Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει πως η Καθαρά Δευτέρα που φέτος γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου 2016, δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι’ αυτούς εργάσιμη ημέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Εξαιρέσεις

Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή:

α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και

β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.

Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.

5 σχόλια:

  1. Έλεος!!!!!!!! πάνε εσύ ρε φιλέ να δουλέψεις ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!Εμείς θέλουμε να βγούμε για να πετάξουμε ΧΑΡΤΑΕΤΟ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ? ΖΗΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς δεν πάμε έτσι μπροστά σαν χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. File tou 2.45 mm an doulevis vardia tha pas kai tha pis kai ena tragoudi xoris xartaeto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ή λιγμένα παίρνεις ή πίνεις κάτι ύποπτο... μεθυσμένος ήρθες φιλέ μου;πάνε σε κάνα δάσκαλο να σου μάθει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και άσε τις σχολιαζουσες ανοησίες! Που θες να Πουλισέις και μαγκια!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.