Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η «Χρηστίδειος Τελετή» με ομιλητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη (video)

Με ομιλητή τον προπονητή και πρώην καλαθοσφαιριστή Παναγιώτη Γιαννάκη πραγματοποιήθηκε χθες η «Χρήστιδειος Τελετή» βράβευσης της μάθησης και της προόδου στα γράμματα από τον Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».
Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν περισσότεροι από 80 μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των δήμων Φλώρινας και Πρεσπών, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Αρχιμανδρίτη Γερμανού Χρηστίδη.


Η προσφώνηση του προέδρου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» Κων/νου Ραπτόπουλου -Χατζηστεφάνου
Η «Χρηστίδειος Τελετή», κάθε χρόνο, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση βράβευσης των «πρώτων των αρίστων» μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων των διευρυμένων Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών και, ταυτόχρονα εκδήλωση τιμής και ύμνου προς τα αγαθά της «παιδείας» με την ευρύτερη έννοια του όρου, όπως την οριοθετεί η ίδια η πολιτεία: «Η Πολιτεία, έχει χρέος να ασφαλίζει και να ελέγχει την πορεία και τη συνέχεια της ζωής της. Το κατορθώνει με τη σταθερότητα των θεσμών, αλλά προπαντός με τη διάπλαση και την καθοδήγηση των επερχόμενων γενεών, που θα γίνουν φορείς των θεσμών αυτών και εγγυητές της συνέχειάς της. Η πολιτεία είναι γι’ αυτό καθίδρυμα παιδείας». (Κωνσταντίνος Τσάτσος, "ΠΟΛΙΤΙΚΗ", ΑΘΗΝΑ 1975)
Η πολιτεία αποτελείται από θεσμούς και πολίτες. Αποτελεί καθήκον κάθε άξιου πολίτη ό,τι κατέχει σε γνώσεις, σε αισθητική και σε θρησκευτική νόηση, σε ιστορική εμπειρία, να το μεταδίδει σε όσο το δυνατό περισσότερους, να προάγει τον ύπατο σκοπό της ιστορίας, «την καλλιέργεια των αξιών του πολιτισμού».
Αυτές τις αρχές και τις ευθύνες πίστευε και διακήρυττε, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Χρηστίδης, από την Καστοριά, πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Καστορίας, Γερμανού Καραβαγγέλη, που έμελε να τιμάται από τη δεύτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα και από έναν Σύλλογο, τον ΦΣΦΑ και να ονοματοδοτεί μια κορυφαία πολιτιστική του εκδήλωση, εξαιτίας των ιδιαίτερων και αναγνωρίσιμων, από όλους, χαρακτηριστικών του: Της άφατης εκκλησιαστικής του πίστης και αγάπης, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της ευρύτατης, δια βίου φιλομάθειάς του, εντός και εκτός εκπαιδευτικών συστημάτων.
Και οι αξίες που πίστευε, που εμπιστευόταν απόλυτα, ήταν η ορθοδοξία με την ορθοπραξία της, η παιδεία με την πνευματική της καλλιέργεια και ο πολιτισμός με τις αναγεννητικές αρετές του. Αυτά τα τρία τα εκπλήρωνε «σεμνότατα», μη δεχόμενος πεποιθήσεις που θωράκιζαν το «εγώ» του, που συντηρούσαν την έπαρσή του. Η σεμνότητά του γεννούσε την αυτοπαραίτησή του από κάθε ανθρώπινο αξιακό θώκο. Και γι’ αυτό το λόγο του δόθηκαν απλόχερα τόσοι τίτλοι.
Η σχέση του με τη Φλώρινα και τον «Αριστοτέλη»; Λατρευτική. Αγάπησε και αγαπήθηκε από όλους, μένοντας στην πιο παραγωγική του ηλικία εδώ ως καθηγητής, ως ιερουργός, ως καλόγερος, μεταδίδοντας ελπίδα, απαντοχή, καρτερία, αισιοδοξία, φιλοπατρία. Έζησε κοντά στον απλό λαό χαρές και λύπες, μαρτυρικές στιγμές αλλά και μεγαλειώδεις, όπως εκείνες της τριπλής κατοχής και της απελευθέρωσης. Αναδείχθηκε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και ιεροφάντης των Ελληνικών Γραμμάτων.
Γνώριζε 3 ξένες γλώσσες. Ήταν δεινός ορειβάτης και οδοιπόρος, αθεράπευτα φιλομαθής, λάτρης του κινηματογράφου και των βιβλίων, ικανότατος συγγραφέας εκκλησιαστικών και ιστορικών μελετών. Η πολιτεία τον τίμησε με παράσημα και η Εκκλησία με τον Τίτλο του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.
Ως μοναδικό κληρονόμο της κινητής του περιουσίας όρισε τον ΦΣΦΑ με σκοπό: «…να ανεγερθεί οίκημα προς στέγασίν του ώστε να συντελέσω και εγώ εις την πρόοδον και ανάπτυξιν της φιλτάτης μου Φλωρίνης, εις την ανύψωσιν του πολιτιστικού επιπέδου της νεολαίας Φλωρίνης μέσω του Συλλόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Σε αυτή τη γραπτή παρακαταθήκη του παπα-Χρηστίδη, κατά βάση, οφείλεται και το υπάρχον κτήριο, μαζί με δωρεές πολλών άλλων Δωρητών και φίλων. Ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου μας και η τελετή βράβευσης των πρώτων μαθητών μετονομάστηκε «Χρηστίδειος Τελετή». Νιώθουμε ευλογημένοι έχοντας ανταποκριθεί πλήρως στην επιθυμία του. Οι πρεσβείες του να σκέπουν όλη την πόλη.
Ο καλλιτέχνης Δημήτριος Καλαμάρας, φιλοτέχνησε την κεφαλή του, η οποία και κοσμεί την είσοδο της Αίθουσάς μας.

Τιμώμενοι μαθητές και μαθήτριες.
Σήμερα σας τιμούν σύσσωμες οι Αρχές του τόπου μας, μέσω της τιμητικής εκδήλωσης του ΦΣΦΑ. Η σημερινή εορτή ανήκει αποκλειστικά πρώτα-πρώτα σε εσάς που αριστεύσατε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, έπειτα στους καθηγητές σας που μόχθησαν μαζί σας και τέλος στους γονείς και τις οικογένειές σας που σας στήριξαν και σας στηρίζουν, ποικιλοτρόπως, στη δύσκολη για εσάς αυτή περίοδο.
Στους προσωπικούς σας κόπους, αλλά και στους κόπους όλων των συμμαθητών σας που εκπροσωπείτε, βραβεύεται η παιδεία και τα πολλαπλά αγαθά της, ο πολιτισμός και η ωραιότητα του πνεύματος, η ευγενής άμιλλα, η έντιμη και συνεχής προσπάθεια, η άσκηση ψυχής, ο πνευματικός κόπος, οι παροδικές στερήσεις, η παίδευση και η καλλιέργεια του νου, η απόκτηση και η εφαρμογή γνώσεων, η εξάσκηση των αισθήσεων, ο καθορισμός στόχων, η αυτοσυγκέντρωση, η πειθαρχία, η επιμονή, ο δημιουργικός μόχθος, η συνέχιση της ζωής, το θάρρος, η τόλμη, οι ενεργές πρωτοβουλίες, οι δημιουργικές πράξεις, η υπεράσπιση της αλήθειας και του δικαίου.
Ξεφεύγετε πλέον από τις παιδιάστικες ασχολίες και πλάθετε τη δική σας γενιά. Τη γενιά την οποία αποκαλούν «χαμένη» λόγω της κρίσης. Αντισταθείτε, μορφωθείτε, εξοπλιστείτε, συγκρουστείτε με κάθε τι σάπιο και σαθρό. Ξανοιχτείτε στον κόσμο ως πολίτες του κόσμου με όπλο σας την ελληνική παιδεία και τον οικουμενικό πολιτισμό της. Μη χρησιμοποιήσετε δάνεια σύμβολα και ιδανικά. Οφείλετε να φτιάξετε γένος πνευματικών ανθρώπων, όχι λαό διασποράς και μίμησης.
Εκ μέρους της μεγάλης Αριστοτελικής οικογένειας, σας ευχόμαστε συνεχή πρόοδο και καλή επιτυχία στις επερχόμενες εξετάσεις, προαγωγικές και εισαγωγικές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο σημείο αυτό απαραίτητη θεωρείται η αναφορά στους χορηγούς και συνεργάτες της «Χρηστιδείου Τελετής 2014»: Την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία, δια του κυβερνητικού βουλευτή συμμετέχει, πλέον, ενεργά κάθε χρόνο. Την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Τον Δήμο Φλώρινας και τον Δήμο Πρεσπών με τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Το Βιβλιοπωλείο «Η ΓΩΝΙΑ». Όλοι τους απέστειλαν και φέτος εξαιρετικές εκδόσεις.
Επίσης, ευχαριστούμε τους Δ/ντες και Καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων της Β’/θμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στο κάλεσμα του ΦΣΦΑ. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους.

Τιμώμενοι μαθητές και μαθήτριες.
Στο βήμα της «Χρηστιδείου» προσκαλούνται ως ομιλητές άτομα τα οποία με την αναγνωρισιμότητά τους, την ευρυμάθεια, την ενασχόλησή τους με την παιδεία (με την ευρεία έννοια, που περιλαμβάνει την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό), την προσωπικότητά τους και, οπωσδήποτε την αγάπη και την προσφορά τους για τον τόπο, μπορούν να απευθυνθούν στους νέους και τις νέες που θα έχουν αύριο τις τύχες της Πατρίδας στα χέρια τους, εμπνέοντάς τους και αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα καταξίωσης και προσφοράς.

Ομιλητής της φετινής εκδήλωσης είναι ένας ζωντανός μύθος. Ο κ. Παναγιώτης Γιαννάκης. ΑΘΛΗΤΗΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Όλα με κεφαλαία. Εάν τα παραμύθια των γιαγιάδων μας είχαν φοβερούς και τρομακτικούς δράκους, που τρόμαζαν τα μικρά παιδιά, ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ παραμένει το ευγενές σύμβολο, ο θυρεός που συνέπαιρνε και συνεπαίρνει μικρούς-μεγάλους, που αγωνιζόταν πάντα χωρίς φόβο και πάντα με πολύ πάθος. Κορυφαίος Αθλητής, κορυφαίος Προπονητής σε Συλλογικό, Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο. Νικητής, Υπόδειγμα, Ίνδαλμα. Του οφείλουμε πολλά διότι υπήρξε ο ένας από τους δυο άνδρες που άλλαξαν την πορεία της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης.
Δεν θα αναφερθούμε ονομαστικά ή αριθμητικά στις επιτυχίες του. Είναι πάρα πολλές, δεν είναι του παρόντος, δεν είμαστε ειδικοί.
Τον αγαπήσαμε διότι ήταν παιδί κοινής ελληνικής οικογένειας που ενσάρκωνε τα όνειρα όλων των Ελλήνων (πλουσίων, μεσαίων και απόρων). Τον λατρέψαμε επειδή όταν έβαζε κρίσιμα καλάθια ύψωνε τα χέρια του και παρακινούσε τον κόσμο να φωνάξει περισσότερο, να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο δυνατότερα, γιατί όταν διαμαρτυρόταν για την Εθνική Ομάδα, με τη γνωστή κατσούφικη γκριμάτσα, έκλαιγε και η ψυχή του και μαζί του, όλοι μας. Μαζί του αγωνιστήκαμε, πανηγυρίσαμε, ηττηθήκαμε, γελάσαμε, κλάψαμε, φωνάξαμε, ξελαρυγγιστήκαμε, με τη καρδιά μας να χτυπά σε τρελούς ρυθμούς, σε κάθε μεγάλο παιχνίδι, σε ΟΛΑ του τα παιχνίδια. Έβγαζε σε όλους μας το παράπονο για την αδικία ή την ατυχία, την τσαντίλα, το πάθος, την γκρίνια αλλά και την αυτοπεποίθηση, την επιμονή, το πείσμα, τη φιλοδοξία και τον εγωισμό του Έλληνα.
Και ενώ, εκ φύσεως, η φιλοδοξία και ο εγωισμός αποτελούν μωρία, παραστράτημα, η φιλοδοξία και ο εγωισμός του μαχητή Γιαννάκη μετατράπηκαν σε ευλογία και μάθημα για τους Έλληνες, διότι επεδίωκε την όποια επιτυχία της ομάδας που υπηρετούσε με ξεκάθαρες αρχές και αξίες:
Με την Εμπιστοσύνη, στην πιστή τήρηση των κανόνων, στην αποδοχή της δίκαιης κρίσης, στην αξιοπρέπεια της νίκης και της ήττας.
Με τον Σεβασμό, προς τον συναθλητή, προς αυτόν που χάνει, τους διαιτητές, τους κριτές, τους υποστηρικτές αντίπαλων ομάδων.
Με την Υπευθυνότητα, στην αυτοπειθαρχία, στην έγνοια για την ασφάλεια του άλλου, στο ενδιαφέρον για το κύρος του αθλήματος, στην ευθύνη για την εικόνα του χώρου και της Χώρας που εκπροσωπούσε.
Και εξακολουθούμε να τον αγαπάμε. Γιατί ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν άφησε τις αρχές του να τον προσπεράσουν και να εξαφανιστούν, διαβρωμένες από τη δόξα και ενδεχομένως από τα όποια χρήματα απεκόμισε από το μπάσκετ. Γιατί σε κάθε αναφορά του στο άθλημα και στην καριέρα του δεν ξεχνά και δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του για τους γονείς, τη σύζυγό του και τις παραινέσεις προς τους νέους.
Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια που νιώθουμε σήμερα οι Φλωρινιώτες, έχοντας κοντά μας τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ως αποτέλεσμα των δικών του μεγάλων επιτυχιών, είναι ήδη μια μεγάλη παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη που εμπνέει και ταυτόχρονα μας δεσμεύει. Μας δεσμεύει να ανταποκριθούμε με συνέπεια και ευθύνη στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στα προβλήματα των νέων και της πατρίδας μας.
Χωρίς τις αξίες που αυτός υπηρέτησε, που αναδεικνύουν τη διαχρονική και παιδευτική διάσταση του «ευ αγωνίζεσθαι», θα υπήρχαν βέβαια οι έννοιες του ανταγωνισμού και της διεκδίκησης, αλλά όχι και η έννοια του αθλητισμού. Θα υπήρχαν νικητές, που ίσως μας έδιναν στιγμιαίες χαρές, αλλά όχι πρότυπα για την κοινωνία. Η κατάκτηση της αιώνιας διάκρισης επιτυγχάνεται από εμπνευσμένους και υπεύθυνους αθλητές, με σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Από αθλητές, που γίνονται πρότυπα.

Εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του ΔΣ του ΦΣΦΑ για την αποδοχή της πρόσκλησης από τον κ. Παναγιώτη Γιαννάκη να είναι ο επίσημος ομιλητής της «Χρηστιδείου Τελετής 2014», τον καλώ να ανέλθει στο βήμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις μνήμης στον Αετό (video)

Ένα χρέος προς την ιστορία της περιοχής εκπληρώθηκε με τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Τ.Κ. Αετού και τον Δήμο Αμυνταίου, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση κατοίκων της περιοχής από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου, με δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και με την παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου.
Ακολούθησε επίσημη δέηση στο Ηρώο των εκτελεσθέντων, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Ιστορικό Ερευνητή Ηλία Χασιώτη και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού, Κ. Γκιουλέκας.



Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Χορεύοντας με την Κάλπη!»

«Καθαρό δεν είναι αυτό που πλύθηκε,
καθαρό είναι αυτό που δεν λερώθηκε ποτέ!»

-Κατά τη χριστιανική άποψη «ο άνθρωπος είναι σώμα και αίμα του Θεού» άρα είναι φτιαγμένος για το καλό;
Είναι όμως έτσι;…
Οι παιδοψυχίατροι τονίζουν ότι πρέπει να προσέξουμε την αγάπη που θα δώσουμε στα παιδιά μέχρι τον πέμπτο χρόνο. Μέχρι τότε ό,τι δώσεις έδωσες.
Από την ηλικία των πέντε ετών είναι μη αναστρέψιμα τα πράγματα, αν σου έλειψε η αγάπη, θα γίνεις «κακός» πολίτης και θα συμβάλλεις μετά βεβαιότητας σε μία προβληματική κοινωνία.
Η αιτία είναι ότι θα έχεις πάθει απώθηση, ότι στραβό έζησες μωρό, θα το σπρώξεις στο υποσυνείδητο, στον αέναο ή βραχύ χρόνο.
Ποιά μαγική συνταγή χρειάζεται τέλος πάντων ο άνθρωπος για να γεννηθεί ή να γίνει καλός και γιατί είναι τόσο σπάνιο;
-Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι καλοί και άμεμπτοι αυτοί οι λίγοι, οι σπάνιοι, είναι εντελώς «ανοχύρωτοι πολιτικά και κοινωνικά», σε αυτή την τάξη ανήκει ο βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδης… θα μπορούσαμε να του προσάψουμε ίσως αρκετά περί λανθασμένων χειρισμών στον πολιτικό του βίο, «λανθασμένες» κινήσεις με κεντρικό άξονα την μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η παράταξη του… σε καμία όμως περίπτωση ΔΕΝ μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε διαπλεκόμενο και χρηματισμένο. Το όνομα του δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα σε αντίθεση με άλλους αιρετούς που ακούστηκαν και γράφηκαν μύρια…
«Οι μεγάλοι άνδρες κάνουν
μεγάλα πράγματα με απλό τρόπο».
-Οι εκκλησιαστικές γραφές καταδικάζουν την οκνηρία, και πάντα το ρολόι του χρόνου ήταν απέναντι στην εργασία! Οι εργατικοί άνθρωποι πρόκοψαν στην ζωή τους άσχετα από το πόστο τους, ιδιωτικό ή δημόσιο.
Εδώ ακριβώς θα πρέπει να εξετάσουμε και το έργο του υποψήφιου και νυν Δήμαρχου Φλώρινας κ. Βοσκόπουλου, θα ήταν ανέντιμο και ανήθικο αν δεν κατέγραφα το σοβαρό ρόλο του ως «τεχνοκράτης».
Έργα που θα τα ζήλευαν πολλοί Δήμαρχοι, από την γέφυρα του Αρμενοχωρίου, την μείωση του νερού στην πόλη της Φλώρινας που φτάνει έως και 60%, την ανάπλαση του ποταμού Σακουλέβα σήμα κατατεθέν της πόλης μας, την διαμόρφωση της Λεωφόρου Μοναστηρίου μέχρι την πολυπόθητη τηλεθέρμανση έργο υψίστης σοβαρότητας και σημασίας, ίσως το κυριότερο των τελευταίων δεκαετιών!
-Με δεδομένα όλα τα παραπάνω… ο αναγνώστης ως ξεχωριστή και ισχυρή προσωπικότητα με δική του γνώμη και άποψη θα πρέπει να αξιολογήσει από μόνος του τα θετικά και αρνητικά κάθε υποψήφιου και να μην πέσει στην παγίδα της «κατεύθυνσης»… δευτερευόντων πολιτευτών, που νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να επηρεάζουν και να υποδεικνύουν σε ποιόν θα δώσουμε την ψήφο μας.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση βιβλίου από την Μητρόπολη

Σᾶς προσκαλοῦμε στήν παρουσίαση τοῦ βιβλίου «ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ» τοῦ Πανοσ. Ἀρχιμ. Θεωνᾶ Ἀθ. Ἀθανασιάδη, ἡ ὁποία θα πραγματοποιηθεῖ σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στήν αἴθουσα τοῦ Ἐργατικοῦ Κέντρου Φλώρινας (Ἠπείρου 28) στίς 7μ.μ.

Τό βιβλίο παρουσιάζουν οἱ:
α) Πανοσ. Ἀρχιμ. Ἰουστῖνος Μπαρδάκας, Πρωτοσύγκελλος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπῶν και Ἑορδαίας και Ἡγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλωρίνης.
β) Πανοσ. Ἀρχιμ. Ἰωαννίκιος Ἀθανασιάδης, Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Πρεσπῶν και Ἱερατικῶς Προϊστάμενος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Φλωρίνης.
γ) κ. Ἰωάννης Ταουσάνης, Πτυχιοῦχος Θεολογίας - Φιλολογίας και Δρ Φιλολογίας.

Συντονίστρια:
κ. Θωμαή Χάρη, Πτυχιοῦχος Φιλολογίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή κατακείμενων ξύλων στο λόφο Αγίου Παντελεήμονα

Από το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δημου Φλωρινας γνωστοποιείται ότι μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Φλώρινας για τον καθαρισμό του χώρου του εκτροφείου του Αγίου Παντελεήμονα από κατακείμενα ξύλα και τη συλλογή αυτών από δημότες του Δήμου Φλώρινας, δόθηκε η σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.
Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος δημότης Φλώρινας μπορεί να συλλέξει κατακείμενα καυσόξυλα από το χώρο εντός του εκτροφείου Αγίου Παντελεήμονα αποκλειστικά το τριήμερο 3, 4 και 5 Απριλίου 2014 και ώρες 08:30 – 14:30.
Η όλη διαδικασία θα γίνει υπό την παρούσα και την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Φλωρινιώτες της Αθήνας ενημερώνονται από διακεκριμένους συμπατριώτες μας για δύο σημαντικά θέματα υγείας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των εν Αθήναις Φλωρινιωτών, ‘Ο Φίλιππος’, συνεχίζοντας τις πνευματικές δραστηριότητες, στις οποίες πρυτανεύει το αμέριστο ενδιαφέρον του για τη γενέτειρά μας, πραγματοποίησε εκδήλωση (στην αιθ. ‘Πλακιώτισσα’) παρουσία όλων των εκλεκτών μελών του Συλλόγου.
Το καλωσόρισμα έγινε από την πρόεδρο του Συλλόγου, κα Ελευθερία Παναγιωτίδου, η οποία, χαριτολογώντας, χαρακτήρισε τους Φλωρινιώτες ως τους εξυπνότερους και ομορφότερους ανθρώπους του κόσμου. Στη συνέχεια παρουσίασε τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης, τον Δρ Ιωάννη Ζερβομανωλάκη και την Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, δυο σημαντικούς επιστήμονες που κατάγονται από τον τόπο μας και οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους για τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
Ο Δρ Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιμελητής του Νοσοκομείου Μητέρα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, ανέλυσε τις πιθανές αιτίες υπογονιμότητας και παρουσίασε τα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με απλό και κατανοητό τρόπο, τονίζοντας ότι κάθε ζευγάρι που δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδιά μετά από ένα χρόνο ελεύθερης επαφής πρέπει να αναζητήσει τη γνώμη του ειδικού. Στη συνέχεια, η σύζυγός του Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιμελήτρια του Νοσοκομείου Υγεία, με δεκαετή εργασία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Guy´s & St. Thomas του Λονδίνου και εξειδίκευση στο Μαστό αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και συγκεκριμένα της ετήσιας μαστογραφίας, της αυτοεξέτασης του μαστού και της επίσκεψης στον ειδικό Μαστολόγο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από πολυετή εργασία στο εξωτερικό, οι συμπατριώτες μας ίδρυσαν το Κέντρο Γονιμότητας-Εγκυμοσύνης- Μαστού WomanCenter στο Νέο Ψυχικό (www.womancenter.gr), το οποίο γρήγορα έγινε κέντρο αναφοράς για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το μαστό τους.
Η μέρα έκλεισε με μνήμες και νοσταλγία για τη Φλώρινα με την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθούν κι άλλες εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στη Φλώρινα.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Ελευθερία Παναγιωτίδου
Η Γενική Γραμματέας
Χριστίνα Τσορμπάρη

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη για μεταφορά λαθρομεταναστών στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Καστοριάς

Το απόγευμα του Σαββάτου στο 35ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Διασυνοριακού Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας συνέλαβαν 52χρονο ημεδαπό για παράνομη μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος οδηγός του οχήματος, μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής, τρεις αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, μη νόμιμους μετανάστες, 22, 26 και 27 χρονών.

Κατασχέθηκαν:
• το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
• έξι (6) κινητά τηλέφωνα
• δύο χιλιάδες εξακόσια (2.600) ΛΕΚ Αλβανίας και
• διακόσια εβδομήντα (270) ευρώ.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη δύο ατόμων για παράνομη απασχόληση στην Κέλλη

Το πρωί του Σαββάτου, σε αγροτική περιοχή στην Κέλλη Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών συνέλαβαν 42χρονο ημεδαπό και 26χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, για παράνομη απασχόληση.
Συγκεκριμένα ο 42χρονος απασχολούσε ως βοσκό τον 26χρονο, ο οποίος βρισκόταν νόμιμα στη χώρα, χωρίς αυτός να κατέχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Φλώρινα

Με θέμα «ΕΕ vs Νεολαία», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Απρίλη στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας (κανόνια), μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Η ΚΝΕ, καλεί τους μαθητές, να ενώσουν τη φωνή τους με τους συμμαθητές τους, τους νέους και τις νέες που οι ανάγκες, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε σ’ αυτό το σύστημα.
«Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του συστήματος που μας κρατάνε εγκλωβισμένους στην ανεργία, στη φτώχεια και την αμορφωσιά!
Το σύστημά τους, το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους και τα κόμματά τους για όλους εμάς "εξασφαλίζουν" το μέλλον της αμορφωσιάς, της εργασιακής περιπλάνησης, της ανεργίας και της ψευτοκατάρτισης, της δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί μέχρι τα βαθιά γεράματα!
Έχεις δίκιο να αμφισβητείς όλο το σύστημα όπως λειτουργεί και όπως είναι.
Εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μια χούφτα παράσιτα που έχουν εξασφαλίσει πολυτελή και χλιδάτη ζωή μέχρι και τα δισέγγονά τους από τον ιδρώτα των δικών μας γονιών, από τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Τα κέρδη τους είναι η φτώχεια μας.
Όσο και αν τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, άλλο τόσο και περισσότερο συμμαχούν και επιτίθενται στους λαούς.
Τέτοια συμμαχία είναι η ΕΕ.
Ευρωπαϊκή 'Ενωση σημαίνει:
• 26.000.000 άνεργοι, 120.000.000 στα όρια της φτώχειας. Μισθοί με στόχο να ανταγωνιστούν άλλους εκμεταλλευτές, όπως της Κίνας και της Ινδίας. Με λίγα λόγια δηλαδή… δουλειά για ένα πιάτο ρύζι.
• Παιδεία εμπόρευμα, μάθημα σε προκάτ, τρύπια ταβάνια, χορηγοί για πρότζεκτ και εξετάσεις από το Δημοτικό.
• Ζεστό χρήμα και στήριξη για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών πόλεμος, καταστολή, σκλαβιά.
Όταν μιλάνε για ελευθερία δεν απευθύνονται σε μας, αλλά στους εφοπλιστές, στους βιομηχάνους σ’ όλα αυτά τα παράσιτα που «ελεύθερα» ξεζουμίζουν και εκμεταλλεύονται.
Η «ελευθερία» τους, για μας σημαίνει περιπλάνηση, ανεργία, αμορφωσιά.
Με λίγα λόγια η συμμαχία των εκμεταλλευτών, η ΕΕ σημαίνει … δεσμά για μας.
Δεν είναι άλλο πράγμα η ΕΕ και άλλο οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στα κράτη μέλη που την συγκροτούν.
Τα κόμματα του συστήματος: Από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στους βιομήχανους για να πάρει τη σκυτάλη στην επίθεση εναντίον μας, σου λένε ότι υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις μέσα στην ΕΕ Δηλαδή σου λένε ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!!!
Οι ναζιστές εγκληματίες της ΧΑ τα έχουν κάνει πλακάκια με τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους. Το ίδιο το σύστημα τους θρέφει. Πότε τους αμολάει και πότε τους μαζεύει ανάλογα με το πώς το συμφέρει κάθε φορά.
Κόντρα σ' αυτά που μας λένε τα κόμματα του συστήματος...
Η αλήθεια είναι ότι:
Λύση μέσα στην ΕΕ και στο σύστημα των εκμεταλλευτών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Το καινούριο, το ριζοσπαστικό, το πρωτοπόρο που ψάχνεις ΥΠΑΡΧΕΙ!
Είναι το ΚΚΕ και η πρότασή του.
Διάλεξε άλλο δρόμο από αυτόν που σου δείχνουν οι εκμεταλλευτές.
Διάλεξε το δρόμο που θα χτίσουμε εμείς οι ίδιοι για το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.
Δυνάμωσε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η δική σου φωνή, η θέληση για ζωή, για πραγματική ελευθερία.
Ισχυρό ΚΚΕ παντού για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές.
Έλα στο μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ να συζητήσουμε για όλα αυτά.
Έλα με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου.
Έλα να ακούσεις τι έχει να σου προτείνει η ΚΝΕ.
Το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι χτισμένο με το μεράκι και τη δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση.
Το μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ το χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο που τσακίζει τα όνειρά μας.
Το χτίζουμε μακριά από χορηγούς και σπόνσορες, μακριά από τα σάπια ιδανικά που πλασάρει το σύστημα για να έχει τη νέα γενιά με σκυμμένο κεφάλι.
Είναι η δική μας απάντηση σε όλους όσοι θέλουν να κάνουν την ανάγκη στην ψυχαγωγία, την άθληση και την ερασιτεχνική δημιουργία πεδίο για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Είμαστε σαν εσένα και εσύ είσαι ένας από μας.
Έλα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον:
• Να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή τη δικής μας και των οικογένειών μας.
• Να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό.
Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήριο της Μητρόπολης

Ἐπιθυμοῦμεν νὰ εὐχαριστήσωμεν καὶ νὰ συγχαρῶμεν δημοσίως τὴν Ἕνωσιν Λειτουργῶν Μέσης Ἐκπαιδεύσεως (ΕΛΜΕ) Φλωρίνης διὰ τὴν ἐκ μέρους της προσφορὰν τροφίμων, πρὸς ἐνίσχυσιν τοῦ ἔργου τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας καὶ τὴν ἐξασφάλισιν χρειωδῶν μέσων διαβιώσεως διὰ δοκιμαζομένους καὶ ἀπόρους συνανθρώπους μας, ἰδίως εἰς τοὺς παρόντας δυστήνους καιρούς.
Εὐχόμεθα ὁλοψύχως ὁ Πανοικτίρμων Ὕψιστος νὰ χαρίζῃ πλουσίαν τὴν εὐλογίαν καὶ τὴν Χάριν Του εἰς τὰ μέλη τῆς ΕΛΜΕ Φλωρίνης καὶ τὸ παράδειγμά τους νὰ εὕρῃ καὶ πολλοὺς ἄλλους μιμητὰς.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας ότι, τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά, όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία. Το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυταπασχολουμένων.
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτερου μισθού, πλήρη και γενικευμένη κατάργηση επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων, που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους, μειώνοντας περαιτέρω το εργατικό εισόδημα. Ήδη προωθείται η κατάργηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης κλπ), ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας μειώνει στο μισό τις τριετίες για τους μακροχρόνια ανέργους. Με αυτό το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να απαλλαγούν άμεσα από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους «φθηνότερους». Επεκτείνεται και διευκολύνεται η δράση των εταιριών ενοικίασης, δηλαδή των δουλεμπορικών γραφείων, με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα χτυπηθούν από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενίσχυαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ένα μέρος των μικρών επαγγελματιών, παραγωγών και αγροτών οδηγούνται ουσιαστικά στον εκτοπισμό μέσα από τις ρυθμίσεις για το ψωμί, το γάλα, τα φαρμακεία, το βιβλίο, τα ταξί και φορτηγά, τη γενίκευση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, τα χαράτσια. Ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων, τα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες που θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμη μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς. Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις και μονιμοποιούνται τα δήθεν έκτακτα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα προηγούμενων χρόνων.
Όλες αυτές οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις εξαφανίζουν ήδη τα όποια ψίχουλα του ματωμένου πλεονάσματος. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα, στα οποία ορκίζονται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, περνούν πάνω από συντρίμμια δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.
Τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, δεν αποτελούν μόνο κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις. Αποτελούν πολιτικές της ΕΕ και απαιτήσεις του κεφαλαίου σε συνθήκες διεθνοποιημένου ανταγωνισμού. Υπήρχαν και δρομολογήθηκαν προ κρίσης και μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμη κι αν τα μνημόνια τελειώσουν με αυτή τη μορφή. Συνεπώς η κυβέρνηση κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν υπόσχεται καλύτερες ημέρες με το τέλος των μνημονίων και με κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, όταν μάλιστα η ΕΕ έχει διαμορφώσει νέους μηχανισμούς επιτήρησης, για να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίστοιχα κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και τον ΣΕΒ, υπόσχεται ανακούφιση του λαού μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυτών των τειχών.
Καμία αναμονή, καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο δρόμος θα γίνει ακόμη πιο σκληρός για το λαό. Τώρα χρειάζεται οργάνωση, ανασύνταξη, αγωνιστική απάντηση, λαϊκή συμμαχία εργατών, αυταπασχολουμένων, αγροτών, νέων, γυναικών ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Ισχυρό ΚΚΕ για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση βιβλίου από το Σύλλογο Ηπειρωτών Φλώρινας

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλική Πιτόσκα» και το βιβλιοπωλείο «Η γωνιά» παρουσιάζουν το Σάββατο 12 Απρίλιου στις 20:00 στο καφέ «Οδός Ονείρων» το διήγημα του ηπειρώτη συγγραφέα Αυδίκου Ευάγγελου «Η σκιά της Μίκας».
Ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί να μιλήσει για τη μοναξιά και τα διλήμματα των μεταναστών. Ένα μυθιστόρημα για τις ελπίδες αλλά και τις απογοητεύσεις. Ένα μυθιστόρημα που ψάχνει τις πληγές που συχνά κρύβονται πίσω από επιτυχημένα όνειρα. Ένα βιβλίο για την ελληνική διασπορά αλλά και για τα όνειρα κάθε μετανάστη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήριο μήνυμα προς Shooters

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το μπασκετικό τουρνουά στον Π. Μυλότοπο που διοργάνωσε η Ακαδημία "Ίκαροι" Γιαννιτσών με φιλοξενούμενους την Ακαδημία μπάσκετ" Shooters" από τη Φλώρινα, η οποία είναι και αυτή συνεργαζόμενη Ακαδημία με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, όπως και οι Ίκαροι.
Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν εμπειρίες και έφεραν το φίλαθλο κόσμο κοντά στο παιδικό μπάσκετ.
Πέντε ομάδες από πέντε διαφορετικές -ηλικιακά- κατηγορίες έλαμψαν με την παρουσία τους στο κλειστό γυμναστήριο και πήραν το χειροκρότημα του κόσμου που παρακολούθησε τους αγώνες.
Στο αγωνιστικό μέρος είχαμε τους αγώνες:
Αγόρια 2003-2004
Κορίτσια 2002-2003
Αγόρια 2001-2002
Κορίτσια 1999-2000
Αγόρια 1999

Έτσι λοιπόν, ένα πολύβουο μελίσσι από παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έπαιξαν, συναγωνίστηκαν, γέμισαν από ζωντάνια και ενθουσιασμό το γήπεδο μπάσκετ και πρωταγωνίστησαν στην μαζική συμμετοχή, στη μαχητικότητα αλλά και στην τήρηση του ευ αγωνίζεσαθαι σ' όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Σπόντη Νίκου, υπευθύνου της Ακαδημίας μετά το τέλος του τουρνουά "....Όπως πριν από λίγο διάστημα έτσι και τώρα, έτσι και τώρα η Ακαδημία μας μας είχε το προνόμιο να φιλοξενήσει ένα σημαντικό τουρνουά Καλαθοσφαίρισης. Σ' αυτή τη γιορτή του μπάσκετ αλλά και του αθλητισμού και νεολαίας , τα αγόρια και κορίτσια της ακαδημίας μας , χάρηκαν το παιχνίδι παίζοντας με δεκάδες άλλα παιδιά από τη Φλώρινα ,γεγονός που χαροποίησε τόσο τα ίδια και τους γονείς τους, όσο και μένα και τον συνάδερφο προπονητή Σερέτη Θεολόγο....
...Συγχαρητήρια στον υπεύθυνο των Ακαδημιών της Φλώρινας Μίμη Μαρκόπουλο και στα παιδιά του, που αγκάλιασαν μαζικά τη διοργάνωση, στους γονείς που εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια φορά την Ακαδημία και την πόλη μας , και τέλος συγχαρητήρια σ' όλο το φίλαθλο κόσμο που παρακολούθησε αυτή την μπασκετική πανδαισία!...."
"....Με χαρά υποδεχθήκαμε τους "Shooters" στο "σπίτι " μας, που ανταποκρίθηκαν ευγενικά στο δικό μας τουρνουά...Ελπίζουμε να αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία μας και τα ίδια τα παιδιά να χάρηκαν τα παιχνίδια! Είμαστε πάντα δεκτικοί σε τέτοιες διοργανώσεις που κοινό στόχο έχουν τη διασκέδαση των αθλητών μέσα από το αγαπημένο τους παιχνίδι, την αγωνιστική δράση και τη συλλογή εμπειριών… Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μίμη τον Μαρκόπουλο που μπόρεσε και έφερε τόσα πολλά παιδιά! Μου έκανε πραγματικά εντύπωση το όμορφο μπάσκετ που έπαιξαν οι αντίπαλοί μας, γεγονός που αντανακλά τη ποιοτική δουλειά που γίνεται στην ακαδημία "shooters" .... Ραντεβού στην όμορφη ακριτική Φλώρινα!...
(Σερέτης Θεολόγος)

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια η Δόξα Κολχικής

Για ακόμη μια φορά, η ομάδα της Δόξας Κολχικής στέφθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Β' Ε.Π.Σ.Φλώρινας.
Παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και έχοντας κλίμα μιας παρέας, οι ποδοσφαιριστές της Κολχικής κατάφεραν να κερδίσουν δίκαια ακόμα ένα πρωτάθλημα. Πολλά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές αλλά και στην διοίκηση για τις προσπάθειες τους.
Με υγεία και επιτυχίες και την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου

Συνεδριάζει σήμερα, στις 8 το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:
1. Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΔΕΤΕΠΑ για θέματα της Τηλεθέρμανσης.
2. «Διενέργεια κλήρωσης ενός Δημοτικού Συμβούλου ως μέλος της Επιτροπής Παραλαβής Εργασιών – Υπηρεσιών για την αντικατάσταση του Προέδρου της παραπάνω Επιτροπής».
3. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας του έργου: Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ.Κ. Λεβαίας προϋπολογισμού 1.400.000,00€.
4. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την 3η παράταση προθεσμίας του έργου:Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ.κ.Φιλώτα
5. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Τ.Κ. Κέλλης».
6. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης με τίτλο “Πίνακας υλοτομίας Τ.Κ. Κλειδίου”, προυπολογισμού 4.000,00€ και χρηματοδότηση από πιστώσεις ΣΑΤΑ 2013.
7. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης με τίτλο Μελέτη Εσωτερικού Δικτύου αποχέτευσης Τ.Δ. Φιλώτα και Τ.Δ. Λεβαίας προϋπολογισμού 233.700,00€
8. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης με τίτλο Μελέτη Εσωτερικού Δικτύου αποχέτευσης Τ.Δ. Βεγόρων και Τ.Δ. Μανιακίου προϋπολογισμού 135.300,00€
9. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης με τίτλο Μελέτη Εσωτερικού Δικτύου αποχέτευσης Τ.Δ. Αντιγονείας και Τ.Δ. Πελαργού προϋπολογισμού 184.500,00€
10. Πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου “Διαμόρφωση χώρων υγιεινής κτιρίου Δημαρχείου Αμυνταίου”
11. Τροποποίηση πίνακα Υλοτομίας της Διαχειριστικής μελέτης της Τ.Κ. Κέλλης για το έτος 2014.
12. Γνωμοδότηση δημοτικού συμβουλίου για την άδεια εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δημόσια δασική έκταση του Παπαδόπουλου Φίλλιπου.
13. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Δήμου Αμυνταίου.
14. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την εκποίηση δημοτικής έκτασης Τ.Κ. Βεγόρων.
15. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού σύμφωνα με την κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης της απόφασης της οικονομικής επιτροπής.
16. Διάθεση και ψήφιση πιστώσεων .

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Τι είπε ο Μ. Κεφαλογιάννης για εκλογές και μνημόνια (video)

Στη Φλώρινα βρέθηκε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος για τις ευρωεκλογές μίλησε σε τοπικά στελέχη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ανέπτυξε τις θέσεις της Ν.Δ. για τις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τα μνημόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Λαϊκισμός: ένα βολικό αφήγημα

Του Χρήστου Αντωνίου

Όχι απλά μόνο βολικός, αλλά παντός καιρού και πάσης Ελλάδος. Και για ποιο λόγο να τον χρησιμοποιήσει κανείς; Φυσικά για οφέλη ή το πολιτικό κόστος, όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Καλύτερα να «παραμυθιάσεις», παρά να πεις την αλήθεια, ενίοτε και την πικρή αλήθεια. Εξάλλου έτσι κάποιοι κέρδισαν δόξα και φήμη, χωρίς να επιδείξουν ουσιαστικό έργο, παρά μονάχα ότι επέδειξαν μοναδικές ικανότητες να κολακεύουν το λαό, άσχετα αν παράλληλα του έστρωναν το δρόμο που οδηγούσε στον γκρεμό.
Ο λαϊκισμός αναδύεται στην πολιτική στα τέλη του 19 αιώνα, στη Ρωσία με τους Ναρόντνικι και στις ΗΠΑ με το κίνημα των λαϊκιστών και προς τα τέλη του 20ου αιώνα επεκτάθηκε σχεδόν καθολικά ανά την υφήλιο.
Τον καλύτερο ορισμό κατά τον Πάσχο Μανδραβέλη τον έδωσε μάλλον ο Αϊνστάιν, ο οποίος συμβούλευε «να κάνεις πράγματα όσο πιο απλά γίνεται, αλλά όχι απλούστερα», γιατί εκεί στο «απλούστερα», βρίσκεται η μεγάλη επικοινωνιακή δύναμη των λαϊκιστών. Ο λαϊκιστικός λόγος αφαιρεί παραμέτρους από την πραγματικότητα και γι΄αυτό γίνεται κατανοητός και ελκυστικός από τις μάζες, αλλά η αφαίρεση αυτών των παραμέτρων στην πράξη οδηγεί σε καταστροφές.
Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου επισημαίνει ότι ο λαϊκισμός: είναι ένα δημόσιο ψέμα, ένα δημόσιο ψέμα για ιδιωτικό όφελος, πελάτης του λαϊκισμού είναι ο λαός, ότι ο λαϊκισμός είναι το αντίθετο της Δημοκρατίας, ότι έχει πολλές μεταμφιέσεις (με γραβάτα ή ζιβάγκο), ότι είναι το αντίθετο του ορθολογισμού, ότι ο εθνικισμός είναι λαϊκισμός, η απαλλαγή ευθυνών είναι λαϊκισμός, ότι δεν θέλει την αξιοκρατία, και τον εκσυγχρονισμού, ότι οι λαϊκιστές σχεδόν πάντα επιβραβεύονται, είναι kitsch ή μελό δηλ. κακόγουστος και φορτισμένος συναισθηματικά.
Εκτός από μια κακόγουστη ρητορική, φτιάχνει το δικό του λεξιλόγιο, προτείνει στάσεις ζωής, διαμορφώνει νοοτροπίες και παράγει άθλια αποτελέσματα. Τα σημαντικά προβλήματα τα κρύβει κάτω από χαλί, και τα σοβαρότερα θέματα, ούτε που θέλει να τα αγγίξει, παρά μόνο να τα «σπρώξει» να τα λύσουν οι επόμενοι.
Για τον Γιώργο Ι. Σταμάτη «Στην Ελλάδα για κάθε πρόβλημα ποτέ δεν συζητείται μια λύση, αλλά πάντα αναζητείται ένας υπεύθυνος. Εάν και εφόσον βρεθεί ο υπεύθυνος, ούτε τιμωρείται, ούτε πληρώνει…» και συνεχίζει ότι «το βασικό χαρακτηριστικό του λαϊκισμού είναι ότι για κάθε πρόβλημα βρίσκει έναν ένοχο, αντί μιας λύσης…..Δεν αναλύει τα φαινόμενα, δεν εξηγεί τι μπορεί να γίνει. Απλώς δείχνει κάποιους φταίχτες με το δάχτυλο…. Και εκεί εξαντλείται το θέμα».
Ο λαϊκισμός δεν υπάρχει από μόνος του. Συνήθως συνοδεύεται από τα φαινόμενα της «φαντασιολαγνείας», της «συνωμοσιολογίας» και της «ευδαιμονολογίας»». Σωστά ο Φώτης Γεωργελές στην Athens Voice παρατηρεί: «Ό,τι πιο ανορθολογικό, συνωμοσιολογικό, ανισσόροπο κυκλοφορούσε στις μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές εκπομπές, σιγά-σιγά ήρθε στην επιφάνεια του δημοσίου λόγου…»
Ο Taguieff (Ταγκιέφ) γάλλος φιλόσοφος και σύγχρονος μελετητής του φαινομένου πέρα από τις κλασσικές εκδοχές Αριστερά-Δεξιά βλέπει «δεξιό» και «αριστερό» λαϊκισμό. Ο δεξιός λαϊκισμός υπερβάλλει ως προς τη σοβαρότητα της απειλής που προέρχεται από την παραβατικότητα, την ανασφάλεια, την τρομοκρατία, ή τον εθνοτικό κατακερματισμό και επιπλέον προσθέτει καινούργιες φανταστικές απειλές, όπως η μετανάστευση, η ισλαμιστική συνωμοσία, η παρακμή κ.α
Ο «αριστερός» λαϊκισμός ελαχιστοποιεί τις πραγματικές απειλές που συνδέονται με την παραβατικότητα, την τρομοκρατία, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και τις αντικαθιστά με άλλες περισσότερο ή λιγότερο φανταστικές απειλές , όπως «ο αδηφάγος καπιταλισμός», «η φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», ένα «φασισμό» που αποδίδεις στον πολιτικό αντίπαλο. Το κοινό όμως των δυο αυτών πολιτικά ανταγωνιστικών λαϊκισμών είναι η ανευθυνότητα και γι’ αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως σύμπτωμα και όχι ως λύσεις.
Είναι αποκαρδιωτικό να παρατηρείς πολιτικές δυνάμεις να μην αγωνιούν, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά να αγωνιούν για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ανάλογα να καταφεύγουν στον λαϊκισμό, και την παραχολογία,
Κοιτώντας το χθες (πριν την κρίση δηλαδή) δύσκολα να θυμηθείς πολιτικό πρόσωπο υπέρμαχο της σκληρής αλήθειας, της κοινής λογικής της αποτελεσματικότητας, και να στηλιτεύει κάθε ανέντιμη συμπεριφορά. Θυμάμαι (από διαβάσματα) κάποιον υπουργό που ήθελε να τονίσει πόσο επιβαρύνει ο ΟΣΕ τον κρατικό προϋπολογισμό και δήλωνε ότι «είναι φθηνότερο για το κράτος να στέλνει με ταξί στον προορισμό του κάθε επιβάτη του ΟΣΕ» και αυτή η αλήθεια μου έκανε εντύπωση..
Και αν δεχτούμε ότι ο λαϊκισμός συνέβαλε στην οικονομική κρίση, τότε εύκολα θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το αντίθετό του μπορεί να μας βγάλει από αυτήν. Αντίδοτο του λαϊκισμού είναι η κριτική σκέψη, η λογική σκέψη και πιο εύστοχα η ορθή λογική σκέψη ή πιο απλά η κοινή λογική.
Για θέματα οικονομίας η κοινή λογική φωνάζει: δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα παράγεις και ούτε να δανείζεσαι χωρίς φραγμό γιατί έτσι θέτεις σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών.
Αν θέλουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση η ορθή λογική λέει τα πανεπιστήμια να είναι χώροι μάθησης και όχι άντρα των κομμάτων, ώστε να παρεισφρέουν στοιχεία με άνομη συμπεριφορά. Οι εκπαιδευτικοί να αξιολογούνται.
Για το θέμα της υγείας επιτάσσει ότι σε θέσεις κλειδιά π.χ προέδρους νοσοκομείων να διορίζονται άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε σύγχρονα συστήματα διοίκησης και όχι άνθρωποι από τους κομματικούς στρατούς.
Η κοινή λογική απεχθάνεται τη γραφειοκρατία , που αρκετές φορές είναι και διεφθαρμένη, στηρίζει τη δημιουργικότητα των πολιτών, οραματίζεται μια κοινωνία υπεύθυνων πολιτών δηλ. να νοιάζονται για τα κοινά, μια κοινωνία, όχι φοβική, αλλά ανεκτική, που θα αναγάγει τον έντιμο και ειλικρινή διάλογο σε μέσο επίλυσης όλων των διαφορών
Ή με τα λόγια του Milton Friedman (Μίλτον Φρίντμαν (1912-2006) η ορθή λογική μας προτρέπει να σκεφτούμε: «Τι μπορούμε να κάνουμε εγώ και οι συμπατριώτες μου μέσω της κυβέρνησης, ώστε να μας βοηθήσει να ελαφρύνουμε τα βάρη των ατομικών μας ευθυνών, να πετύχουμε τους ξεχωριστούς μας στόχους και τις ξεχωριστές μας επιδιώξεις και, προπάντων, να προστατεύσουμε την ελευθερία μας;»
Ψιλά γράμματα φαντάζουν τα λόγια του Φρίντμαν, για τους πολίτες που συνήθισαν να ακούνε ότι είναι «ο έξυπνος λαός μεταξύ των κουτόφραγκων» ή ότι «είμαστε οι αριστοκράτες των λαών». Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι λαϊκιστές ως κόλακες και αυτοκόλακες άφησαν εποχές.
Όμως η αρχαία ελληνική σκέψη, με την αδέκαστη κρίση και σοφία της θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους με τον κυνικό φιλόσοφο Αντισθένη να φωνάζει: « Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν».
Δηλ. καλύτερα να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες. Διότι τα μεν τρώνε νεκρούς, οι δε ζωντανούς.
Και οι λαϊκιστές ως κόλακες, «τρώνε», κοινωνίες ολόκληρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Η «Χρηστίδειος Τελετή» με ομιλητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη

O Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», τιμώντας τη μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτη του Συλλόγου ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ, διοργανώνει και φέτος τη «ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟ ΤΕΛΕΤΗ» που σκοπό έχει τη βράβευση της μάθησης και της προόδου στα γράμματα.
Στη διάρκεια της τελετής θα τιμηθούν οι πρώτοι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 11,30 π.μ. στην αίθουσα θεάτρου του συλλόγου.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Γιαννάκης, Διεθνής Προπονητής Καλαθοσφαίρισης.

Διαβάστε περισσότερα...

Βραδιά με μικρασιάτικα τραγούδια στο Φιλώτα

Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Παράρτημα Αμυνταίου και ο Σύλλογος Θρακειωτών Φιλώτα σας προσκαλεί στη βραδιά με μικρασιάτικα τραγούδια που θα γίνει σήμερα Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο χώρο εστίασης “ΚΑΤΣΟΥΠΑΚΗ” με ώρα προσέλευσης 7:30 μ.μ.

Ο Πρόεδρος του Ωδείου
Δημήτριος Ηλιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Σπύρος Μωϋσάκης

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση με έργα φοιτητών και φοιτητριών του Τ.Ε.Ε.Τ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν την έκθεση «Με αφορμή το παρελθόν Ι» με έργα των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 20.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν έργα των φοιτητών και φοιτητριών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της συμμετοχής τους στα θερινά Συμπόσια Γλυπτικής και Αρχαίας Ζωγραφικής που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Ορέστη Διαμάντη, Παναγιώτας Καρβουνιάρη, Χρυστάλας Κυριάκου, Βασιλικής Κυριάκη-Μπιτζάρου, Θωμά Μακινατζή, Αμαλίας Μποζίνη-Κεχαγιά, Βαρβάρας Μυστίλογλου, Ειρήνης Μώρου, Τζένης Νόση, Δήμητρας Ξενάκη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Καίτης Τουρτούρα, Αλεξάνδρας Τσιτσιντά.
Τα έργα της έκθεσης, που με αφορμή το παρελθόν συχνά σχολιάζουν το παρόν, βασίστηκαν στη βίωση του χώρου της Αιανής από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στα θερινά συμπόσια. Σε αυτά αποτυπώνεται ο διάλογος ανάμεσα στα τεχνουργήματα της αρχαιότητας και τα σύγχρονα έργα με την επεξεργασία θεμάτων, μοτίβων και τεχνικών και μαρτυρούν τις διεργασίες που δημιουργούνται κατά τον τρόπο πρόσληψης των πολιτισμικών στοιχείων του παρελθόντος, όπως αυτά παρουσιάζονται στην έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής.

Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση με τη σύμπραξη του Φίλιππου Καλαμάρα και του Σωτήρη Λιούκρα. Επιμέλεια διοργάνωσης: Χριστίνα Ζιώτα, Κώστας Μοσχάκης.
Επιμέλεια αφίσας: Φίλιππος Καλαμάρας
Ομάδα εργασίας: Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Χρυστάλα Κυριάκου, Αμαλία Μποζίνη-Κεχαγιά, Βαρβάρα Μυστίλογλου, Ειρήνη Μώρου, Τζένη Νόση, Καίτη Τουρτούρα, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου – 18 Μαΐου 2014

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 8.00-15.00, Σάββατο – Κυριακή: 8.00-18.00
Πληροφορίες τηλ. 24610 98800-1

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΟΦ: άφησαν τα σκι και έπιασαν τα πηδάλια

Με πολύ ενθουσιασμό και κέφι, πραγματοποιήθηκε στις 29/3, στο ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, καθώς και στην επίσημη Ποδηλατική πίστα MTB του ΑΟΦ στον ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ, η παρθενική προπόνηση Άνοιξης 2014, του Αθλητικού Ομίλου Φλώρινας.
Παρουσία πλήθους γονέων και φίλων, προπονήθηκαν 40 μικροί Φλωρινιώτες, μαθαίνοντας τις δεξιότητες και τα μυστικά του Ποδηλάτου μέσα από παιγνιώδεις ασκήσεις και ευχάριστες δράσεις, παρουσία των Προπονητών του ΑΟΦ, ΛΟΥΚΑΡΗ ΝΙΚΟΥ, ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ και ΤΙΤΑ ΧΡΗΣΤΟΥ.
Ο Όμιλος καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά της ποδηλασίας και είναι από 4 έως 15 χρονών, να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του τμήματος ποδηλασίας, στα Tηλ: 2385500195-fax: 2385500196-mob:6932919269.

ΤΟ ΔΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήρια στην Ιωάννα Καζόγλου για τη διάκρισή της!

Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερμανού, συγχαίρει τη μαθήτρια της Ε' τάξης του σχολείου μας, Ιωάννα Καζόγλου, που συμμετείχε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κλασικής Κιθάρας και κατέλαβε την 1η θέση την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο του 1ου Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ του Ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου στην Θεσσαλονίκη.
Διαγωνίστηκε με άλλους 14 σπουδαστές κλασικής κιθάρας της Θεσσαλονίκης, ηλικίας από 9 έως 13 ετών.
Η Ιωάννα σπουδάζει κλασική κιθάρα εδώ και 5 χρόνια στις Πρέσπες, με καθηγήτρια την Σόνια Χαραλαμπίδου. Η αφοσίωσή της προς την μουσική είναι τέτοια που ήδη όταν ήταν μαθήτρια της Β' τάξης Δημοτικού, είχε κατακτήσει το Γ βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του ιδρύματος "Φίλωνας" στην Αθήνα.
Το αξιοσημείωτο στην πρόοδό της είναι ότι είναι ένα παιδί που ερμηνεύει εξαιρετικά την μουσική χωρίς να έχει κανένα ερέθισμα (δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ λ.χ. μια συναυλία κλασικής μουσικής) και χωρίς να έχει κανένα παράδειγμα προς μίμηση, όπως θα είχε εάν βρισκόταν σε ένα ωδειακό περιβάλλον, ανάμεσα σε πιο προχωρημένους σπουδαστές.
Για τον διαγωνισμό στην Θεσσαλονίκη συμμετείχε ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο κ. Roland Dyens, ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή ερμηνευτής Κλασικής Κιθάρας Γαλλικής καταγωγής και τίμησε με την παρουσία του ο επίσης διάσημος Ιταλός κιθαρίστας κ. Oscar Ghiglia. Και οι δύο αυτοί σπουδαίοι μουσικοί δεν θέλησαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους, αφού στην συναυλία των διακριθέντων διαγωνιζομένων και όσο έπαιζε η Ιωάννα Καζόγλου, ο μεν Dyens χειροκροτούσε και φώναζε ρυθμικά μπράβο και ο δε Ghiglia, με την πολύχρονη εμπειρία του στον καλλιτεχνικό χώρο, έδινε συγχαρητήρια στους γονείς της Ιωάννας.
Η επιτυχία και η αξιοζήλευτη πρόοδος της Ιωάννας στην σπουδή της κλασικής Κιθάρας οφείλεται στο ιδιαίτερο ταλέντο της, στην αγάπη της για την μουσική, αλλά πολύ περισσότερο στην τεράστια επιμονή και υπομονή που διαθέτει για μελέτη και εργασία για το όργανο αυτό, από τότε που ξεκίνησε, στην ηλικία των 6 ετών μόνο.
Της ευχόμαστε να πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα.

Για το Εκπ/κό Προσωπικό
Ο Δ/ντής του Σχολείου
ΓΕΡΟΥ Ι. ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...

«Δημιουργώντας δημιουργούς. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ως επένδυση ζωής»


Διαβάστε περισσότερα...

Κατανυκτικός εσπερινός

Φέρομεν εἰς γνῶσιν τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν ὅτι κατὰ τὸν Κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ τῆς Δ’ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν, ὁ ὁποῖος θὰ τελεσθεῖ, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοκλήτου, τὴν 30ὴ Μαρτίου 2014 καὶ ὥρα 6:30 τὸ ἀπόγευμα στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Δημητρίου Φλωρίνης, τὸν Θεῖο λόγο θὰ κηρύξει ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Ἐπιφάνιος Καραγεῶργος, Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας, μὲ θέμα:
«Γνωριμία μὲ τὸν Θεό».
Προτρέπομεν πατρικῶς νὰ συμμετάσχετε.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αλλάζει η ώρα

Η θερινή ώρα θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου με τα ρολόγια να «προχωρούν» μία ώρα μπροστά.
Συνεπώς, οι δείκτες του ρολογιού αντί για 03.00 θα δείξουν 04.00. Η θερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα εμπόδια για την ανάπτυξη

Της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου,
Υποψήφια Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ

Μετά τη δημοσιονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη είναι το μέγα ζητούμενο για την έξοδο από τη κρίση. Σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.
Η έλλειψη παραγωγής και η υψηλή ανεργία είναι στοιχεία που «μιλούν» από μόνα τους για την αναγκαιότητα ενός σχεδίου για την ανάπτυξη.
Μέχρι τώρα σχέδια για την ανάπτυξη, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, έχουν γίνει πολλά, δυστυχώς όμως αυτή εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ώρα να μιλήσουμε για τα εμπόδια της ανάπτυξης. Πέντε από αυτά συνοψίζονται παρακάτω:
1ο οι μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται
Ο δρόμος για την ανάπτυξη, σίγουρα προϋποθέτει κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Οι πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Χώρα, είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Αλλά όσο και αν συμφωνεί κανείς με την αναγκαιότητα τους, αυτές από μόνες τους δεν εξασφαλίζουν κάποια στέρεη βάση για την οικονομική ανάκαμψη. Είναι με λίγα λόγια αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες
2ο ο Αθηνοκεντρικός μηχανιστικός σχεδιασμός
Ενώ οι μεταρρυθμίσεις εξαρτώνται από στρατηγικές επιλογές του κεντρικού κράτους και πρέπει να ξεκινούν κεντρικά, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει από «κεντρικές μηχανιστικές διαδικασίες». Πρέπει να στηρίζεται στο δημοκρατικό διάλογο στους κόλπους των τοπικών κοινωνιών, να αφουγκράζεται ιδέες, να ενσωματώνει προτάσεις και να απαντά σε πραγματικά προβλήματα, έτσι ώστε στη συνέχεια να έχει την απαραίτητη για την εφαρμογή του κοινωνική συναίνεση. Για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας πρέπει να σχεδιάσουμε και να μεριμνήσουμε εμείς και όχι κάποιοι άλλοι.
3ο Η ανειλικρίνεια ως προς τους στόχους, ή αλλιώς….. άλλα να λες, άλλα να θες και τελικά άλλα να κάνεις
Η ανειλικρίνεια ως προς τους στόχους, οδηγεί σε ασυνέπεια στόχων και έργων και καταλήγει να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη. Τα παραδείγματα μικρά και μεγάλα. Εθνικά και τοπικά. Μερικές χώρες π.χ. επιθυμούν να γίνουν παγκόσμια κέντρα, αλλά δεν καλοδέχονται τους αλλοδαπούς (αδυναμία της Ιαπωνίας να αναδειχθεί σε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο τη δεκαετία του 1990)· ή ελπίζουν να αναπτυχθούν ως οικονομίες της γνώσης, αλλά υποχρηματοδοτούν την έρευνα, ή έχουν στόχο τους την ανάπτυξη της καινοτομίας, χωρίς να δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στους καινοτόμους.
Στο δικό μας περιφερειακό επίπεδο τα παραδείγματα επίσης πολλά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ρίχνουμε πόρους σε έργα βιτρίνας. Θέλουμε να γίνουμε συγκοινωνιακός κόμβος με τα Δυτικά Βαλκάνια και δεν τελειώνουμε τους κάθετους οδικούς άξονες. Θέλουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και δεν δίνουμε τον αγώνα για να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη. Θέλουμε την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και δεν δημιουργούμε προϋποθέσεις για ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο με αυξημένους πόρους για έρευνα. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη Γεωργία και δεν ολοκληρώνουμε τα αρδευτικά έργα και τα φράγματα. Θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και δεν κάνουμε κτηνοτροφικά πάρκα. Θέλουμε τα βιολογικά προϊόντα και δεν χωροθετούμε αναλόγως τις χρήσεις της γης. Και πολλά άλλα.
4ο Η έλλειψη στρατηγικής για την ανάπτυξη.
Συνήθως τα αναπτυξιακά προγράμματα, Εθνικά και Περιφερειακά, καταλήγουν να είναι ένας κατάλογος επιθυμητών στόχων. Υπάρχει όμως ένα κραυγαλέο κενό. Η στρατηγική. Μια στρατηγική που να λέει από πού αρχίζουμε, πως συνεχίζουμε και πως ολοκληρώνουμε. Με ποιους πόρους και με ποιες δομές. Με ποια βήματα και με ποιο χρονοδιάγραμμα. Με ποιανού ευθύνη για κάθε βήμα, με ποιο μηχανισμό παρακολούθησης για την επίτευξη των στόχων.
Δεν είναι απλό, ούτε εύκολο. Θέλει γνώση, χρειάζεται εμπειρία, αλλά απαιτεί πάνω απ΄ όλα δουλειά.
5ο Οι άτολμοι ηγέτες
Οι άτολμοι ηγέτες καταλήγουν να είναι φοβισμένοι και γι αυτό αναποτελεσματικοί ηγέτες. Ξεκινούν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, με το νου τους προσηλωμένο στο πολιτικό κόστος, μοντέλο που μέχρι σήμερα, οδήγησε στο «ναι σε όλα» και τελικά δεν οδήγησε πουθενά.
Η ανάπτυξη απαιτεί τολμηρούς ηγέτες, που αρχίζουν με δύσκολες επιλογές, γνωρίζοντας ποιες είναι οι προτεραιότητες, πώς πρέπει να σχεδιαστούν και να ιεραρχηθούν. Που συνεχίζουν με προσήλωση στους στόχους και στο αποτέλεσμα.
Οι τολμηροί ηγέτες κτίζουν μια ορθολογική στρατηγική προσηλωμένοι στο στόχο της ανάπτυξης. Προκρίνουν δύσκολες επιλογές, βάζουν προτεραιότητες και προχωρούν σε δράσεις.
Εν κατακλείδι, ο δρόμος για την ανάπτυξη, σίγουρα προϋποθέτει κεντρικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, ταυτόχρονα όμως απαιτεί στοχευμένη περιφερειακή στρατηγική και ξεκάθαρες επιλογές.
Στο στόχο, ειδικά σήμερα, είναι εύκολο να συμφωνήσουμε όλοι, γιατί απλά είναι ένας: ανάπτυξη για να βγούμε από τη κρίση.
Όμως το πόσο γρήγορα αυτό θα γίνει, αλλά και αν θα γίνει, εξαρτάται από τη στρατηγική.
Η στρατηγική όπως και οι επιλογές όμως, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και δεν είναι απλώς εύκολα και εντυπωσιακά λόγια.
Δεν αρκεί να μιλάς για όραμα αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει πως για να υλοποιηθεί αυτό απαιτούνται και δυνατά πολιτικά εγχειρήματα, για τα οποία είναι απαραίτητη η στήριξη και η συμμετοχή των πολιτών.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας, είναι ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα.
Οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν απλώς αλλά με την ψήφο τους θα διαμορφώσουν και το μέλλον μας.
Γι΄ αυτό, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι απέναντι τους, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που θα δίνουν απαντήσεις και όχι αόριστες υποσχέσεις.
Προτάσεις που αντικατοπτρίζουν όχι απλώς τη θέληση μας να πάμε μπροστά, αλλά θα εμπεριέχουν και τις αποδείξεις πως είμαστε ικανοί να το πετύχουμε.
Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν και να αποφασίσουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στη Φλώρινα

Σήμερα Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Φλώρινας για τις επικείμενες Ευρωεκλογές με ομιλητή τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα των Ευρωεκλογών.
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη δύο ατόμων για παράνομη απασχόληση στον Άγιο Γερμανό

Το πρωί της Πέμπτης, σε αγροτική περιοχή στον Άγιο Γερμανό Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών συνέλαβαν 69χρονο ημεδαπό και 53χρονο αλλοδαπό, υπήκοο FYROM, για παράνομη απασχόληση.
Συγκεκριμένα ο 69χρονος απασχολούσε ως βοσκό τον 53χρονο, ο οποίος βρισκόταν νόμιμα στη χώρα, χωρίς αυτός να κατέχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξέλιξη μεγάλη παρέμβαση στην αγροτική οδοποιία του Αμυνταίου (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη παρέμβαση στην αγροτική οδοποιία όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αμυνταίου.
Μετά από συμφωνία του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη με τη Διοίκηση της ΔΕΗ επιστρώνονται οι αγροτικοί δρόμοι μας με χαλίκι που προέρχεται από το ορυχείο της περιοχής μας. Υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν 8.000 – 10.000 φορτηγά χαλίκι, δηλαδή 110.000 έως 140.000 κυβικά μέτρα, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών μας δρόμων σε έκταση που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε!
Το σημαντικό είναι ότι η ΔΕΗ εκτός από την δωρεάν παροχή των άριστης ποιότητας χαλικιών καλύπτει και το κόστος της μεταφοράς τους, ενώ η τελική διαμόρφωση γίνεται με διαμορφωτές γαιών του Δήμου Αμυνταίου. Με βάση την τιμή των χαλικιών που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη τεράστια προσπάθεια διάνοιξης και διαμόρφωσης των αγροτικών δρόμων, το κόστος αγοράς και μεταφοράς αυτών των ποσοτήτων χαλικιού υπερβαίνει το 1.500.000 €, ενώ με την προσφορά της ΔΕΗ ο Δήμος Αμυνταίου δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ!
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΔΕΗ για τη σημαντική κοινωνική προσφορά στους αγρότες της περιοχής μας προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ με δημόσιο χαρακτήρα έχει να προσφέρει πολλά στις λιγνιτικές περιοχές και για το λόγο αυτό επιβάλλεται οι τοπικές κοινωνίες να αγωνιστούμε ενάντια στο επιχειρούμενο ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΑΥΡΑ προστατεύει τη βίδρα στη Φλώρινα

Πέντε χρόνια τώρα, με συνέπεια και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον σχεδίασε και υλοποίησε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση Έχουν τη Δική τους Αύρα» με στόχο την προστασία της ελληνικής φύσης.
Με στόχο την ανάπλαση και προστασία της βιοποικιλότητας το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, προχώρησε στην υλοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού της βίδρας, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και στη δημιουργία δασικού βοτανικού κήπου στο Καρπενήσι.
Μέσα από ένα απολογιστικό video, η δύναμη του περιβαλλοντικού προγράμματος οπτικοποιείται και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον και τις ανάγκες του για ανάπλαση και προστασία της βιοποικιλότητας. Ανάγκες στις οποίες οφείλουμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες να ανταποκρινόμαστε, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!

Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα
Tο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, υλοποίησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ν.Α άκρο του Νομού Φλώρινας στα όρια του Δήμου Αμύνταιου.
Στην περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα (πάνω από 150 φυτικά είδη) και πανίδα. Η παρόχθια δασική βλάστηση κυριαρχείται κυρίως από είδη ιτιάς, λεύκης και σκλήθρου. Ακόμα, συναντάμε 12 είδη θηλαστικών (π.χ. λύκο, ασβό, λαγόγυρο), 7 είδη αμφίβιων (π.χ. δενδροβάτραχος, λιμνοβάτραχος, χωματόφρυνος, τρίτωνας), 7 είδη ερπετών (π.χ. νερόφιδο, σαύρες, βαλτοχελώνα) και 8 είδη ψαριών (π.χ. γριβάδι, τούρνα, μουρμουρίτσα).
Στη παρόχθια περιοχή των λιμνών ζει η ευρασιατική βίδρα, η παρουσία της οποίας σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος. Η βίδρα συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη γι’ αυτό, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ στοχεύει στην προστασία του είδους και του βιοτόπου του, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, με την εφαρμογή της πρώτης στην Ελλάδα πιλοτικής καταγραφής της κατάστασης του πληθυσμού.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της βίδρας και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος, μέσα από τη χρήση υπέρυθρων καμερών με στόχο να προστατέψει τη βίδρα, να βοηθήσει όλη την περιοχή των λιμνών και να συμβάλλει στην καθαρότητά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλευτική γονέων από το Ωδείο Φλώρινας

Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εγκαινιάζει τον Α' Κύκλο ομιλιών-συζητήσεων με τον γενικό τίτλο Συμβουλευτική Γονέων.
Πρόκειται για μια σειρά διαλέξεων από εξειδικευμένους επιστήμονες, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση των γονέων για τις σύγχρονες ανακαλύψεις της επιστήμης σχετικά με τη διαμόρφωση της πνευματικής και ψυχικής προσωπικότητας των παιδιών τους. Οι συγκεκριμένες διαλέξεις απέχουν πολύ από την συνηθισμένη μορφή των τυπικών ομιλιών, καθώς οι προσκεκλημένοι επιστήμονες μέσω της εμπειρίας τους επιχειρούν να φωτίσουν συγκεκριμένες παραμέτρους, να αναδείξουν άγνωστες πτυχές και να δώσουν χρήσιμα εργαλεία σε ζητήματα που απασχολούν τους γονείς. Η θεματική αφορά στα παιδιά που σπουδάζουν μουσική αλλά και ευρύτερα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας βρεφών, παιδιών και εφήβων. Για το λόγο αυτό απευθύνεται όχι μόνο στους γονείς του Ωδείου αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του ως προς την διαπαιδαγώγηση του παιδιού του.
Μετά από κάθε ομιλία θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Η πρώτη διάλεξη με τίτλο "Νέες όψεις της μουσικής εκπαίδευσης μέσα από τη νευροψυχολογία. Χρήσιμες συμβουλές για γονείς" θα δοθεί από τον Νίκο Ζαφρανά, πιανίστα και λέκτορα μουσικής παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. στην αίθουσα "Θ.Αγγελόπουλος" του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας σήμερα Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 17.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάζουμε 16 φλωρινιώτικα παραμύθια


Διαβάστε περισσότερα...

«Γεύσεις και συνταγές της Φλώρινας» από το Σύλλογο Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης

Σας προσκαλούμε την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 11:30πμ στην παρουσίαση του βιβλίου:
«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Γεύσεις και συνταγές της Φλώρινας»,
της συμπατριώτισσάς μας κας Ιωάννας Πιτόσκα, Εκδόσεις Προπομπός, που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου 30, 4ος όροφος.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι φιλόλογοι κ.κ. Ντίνα Καραμπατάκη και Δανάη Τσουλιά. Θα συντονίσει ο καθ. κ. Κων/νος Παρίσης
Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του συλλόγου μας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας και αποτελεί μια ευκαιρία να θυμηθούμε γεύσεις από διάφορες περιόδους και εποχές της Φλώρινας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Δημ.Γάκης
Ο Αντιπρόεδρος
Νικ.Βασιλειάδης
Η Γεν.Γραμματέας
Γεωργία Λιαντζάκη

Διαβάστε περισσότερα...

Προβολή της ταινίας «Το παρελθόν» στο Αμύνταιο

Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο, 29/3 στις 21:00 και την Κυριακή, 30/3 στις 19:00 στο πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου όπου, μετά την επικράτηση της στην ψηφοφορία που προηγήθηκε στο blog του συλλόγου μας stegiam.blogspot.gr, θα παρακολουθήσουμε την ταινία:

«Το Παρελθόν»
Le passé
του Asghar Farhadi

Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi
Σενάριο : Asghar Farhadi, Massoumeh Lahidji
Φωτογραφία : Mahmoud Kalari
Μουσικη : Evgueni & Youli Galperine
Παίζουν : Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa
Χωρα Παραγωγής : Γαλλία
Ετος Παραγωγής : 2013
Γλώσσα : Γαλλικά & Περσικά
Διαρκεια : 130’
Εγχρωμο

Βραβεια- Συμμετοχές :
66 Cannes Film Festival: Prix d’interpretation feminine Berenice BEJO
66 Cannes Film Festival επίσημο διαγωνιστικό , υποψήφιο για Palme d’Or

Περίληψη:
Ένας Ιρανός που ζει στη Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γαλλίδα σύζυγο του κι αποφασίζει να την εγκαταλείψει μαζί και τα δυο τους παιδιά και να επιστρέψει στον Ιράν. Οσο αυτός βρίσκεται μόνος στην πατρίδα του, η σύζυγος του αρχίζει να βλέπει κάποιον άλλον και του γράφει πως θέλει διαζύγιο. Αυτό αναγκάζει τον άντρα να επιστρέψει, για να δει τη σύζυγο αλλά και τα παιδιά του στο πλάι κάποιου άλλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση σε Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Εργαζομένων Γυναικών

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.,η Δομή Ισότητας των Φύλων Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Ενέργειες Επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης εργαζομένων γυναικών», του έργου «Προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων», σας προσκαλούν σε εργαστήριο ενδυνάμωσης που θα υλοποιηθεί με στόχο την ενδυνάμωση εργαζόμενων γυναικών/συνδικαλιστριών στα ζητήματα του συνδικαλισμού και της ισότητας των φύλων, υπό το πρίσμα της παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Στόχος των ενεργειών αποτελεί η ενίσχυση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ενδυνάμωση της ικανότητας διαχείρισης του εργασιακού άγχους, καθώς επίσης και των επικοινωνιακών και ηγετικών δεξιοτήτων των γυναικών που συνδικαλίζονται.
 
Το εργαστήριο ενδυνάμωσης με θέμα:
«Από την προσωπική εμπειρία στη συλλογική δράση: Η διαχείριση του άγχους στο χώρο εργασία»
και εκπαιδεύτρια την κ. Δενδρή Ιωάννα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Στέλεχος Δομής Ισότητας Ε.Κ. Ν.Κοζάνης – ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα, την Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 και απευθύνεται σε γυναίκες συνδικαλίστριες-εργαζόμενες.
Η εκπαιδευτική μέθοδος του εργαστηρίου βασίζεται σε βιωματικές και συμμετοχικές τεχνικές.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Κ. Φλώρινας, Ηπείρου 26, 53100, Φλώρινα.
-την Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 και ώρα 16:00 – 21:00
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο ενδυνάμωσης μπορείτε να απευθύνεστε στην κα. Δενδρή Ιωάννα, τηλ: 2461049570, email ekkozisotita@gmail.com και στην κα Μάρθα Τσακμάκη, τηλ. 2385046903, email ekf@ekf.gr.
Στο εργαστήριο ενδυνάμωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Διαβάστε περισσότερα...