Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η πορεία του καιρού τις πρώτες μέρες του Ιούνη στη Δ. Μακεδονία


Διαβάστε περισσότερα...

Φεύγει από τη Φλώρινα η 9η Ταξιαρχία με απόφαση του ΚΥΣΕΑ

Ο Σ.Ε.Α.Ν. Φλωρίνης θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Φλώρινας ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Α. Σαμαρά, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, εγκρίθηκε μία σειρά προγραμμάτων που αφορούν σε ανταλλακτικά και την τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.
Στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων, στο Στρατό Ξηράς:

Καταργούνται
• τα Στρατηγεία των Α' και Β' Σωμάτων. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες.
• Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής σε δυνάμεις άμυνας, δυνάμεις αντίδρασης και δυνάμεις ασφαλείας.
• Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης.
• Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
• Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.
• Καταργείται η 70ή Στρατιωτική Διοίκηση που έχει έδρα την Αθήνα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.
• Καταργείται η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης, η οποία έχει έδρα την Κοζάνη και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (από τη Φλώρινα).
• Καταργείται η 97η Στρατιωτική Διοίκηση που έχει έδρα τη Χαλκίδα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού.
• Μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη η Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) – που σήμερα έχει έδρα τη Λαμία – και στην έδρα της παραμένουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και μονάδες διοικητικής μέριμνας.
• Μεταπίπτει σε Σύνταγμα η 10η Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει έδρα τις Σέρρες.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, όπου καταργείται κάποια μονάδα, στο ίδιο στρατόπεδο παραμένει κάποια άλλη στρατιωτική μονάδα ή σχηματισμός, έστω και αν έχει μεταφερ-θεί από άλλο σημείο της χώρας. Το μόνο στρατόπεδο που εκκενώνεται εντελώς είναι το στρατόπεδο «ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» στη Φλώρινα.
Το παραπάνω γεγονός είναι τουλάχιστον άδικο για την περιοχή μας. Για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε στενή συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και με κάθε προσφερόμενο παράγοντα θεσμικό ή εξωθεσμικό.
Πολλές φορές το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις ή τυμπανοκρουσίες, αλλά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πολλά καλά συντονισμένες ενέργειες.

Για το διοικητικό συμβούλιο
του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φλωρίνης

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Θεοδώρου

Ο γενικός γραμματέας
Σταύρος Τυρπένου

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ανδρέας, ο γηραιότερος αρκούδος του κόσμου δεν ζει πια

Το πρωί της 24ης Μαΐου 2013 βρέθηκε νεκρός στη φωλιά του, ο Ανδρέας, μία από τις αρκούδες του Καταφυγίου της Αρκούδας που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Ο Ανδρέας αποτελεί μια αρκούδα σύμβολο για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ καθώς είναι το πρώτο αρσενικό που κατοίκησε το Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το 1993. Φέτος έκλεισε τα 50 και ήταν και ο πιο γηραιός κάτοικος του Καταφυγίου καθώς και όλων των Καταφυγίων Άγριας Ζωής του κόσμου.
Αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμο ενώ από το 1993 μέχρι σήμερα τον υιοθέτησαν περίπου 300 πολίτες και υποστήριξαν έτσι την προσπάθεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να τον κρατήσει στη ζωή με επάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και εντατική κτηνιατρική παρακολούθηση.
Αποτέλεσε έμπνευση για λούτρινο παιχνίδι και για παιδικό βιβλίο.
Ο Ανδρέας εδώ και περίπου 10 χρόνια απολάμβανε δικό του διαμέρισμα στη δασική έκταση του Καταφυγίου στο Νυμφαίο προκειμένου να μην ενοχλείται ούτε από τις άλλες αρκούδες αλλά και από τους επισκέπτες.
Ο Ανδρέας ήταν μια από τις τελευταίες ζωντανές αρκούδες χορεύτριες που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο Αρκούδας καθώς το βάναυσο έθιμο έληξε στη χώρα μας με την επιτυχή δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το 1997.
Σήμερα στο Καταφύγιο Αρκούδας ζουν συνολικά 10 αρκούδες που προέρχονται από αιχμαλωσία, χορεύτριες, ορφανές και ζωολογικούς κήπους.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί ευαισθητοποιημένους πολίτες και εταιρίες να συνδράμουν στο απαιτητικό έργο της ασφαλούς φιλοξενίας και εντατικής περίθαλψης των αρκούδων στο Καταφύγιο που λειτουργεί στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Site του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: http://www.arcturos.gr/eshop/eshop.php?idsub=20

Η ιστορία του Ανδρέα
Ο Ανδρέας κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Έφτασε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υποσιτισμένος, φοβισμένος και σε άθλια φυσική κατάσταση. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, είχε αλυσίδα περασμένη με δυο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση. Έζησε όλη του τη ζωή σε αιχμαλωσία. Στον Κτηνιατρικό Σταθμό του έγιναν τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτισμός. Τον Μάιο του 1993 του αφαιρέθηκαν όλα τα χαλασμένα δόντια. Ακόμη, υποβλήθηκε σε επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια.
Ο Ανδρέας ήταν ήρεμος και φιλικός αρκούδος. Το τρίχωμά του είχε αποκατασταθεί παρόλο που είχε γκριζάρει, όχι όμως και η όρασή του. Το βάρος του τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 150 kg.
Για να μην τον ενοχλούν οι άλλες αρκούδες ο Ανδρέας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε δικό του περιφραγμένο χώρο στο Καταφύγιο όπου άφηνε ακόμη και γάτες να μπαίνουν μέσα, να φωλιάζουν στο τρίχωμά του και να κοιμούνται μαζί του.
Ιδιαίτερα κοινωνικός ο παππούς Ανδρέας, απολάμβανε τις σύντομες επισκέψεις από το προσωπικό και τους εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Αντιλαμβανόταν την παρουσία τους μέσω της πιο ισχυρής αίσθησης των αρκούδων, αυτήν της όσφρησης, μια και οι άλλες αισθήσεις του έχουν εξασθενήσει και τους πλησίαζε με αργά βήματα, αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό!
Συχνά οι φροντιστές του Καταφυγίου τον τάιζαν μέλι με κουταλάκι και του άρεσε πολύ.
Έφτασε σε μεγάλη ηλικία, 50 ετών, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο -που υπολογίζεται στα 25-30 έτη για τις αρκούδες.
Είναι αρκούδα θρύλος, καθώς καμιά άλλη αρκούδα στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτή την ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας για την απώλεια του Δημήτρη Σικαβίτσα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 31-5-2013, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του τ. Δικηγόρου και μέλους του Συλλόγου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΣΙΚΑΒΙΤΣΑ και αποφάσισε ομόφωνα:
1.Να εκφρασθούν τα θερμά συλλυπητήρια του Σώματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στη νεκρώσιμη ακολουθία.
3. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του.
4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Π. Στεφανίδης
Ο Γεν. Γραμματέας
Αλέξανδρος Ν. Σιάμκουρης

Διαβάστε περισσότερα...

Εδώ Φλώρινα: Πράσινη ναι, Ανάπτυξη όχι!

της Ντέπυς Αβραμίδου

Όποτε μου προτείνουν ένα ταξίδι αναψυχής με φυσιολατρικό-περιηγητικό χαρακτήρα σε κάποιον ορεινό προορισμό, η απάντησή μου είναι σταθερά πως δύσκολα θα με καλύψει κάποιο μέρος παραπάνω από… το σπίτι μου! Το να μεγαλώνεις στη Φλώρινα ή, πιο συγκεκριμένα, στη Φλώρινα της δεκαετίας του ΄80, μεταφράζεται σε άπειρες ώρες παιχνιδιού και δραστηριοτήτων άρρηκτα συνυφασμένων με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Ελλείψει λοιπών εναλλακτικών επιλογών (χαρακτηριστικό γνώρισμα μίας ακριτικής και γεωγραφικά απομονωμένης περιοχής), όπως ένα κολυμβητήριο, μία σχολή μπαλέτου ή μία γυμναστική ομάδα (πλην μεμονωμένων, σποραδικών και ως επί το πλείστον πρόχειρων προσπαθειών), οι εξωσχολικές δραστηριότητες περιλάμβαναν πολύ ποδήλατο και πεζοπορία, καθώς και ορειβασία στα πολλά μονοπάτια των βουνών που περικλείουν την πόλη. Όλα αυτά βεβαίως από μία ηλικία και μετά, καθώς για παιδιά προσχολικής ή νηπιακής ηλικίας δεν υπήρχε τίποτα ως αναψυχή, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.
Η πάροδος των επόμενων τριάντα ετών άλλαξε αρκετά την εικόνα της πόλης. Απουσιάζοντας από αυτήν τουλάχιστον για τα μισά από αυτά και επιστρέφοντας πλέον ως μαμά με μικρά παιδιά, συνειδητοποίησα έντρομη πως οι διέξοδοι εκτόνωσης για αυτά παρέμεναν εξαιρετικά περιορισμένες και οι όποιες απόπειρες δημιουργίας χώρων αναψυχής είχαν λάβει χώρα ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ημιτελείς και ανοργάνωτες. Σε μία πόλη όπου το πράσινο κυριαρχεί και οι δυνατότητες που προσφέρονται για αθλοπαιδιές στη φύση είναι άπειρες εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα σωστά οργανωμένο πάρκο, ένα περιφραγμένο αλσύλλιο, ή έστω μία αξιοπρεπής και με ικανή χωρητικότητα παιδική χαρά! Τρανταχτό παράδειγμα το παλιό γήπεδο στο κέντρο της Φλώρινας, το οποίο στα πλαίσια της ανάπλασης μετατράπηκε σε ένα πάρκο με πολύ τσιμέντο και μία παιδική χαρά με 2 (!) κούνιες και μία τσουλήθρα που μετατρέπεται σε ψησταριά barbeque με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου! Ο ζωολογικός κήπος, ο οποίος εδρεύει σε μία από τις γραφικότερες τοποθεσίες της Φλώρινας και μου έχει προσφέρει τις ωραιότερες αναμνήσεις ως παιδί, είναι κλειστός εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με την τεράστια έκταση που καταλαμβάνει να είναι παντελώς ρημαγμένη και αναξιοποίητη. Μία ματιά στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει δημιουργεί αυτόματα την εύλογη απορία: που και με ποια κριτήρια διατίθενται τα κονδύλια των διαφόρων προγραμμάτων στήριξης και ανάπτυξης; Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η προ διετίας δημιουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο όμως είναι ανοικτό προς όλους τους πολίτες μόνο μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς.
Είναι δεδομένο πως η οικονομική κρίση αποτρέπει τη δημιουργία νέων έργων, παρά ταύτα, ο κακός σχεδιασμός δεν είναι σημάδι των καιρών, αλλά δυστυχώς προϋπήρχε. Εξαιτίας αυτού, η Φλώρινα δεν αναδεικνύει ούτε στο ελάχιστο τα φυσικά πλεονεκτήματά της. Είναι πολύ, πολύ κρίμα να διαθέτεις τις καλύτερες προϋποθέσεις και να λείπουν οι καλές προθέσεις!
Till the next time…

* Η Ντέπυ Αβραμίδου ζει στη Φλώρινα και είναι αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός με ειδικότητα στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό έργων υποδομής.

Πηγή: protagon.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μελέτες για συστήματα τηλεθέρμανσης από βιομάζα

Στο 25% του κόστους θέρμανσης με καυστήρες πετρελαίου ανέρχεται το κόστος της τηλεθέρμανσης παρέχοντας μεγάλα περιθώρια οικονομίας στους καταναλωτές και τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι οι “καμινάδες” των σπιτιών κλείνουν και η μόνη καύση γίνεται στις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αν, μάλιστα, συνοπολογίσει κανείς και τα οφέλη από την ενσωμάτωση μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, το κέρδος είναι πολλαπλάσιο.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, το ΕΚΕΤΑ/ ΙΔΕΠ εκπονεί τρεις μελέτες για τη δημιουργία ισάριθμων μονάδων τηλεθέρμανσης από βιομάζα στην Κοζάνη, το Ξινό Νερό της Φλώρινας και την Πτολεμαϊδα.
“Η μελέτη για την Κοζάνη αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας για την κάλυψη τμήματος του ενεργειακού φόρτου της πόλης. Για το Ξινό Νερό εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μικρών μονάδων που θα λειτουργούν με δασικά και αγροτικά υπολείμματα ενώ για την περίπτωση της Πτολεμαϊδας, σχεδιάζεται η εφαρμογή μιας τεχνολογίας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα “συμπληρώνει” το υπάρχον σύστημα τηλεθέρμανσης” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο μηχανολόγος μηχανικός του ΕΚΕΤΑ, Νίκος Μαργαρίτης, με αφορμή ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα στη Φλώρινα.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το έργο του ΕΚΕΤΑ αφορά το ερευνητικό κομμάτι της διαδικασίας καθώς η αρμοδιότητα για την υλοποίηση κάθε σχετικού εγχειρήματος ανήκει στην αυτοδιοίκηση, με χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσω των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. “Τα έργα τηλεθέρμανσης είναι συνήθως ακριβά καθώς η κατασκευή τους κοστίζει, όμως το κόστος μειώνεται όταν ενσωματώνονται σε υπάρχοντα δίκτυα όπως αυτά της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.
Αποτελούν δε έργα κοινής ωφέλειας, με περιβαλλοντικά οφέλη και μεγάλα περιθώρια οικονομίας σε καύσιμη ύλη, δεδομένου ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βιομάζας από αγροτικά και δασικά υπολείμματα” προσθέτει.

Η ημερίδα στη Φλώρινα
Χθες πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα σχετική ημερίδα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
Ήταν η τρίτη σε σειρά τεσσάρων ημερίδων που οργανώνεται από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στα πλαίσια του έργου «BioEnArea – Βελτιώνοντας τις περιφερειακές πολιτικές για την βιοενέργεια και την εδαφική ανάπτυξη»
Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στο έργο BioEnArea που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και οι ενότητές της αναφέρονταν στα υφιστάμενα δίκτυα τηλεθέρμανσης και στη δυνατότητα χρήσης βιομάζας, στην παραγωγή βιοαερίου και στην ανάπτυξη Cluster βιοενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Αμύνταιο από την Conergy

Νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, συνολικής ισχύος 500 kWp, ολοκλήρωσε η Conergy Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία Solar Element, στη Φλώρινα.
Το έργο, που έχει ήδη συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρισμού, βρίσκεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας, σε μία έκταση 15.000 m2. Ο συνολικός εξοπλισμός περιλαμβάνει 1.994 Φ/Β γεννήτριες Conergy σειράς P και 31 μετατροπείς Conergy IPG.
Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να παράγει 740.000 kWh/έτος, δηλαδή όση ενέργεια θα κατανάλωναν ετησίως περίπου 210 νοικοκυριά, ενώ παράλληλα εξοικονομεί την εκπομπή στην ατμόσφαιρα περίπου 377 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
«Σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με προβλήματα που επεκτείνονται και επηρεάζουν αναμφισβήτητα ολόκληρο τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, εμείς στην Conergy, αποδεικνύουμε ότι συνεχίζουμε με συνέπεια και αισιοδοξία να βρισκόμαστε κοντά στον πελάτη, έχοντας συνοδοιπόρους έμπιστους και αξιόπιστους συνεργάτες, όπως η Solar Element», δήλωσε ο πρόεδρος της Conergy Ελλάδος Δρ. Στέφανος Μελισσόπουλος, αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Solar Element.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (http://www.mindev.gov.gr/?p=11012) το Υπουργείο προχωρά σε μεταφορά πόρων ύψους 74,6 εκατ. € που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση παρέχεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων ύψους 56 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 0,6 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Οι πόροι θα εξευρεθούν με μεταφορά από άλλες δράσεις των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μετά από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο β’ εξάμηνο του 2013. Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΚΑ – το οποίο έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – προκειμένου να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής, να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων».
Έστω και καθυστερημένα, η ηγεσία του Υπουργείου μπαίνει στη διαδικασία να πράξει το αυτονόητο. Μετά και την απάντηση (http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8043736.pdf) που λάβαμε στη σχετική ερώτηση (http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8014719.pdf) που καταθέσαμε ήδη από τις 27-3-2013 θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα, δεδομένου ότι για τους πολίτες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών τους, λόγω του πολύμηνου χειμώνα, παραμένει ανάγκη ζωτικής σημασίας.
Περιμένουμε να δούμε αν η παρούσα εξαγγελία του Υπουργείου θα μείνει ένα ακόμη «ευχολόγιο» στα πλαίσια του κυβερνητικού επικοινωνιακού σχεδιασμού, ή θα υλοποιηθεί άμεσα προκειμένου να ικανοποιήσει –έστω και στοιχειωδώς- τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Ε.Κ.Μ.
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (Καστοριάς)
Αθανάσιος Γερμανίδης (Φλώρινας)
Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης)
Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α’ Θεσσαλονίκης)
Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών)

Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά σήμερα το «Παιχνιδαγωγείο ΙΙ»

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συνεχίζει οργανώνει για δεύτερη χρονιά το Παιχνιδαγωγείο, μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού.
Σκοπός μας είναι να ωθήσουμε τη συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητά τους και να τα ωθήσουμε σε υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας.
Το «Παιχνιδαγωγείο II: Από την Ιδέα στην Έκφραση» αποτελεί συνέχεια της περσινής πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης. Πέρυσι καλέσαμε τα παιδιά να γίνουν παραμυθάδες, καλλιτέχνες και κυνηγοί του κρυμμένου θησαυρού. Φέτος προσκαλούμε τα παιδιά να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του θεάτρου με παιγνιώδη τρόπο, να συνεχίσουν το καλλιτεχνικό τους έργο και να μας το παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση και τέλος, να παίξουν και σε έναν παραμυθένιο κόσμο!

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013
«Μικροί θεατρίνοι εν δράσει»
Καλούμε τους μικρούς μας φίλους να μάθουν την τέχνη του θεάτρου μέσα από ευχάριστα θεατρικά παιχνίδια. Μια δραστηριότητα ιδιαίτερα ελκυστική και δημιουργική, που χαίρει της αποδοχής μικρών και μεγάλων.
Ώρα: 6μμ
Χώρος: Café Οδός Ονείρων
Διεύθυνση: Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 66

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013
«Bazaar βιβλίου και παιδικών δημιουργιών»
Οι μαθητές δημοτικών σχολείων του Δ. Φλώρινας ως μικροί καλλιτέχνες, εκθέτουν και πωλούν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους, που έφτιαξαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ή/και τους γονείς τους. Ποιο σχολείο κερδίζει τις εντυπώσεις; Την εκδήλωση πλαισιώνει έκθεση παιδικού βιβλίου.
Ώρα: 6μμ
Χώρος: Ποτάμι, περιοχή Βαρόσι- 3ο Γυμνάσιο

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
«Όταν τα παραμύθια ζωντανεύουν»
Τα παραμύθια ζωντανεύουν και τα παιδιά – πρωταγωνιστές προσπαθούν να σώσουν τους αγαπημένους τους ήρωες παίζοντας! Ένα παιχνίδι δράσης, που απαιτεί συγκέντρωση, εγρήγορση και συνεργασία.
Ώρα: 6μμ
Χώρος: Νέο Πάρκο

Σε όλες τις εκδηλώσεις η Είσοδος Ελεύθερη

Ελάτε να μάθουμε, να φτιάξουμε, να παίξουμε!!!

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας

Οι Νέοι σε δράση!

Διαβάστε περισσότερα...

Από την επίσκεψη Φούχτελ στο Αμύνταιο

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη στο Αμύνταιο του Υφυπουργού Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόαχιμ Φούχτελ, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.
Το ρεπορτάζ είναι του Θανάση Γεωργούλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο συμπλήρωσης μηχανογραφικού

Ο Σύλλογος Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας προσκαλεί μαθητές και γονείς στο σεμινάριο που διοργανώνει με θέμα τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο πολιτιστικό κέντρο Φλώρινας.
Διαβάστε περισσότερα...

Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στο Αμύνταιο

Για κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε ΙΧΕ αυτοκίνητο, στην περιοχή των Νέων Κοιμητηρίων, στο δήμο Αμυνταίου, κλήθηκε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στο συμβάν επενέβησαν 3 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 1 όχημα. Από την πυρκαγιά κάηκε ολοσχερώς το ΙΧΕ αυτοκίνητο.
Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τον Ευάγγελο Ζαρκάδα

Πρώτη Συνάντηση αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο 6ο Δημοτικό Σχολείο (πρώην 1ο Πειραματικό)

Θα δουλέψουμε πάνω στο σύστημα limon-release χρησιμοποιώντας την αναπνοή, το πάτωμα, στηρίξεις, μοχλούς και δυνάμεις για την ελαχιστοποίηση της μυϊκής δύναμης και έντασης. Το σεμινάριο θα εξελίσσεται μέσα από χορευτικές ασκήσεις (τεχνικής και ενδυνάμωσης) που θα αποτελούν εξ’ ολοκλήρου ή τμηματικά, στην ίδια μορφή ή πιο εξελιγμένη, μέρος τελικής χορογραφίας

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Απόφοιτος της ανώτερης επαγγελματικής σχολής κλασσικού και σύγχρονου χορού της Νίκης Κονταξάκη. Σεμινάρια σύγχρονου χορού με τους, Αθανασία Κανελλοπούλου, Στέφανο Μπιζά, Yossi, Ted Stofer, Inaki Aspiloga, Jozef Frucek. 5ετής εκπαίδευση σε συστήματα παραδοσιακών κινέζικων πολεμικών τεχνών kunf fu (wing chung, whun kuen). Διετής εκπαίδευση capoeira. Ελεύθερα και σεμιναριακά μαθήματα αφρικάνικου, αργεντίνικου χορού, yoga.
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Δημήτρης Παπαϊωάννου («2», «Μέσα»), Αποστολία Παπαδαμάκη («Θυμήσου εκείνα τα χρόνια», Εθνική Λυρική σκηνή), Έφη Καρακώστα («Αλτσίνα», Φεστιβάλ Αθηνών – Ηρώδειο, Εθνική Λυρική σκηνή), Aletta Collins («Κάρμεν», Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών, Ηρώδειο), Δημήτρης Παπάζογλου - Κώστας Τσιάνος («Βιολιστής στη στέγη», Φεστιβάλ Αθηνών – Ηρώδειο και Θέατρο Βεάκη), Hellenic Dance company («Splinter in the flesh» με χορογράφο τη Αθηνά Βάχλα).
Όπως επίσης σε διάφορες παραγωγές με τους Weddy Gibins, Devi Reddy Viscwachandann, ομάδα R.A.D., Νατάσσας Παπαμιχαήλ, Γαβριέλας Ανυφαντάκη, Ρεγγίνας Αλεξοπούλου, Μαρίνας Μαυραγάννη, Αποστολία Παπαδαμάκη, Πατρίσια Απέργη, Μάρω Γρηγορίου, Σοφία Σπυράτου, Νατάσσα Ζούκα.

Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία και χορευτική παράσταση από τους Pink Soul και την χορευτική ομάδα Latin του ΦΣΦΑ

Οι Pink Soul και η χορευτική ομάδα Latin του ΦΣΦΑ σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου στις 8,30 το βράδυ στην σκηνή θεάτρου του Αριστοτέλη, στη Φλώρινα, σε μια μοναδική παράσταση. Soul, blues, latin, jazz ηχοχρώματα και χοροί.

Λάζου Αργύρης, Πιάνο - Ηλεκτρικό Πιάνο
Gregorian Leon, Κοντραμπάσο - Ακουστικό Μπάσο
Γιώσης Ζόραν, Κρουστά
Βαλταδώρος Νίκος,Τρομπέτα
Θαλλασσινού Μαρία - Ελένη, Φωνητικά
Βαμβακούσης Νεκτάριος, Φωνητικά

Προσκλήσεις θα βρείτε:
1. Στην Γραμματεία του ΦΣΦΑ, τ. 23850 22754
2. Στο κατάστημα ΗΧΟΣ – Πασχαλίδης
3. Café Goose
4. Βιβλιοπωλείο "Η ΓΩΝΙΑ"

https://www.facebook.com/pinksoulmusicband

http://www.pinksoulmusicband.blogspot.com

Συνδρομή εισόδου: 5 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ο εκλογικός κατάλογος για την εκλογή προέδρου του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στην επικύρωση του εκλογικού καταλόγου των εκλογών της 18ης Ιουνίου 2013 για την ανάδειξη Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη διετία 2013 – 2015.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε (28-5-2013) τους πίνακες των εν δυνάμει ωφελουμένων να συμμετέχουν στη δράση voucher στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας, που συγχρηματοδοτείται μέσω του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 20007-2013» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πίνακες των εν δυνάμει ωφελουμένων δίνονται στη δημοσιότητα, βάσει της με αρ. Α3/Σ13/2013 Απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, οι οποίοι δεν θα ενημερωθούν με άλλο τρόπο εγγράφως ή ατομικά.

Οι πίνακες αυτοί καταρτίστηκαν μετά των έλεγχο των δικαιολογητικών, όσων υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στη δράση, σύμφωνα με το κεφ. 2.4 παρ Β της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και περιλαμβάνουν κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης ανά Διοικητική Περιφέρεια και Ομάδα Ωφελουμένων [τεχνίτες και διπλωματούχοι μηχανικοί], όλους τους υποψηφίους, των οποίων τα δικαιολογητικά πληρούν τους όρους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν με δική τους φροντίδα και επιμέλεια να λάβουν γνώση των πινάκων αυτών, μέσω της παρούσας Ανακοίνωσης και ειδικότερα ενημερώνονται για τα παρακάτω:

• Οι υποψήφιοι που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες που ακολουθούν απορρίπτονται και δεν θα συμπεριληφθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, επειδή είτε δεν υπέβαλαν δικαιολογητικά ή αυτά παραλήφθηκαν εκπρόθεσμα, είτε κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα δικαιολογητικά ήταν ελλειπή ή μη ευανάγνωστα και δυσδιάκριτα και δεν προέκυπταν με σαφήνεια και καθαρότητα τα δηλωθέντα στοιχεία.
• Όσοι απορρίπτονται δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης, δηλαδή έως και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013. Κάθε ένσταση πρέπει να αναφέρει και να τεκμηριώνει με σαφήνεια τους λόγους υποβολής της και να κατατίθεται εντός σφραγισμένου φακέλου από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο στο Γραφείο Υποδοχής του ΤΕΕ, ή να αποστέλλεται με συστημένη αποστολή (με σφραγίδα ημερομηνίας αποστολής ταχυδρομείου) στη δ/νση: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γραφείο Υποδοχής Voucher, Νίκης 4, 105 36 Αθήνα, 1ος όροφος. Ο φάκελος θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «για την «Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων της δράσης Voucher». Οι ενστάσεις θα εξετασθούν από την Επιτροπή Ενστάσεων του ΤΕΕ, που έχει ορισθεί με απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ και θα εγκριθούν από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ.

Ο οριστικός πίνακας των ωφελουμένων, ο οποίος μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό πίνακα των εν δυνάμει ωφελουμένων, θα προκύψει ΜΕΤΑ το πέρας της υποβολής των ενστάσεων (μέχρι και 11 Ιουνίου 2013), την εκδίκασή τους και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ΚΕΚ που θα παρέχουν τις υπηρεσίες κατάρτισης στους ανέργους (μέχρι και 21 Ιουνίου 2013). ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013.
Η ημερομηνία έναρξης και οι λεπτομέρειες χορήγησης των επιταγών κατάρτισης (voucher) στους ωφελούμενους που θα προκύψουν από το τελικό και οριστικό μητρώο ωφελουμένων, θα ανακοινωθεί από το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας μετά τις 21 Ιουνίου 2013.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Κακάλης

Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 6,1 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 6.408 παραγωγούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Φλώρινας.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, αμπέλια και πατάτες, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδες για το σχέδιο διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν Ημερίδες Ενημέρωσης αναφορικά με τη Διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν:
στα Γρεβενά: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013
στην Καστοριά: Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013
και στη Φλώρινα: Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τα προγράμματα θα αναρτηθούν σύντομα στον ιστότοπο για τη Διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης: http://wfd.ypeka.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πέρασε στην κορυφή το Τ.Σ.Φ. Κάτω Κλεινών

Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του τουρνουά ποδοσφαίρου 8x8 της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας πέρασε το Τ.Σ.Φ. Κάτω Κλεινών με το 3-0 άνευ αγώνα κόντρα στο Α.Τ. Κρυσταλλοπηγής.
Στον άλλον αγώνα της 5ης αγωνιστικής:
Α.Τ. ΝΙΚΗΣ - Τ.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: 3-2
6΄ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Α.Τ. ΝΙΚΗΣ) 1-0
11΄ ΓΚΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Τ.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ) 1-1
26΄ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (Α.Τ. ΝΙΚΗΣ) 2-1
44΄ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τ.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ/ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ) 2-2
55΄ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Α.Τ. ΝΙΚΗΣ) 3-2

Βαθμολογία
1. Τ.Σ.Φ. ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΝΩΝ 6β., 7-1
2. Τ.Σ.Φ. ΠΡΕΣΠ./Α.Τ. ΑΓ. ΓΕΡ. 4β., 6-4
3. Τ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 4β., 7-6
4. Τ.Τ.ΦΛΩΡΙΝΑΣ/ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 3β., 6-5
5. Α.Τ. ΝΙΚΗΣ 3β., 7-7
6. Α.Τ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ 0β., 2-7
7. ΔΙ.ΑΣ. 0β., 3-8

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2013:
ΩΡΑ 18.30΄: ΔΙ.ΑΣ. - Τ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται το 1ο Τουρνουά Mini Handball στο Φιλώτα

Με την 4η αγωνιστική συνεχίζεται το 1ο Τουρνουά Mini Handball 2013 του Φιλώτα ΜΠΣ, αύριο Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, από 08.30 π.μ. έως 13.00 μ.μ., στο γήπεδο 5x5 Λεβαίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Το Π.Δ. για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (με ημερομηνία 28/05/2013 και αριθμό 119) το Προεδρικό Διάταγμα για τις Πανεπιστημιακές Σχολές της χώρας, μεταξύ των οποίων και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Στο ΦΕΚ δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς αυτά που ήδη γνωρίζουμε, ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στο Συνομόσπονδο Τριτοβάθμια Ίδρυμα.





Για να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ, πατήστε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γιόαχιμ Φούχτελ στο Αμύνταιο

Μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Γιόαχιμ Φούχτελ, επισκέφθηκε το Δήμο Αμυνταίου. Η επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας έγινε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία και τις Βρυξέλες, όπου συζήτησε με τον κ. Φούχτελ και άλλους Γερμανούς αξιωματούχους τη δυνατότητα συνεργασιών με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου με κύριο στόχο την εξαγωγή των προϊόντων μας στη γερμανική αγορά.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας ήταν το εργοστάσιο εμφιάλωσης του Ξινού Νερού, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές του φυσικού μεταλλικού νερού «Ξινό Νερό» στη Γερμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας, ήδη έχει βρεθεί ενδιαφερόμενη εταιρία που πραγματοποιεί εμπορία διαφόρων ποτών και επιθυμεί να αντιπροσωπεύσει ένα ποιοτικό μεταλλικό νερό στην γερμανική αγορά. Θα γίνει προσπάθεια για συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρία και στο πλαίσιο της αμοιβαίας ωφέλειας θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση εξαγωγών του φυσικού μεταλλικού νερού του Ξινού Νερού.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κλιμακίου των Γερμανών επιχειρηματιών και αξιωματούχων ήταν το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής και δοκίμασαν τα ξακουστά κρασιά και ειδικότερα τον αφρώδη οίνο της ΕΑΣ Αμυνταίου. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο πιο δημοφιλής εξαγωγικός προορισμός των Ελληνικών κρασιών και μέσα από συγκεκριμένες συνεργασίες μπορεί το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου και τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής να εξάγουν τα προϊόντα τους ή να εντείνουν αυτή τη δραστηριότητα όσα οινοποιεία πραγματοποιούν ήδη εξαγωγές. Επίσης, επισημάνθηκε ότι τα οινοποιεία της περιοχής Αμυνταίου μπορούν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τα οινοποιεία της περιοχής του Δήμου Τσάετς για θέματα εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και στις δύο περιοχές τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αμυνταίου προτίθεται να αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Τσάετς της Γερμανίας, με τον οποίο διαθέτει κοινά γνωρίσματα όπως τα οινοποιεία, αλλά και την ύπαρξη ορυχείων λιγνίτη ανοιχτού τύπου. Βεβαίως, στα ενεργά ορυχεία του Τσάετς πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για τα αιωρούμενα σωματίδια και την περιβαλλοντική προστασία, ενώ τα ανενεργά είναι πλήρως αποκατεστημένα και υλοποιούνται σ’ αυτά σημαντικές δράσεις εναλλακτικού τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Αμυνταίου που επισκέφθηκε την περιοχή του Τσάετς «Τα ορυχεία της Γερμανίας είναι ο παράδεισος και τα δικά μας η κόλαση. Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η Πολιτεία και η ΔΕΗ δεν μπορούν να κωφεύουν άλλο στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για τη βελτίωση της κατάστασης στα ορυχεία λιγνίτη και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους». Ο χώρος της παραγωγής ενέργειας είναι ένας τομέας στον οποίο οι Γερμανοί έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθεί η συγκεκριμένη τεχνογνωσία στην προσπάθεια της περιοχής να επιβληθούν κανόνες λειτουργίας και περιβαλλοντικής προστασίας στα ορυχεία και τα εργοστάσια.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους Γερμανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμυνταίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Γιώσκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου κ. Βασίλης Μπούτσης και εκπρόσωποι των παραγωγών του πρωτογενή τομέα. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των παραγωγών του πρωτογενή τομέα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους τομείς ενασχόλησής τους και τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής, για πολλά από τα οποία οι Γερμανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για απορρόφηση τους στη γερμανική αγορά. Από όλους τους εκπροσώπους των αγροτικών προϊόντων τονίστηκε η ποιότητα των προϊόντων της περιοχής, χάρη στο μικροκλίμα, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.
Η συζήτηση για τις δυνατότητες προώθησης των τοπικών προϊόντων της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου στη γερμανική αγορά συνεχίστηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης στους Γερμανούς φιλοξενούμενους και στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά ζωής από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Φλώρινας

Για 8η φορά η Σχολή Τεχνολογίας - Γεωπονίας Φλώρινας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε αιμοδοσία, στην οποία ανταποκρίθηκαν πολλοί σπουδαστές. Είναι χαρακτηριστικό πως η τράπεζα αίματος του τμήματος έχει πάνω από 30 φιάλες στο νοσοκομείο της Φλώρινας, ενώ κατά τη χθεσινή αιμοδοσία παρατηρήθηκε αύξηση 50% σε νέους αιμοδότες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώθηκαν τα Εξεταστικά Κέντρα των Ειδικών Μαθημάτων των γραπτώς εξεταζόμενων υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Συγκεκριμένα όσοι κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας θα εξεταστούν ως ακολούθως:

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΑΓΓΛΙΚΑ»
Σάββατο 15-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 9:30’ – Ώρα έναρξης 10:00’ μεσημβρινή)
Όλοι οι υποψήφιοι του Νομού Φλώρινας στο ΕΚ του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας (Περιοχή Αστυνομίας 2385046482)

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ»
Δευτέρα 17-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 8:00’ – Ώρα έναρξης 8:30’ πμ) και
Τρίτη 18-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 8:00’ – Ώρα έναρξης 8:30’ πμ)
1. Στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου (οδός Παπάγου και Θεοδώρας 45, 56224, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέxρι και ΚΟΤ.
2. Στο Ε.Κ. του 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Γ. Παπανδρέου & Θ. Σοφούλη 13, 54655, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΚΟΥ μέχρι και ΡΑ.
3. Στο Ε.Κ. του 30ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Σ. Γενναδίου 53, 54250-Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΡΕ μέχρι και Ψ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ»
Τετάρτη 19-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 8:00’ – Ώρα έναρξης 8:30’ πμ)
1. Στο Ε.Κ. του 20ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Κλεάνθους 30, 54453, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και ΜΟΥ.
2. Στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Ελευθερίου-Κορδελιού (25ης Μαρτίου 2, 56334, Ελευθέριο-Νέο Κορδελιό, 56334, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από ΜΠΑ μέχρι και Ψ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΓΑΛΛΙΚΑ»
Πέμπτη 20-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 8:00’ – Ώρα έναρξης 8:30’ πμ)
1. Στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Αποστόλου Παύλου 28, 54634, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Μ.
2. Στο Ε.Κ. του 4ου Γενικού Λυκείου Σταυρούπολης (οδός Ιθάκης- όρια Ευόσμου, 56431, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ν μέχρι και Ψ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΙΣΠΑΝΙΚΑ»
Πέμπτη 20-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 15:30’ – Ώρα έναρξης 16:00’ πμ)
Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 15ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Καρόλου Ντηλ 24, 54623, Θεσσαλονίκη).

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΙΤΑΛΙΚΑ»
Παρασκευή 21-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 15:30’ – Ώρα έναρξης 16:00’)
Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου & Γ. Ρίτσου 2, 56626, Συκιές, Θεσσαλονίκη).

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΑΡΜΟΝΙΑ»
Παρασκευή 21-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 8:00’ – Ώρα έναρξης 8:30’)
1. Στο Ε.Κ. του 1ου ΕΠΑΛ Πολίχνης (οδός Ν. Σαπφούς 3–πρώην Καρατάσιου 56, 56533, Πολίχνη, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Κ.
2. Στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Ικτίνου 5, 54622, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Λ μέχρι και Ω.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ»
Σάββατο 22-6-2013 (Ώρα προσέλευσης 8:00’ – Ώρα έναρξης 8:30’ πμ)
Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Νεάπολης (πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, 56701, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη).

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας στον Αετό και στο Φιλώτα

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανάλυσης – συζήτησης των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κοινωνία και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή μαζί της, κλιμάκιο μελών της Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Φλώρινας μαζί με το Βουλευτή Θανάση Γερμανίδη επισκέφτηκε πρόσφατα τον Αετό και το Φιλώτα. Στα μέλη του κλιμακίου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν, να καταγράψουν και να γνωρίσουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των δύο περιοχών του Δήμου Αμυνταίου.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων το κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. άκουσε με προσοχή τα αιτήματα, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και των φορέων των περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις απαλλοτριώσεις και τη λειτουργία των ορυχείων, την ανάπτυξη της γεωργικής - κτηνοτροφικής παραγωγής και τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, την αύξηση της ανεργίας, την υπολειτουργία αγροτικών ιατρείων κ.ο.κ.
Ο Βουλευτής Θ.Γερμανίδης, αφού επισήμανε τα δίκαια αιτήματα που τέθηκαν από τις τοποθετήσεις των κατοίκων, δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, εντός και εκτός κοινοβουλίου, στην επίλυση των κρίσιμων αυτών προβλημάτων και ότι θα σταθεί δίπλα στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλα, τόσο ο Θανάσης Γερμανίδης όσο και τα μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., τόνισαν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση των μνημονίων είναι σκληρές, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και οδηγούν τον ελληνικό λαό σε εξαθλίωση. Τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης. Ο καθένας ξεχωριστά και οι τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους θα πρέπει να αποτελέσουν υπόδειγμα αντίστασης, διεκδίκησης και εναλλακτικής πρότασης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η ενδυνάμωση και μαζικοποίηση των αγώνων μας αποτελεί ελπίδα για μια πορεία ανάπτυξης, για μια διαφορετική κοινωνία.
Το επόμενο διάστημα η Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας με το Βουλευτή Θανάση Γερμανίδη, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου και τη διεύρυνση του κόμματος με νέα μέλη, θα επισκεφτούν το Αμμοχώρι και τον Άγιο Παντελεήμονα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για τις μονάδες τηλεθέρμανσης με χρήση βιομάζας

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης διοργανώνει ημερίδα σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, ώρα 17:00
στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΛΥΓΚΟΣ στη ΦΛΩΡΙΝΑ. με θέμα:
«ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ»
Πρόκειται για την τρίτη σε σειρά τεσσάρων ημερίδων που οργανώνεται από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στα πλαίσια του έργου «BioEnArea – Βελτιώνοντας τις περιφερειακές πολιτικές για την βιοενέργεια και την εδαφική ανάπτυξη»
Η ημερίδα αφιερώνεται στο έργο BioEnArea που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και οι ενότητές της αναφέρονται στα υφιστάμενα δίκτυα τηλεθέρμανσης και στη δυνατότητα χρήσης βιομάζας, στην παραγωγή βιοαερίου, στην ανάπτυξη Cluster βιοενέργειας στη Δυτική Μακεδονία και άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα...

Για την εκδήλωση της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Φλώρινας

Έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από μαμάδες και μπαμπάδες σε όλη την Ελλάδα ο εορτασμός της Εβδομάδας για το Σεβασμό στη Γέννα 20-27 Μαΐου 2013.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 στις 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας την παράσταση έκλεψε η ομιλία της Ψυχιάτρου - Ψυχοθεραπεύτριας Αναστασίας Ζώτου για τη σημασία της συνδιαμονής του βρέφους με τη μαμά κατά τις πρώτες ώρες- μέρες- μήνες της ζωής του.
Η ομιλήτρια τόνισε τη σημασία της στενής επαφής του βρέφους με τη μαμά από τη στιγμή της γέννησής του και για τους πρώτους μήνες της ζωής του ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη απέναντι στους γονείς και στο περιβάλλον του όταν βλέπει ότι ανταποκρίνονται άμεσα στο κλάμα του και αυτοπεποίθηση στα μετέπειτα στάδια της ζωής του ως ενήλικας.
Στη συνέχεια προβλήθηκε η συγκλονιστική ταινία Freedom for Birth που καταγράφει το χρονικό της γνωστής από τα ΜΜΕ υπόθεσης Ternovszky vs. Hungary για το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να γεννήσει όπου και με όποιον η ίδια επιλέξει βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σας ευχαριστούμε όλους και όλους που παρευρεθήκατε στην εκδήλωσή μας, δεσμευόμαστε για επόμενη εκδήλωση και προβολή ακόμα πιο ενδιαφέρουσας ταινίας σύντομα.

Η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Φλώρινας

https://www.facebook.com/groups/florinathilasmos/

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΟΔ Φλώρινας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης της Φλώρινας.
Τα μέλη της ΕΟΔ Φλώρινας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση ενός ατυχήματος στο βουνό και τον τρόπο που επιχειρούν οι διασώστες, ενώ, ταυτόχρονα, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι αστάθμητοι παράγοντες που συνήθως παρουσιάζονται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Τα μέλη της ΕΟΔ Φλώρινας πραγματοποίησαν το ίδιο σενάριο, για εκπαίδευση των μελών, σύμφωνα με τις τεχνικές που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στις 25 και 26 Μαρτίου στις Πρέσπες, σε κάθετο βράχο 25 μέτρων, με σκοπό την ανάσυρση τραυματία σε φορείο και παροχή πρώτων βοηθειών σε δύσκολες συνθήκες.
Στο συνέδριο παραβρέθηκε ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Στάμος, ο κ. Κωνσταντίνος Κοκολάκης, Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Οδηγών Βουνού Ελλάδος, πλήθος μελών εθελοντικών διασωστικών ομάδων, παλιοί ορειβάτες, αλλά και απλοί πολίτες που διηγήθηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες μέσα από ατυχήματα που συνέβησαν στους ίδιους.
Προστιθέμενη αξία στο Συνέδριο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έδωσε η παρουσία του κ. Blaise Agresti, Συνταγματάρχη της γαλλικής αστυνομίας (PGHM), στο τμήμα που εξειδικεύεται στην έρευνα και τη διάσωση, αλλά και των εκπροσώπων της ελβετικής διασωστικής ομάδας Air Zermatt που μετέφεραν στο κοινό τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία τους από δύο χώρες με μεγάλη παράδοση και βαθιά γνώση στον τομέα της ορεινής διάσωσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα «Θεσμοφόρια 2013» στο Μουσείο Ακροπόλεως

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις τριήμερες εκδηλώσεις (24-25-26/05) για την αναβίωση του αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού των ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Παιδείας.
Η σημασία της ανάδειξης και προβολής των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και η διασύνδεση της Γεωργίας με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα των εκδηλώσεων.
Ως θεσμός τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της ελληνικής γης, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν και ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα προσδιορίζονται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.
Τη σημασία των συνεργασιών και των συνεργειών που επιχειρούνται το τελευταίο διάστημα με το ΥΠΑΑΤ αλλά και άλλα Υπουργεία και φορείς εξήρε στην ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με στόχο, όπως είπε, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας τόνισε «πως πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τους παλιούς τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοί μας παρήγαγαν γεύσεις, αρώματα και πολιτισμό».
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», όπου η κάθε Περιφέρεια είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το «καλάθι» των προϊόντων της ως εργαλείο ανάπτυξης για την περιφερειακή οικονομία. Παράλληλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων και παρουσίασης του «Ελληνικού πρωινού» συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αρωγός όπως πάντα στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας, συμμετείχε με αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων που παράγονται από επιχειρήσεις της Περιφέρειας και απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Προϊόντα που είναι διαχρονικά, αλλά ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και τεχνολογίας, προϊόντα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ), βιολογικά, με ιχνηλασιμότητα και προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, με συσκευασίες που επιτρέπουν τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, με επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφική τους αξία παρατέθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.
Το περίπτερο επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, επιμελητηρίων και πλήθος κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό «το καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων, ανέδειξε το παρόν της παραγωγικής ταυτότητας της περιοχής μας στη γεωργία, τη μεταποίηση και τη διατροφή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά τους παραγωγούς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους επιχειρηματίες και όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν με τη διάθεση των προϊόντων τους, στη άρτια και επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειάς μας στην παραπάνω εκδήλωση.
Το κλιμάκιο που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελούνταν από την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα Χρήστο Ευαγγέλου, τη Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ιωάννα Κοντογούνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευαγγέλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες εκθέσεις δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα προώθησης των αγροτικών προϊόντων που διαθέτει σε αφθονία η Δυτική Μακεδονία. Προϊόντα μοναδικά σε γεύση και ποιότητα που τα καθιστά πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα...