάμε και να μην μιλάμε(!), ακόμη και όταν, φανερά, προσβάλλεται η Πίστη μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να …μας «κοροϊδέψει ο διάβολος»! Είναι απορίας άξιον το «θα ακολουθούμε την Εκκλησία», που εξέφρασε ο π. Νίκων. Αναρωτιέμαι: δηλαδή, υπάρχουν δύο Εκκλησίες, η Εκκλησία των Ιερέων και η Εκκλησία των Λαϊκών, και θα πρέπει η δεύτερη να ακολουθεί την πρώτη; «Ιεροκράτος» κηρύττουν οι Παπικοί (και, στον αντίποδα απ’ αυτούς, οι Προτεστάντες υπερτονίζουν το κράτος των λαϊκών, την «Λαοκρατία»). Αυτή τη διεστραμμένη εκκλησιολογία της εκπεσούσης Δύσεως θα υιοθετήσουμε κι εμείς οι ορθόδοξοι;
Η απάντηση και ταυτόχρονα η προτροπή μας, προς το Ένα σώμα της Εκκλησίας μας είναι να μελετήσουμε και τα δύο, δηλαδή και τη θέση του κλήρου, αλλά και τη θέση των λαϊκών στην Εκκλησία μας, μιάς και «αμφότερα ταύτα είναι συστατικά στοιχεία της Εκκλησίας, απολύτως αναγκαία και απαραίτητα, ηνωμένα δε και αχώριστα»! (Π. Τρεμπέλα, «λαϊκοί εν τη Εκκλησία , Σωτήρ 1976, σελ. 88)

Μεγάλη Σύνοδος χωρίς Χριστό!

Θα δανειστούμε τη μαρτυρία του αγίου Γέροντός μας, του π. Αυγουστίνου Καντιώτη που απαντά και σε ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα: «Ποιοί θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;». Λέγει λοιπόν: «Δεν είναι κατάλληλος ο καιρός για σύγκλησι Οικουμενικής Συνόδου, διότι ερωτώ επίσης: ποιοι θα λάβουν μέρος στην Σύνοδο; Ιεράρχες που αποφάσισαν τη μετάδοσι των αχράντων μυστηρίων στους παπικούς και κήρυξαν έτσι την ένωση με τον παπισμό; …Θα είναι λοιπόν δεκτοί στην Σύνοδο ιεράρχες που ήλθαν σε μυστηριακή κοινωνία με αιρετικούς; ...Από ποιους, παρακαλώ, θα συγκροτηθή η Σύνοδος αυτή; Που τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα; Πού οι ήρωες και οι ομολογηταί, που θ’ αποτελούν εγγύησι Ορθοδοξίας; Αλλοίμονο, τέτοια πρόσωπα θα λείπουν. Κυρίαρχη δε θέσι θα κατέχουν στη Σύνοδο πρόσωπα υπόδικα ενώπιον της Ορθοδόξου συνειδήσεως, επίσκοποι και μητροπολίται άνευ ποιμνίων [όπως πολλοί πατριαρχικοί επίσκοποι, σήμερα], με τίτλους κενούς, που θα αγορεύουν ελαφρά τη συνειδήσει, χωρίς αίσθημα ευθύνης. Υπό τέτοιες συνθήκες συγκαλουμένη η Μεγάλη Σύνοδος θα αποτύχη οικτρά και θα γίνει πηγή νέων πνευματικών συμφορών για τον Ορθόδοξο κόσμο» («Χριστιανικὴ Σπίθα», φ. 344/Ιούλ.-Σεπτ. 1971).
Στο 9ο κεφάλαιο της Αποκαλύψεως διαβάζουμε για «...αστέρα εκ του ουρανού πεπτωκότα εις την γην,και εδόθη αυτώ η κλείς του φρέατος της αβύσσου. Και ήνοιξεν το φρέαρ της αβύσσου, και ανέβη καπνός εκ του φρέατος ως καμίνου καιομένης, και εσκοτίσθη ο ήλιος και ο αήρ εκ του καπνού του φρέατος» (Αποκ. 9,1-2). Αυτά είδε με τα καθαρά μάτια του, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου μας, ο Ιωάννης ο Θεολόγος, ο κατά κόσμο αγράμματος ψαράς!
Σήμερα, αγαπητοί Χριστιανοί, που ένα νέο πνεύμα «αγάπης», βγάζει τον φόβο από τον σύγχρονο άνθρωπο και όλοι μαζί απλώνουν τα χέρια ικετευτικά σε έναν άγνωστο θεό –αρκεί να είναι «καινουργιος»– ο κίνδυνος να ζήσουμε στις μέρες μας μια «Πεντηκοστή χωρίς Χριστό», είναι πολύ πιθανός! Μία «Μεγάλη Σύνοδος χωρίς Χριστό», δηλαδή χωρίς να είναι «Αγία» θα γίνει πηγή νέων πνευματικών συμφορών για όλο τον κόσμο. Οι λίγοι άξιοι Ιεράρχες μας που παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, από τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο, ας σκεφθούν ότι, ίσως, έτσι γίνονται συνένοχοι στην, επικείμενη, κακοποίηση του Χριστού.
Επαναλαμβάνουμε, με πόνο, τα λόγια εκείνα που απευθύναμε στον Ποιμένα της Μητροπόλεώς μας, τον π. Θεόκλητο, «Να πάτε Σεβασμιώτατε, γιατί όχι “ειδικούς” αλλά αγίους χρειάζεται η Σύνοδος. Να πάτε γιατί εσείς είστε άγιος» και αυτό που σκεφτήκαμε, αλλά δεν είπαμε εκείνη την ημέρα, και το λέμε τώρα σε σχήμα λαϊκό είναι: «…και ας πέσει και καμιά σφαλιάρα». Φυσικά, να αξιωθεί, ένας από τους συμμετέχοντες, δια υπερφυσικού και όχι ανθρώπινου κηρύγματος, να καταισχύνει όσους θα επιχειρήσουν να παρεκκλίνουν από την γραμμή των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων μας, οι οποίοι όσα «εποίησαν» ήταν «καλά λίαν».
Οι σύγχρονοί Αγαπολόγοι θέτουν εαυτούς υπέρ των νοητών αστέρων, που είναι οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες μας. Καθησυχάζουν τους αδελφούς μας εν Χριστώ, για το έργο της «αποκαταστάσεως» που επιτελούν, δηλαδή της Αποστασίας και νομίζουν πως με το να ανοίξουν την αγκαλιά τους στους αιρετικούς, επεκτείνουν τα «όρια» της Εκκλησίας! Αυτό που τελικά επιτυγχάνουν είναι να βγάζουν ένα- ένα τα «τούβλα» της Εκκλησίας, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Άγιος Παΐσιος και ελπίζουν να αποκοιμίσουν τον Φύλακα, δηλαδή τον λαό του Θεού, μιάς και «Ο φύλαξ της ορθοδοξίας, το σώμα της Εκκλησίας, τουτ’ έστιν ο λαός [κληρικοί και λαϊκοί] εστίν» (Εγκύκλιος Πατριαρχών 1848/ Π. Τρεμπέλα, «λαϊκοί εν τη Εκκλησία , Σωτήρ 1976, σελ. 15).
Αδελφοί εν Χριστώ, πλησιάζουμε στην ημέρα πραγματοποιήσεως της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» και θα πρέπει, οι πιστοί, να προετοιμαστούμε ώστε και πριν τη Σύνοδο, αλλά και μετά απ’ αυτήν, να μείνουμε Ορθόδοξοι και Ορθότροποι, για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα της «από δεξιάς» πλάνης!

«Χωρις εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν» (Ιω. 15,5)

Δίδαγμα από την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου στο μέσον της η Εκκλησία μας πάλι θέτει τον Σταυρό του Κυρίου, μάς χαρίζουν και τα όσα σημειώνει ο σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος. Στο ερώτημα γιατί η Γ’ Κυριακή των Νηστειών λέγεται και «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως», ο π. Ιερεμίας απαντά: «υπάρχει και πνευματικός λόγος …Δεν μπορώ να σηκώσω τον Σταυρό μου, αν δεν ενδυναμωθώ βλέποντας τον Σταυρό του Κυρίου. Και δυναμώνονται οι χριστιανοί, για να διέλθουν το υπόλοιπο μέρος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προσκυνούντες, σήμερα, τον Σταυρό του Κυρίου… Γι’ αυτό, λοιπόν, την σημερινή Κυριακή, με την οποία ανοίγει νέο τμήμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας παρουσιάζει τον τίμιο Σταυρό, πάνω στον οποίο ο Χριστός μας πρόσφερε το πάθος Του, την θυσία Του, για την άφεση των αμαρτιών μας» («Κυριακοδρόμιο Ευαγγελίων, περιοδικό «Θυμίαμα, 1995»).
Αδελφοί μου ας μην βιαζόμαστε και τραβάμε το μαχαίρι από την θήκη όπως ο άγιος Πέτρος! Τα λόγια του Κυρίου’ «βάλε την μάχαιραν εις την θήκην ’το ποτήριον ο δέδωκέ μοι ο πατήρ, ου μη πίω αυτό;» (Ιω. 18,11)

Δεν καταλαβαίνουμε ότι όσα φοβερά συμβαίνουν σήμερα οφείλονται στην θεοεγκαταλειψη; Άγιος Ιουστίνος Πάρβου: «λόγω τον αμαρτιών μας ήλθε η οργή του Θεού επάνω μας».

Ο ρουμάνος Στάρετς, π. Ιουστίνος Πάρβου, μάς λέγει: «Γι’ αυτό τέκνα μου, έρχομαι και σας λέγω ότι ήλθε η ώρα να δοξάσουμε τον Υιό του Θεού, τον Ιησού Χριστό, το μόνο αληθινό Θεό. Δεν πίστευα ότι θα ζω να δω και εγώ την αρχή αυτών τον Αποκαλυπτικών καιρών του πόνου, αλλά ιδού η οργή του Θεού ήλθε πιο νωρίς επάνω μας λόγω τον αμαρτιών και των ανομιών που έχουμε διαπράξει. Και βλέπω πως οι καημένοι οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν αυτές τις παγίδες του πονηρού, του οποίου καινούργια απόφασι είναι να σφραγίση τις ψυχές σας με τη σφραγίδα του διαβόλου, το 666»! (Χριστ. Σπίθα, φ. 736/2015)
Υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα, αποδείξεις και πολλά και καλά βιβλία στα οποία είναι συγκεντρωμένα τα, αναρίθμητα, οικουμενιστικά λεχθέντα και πραχθέντα. Δεν είμαστε επιλήσμονες, αλλά θα πρέπει ως λαϊκοί, να λάβουμε υπόψη μας ότι το «Νομίμως αθλήση» (Τιμ. Β΄2,5) δεν είναι προτροπή αλλά διαταγή. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγορεύει με ελαφρά συνείδηση, χωρίς αίσθημα ευθύνης και κανείς –που θέλει να εισέλθει στο αγωνιστικό αυτό στάδιο– δεν πρέπει να ξεχνά την απάντηση που δίνει ο Κύριος και Θεός μας στον Μωυσή για το πώς γίνεται «ένας και μόνο εχθρός να καταδιώκει χίλιους άνδρας [π.χ. έναν Πατριάρχη να τον φοβούνται εκατοντάδες Αρχιερείς και να σιωπούν!] και δύο εχθροί να τρέπουν εις φυγήν δεκάδες χιλιάδες [π.χ. μια χούφτα επίσκοποι και ηγούμενοι να τρομοκρατούν δεκάδες χιλιάδες ιερείς και μοναχούς, που, κι αυτοί, δεν τολμούν να μιλήσουν!]».
Αδελφοί μου επειδή το αμάρτημα του λαού του Θεού στην εποχής μας είναι η πλεονεξία, όλοι μας κατηγορούμαστε για νέο-ειδωλατρεία και πρώτος εγώ! Στο Δευτερονόμιο, διαβάζουμε τα σχετικά με τον αγαπημένο Ισραήλ που «έφαγεν και εχόρτασε με το παραπάνω. Και όμως ο ηγαπημένος αυτός λαός εκλώτσησε τον Θεόν… Ποσέφεραν θυσίας εις τα δαιμόνια και όχι εις εμέ τον αληθινόν Θεόν, εις ειδωλολατρικούς θεούς του οποίους δεν εγνώριζαν, ήσαν αυτοί θεοί καινούργοι, … και είπε: “θα αποστρέψω το πρόσωπόν μου από αυτούς. Αυτοί έγιναν αιτία να ζηλοτυπήσω, διότι ελάτρευσαν ανύπαρκτον θεόν”», [όπως και σήμερα τον “θεό” της Πανθρησκείας!] Ο ισραηλιτικός λαός έχει χάσει τα λογικά του, έχασε την ορθοφροσύνη του, δεν γνωρίζει τι πράττει…. Είναι άφρονες, διότι δεν εννοούν, πως είναι δυνατόν ένας εχθρός να καταδιώξη χιλίους άνδρας του Ισραήλ, και δύο εχθροί να τρέψουν εις φυγήν δεκάδας χιλιάδων Ισραηλίτας, εάν δεν εγκατέλιπεν αυτούς ο Κυριος και δεν τους παρέδιδεν στους εχθρούς των;» (Δευτ. 32, 15-30)
Και θα πραγματοποιούσε αδελφοί μου την απόφασή του αυτή ο Θεός μας, εάν δεν είχε οργισθεί και εναντίον των εχθρών του Ισραήλ! «[Ωστόσο] Δεν θέλω να γίνουν οι εχθροί των μακροχρονιώτεροι και ισχυρότεροι από αυτούς, δια να μην καυχώνται και λέγουν ‘’η χειρ ημών η υψηλή και ουχί Κύριος εποίησε ταύτα πάντα’’».

Ας μετανοήσουμε, λοιπόν, με νινευιτική μετάνοια, κλήρος και λαός για να κατατροπώσει ο Θεός τους σύχρονους εχθρούς Του, τους Οικουμενιστές «διότι ο Θεός μας δεν είναι ανίσχυρος, σαν του θεούς των ειδωλολατρών. Οι εχθροί μας είναι ανόητοι και δεν ημπορούν να ιδούν και να εννοήσουν αυτά …Πλησιάζει η ημέρα της καταστροφής των, όλα είναι έτοιμα δια την τιμωρία των» (Δευτ. 32, 32-35).

Χριστός Ανέστη!

Με τιμή,
Δημήτριος Εμμανουήλ, ιεροψάλτης,
Πτολεμαΐδα.

27 Μαϊου 2016, Ιωαννου του Ρωσου, του Ομολογητού.
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Αντωνιάδη για τα ακριβά εισιτήρια των μουσείων

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τη «μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα μουσεία» κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,
Η Ελλάδα είναι η χώρα που έβαλε τα θεμέλια του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δεν υπάρχει μέρος στη χώρα μας όπου δεν έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι Έλληνες είναι και θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι περήφανοι για τον πολιτισμό τους, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι προσπαθούν να τον καπηλευτούν. Για να μπορέσεις όμως να προασπίσεις τον πολιτισμό σου, θα πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις και να τον κατανοήσεις. Τα μουσεία, αποτελούν τις πύλες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι σημαντικές αυξήσεις που επήλθαν στα εισιτήρια των μουσείων, σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εγχώριων προσελεύσεων. Η επίσκεψη στο μουσείο τείνει να γίνει πολυτέλεια, με αποτέλεσμα, το κράτος από τη μία να χάνει σημαντικά έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν νέες ανακαλύψεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ από την άλλη, οι Έλληνες στερούνται του δικαιώματος να γνωρίσουν τον ένδοξο πολιτισμό τους.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μείωση της τιμής εισόδου στα μουσεία της χώρας, ώστε να δώσετε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης
Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση της θέσης της Δυτικής Μακεδονίας στην αγορά εσωτερικού τουρισμού

Με επιτυχία έληξε το 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού 2016 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από 26 έως 29 Μαΐου 2016 στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε με δυναμική και ουσιαστική παρουσία στο φεστιβάλ σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τη συνδρομή των Επιμελητηρίων Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και των φορέων που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού.

Το περίπτερο της Περιφέρειας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας-Πολιτισμού-Τουρισμού, Θ. Ζυμπίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Κ. Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς, Χ. Καραταγλίδης, ο Υποδιοικητής του 3ου Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Γρηγόρης Γρηγοριάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Κοζάνης Φ. Κεχαγιάς και Π.Ε. Καστοριάς Αλίκη Ζήνδρου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύοντας στον επανακαθορισμό της θέσης της στην εσωτερική τουριστική βιομηχανία με τη δημιουργία ενός διακριτού, ελκυστικού και αυθεντικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα συνδέεται με την ταυτότητα της περιοχής και θα ενσωματώνει την εικόνα της, διασφαλίζοντας ποιότητα στην εμπειρία της αναψυχής, προσπάθησε μέσω της συμμετοχής της στο 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού να αφήσει το στίγμα της και να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, οι οποίες θα μετουσιωθούν σε άμεσα και απτά αποτελέσματα. Η Περιφέρεια, με βάση τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής, σχεδιάζει την ανάπτυξη και προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος, με ενιαία εικόνα και περιεχόμενο ως προορισμός ποιοτικών εναλλακτικών “εμπειριών” και απώτερο σκοπό την αύξηση της ελκυστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων υπό τον όρο πάντοτε της αειφορικής διαχείρισης.

Η παρουσίαση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου εναλλακτικού προορισμού προωθήθηκε και μέσα από την ανάδειξη:
1. των παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων που διαθέτει, με τη γευσιγνωστική προβολή επιλεγμένων προϊόντων και όχημα τοπικές παραδοσιακές συνταγές, και
2. παραδοσιακών δρωμένων και χορών από το χορευτικό συγκρότημα ΟΡΜΟΣ και τα Χάλκινα της Καστοριάς.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Φεστιβάλ, με ένα άρτια διαμορφωμένο από λειτουργικής και αισθητικής άποψης περίπτερο, έδωσε ηχηρό παρόν, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και θετικών κριτικών και είχε ως αποτέλεσμα, αφενός, την ανάδειξη του τουριστικού της πλούτου, της μοναδικής ποιότητας των προϊόντων της Δυτικομακεδονικής γης, των ιδιαίτερων παραδοσιακών δρώμενων και, αφετέρου, την προσπάθεια επανακαθορισμού της θέσης της, διεκδικώντας με αξιώσεις μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα...

Δηλώσεις συμμετοχής για την ημερίδα «Το θεραπευτικό παιχνίδι στον αυτισμό» στο Άλμα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
"ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ - ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ"
05-06-2016


10.00 10.30: Προσέλευση – Χαιρετισμοί
10.30-11.00: "Η Κοινωνική Διάσταση του Αυτισμού", Βάϊος Νταφούλης, παιδοψυχίατρος
11.00-11.30: Μια μητέρα μιλάει.
11.30-12.30: "Το θεραπευτικό παιχνίδι και ο Αυτισμός. τρόποι διαχείρισης συμπεριφοράς και συναισθημάτων, Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων", Στέεμαν - Κοκκαλίδου Μαρέικε, Παιδοψυχολόγος
12.30-13.00: Προβολή Βίντεο
13.00-13.30: Ανακοινώσεις – διάλειμμα
13.30-14.00: "Ποιος έχει τον έλεγχο;" Βιωματικό παιχνίδι με εθελοντές του ΚΥΓ
14.00-14.30: Ερωτήσεις – Συζήτηση

ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε μαζί μας στα
τηλέφωνα : 2385502790 / 2385503790
ή στείλτε μας e-mail: info@almaflo.gr

Με εκτίμηση
Γεωργόπουλος Δημήτριος
Διαβάστε περισσότερα...

4η αγωνιστική του τουρνουά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας


-Τ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΕΤΟΥ: 3-1
5΄ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (Τ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ): 1-0
8΄ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (Τ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ): 2-0
19΄ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (Τ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ): 3-0
47΄ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΕΤΟΥ): 3-1

-Τ.Τ./Α.Τ.ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε. – Τ.Σ.Φ. ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΝΩΝ: 6-1
6΄ ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Τ.Τ./Α.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε.): 1-0
21΄ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Τ.Τ./Α.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε.): 2-0
37΄ ΒΟΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Τ.Σ.Φ. ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΝΩΝ): 2-1
42΄ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Τ.Τ./Α.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε.): 3-1
50΄ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Τ.Τ./Α.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε.): 4-1
53΄ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Τ.Τ./Α.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε.): 5-1
59΄ ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Τ.Τ./Α.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Ο.Π.Κ.Ε.): 6-1

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ:
ΤΡΙΤΗ 31-05-2015

ΩΡΑ 18.00΄: Α.Τ. ΝΙΚΗΣ – Τ.Σ.Φ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας

Συνεδριάζει σήμερα, στις 11 το πρωί στην Κοζάνη, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:
1. Έγκριση πρακτικού προηγούμενης συνεδρίασης
2. Λήψη απόφασης επί της προδικαστικής Προσφυγής της Κ/Ξ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ – ΤΕΣ Α.Ε. ΝΑΤΟΥΡΑ Α.Ε. κατά της υπ’ αριθμ. 736/2016 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπή και αφορά το έργο «Ανέγερση Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης»
3. Έγκριση της νέας πρόσκλησης για συμμετοχή στη διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης : «Γεωτεχνικές Μελέτες Εθνικού Οδικού Δικτύου Στην Θέση: Μηλιά Γρεβενών», κατά το άρθρο 10 του Ν.3316/05 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3481/06 Π.Δ.Μ.
4. Έγκριση του πρακτικού και κατακύρωση του αποτελέσματος διεξαγωγής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο: « Ολοκλήρωση κατασκευής τοιχείων αντιστήριξης στο δρόμο που συνδέει το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο με τον Οικισμό Παλαιογράτσανου του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού» Π.Ε. Κοζάνης
5. Έγκριση δημοπράτησης και έγκριση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για το έργο: «Υποδομές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης» προϋπολογισμού 600.000,00 € (με Φ.Π.Α.)
6. Έγκριση δημοπράτησης και έγκριση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για το έργο: «Αντικατάσταση δαπέδου και επικάλυψης τοιχωμάτων στεφανιαίας μονάδας και καρδιολογικής κλινικής Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης» προϋπολογισμού 49.500,00 € (με Φ.Π.Α.) Π.Ε. Κοζάνης
7. Έγκριση δημοπράτησης και έγκριση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για το έργο: «Κατασκευή υποδομών πρόσβασης Α.με.Α. στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κοζάνης» Προϋπολογισμού 21.500,00 € (με Φ.Π.Α.)
8. Έγκριση δημοπράτησης και έγκριση των όρων της Διακήρυξης του έργου : « Οριοθέτηση-χωροθέτηση ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή Πενταβρύσου (Δ53-Δ63)» Π.Ε. Καστοριάς
9. Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του έργου : « Οριοθέτηση-χωροθέτηση ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή Πενταβρύσου (Δ53-Δ63)» Π.Ε. Καστοριάς
10. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου : « Συντήρηση-Ασφαλτόστρωση επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Φλώρινας 2015» Π.Ε. Φλώρινας
11. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Διαμόρφωση εισόδου-Υδραύλακα στο Δ.Δ. Ατραπού» Π.Ε. Φλώρινας
12. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Ολοκλήρωση εξωτερικών αγωγών ύδρευσης Πρασίνου» Π.Ε. Φλώρινας
13. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Κατασκευή εγκατάστασης φωτισμού οδικού κόμβου ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου» Π.Ε. Φλώρινας
14. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Πρεσπών» Π.Ε. Φλώρινας
15. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Συντήρηση εθνικού - επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Φλώρινας 2015»
16. Έγκριση πρακτικών Ι & ΙΙ του επαναληπτικού ηλεκτρονικού δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού της προμήθειας υγρών καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – έδρας
17. Έγκριση πρακτικών Ι & ΙΙ του επαναληπτικού ηλεκτρονικού δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού της προμήθειας υγρών καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
18. Έγκριση διενέργειας και όρων ανοικτού διαγωνισμού, προϋπολογισθείσας δαπάνης 55.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), περί προμήθειας 650 τόνων αλατιού αποχιονισμού και μεταφοράς αυτού για κάλυψη των αναγκών της Π.Ε. Καστοριάς για την χειμερινή περίοδο 2016-2017
19. Έγκριση διενέργειας Πρόχειρου διαγωνισμού και των όρων της διακήρυξης για την «Προμήθεια και εγκατάσταση ομβροδεξαμενής στον βοσκότοπο “Σφήκα”» Π.Ε. Φλώρινας
20. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του υπό προμήθεια προκατασκευασμένου Ταμιευτήρα για τις ανάγκες της «Προμήθειας και εγκατάστασης ομβροδεξαμενής στον βοσκότοπο “Σφήκα”» Π.Ε. Φλώρινας
21. Διάθεση πίστωσης για το έργο «Προμήθεια και μεταφορά 1.500 (χιλίων πεντακοσίων)τόνων αλατιού, για τις εργασίες αποχιονισμού και αντιμετώπισης παγετού, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την χειμερινή περίοδο 2016-2017
22. Έγκριση δαπάνης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού
23. Έγκριση δαπάνης νέου δρομολογίου μεταφοράς μαθητών Π.Ε. Κοζάνης
24. Έγκριση δαπάνης για το έργο: «Αποκατάσταση τομών Οδοστρώματος στο έργο: Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Σιατίστας» Π.Ε. Κοζάνης
25. Έγκριση δαπάνης για την έκδοση βιβλίου τοπικής ιστορίας του ιστορικού μελετητή κ. Σάκη Τσαρμανίδη το οποίο περιέχει σημαντικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τις επαρχίες Σερβίων και Κοζάνης Π.Ε. Κοζάνης
26. Έγκριση και διάθεση πίστωσης για τη σύναψη Π. Σ. «Επισκευή σχολικών κτιρίων Π.Ε. Γρεβενών»
27. Έγκριση και διάθεση πίστωσης για τη σύναψη Π.Σ. «Επισκευή συντήρηση σχολείων Μεγάρου-Μοναχίου - Λάβδας και Κηπουρείου» Π.Ε. Γρεβενών
28. Έγκριση και διάθεση πίστωσης, ύψους 11.586,60 €, για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Γρεβενών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», με αντικείμενο τη «Συλλογή, αναγνώριση, ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτοφυών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου-Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με έμφαση στη διερεύνηση της περιεκτικότητας βιοδραστικών πολυσακχαριτών (β-γλυκάνες)»
29. Έγκριση και διάθεση πίστωσης ύψους 11.463,60 €για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Γρεβενών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ»,με αντικείμενο τη «Δημιουργία νέων Λειτουργικών Τροφίμων από γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, γιαούρτια κλπ)με β-γλουκάνες ή σκόνη εδώδιμων φαρμακευτικών μανιταριών»
30. Έγκριση πληρωμής δαπανών έργων Π.Ε. Γρεβενών
31. Έγκριση πληρωμής δαπανών Π.Ε. Γρεβενών
32. Έγκριση δαπάνης για την υλοποίηση του έργου: «Εργασίες συντήρησης στο Επ. Δίκτυο χρήση 2016» Π.Ε. Καστοριάς
33. Έγκριση δαπάνης για τις Πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στην Π.Ε. Καστοριάς στις 5 Ιουνίου 2016
34. Έγκριση δαπάνης Π.Ε. Καστοριάς
35. Έγκριση δαπανών Π.Ε. Καστοριάς
36. Έγκριση δαπανών Π.Ε. Καστοριάς
37. Έγκριση πραγματοποίησης της δαπάνης και την διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Π.Ε. Φλώρινας στην «Γιορτή VOLLEY-FLORINA 2016»
38. Έγκριση πραγματοποίησης της δαπάνης και την διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Π.Ε. Φλώρινας στις εκδηλώσεις του «Α.Μ.Σ. ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΑΡΗΣ»
39. Έγκριση πραγματοποίησης της δαπάνης και την διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Π.Ε. Φλώρινας στην Εικαστική πορεία προς τις Πρέσπες» σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεοδνίας – Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών
40. Έγκριση δαπανών Π.Δ.Μ.-Π.Ε. Φλώρινας
41. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας κ. Κάτανα Ηλία
42. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Π.Δ.Μ.
43. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας – Πολιτισμού – Τουρισμού
44. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς
45. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Σύλληψη τεσσάρων ατόμων για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων

Χθες (29-05-2016) το μεσημέρι, σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας, συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας από 46 έως 66 χρονών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατελήφθησαν σε δασική περιοχή της Φλώρινας να έχουν προβεί σε χρήση ανιχνευτή μετάλλων, χωρίς να κατέχουν την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ανιχνευτής μετάλλου κατασχέθηκε, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκτιμήσεις για τα θέματα των Λατινικών

Τα θέματα στα Λατινικά Προσανατολισμού (Νέο Σύστημα) ήταν φέτος βατά, αν και ιδιαίτερα απαιτητικά και κάλυπταν σε μεγάλη ευρύτητα την ύλη.

Τα ζητούμενα ήταν από τα κείμενα 20, 25, 29. Οι παρατηρήσεις στη Γραμματική ήταν αναμενόμενες, ενώ στο Συντακτικό χρειαζόταν προσοχή και ιδιαίτερη εξάσκηση του μαθητή σε φαινόμενα όπως ανάλυση μετοχών, απαρεμφατική σύνταξη, πλ. λόγος, κλπ.

Αυτό που σε τελική ανάλυση πρέπει να ειπωθεί είναι πως ένας σωστά και με προγραμματισμό προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε σε ικανοποιητικό χρόνο να τα απαντήσει!!

Σαββίδης Κ. Λάζαρος
Υπεύθυνος Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτισμός και περιβάλλον: η ανάδυσή τους μέσα από τα παιδικά βιβλία

Με αφορμή την Ημέρα πολιτιστικής ανάπτυξης και την Ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος, η 14η Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής και η Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπ/κών Α΄/θμιας Εκπ/σης Αμυνταίου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου και με την υποστήριξη του Δήμου Αμυνταίου διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο: Πολιτισμός και Περιβάλλον: η ανάδυσή τους μέσα από τα παιδικά βιβλία, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί ένα δείγμα από το εκπαιδευτικό έργο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς στα νηπιαγωγεία του Δήμου Αμυνταίου, τα οποία υλοποίησαν καινοτόμα προγράμματα, δράσεις και διαθεματικές δραστηριότητες σχετικές με τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Την φετινή σχολική χρονιά αξιοποιώντας τις δυνατότητες παιδικών βιβλίων σε θεματικές ενότητες σχετικές με τον πολιτισμό και το περιβάλλον, επιχειρήθηκε η ενίσχυση του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και πολιτισμικού γραμματισμού των παιδιών, ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση τους σε προβλήματα φτώχειας και αναλφαβητισμού, σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, διαπολιτισμικότητας, όπως και σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και ενεργού πολίτη για το περιβάλλον.



Καθώς το σχολικό εγχειρίδιο απουσιάζει από την εκπαιδευτική διαδικασία του νηπιαγωγείου, το παιδικό βιβλίο με την οποιαδήποτε μορφή του, αποτελεί βασικό εργαλείο στα χέρια της νηπιαγωγού, βασικό μέσο στο θεσμό της προσχολικής εκπαίδευσης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινή διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης σ’ αυτήν. Η γωνιά της βιβλιοθήκης και η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο νηπιαγωγείο αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του παιδικού βιβλίου στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών στην προσχολική ηλικία.

Οι φιλαναγνωστικές πρακτικές μέσα από τη βιωματική εμπλοκή των παιδιών και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το κείμενο, τη δομή και τις αφηγηματικές τεχνικές του, μπορούν να κινητοποιήσουν το παιδί στη μάθηση αλλά κυρίως στην αναζήτηση της ευχαρίστησης, της απόλαυσης και της δημιουργικότητας.

Ο ρόλος του νηπιαγωγείου στις μικρές ηλικίες δεν περιορίζεται στο να μεταδίδει μόνο γνώσεις αλλά και να καλλιεργεί ικανότητες, δεξιότητες, συμπεριφορές, αξίες και στάσεις ζωής φιλικές για το φυσικό, ανθρωπογενές, κοινωνικο-οικονομικό και ιστορικό περιβάλλον με το οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση από την εμφάνισή του στη γη.

Το περιβάλλον καθορίζει τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο άνθρωπος ζει και αναπαράγεται και ταυτόχρονα διαμορφώνεται απ’ αυτόν για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, αναδεικνύοντας κάθε φορά την πολιτισμική ανάπτυξη και την πολιτισμική του ταυτότητα, μέσα από υλικά και πνευματικά έργα, δραστηριότητες, έθιμα, αξίες, παραδόσεις, συμπεριφορές, παιδεία, μόρφωση, τέχνες, αισθητική και φιλοσοφία.



Στην παραπάνω εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα εξής δρώμενα:

Οι γοργόνες αποκαλύπτουν τα μυστικά τους: ένα θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο της Κ. Λαλιώτη Τι να κάνουμε; Τι; Τι; Το νερό για να σωθεί; Από τους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Αμυνταίου με υπεύθυνες Νηπιαγωγούς τις κ. Αφροδίτη Παπά, Μαρία Ολίδου, Ελευθερία Πετρίδου, Ευθαλία Δέλλιου, Ευθυμία Θεοδωρίδου.

Τραγούδια και χοροί του νερού: τραγούδια εδώ, τραγούδια εκεί, τραγούδια παραπέρα. Από τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Αμυνταίου με υπεύθυνες Νηπιαγωγούς τις κ. Χρυσούλα Μαρκοπούλου, Παρασκευή Μπούτση, Βασιλική Χαντζάρα.

Τα καραμελόχαρτα ψιθυρίζουν… ένα θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο της Ε. Αναστασοπούλου Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες. Από τους μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Αμυνταίου με υπεύθυνες Νηπιαγωγούς τις κ. Μαγδαληνή Σαρράκη, Αφροδίτη Γερσιάνη, Πασχαλιά Χατζηκωνσταντίνου.

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση με έργα μαθητών για τον πολιτισμό και το περιβάλλον από τα εξής Νηπιαγωγεία: 1ο, 2ο, 4ο Αμυνταίου, Αγ. Παντελεήμονα, Αετού, Βαρικού, Βεγόρας, Λεβαίας, Λεχόβου, Σκλήθρου και Φιλώτα.



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διακεκριμένες παιδαγωγοί-συγγραφείς παιδικών βιβλίων, που ενέπνευσαν τους μαθητές κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας στο νηπιαγωγείο. Η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και πρώην Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής και η κ. Κατερίνα Λαλιώτη Σχολική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις αναγκαιότητες της προσχολικής αγωγής που τις οδήγησαν στη συγγραφή των βιβλίων.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνιδοτράγουδα απ’ όλο τον κόσμο με τον κ. Γιάννη Θεοδώρου μουσικοπαιδαγωγό- εμψυχωτή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Γ. Τρυφωνόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και Σχολική Σύμβουλος κ. Ο. Μούσιου- Μυλωνά, ο Δ/ντής Α΄/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας κ. Κ. Σαββάκης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών Α΄/θμιας Εκπ/σης Αμυνταίου κ. Κ. Πλαγερινού, η εκπρόσωπος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου κ. Π. Χατζηκωνσταντίνου. Την εκδήλωση προλόγισε η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Κ. Βαϊρινού, τις συγγραφείς παρουσίασε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α΄/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας κ. Θ. Βάσιου, ενώ παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμΕΑ και διόδια

Τι φαρσοκωμωδία, τι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τι απαξίωση του ανθρώπινου πόνου, τι ασέβεια στην αρρώστια, στην ανικανότητα του ανθρώπου να παράγει έργο, να εργάζεται, τι αδιαφορία Θεέ μου, από την πλευρά του κράτους (και λένε ότι υπάρχει Κράτος Πρόνοιας - ανέκδοτο)!!!

Πόσοι έχετε περάσει από τα διάφορα διόδια και ανάλογα αν είναι= Διόδια Αιγαίου, Διόδια Εγνατίας, Διόδια τάδε, Διόδια δήνε, το κάθε Διόδιο έχει τη δική του νομοθεσία και δεν δέχονται είτε
1) την μπλε κάρτα αναπηρίας με το καροτσάκι
2) την κάρτα (τύπου πιστωτική) του ίδιου του υπουργείου

Βασικά έχεις το ένα, θέλουν το άλλο, δείχνεις το άλλο, σου ζητούν τα έγγραφα του αυτοκινήτου (τα οποία τα έχεις ήδη καταθέσει, για να σου εκδώσουν την κάρτα αναπηρίας και έχεις "τρέξει", έχεις χάσει ώρες και τις αντοχές σου και τις δυνάμεις σου, γιατί αν είσαι και νεφροπαθής, η ίδια η αρρώστια σε καταρρακώνει και σε εξασθενεί - αλλά πρέπει να τα βγάλεις αυτά τα χαρτιά!)… Και έρχονται και κάποια άλλα διόδια και δεν δέχονται τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά πρέπει να τους στείλεις τα έγγραφα που ζητούν με αίτηση και να σου στείλουν την δική τους κάρτα διέλευσης!!!

Που είναι το κράτος, που επιτρέπει στον κάθε διευθύνων δημόσιου έργου – διόδια (αφού έχει πάρει τις μίζες του), να αμφισβητεί την πιστοποιημένη μας αναπηρία; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις αναπήρων που έχουν απαξιωθεί και υποχρεωθήκαν να πληρώσουν στα διάφορα διόδια, αλλά δεν τα παραθέτω σήμερα γιατί είναι πολλά!

Ποιος μπορεί να μας βρει μια λύση;
Σε ποιο υπουργείο να απευθυνθούμε;
Ποιος υπεύθυνος/ανεύθυνος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτόν τον παραλογισμό των διοδίων;
Και επιτέλους ας σεβαστούν τους ανάπηρους!!!
Αύριο μπορεί κι αυτοί οι αρμόδιοι των υπουργείων να γίνουν ανάπηροι - η αναπηρία δεν κάνει διακρίσεις!!!

Με τιμή και εκτίμηση
Μερόπη Φωστηροπούλου
Πρόεδρος Νεφροπαθών Φλώρινας

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ζωή ξανά» και περιλαμβάνει φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσε πέρσι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου και απεικονίζουν στιγμές από τη ζωή στο ΣΔΕ.

Η έκθεση φιλοξενείται στην «Οδό Ονείρων» και θα διαρκέσει από 30 Μαΐου έως και 10 Ιουνίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 30 Μαΐου και ώρα 18.00.

Θα πλαισιώσει χορωδία εκπαιδευομένων.

Φιλική συmμετοχή: Billie Isak

Διαβάστε περισσότερα...

H Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους από επιτήδειους

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενημερώνει, συμβουλεύει και ευαισθητοποιεί σε διαρκή και σταθερή βάση τους πολίτες, ενώ οι Υπηρεσίες της δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών, σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

• Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
• Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
• Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
• Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
• Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
• Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
• Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το Β’ εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης πολιτών, συνελήφθησαν 15 άτομα (12 βουλγαρικής υπηκοότητας και 3 ελληνικής) και ταυτοποιήθηκαν ακόμα 14, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές» παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές ασφαλείας για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων κυρίως ατόμων.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Κατερίνας Κετσίδου «Το κορίτσι που χαμογελούσε χελιδόνια»

Η Λέσχη Δημιουργικής Ανάγνωσης της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας και οι Εκδόσεις "Μολύβι" , σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Κατερίνας Κετσίδου "Το κορίτσι που χαμογελούσε χελιδόνια", την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στις 7 μ.μ., στο café «Οδός Ονείρων».

Την εκδήλωση συνοδεύει με φωνή και κιθάρα η Χριστιάνα Τσουμίτα.

Από το Δ.Σ της Λ.Π.Φ

Διαβάστε περισσότερα...