Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κριτική ανάλυση λόγου στο πλαίσιο του Κριτικού Γραμματισμού

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε το 10ο μάθημα του Προγράμματος για τον Κριτικό Γραμματισμό, που υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά ο «Όμιλος Εκπαιδευτικών για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία» σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Γλώσσας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας. Εισηγήτρια ήταν η κ. Αναστασία Στάμου, Λέκτορας Κοινωνιογλωσσολογίας και Κριτικής Ανάλυσης Λόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας, και θέμα «Κριτική Ανάλυση Λόγου στο Πλαίσιο του Κριτικού Γραμματισμού».
Η κ. Στάμου παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου και τη διαχρονική εξέλιξή της με αναφορά σε ποικίλες επιρροές και επιστημονικές τάσεις. Καταρχήν, αποσαφήνισε με πολλά παραδείγματα ότι η Κριτική Ανάλυση Λόγου αντιμετωπίζει τον λόγο ως κοινωνική πρακτική και ως τρόπο αναπαράστασης της κοινωνικής πραγματικότητας και διέκρινε την προσέγγιση του λόγου σε μικροεπίπεδο και μακροεπίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι η Κριτική Ανάλυση Λόγου συνδυάζει την μικροανάλυση των κειμένων με την μακροανάλυση των κοινωνικών δομών και των σχέσεων εξουσίας και αναδεικνύει με ποιους τρόπους τα κοινωνικά φαινόμενα εκφέρονται, αποτυπώνονται και αναπαράγονται μέσα από τον λόγο.
Στη συνέχεια, η κ. Στάμου έκανε αναφορές σε θέματα γλωσσικού σεξισμού και φεμινιστικής γλωσσολογίας και οριοθέτησε εννοιολογικά την έννοια της ιδεολογίας στην Κριτική Ανάλυση Λόγου. Παρουσίασε, επίσης, τις κοινωνικές εκδοχές του εκφερόμενου λόγου με αναφορά σε μια κλίμακα αιτιότητας που κυμαίνεται μεταξύ της έμφασης στον δράστη μιας πράξης και της πλήρους απαλοιφής του δράστη, τονίζοντας τις ιδεολογικές και κοινωνικές συνέπειες των επιμέρους επιλογών.
Τέλος, η κ. Στάμου αναφέρθηκε στο «περικείμενο» ως το πλέγμα των διακειμενικών σχέσεων των κειμένων με τα υπόλοιπα κείμενα της γλωσσικής κοινότητας, και ανέδειξε ποικίλες όψεις του, όπως το καταστασιακό, το γνωσιακό, το γλωσσικό και το κοινωνιοπολιτισμικό περικείμενο, και με ποιον τρόπο όλα αυτά επηρεάζουν την κατανόηση και την ιδεολογική επιρροή των κειμένων.
Ο κύκλος του «Κριτικού Γραμματισμού» συνεχίζεται με τρία Εργαστήρια και ολοκληρώνεται με την καταληκτική ημερίδα, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Ξενοδοχείου «ΦΑΙΔΩΝ» για την ευγενική και ανιδιοτελή φιλοξενία στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Κωνσταντίνος Ντίνας
Καθηγητής Γλωσσολογίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Διδακτικής της
Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Κωνσταντία Βαϊρινού
Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Φλώρινας
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας
Άννα Πολατίδου
Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Φλώρινας

Διαβάστε περισσότερα...

Διακρίσεις αθλητών της ΓΕΦ στους σχολικούς αγώνες

Στις 27/03/2013 ημέρα Τετάρτη στο Δ.Α.Κ Φλώρινας έγιναν σχολικοί αγώνες στίβου. Οι αθλητές της Γ.Ε.Φ συμμετείχαν δυναμικά και έλαβαν τις παρακάτω διακρίσεις:

ΣΙΣΤΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 1η στο τριπλούν
ΜΠΟΥΤΑΚΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ: 1ος στα 110μ μετ’ εμποδίων
ΤΣΑΪΑ ΑΝΑΤΟΛΗ: 1η στο μήκος
ΓΙΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: 1η στα 100μ
ΛΙΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΔΩΡΑ: 1η στα 100μ μετ’ εμποδίων
ΣΑΡΑΝΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ: 2η στα 200μ
ΔΗΜΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ: 1η στην σφαιροβολία
ΓΟΓΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ: 2η στην σφαιροβολία
ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: 2ος στο τριπλούν
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΓΑΛΑΝΗ: 3η στο μήκος
Η Γ.Ε.Φ. συγχαίρει τους αθλητές, αθλήτριες την προπονήτρια και τους εύχεται πάντα επιτυχίες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ.Ε.Φ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής στη Φλώρινα

Ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής καλεσμένος της Λέσχης Ανάγνωσης Venetia, σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Φαίδων Spa Φλώρινας.
Η πρόσκληση απευθύνεται σ’ όλους τους αναγνώστες.
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσταση θεατρικής ομάδας από το σύλλογο Venetia

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φλώρινας «VENETIA» ανακοινώνει τη σύσταση θεατρικής ομάδας. Η θεατρική ομάδα δημιουργείται από καλλιτεχνική ανησυχία, αγάπη για το Θέατρο και ανάγκη για μια εναλλακτική έκφραση. Μέλημά της είναι η βιωματική σχέση με τη θεατρική τέχνη, μέσα από την αγωγή του λόγου (ορθοφωνία), τον αυτοσχεδιασμό και την προσέγγιση ρόλων. Ευπρόσδεκτοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι από 18 έως 118 ετών.

Πληροφορίες:
email: ergastiriovenetia@gmail.com
τηλ: 6982997030
Σταμπουλή 7, στη Φλώρινα

Διαβάστε περισσότερα...

«Ακάλυπτος» από την Κινηματογραφική Λέσχη

Η επόμενη ταινία που θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας είναι:

«Ακάλυπτος»

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/3: 17.30 & 20.30
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/4: 19.00 & 22.00
ΤΡΙΤΗ 2/4: 21.00
ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 3/4: 21.00

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!

Κωμωδία | 91'
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατερίνα Λέχου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου , Βασιλική Ανδρίτσου ,Τζένη Θεωνά,Θανάσης Βισκαδουράκης, Αντώνης Λουδάρος

Η ταινία διηγείται στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του Αντρέα, περισσότερο γνωστού ως «Ακάλυπτος», που δεν θέλει τόσο να σώσει την Ελλάδα, όσο να την «αξιοποιήσει». Ο Αντρέας είναι μεγαλομεσίτης, Αγαπάει την γυναίκα του, θαυμάζει το «ωραίο φύλλο», πιστεύει ότι οι γυναίκες κερδίζονται με το χρήμα, ότι η φοροδιαφυγή είναι προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη και θα έδινε και τη ζωή του για το φίλο του. Αντιμετωπίζει την κρίση σαν να μην ήλθε ποτέ, προσφέρει «φιλέτα», όπως ο περιβάλλον χώρος της Ακρόπολης σε Γερμανούς και Άραβες επενδυτές και δεν μπορεί στιγμή χωρίς τον κολλητό του, τον Μάκη, γνωστό και ως Τίγρη, που τον έχει «ανταμείψει» και με τη θέση του Προέδρου στην εταιρεία του, για να υπογράφει τις συμφωνίες, κάτι που φυσικά τον οδηγεί στη φυλακή την πιό κρίσιμη στιγμή, όταν ο Ακάλυπτος ετοιμάζει το μεγάλο κόλπο, με το οποίο θα «πιάσει την καλή», μια για πάντα.

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΕ ΤΕΛΕΙΟ ΗΧΟ Dolby Digital Surround

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κοινή δήλωση των κυβερνητικών βουλευτών για την παραμονή του Πανεπιστημίου

Με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και μεθοδικότητα αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το καίριο ζήτημα του μέλλοντος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.
Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη διατήρηση του Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια μας και την ενίσχυση του ΤΕΙ ήταν επίπονη και διαρκής. Ταυτόχρονα, είχε να αντιμετωπίσει και την ενορχηστρωμένη επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν κατέθεσαν ποτέ συγκροτημένη πρόταση αλλά χρησιμοποίησαν το ζήτημα μόνο για να πλήξουν την κυβέρνηση και να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή, αγνοώντας την ουσία.
Οι αγώνες όμως δεν κερδίζονται με κραυγές, αφορισμούς και αναθέματα. Οι λύσεις των προβλημάτων απαιτούν προτάσεις και τεκμηρίωση.
Οι 5 Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας που στηρίζουμε την τρικομματική κυβέρνηση συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Παιδείας, συζητώντας μαζί του για μία ακόμα φορά τις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, που είχαμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, με την πίστη, ότι υπάρχει λύση που ικανοποιεί τη Δυτική Μακεδονία και συνδυάζει την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη πατρίδα μας.
Ο Υπουργός μελέτησε τις προτάσεις και χθες το βράδυ ενημέρωσε ότι συμφωνεί.
Έτσι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένει στη Δυτική Μακεδονία.
Δημιουργείται ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό ΄Ιδρυμα με δύο πυλώνες.
Έναν Πανεπιστημιακό με Αυτοδιοίκητο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και έναν Τεχνολογικό με Αυτοδιοίκητο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που μετά την υπερψήφιση της χθεσινής τροπολογίας, που στην ουσία ενδυναμώνει τα Ιδρύματα με τη δυνατότητα θεσμοθέτησης Εκπαιδευτικών Κατευθύνσεων, έσπευσαν να παραποιήσουν την αλήθεια και να περάσουν στον κόσμο, ότι ψηφίστηκε, άκουσον-άκουσον, η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η θετική αυτή εξέλιξη για τον τόπο μας, πιστεύουμε παράλληλα, πως δημιουργεί ένα νέο, βιώσιμο, πιλοτικό μοντέλο λειτουργίας των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι Βουλευτές
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Πάρις Κουκουλόπουλος
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Μαρία Αντωνίου
Τιμολέων Κοψαχείλης

Διαβάστε περισσότερα...

Οδεύουμε προς ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

«Δεν καταργείται το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Δημιουργείται ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας με ένα Πυλώνα Πανεπιστημιακό, με αυτοδιοίκητο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ένα Πυλώνα Τεχνολογικό, με αυτοδιοίκητο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας δημιουργείται και 3ο τμήμα (Μηχανικών Περιβάλλοντος) το οποίο θα λειτουργήσει τον επόμενο ή το μεθεπόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Παιδείας ζητά από την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να προχωρήσει γρήγορα μέσω του ΠΕΠ στην κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης.
Το τμήμα Βαλκανικών σπουδών που λειτουργούσε στη Φλώρινα απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας»
Αυτό ανέφερε, σε γενικές γραμμές, μιλώντας χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό FLASH o βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, λέγοντας πως του τηλεφώνησε ο Υπουργός ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει η ώρα

Μία ώρα μπροστά θα μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα. Συγκεκριμένα στις 3.00 τα ξημερώματα η ώρα θα αλλάξει και θα δείχνει 4.00. Το καλό είναι ότι έτσι η μέρα θα μεγαλώσει αλλά... θα έχουμε μείον μία ώρα ύπνου (ή... ξενυχτιού).
Η θερινή ώρα θα κρατήσει ως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή ως τις 27/10. Τότε θα επανέλθει η χειμερινή.
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη διακοπή των αιτήσεων στο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και ο Θανάσης Γερμανίδης, σχετικά με τη «Διακοπή υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας».
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» σχεδιάστηκε για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών και ξεκίνησε να υλοποιείται, μετά από καθυστέρηση δύο ετών, από την άνοιξη του 2011. Τον Μάρτιο του 2012 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προέβη σε αναδιάρθρωση του προγράμματος. Παρά τα σημαντικά προβλήματα που παρουσίαζε (γραφειοκρατία, υποχρεωτική διαδικασία μέσω τραπεζών, μη ύπαρξη διαφοροποίησης κόστους παρεμβάσεων ανάλογα με την κλιματική ζώνη κλπ), υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Το ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα ενισχύθηκε το 2012, μετά την αύξηση του ειδικού τέλους πετρελαίου θέρμανσης, που επέβαλε η ανάλγητη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της δημιουργίας του προγράμματος, ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας υπήρχε συγκεκριμένο κονδύλιο σύμφωνα με το πλήθος των κατοικιών και νοικοκυριών. Έτσι για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβλέπονταν συνολικός προϋπολογισμός 15.000.000,00 Ευρώ (10.000.000 Ευρώ από το Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον και 5.000.000 Ευρώ από Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης), ενώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπονταν συνολικός προϋπολογισμός 35.000.000,00 Ευρώ (23.000.000 Ευρώ από το Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον και 12.000.000 Ευρώ από Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης). Ήδη ανακοινώθηκε από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, ότι το πρόγραμμα, τόσο για την Δυτική Μακεδονία, όσο και για την Κεντρική Μακεδονία, σταματά να δέχεται νέες αιτήσεις διότι έχει καλυφθεί ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.

Επειδή, μεγάλος αριθμός κατοικιών παραμένει ενεργειακά αθωράκιστος.
Επειδή, οι κλιματολογικές συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δυσμενείς και ιδιαίτερα στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Επειδή, τα εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επαρκούς θέρμανσης των νοικοκυριών τους χειμερινούς μήνες.
Επειδή, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την ανεξέλεγκτη καύση ακατάλληλων υλικών στις σόμπες και στα τζάκια να έχει φθάσει σε υπερβολικά επίπεδα.
Επειδή, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, δεν υπάρχει εναλλακτική μορφή ενέργειας για τη θέρμανση των νοικοκυριών π.χ. φυσικό αέριο και η χρήση καυσόξυλων ήδη έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στα δάση της περιοχής.
Επειδή, συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών για υποβολή αίτησης ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ενώ ήδη στις συνεργαζόμενες τράπεζες έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή δανειακών συμβάσεων.
Επειδή ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, προς όφελος της κοινωνίας είναι επιβεβλημένη.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
• Προτίθενται να προχωρήσουν σε άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την αποδοχή συνέχισης υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών;
• Προτίθενται να προχωρήσουν σε δημιουργία νέων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων -τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών χώρων- με μικρότερη γραφειοκρατία, με ορθολογική κοστολόγηση παρεμβάσεων (σύμφωνα με τα κριτήρια κλιματικών ζωνών), με αυξημένους προϋπολογισμούς ανά κατοικία, με επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής, με διεύρυνση των προϋποθέσεων ένταξης και μη υποχρεωτική εμπλοκή τραπεζών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταμπουλή Αφροδίτη
Χαραμπίδου Δέσποινα
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη πέντε ατόμων για πώληση ναρκωτικών ουσιών στην Πτολεμαΐδα

Tο βράδυ της Πέμπτης, στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Β΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας και του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς (δύο 31χρονους και έναν 30χρονο) και δυο αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας (25 και 28 χρονών) για πώληση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και έναν 16χρονο ημεδαπό για κατοχή ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν οι δυο από τους ημεδαπούς (ο 30χρονος και ο ένας 31χρονος) την ώρα που επιχειρούσαν να πουλήσουν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (βάρους 276 γραμμαρίων), την οποία είχαν νωρίτερα προμηθευτεί από τον 28χρονο αλλοδαπό, ο οποίος ακολούθως συνελήφθη.
Συνεχιζόμενης της αστυνομικής επιχείρησης αναζητήθηκε ο 25χρονος αλλοδαπός, γιατί όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε νωρίτερα προμηθεύσει τον 28χρονο με την ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικών και αφού εντοπίστηκε μαζί με τον ανήλικο σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, συνελήφθη.
Σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των 31χρονων βρέθηκαν κάνναβη, ναρκωτικά χάπια και ζυγαριά ακριβείας, ενώ στην κατοχή του 16χρονου βρέθηκαν δύο ναρκωτικά χάπια.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• τετρακόσια εβδομήντα τρία (473) γραμμάρια κάνναβης,
• τρία (3) χάπια που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών
• ένας (1) κάλυκας πυροβόλου όπλου
• πέντε (5) κινητά τηλέφωνα
• μια (1) μεταλλική θήκη πούρου που περιείχε κάνναβη και
• μία (1) ζυγαριά ακριβείας.
Οι αλλοδαποί βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.
Οι ενήλικοι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενώ ο ανήλικος συλληφθείς κατόπιν εντολής της κυρίας Εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερος.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

To Επιμελητήριο Φλώρινας μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ, σας ενημερώνει ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη τροποποιήθηκαν τα παραρτήματα II,III, XIII του Οδηγού του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίηση-Τουρισμός-Εμπόριο-Υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013» καθώς επίσης παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο παρόν πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα:
1. Προστίθενται οι εξής νέοι Κωδικοί Αναπτυξιακής Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
• στη Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση» 30.12.11, 30.12.12, 30.12.19, 30.12.99, 24 εξαιρουμένου του 24.52
• στη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο-Υπηρεσίες» 52.21.24.04, 77.21.10.04, 77.34.10.01, 77.34.10.02, 85.51.10.02 και 85.51.10.03.
• Επίσης οι ΚΑΔ 37.00, 38.11, 38.12, 38.21, 38.22, 38.31, 38.32 και 39.00 μεταφέρονται από τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο - Υπηρεσίες» στη Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση».
• Επιπλέον στη Θεματική Ενότητα «Τουρισμός» είναι επιλέξιμες οι ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια, όλων των κατηγοριών και τάξεων, δυναμικότητας σε κλίνες ≤100.

2. Τροποποιούνται τα Παραρτήματα ΙΙΙ «ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ» και ΧΙΙΙ «ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ» (αλλαγές στο κείμενο των Υ.Δ.). Συγκεκριμένα τα κριτήρια διαχωρισμού δεν έχουν εφαρμογή για τον Κ.Α.Δ. 55 (Θεματική Ενότητα «Τουρισμός») στις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας της Χώρας.
Επίσης, τα κριτήρια εξειδικεύονται περαιτέρω, σύμφωνα με την ΚΥΑ με Α.Π. 4424/721/2.6.2010 Καθεστώτα Ενισχύσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 για τον Άξονα 3 του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΠΑΑ) και τις σε αυτή οριζόμενες διατάξεις και αποφάσεις, όπως ισχύουν.

3. Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis) μέχρι και τις 10.05.2013 και ώρα 17:00. Μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας καμία πρόταση δεν θα γίνει δεκτή.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι του Νομού Φλώρινας μπορούν να απευθύνονται:
• Στις ιστοσελίδες: www.espa.gr, www.antagonistikotita.gr, www.anko.gr (αναφορά μόνο για τη Δυτική Μακεδονία), www.E-kepa.gr, www.ebef.gr
• Στα γραφεία του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Μεγαρόβου 19 (1ος όροφος), τηλέφωνο 2385022466, φαξ 2385044822 , e-mail : eveflo@otenet.gr, υπεύθυνη Μέλλιου Αναστασία.
• Στην Περιφέρεια Κεντρικής/Δυτικής Μακεδονίας
• Στην ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (τηλ. 2310480.000)
• Στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτ. Μακεδονίας, Κατάστημα Φλώρινας, Νικ. Χάσου- Δραγούμη γωνία, τηλ:2385022153
• Στην ΑΝΚΟ (www.anko.gr, τηλ. 24610-24022/24610-.27946 Υπεύθυνοι : κ.κ. Λιάνα Παρατέρπου, Σπύρος Κελλίδης και Σιμόνι Γκλιάνα –Mόνο για τα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας).
• Στο γραφείο επενδυτών της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ 8011136300

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Ενέργειες του ΑΣΕΑΦ για την καταπολέμηση της λαθραλιείας

Το Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Φλώρινας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει ο σύλλογος για την αντιμετώπιση της λαθραλιείας στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησε επαφές με αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν είτε στην πρόληψη, είτε στην καταστολή του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, μέλη του Δ.Σ. επισκέφθηκαν τον Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας και συζήτησαν εκτενώς την δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η λαθραλιεία στις λίμνες και τους ποταμούς της περιοχής μας.
Συζητήθηκαν οι κραυγαλέες περιπτώσεις λαθραλιείας, που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, καθώς επίσης οι τρόποι και οι ενέργειες με τις οποίες η Αστυνομική Διεύθυνση θα συνδράμει και αυτή από την πλευρά της στην καταπολέμηση αυτού του θλιβερού φαινομένου.
Το Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Φ. ευχαριστεί θερμά τον Αστυνομικό Διευθυντή για την άμεση ανταπόκριση του να συναντηθεί με μέλη του Δ.Σ. καθώς και για την περιβαλλοντική ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε όλα τα σχετικά θέματα που τέθηκαν, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας έχει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει άλλα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, που αφορούν στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών της περιοχής μας.

Το Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Φ.

Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση Κωνσταντινίδη σε Μακρή

Κληθείς να σχολιάσει νέα ανακοίνωση της κ. Ραχήλ Μακρή, ο κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης δήλωσε τα εξής:

Με ένα νέο παραλήρημα μεγαλείου η κ. Μακρή ζητάει εξηγήσεις και απαντήσεις από τους παλιότερους Βουλευτές, για όλους και για όλα. Πολύ καλά κάνει γι΄ αυτό της απαντώ.
Όταν πρωτοεκλέχτηκα Βουλευτής το 2007 ο κ. Καμμένος ήταν ήδη 20 χρόνια στα έδρανα της Βουλής και κατείχε θέση υπουργού. Ας πάψει λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. να ποιεί την νήσσα και ας λύσει τις απορίες της Βουλευτού του. Δεν προήλθε από παρθενογένεση ο Πάνος Καμμένος. Ζυμώθηκε στο πολιτικό σύστημα και εργάστηκε για αυτό. Στην πρώτη γραμμή πάντα. Πρωτοκλασάτος και εκλεκτός.
Αν λοιπόν η κ. Μακρή θέλει πραγματικά να μάθει, μπορεί. Αφού όμως πρώτα ξεπεζέψει.

Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας

Σήμερα την 29η Μαρτίου 2013 και ώρα 3.00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. Τραϊανού Ρασάικου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:
«έκδοση ψηφίσματος για το θάνατο της Χιόνας Κωτσαλίδου, μητέρας της κας Ευδοξίας Κωτσαλίδου, Δημοτικής Συμβούλου Φλώρινας».  

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Προέδρου, αποφάσισε ομόφωνα:
Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσης.
Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους της.
Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας
Τραϊανός Ηλ. Ρασάικος

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του νέου Διοικητή της 9ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ στην Π.Ε. Φλώρινας

Το νέο Διοικητή της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχο Παναγιώτη Σταμάτη, δέχτηκε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου.
Ο νέος επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μερικές ημέρες, ενημερώθηκε εκτενώς από τον Αντιπεριφερειάρχη για την κατάσταση που επικρατεί στην Π.Ε. Φλώρινας, ενώ στη συζήτηση αναπτύχθηκαν και θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του νέου Ταξιάρχου στο δήμο Φλώρινας

Με το νέο Ταξίαρχο της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Σταμάτη Παναγιώτη είχε συνάντηση στο Γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013.
Στη μεταξύ τους συζήτηση ο κ. Δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του κ. Ταξίαρχου, ενώ συζήτησαν και θέματα που απασχολούν το Δήμο Φλώρινας και τη συνεργασία της Ταξιαρχίας με το Δήμο Φλώρινας.
Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης, ευχαρίστησε τον κ. Βοσκόπουλο για τις ευχές του, ενώ ανέφερε ότι η συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στην 9η Ταξιαρχία και το Δήμο Φλώρινας θεωρείται δεδομένη.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ρασάικος Τραϊανός, οι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας Μπαρδάκας Χρήστος και Ευαγγέλου Νικόλαος, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λουκάς Δημήτριος.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτος τελικός για τον Αριστοτέλη

Η πιο κρίσιμη ώρα έφτασε για τον Αριστοτέλη, καθώς σήμερα, στις 7 το απόγευμα στο ΔΑΚ Φλώρινας, υποδέχεται τον Α.Σ. Καστοριά.
Πρόκειται για τον τελικό του πρωταθλήματος της Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ, με την ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τρεις νίκες να κατακτά τον τίτλο και την άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.
Ο Αριστοτέλης έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεσιτάλ πιάνου από το Ωδείο

Σήμερα Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα “Θ.Αγγελόπουλος” του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Άνοιξη Μουσικής” που διοργανώνει το Ωδείο, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα Fr. Chopin, Al. Scriabin, W.A. Mozart, N. Kapustin, M. Ravel.
Στο ρεσιτάλ εμφανίζονται “Οι Πιανίστες του Ιονίου”, ομάδα φοιτητών της κατεύθυνσης πιάνου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Την ίδια μέρα στις 12 μ. με την εισαγωγική ομιλία ανοιχτή στο κοινό με θέμα “Μουσική Εκπαίδευση: μύθος και πραγματικότητα”, θα ξεκινήσει το διήμερο σεμινάριο πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη, σολίστα και καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η είσοδος στο ρεσιτάλ είναι ελεύθερη.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Την παραίτηση των αιρετών προτείνει ο Γ. Βοσκόπουλος ως απάντηση στο «Αθηνά»

Την παραίτηση των αιρετών της Δυτικής Μακεδονίας προτείνει, με επιστολή του, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ως αντίδραση στο σχέδιο «Αθηνά».
Αναλυτικά η επιστολή:

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, το Αθηναϊκό κράτος κώφευσε στις αντιδράσεις του λαού της Δυτικής Μακεδονίας για το πανεπιστήμιο και το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας, οι παραστάσεις μας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, οι μαζικές αντιδράσεις των πολιτών δε συγκίνησαν κανέναν.
Η συρρίκνωση του ΤΕΙ και η κατάργηση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δε μας αφήνει περιθώρια αντιδράσεων πια, παρά μόνο ένα. Την παραίτησή μας, από τους θεσμικούς φορείς στους οποίους συμμετέχουμε. Γι’ αυτό προτείνω την παραίτηση του συνόλου των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων στους Δήμους Φλώρινας, Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς και Κοζάνης. Την παραίτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του συνόλου των Περιφερειακών Συμβούλων. Την παραίτηση του συνόλου των Βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Εφόσον οι συνάδελφοί μου Δήμαρχοι, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αποδεχτούν την πρότασή μου, πρέπει να λάβουν άμεσα τη σχετική απόφαση.
Ας είναι η τελευταία μας αντίδραση για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και η ελάχιστη προσφορά στη Δυτική Μακεδονία και τους πολίτες της.
Το άδικο δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο».

Η επιστολή απευθύνεται στους:
Βουλευτή Ν.Δ. Γρεβενών, Κοψαχείλη Τιμολέων
Βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς, Αντωνίου Μαρία
Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καστοριάς, Διαμαντόπουλο Ευάγγελος
Βουλευτή Ν.Δ. Κοζάνης, κ. Παπαδόπουλο Μιχάλη
Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κοζάνης, Ουζουνίδου Ευγενία
Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κοζάνης, Κουκουλόπουλο Παρασκευά
Βουλευτή ΑΝ.ΕΛ. Κοζάνης, Μακρή Ραχήλ
Ανεξάρτητο Βουλευτή Κοζάνης, Κασαπίδη Γεώργιο
Βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας, Κωνσταντινίδη Ευστάθιο
Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φλώρινας, Γερμανίδη Αθανάσιο
Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Δακή Γεώργιο
Δήμαρχο Γρεβενών, Κουπτσίδη Δημοσθένη
Δήμαρχο Εορδαίας, Βρυζίδου Παρασκευή
Δήμαρχο Καστοριάς, Χατζησυμεωνίδη Εμμανουήλ
Δήμαρχο Κοζάνης, Μαλούτα Λάζαρο
Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Φλώρινας

Διαβάστε περισσότερα...

Σεισμική δόνηση το πρωί στη Φλώρινα

Με σεισμική δόνηση μεγέθους 2,5 R ξεκίνησε η μέρα για τους κατοίκους της Φλώρινας.
Η δόνηση καταγράφηκε στις 7.11’ το πρωί και το επίκεντρο εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Φλώρινας, με εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα

Το Επιμελητήριο Φλώρινας ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέλη του ότι αναμένεται άμεσα η προκήρυξη του προγράμματος "Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα" μετά την Προδημοσίευση του στις 14 Δεκεμβρίου 2012 από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο Οδηγό, η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινά με την προδημοσίευση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα επιδότησης "Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα" προβλέπει επιχορήγηση 50% σε υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις με ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας πριν την 1.1.2009. Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων μόνο σε οργανωμένες και θεσμοθετημένες βάσει του Ν. 4458/65 (ΦΕΚ 33/Α’/65) ή/και Ν. 2545/97 (ΦΕΚ 254/Α’/97) ή/και Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ143/Α’/11), ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ., ΒΙΟ.ΠΑ., Τεχνοπόλεις, και Επιχειρηματικά Πάρκα.
Όσα από τα μέλη μας ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6977977547 κ. Σαπαλίδη Σάββα- Πρόεδρο.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση της Χ.Α. για την προμήθεια λιγνίτη από Βουλγαρία και Τουρκία

ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Στην περιοχή της Φλώρινας συντελείται ένα εθνικό και κοινωνικό έγκλημα. Στο από δεκαετίας κλειστό ορυχείο στη Βεύη έρχεται να προστεθεί το ορυχείο στο Κλειδί και πρόσφατα το ορυχείο λιγνίτη στην Αχλάδα τα οποία πρόσφατα έκλεισαν και οι απλήρωτοι λιγνιτωρύχοι, αυτοκινητιστές και συναφείς επαγγελματίες έχουν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους πάνω από ένα χρόνο. Κι ενώ αυτά τα λιγνιτωρυχεία κλείνουν, το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι» προμηθεύεται πρώτη ύλη (λιγνίτη) από την Βουλγαρία και την Τουρκία (!) με τη συνέργεια μεσαζόντων που πλουτίζουν μεταφέροντας εμπορευματοκιβώτια (containers) με βουλγάρικο και τουρκικό λιγνίτη.
Σήμερα όλα τα ορυχεία είναι κλειστά για να ακριβοπληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής εισαγωγές τόνων λιγνίτη από Βουλγαρία και Τουρκία, ο οποίος πέραν των άλλων είναι και ακριβός και κατώτερης ποιότητας από τον αντίστοιχο ελληνικό που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Εξ΄ αιτίας αυτού, η εθνική οικονομία υφίσταται βαρύτατο πλήγμα τόσο με την εξαγωγή συναλλάγματος, όσο και με την ύφεση και την ανεργία στην οποία οδηγείται η τοπική οικονομία στην ευαίσθητη εθνικά –κοινωνικοοικονομικά ακριτική περιοχή της Φλώρινας. Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας έχει συρρικνωθεί τρομακτικά, η αγροτική γη έχει απαλλοτριωθεί, κοινότητες κινδυνεύουν να χαθούν από τον χάρτη (Κλειδί - Άγιοι Ανάργυροι), απλήρωτοι εργαζόμενοι εντάσσονται στις τάξεις των νεόπτωχων ανέργων, οι οικογένειες τους κυριολεκτικά πεινάνε, η ανεργία ξεπερνάει το 35%, συνεχίζεται η φτωχοποίηση του πληθυσμού και η ερημοποίηση της υπαίθρου.
Παρόλα αυτά η περιοχή έχει ονομασθεί με ένα εύηχο περιτύλιγμα ως «ενεργειακός δήμος» αλλά η μόνη «ενέργεια» που λαμβάνει χώρα εν προκειμένω στα ορυχεία της Βεύης, Κέλλης και Αχλάδας στον Δήμο Φλώρινας είναι το λουκέτο και ένα σεληνιακό τοπίο όπου τα κοιτάσματα λιγνίτη αυταναφλέγονται χωρίς καμία αξιοποίηση και ο ορυκτός πλούτος σαπίζει κυριολεκτικά στο υπέδαφος.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Για ποιους λόγους αποφασίστηκε να κλείσουν τα λιγνιτωρυχεία στο Κλειδί και στην Αχλάδα Φλώρινας και να παραμείνει κλειστό το λιγνιτωρυχείο στη Βεύη Φλώρινας ενώ το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι» προμηθεύεται πρώτη ύλη (λιγνίτη) από την Βουλγαρία; Ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται;
2) Ελήφθη υπόψη το δημόσιο συμφέρον και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών; Αν ναι, πως εξυπηρετούνται με την ανωτέρω μεθόδευση;
3) Τι θα πράξει προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα ανωτέρω λιγνιτωρυχεία, να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και να τροφοδοτείται το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι» με ελληνικό λιγνίτη και όχι με εισαγόμενο;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Κωνσταντινίδη και Παπαδόπουλου για την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι Βουλευτές Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Φλώρινας και Παπαδόπουλος Μιχάλης, Κοζάνης συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας με την Π.Υ.Τ. Ηπείρου, σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο νέο οργανόγραμμα του συμβουλίου μεταρρύθμισης.
Αφού συζήτησαν για το κρίσιμο ζήτημα που προέκυψε, η κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ώστε η συγκεκριμένη υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία να παραμείνει σε λειτουργία. Για το λόγο αυτό δήλωσε πως θα μεταφέρει και θα υποστηρίξει τις θέσεις και τα επιχειρήματα της Δυτικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις, γιατί πιστεύει και αυτή στη χρησιμότητα της Υπηρεσίας Τουρισμού και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή μας.
Διαβάστε περισσότερα...

«Μονόδρομος, η άμεση συνέχιση χρηματοδότησης και υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. ως υπεύθυνου για την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», περιήλθε στην αντίληψή μας ότι κατόπιν εντολής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.) προς όλες τις Τράπεζες που συμμετέχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα, σταμάτησε η κατάθεση νέων αιτήσεων και το Πρόγραμμα αναστέλλεται για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ο επικαλούμενος λόγος που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή, είναι η πλήρης απορρόφηση των σχετικών πόρων, που αναλογούσαν στις εν λόγω δύο Περιφέρειες.
Παρά τα προβλήματα που παρουσίασε το Πρόγραμμα από τον αρχικό του σχεδιασμό (γραφειοκρατία, υποχρεωτική διαδικασία μέσω Τραπεζών, μη διαφοροποίηση κόστους παρεμβάσεων ανάλογα με την κλιματική ζώνη), υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, μεταξύ των άλλων και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2012 και μετά. Μια εξέλιξη που είχε επισημάνει έγκαιρα το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. από το 2011, τεκμηριώνοντας ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας είχαν ήδη εισέλθει σε κατάσταση «ενεργειακής φτώχειας», γεγονός που το εν λόγω Πρόγραμμα αγνόησε παντελώς. Η βραδύτητα εξέτασης και έγκρισης αιτημάτων για προεγκρίσεις δανείων από τις Τράπεζες παραμένει μέχρι και σήμερα υπερβολική, με τους περισσότερους πολίτες που έλαβαν έγκριση να αναγκάζονται να ζητούν παρατάσεις λόγω του παρατεταμένου χειμώνα στην περιοχή, γεγονός που εμποδίζει την ευχερή εκτέλεση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης.
Σε μια εποχή, που η Χώρα μας «αναγκάστηκε» να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ενεργειακή θωράκιση όσο το δυνατόν περισσότερων κτιρίων στη Δυτική Μακεδονία, με τα πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που αυτή θα επιφέρει, δεν είναι δυνατόν να ανακόπτεται. Ιδιαίτερα, όταν η ζήτηση ένταξης των πολιτών της περιοχής στο Πρόγραμμα έχει τάση αυξητική και ήδη υπάρχουν πολλοί αιτούμενοι που έχουν προκαταβάλει χρήματα, προμηθευτές που έχουν παραδώσει υλικά και εξοπλισμό, ενώ κατασκευαστές έχουν προχωρήσει τις εργασίες, δίχως όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον, να γνωρίζουν πότε και πώς θα εξοφληθούν.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», η διάθεση αναλογικά περισσότερων κονδυλίων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συγκριτικά με άλλες περιοχές, διότι η διάρκεια του χειμώνα, στη δυσμενέστερη κλιματικά Δ’ Ζώνη της Χώρας, αγγίζει τους έξι (6), ακόμη και τους επτά (7) μήνες. Εξάλλου, το ποσό που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό του Προγράμματος για το σύνολο των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας, είναι πολύ μικρό (15.000.000€ για την κάλυψη κατοικιών της τάξης των 1.000 και μόνο, μιας και ανά κατοικία αναλογούν 15.000€). Επομένως και στη βάση αυτή, απαιτείται επαναπροσέγγιση, τόσο του ποσού της επιδότησης ανά κατοικία, όσο και του ίδιου του ποσοστού της σχετικής επιχορήγησης.
Συνοψίζοντας, το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, σας καλεί αρμοδίως να εξαλείψετε τις παθογένειες του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και να προβείτε σε άμεση συνέχιση της χρηματοδότησής του για την Δυτική Μακεδονία, ως αποτέλεσμα όμως του συνολικού επανασχεδιασμού, επαναπροσδιορισμού και απλοποίησης των διαδικασιών του.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Κακάλης

Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση MITT

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας συμμετείχε στην τουριστική έκθεση MITT 20-23 Μαρτίου 2013 ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ.
Η ΜΙΤΤ Μόσχας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ κάθε χρόνο την έκθεση παρακολουθούν πάνω από 80.000 άτομα μέσα σε τέσσερις μέρες
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα αφιχθούν στην Ελλάδα φέτος θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο καθώς γίνονται προσπάθειες για την ταχύτερη έκδοση βίζας.
Την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης
και μέλος του Δ.Σ κ. Χρήστος Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Καστοριάς και αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, η περιφερειακή σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ κ. Μαρία Τσακνάκη. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε και η αποστολή της ΕΔΗΚΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Αχιλλέα Ευαγγέλου με σκοπό την προώθηση της Δυτικής Μακεδονίας ως γουνοποιητικό κέντρο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας κ. Φιλώτας Ταλιδης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια προβολής της Δυτικής Μακεδονίας στην Ρωσία ακόμη πιο οργανωμένα το 2014 διότι στο περίπτερο του ΕΟΤ δεν μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας αφού μπορούσαμε να νοικιάσουμε μόλις 7 τμ και έπρεπε να ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια του κανόνες που θέτει o EOT κάθε φορά ως προς την θέση και την αισθητική του περιπτέρου μας.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ηλιάδης παρέδωσε το Ολυμπιακό του μετάλλιο στη μονή Βατοπαιδίου

Μπορεί το παρουσιαστικό του να τον εντάσσει περισσότερο στους «σκληρούς» του αθλητισμού, παρά στο… παιδί της εκκλησίας, όμως, από ό,τι φαίνεται είναι βαθιά θρησκευόμενος! Ο λόγος για τον Ηλία Ηλιάδη, τον Έλληνα πρωταθλητή του τζούντο, ο οποίος επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και σε συνάντηση που είχε με τον Γέροντα Εφραίμ, τον Καθηγούμενο της Μονής, του παρέδωσε το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!
Ο Ηλιάδης είχε κατακτήσει το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες στον τελικό των ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90 κιλών και την Τετάρτη το παρέδωσε για να αναρτηθεί στα αφιερώματα της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας.
Μάλιστα, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης το οποίο είχε κάνει τάμα να το αφιερώσει στην Παναγία Παραμυθία, κάτι που είχε δηλώσει και στην επιστροφή του από το Λονδίνο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Ο Ηλιάδης, λοιπόν, πήγε στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στη Μονή του Βατοπαιδίου και παρέδωσε το πολύτιμο αυτό μετάλλιο για να τοποθετηθεί σε ειδική θέση δίπλα στην θαυματουργή εικόνα.
Όπως τόνισε ο Ολυμπιονίκης, τον βοήθησε το Βατοπαίδι να ξεπεράσει την κούρασή του και να κατακτήσει αυτό το μετάλλιο και ήδη προετοιμάζεται για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τζούντο που θα γίνει στην Βουδαπέστη στις 25-27 Απριλίου 2013.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε περισσότερα...

Το ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι αιώνων» στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας

Το ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι αιώνων» του σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου, θα προβληθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, στην αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 στις 22:00.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα τελικού για τον Αριστοτέλη

Η πιο κρίσιμη ώρα έφτασε για τον Αριστοτέλη, καθώς αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα στο ΔΑΚ Φλώρινας, υποδέχεται τον Α.Σ. Καστοριά.
Πρόκειται για τον τελικό του πρωταθλήματος της Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ, με την ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τρεις νίκες να κατακτά τον τίτλο και την άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.
Ο Αριστοτέλης έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώνονται σήμερα οι προβολές ντοκιμαντέρ στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο.
Οι σημερινές προβολές είναι:
20:30: Πεινασμένα μυαλά (87΄)
22:00: Εργαστήρι αιώνων (48΄)
22:50: Το παλατάκι των Αορίων (22΄)
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Μετά από πρόταση της ΕΣΕΕ για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς, ο Υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει την αργία από τη Μεγάλη Τετάρτη στην Τρίτη του Πάσχα.
Η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται για υπογραφή στο υπουργείο Εργασίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων για το βραβείο EmPower

Λόγω της σημαντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το βραβείο καινοτομίας ευφυών ενεργειακών λύσεων EmPower, την πολυπλοκότητα της αίτησης που πρέπει να συμπληρωθεί από τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή της πρότασης καθώς επίσης και την πληρέστερη δημοσιότητα που πρέπει να δοθεί στο διαγωνισμό αλλά και στο πρόγραμμα EmPower δίδεται παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων για το βραβείο καινοτομίας έως και την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας προκήρυξε το «Βραβείο Καινοτομίας Ευφυών Ενεργειακών Λύσεων EmPower». Το Βραβείο απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες παράγουν προϊόντα ή/και παρέχουν υπηρεσίες που μπορούν να αποτελέσουν μια καινοτόμα πρόταση στον τομέα της ενέργειας. Πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος EmPower που διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχουν συνολικά τέσσερις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες (Γερμανίας, Εσθονίας, Ισπανίας και Ελλάδας).
Το βραβείο έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τις ευφυείς ενεργειακές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα να διασυνδέσει και να αναπτύξει συνέργειες ανάμεσα στις επιχειρήσεις των τεσσάρων Περιφερειών.

Εστιάζει στους επόμενους τρεις τομείς των ευφυών ενεργειακών τεχνολογιών:
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για βιομηχανικό εξοπλισμό και διαδικασίες.
State of the art των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κτιρίων.
Μικρής κλίμακας ευφυείς εφαρμογές που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την εφαρμογή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, θα επιλεγούν 3 προτάσεις οι οποίες θα βραβευτούν τόσο σε Περιφερειακό επίπεδο, όσο και στην Διεθνή Τελετή Απονομής των Βραβείων Empower που θα πραγματοποιηθεί στην Σαραγόσα της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2013.
Το Bραβείο για το πρώτο νικητή θα είναι 3.000 € σε προωθητικές ενέργειες της επιλογής του καθώς και τα εισιτήρια και τη διαμονή για να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της ΜΜΕ στην Διεθνή Τελετή, ενώ το βραβείο του δεύτερου και τρίτου νικητή θα είναι 2.000 € και 1.000 € αντίστοιχα.
Μετά την παράταση η προθεσμία για υποβολή προτάσεων είναι μέχρι τις 10 Απριλίου 2013.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό χώρο του προγράμματος (http://www.empower-eu.net/el/) καθώς και στα τηλέφωνα 2461053561/562.

Διαβάστε περισσότερα...

Μουσική βραδιά αποκλειστικά για γυναίκες


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στ. Κωνσταντινίδης: «Η σημερινή ψηφοφορία δεν αφορούσε το σχέδιο Αθηνά»

Με αφορμή τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για την παράγραφο 4 στο σχέδιο νόμου «Αρχή διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» ο Βουλευτής της Ν.Δ. Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, όπως διαπιστώνεται και από τον τίτλο του, δεν αφορά στο σχέδιο «Αθηνά» και η «επίμαχη» τροπολογία, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, αναφέρεται στη δυνατότητα να ιδρύονται ως κατευθύνσεις στα νέα τμήματα τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων που συγχωνεύονται.
Για παράδειγμα συγχωνεύονται τα τμήματα του ΤΕΙ Φλώρινας στη Νέα Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με κατευθύνσεις, 1. Ζωϊκής Παραγωγής, 2. Φυτικής Παραγωγής, 3. Αγροτικής Οικονομίας, ενώ επιδιώκω να συμπεριληφθεί και 4η κατεύθυνση στη Νέα Σχολή.
Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά τον πρόσφατο γάμο τους, προσπαθούν να συνδέσουν την τροπολογία με την τύχη του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι προωθήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα. Άρα, το σχέδιο «Αθηνά» δεν ψηφίστηκε στη Βουλή. Η τροπολογία αφορά αποκλειστικά στην κατοχύρωση των νέων κατευθύνσεων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων φοιτητών και αποφοίτων. Εάν δεν περνούσε η τροπολογία οι μόνοι χαμένοι θα ήταν οι φοιτητές και η λειτουργία των ιδρυμάτων μετά το σχέδιο «Αθηνά», γιατί οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις θα συνέχιζαν να υφίστανται, ενώ δε θα μπορούσαν να δημιουργούνται οι κατευθύνσεις. Το παράδειγμα είναι το ίδιο με αυτό που ανέφερα παραπάνω. Για να εξηγηθούμε, η συγχώνευση των τμημάτων του ΤΕΙ γίνεται με Προεδρικό διάταγμα και οι κατευθύνσεις θεσμοθετούνται με αυτήν την τροπολογία και κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.
Ειδικά για τους εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έως και το Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013, ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο, ακόμα και στην περίπτωση που το ΑΕΙ ή η Σχολή ή το Τμήμα εισαγωγής τους συγχωνεύθηκε, κατατμήθηκε, μετονομάστηκε ή καταργήθηκε.
Θα μπορούσα να πω ότι με αυτήν την τροπολογία, χωρίς να θίγεται το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, διαλύονται όλες οι φημολογίες που είχαν διαχυθεί το τελευταίο διάστημα περί μελλοντικής κατάργησης τμημάτων από το συμβούλιο κάθε ιδρύματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. για μία ακόμη φορά με τερτίπια και καμώματα επιχειρούν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για κομματικό όφελος. Ίσως και να τις κερδίζουν αφού εκμεταλλεύονται και ποντάρουν στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Πρόσκαιρα όμως. Γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο αποκαλύπτονται η γύμνια των επιχειρημάτων τους και οι επικίνδυνες θέσεις τους και στην Οικονομία και στα Εθνικά Θέματα».

Διαβάστε περισσότερα...

Πέρασε από τη Βουλή το σχέδιο «Αθηνά»

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων πριν από λίγη ώρα η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις κατευθύνσεις στα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, του σχεδίου «Αθηνά».
Συνολικά ψήφισαν 275 βουλευτές. Οι 148 ψήφισαν «ναι», 125 ψήφισαν «όχι» και δύο ψήφισαν «παρών».
Δείτε εδώ τι ψήφισαν οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας.
Διαβάστε περισσότερα...

«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ»

Κύριε Πρωθυπουργέ, απευθυνόμαστε σε Σας και παρακαλούμε την ύστατη και κρίσιμη αυτή ώρα να παρέμβετε προσωπικά, για να.. «διώξετε» όλα τα πνευματικά ιδρύματα από την όμορφη αποκλεισμένη και απομακρυσμένη Φλώρινα.
«Διώξτε τα» τώρα, πριν κάνουν κι άλλη ζημιά στο πνεύμα, στην οικονομία και στον πολιτισμό μας.
Εδώ πάνω έχουμε εφεύρει άλλες πιο σύγχρονες μορφές ανάπτυξης και μόρφωσης!!!
«Τα Πανεπιστήμια ΔΕΝ τα χρειαζόμαστε». Έχουμε επενδύσει σε υψηλού επιπέδου αθλητισμό και σε πανηγύρια ποιότητος (πολιτιστικά)!!! Σ’ αυτά έχουμε στηρίξει την οικονομία και την πνευματική μας αναβάθμιση!!! Έχουμε τα πιο σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια και Ολυμπιακών προδιαγραφών κλειστό κολυμβητήριο!!! Είναι οι ισχυροί μας πυλώνες!!! ΔΕΝ έχουμε ανάγκη τα Πανεπιστήμια και τις επιστήμες!!!
Διοργανώνουμε εδώ στα σύνορα το ξακουστό σ’ όλα τα Βαλκάνια πανηγύρι όπου πρωτοστατούν τα μεγαλύτερα Σκοπιανά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Με ειδικούς μάλιστα απεσταλμένους που προβάλουν τουριστικά την περιοχή μας και την εθνική τους προπαγάνδα.
Το ίδιο γίνεται και με τα «ΠΡΕΣΠΕΙΑ». Ένας θεσμός με βαθιές εθνικές ρίζες. Ήρθαν και υποκλίθηκαν για χάρη του πανηγυριού όλα τα μεγάλα μυαλά της ελληνικής πολιτικής και όχι μόνο. Αυτοί που έγιναν παγκόσμια γνωστοί για τη δική τους κονόμα και το οικονομικό θαύμα της πατρίδας μας!!!
Έχουμε το πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο, που μπορούμε σε μια μέρα να πάμε στη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψουμε!!!
Έχουμε «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ». Το μοναδικό στην Ελλάδα. Κοιτίδα της πολιτικής και του πολιτισμού!!! Οι εκτός Ελλάδας φίλοι μας, που το συντηρούνε στέλνουν τακτικά εθελοντές που νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας!!! Εκδίδουν και εφημερίδα όπου μέσω αυτής μας μαθαίνουν την ιστορία της Μακεδονίας και την Μακεδονική γλώσσα!!!
Δίπλα μας είναι τα Μπίτολα των Σκοπίων. Είναι η «πρωτεύουσά μας»!!! Οι Σκοπιανοί μας τροφοδοτούν φθηνό πετρέλαιο και ζαρζαβατικά. Κοντά μας και η Βουλγαρία, να στέλνουμε τα παιδιά μας για εύκολα και φθηνά πτυχία.
Να γιατί ΔΕΝ χρειαζόμαστε κ. Πρωθυπουργέ τα δικά μας Ελληνικά Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακούς.
Εδώ τελειώνει η Ελλάδα. Είμαστε βιτρίνα προς Σκόπια και Αλβανία. Η ύπαρξη τέτοιων ιδρυμάτων εδώ στα τιμημένα σύνορα, μας χαλάνε τη μόστρα, μας ρίχνουν το ηθικό. Είναι εθνική προδοσία το να γίνει η Φλώρινα Πανεπιστημιούπολη!!! Να πάτε τα Πανεπιστήμια όσο πιο μακριά από τα σύνορα γίνεται!!!
Να τα πάτε στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Καλαμάτα… Εκεί που ξεκίνησε η Επανάσταση του ’21, όπου «όρκο σταυρώσαν στο σπαθί, η λευτεριά να μη χαθεί».
Εδώ πάνω είναι σύνορα, με νωπές τις μνήμες της αιματηρής δεκαετίας του σαράντα. Εδώ αμφισβητείται η ελληνικότητά μας, τόσο που και ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δακρύσει.
Για εθνικούς λοιπόν λόγους ΔΕΝ πρέπει να έχουμε εδώ πνευματικά ιδρύματα και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα!!! Θα γίνουμε πολλοί και είναι άκρως επικίνδυνο!!!
Εν Χριστώ Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ, οι Φλωρινιώτες μόνο σε Σας ελπίζουν, μόνο από Σας περιμένουν! Μην τους απογοητεύσετε.

Χριστάκης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα...

Τι ψήφισαν οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο «Αθηνά»

Πέντε "ναι", τέσσερα "όχι" και ένα "παρών" από τους δυτικομακεδόνες βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία για το σχέδιο «Αθηνά». Αναλυτικά:

Νομός Φλώρινας
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ΝΑΙ
Αθανάσιος Γερμανίδης ΟΧΙ

Νομός Γρεβενών
Τιμολέων Κοψαχείλης ΝΑΙ

Νομός Καστοριάς
Μαρία Αντωνίου ΝΑΙ
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ΟΧΙ

Νομός Κοζάνης
Γιώργος Κασαπίδης ΠΑΡΩΝ
Μιχάλης Παπαδόπουλος ΝΑΙ
Ευγενία Ουζουνίδου ΟΧΙ
Πάρις Κουκουλόπουλος ΝΑΙ
Ραχήλ Μακρή ΟΧΙ

Διαβάστε περισσότερα...

Nα σταθούν στο ύψος τους oι εκπρόσωποι μας στη Βουλή

Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας 7 του νόμου 4009/2011 (Α΄195) για το Σχέδιο Αθηνά, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία της απαρχής της ακύρωσης αυτού του Σχεδίου που καταδικάζει την παιδεία στη Δυτική Μακεδονία και αμαυρώνει την δημόσια και δωρεάν παιδεία στο πανελλήνιο.
Η προσχηματική δημόσια διαβούλευση τελείωσε, δυστυχώς με κάκιστα αποτελέσματα για τα ιδρύματα της περιοχής μας. Το όλο ζήτημα έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό από τις επίσημες θέσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχοντας μετεξελιχθεί σε πολιτικό θέμα. Ο περιβόητος δηλαδή εξορθολογισμός της Ελληνικής παιδείας βασίζεται στις πιο λανθασμένες βάσεις και στα πιο άδικα κριτήρια, με την προχειρότητα και την βιασύνη να είναι εμφανέστατα σε όλο τους το μεγαλείο.
Καλούμε όλους τους Βουλευτές που εκπροσωπούν την Δυτική Μακεδονία στο Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, να δώσουν ένα σύσσωμο και βροντερό ΟΧΙ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, αρπάζοντας την ευκαιρία για την απαρχή της ακύρωσης αυτού του σχεδίου που θα είναι και η ταφόπλακα για την περιοχή μας, εναρμονιζόμενοι με τις επίσημες θέσεις των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων και μετουσιώνοντας την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.
Θυμίζουμε πως η Δυτική Μακεδονία υπήρξε πνευματικό κέντρο, καθώς και πατρίδα του νεοελληνικού διαφωτισμού σε πολύ δυσχερέστερες συνθήκες, όταν ακόμη δεν υπήρχε το Ελληνικό κράτος όπως το ξέρουμε σήμερα. Είναι αδιανόητο η περιφέρεια μας εν έτη 2013, να είναι η μόνη στην Ελλάδα (ανάμεσα σε 13 περιφέρειες), καθώς επίσης και σε όλη την Ευρώπη (ανάμεσα σε 350 περιφέρειες) που δεν θα έχει Πανεπιστημιακό Ίδρυμα το οποίο και είναι υψίστης ζωτικής σημασίας, αφού λειτουργεί ως Κύτταρο Ανάπτυξης, Δημιουργού Γνώσης και Φορέα Πολιτισμού για την κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Υ.Γ. Τα ψέματα τελείωσαν, καλείστε να υπερασπιστείτε με πράξεις τα αδιαπραγμάτευτα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας…

Κίνηση Φίλων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας των κομμάτων της Συμπολίτευσης

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του σχεδίου με την ονομασία «Αθηνά» και με σκοπό την Ανασυγκρότηση του Χάρτη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας, στις επαφές εκπροσώπων του συλλόγου μαζί σας αλλά και δημόσια, αντιταχθήκατε ανοικτά στην κατάργηση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, την οποία επιφέρει το ανωτέρω σχέδιο.
Δυστυχώς λόγω της μη διαδικασίας ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου «Αθηνά» που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπήρχαν ελάχιστα έως μηδαμινά περιθώρια θεσμικής αντίδρασης και η αντίθεσή σας στην κατάργηση του Πανεπιστημίου εκφράστηκε με την επίδοση ψηφισμάτων, δημόσιων τοποθετήσεων και προσωπικών επαφών με την ηγεσία του Υπουργείου.
Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη αναφορικά με την κατατεθείσα στη Βουλή από το Υπ. Παιδείας τροπολογία με γενικό αριθμό 328 και ειδικό αριθμό 108, που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως αποτέλεσμα η ανωτέρω τροπολογία να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου.
Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής παρέχει θεσμικό βήμα για την έμ(ά)μεση αντίδρασή σας στις προτάσεις του Υπουργείου για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η στάση σας στη ψηφοφορία θα αποδείξει με εμφατικό τρόπο τη συνέπεια λόγων και πράξεων και, επιτρέψτε μας να χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή ρήση, «θα κλείσει στόματα ή θα τα ανοίξει διάπλατα από την έκπληξη».

Με τιμή
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το σχέδιο «Αθηνά»

Η τροπολογία με την οποία προωθείται το σχέδιο «Αθηνά» για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξαρτήτων βουλευτών, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Νίκου Νικολόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Φλώρινας για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.
Ψήφισαν συνολικά 78 και βρέθηκαν 76 έγκυρα ψηφοδέλτια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 300, κάτι που σημαίνει πως η αποχή άγγιξε το 70% και που δείχνει ουσιαστικά την αδιαφορία των εμπόρων για τα τεκταινόμενα.
Στο νέο Δ.Σ. εκλέγονται οι: Θ. Ταλλίδης 55 ψήφοι, Γ. Βουλγαρίδης 44 ψήφοι, Π. Μπούτζιος 38 ψήφοι, Αν. Καραμήτσος 31 ψήφοι, Π. Ίνδου 28 ψήφοι, Σ. Διαμαντόπουλος 24 ψήφοι, Λ. Σουλίδης 22 ψήφοι.
Στην Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται οι: Αντ. Κασκαμανίδης 35 ψήφοι, Στ. Αγγελίδης 33 ψήφοι, Ελ. Νάνου 30 ψήφοι.
Τέλος, για την Ομοσπονδία έλαβαν (εκλέγονται οι τρεις πρώτοι): Θ. Ταλλίδης 45 ψήφοι, Γ. Βουλγαρίδης 43 ψήφοι, Ν. Δημητρόπουλος 40 ψήφοι, Σ. Διαμαντόπουλος 22 ψήφοι.
Το νέο Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα...