Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εντυπωσιακή η χθεσινή διακύμανση της θερμοκρασίας στη Φλώρινα!

Η χθεσινή καταγράφηκε ως η πιο θερμή ημέρα του φετινού καλοκαιριού, σχεδόν σε όλες τις πόλεις της επικράτειας. Η Φλώρινα από τη μεριά της διεκδίκησε και κέρδισε επάξια μια ακόμα πρωτιά.
Αυτήν της μεγαλύτερης διακύμανσης στη θερμοκρασία. Ενώ το πρωί ο υδράργυρος ήταν μόλις στους 15 βαθμούς Κελσίου, σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι άγγιξε τελικά τους 38 βαθμούς! Ήτοι, διαφορά 23 ολόκληρων βαθμών στη διάρκεια λίγων μόνο ωρών.
Διαβάστε περισσότερα...

Εντός Αυγούστου το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το οποίο θα αφορά σε 50.000 δικαιούχους-μέλη οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.
Η εφαρμογή του προγράμματος, για το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα διατεθούν μέχρι το τέλος του 2013 περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ, θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.
Η πλειονότητα των θέσεων θα δημιουργηθεί σε Δήμους, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν με εισοδηματικά κριτήρια υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι πέντε μήνες και η αμοιβή των εργαζομένων θα γίνεται με βάση το βασικό μισθό. Συγκεκριμένα, η αμοιβή των εργαζομένων που είναι άνω των 25 ετών, θα ανέλθει σε €490 καθαρά/μήνα, ενώ όσοι είναι μικρότεροι των 24 θα αμείβονται με €427 καθαρά/μήνα.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, η κοινωφελής εργασία μπορεί, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει:
- έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών - αθλητικών υποδομών,
- έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα
- ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
- αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονίες),
- αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
- διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
- προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ.
- κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
- εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές
- οδική ασφάλεια μαθητών,
- σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,
- αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, παρότι αρχικώς το αντικείμενο της δράσης θα ήταν η δημιουργία απασχόλησης σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δικαιούχους (δήμους), μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών και περίπου 500 ευρώ το μήνα.

Ωφελούμενοι θα είναι:
1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας-στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:
- Για τους πρώτους δώδεκα μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
- Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
- Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση για το 5ο Φεστιβάλ Μουσικής Φλώρινας

Πιστοί στο «ραντεβού» τους, οι φίλοι μουσικής Φλώρινας θα ανταμώσουν και φέτος το καλοκαίρι, για ένα τριήμερο μουσικό ταξίδι στα τέλη του Αυγούστου. Το γνωστό πλέον «Φεστιβάλ Μουσικής Φλώρινας» θα λάβει χώρα για 5η συνεχόμενη χρονιά, όπου Φλωρινιώτες μουσικοί και καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν για τους συμπολίτες τους, αποχαιρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το φετινό καλοκαίρι.
Τη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ θα αναλάβει ο νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων Μουσικής Φλώρινας «Ερωδιός» και θα διεξαχθεί το τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου στο νέο πάρκο Φλώρινας.
Ο Σύλλογος καλεί όσους φίλους της μουσικής θέλουν να πάρουν μέρος, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15 Αυγούστου 2013, ώστε να βγει το οριστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Η συμμετοχή τόσο των μελών του Συλλόγου που θα οργανώσουν το φεστιβάλ, όσο και των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν, θα είναι όπως κάθε χρόνο εθελοντική.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα καταρτιστεί με βάση τις συμμετοχές.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 30/08/2013 έως και 01/09 /2013

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με τα παρακάτω μέλη του συλλόγου:

Σύγχρονη - Rock σκηνή: *
- Κόζης Πέτρος (κιν.6932013226) email: otmusicboy@gmail.com
- Περχανίδου Ρεβέκκα (κιν. 6945398698) email: r.perch27@gmail.com

Σύγχρονη -Έντεχνη ελληνική μουσική: *
- Ιωαννίδης Ηλίας (κιν. 6948592698) e-mail : sfmflorinas@yahoo.gr
- Ρέμπελος Κλήμης (κιν. 6936752501-6975589088) e-mail : klireb@yahoo.gr

Λαϊκή μουσική:
- Μακατσέλος Χρήστος (κιν. 6942279734) email: makatselos@gmail.com

* ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Οι συμμετοχές στο Έντεχνο και το rock τραγούδι θα είναι αυτόνομες, από συγκροτήματα ή μεμονωμένους τραγουδιστές/στριες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν τη συνοδεία τουλάχιστον ενός μουσικού οργάνου (το οποίο θα παίζει ο ίδιος ο τραγουδιστής ή με συνοδεία κάποιου μουσικού/κών), έχοντας έτοιμο το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν, με βάση τον αριθμό των τραγουδιών που θα τους δοθεί, όταν θα καταρτιστεί το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί από το Δήμο Φλώρινας

Για νεότερες πληροφορίες, επιστεφτείτε μας στον επίσημο διαδικτυακό μας χώρο: http://erodiosflorinas.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΗΣ Μελίτης

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή Ευγενία Ουζουνίδου επισκέφτηκε χθες τον ΑΗΣ Μελίτης για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.



Ρεπορτάζ – video: Θανάσης Γεωργούλας

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες υπηρεσίες και προϊόντα εστίασης υπάγονται σε ΦΠΑ 13%

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες εστίασης δίνει με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Το μέτρο του μειωμένου συντελεστή, όπως είναι γνωστό, θα ισχύει από αύριο Πέμπτη και η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει σε ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής. Για παράδειγμα ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος όπως και όταν παραδίδονται μέσω ντελίβερι.
Επίσης για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλες τις περιπτώσεις, είτε αυτή γίνεται εντός καταστήματος, είτε εκτός αυτού θα ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 23%. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν ισχύει για τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι με την υπαγωγή της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται μείωση των τελικών τιμών, της τάξεως του 8,1%, ώστε η μείωση του φόρου να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα «μέτρο προσωρινό», το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 «με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων»
Αναλυτικά σύμφωνα με την εγκύκλιο:
- η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός από την εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Συνεπώς, για τους τελευταίους πέντε μήνες του 2013 η παροχή υπηρεσιών εστίασης από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, εκτός των κέντρων διασκέδασης, δηλαδή η διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
- η παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.α., οι οποίες είναι αναγκαίες για την άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Πρόκειται στην ουσία, όπως διευκρινίζεται, για παροχή εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικά φαγητών και ποτών, όπου προέχει η «υπηρεσία» η οποία αποσκοπεί να καταστήσει περισσότερο ευχάριστη την άμεση επιτόπια κατανάλωση σε κατάλληλο περιβάλλον, ενώ η παράδοση τροφής αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια επιλογής της επιχείρησης από τον πελάτη.
Κατά συνέπεια, σημειώνεται, τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αποτελούν μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού.
- υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και οι παραδόσεις έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων (π.χ. κινέζικων, διαίτης ή υγιεινής διατροφής), σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς κ.α., για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης των πράξεων αυτών και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης που διαθέτουν φαγητό για επιτόπια κατανάλωση και αυτών που το παραδίδουν σε «πακέτο».
- σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος. Όσον αφορά λοιπόν την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών (χυμοί, ροφήματα, αναψυκτικά γενικά) εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (23%).
- στο μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται τα τυποποιημένα είδη διατροφής.
- η διάθεση αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν αποτελεί παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας.
- στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).
- οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων αποτελούν παραδόσεις αγαθών, οι οποίες χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ κάθε αγαθού. Όσον αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, αναψυκτικά κλπ), τα είδη αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% στην περίπτωση που παραδίδονται ως αγαθά στους πελάτες. Αντιθέτως, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ όταν αποτελούν παροχή υπηρεσίας εστίασης, δηλαδή στην περίπτωση που σερβίρονται στο δωμάτιο στο πλαίσιο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης δωματίου ή διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών (λήψη παραγγελιών από σερβιτόρους ή self service).
- στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):
- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η έρευνα για τη σεισμικότητα της Φλώρινας

Ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουλίου η τοποθέτηση των πρώτων φορητών σεισμογράφων από ομάδα επιστημόνων του Α.Π.Θ., γεγονός που σηματοδοτεί και την έναρξη της έρευνας για τη σεισμικότητα της περιοχής, την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Την Τρίτη 30 Ιουλίου επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτριο Ηλιάδη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Καθηγητής Γεωλογίας Σπύρος Παυλίδης και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Τσάπανος.
Κατά τη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση για τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι και την ολοκλήρωση της έρευνας τον Απρίλιο του 2014, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των καταγραφών.
Να τονιστεί πως οι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν στην πόλη της Φλώρινας, στον Σίμο Ιωαννίδη, στα Άλωνα, στη Σκοπιά, στις Κλεινές και στον Πολυπόταμο.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Π. Αντωνιάδου στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδος Γυναικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας συγχαίρει τη σκακίστριά του Αντωνιάδου Παρασκευή, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντροδυτικής Μακεδονίας (ΕΣΣΚΕΔΥΜ) στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδος Γυναικών, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Ε.Σ.Σ.ΚΕΔΥ.Μ. Το πρωτάθλημα θα ενσωματωθεί σε ένα από τα πιο ισχυρά καλοκαιρινά open, που θα διεξαχθεί στο Βραχάτι της Κορινθίας.
Το Δ.Σ. της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας της εύχεται καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα...

2ο Merata Party στο Νεοχωράκι

Για δεύτερη χρονιά θα διεξαχθεί στο Νεοχωράκι το Nerata Pαrty, το Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ, στο χώρο του κοινοτικού γηπέδου.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι φορητοί σεισμογράφοι (video)

Οι πρώτοι φορητοί σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν από χθες στο συνοικισμό Σίμου Ιωαννίδη και θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες η τοποθέτηση και άλλων στις παρυφές της πόλης, στα Άλωνα, στον Πολυπόταμο, στη Σκοπιά και ίσως στις Κλεινές. Όλα αυτά, στο πλαίσιο της έρευνας για τη σεισμική δραστηριότητα της Φλώρινας, που με την ολοκλήρωση της θα δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των κατοίκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις στο Φανό για κλοπές μοτοσικλετών

Συνελήφθη τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου στο Φανό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και της Α’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, 24χρονος ημεδαπός για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του 24χρονου, δίκυκλη μοτοσικλέτα η οποία είχε κλαπεί την 03-07-2013. Στη συνέχεια, κατόπιν αστυνομικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι, ο συλληφθείς είχε αγοράσει τη μοτοσικλέτα από 22χρονο ημεδαπό άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.
Η δίκυκλη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου και πάλι στο Φανό, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και της Α΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, 52χρονος ημεδαπός για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του 52χρονου, εξαρτήματα – μέρη (εξάτμιση, φανάρι, κινητήρας κ.α.) δίκυκλης μοτοσικλέτας, η οποία είχε κλαπεί την 24-07-2013.
Τα μέρη και ο κινητήρας της δίκυκλης μοτοσικλέτας κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Για τον Τάκη Αρβανιτάκη

Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας...
Όλοι εμείς, οι σύντροφοι στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αναρωτιόμαστε γιατί διάλεξες αυτό το ταξίδι σύντροφε.
Χαρακτηριστικά σου, η δράση, ο αγώνας και η διεκδίκηση. Είμαστε βέβαιοι ότι πάλεψες μέχρι τέλους.
Δεν είναι όμως όλες οι μάχες νικηφόρες…
Θα σε θυμόμαστε πάντα.
Και σ’ αυτά που ζήσαμε μαζί και σ’ αυτά που θα ‘ρθουν.
Εσύ θα είσαι παρών.
Καλό ταξίδι, σύντροφε.

ΠΑ.ΣΟ.Κ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Πελεκάνοι: ο θάνατός σου, η ζωή μου

Της ΒΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με έρευνα που κράτησε 24 χρόνια, η μεταβολή του κλίματος που παρατηρήθηκε στις Πρέσπες άλλαξε θεαματικά, προς το χειρότερο για ορισμένα είδη και προς το καλύτερο για κάποια άλλα, την ημερομηνία ωοτοκίας των πελεκάνων.
Με όπλο την προσαρμοστικότητά τους στις κλιματικές αλλαγές, που παρατηρούνται στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια, ένα προστατευόμενο είδος πελεκάνων φαίνεται να έχει βρει τον ιδανικό τόπο αναπαραγωγής του στην Ελλάδα. Σε αποικίες τους στον Αμβρακικό κόλπο και τη Μικρή Πρέσπα αριθμούνται πλέον περισσότερα από 1.100 ζευγάρια αργυροπελεκάνων, επί συνόλου διεθνώς 4.000-5.200 ζευγαριών, αναδεικνύοντας τις αποικίες αυτές ως τις μεγαλύτερες στον πλανήτη.

Μείωση χρόνου αναπαραγωγής
Οι κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα, όμως, ενδέχεται να βάλουν σε περιπέτειες ένα άλλο προστατευόμενο είδος, τους ροδοπελεκάνους. Αν και διατηρούν στη Μικρή Πρέσπα ορισμένες από τις μεγαλύτερες αποικίες στην Ευρώπη, με περισσότερα από 100 αναπαραγωγικά ζευγάρια επί συνόλου διεθνώς 6.700-11.000, εντούτοις ο χρόνος αναπαραγωγής τους πλέον μειώνεται, με συνέπειες οι οποίες δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί πλήρως.
Σύμφωνα με έρευνα που κράτησε 24 χρόνια και διεξήχθη σε δύο φάσεις από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών αρχικά και στη συνέχεια από την υποψήφια διδάκτορα Αγγελική Δόξα, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστα Θεοδώρου (σε συνεργασία με τον Alexandre Robert από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού), διαπιστώθηκε ότι η μεταβολή του κλίματος που παρατηρήθηκε την εικοσαετία της μελέτης στις Πρέσπες, με μεγαλύτερη συχνότητα υγρών και θερμών χειμώνων, άλλαξε θεαματικά την ημερομηνία ωοτοκίας των αργυροπελεκάνων. Στην πράξη τη μετέφερε 20 μέρες νωρίτερα, με αντίστοιχη μετατόπιση και στην ημερομηνία λήξης της, διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης των νεοσσών.
Αντιθέτως, οι ροδοπελεκάνοι, οι οποίοι δεν προσάρμοσαν τη μετανάστευσή τους στις κλιματικές αλλαγές -και με δεδομένο ότι κάνουν φωλιές αποκλειστικά ανάμεσα σε φωλιές αργυροπελεκάνων-, μείωσαν την περίοδο αναπαραγωγής τους κατά 20 μέρες. Ετσι ξεκινούν στις «παλιές» ημερομηνίες και όχι νωρίτερα, όπως οι αργυροπελεκάνοι. Αναγκαστικά, όμως, τελειώνουν νωρίτερα, αφού βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από αυτούς.

Ανάλυση βιωσιμότητας
Η συρρίκνωση του χρόνου αναπαραγωγής των ροδοπελεκάνων ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για το μέλλον του πληθυσμού, οι οποίες όμως δεν είναι απαραιτήτως μη αναστρέψιμες. Ο χρόνος αναπαραγωγής τους μπορεί και πάλι να αυξηθεί, εάν επιλέξουν να διαχειμάσουν σε κοντινότερες γεωγραφικές περιοχές, όπως ήδη κάνει ένα μέρος από αυτούς, στο Ισραήλ, το οποίο έχει αντικαταστήσει τις υποσαχάριες περιοχές για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα, η ανάλυση βιωσιμότητας του αργυροπελεκάνου στον Αμβρακικό κόλπο κατέδειξε πως, ενώ ο πληθυσμός παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες σημαντική αύξηση, εντούτοις εξακολουθεί να κινδυνεύει από ανθρωπογενείς δράσεις και φυσικές καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αποικίες των αργυροπελεκάνων σε Αμβρακικό και Πρέσπα, όπως διαπιστώθηκε, παρουσιάζουν συγχρονισμό στους ρυθμούς αναπαραγωγής και επιβίωσης. Αυτό οφείλεται τόσο στις τοπικές συνθήκες, όπως η στάθμη της λίμνης και η διαθεσιμότητα τροφής, όσο και σε ευρείας κλίμακας κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν τη νότια Ευρώπη, όπως η κύμανση του Βόρειου Ατλαντικού.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν έπειτα από παρακολούθηση των αποικιών των πελεκάνων στις συγκεκριμένες περιοχές, η οποία περιελάμβανε τοποθέτηση δακτυλιδιών στους νεοσσούς, όταν ήταν ακόμη στη φωλιά, και καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των ζευγαριών και της ημερομηνίας ωοτοκίας των πελεκάνων. Στη συνέχεια, έγινε στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, όπου προσδιορίστηκαν οι ρυθμοί επιβίωσης ανά ηλικία και, τέλος, έγινε «μοντελοποίηση» της βιωσιμότητας των πληθυσμών, ώστε να μετρηθεί ποσοστιαία η πιθανότητα έκλειψής τους.

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας

Δεκτές έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τις παραιτήσεις των Μητλιάγκα Παρασκευής και Χαριτούδη Γεωργίας, Καθηγητριών πρώτης βαθμίδας, από μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.

http://ai-vres.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Δακής: «Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας»

Την προέγκριση δημοπράτησης δύο έργων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Πρόκειται για την προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και για την προμήθεια εξοπλισμού αποκομιδής και μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ (2.835.000 €).
Το φυσικό αντικείμενο προβλέπει την προμήθεια 25 μεταλλικών (CONTAINERS), 1 τριαξονικού οχήματος μεταφοράς και ανυψωτικής ικανότητας και 15 απορριμματοφόρων οχημάτων με ενσωματωμένο σύστημα συμπίεσης.
«Η προστασία του περιβάλλοντος και οι ενέργειες που διασφαλίζουν την δημόσια υγεία, συνιστούν ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» τόνισε ο Γιώργος Δακής. «Στηρίζουμε την ΔΙΑΔΥΜΑ με έργα και δράσεις, έχοντας ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την εξοικονόμηση πόρων, την σημαντική ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας».
Η προμήθεια του εξοπλισμού συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης - Ταμείο Συνοχής κατά 80% και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 20%.

Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τον Οκτώβριο η αξιολόγηση των ΟΤΑ

Το συντομότερο δυνατό και με καταληκτική ημερομηνία εντός Οκτωβρίου επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις δομών των 325 δήμων και των 13 περιφερειών. Στόχος, με την κατάργηση θέσεων αλλά και οργανικών μονάδων των ΟΤΑ να προκύψει άμεσα ο αριθμός των «διαθέσιμων» υπαλλήλων που θα ενταχθούν στη δεξαμενή των 12.500 του δεύτερου κύματος που, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, «πλοηγός» στην όλη διαδικασία θα είναι η διαδικασία αξιολόγησης των 14 ΟΤΑ (Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) που έχει ξεκινήσει από το Μάιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην πλατεία Κλαυθμώνος θεωρούν ότι η διαδικασία θα «τρέξει» πιο γρήγορα αμέσως μετά καθώς οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν ως «πρότυπα» για τους αντίστοιχους υπόλοιπους. Για παράδειγμα ένας αστικός δήμος 100.000 κατοίκων θα προχωρήσει σε αντίστοιχο οργανόγραμμα και, βεβαίως, καταργήσεις θέσεων, με αυτόν του Δήμου Καλλιθέας που είναι ένας από τους 12 ΟΤΑ στους οποίους εφαρμόζεται πιλοτικά η αξιολόγηση.

Έμφαση στα διεθνή στάνταρντ
Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει έμφαση στα διεθνή στάνταρντ για τον αριθμό του προσωπικού στους ΟΤΑ ανά τομέα. Για παράδειγμα αν σε αστικό δήμο 50.000 κατοίκων ο τομέας καθαριότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα έχει 50 άτομα προσωπικό κι ένας αντίστοιχος ελληνικός δήμος έχει 100, όσοι υπάλληλοι «περισσεύουν» θα μετακινηθούν είτε εσωτερικά σε άλλες υπηρεσίες του δήμου είτε, το πιθανότερο, σε γειτονικούς δήμους, που ο τομέας καθαριότητας έχει ελλείψεις σε προσωπικό.
Πάντως, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις πόσοι από τους περίπου 70.000 υπάλληλους της αυτοδιοίκησης θα θεωρηθούν υπεράριθμοι και μέσω της διαθεσιμότητας:
1) Θα μετακινηθούν εσωτερικά στους δήμους τις περιφέρειές τους.
2) Θα μετακινηθούν σε γειτονικούς ΟΤΑ.
3) Θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βεύη

Ο Λαογραφικός, Μορφωτικός, Πολιτιστικός και Γυμναστικός Σύλλογος Βεύης, σας προσκαλεί στις διήμερες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Βευιώτικα 2013» που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά, την Παρασκευή το Μουσικό Συγκρότημα "Τα Αηδόνια" και το Σάββατο το Μουσικό Συγκρότημα "Μακεδονικό Μεράκι".
Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους οι εξής Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος "Ακρίτες Κέλλης", το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου εργαζομένων Δ.Ε.Η, Φ.Σ.Φ "Ο Αριστοτέλης"(Κρητικό Τμήμα) και φυσικά τα χορευτικά του Συλλόγου μας.
Την δεύτερη και τελευταία μέρα θα εμφανιστούν: Πολιτιστικός Σύλλογος Άγρα, Πολιτιστικός Σύλλογος Τοιχιού Καστορίας.
Σας περιμένουμε όλους για διήμερο ξεφάντωμα στην Πανέμορφη Βεύη.

Με Τιμή
Το Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα...

Αυγουστιάτικο μουσικό αντάμωμα

Την Παρασκευή 02/08/2013 και ώρα 21:30, θα πραγματοποιηθεί  μια ξεχωριστή ελληνική μουσική βραδιά στο κέντρο "Χρυσοχοίδης" με την οργάνωση του Μορφωτικού και Αθλητικού Συλλόγου "Αστραπή" Μεσονησίου.

Μηνάς: μπουζούκι
Χρήστος Μακατσέλος: κιθάρα (έντεχνο-ρεμπέτικο τραγούδι)
Λένα Μακατσέλου: λαϊκό τραγούδι
Τάκης Σεβαστόπουλος: κλαρίνο (ποντιακά-παραδοσιακά).

Τιμή προσκλησης:10 ευρώ (πλήρες μενού).
Για κρατησεις:6980116248-6999800008.
Σας περιμένουμε όλους στο ιδιαίτερο αυγουστιάτικο αυτό μουσικό αντάμωμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Άγιο Γερμανό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, στις 17:15, σε αγροτοδασική έκταση, δύσβατης ορεινής περιοχής, στην θέση «Μπέλα Βόδα», στην Τ.Κ. Αγίου Γερμανού του δήμου Πρεσπών.
Με την έναρξη της πυρκαγιάς και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ. Φλώρινας καθώς και της Π.Υ. Καστοριάς, αποτελούμενες από 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
• Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
• Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα
πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
• Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
• Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Επίσης οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για τη οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ο σημαντικός ρόλος των Μ. Μ. Ε. της χώρας και της συνεργασίας μαζί τους, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία διάδοση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.







Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα!

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την… εισβολή της ζέστης που ξεκινά από σήμερα αλλά ευτυχώς θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι την Τετάρτη.
Η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας θα είναι η Τρίτη, όταν κυρίως στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, αλλά και σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.



Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα με πιο ζεστή μέρα την Τρίτη.
Ενδεικτικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας που θα σημειωθούν είναι οι παρακάτω:
Τη Δευτέρα (29/07) Ιόνιο έως 37, Ήπειρο, Δυτική Στερεά έως 38, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη (30/07) Ιόνιο έως 38, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς. Υπόλοιπα ηπειρωτικά έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Κυκλάδες 32-34, ανατολικό Αιγαίο έως 36, Κρήτη έως 35 και πιθανόν στα νότια έως 37 βαθμούς.
Τέλος, την Τετάρτη (31/07) αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο που μέχρι το βράδυ θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, οι βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά και βόρεια θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 7 μποφόρ.
Ο Αύγουστος θα μας έρθει με θερμοκρασίες μέχρι τους 37 βαθμούς, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις…
Τις ημέρες του καύσωνα, οι γιατροί συστήνουν να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη και η έκθεση στον ήλιο χωρίς καπέλο ή οτιδήποτε άλλο να καλύπτει το κεφάλι.
Τα ρούχα πρέπει να είναι λεπτά, ανοιχτόχρωμα, ευρύχωρα και βαμβακερά.
Πρέπει να καταναλώνονται πολλά υγρά, όχι όμως σακχαρούχα ή ανθρακούχα ποτά.

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενής σεισμική δόνηση το πρωί

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 2,7R σημειώθηκε στις 6:56’ σήμερα το πρωί, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλώρινας.
Το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα.
Δείτε το επίκεντρο:

Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στις τηλεθερμάνσεις Φλώρινας και Αμυνταίου;

Ως παράνομη έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τη χρηματοδότηση της προκαταβολής που δόθηκε για την κατασκευή των έργων της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και του Αμυνταίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Ηχώ».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που ήδη δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναμένεται πλέον η αντίδραση των εμπλεκόμενων φορέων προς κάθε κατεύθυνση για την ανατροπή της απόφασης.

Πηγή: εφημερίδα "Ηχώ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά από σήμερα η έρευνα για τη σεισμικότητα της Φλώρινας

Η πολυαναμενόμενη έρευνα για τη σεισμικότητα της Φλώρινας μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία, με τους επιστήμονες του Α.Π.Θ. να πιάνουν δουλειά. Λεπτομέρειες έδωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Θεόδωρος Τσάπανος.
Δείτε τις δηλώσεις του στο παρακάτω video:



Πηγή: εφημερίδα «Ηχώ»

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιτεκτονικές και εικαστικές προτάσεις για τη Φλώρινα (video)

Εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση αρχιτεκτονικών – εικαστικών προτάσεων της εθελοντικής ομάδας «ArchiTrace Florina».
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εθελοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο Ο.Ε.ΝΕ.Φ., στη διάρκεια του οποίου τρείς νέοι συμπολίτες μας Ευρωπαίοι, προσφέρουν στην πόλη μας ιδέες σχετικά με την ανάδειξη και διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
Μαζί τους, προσέφεραν και νέοι καλλιτέχνες της πόλης μας -και όχι μόνο-, δημιουργώντας πάνω σε αρχιτεκτονικές γραμμές, ζωγραφικά έργα. Πηγή έμπνευσης για την ομάδα αποτέλεσε η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Ο μεγάλος σκηνοθέτης δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα φανταστική πόλη, ο ποταμός της οποίας ήταν ένα είδος ορίου-συνόρου. Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της ομάδας ενώ παράλληλα εργάσθηκε πάνω στην φθορά των διατηρητέων κτηρίων και σε προτάσεις αναμόρφωσης-ανάδειξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι υποψήφιοι ελέω κρίσης δήλωσαν… πόλη αντί για σχολή

Την στροφή των πολλών υποψηφίων προς σχολές με γνώμονα την εντοπιότητα καταγράφουν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έβαλαν σε πρώτο πλάνο την αποφυγή του υψηλού κόστους σπουδών.
Κι ενώ σε άλλες εποχές θα επέλεγαν τη σχολή που πραγματικά επιθυμούσαν να φοιτήσουν φέτος προτίμησαν σχολές κοντά στην οικογενειακή εστία και αντικείμενο παραπλήσιο με αυτό που ζητούσαν.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» οι αναγκαστικές αυτές προτιμήσεις αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων, ενώ από τα στοιχεία προκύπτον σημαντικές διαφορές στη ζήτηση σχολών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά οι αλλαγές συνεχίζουν να επηρεάζονται από την αγορά και την προσφορά και ζήτηση για συγκεκριμένα επαγγέλματα διαμορφώνοντας βάσεις πολλών ταχυτήτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπάρχει γενικευμένη πτώση των βάσεων που ξεκινάει από 150 μόρια σε περιζήτητες σχολές χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες πτώσεις σε τμήματα με μικρότερη ζήτηση.
Ειδικότερα οι πληροφορίες για τις επιλογές των μαθητών διαμορφώνουν τον χάρτη ως εξής:
1ο Πεδίο: Η Νομική παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος σε αντίθεση με τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία υποχωρούν σημαντικά λόγω του παγώματος προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση.
2ο Πεδίο: Διαπιστώνεται εντυπωσιακή στροφή σε σχολές γεωτεχνολογικού τομέα (γεωπονία, αξιοποίηση φυσικών πόρων) εξαιτίας της αλλαγής οικονομικού μοντέλου, ενώ σχολές όπως Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας παρουσιάζουν άνοδο καθώς παρέχουν ευρύτητα επαγγελματικών διόδων.
3ο Πεδίο: Η Ιατρική παραμένει η νούμερο 1 σχολή παρά την ανεργία των νέων γιατρών.
4ο Πεδίο: Τα τμήματα Πληροφορικής εδραιώνουν τη θέση τους έναντι εκείνα των Πολιτικών Μηχανικών τα οποία έχουν κατακρυμνιστεί στην κυριολεξία.
5ο Πεδίο: Αυξάνονται εκείνοι που κατευθύνθηκαν στα τμήματα Λογιστικής για λόγους αυτονόητους

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΛΤΑ

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιωαννίνων μεταφέρεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, μετά από απόφαση της κεντρικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών.
Η απόφαση προβλέπει την κατάργηση μιας σειράς διευθύνσεων –μεταξύ αυτών των διευθύνσεων Δυτικής Μακεδονίας, Πέλλας και Ημαθίας- και 80 γραφείων, τα οποία πλέον θα υπάγονται στα Γιάννενα.



«Τα ΕΛΤΑ μέχρι το προηγούμενο έτος ήταν κερδοφόρα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του ’13 υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξεως των 8-9 εκ. ευρώ. Σε αυτή τη λογική και σύμφωνα με συλλογική σύμβαση που υπεγράφη προ δύο μηνών μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων αποφασίστηκε και το κλείσιμο αυτών των γραφείων» δηλώνει ο Γρηγόρης Γκουρτζιούμης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δυτικής Μακεδονίας, Πέλλας και Ημαθίας.
Από τις μετακινήσεις αυτές και το κλείσιμο των γραφείων δεν θίγεται καμία θέση εργασίας δήλωσε ο κ. Γκουρτζιούμης, πρόσθεσε, όμως πως η περιοχή υποβαθμίζεται, στο πλαίσιο μιας τακτικής που ακολουθείται για συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών των ταχυδρομείων και πώλησή τους στη συνέχεια.
«Το σύνολο των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ είναι 7500 χιλιάδες σε ένα πανελλαδικό δίκτυο που εξυπηρετούμε και το τελευταίο ακριτικό χωριό σε καθημερινή βάση» τονίζει ο κ. Γκουρτζιούμης.

Σωκράτης Μουτίδης
www.kozani.tv

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση χειροποίητων από το Σύλλογο Γυναικών του Αγίου Παντελεήμονα

Τριήμερα έκθεση χειροποίητων δημιουργιών διοργάνωσαν οι γυναίκες του Αγίου Παντελεήμονα, στο Κέντρο Νεότητας της τοπικής κοινότητας. Η έκθεση συγκέντρωσε τα βλέμματα των επισκεπτών και ολοκληρώθηκε το Σάββατο.



Πηγή: εφημερίδα «Ηχώ»

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Αξέχαστη βραδιά στο Φιλώτα με Περίδη, Ζαμάνη και Los Mujeros (video)

Ο Ορφέας Περίδης, η Ματούλα Ζαμάνη και οι Los Mujeros χάρισαν μια αξέχαστη βραδιά στους χιλιάδες των θεατών που παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Λόφου, στην Τ.Κ. Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου.



Το Φεστιβάλ που διοργανώνει ο ΜΠΣ Φιλώτας στην όμορφη τοποθεσία λίγο έξω από τον οικισμό, ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου, με την εμφάνιση των Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, Γεωργία Νταγάκη, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Σοφία Γεωργαντζή και το Party λήξης του φεστιβάλ που θα ακολουθήσει μετά τις συναυλίες, στην κεντρική πλατεία του Φιλώτα με τους Klazoo.

Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι «Πρέσπες» τιμούν τη Μελίνα Μερκούρη

Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» συμπληρώνουν φέτος 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον Πολιτισμό, στα σύνορα, στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου.
Ο θεσμός έχει πάρει σαφείς Εθνικές και Ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.
Πρόσωπο που ενώνει τους Έλληνες ως μνήμη αλλά και ως κληρονομιά και διεκδίκηση πολιτισμού.
Οι ΠΡΕΣΠΕΣ με τη συνεργασία του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ετοίμασαν μια μεγάλη παραγωγή που έχει τίτλο «ΜΕΛΙΝΑ: ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ».
Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στις 24 Αυγούστου.
Αλλά για λόγους συμβολικούς για πρώτη φορά η ίδια παράσταση θα ανέβει στο Ηρώδειο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Μήνες τώρα οργανώνεται αυτή η παραγωγή την οποία θα στελεχώσουν διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες:
ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΦΝΗ ΤΖΑΦΕΡΗ, ηθοποιοί και χορευτές στο θεατρικό πρώτο μέρος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΙΑ και πολυμελής ορχήστρα στο μουσικό δεύτερο μέρος.

Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες από τους κατεστραμμένους από τη μεγάλη φωτιά χώρους του ΑΗΣ Μελίτης (video)



Δείτε το βίντεο του kozan.gr με εικόνες από τους κατεστραμμένους – από τη μεγάλη φωτιά – χώρους στον ΑΗΣ Μελίτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποντιακό συναπάντεμα στην Κολχική (video)

Για 10η χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Κολχική το Ποντιακό και Πολιτιστικό Συναπάντεμα, από τον τοπικό Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύτες».
Τάκης Σεβαστόπουλος στο κλαρίνο, Μπάμπης Ξανθόπουλος και Γιώργος Παντοφλίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Χρήστος Ξανθόπουλος στο τραγούδι και άλλοι καλλιτέχνες στα πλήκτρα και στο νταούλι, κράτησαν αμείωτο το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάζεται η έκθεση της ομάδας εθελοντών του Ο.Ε.ΝΕ.Φ. «ArchiTrace Florina»

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, από τις 3 Ιουνίου έως και τις 3 Αυγούστου, πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό εθελοντικό πρόγραμμα “ArchiTrace Florina” στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» Δράση 2 του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Στην διάρκεια του προγράμματος, τρείς νέοι συμπολίτες μας Ευρωπαίοι, προσφέρουν στην πόλη μας ιδέες σχετικά με την ανάδειξη και διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
Μαζί τους, προσέφεραν και νέοι καλλιτέχνες της πόλης μας -και όχι μόνο-, δημιουργώντας πάνω σε αρχιτεκτονικές γραμμές, ζωγραφικά έργα. Πηγή έμπνευσης για την ομάδα αποτέλεσε η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Ο μεγάλος σκηνοθέτης δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα φανταστική πόλη, ο ποταμός της οποίας ήταν ένα είδος ορίου-συνόρου. Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της ομάδας ενώ παράλληλα εργάσθηκε πάνω στην φθορά των διατηρητέων κτηρίων και σε προτάσεις αναμόρφωσης-ανάδειξης.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αλλά και μίας γενικότερης συλλογικής προσπάθειας ανάδειξης του τόπου μας, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνια της έκθεσης μας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου και ώρα 20:00 το βράδυ.

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας
Οι Νέοι μπροστά!

Διαβάστε περισσότερα...

Πυρκαγιά σε αχυρώνα στην Α. Καλλινίκη

Στις 19:30 χθες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε αχυρώνα, στην Τ.Κ. Άνω Καλλινίκης στη Φλώρινα.
Στο συμβάν επενέβησαν 7 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 3 οχήματα.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Για το ανωτέρω περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Φλώρινας

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην Κρυσταλλοπηγή, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, 18χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκε στην κατοχή του μικροποσότητα κάνναβης, η οποία και κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις για μεταφορά λαθρομετανάστη στην Κρυσταλλοπηγή

Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευή στην Κρυσταλλοπηγή, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας 40 και 44 χρονών, για παράνομη μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη.
Συγκεκριμένα από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος ιδιοκτήτης και οδηγός, από κοινού με τον 44χρονο, μετέφεραν 25χρονο ομοεθνή τους μη νόμιμο μετανάστη, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Διαβάστε περισσότερα...

«Δράση και απόδραση, συνεργασία χωρίς σύνορα»

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών μέλη του σωματείου η ΑΓΑΠΗ, φίλοι Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κύπρου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Φλώρινας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» Ανταλλαγές Νέων, του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Οι δύο ομάδες από Ελλάδα και Κύπρο, επισκέφθηκαν αρχικά το Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος» και ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια και τυποποίηση φασολιών ως βασικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης της περιοχής των Πρεσπών.
Οδεύοντας, στη συνέχεια, ανάμεσα σε δύο από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης, τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα, τη σκυτάλη ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης, με ξενάγηση καθ’ οδόν, ενημέρωση στο Κέντρο Πύλης για τα πουλιά, τα ψάρια και την αλιεία στην Πρέσπα, αλλά και την καθιερωμένη πλέον παρατήρηση πουλιών.
Σπιτικές πίτες και γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι από τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης, ξεκούρασαν για λίγο τους επισκέπτες, οι οποίοι συνέχισαν μετά την περιήγησή τους στη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου αλλά και στο παραδοσιακό χωριό Ψαράδες.
Επόμενος σταθμός η βιβλιοθήκη Λαιμού όπου συνδύασαν γαλάζιο, πράσινο και λευκό χρώμα αποτυπώνοντας τις λίμνες, τα νούφαρα και τους πελεκάνους που συνάντησαν στο δρόμο τους….
Τέλος στο κτήμα φασολιού, της οικογένειας Φρεσκάκη, μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Φλώρινας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά της καλλιέργειας φασολιού στην Πρέσπα και βιωματικά να συμμετάσχουν σε γεωργικές δραστηριότητες, όπως το πότισμα και το τσάπισμα των φασολιών.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις τοπικές ΜΚΟ, Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και Εταιρία Προστασίας Πρεσπών που συμμετείχαν στην εκδήλωση παραχωρώντας έντυπο υλικό, καθώς και το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλη Τσέπα, για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Τριανταφυλλιά Γκώγκου
υπεύθυνη λειτουργίας κέντρων πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η Φλώρινα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα (video)

Τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα γιορτάζει σήμερα η πόλη της Φλώρινας. Χθες, παρουσία των φορέων και πλήθους πιστών, έγινε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιερής εικόνας του Αγίου.


Διαβάστε περισσότερα...