Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

761 θέσεις εργασίας στο Αμύνταιο με προσλήψεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Πρόσληψη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας 761 ατόμων, επιστηµονικού προσωπικού και τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης µε σύµβαση εργασίας Ιδιωτικού ∆ικαίου Ορισµένου Χρόνου, για την Εκτέλεση σωστικών ανασκαφών στους προϊστορικούς οικισµούς εντός των ορίων του Ορυχείου πεδίου Αµυνταίου ΦΛΩΡΙΝΑ, για το χρονικό διάστηµα των δύο (2) µηνών µε δυνατότητα παράτασης έως το τέλος του έργου.

146 Π.Ε. Αρχαιολόγων
15 Τ.Ε. Συντηρητών Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και ελλείψει αυτών ∆.Ε. Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
6 Τ.Ε. Μηχανικών
594 ΥΕ Ειδικευµένων Εργατών


Υποβολή αιτήσεων συµµετοχής
Όσοι επιθυµούν να προσληφθούν καλούνται να συµπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν µε τα συνηµµένα δικαιολογητικά, είτε αυτοπροσώπως, είτε µε άλλο εξουσιοδοτηµένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρηµένη από δηµόσια αρχή, είτε ταχυδροµικά (σε περίπτωση ταχυδροµικής υποβολής οι αιτήσεις µε τα συνηµµένα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν πρωτοκολληθεί στην Υπηρεσία έως την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων) στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Σιδηροδροµικού Σταθµού 8, Φλώρινα ΤΚ 53100, Υπόψιν κ. Π. Χρυσοστόµου (τηλ. επικοινωνίας: 23850-28206), εντός προθεσµίας πέντε (5) εργασίµων ηµερών, που αρχίζει από την εποµένη της καταχώρισης στο διαδικτυακό κόµβο (ιστοσελίδα) της εφαρµογής ∆ΙΑΥΓΕΙΑ (http://www.diavgeia.gov.gr) και του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. (http://www.yppo.gr ) και της ανάρτησης της ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων της Υπηρεσίας (από 02-03-2015 έως 06-03-2015 και από 8:00 π.µ. έως 14:00 µ.µ.).
Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει µία µόνο αίτηση και για θέσεις µίας µόνο κατηγορίας προσωπικού. Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε µία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισµό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα...

Συμφώνησαν να συνεργαστούν οι βουλευτές της Φλώρινας (video)

Τη δέσμευσή τους ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Φλώρινας, εξέφρασαν οι βουλευτές Κώστας Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννης Αντωνιάδης της Ν.Δ., κατά τη συνάντηση τους με τον αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Μπίρο και την αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδου.
Ο κ. Μπίρος, από την πλευρά του, κάλεσε στο γραφείο του τους βουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γενική συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας (video)

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση.
Στον απολογισμό του έργου του απερχόμενου Δ.Σ. προχώρησε ο πρόεδρος Γιάννης Μουρατίδης, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου και ο Ανθυπαστυνόμος Βασίλειος Πανταζής της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η θεατρική παράσταση για το διαδίκτυο και τις σχέσεις στην παιδική ηλικία

"Παιδικές ψυχές... άλλες κλεισμένες σε πολύχρωμες οθόνες... άλλες μασκαρεμένες σε πειρατές να μάχονται τη σκληρότητα του νεανικού αυθορμητισμού... και άλλες εγκλωβισμένες στη φούσκα της φαντασίας... Όλες περνούν μπροστά από τον θεατή για να του θυμίσουν την αναντίρρητη αξία της φιλίας... ώστε να γίνει το παραμύθι δίδαγμα για τη ζωή και η ζωή σαν παραμύθι..."

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στη θεατρική παράσταση
«Σβήσε την οθόνη και βγες στης φαντασίας το μπαλκόνι»,
η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας (Ωδείο).
Η παράσταση, που απευθύνεται σε οικογένειες και σε εκπαιδευτικούς, θίγει με ευαισθησία ζητήματα που απασχολούν παιδιά και γονείς, όπως η προσκόλληση στο διαδίκτυο, ο εκφοβισμός και η φιλία. Είναι παραγωγή του θεατρικού εργαστηρίου Άργους Ορεστικού και έχει ήδη διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία σε θεατρικές σκηνές της Περιφέρειας.
Στην ίδια εκδήλωση, μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας θα παρουσιάσουν πριν την παράσταση καλλιτεχνικές δημιουργίες τους για τον εθισμό στο διαδίκτυο, προϊόντα σχεδίων εργασίας στα οποία συμμετείχαν, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Σ. Δημητριάδου και Θ. Τόλη.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Σχολικό Σύμβουλο 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Ι. Κασκαμανίδη και το 2ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, Άννα Μπαφίτη
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, Ιωάννης Τζώτζης

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη η ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό

Με μεγάλη επιτυχία και περισσότερους από 340 συμμετέχοντες έγινε η εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό του Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 6:00 μ.μ. στην Παιδαγωγική Σχολή.
Συμμετείχαν και μίλησαν:
- Η κ. Όλγα Μούσιου, Υπεύθυνη κατά της σχολικής βίας στη Δυτική Μακεδονία,
- Η κ. Άννα Μπαφίτη, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας,
- Η κ. Σταματία Γαβριήλογου, από τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,
- Η κ. Ελεονώρα Δ. Μπέσσα, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης
- Η κ. Αγγέλα Τσιρώνη, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Προγράμματα Αειφορίας για το Δημοτικό Σχολείο» με τον κ. Λέκτορα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιο Μαλανδράκη. Την πρωτοβουλία της οργάνωσης και του συντονισμού της ημερίδας είχε αναλάβει ομάδα φοιτητριών/τών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΠΔΜ, αποτελούμενη από τους Κάλλη Ειρήνη, Κουτμάνη Κωνσταντίνο, Μυλωνά Ρένα και Σισμανίδου Σταυρούλα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μικρή μπαλαρίνα… στο Μέγαρο

Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Εργαστήρι Χορού Μέτση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Athens Children Ballet διοργάνωσε ακροάσεις για την παράσταση «Η πεντάμορφη και το τέρας» που θα ανέβει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η Αγάπη Οικονόμου, μαθήτρια του τμήματος μπαλέτου του «ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ», μετά από παρότρυνση της δασκάλας της, κ. Βάσιας Θεοχαροπούλου, συμμετείχε στη διαδικασία και πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία, αποτελώντας επίσημα μέλος του ACB.
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη 32χρονου για παράβαση του νόμου περί όπλων

Tο μεσημέρι της Πέμπτης στη Φλώρινα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας συνέλαβαν 32χρονο ημεδαπό γιατί σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (TAZER) και μια ξύλινη ράβδος, που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί όπλων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη 44χρονου στο Αμύνταιο για οφειλές προς το Δημόσιο

Το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αμύνταιο, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αμυνταίου Φλώρινας, 44χρονος ημεδαπός, γιατί όφειλε προς το Δημόσιο χρέη ύψους 698.157,85 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη 28χρονου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράβαση του νόμου περί όπλων

Το μεσημέρι της Πέμπτης στη Φλώρινα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας συνέλαβαν 28χρονο ημεδαπό, γιατί σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• κάνναβη βάρους 8,6 γραμμαρίων,
• ένα (1) σύνεργο χρήσης κάνναβης (μεταλλικός τρίφτης),
• δύο (2) δισκία χαπιών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών, την κατοχή των οποίων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και
• μια (1) ξύλινη ράβδος, που εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί όπλων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή αρχαιολογική συνάντηση στο Αμύνταιο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας διοργανώνει επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Η αρχαιολογική έρευνα στο λεκανοπέδιο Αμυνταίου - Βαλκανικοί και Κεντροευρωπαϊκοί λιμναίοι οικισμοί». Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου την 28η Φεβρουαρίου 2015.
Διακεκριμένοι ερευνητές με ειδίκευση στην Προϊστορική αρχαιολογία θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά αποτελέσματα και τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα από έρευνες σε προϊστορικούς λιμναίους οικισμούς στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Σλοβενία, Αλβανία, F.Y.R.O.M.), αλλά και στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη (Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).
Η συνάντηση αποτελεί μέρος του προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και στο Τμήμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας / Δενδροχρονολόγησης της Ζυρίχης με τίτλο «Διάσωση, συντήρηση και τεκμηρίωση των ξύλινων και άλλων οργανικών αντικειμένων, από τους προϊστορικούς λιμναίους οικισμούς Αμυνταίου Φλώρινας» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα
(Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και Δ.Ε.Η. Α.Ε.) και από την Ελβετική Συνομοσπονδία.
Την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2015, ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ομιλία του αρχαιολόγου της ΕΦ.Α. Φλώρινας, Δρ. Πανίκου Χρυσοστόμου με θέμα «Ο πολιτισμός των Τεσσάρων Λιμνών», όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών στο λεκανοπέδιο Αμυνταίου.
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της διημερίδας στην ιστοσελίδα www.greeklakesidesettlements.net

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέλευση στην Αχλάδα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού

Αύριο Κυριακή 1 Μαρτίου και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην Τ.Κ. Αχλάδας σε κατάστημα της πλατείας του χωριού σχετικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού.
Στη συνέλευση θα είναι παρών και ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης.
Διαβάστε περισσότερα...

Λαϊκή συνέλευση στα Βαλτόνερα

Από τον Δήμο Αμυνταίου ανακοινώνεται ότι, την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Τ.Κ. Βαλτονέρων, θα πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων στo Kέντρο Νεότητος (Λέσχη), προκειμένου να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας για θέματα που τους ενδιαφέρουν, καθώς και για την μίσθωση δύο (2) αγροτεμαχίων από ιδιώτη, για την δημιουργία μονάδας βιοαερίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας από το Σύνδεσμο Μοναστηριωτών

Με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας και σε ανάμνηση του μεγαλοπρεπούς εορτασμού, που οργάνωναν οι προγονοί μας στο αλησμόνητο και δοξασμένο Μοναστήρι, ο Σύνδεσμός μας οργανώνει την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 δύο εκδηλώσεις:
1. Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στις 9:30 π.μ. και
2. Ομιλία από τον καταγόμενο από το Κρούσοβο, δικηγόρο Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Κων. Βαβούσκο με θέμα «H Κυριακή της Ορθοδοξίας και η σημασία της για τους Μοναστηριώτες», στην αίθουσα του Συνδέσμου (Ολυμπιάδος 2) στις 11:30 π.μ.
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατανυκτικός εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Φέρομεν εἰς γνῶσιν τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν ὅτι κατὰ τὸν Κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ τῆς Α’ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν, ὁ ὁποῖος θὰ τελεσθεῖ, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοκλήτου, τὴν 1η Μαρτίου 2015 καὶ ὥρα 6:30 τὸ ἀπόγευμα στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Γεωργίου Φλωρίνης, τὸν Θεῖο λόγο θὰ κηρύξει ὁ Ἱεροκήρυξ τῆς Μητροπόλεώς μας Ἀρχιμ. Θεωνᾶς Ἀθανασιάδης, μὲ θέμα:
«Ἐπί τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος».
Προτρέπομεν πατρικῶς νὰ συμμετάσχετε.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα...

Ξιφασκία στο Αμύνταιο από τον Ο.ΞΙ.Φ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση νόμου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για κατάργηση Μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων

Ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε συμφωνία με την ΕΕ, - ουσιαστικά για την επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεών του, - το ΚΚΕ, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κίνηση αυτή του ΚΚΕ αποτελεί στήριγμα στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, που αφήνει άθικτο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και για τη διεκδίκηση όλων όσα χάθηκαν την περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση τα εγκαταλείπει ακόμα και ως συνθήματα.

Ολόκληρη η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή είναι η παρακάτω:

Α. Η Αιτιολογική Έκθεση επί της Αρχής.

Το ΚΚΕ, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, για μια ακόμη φορά καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη συνέχεια. Το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων.
Στην ουσία, όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.
Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις, την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε από την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης.
Επομένως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο. Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά παροχές στο λαό, αλλά διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Θα δυναμώσει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τα ψίχουλα για το λαό συμβαδίζουν με την πολιτική παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ κρίνει τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Η κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία με την υψηλή ανεργία, τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, την κατάργηση βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθιστά επιτακτικά αναγκαία την ένταση της λαϊκής πάλης για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που φτωχαίνει το λαό. Για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει αυτή κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στο λαό. Σχετικά με τους στόχους πάλης ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα.
• Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ουσιαστική αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού κατώτερου μισθού.
• Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ τον μήνα.
• Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στο επίπεδο του 2009.
• Υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
• Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
• Πλήρης δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ.
• Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων και στις ενώσεις προσώπων.
• Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
• Επαναφορά των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν.
• Να καταργηθούν οι νόμοι για την ενοικίαση των εργαζομένων και να μπει ένα τέλος στο άθλιο αυτό καθεστώς.
• Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
• Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
• Επανασύσταση των θέσεων εργασίας για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
• Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
• Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ το μήνα.
• Κατάργηση του προεδρικού διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
• Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
• Όχι στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
2. Φορολογία
• Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων.
• Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
• Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.
• Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Κατάργηση περαίωσης και κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων. Αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις.
• Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
• Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ. Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.
• Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές.
3. Προστασία των ανέργων
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
• Κατάργηση των νόμων που μειώνουν το επίδομα ανεργίας.
• Αύξηση του επιδόματος της ανεργίας στα 600 ευρώ το μήνα (στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ).
• Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
• Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
• Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
4. Ασφαλιστικά Ταμεία
• Επαρκής κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
• Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο «κούρεμα» ομολόγων, που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.
5. Υγεία - Πρόνοια
• Αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
• Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
• Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων για όσο διάστημα παρέχουν υπηρεσίες υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων, των Υγειονομικών Μονάδων του ΠΕΔΥ, των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, μονάδες του ΠΕΔΥ και ιδρύματα Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με προσωρινές και ελαστικές σχέσεις εργασίας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.
• Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες, στην απογευματινή λειτουργία και τα έκτακτα περιστατικά, καθώς και της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων χαρατσιών στην Υγεία (π.χ., το 1 ευρώ συνταγόσημο, τα 5 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας, η αύξηση στο φόρο καπνού ως ισοδύναμο μέτρο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία κλπ.).
• Ολα τα φάρμακα και εμβόλια να αποζημιώνονται 100% από το κράτος άμεσα μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και το υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα κλπ. για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθούν οι λίστες στα φάρμακα.
• Κατάργηση όλων των περικοπών, εξαιρέσεων, πλαφόν για τις προληπτικές διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες που επιβάλλουν ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και οι «κατευθυντήριες οδηγίες» των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
• Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
• Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα, καθώς και της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
• Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα. Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
• Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
• Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑμΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
• Καμία περικοπή, αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
• Καταβολή του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα της μεθόδου (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική) και του τόπου που γεννούν (νοσοκομεία, μαιευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά).
6. Κοινωνικά δικαιώματα
• Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με επαναφορά και διεύρυνση όλων των παροχών.
• Να ξεκινήσει πάλι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
• Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, δημιουργία νέων, κυρίως βρεφικών, με την αξιοποίηση των κατάλληλων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
• Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.

Β. Τα άρθρα της πρότασης Νόμου
Άρθρο 1
Κατάργηση του από 3 Μαΐου 2010 «Μνημονίου Συνεννόησης» (ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ι), των αναθεωρήσεών του, των εφαρμοστικών του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ νόμων και λοιπών σχετικών ουσιαστικών διατάξεων - Καταγγελία της από 8.5.2010 «Σύμβασης δανειακής Διευκόλυνσης».
1. Καταργείται ο νόμος 3845/2010 μαζί με όλα τα Παραρτήματά του. Καταργείται επίσης το «Μνημόνιο Συνεννόησης» που υπεγράφη στις 3 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης και οι όποιες αναθεωρήσεις του πιο πάνω Μνημονίου υπεγράφησαν από την ελληνική κυβέρνηση.
2. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η Ελλάδα παύει αυτοδίκαια να δεσμεύεται έναντι οποιουδήποτε από το περιεχόμενο του πιο πάνω «Μνημονίου Συνεννόησης», όπως επίσης και από το περιεχόμενο όλων των υπογραφεισών αναθεωρήσεών του.
3. Καταργούνται επίσης και οι νόμοι 3863/2010, 3864/2010, 3865/2010, 3871/2010, 3887/2010, 3899/2010, 3918/2011, 3919/2011, 3979/2011, 4021/2012, 4024/2012 και 4025/2012, οι οποίοι αποτελούν εφαρμοστικούς νόμους προώθησης των πολιτικών του πιο πάνω «Μνημονίου Συνεννόησης», όπως αυτό αναθεωρήθηκε, όπως επίσης και κάθε άλλη διάταξη ουσιαστικού δικαίου με κανονιστικό περιεχόμενο που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του καταργούμενου ν. 3845/2010, του «Μνημονίου Συνεννόησης», όπως αναθεωρήθηκε και των εφαρμοστικών αυτών νόμων.
4. Καταγγέλλεται μονομερώς το κείμενο, όπως αυτό ισχύει, της από 8 Μαΐου 2010 Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης, που υπεγράφη στα πλαίσια του αναφερθέντος στις προηγούμενες παραγράφους «Μνημονίου Συνεννόησης».
5. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η Ελλάδα παύει αυτοδίκαια να δεσμεύεται έναντι οποιουδήποτε από το περιεχόμενο της πιο πάνω καταγγελλομένης από 8 Μαΐου 2010 Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης, όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί.
Άρθρο 2
Κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 και των εφαρμοστικών του νόμων - Κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 και της επικαιροποίησής του (Ν. 4127/2013) - Κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018
1. Καταργείται ο Ν. 3985/2011, οι εφαρμοστικοί του νόμοι, καθώς και κάθε άλλη διάταξη ουσιαστικού δικαίου με κανονιστικό περιεχόμενο, που έχει θεσπιστεί κατ' εξουσιοδότηση του καταργούμενου ν. 3985/2011, καθώς και των λοιπών εφαρμοστικών αυτού νόμων.
2. Καταργούνται οι Ν. 4093/2012 και 4127/2013, οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, καθώς και κάθε άλλη διάταξη ουσιαστικού δικαίου με κανονιστικό περιεχόμενο, που έχει θεσπιστεί κατ' εξουσιοδότηση των καταργούμενων νόμων, καθώς και των λοιπών εφαρμοστικών αυτών νόμων.
3. Καταργείται ο Ν. 4263/2014, οι εφαρμοστικοί του νόμοι, καθώς και κάθε άλλη διάταξη ουσιαστικού δικαίου με κανονιστικό περιεχόμενο, που έχει θεσπιστεί κατ' εξουσιοδότηση του καταργούμενου Ν. 4263/2014, καθώς και των λοιπών εφαρμοστικών αυτού νόμων.
Άρθρο 3
Κατάργηση του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας για τη μείωση του δημοσίου χρέους (ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙ), των εφαρμοστικών αυτού του Μνημονίου νόμων και των λοιπών σχετικών ουσιαστικών διατάξεων - Καταγγελία του πακέτου των δανειακών συμβάσεων και της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», που υπεγράφησαν στα πλαίσια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ)
1. Καταργείται στο σύνολό του ο Ν. 4046/2012, ο οποίος περιλαμβάνει την έγκριση του Σχεδίου του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ, τις διατάξεις του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ με άμεση νομική ισχύ και αφορούν στη μείωση των κατώτατων μισθών, στο τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων, καθώς επίσης και την έγκριση των Σχεδίων του πακέτου των δανειακών συμβάσεων που υπεγράφησαν την 1η Μαρτίου 2012. Επίσης, καταργείται και η υπ. αριθμ. 6/28.2.2012 ΠΥΣ.
2. Καταργούνται οι Ν. 4050/2012 και 4060/2012.
3. Καταργείται το υπογραφέν Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙ), Σχέδιο του οποίου εγκρίθηκε με την ήδη στην πρώτη παράγραφο του παρόντος καταργούμενη διάταξη της παρ. 2 περίπτ. α΄ του άρθρου 1 του ν. 4046/2012, καθώς επίσης και οι υπογραφείσες Επιστολές Πρόθεσης, Σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν με την ήδη στην πρώτη παράγραφο του παρόντος καταργούμενη διάταξη της περίπτ. β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012.
4. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η Ελλάδα παύει αυτοδίκαια να δεσμεύεται έναντι οποιουδήποτε από το περιεχόμενο του πιο πάνω Μνημονίου Συνεννόησης και των πιο πάνω Επιστολών Πρόθεσης.
5. Καταργούνται επίσης και οι νόμοι 4051/2012, 4052/2012, 4058/2012, 4070/2012, 4111/2013, 4152/2013, 4172/2013, το αρ. 16 του Ν. 4177/2013, τα αρ. 1-13 του Ν. 4223/2013 και ο Ν. 4254/2014, οι οποίοι αποτελούν εφαρμοστικούς νόμους προώθησης των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης (ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ), όπως επίσης και κάθε άλλη διάταξη ουσιαστικού δικαίου με κανονιστικό περιεχόμενο, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του καταργούμενου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ και των λοιπών εφαρμοστικών αυτού νόμων.
6. Καταγγέλλεται μονομερώς το κείμενο, όπως αυτό ισχύει, του συνόλου των υπογραφεισών συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης, σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν με τους καταργηθέντες ν. 4046/2012 και ν. 4060/2012, καθώς επίσης και της Σύμβασης Διευκόλυνσης για την Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την υπογραφή της οποίας είχε εξουσιοδοτηθεί η ελληνική κυβέρνηση με σχετική διάταξη του καταργούμενου ν. 4046/2012 και οι οποίες υπεγράφησαν στα πλαίσια του αναφερθέντος στις προηγούμενες παραγράφους ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ.
7. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η Ελλάδα παύει αυτοδίκαια να δεσμεύεται έναντι οποιουδήποτε από το περιεχόμενο του συνόλου των με την προηγούμενη παράγραφο καταγγελλομένων συμβάσεων.
8. Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει με κρατική χρηματοδότηση τη ζημιά και τις απώλειες που υπέστησαν τα ΝΠΔΔ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τη συμμετοχή στην διαδικασία ανταλλαγής των τίτλων σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 8 και 9 του καταργούμενου ν. 4046/2012.
Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις του.

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Προξένου Ακτής Ελεφαντοστού στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (video)

Τη Μέρω Κεσεσίογλου, πρόξενο της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν στο AIDS και την πείνα, μια πολίτη του κόσμου με πλούσια εθελοντική δράση, υποδέχτηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς με την κ. Κεσεσίογλου πρωτογνωρίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, πραγματοποιώντας τηλεμαραθώνιο για τη στήριξη παιδιών απο την Αφρική.
“Είμαστε παρόντες, ως Ελλάδα και ως Δυτική Μακεδονία, για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την αποκατάσταση των αδικιών. Θα διαθέσουμε δυνάμεις και πόρους για τη στήριξη αυτών των παιδιών και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ελλάδα να γίνει αποικία” δήλωσε ο Θ. Καρυπίδης.
Η κ. Κεσεσίογλου αναφέρθηκε στη ιδιαίτερα φιλόξενη φύση των κατοίκων της περιοχής που γνωρίζει απο προηγούμενες δράσεις, αλλά και στο σημαντικό έργο που επιτελείται για “όλα τα παιδιά του κόσμου” στην πονεμένη Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα...

Δοκιμαστική απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, στις 3 μ.μ., θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι χρήστες του διαδικτύου σε απευθείας μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας: www.pdm.gov.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Δρόμος δύο μηνών στο ποτάμι της Φλώρινας!

Το Δεκέμβριο είχα επισκεφτεί τη Φλώρινα και με χαρά διαπίστωσα ότι και το τελευταίο κομμάτι του δρόμου στο ποτάμι, απέναντι ακριβώς από την οδό Αφροδίτης, παραδόθηκε στην κυκλοφορία.
Χρόνια οι κάτοικοι της γύρω περιοχής περίμεναν να ολοκληρωθεί το έργο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Και ώ του θαύματος! Δύο μήνες μετά οι κυβόλιθοι έφυγαν, ο δρόμος γέμισε λακκούβες με νερά, χαλίκια σκόρπισαν παντού, ενώ οι πέτρες στο πεζοδρόμιο προς το ποτάμι χωρίς αρμούς, κομμένες όπως-όπως.
Και ερωτώ με οργή, θλίψη και απογοήτευση: δεν υπάρχει επιτέλους κανείς σε αυτόν τον τόπο να αναλάβει την ευθύνη; Ποιος υπέγραψε και παρέλαβε το έργο (αν το παρέλαβε) χωρίς κανέναν έλεγχο για τις συμφωνηθείσες προδιαγραφές;
Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη πλακόστρωτοι δρόμοι να αντέχουν 50 και 100 χρόνια και σε εμάς όχι 100 αλλά ούτε 50 μέρες. Όλος ο κόσμος που φορολογήθηκε για αυτό το έργο και για τόσες άλλες κακοτεχνίες ζητάει μιαν απάντηση από κάποιον υπεύθυνο (ίσως από το Δήμαρχο).
Δεν πάει άλλο πια. Το ποτήρι ξεχειλίζει ...όταν δέχεσαι κατάμουτρα τα νερά της λακκούβας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και μάλιστα σε δρόμο 2 μηνών!
Έλεος πια!

Έφη Συγκολλίτου
ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα...

Προσέχετε που περπατάτε και που παρκάρετε!

Αυτή την εικόνα αντίκρισε ένα πρωί στο αυτοκίνητό του συμπολίτης μας! Το παρμπρίζ κατεστραμμένο και οι φθορές στο όχημα πολλές.
Το περιστατικό συνέβη στην οδό Σίνη Κοντογούρη, όταν από μπαλκόνι οικοδομής «προσγειώθηκαν» υλικά πάνω στο αυτοκίνητο, προξενώντας σοβαρές ζημιές.
Φανταστείτε όμως τι θα συνέβαινε αν εκείνη την ώρα περνούσε άνθρωπος κάτω από την οικοδομή!
Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει οι αρμόδιοι μηχανισμοί να ελέγξουν τα κτίρια και τις φθορές που έχουν υποστεί από τις καιρικές συνθήκες, τα χρόνια και άλλους παράγοντες, πριν θρηνήσουμε θύματα. Έλεγχο, ασφαλώς, θα πρέπει να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο οι εκλογές στο Σύλλογο Πολυτέκνων Φλώρινας

Το Δ.Σ του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Φλώρινας προσκαλεί όλα τα μέλη του να προσέλθουν για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής που θα γίνουν στις 28/02/2015 ημέρα Σάββατο και ώρες 8:30 π.μ. έως 16:00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.
Δικαίωμα ψήφου έχουν ένα από τα δύο μέλη (ο σύζυγος –η σύζυγος) και πρέπει να έχουν μαζί τους το πολυτεκνικό βιβλιάριο θεωρημένο.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΔΗΣ
Ο Γραμματέας
ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική ομιλία για τη «Βία Κατά Των Γυναικών» στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας

Την Τρίτη 24/02/2015 τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Φλώρινας, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας του ΣΔΕ κ. Γαρδάνη Αθηνάς και στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των Γυναικών, επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας όπου πραγματοποίησαν ομιλία για την έμφυλη βία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τα στελέχη του Κέντρου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για όλες τις πτυχές του προβλήματος της έμφυλης βίας, πολλές από τις οποίες τυγχάνει να μην είναι τόσο ορατές.
Η ομιλία ολοκληρώθηκε ύστερα από συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε το ενδιαφέρον για συνέχιση της δράσης ενημέρωσης, αυτή τη φορά στο ΣΔΕ Αμυνταίου.



Ενημερωτικά:
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Φλώρινας
Στ. Δραγούμη 4 (Εντός Στοάς Τέγου), Φλώρινα Τ. 2385024081 F. 2385024083
Email: symv.kentro.flo@gmail.com | Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr
FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση από το Ερευνητικό Ινστιτούτο «Άγιος Αγαθάγγελος»

Φέρομεν εἰς γνῶσιν τῶν εὐλαβῶν καί ὀρθοδόξων χριστιανῶν ὅτι τό Σάββατο 28 Φεβρουαρίου ἐ.ἔ. καί ὥρα 7.00 μ.μ. εἰς τό Ἐκκλησιαστικό Γηροκομείο Φλωρίνης τό «Ἐρευνητικὸν Ἰνστιτοῦτον διὰ τὴν νόσον τοῦ Ἀλτσχάιμερ, λοιπῶν Ἐκφυλιστικῶν παθήσεων τοῦ ἐγκεφάλου και μελέτης τοῦ γήρατος “Ἅγιος Ἀγαθάγγελος ὁ ἐκ Φλωρίνης”», διοργανώνει ἐκδήλωση διά τό νέο ἔτος 2015 ὅπου θά παραστεῖ καί θά ὁμιλήσει ὁ Διευθυντὴς τοῦ Ἰνστιτούτου κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Καθηγητὴς Νευρολογίας τοῦ Α.Π.Θ.
Παρακαλοῦμε νά παραστείτε.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του ομίλου τοπικής ιστορίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Ο Όμιλος Τοπικής Ιστορίας του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας στις 25/02/2015 πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στo Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα ευρήματα των ανασκαφών από τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού που καλύπτουν μια μακρά περίοδο από τους Νεολιθικούς ως και τους Βυζαντινούς Χρόνους. Η έκθεση είναι σχεδιασμένη με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, που θέλει τον επισκέπτη όχι απλά θεατή αλλά κοινωνό του έργου του αρχαιολόγου.
Στόχος της είναι να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα έργα που προέρχονται από το Νομό και χαρακτηρίζουν τον αρχαίο και βυζαντινό πολιτισμό. Θερμές ευχαριστίες στο προσωπικό του Μουσείου για την άψογη φιλοξενία που άφησε τους μαθητές κατενθουσιασμένους!

Ο υπεύθυνος του Ομίλου Τοπικής Ιστορίας
Σεχίδης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα...

Το Γυμνάσιο Κλεινών στο διαδίκτυο

«Προκεχωρημένο πνευματικό φυλάκιο» στις εσχατιές της πατρίδας μας, το Γυμνάσιο Κλεινών επιτελεί σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.
Στους διαδρόμους του διαδικτύου, ένα χρόνο τώρα, ενημερώνει και παρουσιάζει το έργο και τις δραστηριότητές του στους γονείς και μαθητές. Καλεί το κοινό της ευρύτερης περιοχής να ξεναγηθεί στην ιστοσελίδα του (http://gym-klein.flo.sch.gr) και φιλοδοξεί να αποτελέσει σταυροδρόμι απόψεων σε εποικοδομητική βάση.
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στο πλαίσιο ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού για επίκαιρα θέματα ενδιαφέροντός τους και ενόψει της υποβολής των αιτήσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2015, θα διοργανώσει ενημερωτική ημερίδα το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα “Θόδωρος Αγγελόπουλος” του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας με τίτλο:
«ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΑΠ)»
Η ώρα διεξαγωγής της ημερίδας θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση - συζήτηση με την κτηνιατρική υπηρεσία στις Πρέσπες

Ο δήμος Πρεσπών οργανώνει ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση και συζήτηση με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φλώρινας σήμερα Παρασκευή 27.2.2015 στη 1 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Λαιμό Πρεσπών.
Η συνάντηση γίνεται για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με
• το νέο καθεστώς που προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 816/156798/2014 «Λεπτομέρειες εφαρμογής του θεσμού του «κτηνιάτρου εκτροφής» στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για την εφαρμογή του άρθρου 60 και της παραγράφου 8 του άρθρου 62 του Ν.4235/2014» (ΦΕΚ 3385Β/17-12-2014)
• τη λειτουργία του κτηνιατρείου Λευκώνα

Καλούνται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραστούν.
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήριο από τον ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου

Ο ΕΣΔΕΠ του ΠΔΜ συγχαίρει τους δύο υποψηφίους για τον αγώνα τους στο πλαίσιο της διεξαγωγής των πρώτων πρυτανικών εκλογών του ιδρύματος.
Εύχεται στον νέο Πρύτανη καθηγητή κ. Τουρλιδάκη, μία επιτυχή και γόνιμη θητεία στην οποία θα είμαστε όλοι συμπαραστάτες.
Εύχεται επίσης ο καθηγητής κ. Ανδρέου με την εμπειρία του να συμβάλει ουσιαστικά στην επόμενη μέρα της διοίκησης του ιδρύματος.
Με ενότητα και αυξημένη διάθεση συνεργασίας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προάσπιση και την ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Ιορδανίδης
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. Ηλιάδου-Τάχου

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΚΕ Φλώρινας: σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Ι. Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «τρεις θεσμούς» (όπως συμφώνησαν να αποκαλούν την τρόικα) επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές αποτελεί συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προηγούμενου προγράμματος, όπως η αυστηρή επιτήρηση, η αξιολόγηση πριν από την εκταμίευση των δόσεων και η δέσμευση σε συγκεκριμένες αντιλαϊκές - αντεργατικές κατευθύνσεις, παραμένουν αυτούσια στη νέα συμφωνία. Είναι πλέον καθαρό ότι η λεγόμενη «μνημονιακή» πολιτική, - όπως και να ονομαστεί, - αφορά ουσιαστικά αναδιαρθρώσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τις στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου που θα υπηρετήσουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που περιέλαβε στο κείμενο της συμφωνίας διαμορφώνουν πολιτικές σε βάθος χρόνου και θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «συμβολαίου με την ΕΕ» μετά τη λήξη του τετραμήνου.
Ο λαός έχει πλέον μπροστά του ανοιχτά όλα τα χαρτιά και ανάλογα πρέπει να διαμορφώσει τη στάση του. Όχι μόνο όσοι με βαριά καρδιά ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνοι που ακούμπησαν πάνω του τις ελπίδες για κάτι καλύτερο, διαβάζοντας τους τίτλους και όχι την ουσία όσων έλεγε προεκλογικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμευόταν προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που περιγράφονται στη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ. Σ' αυτή τη γενική κατεύθυνση είναι ενταγμένα και τα μέτρα που θα ανακούφιζαν δήθεν το λαό. Γι' αυτό η συγκυβέρνηση συναρτά την εφαρμογή τους με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας. Ας πάρουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πουθενά δεν είπε ότι θα φέρει τα 751 ευρώ με ένα νόμο. Πατώντας στις γενικόλογες εξαγγελίες της, η συγκυβέρνηση μίλησε για σταδιακή αποκατάσταση, σε συνεννόηση με τους «κοινωνικούς εταίρους». Στη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ, η συγκεκριμένη εξαγγελία πήρε την πραγματική της μορφή: Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα γίνουν μόνο όταν το επιτρέψει η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό μάλιστα θα το κρίνουν οι «κοινωνικοί εταίροι» και οι ξένοι θεσμοί. Επιπλέον, η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να αντανακλά την πορεία της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Αυτές, όμως, οι προϋποθέσεις δεν απέχουν πολύ απ' όσα προβλέπει ο νόμος 4172/2013, που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Στο διά ταύτα: Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι ο στόχος της ανάκαμψης του κεφαλαίου έχει σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα, αποδεικνύεται ότι εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση υπέρ του λαού.
Γραμμή άμυνας και βάση για την οργάνωση της αντεπίθεσης είναι η οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση όλων των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, το ξήλωμα όλων των εφαρμοστικών νόμων, που συνιστά πραγματική κατάργηση των μνημονίων.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να τα καταφέρουν, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία τις, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.

ΙΙ. Αστικά ΜΜΕ: Είδαν «φως» και λάλησαν!
Σταθερά προσανατολισμένα ταξικά στη στήριξη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου τα αστικά ΜΜΕ, ούτε στιγμή δεν δίστασαν να στηρίξουν προπαγανδιστικά τη νέα κυβέρνηση, παρά τις όποιες αποχρώσεις, κριτικές παρατηρήσεις και συμβουλές. Έπιασαν, λοιπόν, δουλειά προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να βάλουν πλάτη στη «σκληρή» διαπραγμάτευσή της αλλά και να διαλαλήσουν τα αποτελέσματά της. Μάλιστα, μια μέρα πριν από τη μέρα συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη, το ηλεκτρονικό «Βήμα» προετοίμαζε: «Συμφωνία ανάσα. Ξεπερνιέται ο σκόπελος της 28ης Φεβρουαρίου - Ασφαλείς οι τράπεζες». Μια μέρα μετά, στις 21 Φλεβάρη, όλες οι αστικές εφημερίδες σημείωναν τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων να προκαλέσουν ασφυξία στη χώρα» και τα συνοδευτικά ρεπορτάζ εξυμνούσαν την Λαγκάρντ για τη μεσολάβησή της να βρεθεί λύση.
Η αστική προπαγάνδα, σ' αυτήν την κρίσιμη φάση, δεν λειτούργησε μόνη της. Είχε απόλυτη ενίσχυση, στα όρια των «προπαρασκευαστικών πυρών», από το ίδιο το Μαξίμου: Ο Θ. Καρτερός, με άρθρο του στην «Αυγή» κατέφυγε σε ένα εκτός κάθε ορίου τέχνασμα: Πήρε το γνωστό από παλιά προπαγανδιστικό ερώτημα «μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, να λες τις κάνεις εσύ για την πατρίδα» και στη θέση της «πατρίδας» έβαλε την κυβέρνηση, για να αξιώσει όχι μόνο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας να αποδείξουν ότι αγαπάνε την κυβέρνηση με πράξεις!
Με βάση την κυβερνητική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση απέφυγε την παγίδα και αντί να βρεθεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση υπέγραψε συμβιβασμό», οι αναλυτές στον αστικό Τύπο ανέλαβαν να εμφανίσουν τον «συμβιβασμό» και ως νίκη! Διαβάζουμε, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ που «περνάει στο στάδιο της πραγματικής ωρίμανσης». Διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται να συγκρίνουν, - επαινώντας για τις μεταλλάξεις του, - τον Τσίπρα με τον Γιόσκα Φίσερ των Πρασίνων της Γερμανίας (αυτόν που στην κορύφωση της καριέρας του αξίωνε να ενταθούν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία) να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στο αποκορύφωμα κι αφού έχουν διατεθεί ήδη (στο «Βήμα») 20 σελίδες στο θέμα, δίνονται στην κυβέρνηση συμβουλές για το πώς θα φέρει σε «πανικό το Βερολίνο» (σ.σ. επί λέξει!) προσλαμβάνοντας δικηγορικά και διαφημιστικά γραφεία.
Μέσα σ' έναν τέτοιο ορυμαγδό νικηφόρων αποτελεσμάτων, ακόμα και η «Καθημερινή» γράφει: «Ο συμβιβασμός επί του οποίου εργάζεται τώρα ο κ. Τσίπρας δεν είναι προϊόν δειλίας ή ύποπτων κινήτρων (...) Υπάρχει χώρος στη νέα συμφωνία για μέτρα στήριξης των ασθενέστερων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς (...) Αν συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τον καταραμένο, επίπλαστο διχασμό. Να εργαστούμε όλοι για να γίνουν όλα όσα χρειάζονται» αναφέρεται στο κύριο άρθρο. Τον τόνο του πραγματισμού στην «Καθημερινή» τον δίνει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, με τη διαβεβαίωση ότι «όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να ανατραπούν»! Κατόπιν τούτων, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι και η εφημερίδα «Δημοκρατία» που φιλοξενεί στελέχη της ΝΔ, στο κύριο άρθρο να αναφέρει: «Ούτε πανηγυρισμοί αλλά ούτε και μεμψιμοιρίες (...) Όποιος είναι καλοπροαίρετος οφείλει να αναγνωρίσει ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα (...) Δεν συμφωνήθηκαν νέα μέτρα, δεν προβλέπονται άλλες περικοπές και μειώσεις, δεν έρχεται πρόσθετη αφαίμαξη εισοδημάτων (...) Το ποτήρι μπορεί πια ν' αρχίσει να γεμίζει».
Όταν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τα αστικά ΜΜΕ, αυτούς δηλαδή που μέχρι πριν από μερικούς μήνες στήριζαν με κάθε τρόπο τα μνημονιακά μέτρα, στήριζαν κάθε είδους αντιλαϊκή αλλαγή παλιότερα, αποτέλεσαν στηρίγματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να δίνουν τα ρέστα τους για την υποστήριξη της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τότε μάλλον θα πρέπει να προβληματίζονται διπλά.

ΙΙΙ. Προσπαθεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα.
Όπως η σουπιά που ρίχνει το μελάνι της για να θολώσει τα νερά, έτσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σηματοδοτεί μια «αλλαγή πορείας που θα ανακουφίσει το λαό». Όμως, είναι πρόκληση να προσπαθεί να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για τις συμφωνίες που υπογράφει, με το επιχείρημα πως ο λαός στις εκλογές έδωσε σαφή εντολή για συμφωνία και όχι ρήξη με την ΕΕ!
Αλήθεια, ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ: Τον ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική των μνημονίων; Ότι θα συνεχιστούν η επιτήρηση, η τρόικα με άλλο όνομα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις; Τον ψήφισαν γνωρίζοντας ότι θα αφήσει απείραχτο όλο το μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο; Τους νόμους και την πολιτική που φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στο λαό; Πώς νιώθουν, άραγε, σήμερα που την ψήφο τους την αξιοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κοροϊδεύοντάς τους κατάμουτρα;
Βεβαίως, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε σύγκρουση με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Όμως, τι ήταν αυτό που τους υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάσχεση κάθε τάσης ριζοσπαστικοποίησης και υπονομεύοντας κάθε ριζοσπαστική διάθεση; Ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης, μια αλλαγή διαχείρισης, χωρίς βεβαίως καμιά διάθεση ρήξης με την ΕΕ και τον καπιταλισμό για να ανασάνει ο λαός! Αυτά τους έλεγε προεκλογικά και πολύ πιο πριν, ενώ, ταυτόχρονα, συκοφαντούσε το ΚΚΕ, που καλούσε το λαό να διαλέξει τη σύγκρουση με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ότι δήθεν παραπέμπει τη σωτηρία του λαού στη «δευτέρα παρουσία». Αυτή η λογική δεν άντεξε ούτε ένα μήνα όσο κι αν προσπαθούν να αλλάξουν τα ονόματα της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Δεν αλλάζει η ουσία.
Τα λαϊκά στρώματα, έστω με πολλές αυταπάτες, δεν μάτωσαν τα προηγούμενα χρόνια με τους άλλους διαχειριστές του συστήματος, - τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, - για να βρεθούν και σήμερα αντιμέτωπα με παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα. Όμως, όσο και αν καλλιεργούνται, - με τη στήριξη και των ισχυρών μηχανισμών των ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών, - η αναμονή και η υπομονή για τη νέα δήθεν «εθνική προσπάθεια που απαιτεί συναίνεση», τα πρώτα βήματα της νέας συγκυβέρνησης στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, δεν προμηνύουν τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός μας έχει συσσωρευμένη εμπειρία και μπορεί να κρίνει πού οδήγησαν οι θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη διάσωση της πλουτοκρατίας, θυσίες που του ζητείται να συνεχίσει. Γι' αυτό δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να μετατραπεί σε κλακαδόρο της κυβέρνησης. Μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, η πάλη για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές θα δεχτεί ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης θα δεχτεί ευχές για την ονομαστική του εορτή, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, στο γραφείο του, στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ.
Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνιστική δράση με τοπικά ντέρμπι για τον Αμύντα Αμυνταίου

Τον ουραγό της βαθμολογίας Εθνικό Κοζάνης, αντιμετωπίζει το Σάββατο (28/02) στις 18:00 ο Αμύντας, στην προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Α1.
Τα κορίτσια του Αμύντα χρειάζονται το ροζ φύλλο και παράλληλα ήττα της Αναγέννησης Άρτας στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Ιωνία, ώστε να έχουν την ευκαιρία με νίκη επι του Ηπειρώτικου συλλόγου , την τελευταία αγωνιστική στο ΔΑΚ Αμυνταίου, να καταλάβουν σε βάρος του την 4η θέση και έτσι να δώσουν το παρόν στα πλει-οφ, για δεύτερη σερί χρονιά.
Στον αντίποδα, η ομάδα της Κοζάνης, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού πολύ δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση και το μειονέκτημα έδρας στα πλεί-άουτ, για την παραμονή στην κατηγορία.
Υπενθυμίζεται ότι η Β φάση του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών προβλέπει τη δημιουργία δύο κατηγοριών ομάδων, στην πρώτη κατηγορία (πλει-οφ) θα συμμετάσχουν οι ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 1-4, στην τελική βαθμολογία της Α φάσης, χωριζόμενες σε 2 ζευγάρια ως εξής:
Α ζευγάρι 1η-4η
Β ζευγάρι 2η-3η
Στην δεύτερη κατηγορία (πλει-άουτ) τοποθετούνται οι ομάδες που θα περιοριστούν στις θέσεις 5-8, στην τελική βαθμολογία της Α φάσης, χωριζόμενες σε 2 ζευγάρια ως εξής:
Γ ζευγάρι 5η-8η
Δ ζευγάρι 6η-7η
Νικήτρια είναι η ομάδα που θα σημειώσει 2 νίκες έναντι του αντιπάλου της.

Συνέχεια στο σερί των επιτυχιών, θα επιδιώξει να δώσει η ανδρική ομάδα του Αμύντα, που αντιμετωπίζει εκ νέου το Σάββατο (28/2 στις 18:00) τον ΑΟ. Κοζάνης , αυτή τη φορά στο ΔΑΚ Αμυνταίου, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου της Β Εθνικής.
Οι παίκτες του Μάκη Κιοσέ μετρούν 3 σερί νίκες, τελευταίο τους θύμα ο προσεχής αντίπαλος, τον οποίο κέρδισαν στην Κοζάνη με 17-37 και πλέον εκμεταλλευόμενοι το καλό αγωνιστικό μομέντουμ στο οποίο βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι έτοιμοι να σημειώσουν μια ακόμα νίκη.
Μάλιστα οι νίκες σε συνδυασμό με τις καλές εμφανίσεις, έχουν ζεστάνει τον κόσμο που αναμένεται να έχει δυναμική παρουσία στο γήπεδο.

Διαβάστε περισσότερα...