Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ηλιάδου - Τάχου «Αγάπη ή Τζιχάντ»

Με αφορμή τη γιορτή της Γυναίκας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας, οι εκδόσεις «Επίκεντρο» και το βιβλιοπωλείο «η Γωνιά», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Αγάπη ή Τζιχάντ» της Σοφίας Ηλιάδου - Τάχου, καθηγήτριας Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Συνδιοργανωτές: Ένωση Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε. – παράρτημα Φλώρινας), Ωδείο Φλώρινας, Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, Σύλλογος Μοναστηριωτών Φλώρινας, Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας, ΕΛΜΕ Φλώρινας, Σύλλογος Θεσσαλών και Φίλων Φλώρινας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Φλώρινας, Σύλλογος Φοιτητών Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Διαβάζουν οι εκπαιδευτικοί:
Πηνελόπη Βασιλειάδου, φιλόλογος
Ειρήνη Κουρεμένου, φιλόλογος
Αλέξης Κουρεμπανάς, μαθηματικός
Ηρακλής Πολατίδης, φιλόλογος

Για το βιβλίο μιλάει η κα Όλγα Μούσιου – Μυλωνά, σχολική σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας.

Επιμέλεια παρουσίασης: Κωνσταντίνος Μπίσαλας, θεολόγος – σκηνοθέτης
Επιμέλεια video και ήχου: Πάνος Κεφαλάς
Στο πιάνο ο Αντώνης Σελεμίδης
Την εκδήλωση συντονίζει η Ρένα Κουρεμένου, φιλόλογος, Υπ. Διδάκτορας Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, 6:00 μ.μ.
Ξενοδοχείο «Φαίδων»

ΑΓΑΠΗ Ή ΤΖΙΧΑΝΤ

«…Η Καλλιπάτειρα είχε δολοφονηθεί χθες σε ένα μικρό χωριό έξω από την αρχαία Έφεσο. Η δολοφονία σχολιαζόταν από όλο τον παγκόσμιο τύπο. Στα άρθρα που δημοσιεύονταν κυριαρχούσαν περιγραφές από την εύρεση του πτώματος της Καλλιπάτειρας στο οποίο ήταν καρφιτσωμένο χαρτί όπου αναγραφόταν η εξής φράση από την Αποκάλυψη:
«…καὶ εἶδον γυναῖκα καθημένην ἐπὶ το θηρίον τὸ κόκκινον…»

Μέσα από τις διαδοχικές ιστορίες, όπου πρωταγωνίστριες είναι όλες γυναίκες, η συγγραφέας επιχειρεί να μιλήσει στις ψυχές όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για το ζήτημα αυτό. Οι ηρωίδες των αφηγήσεων αποτελούν ιστορικά πρόσωπα που αγνοήθηκαν από την επίσημη ιστορία ή πρόσωπα που τους αποδόθηκαν «κατασκευασμένοι» ρόλοι, με προεξάρχοντα εκείνον της γυναίκας «πόρνης», δηλαδή της γυναίκας που χρησιμοποιεί τον ερωτισμό της για να ελέγχει και να εξουσιάζει.
Μέσα από τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της συγγραφέας, ο αναγνώστης ξεκινά ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο, με αφετηρία της ιστορίας την κατασκευή της γυναίκας πόρνης που ανάγεται στις πρωτοχριστιανικές κοινωνίες.

Η Σοφία Ηλιάδου - Τάχου, είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης» στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ιστορία της Εκπαίδευσης, την τοπική Ιστορία και τη Νεότερη Ιστορία. Το πρώτο της μυθιστόρημα είναι τα «Ζαφειρένια Μάτια» (Μεταίχμιο, 2012). Το ανά χείρας βιβλίο είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.