Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Σήμερα η εκδήλωση με θέμα: «Θεόδωρος Κάστανος: Παιδαγωγική άνοιξη στη μεσοπολεμική Φλώρινα»

Το 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας «Θεόδωρος Κάστανος» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Θεόδωρος Κάστανος: Παιδαγωγική άνοιξη στη μεσοπολεμική Φλώρινα», σήμερα Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 5.30 μ.μ. στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μεταρρυθμιστή παιδαγωγό Θεόδωρο Κάστανο, υποδιευθυντή του Διδασκαλείου Φλώρινας, στους συνεργάτες και στους μαθητές του.

Πρόγραμμα ημερίδας:
Δημήτριος Θωΐδης, παιδαγωγός: Η συμβολή του Κάστανου στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης δασκάλων και νηπιαγωγών.
Γλυκερία Κανδήρου, φιλόλογος: Θεόδωρος Κάστανος: Πτυχές από τη ζωή και το έργο του.
Γιάννης Κασκαμανίδης, Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας: Κάστανος – Γιούρτσης – Καλαϊτζίδης: πρωτοπόροι του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στη Φλώρινα (1929 – 1932).
Αποκαλυπτήρια προτομής Θεόδωρου Κάστανου. Γλύπτης Χρήστος Τσώτσος
• Το χωριάτικο νυχτέρι. Θεατρική παράσταση με έργο που έχει γραφτεί από τις μαθήτριες του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Κουντουρά.
Αγνή Στρουμπούλη: Στα παραμύθια φωλιάζει η ψυχή μας. Λαϊκά παραμύθια από τους τόπους που έζησε ο Θεόδωρος Κάστανος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση και… κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για το προσφυγικό

Συντοπίτες - συντοπίτισσες
Ενημερώνεστε για τις πολιτικές εξελίξεις στο προσφυγικό, κυρίως όμως για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό καθώς η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική.
Ήδη έχουν αποκλεισθεί από τα σύνορα οι Αφγανοί πρόσφυγες και ακολουθούνται ακραίες πλέον καθυστερήσεις στην έξοδο Σύρων και Ιρακινών από τα βόρεια σύνορα, καθώς αυστηροποιείται σε υπερβολικό βαθμό η διαδικασία ελέγχου. Είναι γεγονός, ότι η χώρα μας δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή και ότι κάνουμε τα πάντα, ώστε το γρηγορότερο δυνατόν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να είναι a la carte.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πλήρη παραβίαση και αθέτηση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, «φίλων και συμμάχων» τις τελευταίες ημέρες. Έτσι αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, αλλά και εκτός αυτού, μέσα ή σε πολλές περιπτώσεις κοντά σε περιφερειακές πόλεις, σε λιμάνια, εξωτερικούς χώρους, κλειστά γυμναστήρια, μοτέλ – βενζινάδικα, βρίσκονται καθηλωμένοι χιλιάδες πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς στο δρόμο προς την Ειδομένη, ορισμένοι όμως στο δρόμο της επιστροφής, καθώς τα σύνορα γι αυτούς έχουν κλείσει.
Το πρώτο και κύριο είναι να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλον αυτόν τον κόσμο, μεγάλο μέρος του οποίου (ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο των τελευταίων ημερών) αποτελείται από βρέφη, νήπια, πολύ μικρά παιδάκια.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, που βρέθηκε σε δύσκολη περίοδο λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών, ότι έχει αναδείξει τις αξίες που πρέπει να υπάρχουν στην Ευρώπη. Τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι και θα πρέπει να πάρει μέτρα τα οποία σχετίζονται με την ιστορία της. Έχουμε κάνει πάρα πολλά και νομίζουμε ότι έχει αναγνωριστεί από τους θεσμούς και απ’ όλους όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει κοινή διαχείριση του προσφυγικού και μιας μεγάλης κρίσης.
Είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η Αυστρία, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό θέμα χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά είναι κοινή ομολογία ότι δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση.
Η κατάσταση είναι οξυμένη και γίνεται κατανοητό ότι μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να την διαχειριστεί.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα και αυτή τη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση. Πέραν αυτού όμως καλούμε όλο τον κόσμο, οργανώσεις, αυτοδιοικητικά στελέχη, συλλογικότητες, εκκλησία, συλλόγους, νεολαία-φοιτητές να δηλώσουν άμεσο και ενεργητικό παρόν σε αυτό το προσκλητήριο. Να σπεύσουμε οι ίδιοι και να καλέσουμε και άλλους αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια.
Αναμένοντας πάντα οδηγίες από τις δημόσιες αρχές, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, καθώς οι χρόνοι διαμονής ή αναχώρησης από το κάθε σημείο εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Ετήσιο μνημόσυνο του Τάσου Τσαούσογλου

Την Κυριακή 28/2/16 τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συντρόφου Τάσου Τσαούσογλου.
Οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών τιμούμε την μνήμη του ιστορικού στελέχους της αριστεράς που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Μας λείπουν η δύναμη, το κουράγιο, η επιμονή και η μαχητικότητα του συντρόφου μας που με ανιδιοτέλεια υπηρέτησε τις ιδέες της αριστεράς μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο σύντροφος Τάσος Τσαούσογλου πέρασε στην αιωνιότητα αφήνοντας σε μας το βαρύ καθήκον της συνέχισης των αγώνων για δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση με στόχο τον σοσιαλισμό. Αιωνία του η μνήμη.

Οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδεύοντας τα κουτάβια να μη μας δαγκώνουν

Όταν βάζουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που ποτέ δε φανταζόμασταν. Τα κουτάβια κλαίνε, κάνουν ζημιές, λερώνουν και δαγκώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Όταν κάποιος είναι νέος ιδιοκτήτης σκύλου, χωρίς βασικές γνώσεις και εμπειρία για το πώς να διαχειριστεί το καινούριο του κουτάβι, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα βρίσκει σκούρα. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί τα κουτάβια δαγκώνουν και τί μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. Για να μπορέσουμε όμως να λύσουμε το πρόβλημα ενός κουταβιού που δαγκώνει, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το λόγο που τα κουτάβια δαγκώνουν.
Σε μια αγέλη σκύλων, τα νεογνά κουτάβια ξεκινάνε να παίζουν μεταξύ τους πάνω στον πρώτο μήνα περίπου. Το παιχνίδι τους αποτελείται από σωματικές δραστηριότητες όπως να σπρώχνουν, να δαγκώνουν και να κυνηγάνε το ένα το άλλο. Όταν ένα κουτάβι εντάσσεται στο ανθρώπινο περιβάλλον μας, του παίρνει λίγες μέρες μέχρι να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί ότι η ανθρώπινη οικογένειά του είναι πλέον η καινούρια του αγέλη. Μόλις συμβεί αυτό, το κουτάβι θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να φέρεται όπως φερόταν με τη σκυλίσια αγέλη του. Θα μας κυνηγάει, θα μας σπρώχνει και θα μας δαγκώνει, όπως ακριβώς έκανε με τα αδερφάκια του. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που τα κουτάβια δαγκώνουν χέρια, πόδια, ρούχα, έπιπλα και παιδιά· θεωρούν ότι απλώς παίζουν με την καινούρια τους αγέλη! Δε γνωρίζουν τί δεν επιτρέπεται να δαγκώνουν. Το δάγκωμα των κουταβιών, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει να κάνει με επιθετικότητα αλλά με φυσιολογική συμπεριφορά αγέλης. Κάπου εδώ είναι που ξεκινάνε και τα προβλήματα των νέων ιδιοκτητών, τα κουτάβια νομίζουν ότι παίζουν και οι άνθρωποι νομίζουν ότι το κουτάβι τους γίνεται επιθετικό.
Η δουλειά μας ως ιδιοκτήτες σκύλου είναι να διδάξουμε το νέο μέλος της "αγέλης" μας ότι το να μας δαγκώνει, δεν είναι επιτρεπτό. Τα σκυλιά όμως έχουν γενετική προδιάθεση να κυνηγάνε και να δαγκώνουν (prey drive), και θα ήταν άδικο αν τους το στερούσαμε. Συνεπώς, είναι επίσης δουλειά μας να ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους να δαγκώνουν, προσφέροντάς τους εναλλακτικές λύσεις που δε συμπεριλαμβάνουν τα χέρια ή τα πόδια μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό, το ποιόν θα χρησιμοποιήσει ο καθένας εξαρτάται από το ταπεραμέντο του εκάστοτε κουταβιού. Το πιο απλό που μπορούμε να δοκιμάσουμε όταν το κουτάβι μας μάς δαγκώνει είναι να προσποιηθούμε ότι πονέσαμε, φωνάζοντας "ΑΟΥΤΣ". Σε μια αγέλη σκύλων, όταν τα κουτάβια παίζουν μεταξύ τους και κάποιο πονέσει, τσιρίζει. Αυτός είναι ο τρόπος τους για να επικοινωνήσουν ότι το δάγκωμα ήταν πολύ έντονο, και πολλές φορές αυτό αρκεί για να δείξουμε στο κουτάβι ότι δεν επιτρέπεται να μας δαγκώνει. Αν μας αφήσει, του λέμε "ΜΠΡΑΒΟ" και το επιβραβεύουμε δίνοντάς του μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι (μπαλάκι, σχοινί κλπ). Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε όταν το κουτάβι μάς δαγκώνει, είναι να του λέμε "ΟΧΙ" (με σταθερό τόνο, χωρίς να φωνάζουμε), έπειτα να τραβιόμαστε και τέλος να ανακατευθύνουμε την ενέργειά του στο αγαπημένο του παιχνίδι. Με λίγη υπομονή το κουτάβι μας σύντομα πρόκειται να καταλάβει ότι το να μας δαγκώνει δεν έχει αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να αρκεστεί στο παιχνίδι του. Το κλειδί εδώ είναι να υπάρχει συνέπεια και ποτέ να μην επιτρέπουμε στο κουτάβι να μας δαγκώνει, όσο χαριτωμένο και αν μας φαίνεται ορισμένες στιγμές. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο μπροστά και να σκεφτούμε τι θα συμβεί π.χ. σε ένα χρόνο που το κουτάβι μας θα έχει γίνει ένα ενήλικο Λαμπραντόρ 30 κιλών.
Κλείνοντας, να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι να εκτονώνουμε το κουτάβι μας. Η εκτόνωση, τόσο η σωματική όσο και η διανοητική, είναι μια από τις βασικότερες ανάγκες ενός σκύλου. Σωματική εκτόνωση προσφέρουν η βόλτα, η άσκηση (ορειβασία, τρέξιμο κλπ) και το παιχνίδι (μπαλάκι, frisbee, tug of war κλπ). Διανοητική εκτόνωση προσφέρει η Εκπαίδευση (Βασική Εκπαίδευση, Εξελιγμένη Εκπαίδευση, Καθήκοντα Προστασίας, Nosework κλπ). Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο εκτονώνουμε το κουτάβι μας, τόσο λιγότερο θα νιώθει την ανάγκη να μας δαγκώνει.

Ιωάννου Βασίλειος
ProDogs - Εκπαίδευση Σκύλων
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αισιόδοξος και ο Άπληστος!

Σε ένα μικρό χωριό δίπλα στο δάσος στους πρόποδες ενός βουνού ζούσαν δύο φίλοι, ο Αισιόδοξος και ο Άπληστος.
Ένα πρωινό ο Αισιόδοξος πρότεινε στον Άπληστο να κατέβουν στην μεγάλη πόλη, εκεί θα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν ένα καλόκαρδο πλούσιο Κύριο με σκοπό να του ζητήσουν βοήθεια προκειμένου να εργαστούν.
Ο Άπληστος συμφώνησε και ευθείς ετοιμάστηκαν και κατηφόρισαν για την πόλη!
Το ταξίδι κράτησε μέρες, κουρασμένοι αλλά και χαρούμενοι γιατί τους δέχθηκε αμέσως ο Κύριος έκατσαν στο μεγάλο σαλόνι του γραφείου του.
Ο Αισιόδοξος εκπροσωπώντας και τον Άπληστο είπε στον Κύριο ότι σκοπός του ταξιδιού τους είναι να τους τακτοποιήσει επαγγελματικά.
Ο Κύριος αφού τους άκουσε με προσοχή, απευθυνόμενος και στους δύο τους έκανε την εξής πρόταση:
Σας δίνω δυο επιλογές, η πρώτη είναι να εργαστείτε κοντά μου μέχρι την σύνταξη σας, η δεύτερη είναι να σας δώσω τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου μου για να μετρήσετε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε, όσα μετρήσετε θα είναι δικά σας φεύγοντας, ο χρόνος που σας δίνω είναι απεριόριστος!
Ο Αισιόδοξος αφού σκέφτηκε για αρκετή ώρα αποφάσισε και είπε:
Θα ήμουν ικανοποιημένος και υποχρεωμένος αν δούλευα κοντά σας, ο Άπληστος χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να πάρει τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου.
Μετά από πολλά χρόνια οι δυο φίλοι ξανά συναντήθηκαν στον άλλο κόσμο, ο Αισιόδοξος άρχισε πρώτος να διηγείται:
Την επόμενη μέρα έπιασα δουλεία στο Κύριο, στην αρχή τα χρήματα ήταν λίγα, σιγά - σιγά όμως άρχισαν να περισσεύουν, έκανα οικονομίες και παντρεύτηκα, έκανα τρία παιδιά τα σπούδασα και τα πάντρεψα, όταν βγήκα στην σύνταξη πήρα την γυναίκα μου και ταξίδεψα σε όλες τις πόλεις της χώρας, πέρασα καλά, δούλεψα όμως σκληρά και οι κόποι μου ανταμείφτηκαν.
Ο Άπληστος με κατεβασμένο το κεφάλι και βαθιά λυπημένος είπε:
Εγώ σε όλη την ζωή μου μέτραγα χρήματα, κάθε φορά που έλεγα φτάνει είναι πολλά τα παίρνω και φεύγω μια φωνή μου έλεγε μείνε πάρε περισσότερα, δεν μπορούσα να αντισταθώ στο άκουσμα της φωνής, έτσι πέρασαν τα χρόνια και ένα πρωινό με βρήκαν πεθαμένο μέσα στο θησαυροφυλάκιο κρατώντας στην αγκαλιά μου χρήματα… υπόσχομαι όμως ΑΝ ξαναζήσω να κάνω ότι έκανες εσύ!!!

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΗΜ: Το παραπάνω μύθευμα είναι δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα, δεν έχει καμία σχέση με πρόσωπα ή γεγονότα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ήττα σοκ για τον Μακεδονικό Αγίου Παντελεήμονα

Την ευκαιρία να βρεθεί ένα βήμα πριν την απευθείας κατάκτηση του πρωταθλήματος είχε - και φαίνεται πως χάνει - ο Μακεδονικός Αγίου Παντελεήμονα, μετά την ήττα σοκ που υπέστη στην έδρα του από τον Ηρακλή Αρμενοχωρίου.
Αν και καλύτερος ο Μακεδονικός αποδείχτηκε ιδιαίτερα «φλύαρος» και άτυχος στην τελική προσπάθεια και έτσι ο Ηρακλής με γκολ του Φωστηρόπουλου στο 77’ και παίζοντας με 10 παίχτες από το 55’, απέδρασε με το διπλό.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις επόμενες αγωνιστικές, οδηγούμαστε στην διαδικασία των μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Α1 κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Φ.

Τα αποτελέσματα (19η αγωνιστική)
Απόλλων Κέλλης – Μελιτέας Μελίτης 1-0
Μακεδονικός Βεύης – Μέγας Αλέξανδρος Φλώρινας 0-4
Μακεδονικός Αγίου Παντελεήμονα – Ηρακλής Αρμενοχωρίου 0-1
ΠΑΣ Φλώρινα – Αίας Αμμοχωρίου 4-2
Ακρίτας Αχλάδας – Άρης Λόφων 3-1
Ρεπό ο Ερμής Αμυνταίου

Η βαθμολογία
1. Μακεδονικός Αγίου Παντελεήμονα 44
2. Ερμής Αμυνταίου 39
3. Μέγας Αλέξανδρος Φλώρινας 36
4. ΠΑΣ Φλώρινα 36
5. Ηρακλής Αρμενοχωρίου 23
6. Μακεδονικός Βεύης 23
7. Ακρίτας Αχλάδας 21
8. Μελιτεύς Μελίτης 20
9. Απόλλων Κέλλης 12
10. Άρης Λόφων 9
11. Αίαντας Αμμοχωρίου 7

Η επόμενη αγωνιστική
Μακεδονικός Αγίου Παντελεήμονα - Απόλλων Κέλλης
Μελιτεύς Μελίτης - Μακεδονικός Βεύης
Μέγας Αλέξανδρος Φλώρινας - ΠΑΣ Φλώρινα
Ερμής Αμυνταίου - Ακρίτας Αχλάδας
Αίαντας Αμμοχωρίου - Άρης Λόφων
Ρεπό ο Ηρακλής Αρμενοχωρίου

Πρωταθλήτρια η Καλλινίκη στην Α’ Κατηγορία – Μάχη για τη δεύτερη θέση
Έχοντας το απόλυτο (17 στα 17) η Ελλάς Άνω Καλλινίκης εξασφάλισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Α’ Κατηγορία της Ε.Π.Σ.Φ. τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Από ‘κει και πέρα, άναψε για τα καλά η μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε Βαρικό και Ξινό Νερό

Τα αποτελέσματα (17η αγωνιστική)
Βόρας Αμυνταίου – Δόξα Παλαίστρας 1-1
Δόξα Κολχικής – Πρέσπα Πρέσπας 3-0 ά.α.
ΑΣ Ξινού Νερού – Ελλάς Άνω Καλλινίκης 0-1
Διαγόρας Βαρικού – Ατρόμητος Σιταριάς 3-0
Μέγας Αλέξανδρος Περάσματος – Βίτσι Δροσοπηγής 6-0
Ρεπό: Δάφνη Λεβαίας

Η βαθμολογία
1. Ελλάς Άνω Καλλινίκης 51
2. Διαγόρας Βαρικού 37
3. Α.Σ. Ξινού Νερού 37
4. Δάφνη Λεβαίας 25
5. Δόξα Κολχικής 19
6. Δόξα Παλαίστρας 18
7. Μέγας Αλέξανδρος Περάσματος 14
8. Ατρόμητος Σιταριάς 14
9. Βόρας Αμυνταίου 14
10. Π.Α.Σ. Πρέσπας 10
11. Βίτσι Δροσοπηγής -2

Η επόμενη αγωνιστική:
Ελλάς Άνω Καλλινίκης - Βίτσι Δροσοπηγής
Δόξα Παλαίστρας - Α.Σ. Ξινού Νερού
Π.Α.Σ. Πρέσπας - Μέγας Αλέξανδρος Περάσματος
Ατρόμητος Σιταριάς - Δόξα Κολχικής
Διαγόρας Βαρικού - Δάφνη Λεβαίας
Ρεπό: Βόρας Αμυνταίου
Διαβάστε περισσότερα...

Καθάρισε το ντέρμπι και την Ευρώπη ο Αμύντας Αμυνταίου

Ο Αμύντας επικράτησε με 30-27 του Φιλώτα, στο πρώτο από τα δύο παιχνίδι της μεταξύ τους σειράς των πλέι-αουτ της Α1, καπαρώνοντας τη 5η θέση και την έξοδο στο Τσάλεντς Καπ της ερχόμενης περιόδου.
Οι παίκτριες του Αμύντα ξεκίνησαν υποτονικά την αναμέτρηση και είδαν τις φιλοξενούμενες να προηγούνται με διαφορά 5τερμάτων (3-8) στα πρώτα 10λεπτά του αγώνα. Όμως ο Αμύντας δεν έμεινε για πολύ σε παθητικό ρόλο, αρχικά μ’ ένα γρήγορο σερί 5-0 έφερε το παιχνίδι στα ίσια (8-8 στο 15λεπτό) και στη συνέχεια ήλεγξε πλήρως το ρυθμό του, αποκτώντας προβάδισμα 4τερμάτων (16-12) στο ημίχρονο.
Στην επανάληψη οι παίκτριες της Αναστασίας Παπαβασιλείου δεν εφησύχασαν, εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες και τα λάθη του αντιπάλου, φτάνοντας εύκολα στην τελική επικράτηση (30-27), η οποία ικανοποίησε τους φίλους της ομάδας.
Για τον Αμύντα, από τον πάγκο του οποίου απουσίαζε ο Νίκος Γιώσκος λόγω ίωσης, η απόδοση της βασικής 7αδος των Ταιρίδου, Μπάντη, Ρακοπούλου Η., Τσιομπάνου, Τζαραλή, Ζντραβέφσκα και Καλογήρου, ήταν καταλυτική ως προς την έκβαση του αποτελέσματος. Σε ‘να ακόμα παιχνίδι, η Γκροζντανόφσκα σημείωσε διψήφιο αριθμό τερμάτων (13γκ.) για λογαριασμό του Φιλώτα.
Η παίκτρια του Αμύντα, Εύη Παρασκευοπούλου, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένες από την απόδοση και τη νίκη που πετύχαμε στο τοπικό ντέρμπι με τον Φιλώτα.
Παρ ότι δεν ξεκινήσαμε καλά τον αγώνα, καταφέραμε να αντιδράσουμε και οικοδομήσαμε μια καλή διαφορά στο ημίχρονο.
Στο δεύτερο μέρος δεν απειληθήκαμε ιδιαίτερα και έτσι φτάσαμε στη νίκη, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στο κύπελλο Ευρώπης.
Ευχαριστούμε τον κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και μας βοήθησε να προσθέσουμε μια ακόμα επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου».

5λεπτα: 2-4, 3-8, 8-8, 9-11, 13-12, 16-12 (ημχ), 19-15, 21-16, 23-20, 26-22, 29-24, 30-27.

ΑΜΥΝΤΑΣ (Α. Παπαβασιλείου): Κυρλιάνη (τ/φ), Τζαραλή 2, Μπάντη 3, Ζντραβέφσκα 4, Ρακοπούλου Ηλ. 4, Κωτσοπούλου, Παπαδάκη, Σουμελίδου, Τσιομπάνου 12, Ταϊρίδου (τ/φ), Παρασκευοπούλου Ευδ. (τ/φ), Χατζή, Παρασκευαΐδου Χρ., Καλογήρου 5, Ρακοπούλου Ελ.
Δίλεπτες Αποβλές: 4, Πέναλτι: 4/4.

ΦΙΛΩΤΑΣ (Τ. Τσουτσουλάκη): Αντρέγιεβα, Τσουτσουλάκη 1, Βαφειάδου, Γεωργιάδου, Κιοσέ, Παραστατίδου, Τραγαράκη, Κεβρεκίδου, Γαλανούδη 1, Φυλάκη 4, Κατωτικίδου 3, Καλαϊτζόγλου, Γκροζντανόφσκα 13, Γκάτσιου 3, Σιδηροπούλου, Ζαρογιάννη 2.
Δίλεπτες Αποβλές: 5, Πέναλτι: 4/7.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήριο της «Ακαδημίας Οίνου Αριστοτέλη»

Το ΔΣ του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ευχαριστεί θερμά τις παρακάτω επιχειρήσεις, για την ευγενική τους συμμετοχή και προσφορά στην 4η συνάντηση της «Ακαδημίας Οίνου» του Συλλόγου μας.

«Κτήμα Στεργίου» Καστοριά και την Οικογένεια Στεργίου, για την προσφορά και παρουσίαση των κρασιών «Άσπρη Πέτρα», «Κόκκινη Πέτρα» και «Κτήμα Στεργίου».

«ΜΠΕΛΛΗΣ ΑΒΕΕ» και την Οικογένεια Μπέλλη, για την προσφορά και παρουσίαση σειράς αλλαντικών της εταιρείας τους.

Ευχαριστούμε.
Το ΔΣ του ΦΣΦΑ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ | www.fsfa.gr/awa
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου

Συνεδριάζει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:
1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση του Τοπικού Δημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Αμυνταίου »
2. Υποβολή πρότασης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020, με τίτλο «Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Αμυνταίου»
3. Υποβολή πρότασης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με τίτλο "Κατασκευή Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου", προϋπολογισμού 5.600.000,00 €.
4. Συμμετοχή του Δήμου Αμυνταίου στο πρόγραμμα INTERREG GREECE – FYROM 2014 – 2020, με τίτλο έργου : «LESS – WASTE – II: Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, διαχείρισης του ρεύματος των οργανικών αποβλήτων και εφαρμογή της κομποστοποίησης τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο»
5. Συμμετοχή του Δήμου Αμυνταίου στο πρόγραμμα INTERREG GREECE – FYROM 2014 – 2020, με τίτλο έργου : «Τοπικά συστήματα τροφίμων: Βασικός παράγοντας για την προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στις περιοχές του Δήμου Αμυνταίου και Οχρίδας»
6. Συμμετοχή του Δήμου Αμυνταίου στο πρόγραμμα INTERREG GREECE – FYROM 2014 – 2020, με τίτλο έργου : «Διασυνοριακή πρωτοβουλία για τη βιώσιμη, οικολογική, πολιτιστική και οικονομική ευημερία γύρω από λιμναία υδάτινα συστήματα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ»
7. Συμμετοχή του Δήμου Αμυνταίου στο πρόγραμμα INTERREG BALKAN-MED 2014 – 2020 σε συνεργασία με Χ.Α.Ν.Θ.
8. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την υπογραφή σύμβασης συμψηφισμού με ΔΕΗ Α.Ε. για τα φωτοβολταϊκά ΕΕΛ Ασπρογείων
9. Αίτημα για αλλαγή των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής εντός των ορίων του Δήμου Αμυνταίου
10. Έγκριση διενέργειας της προμήθειας με τίτλο “ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΦΟΡΟΥ ΦΟΡΤΩΤΗ ΜΕ ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΚΣΚΑΦΕΑ, ΛΕΠΙΔΑ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΧΥΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤO ΠΛΑΙΣΙO ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «DECIDE» ”, προϋπολογισμού 112.000,00
11. Έγκριση διενέργειας της προμήθειας με τίτλο “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 4Χ4 ΜΕ 3 ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «DECIDE» ”, προϋπολογισμού 48.920,00
12. Υποβολή αίτησης για διόρθωση Εθνικού Κτηματολογίου-Γεωμετρική Μεταβολή έκτασης που αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αμυνταίου και εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αμυνταίου για την υπογραφή της αίτησης.
13. Υποβολή αίτησης στο Εθνικό Κτηματολόγιο, γεωμετρικής μεταβολής του κτηματολογίου δημοτικών εκτάσεων που θα ενοποιηθούν, για την απόδοση ενιαίου ΚΑΕΚ, για την εκμίσθωση της ενοποιημένης έκτασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αμυνταίου για την υπογραφή της αίτησης.
14. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την χορήγηση 3ης παράτασης χρόνου περαίωσης εργασιών για το έργο "Διανοίξεις-Διαμορφώσεις-Αποκαταστάσεις δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων ΔΕ Αμυνταίου", με προϋπολογισμό 118.000,00 € και χρηματοδότηση ΕΑΠ, με ανάδοχο την εταιρεία ΕΡΓΟΝ ΑΤΤΕΒΕ.
15. Εξέταση ένστασης της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ κατά της Ειδικής Διαταγής της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας & Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αμυνταίου για το έργο "Βελτίωση Αγροτικών Οδών ΤΚ Βαρικού", προϋπολογισμού 615.000,00 €.
16. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις αποκαταστάσεις εξωτερικής οδοποιίας Τ.Κ. Φιλώτα » προϋπολογισμού 12.500,00€.
17. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση φθορών οδοστρωμάτων Δ.Ε. Αμυνταίου» προϋπολογισμού 12.630,00€.
18. Έγκριση του 2ου – Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου «Διάνοιξη δρόμων και κατασκευή κρασπεδώσεων περιοχής επεκτάσεων Αμυνταίου» προϋπολογισμού 120.000,00€.
19. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Κατασκευή Δημοτικού Περιμετρικού Δρόμου Σχεδίου Πόλης Αμυνταίου» προϋπολογισμού 6.330.000,00€.
20. ΄Εγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: “Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ.Κ. Κελλης”.
21. Ορισμός επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής για το έργο «Εξωτερικοί Αγωγοί Λυμάτων Ασπρογείων Σκλήθρου».
22. Ορισμός επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής για το έργο «Ανέγερση Β’ Παιδικού Σταθμού Αμυνταίου».
23. ΄Εγκριση του 4ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου «ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΣΠΡΟΓΕΙΩΝ - ΣΚΛΗΘΡΟΥ».
24. Ακύρωση της με αριθμό 450/2015 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που αφορά τον «Καθορισμό δημοτικών κοινόχρηστων χώρων για υπαίθρια διαφήμιση» και την συζήτηση του εκ νέου.
25. Παράταση εκμίσθωσης λειτουργίας ΑΤΜ από την Τράπεζα Πειραιώς στην Τ.Κ. Νυμφαίου
26. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την εκμίσθωση των καταστημάτων Νο 5 στις Εργατικές Κατοικίες Ι και |Νο 1,2,3,4,5,6, στις Εργατικές Κατοικίες ΙΙ της Δ.Κ. Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου
27. Αποδοχή παραιτήσεων μελών από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμυνταίου και ορισμό νέων.
28. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την με αριθμό 01/2016 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Αθλητισμού που αφορά την Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016.
29. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την με αριθμό 06/2016 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Αθλητισμού που αφορά την «Εξουσιοδότηση της Προέδρου για την έκδοση Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης από την Τράπεζα Πειραιώς».
30. Συνδιοργάνωση με την ΟΧΕ φιλικών αγώνων της εθνικής ομάδας Νεανίδων U20 .
31. ΄Εγκριση μετακίνησης Δημάρχου στην Αθήνα.
32. Διάθεση και ψήφιση πιστώσεων.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η εκδήλωση για τη ζωή και τα έργα του Αυγουστίνου Καντιώτη (video - φωτογραφίες)

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χθες κατά την εκδήλωση για τη ζωή και τα έργα του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη που διοργάνωσαν χθες η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και η Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ. Το πρώτο, με τον τίτλο «Φωνή βοώντος» αφορά τη ζωή του Γέροντα από τη γέννηση μέχρι τη χειροτονία του σε επίσκοπό και το δεύτερο, με τον τίτλο «Σκοπόν δέδωκά σε», από την ενθρόνιση μέχρι την κοίμησή του.
Προλόγισαν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από χορωδίες βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως με χοράρχες τους Στέφανο Δόντσιο και Παντελή Δάφα.

Να τονιστεί πως η εκδήλωση θα επαναληφθεί την προσεχή Πέμπτη 3 Μαρτίου, στις 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση γευσιγνωσίας στην Ακαδημία Οίνου Αριστοτέλη (video - φωτογραφίες)

Το τέταρτο μάθημα της Ακαδημίας Οίνου του Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε χθες, με φιλοξενούμενους το Κτήμα Στεργίου από την Καστοριά και τα αλλαντικά Μπέλλη.
Τα μέλη της Ακαδημίας δοκίμασαν τρία μοναδικά κρασιά: Άσπρη Πέτρα Λευκός 2015, Κόκκινη Πέτρα Ερυθρός 2009 και Κτήμα Στεργίου 2008 και στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά τα αλλαντικά της εταιρείας ΜΠΕΛΛΗΣ ΑΒΕΕ και τον τρόπο παραγωγής τους και έμαθαν να συνδυάζουν σωστά το κρασί με τα αλλαντικά.
Στο video μιλούν οι Γιώργος Μπέλλης, Σωτήρης Στεργίου και Κοσμάς Ρούφας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο χορός του Κ.Α.Π.Η. δήμου Φλώρινας (video - φωτογραφίες)

Για άλλη μια χρονιά τα μέλη και οι φίλοι του ΚΑΠΗ δήμου Φλώρινας διοργάνωσαν τον ετήσιο χορό τους, με τη συμμετοχή και φέτος να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Το δήμο Φλώρινας εκπροσώπησαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Όλγα Μούσιου, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαβίδης και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φλώρινας Νίκος Μουρατίδης, ενώ το παρών έδωσε και ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο χορός του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας (video - φωτογραφίες)

Την ετήσια εκδήλωσή του διοργάνωσε χθες βράδυ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, ενώ παράλληλα έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στη δημόσια εκπαίδευση οι παρακάτω εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2015: Ιωάννης Αρβανίτης, Άννα Ζέρβα, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Φανή Ρίμπα, Γεώργιος Σουλίδης, Αγγελική Τσώτσου.
Στο καλλιτεχνικό μέρος εμφανίστηκε η Κατερίνα Ρέππα.



Διαβάστε περισσότερα...