Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Πορεία προς το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της ΠΕ Φλώρινας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Εκεί, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΚΦ Στέφανο Μπίρο, στον οποίο και επέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

Τρεις μήνες τώρα οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» παλεύουμε για το αυτονόητο. Για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων μας, καθώς και για τη σταθερή μηνιαία καταβολή των μισθών μας.
Με τον αγώνα μας έπεσαν οι μάσκες. Όλοι εκείνοι που παρουσιάζονταν αρχικά ως «φίλοι», αποδείχτηκε ότι ήταν εκείνοι που όχι απλά με τη συμβολή τους υπέσκαπταν τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματά μας, αλλά με το που τολμήσαμε να τα διεκδικήσουμε συλλογικά, έσπευσαν να μας εμπαίξουν και να μας παραπλανήσουν, υπονομεύοντας τον αγώνα μας. Αυτοί είναι τόσο το Εργατικό Κέντρο, όσο και ορισμένοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αλλά και οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, που με τη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών απέδειξαν ότι όχι απλά δεν έχουν κανένα κοινό με τους εργαζόμενους, αλλά υποσκάπτουν διαρκώς το μέλλον τους.
Ο αγώνας μας όμως απέδειξε και κάτι άλλο. Ότι τίποτε δεν μπορεί να κατακτηθεί χωρίς σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες. Δεν μας ξεγελάν οι παρεμβάσεις των πολιτικών κύκλων για το θέμα μας. Αν εμείς δε φτάσουμε το «μαχαίρι στο κόκαλο» δεν θα κάνουν τίποτα, πολύ απλά γιατί η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι δικό τους δημιούργημα. Δε μας χαρίστηκε και δεν πρόκειται να μας χαριστεί τίποτα. Ότι κερδίσουμε θα το κερδίσουμε ενωμένοι μέσα από τους αγώνες μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
• Την ΓΣΕΕ που αντί να καταδικάσει αυτή την μορφή εργασίας, όπως και κάθε ελαστική μορφή, πρωτοστάτησε στα προγράμματα αυτά, εφάρμοσε πρώτη ή μάλλον κατάργησε κάθε εργασιακό δικαίωμα, παρουσιάζοντας ότι προσφέρει «κοινωνικό έργο». Που μαζί με τα παραρτήματά της (Εργατικά Κέντρα) πρωτοστατούν σαν σύγχρονοι δουλέμποροι, προσφέροντας δουλειά με ημερομηνία λήξης σε μακροχρόνια άνεργους και εξαθλιωμένους (εισπράττοντας το 5%), χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Που τους εκβιάζουν και τους τρομοκρατούν που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
• Όλες τις ΜΚΟ που για άλλη μια φορά αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους ως εθελοντές προκειμένου να θησαυρίσουν σε βάρος τους.
Εμείς, οι Φλωρινιώτες εργαζόμενοι στα πεντάμηνα, λειτουργώντας και αποφασίζοντας αμεσοδημοκρατικά, χωρίς ιεραρχίες και έξω από κομματικές λογικές, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός και της καθεμιάς από μας, χωρίς διακρίσεις φύλου, χρώματος ή εθνικότητας και με στόχο την ανάπτυξη της συλλογικής αντίστασης στην επίθεση που τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αντιπροσωπεύουν και της πάλης για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων προσλαμβάνονται σε αυτά:
Δε σταματάμε εδώ. Δεν εφησυχάζουμε!
Δεν αφήνουμε την τύχη μας σε κανέναν από εκείνους που αποφάσισαν να διαχειριστούν τη φτώχεια μας!
Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε κανέναν – άτομο ή πολιτική παράταξη – απ’ όσους έχουν συναινέσει για την εφαρμογή των πλέον αντεργατικών μέτρων.
Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ» ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΔΗΘΕΝ «ΤΑΞΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Απέναντι στην ενοικιαζόμενη εργασία που νομιμοποιούν και προωθούν ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα -ΟΑΕΔ – ΔΗΜΟΙ – ΜΚΟ – ΚΡΑΤΟΣ απαιτούμε:
• Άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων δεδουλευμένων και πληρωμή από εδώ και στο εξής χωρίς καθυστερήσεις και προσχήματα
• Πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους στα προγράμματα “κοινωφελούς” εργασίας (επιδόματα, υπερωρίες, άδειες, απεργία)
• Πληρωμή του 5% του μισθού που μας κλέβουν.
• Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των εταιριών ενοικιαζόμενης εργασίας
• Σταθερή εργασία για όλους και όλες με μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας
• Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
Αναμένουμε στη βάση των υποσχέσεων που λάβαμε μετά από τους αγώνες μας να πληρωθούμε το σύνολο των δεδουλευμένων μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα με την καταβολή ενός μέρους από τα δεδουλευμένα μας.
Απαιτούμε το σύνολο των δεδουλευμένων τώρα.
Η συνέλευση μας αποφασίζει πως αν μέχρι την Παρασκευή 01/03/2013 δεν έχουμε τα χρήματα που μας οφείλουν, θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Την ευθύνη για την κλιμάκωση και την ένταση των κινητοποιήσεών μας από εκεί και πέρα θα την έχουν αποκλειστικά οι πολιτικοί και διοικητικοί υπεύθυνοι της 3μηνης και πλέον άμισθης εργασίας μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!
«Το κρίμα στο λαιμό τους»

Δείτε στο παρακάτω video τι είπε για το θέμα ο κ. Μπίρος:
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατανομή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε η Υπουργική απόφαση η κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας:
i) Ποσοστό 50% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, διατίθεται στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
ii) Ποσοστό 46% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας διατίθεται στους ενεργειακούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, δηλαδή στους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου. Η κατανομή του ποσού στους ενεργειακούς Δήμους γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παράγραφο 2.
ii) Ποσοστό 4% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, διατίθεται στον όμορο των όμορο των ενεργειακών, μη ενεργειακό Δήμο, που είναι ο Δήμος Πρεσπών.
2. Τα κονδύλια του κάθε Ειδικού Λογαριασμού που αναλογούν, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, στους ενεργειακούς Δήμους, κατανέμονται σ’ αυτούς ως εξής:
α) Κατά ποσοστό 25% ισόποσα.
β) Κατά ποσοστό 25%, ανάλογα με την καθαρή παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στα όρια εκάστου Δήμου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Τα στοιχεία της ανά έτος παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στα όρια εκάστου Δήμου δίδονται με ευθύνη της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
γ) Κατά ποσοστό 25%, ανάλογα με το εμβαδό των εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια εκάστου Ο.Τ.Α και χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της λειτουργίας των ορυχείων (ΔΕΗ και ιδιωτών) και για τις εγκαταστάσεις των λιγνιτικών σταθμών και οι οποίες προέρχονται από αναγκαστική απαλλοτρίωση, απευθείας αγορά ή παραχώρηση. Τα στοιχεία για το εμβαδό των ανωτέρω εκτάσεων επικαιροποιούνται στο τέλος κάθε έτους με ευθύνη της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
δ) Κατά ποσοστό 25%, ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων όλων των ενεργειακών Δήμων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας διαθέσιμης απογραφής πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).
3. Η παραπάνω μεθοδολογία κατανομής κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού για τους ενεργειακούς και μη Δήμους, δύναται να χρησιμοποιηθεί και για τον προσδιορισμό του συνολικού χρηματικού ποσού που αναλογεί σε ευρύτερες περιοχές, περισσότερων του ενός Ο.Τ.Α. Το άθροισμα των αναλογούντων χρηματικών ποσών στους Ο.Τ.Α., που ανήκουν σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έργα και ενέργειες που εξυπηρετούν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της ευρύτερης περιοχής.
Άρθρο 3
Ειδικοί Λογαριασμοί.
Η Δ.Ε.Η. Α.Ε., μετά τη διενέργεια της κατανομής των κονδυλίων του Τέλους Ανάπτυξης από την Επιτροπή Κατανομής, καταθέτει σε τρείς Ειδικούς Λογαριασμούς, που συστήνονται για το σκοπό αυτό, τα ποσά που αναλογούν στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες και ενημερώνει εγγράφως τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τα μέλη της Επιτροπής Κατανομής. Την ευθύνη τήρησης των τριών Ειδικών Λογαριασμών έχει αποκλειστικά η Δ.Ε.Η. Α.Ε. Τα ποσά των Λογαριασμών αυτών διατίθενται στους δικαιούχους όπως προβλέπεται στο άρθρο 2. Οι τόκοι που προκύπτουν ενσωματώνονται στα αντίστοιχα κεφάλαια.
Από τα ποσά των Ειδικών Λογαριασμών, χρηματοδοτούνται οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των προβλεπόμενων στο άρθρο 4, πενταετών Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Ε.Α.Π.) των δικαιούχων.
Το ετησίως αδιάθετο (μη απορροφηθέν) ποσό κάθε Ειδικού Λογαριασμού μεταφέρεται, αυτομάτως, στο επόμενο έτος της πενταετίας. Τυχόν αδιάθετα (μη απορροφηθέντα) ποσά προηγούμενων ετών, τα οποία είχαν κατανεμηθεί σε δικαιούχους και είχαν κατατεθεί στους ειδικούς λογαριασμούς τους με βάση την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν Δ5/ΗΛ/Β/ Φ5.179/17788/23.09.2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μεταφέρονται αυτούσια στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ιδίων δικαιούχων, που συστήνονται με την παρούσα. Τα εν λόγω μεταφερόμενα ποσά μπορούν να διατεθούν και για την υλοποίηση μελετών ή έργων που είχαν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και συμβούλια πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Ως απορροφηθέντα, θεωρούνται τα ποσά που αφορούν πραγματοποιηθείσες δαπάνες καθώς και αυτά που προορίζονται για οφειλόμενες πληρωμές έργων, βάσει συμβατικών δεσμεύσεων.
Άρθρο 4
Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (Ε.Α.Π.).

Για τους σκοπούς της παρούσας Απόφασης, ΕιδικάΑναπτυξιακά Προγράμματα (Ε.Α.Π.) καλούνται τα πενταετή Αναπτυξιακά Προγράμματα που καταρτίζονται με ευθύνη των οικείων Περιφερειών και αφορούν σε συγκεκριμένα έργα υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996. Ως έργα υποδομής νοούνται εκείνα που στηρίζουν την ανάπτυξη, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, την εξασφάλιση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η υλοποίηση των Ε.Α.Π. δεν αίρει ή περιορίζει τις υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος από άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις που προκαλούνται από τη δράση της. Το κάθε Ε.Α.Π. εγκρίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο της αντίστοιχης Περιφέρειας, μετά από υποβολή Σχεδίου Ε.Α.Π., που συντάσσεται ύστερα από επεξεργασία των αντίστοιχων προτάσεων της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, της Περιφερειακής ΄Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.), άλλων φορέων (επιμελητηρίων, εργατικών κέντρων, Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α.) και ιδιωτών, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση. Για κάθε Περιφέρεια συντάσσεται ένα Ε.Α.Π. με διακριτούς προϋπολογισμούς και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, προτεραιότητες, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Η επεξεργασία, η αξιολόγηση, και η ιεράρχηση των έργων που προτείνονται, για ένταξη στο εγκεκριμένο πλέον Ε.Α.Π., γίνεται από την οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης που προβλέπεται στο άρθρο 5, με βάση τα ενδεικτικά κριτήρια αξιολόγησης που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Ε.Α.Π.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή Παρακολούθησης υποβάλλει εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο, με απόφασή του, εντάσσει τα έργα στο πρόγραμμα παίρνοντας υπόψη την ανάγκη συμπληρωματικότητας προγραμμάτων και πόρων καθώς και τη συμφωνία με το πνεύμα του ν.2446/1996 όπως ισχύει κάθε φορά. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση απένταξης έργων από το πρόγραμμα. Προτεραιότητα δίνεται στις άμεσα πληττόμενες περιοχές, ύστερα από αξιολόγηση και των επιπτώσεων που προέκυψαν ή θα προκύψουν στις γειτνιάζουσες περιοχές, κυρίως στο περιβάλλον και προτάσσονται συγκεκριμένα έργα που συνάδουν με τις διατάξεις της παρούσας υπουργικής απόφασης και προτείνονται από τους ενδιαφερόμενους και επιλέξιμους φορείς.
Στα Ε.Α.Π δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένα και σημαντικά έργα, τα οποία συμβάλλουν:
α) στην ανάπτυξη των περιοχών όπου εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που καθορίζουν τα οικεία Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια.
β) στην αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, πέραν των υποχρεώσεων της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
γ) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
δ) στη δημιουργία υποδομών στο πλαίσιο της στρατηγικής της ανάπτυξης.
ε) στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.
στ) στη τόνωση της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.
Κατά την επεξεργασία, αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων που προτείνονται για ένταξη στο Ε.Α.Π. από τα Περιφερειακά Συμβούλια λαμβάνονται υπόψη όλα τα Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα (Περιφερειακά και Τοπικά), καθώς και οι χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και συμπληρωματικότητα και να αποφεύγονται προβλήματα αποσπασματικότητας και κατάτμησης πόρων.
Δικαίωμα πρότασης για την ένταξη έργων, έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και επιλέξιμοι φορείς με την υποβολή Τεχνικού Δελτίου Έργου. Το Τεχνικό Δελτίο Έργου αναφέρεται στη σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα, την συμπληρωματικότητα και την ωριμότητα του έργου, στον συνολικό του προϋπολογισμό και το χρονικό του προγραμματισμό. Τα έργα και οι ενέργειες που προτείνονται για ένταξη στα Ε.Α.Π. αξιολογούνται με βάση τη συμπληρωματικότητα και την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση, σε κάθε περιοχή. Η διάρθρωση του Ε.Α.Π., στο πλαίσιο και των ανωτέρω στόχων, περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:
α. Μελέτες και υπηρεσίες.
β. Περιβάλλον, ποιότητα ζωής και κοινωνική συνοχή.
γ. Υποδομές και στήριξη της επιχειρηματικότητας και του παραγωγικού περιβάλλοντος (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας).
δ. Ενίσχυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση, εκπαίδευση, έρευνα και νέες τεχνολογίες.
ε. Στήριξη και ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού.
στ. Τεχνική Υποστήριξη και Δημοσιοποίηση (ελάχιστο 2% και μέγιστο 5%).
Άρθρο 5
Παρακολούθηση των Ε.Α.Π.

1. Για την παρακολούθηση της πορείας και της απορροφητικότητας των Ε.Α.Π συνιστάται Επιτροπή Παρακολούθησης με έδρα την έδρα της αντίστοιχης Περιφέρειας στα όρια της οποίας βρίσκονται οι, κατά τα ανωτέρω, δικαιούχοι Ο.Τ.Α.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης απαρτίζεται από:
α) Τον οικείο Περιφερειάρχη, ως Πρόεδρο.
β) Τον/τους Αντιπεριφερειάρχη/ες της/των οικείας/οικείων Περιφερειακής Ενότητας/Περιφερειακών Ενοτήτων.
γ) Έναν Περιφερειακό Σύμβουλο που ορίζεται από τη μείζονα αντιπολίτευση.
δ) Τρεις αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, που προτείνονται από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (Π.Ε.Δ.), εκ των οποίων δύο απαραιτήτως από τους ενεργειακούς Ο.Τ.Α.
ε) Έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ/Τμήμα της αντίστοιχης Περιφέρειας.
στ) Έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου/Παράρτημα της αντίστοιχης Περιφέρειας.
ζ) Έναν εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα της αντίστοιχης Περιφέρειας.
η) Έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου (πρώην ΕΒΕ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας
ια) Έναν εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η.
ιβ) Έναν εκπρόσωπο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θετικής κατεύθυνσης.
Οι παραπάνω εκπρόσωποι ορίζονται από τους οικείους Φορείς με τους αναπληρωτές τους.
2. Η Επιτροπή συνεδριάζει όποτε απαιτείται. Στις περιπτώσεις που προκύπτουν προβλήματα στην προώθηση των έργων, η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφασίζει την απένταξη ή την ένταξη νέων έργων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Η Επιτροπή συνεδριάζει νομίμως όταν υπάρχει πλειοψηφία.
Την ευθύνη για την σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης και την προετοιμασία των συνεδριάσεων έχει ο πρόεδρος αυτής.
3. Η Επιτροπή Παρακολούθησης επικουρείται από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ή από σύμβουλο διαχείρισης. Οι ανωτέρω μεριμνούν για την προετοιμασία της τεκμηρίωσης των προτάσεων, των εκθέσεων, της ημερήσιας διάταξης, των πρακτικών των συνεδριάσεων, των εισηγήσεων και για κάθε άλλο αναγκαίο και συναφές ζήτημα καθώς και για την ομαλή και σε καθημερινή βάση, ροή του προγράμματος.
4. Οι αμοιβές των μελών, καθώς και οι άλλες πρόσθετες λειτουργικές δαπάνες της Επιτροπής Παρακολούθησης, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Α.Π.
5. Η Περιφέρεια, εάν το επιθυμεί, αναθέτει καθήκοντα Συμβούλου Διαχείρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η αμοιβή του Συμβούλου Διαχείρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Α.Π. Τα παραπάνω ποσά επιβαρύνουν αναλογικά το σύνολο των δικαιούχων Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού και αφαιρούνται από το συνολικό ποσό του προγράμματος. Για τις δαπάνες που απορρέουν από τα ανωτέρω.
Φορέας Υλοποίησης (Φ.Υ.) (Δικαιούχος) είναι η οικεία Περιφέρεια.
6. Επιβάλλεται στους ενεργειακούς Δήμους εισφορά 2% επί των αναλογούντων ποσών, υπέρ του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων» για την πραγμάτωση των σκοπών του. Η έγκριση των δαπανών διενεργείται από την οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης της έδρας του Δικτύου.
Άρθρο 6
Ανάθεση και υλοποίηση μελετών και έργων του Ε.Α.Π. 
Η ανάθεση μελετών, η δημοπράτηση, η κατασκευή και η επίβλεψη των έργων που εντάσσονται στο Ε.Α.Π., η προμήθεια υλικών και η σύναψη συμβάσεων δημοσίων υπηρεσιών, διέπονται από την αντίστοιχη κείμενη νομοθεσία, ανάλογα με τον φορέα υλοποίησης. Η υλοποίηση των τεχνικών έργων του Ε.Α.Π. γίνεται,ανάλογα με τον φορέα υλοποίησης, από τις τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειών ή Δήμων, εφόσον έχουντην απαραίτητη τεχνική συγκρότηση και δυνατότητα.
Άρθρο 7
Πληρωμές.

1. Για την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού, προκειμένου να πληρωθούν εργασίες που εκτελέσθηκαν στο πλαίσιο του ΕΑΠ συντάσσεται, πέραν των άλλων στοιχείων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και ειδικό έντυπο πιστοποίησης, στο οποίο αναφέρονται οι εκτελεσθείσες εργασίες και τα πιστοποιούμενα ποσά. Το έντυπο αυτό υπογράφεται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία, την Προϊσταμένη Αρχή εκτέλεσης του έργου και θεωρείται από την Επιτροπή Ελέγχου έργων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Τα χρηματικά ποσά που αφορούν σε εκτελεσθείσες εργασίες, οι οποίες πιστοποιούνται με τα συγκεκριμένα ειδικά έντυπα, καταβάλλονται από τον Ειδικό Λογαριασμό της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που τηρεί η Δ.Ε.Η. Α.Ε., στους φορείς υλοποίησης και με αποφάσεις των αρμοδίων Οργάνων τους καταβάλλονται στους αναδόχους.
2. Ορίζονται δύο Επιτροπές Ελέγχου Έργων, μία στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και μία στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. Η κάθε Επιτροπή Ελέγχου Έργων απαρτίζεται από:
α) Έναν τεχνικό της Περιφέρειας, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
β) Έναν εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) της οικείας Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.
γ) Ένα νομικό εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τον αναπληρωτή του.
Μπορούν επίσης να συμμετέχουν συμβουλευτικά και ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις ή τη συνθετότητα ή το μέγεθος των προς έλεγχο έργων και ενεργειών ένας εκπρόσωπος από το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του Ο.Ε.Ε., ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης (Ε.Π.) ή του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Έργων. Η ως άνω Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από την Προϊσταμένη Αρχή εκτέλεσης του έργου, οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει απαραίτητο προκειμένου να βεβαιώσει τις εργασίες που εκτελέστηκαν, καθώς και να προβεί ή να παραγγείλει αυτοψία από υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της οικείας Περιφέρειας.
Οι αμοιβές των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ΄Εργων καθορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης.
Άρθρο 8
Προβολή των έργων.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από το Τέλος, τοποθετούνται τυποποιημένες πινακίδες στις οποίες αναγράφονται απαραιτήτως τα εξής:
α) Ο τίτλος του έργου.
β) Χρηματοδότηση από το ειδικό Τέλος Δ.Ε.Η. Α.Ε.
γ) Ο ανάδοχος του έργου.
δ) Ο προϋπολογισμός του έργου.
ε) Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου.
Ο τύπος και η μορφή της πινακίδας σχεδιάζεται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αναπαραγωγή των πινακίδων από τους φορείς υλοποίησης των έργων.
Άρθρο 9
1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 2. Με την θέση σε ισχύ της παρούσας καταργείται η Υπουργική Απόφαση Δ5/ΗΛ/Β/Φ5.179/ 17788/23.9.2005 (ΦΕΚ Β΄ 1370), ως είχε τροποποιηθεί – συμπληρωθεί με τις υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/14921/17.7.2006 (ΦΕΚ Β΄ 1020), Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/456/οικ.575/08 (ΦΕΚ Β΄ 12) και Δ5− ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ. 28485/12−12−2011 (ΦΕΚ Β΄2882) Υπουργικές Αποφάσεις.

Πηγή: kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κρούσμα λύσσας στη Δυτική Μακεδονία

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενημερώνει πως στις 21/02/2013 επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (Κ.Κ.Ι. Αθηνών/ΛΟΙ.ΠΑ.Ν.) ως θετικό στη Λύσσα δείγμα εγκεφάλου κόκκινης αλεπούς που εντοπίστηκε από κυνηγό στο Τ.Δ. Κτενίου Κοζάνης.
Πρόκειται για το 2ο θετικό κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και 13ο συνολικά στην Ελλάδα. από τον Οκτώβριο του 2012 όταν και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα μετά το 1987.
Παρόλο που η λύσσα θεωρείται κατά κύριο λόγο νόσος των σαρκοφάγων (κατοικιδίων και αγρίων), προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών (όπως βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους), καθώς και τον άνθρωπο. Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων, τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο, όταν αυτός έρθει σε επαφή με το σάλιο μολυσμένου ζώου μέσω εκδορών και μικροτραυμάτων του δέρματος, ή ακόμη και από τους υγιείς βλεννογόνους. Να σημειωθεί ότι ένα μολυσμένο ζώο είναι δυνατόν να απεκκρίνει τον ιό και να μεταδώσει τη νόσο για μερικές ημέρες ακόμη και πριν την εκδήλωση εμφανών συμπτωμάτων. Ως εκ τούτου, ομάδες υψηλού κινδύνου έκθεσης στη νόσο θεωρούνται όσοι έρχονται σε επαφή με δυνητικά ύποπτα ζώα.
Η νόσος στα σαρκοφάγα εμφανίζεται με αλλαγή συμπεριφοράς του ζώου (απομόνωση, νευρικότητα, φόβος, ανησυχία). Παρουσιάζεται ερεθισμός και κνησμός του σημείου όπου δαγκώθηκε το ζώο. Τις επόμενες 2-3 ημέρες, το ζώο γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό και δαγκώνει στην κυριολεξία ό,τι βρεθεί μπροστά του (αντικείμενα, ζώα, ανθρώπους). Ακόμη, παρατηρείται η χαρακτηριστική εικόνα ζώων με άφθονο σάλιο στο στόμα τους, ενώ αλλάζει και το γάβγισμά τους, που μεταβάλλεται σε βραχνό ουρλιαχτό.
Ακολουθεί φάση γενικευμένων σπασμών και παράλυσης, που οδηγεί στο θάνατο. Η εξέλιξη της νόσου διαρκεί περίπου 10 ημέρες.
Στα παραγωγικά ζώα, τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Κυριαρχούν κυρίως παραλυτικά συμπτώματα (απομάκρυνση από το κοπάδι, διαστολή της κόρης, ανόρθωση του τριχώματος, ασυντόνιστες κινήσεις οπισθίων άκρων, παράλυση).
Επισημαίνεται ιδιαίτερα πως κρούσματα της νόσου παρατηρούνται συχνά και στις γειτονικές μας χώρες (F.Y.R.O.M., Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία).

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
1. Σήμανση, καταγραφή και υποχρεωτικός ετήσιος προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών με ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Ο εμβολιασμός αυτός επιβάλλεται να γίνεται μόνο από Κτηνίατρο και αποδεικνύεται μόνο με τη σχετική θεώρηση στο Βιβλιάριο Υγείας του ζώου. Οι ιδιώτες Κτηνίατροι οφείλουν να τονίζουν στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα παραπάνω και να βρίσκονται σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία για αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού που υποπίπτει στην αντίληψή τους.
2. Έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών με ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία και εποπτεία των τοπικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Επιβάλλεται οι Δήμοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού και τον εμβολιασμό όσων αδέσποτων ζώων περισυλλέγονται.
3. Οι κάτοικοι οφείλουν να αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Υγειονομικές αρχές), κάθε περίπτωση δαγκώματος σε ανθρώπους ή άλλα ζώα.
4. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους εργάζονται κοντά σε ζώα (Κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, υπάλληλοι κυνοκομείων, δασικοί υπάλληλοι κλπ), που θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιάζονται προληπτικά κατά της λύσσας.
5. Ειδικά σε ότι αφορά τους κυνηγούς, πέρα από τον υποχρεωτικό ετήσιο εμβολιασμό των κυνηγετικών σκύλων, οφείλουν να αναφέρουν αποκλειστικά και μόνο στις αρμόδιες Αρχές (Κτηνιατρική Υπηρεσία, Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, Δασαρχείο), τυχόν εντοπισμό πτώματος αγρίου σαρκοφάγου ζώου (λύκου, αλεπούς κλπ), ούτως ώστε να γίνει η κατάλληλη εργαστηριακή εξέταση. Τονίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος ανεμβολίαστων κυνηγετικών σκύλων στην ευρύτερη περιοχή εντοπισμού του κρούσματος. Επιπλέον, εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τις αγορές κυνηγετικών σκύλων από γειτονικές χώρες, που πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από τα απαραίτητο Υγειονομικό Πιστοποιητικό με το οποίο αποδεικνύεται ο εμβολιασμός κατά της λύσσας.
6. Όσον αφορά σε κατοικίδια ζώα που έχουν δαγκώσει άνθρωπο πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές (Κτηνιατρική Υπηρεσία, Αστυνομία) και:
Εφόσον είναι δεσποζόμενα, εμβολιασμένα ή μη, να απομονώνονται και να παρακολουθούνται από Κτηνίατρο επί 15 ημέρες για τυχόν εκδήλωση συμπτωμάτων.
Εφόσον είναι αδέσποτα, και υπάρχει η δυνατότητα να συλληφθούν και να περιοριστούν, παρακολουθούνται και αυτά όπως παραπάνω. Διαφορετικά, θανατώνονται και εξετάζονται εργαστηριακώς.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η πλύση του τραύματος με άφθονο νερό και σαπούνι και νερό υπό μεγάλη πίεση ή μόνο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά (η διαδικασία αυτή συνίσταται για όλες τις πληγές από δαγκώματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν σχέση με πιθανή μόλυνση από λύσσα). Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη 70% (οινόπνευμα) ή διάλυμα ιωδίου ενώ είναι απαραίτητη στη συνέχεια η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
7. Σε περίπτωση που εντοπιστεί από τους πολίτες άγριο σαρκοφάγο ζώο στο περιβάλλον, οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις Αρμόδιες Αρχές και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους φέρουν σε κίνδυνο έκθεσης σε ενδεχόμενη λοίμωξη (παροχή τροφής, χάϊδεμα ή προσπάθεια σύλληψής του). Σημειωτέον, ότι μερικές από τις πρώιμες ενδείξεις εκδήλωσης της νόσου στα άγρια ζώα είναι η άσκοπη περιπλάνηση, η φιλικότητα προς τον άνθρωπο και η απώλεια του φυσικού ενστίκτου αποφυγής ανθρώπων και κατοικημένων περιοχών. Σε περίπτωση εύρεσης νεκρού άγριου σαρκοφάγου, να μη γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια χειρισμού του, αλλά να ειδοποιηθεί άμεσα το τοπικό Κτηνιατρικό Γραφείο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις αλεπούδες, που λόγω της μεγάλης ευπάθειάς τους στη νόσο αποτελούν τη δεξαμενή του ιού στη φύση και είναι ασφαλής δείκτης εξάπλωσης του ιού σε μια περιοχή.
8. Σε ό,τι αφορά τα παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους κλπ), ο κίνδυνος έκθεσής τους στη νόσο, αφορά κυρίως ζώα αγελαία, ή όσα βόσκουν εκτός σταύλου (σε ενσταυλισμένα ζώα η πιθανότητα είναι ιδιαίτερα μικρή). Για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους των κτηνοτρόφων και αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού ζώων ιδιοκτησίας τους (παραγωγικών ή σκύλων) που δαγκώθηκαν από σαρκοφάγο ζώο, παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά ή νευρικά συμπτώματα. Εξυπακούεται ότι όλες οι μετακινήσεις και αγοραπωλησίες ζώων γίνονται αυστηρά κάτω από την εποπτεία της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής. Ακόμη, οφείλουν να προβούν σε μείωση του αριθμού των ποιμενικών σκύλων που διατηρούν, να φροντίσουν απαραιτήτως για τη σήμανση και τον προληπτικό ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό τους και να προνοήσουν να περιορίζουν την παραμονή των ποιμενικών σκύλων εκτός των περιφραγμένων ορίων της σταυλικής τους εγκατάστασης όταν αυτό δεν είναι αναγκαίο (βόσκηση ποιμνίου). Επιπλέον, οφείλουν να εξαλείψουν τις πιθανές πηγές ανεύρεσης τροφής από άγρια σαρκοφάγα ζώα πέριξ των σταύλων τους (υπολείμματα τροφών, πτώματα κλπ).
Τονίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.
9. Σε ό,τι αφορά τις εκτροφές γουνοφόρων ζώων, που είναι πολυπληθείς στην ευρύτερη περιοχή, συστήνεται η καλή περίφραξη των εγκαταστάσεων, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος αγρίων ζώων σε αυτές καθώς και η λήψη μέτρων αποτροπής προσέλκυσης αγρίων ζώων σε αναζήτηση τροφής πέριξ των εγκαταστάσεων.

Η λύσσα είναι ιδιαίτερα σοβαρή και θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος, όμως δεδομένου ότι ο τρόπος μετάδοσής της είναι πολύ συγκεκριμένος (δάγκωμα ή έκθεση στο σάλιο μολυσμένου ζώου), είναι φανερό ότι εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που αναφέρθηκαν παραπάνω (τα οποία ισχύουν στην πλειονότητά τους ανεξαρτήτως του πρόσφατα εμφανισθέντος κρούσματος) δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας ή πανικού.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η εγρήγορση όλων και η συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση των μελών του σωματείου «Γαία»

Το σωματείο ιδιοκτήτων φορτηγών και μηχανημάτων νομού Φλώρινας «ΓΑΙΑ» σας προσκαλεί σε συνάντηση σήμερα  Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλώρινας στον 2ο όροφο με θέματα:
1: Το άνοιγμα των ορυχείων Φλώρινας τα όποια θα συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας στην ανάπτυξη του τόπου μας και στην μείωση εξαγώγιμου συναλλάγματος ξένες χώρες για την αγορά λιγνίτη.
2: Την αντίθεση – διαμαρτυρία για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στην Φλώρινα και των ορυχείων.
Η παρουσία των Φλωρινιωτών λόγο της σοβαρότητας κρίνετε απαραίτητη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ¨ΓΑΙΑ¨
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Καμμένου για τα αγροτικά θέματα της Δυτικής Μακεδονίας

«Κρόκος Κοζάνης, πιπεριά Φλώρινας, φασόλια Πρεσπών, Ξινόμαυρο σταφύλι και Ροδάκινα Βελβεντού στο επίκεντρο της Αγροτικής πολιτικής»

Μετά από συνεχείς επισκέψεις και συνεργασία της Βουλευτού Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή με παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεργάτες του πρωτογενούς τομέα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο Πρόεδρος του κινήματος μας έδωσαν αποστομωτική απάντηση στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπάθησε να μεταφέρει μια ευημερούσα εικόνα στον Ελληνικό λαό για την αντιμετώπιση των παραγωγικών φορέων της περιοχής από την κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στα προβλήματα στις εξαγωγές που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί ροδάκινων του Βελβεντού, μετά από ενημέρωση που είχε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή με την Βουλευτή Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή. Επισήμανε τα προβλήματα των Κροκοπαραγωγών και την έλλειψη στήριξης από το κράτος και τόνισε την κατάπτυστη πολιτική της κυβέρνησης να μην επιδοτεί τις οικολογικές παραδοσιακές καλλιέργειες όπως τα φασόλια Πρεσπών, τις πιπεριές της Φλώρινας, το ξινό μαυρο σταφύλι, αλλά το καλαμπόκι εξυπηρετώντας συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών όπως της BAYER.
Συνεχίζουμε το κοινοβουλευτικό μας έργο και τον αγώνα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Συνεχίζουμε να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα και να προτείνουμε λύσεις για τα θέματα που ταλανίζουν τους αγρότες. Με αποφασιστικότητα και πυγμή για τα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Τσέπα με τον απερχόμενο δήμαρχο Resen

Το Δήμαρχο κ. Βασίλειο Τσέπα επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Πρεσπών ο Δήμαρχος του Resen της π.Γ.Δ.Μ. κ. Mihail Volkanovski. Ο κ. Volkanovski ολοκληρώνει σύντομα τη θητεία του στο Δήμο του Resen, καθώς δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της χώρας του.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Πρέσπες στάθηκε στη μέχρι τώρα στενή συνεργασία των Δήμων, αλλά και στη φιλική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους δυο δημάρχους. Χαρακτήρισε εποικοδομητική τη μέχρι τώρα πορεία των κοινών δράσεων, ενώ σημείωσε πως, ο Δήμος Πρεσπών αποτελεί στυλοβάτη αυτής της συνεργασίας.
Ο Δήμαρχος του Resen μετά το τέλος της θητείας του θα επιστρέψει στην εργασία του στη Δ/νση της Κρατικής Εταιρίας Εκμετάλλευσης Δασών της π.Γ.Δ.Μ. και, ως δασολόγος, θα επιδιώξει την εκπόνηση περισσότερων προγραμμάτων με το Δήμο Πρεσπών για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τέλος, σημείωσε πως από την πλευρά του θα φροντίσει να συνεχιστεί η συνεργασία με το Δήμο, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών ευχαρίστησε τον κ. Volkanovski για τη μέχρι τώρα συνεργασία που είχαν και δήλωσε πως οπωσδήποτε αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα...

Στις 17 Μαΐου αρχίζουν οι Πανελλαδικές

Στις 17 Μαΐου με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, όπως κάθε χρόνο ξεκινούν εφέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Προς στιγμήν, ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα «σε ποια ακριβώς τμήματα» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το τελικό σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, οι βασικές αρχές του οποίου θα παρουσιαστούν την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 θα αρχίσουν στις 17 Μαΐου και θα τελειώσουν στις 31 του ίδιου μήνα με το μάθημα των «Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εφετινών τελειόφοιτων της Γ΄Λυκείου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι το εξής:
- Στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα.
- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - Ομάδα Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) θα διεξαχθεί από 17-6-2013 ως και 28-6-2013. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013.
- Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.
- Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013.
Υπενθυμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, ότι όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι' αυτόν τον λόγο απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου.

Προγραμματισμός και σχετικές διαδικασίες
Ολοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλουν ήδη στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Σχετική αίτηση-δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ - Β΄ των ετών 2011 ή 2012.
Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης λήγει την Τρίτη 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή ως 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Οπως αναφέρει ακόμη το υπουργείο Παιδείας, όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), ήδη πιστοποιούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους μέχρι 8 Μαρτίου. Εφόσον διαθέτουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την αίτηση-δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.
Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο Τύπου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10% θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.
Επίσης, τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.
Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης Δήλωσης, το δελτίο εξεταζόμενου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.
Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κτλ., θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στον σύνδεσμο «εξετάσεις».

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Λαϊκές συνελεύσεις στο δήμο Αμυνταίου

Συνεχίζονται οι λαϊκές συνελεύσεις που γίνονται στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου. Ο προγραμματισμός για τις επόμενες λαϊκές συνελεύσεις αφορά:
Τοπική Κοινότητα Βεγόρων, στις 28 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19:00
Τοπική Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα, την 1η Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00
Τοπική Κοινότητα Φιλώτα, στις 2 Μαρτίου 2013 και ώρα 17:30
Στις λαϊκές συνελεύσεις οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου και της Τοπικής τους Κοινότητας και να θέσουν ερωτήματα στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικό Εργαστήρι για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στο Βαρικό

Έντονο το ενδιαφέρον των γυναικών του Βαρικού στην ενημέρωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας για τις δυνατότητες ανάπτυξης γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο «Ενημερωτικό Εργαστήρι», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αμυνταίου και του Κέντρου Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών «Εργάνη», ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «WIN – WIN: Γυναίκες σε Δίκτυο, για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα».
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, που τόνισε ότι το Βαρικό είναι ένας οικισμός με πολλές δυνατότητες στην αξιοποίηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια αναλάβουν οι γυναίκες του χωριού περιορίζοντας το ρίσκο που έχει ούτως ή άλλως κάθε επιχειρηματική προσπάθεια.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος και τα στελέχη του «Εργάνη» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή των γυναικών στην εκδήλωση και ευχήθηκαν ο κύκλος ενημερώσεων που έχει γίνει σε πολλά χωριά να δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να δημιουργηθούν γυναικείοι συνεταιρισμοί, που θα αυξήσουν το οικογενειακό εισόδημα πολλών νοικοκυριών και θα προωθήσουν τα τοπικά μας προϊόντα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική εκδήλωση από το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμων Φλώρινας & Αμυνταίου σας προσκαλεί στην εσπερίδα με θέμα:
«Αρχή της νομιμότητας - πρόσφατες αλλαγές – εξελίξεις στους δημοτικούς - δημόσιους υπαλλήλους»
Ομιλητής ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Καθηγητής εργατικού δικαίου - εμπειρογνώμονας για θέματα δημόσιας διοίκησης.
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 και ώρα 17.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.
Μετά την εισήγηση του κ. Παπαδημητρίου θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για το Σύλλογο
O Πρόεδρος
Μάκης Θεοδωρίδης
Η Γενική Γραμματέας
Μένη Δαουτοπούλου
Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο για «το λαϊκό πιάνο» από το Ωδείο

Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Άνοιξη Μουσικής” (συναυλίες – σεμινάρια), διοργανώνει σεμινάριο με θέμα “Το Λαϊκό Πιάνο”, από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Leeds Νίκο Ορδουλίδη.
Θα αναπτυχθούν ως θεματολογία με τη μορφή της ομιλίας και ζωντανών παραδειγμάτων: Ο λαϊκός αυτοσχεδιασμός (ταξίμι), η σολιστική εκτέλεση τραγουδιών, η τεχνική συνοδείας, η απόδοση των λαϊκών δρόμων.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε μαθητές, καθηγητές και κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 και ώρα 5:30 μ.μ., στη μικρή αίθουσα συναυλιών του Ωδείου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη γραμματεία του Ωδείου στο τηλ.2385046542 και στις δύο ιστοσελίδες: www.eastern-piano.com και www.ordoulidis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο Αρμενοχώρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμενοχωρίου, διοργανώνει ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 και ώρα 10:00 το πρωί, στην αίθουσα του Κ.Ε.Φ.Ο. Αρμενοχωρίου, προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος που διατηρεί ο σύλλογος.
Η προσφορά αίματος είναι δείγμα ανθρώπινης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης, καθώς όλοι μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να το χρειαστούμε.
Η ανταπόκριση σας είναι ιδιαιτέρως σημαντική και αναγκαία, γιατί η αιμοδοσία σώζει ζωές!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Έναρξη τμήματος δρομέων βουνού και αποστάσεων

Σας ανακοινώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 εδάφιο Ι του καταστατικού του ΣΕΟΦ και με απόφαση του Δ.Σ δημιουργήθηκε και λειτουργεί τμήμα δρομέων βουνού (mountain running, trekking) και μεγάλων αποστάσεων που στελεχώθηκε με ικανούς και αξιόλογους αθλητές.
Υπεύθυνοι τμήματος: Ζωγράφος Νικόλαος (6970172773) και Ναλμπαντίδης Αναστάσιος (6945555347) και συνεργάτες: Γυμναστήριο Αθλοκίνηση (23850-46366).
Για πληροφορίες και εγγραφές κάθε Τρίτη και Παρασκευή 20:30-22:00 στα γραφεία του Συλλόγου (Λεωφ. Κ.Καραμανλή 30, Φλώρινα, www.seof.gr).

Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τσιώτας Ιωάννης
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Όροβας Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα διεθνών αγώνων αλπικού σκι «Kastoria Cup 2013»

Η ομάδα του Σ.Ο.Χ. Φλώρινας συμμετείχε στους αγώνες KASTORIA CUP 2013 που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) και του Ελληνικού Πρωταθλήματος.
Οι αγώνες ήταν προκριματικοί για τους Πανελληνίους της κατηγορίας ανδρών-γυναικών-εφήβων-νεανίδων και πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο «Βίτσι». Αθλοθετήθηκαν δύο αγωνίσματα Τεχνικής Κατάβασης και συμμετείχαν περίπου 70 αθλητές.
Η Κουλίδου Τριανταφυλλιά τερμάτισε 6η το Σάββατο και 8η την Κυριακή επίσης ο Βασίλης Ζηλάκης τερμάτισε 5ος την Κυριακή, ενώ το Σάββατο στάθηκε άτυχος και εγκατέλειψε στην δεύτερη διαδρομή.
Οι συνθήκες του αγώνα ήταν κακές με πολύ ομίχλη και υγρό χιόνι που έκαναν την πίστα δύσκολη ακόμα και για τους έμπειρους αθλητές της μεγάλης κατηγορίας.
Ο τεχνικός εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (F.I.S.), στον αγώνα, ήταν το στέλεχος του ΣΟΧ Φλώρινας, Μούλελης Ηλίας.
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. εύχονται στους αθλητές θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία τους και καλή επιτυχία στους Πανελλήνιους Αγώνες.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Γιαζιτζίδης Σάββας

Διαβάστε περισσότερα...

Χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΗ


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στο Αμύνταιο

Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου και στον κάμπο τη Δημοτικής Ενότητας Αετού από την ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση, που κλιμακώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής ημέρας.
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις στο δρόμο του Νυμφαίου, που έγιναν στις 3:00 π.μ. περίπου. Αμέσως μετά την ειδοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Αμυνταίου και σε μισή ώρα βρέθηκαν στο σημείο τα μηχανήματα έργου του Δήμου Αμυνταίου και έλυσαν άμεσα το πρόβλημα.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσαμε και στην επαρχιακή οδό Αμυνταίου – Καστοριάς, μεταξύ Ασπρογείων και Σκλήθρου, όπου επίσης η επέμβαση ήταν άμεση και αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα.
Εκτός αυτών, προβλήματα αντιμετωπίστηκαν σε διάφορα σημεία στη Δημοτική Ενότητα Αετού λόγω της υπερχείλισης των νερών, αλλά και σε άλλα σημεία του Δήμου μας, που αντιμετωπίστηκαν όσο πιο άμεσα γινόταν.
Τέλος, μικρά προβλήματα υπήρξαν στο δρόμο Αμυνταίου – Αγίου Παντελεήμονα, που αντιμετωπίστηκαν με ένα πέρασμα του διαμορφωτή γαιών του Δήμου Αμυνταίου. Το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε με φερτά υλικά σε πολλά σημεία του δρόμου αυτού έχει λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά τη μεγάλη παρέμβαση, που έχει κάνει ο Δήμος Αμυνταίου το πρώτο έτος της τρέχουσας περιόδου και αφορούσε την υπερύψωση των αγροτικών δρόμων έτσι ώστε να μην κατεβάζουν φερτά υλικά στον κεντρικό δρόμο.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Σπύρος Τσαχειρίδης, που συντόνισε από την έναρξη των προβλημάτων την επιχείρηση αποκατάστασης των προβλημάτων, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που δεν κοιμήθηκαν όλη νύχτα και εργάστηκαν με ζήλο για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα, αλλά και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την άριστη συνεργασία που είχαν με το Δήμο και συνέβαλαν τα μέγιστα στον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Η γνώμη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο «Αθηνά»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Λάβαμε την επιστολή σας με ημερομηνία 6.2.2013 σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και σας ευχαριστούμε για αυτό. Σε αυτήν αναφέρεστε σχετικά με την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την τύχη των υπαρχόντων τμημάτων του (στο τμήμα Α) και στα κριτήρια (στο τμήμα Β). Επιτρέψτε μου να σας εκθέσω τα εξής σχετικά:

Α. Σχετικά με τα υφιστάμενα τμήματα
Τέσσερα (4) από τα επτά (7) τμήματα ήταν τμήματα του ΑΠΘ που εντάχθηκαν σε αυτό το 2003. Αυτά έχουν επαρκές προσωπικό και διεθνή παρουσία. Τα δύο νεώτερα που ιδρύθηκαν μετά το 2003 έχουν ελάχιστο προσωπικό και λειτουργικά προβλήματα που καλύπτονται από την αυτοθυσία του προσωπικού του ΠΔΜ. H μέθοδος θεραπείας δεν είναι η κατάλληλη αφού θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα.

• Το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών απορροφάται από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ. Σε αυτό το τμήμα απορροφάται επίσης το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ διαμορφώνοντας ένα πραγματικά μεγάλο αλλά συζητήσιμο λειτουργικά, τμήμα και μάλιστα σε Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών αντί σε Ανθρωπιστική Σχολή, όπως είναι η διεθνής πρακτική. Δεδομένου του προβλήματος των τμημάτων Βαλκανικών Σπουδών εμείς είχαμε προτείνει να ενταχθεί ένα πρόγραμμα σπουδών σχετικά με την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Γλώσσα των Βαλκανικών Χωρών σε μια σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Φλώρινα και να προκύψει ένα σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνησης ως πυρήνας μιας σχολής Κοινωνικών Επιστημών, με προοπτική να ιδρυθεί επίσης ένα σύγχρονο πρόγραμμα για την οικονομία και την ανάπτυξη. Λόγω της γειτνίασης και των σχέσεων με τις συνοριακές χώρες η σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Φλώρινα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο διασυνοριακών συνεργειών και ανταλλαγών. Ενώ μια σύγχρονη σχολή Κοινωνικών Επιστημών θα λειτουργούσε συνδετικά στο ΠΔΜ, θεραπεύοντας τη διεγνωσμένη αδυναμία του.
• Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών –το οποίο εντάσσεται στο ΑΠΘ (από το οποίο προήλθε το 2003) θα λειτουργεί στην ίδια Σχολή με ομότιτλο τμήμα που έχει 4 φορές περισσότερο προσωπικό κάθε κατηγορίας. Μοιραία, αφού πλέον αποτελεί αρμοδιότητα των ιδρυμάτων, καταργούμενο, το προσωπικό κάθε κατηγορίας θα απορροφηθεί στο ΑΠΘ, όπως άλλωστε προδιαγράφει και η απόφαση της συγκλήτου του.
• Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αποτελεί κατεύθυνση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ στο οποίο αντίστοιχα καταργούμενο θα απορροφηθεί μοιραία, όπως έχει θιγεί παραπάνω.
• Τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα του ΠΔΜ (που λειτουργούσαν στο ΑΠΘ από το 1990 μέχρι το 2003) αντιμετώπισαν στη φάση της ίδρυσης τους πολλά προβλήματα σύνδεσης και λειτουργίας στο ΑΠΘ το οποίο διατηρούσε 2 ομότιτλα. Στο ΠΑΜΑΚ [το οποίο δεν έχει καθόλου αντίστοιχη κατεύθυνση παρά μόνο το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής που κακώς εντάσσεται σε σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών!], θα αποτελέσουν ξένο σώμα που θα ενσωματωθεί δύσκολα.
• Ακόμη χειρότερα το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών που έχει σήμερα 3 καθηγητές και εκκρεμεί ο διορισμός 5 επιπλέον καθηγητών. Το τμήμα [ένα από τα τρία στην Ελλάδα] έχει υψηλό λειτουργικό κόστος και κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες λόγω της υποστήριξης του Ιδρύματος. Σε αυτό δίνονταν πάνω από τις μισές πιστώσεις έκτακτου προσωπικού και το 30% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Είναι μάλλον βέβαιο ότι στο ΠΑΜΑΚ σε μια ψευδεπίγραφη Σχολή Καλών Τεχνών μοιραία θα οδηγηθεί σε οριστική διάλυση. Στο σχέδιο του ΠΔΜ θα αποτελούσε πυρήνα της σχολής δια-βίου μάθησης και θα υποστήριζε τα δύο τμήματα παιδαγωγικών.
• Το 7ο τμήμα του ΠΔΜ [Αρχιτεκτόνων Μηχανικών] το οποίο καταργείται, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει θετικά.

Σχετικά με το Β: (κριτήρια)
Η χρήση κριτηρίων ασφαλώς είναι θετικό και ορθολογικό γεγονός. Αρκεί να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο με μια συνεπή μεθοδολογία. Δηλαδή όποιος έχει στη διάθεσή του τα δεδομένα και την μεθοδολογία να καταλήγει στα ίδια συμπέρασμα.
Σύμφωνα με το έγγραφό σας αριθμ.1221/6/2/2013, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόταση που αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι τα εξής:

Κ1 Φυσικό μέγεθος και διάρθρωση ΑΕΙ
Θα βοηθούσε να ξέρουμε τη σχετική θέση του ΠΔΜ στα ποσοτικά κριτήρια Κ1.
• Το ΠΔΜ έχει κρίσιμη μάζα φοιτητικού πληθυσμού.
• Βρίσκεται στη 15η θέση ανάμεσα σε 22 ιδρύματα πολύ κοντά στο 14ο (πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
• Έχει μία Σχολή, ενώ πολλά ιδρύματα δεν έχουν καμία.
• Οι αυτοτελείς μονάδες του είναι 4/7.
• Έχει 92 καθηγητές και λέκτορες και 47 υπαλλήλους στη διοίκηση και σε θέσεις λοιπού προσωπικού.
Θα βοηθούσε στην κατανόηση της πρότασης αν γνωρίζαμε ποιο είναι το ελάχιστο που μνημονεύει κάθε κριτήριο και την σχετική θέση του ΠΔΜ ανάμεσα στα 22 ιδρύματα.

Κ2 Χωροταξική Κατανομή
Το ΠΔΜ λειτουργεί σε 2 εγκαταστάσεις. Εσωτερικά σε κάθε μια δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά επιστημονικής απομόνωσης.
Στη Φλώρινα έχει ανθρωπιστικές σπουδές και στην Κοζάνη Πολυτεχνείο. Η διασπορά σε 2 χώρους της περιφέρειας απέχει από το να είναι αδικαιολόγητη.
Η θεραπεία του προβλήματος με την ίδρυση μιας συνδετικής Σχολής Κοινωνικών Επιστημών είναι εφικτή και σκόπιμη. Όμως υπάρχουν φαινόμενα αντίστοιχα σε πλήθος περιπτώσεων. Το ΑΠΘ έχει εκτός Θεσσαλονίκης 2 εγκαταστάσεις και με το σχέδιο θα αποκτήσει αντί της Βέροιας μία στην Κοζάνη. Το ΠΑΜΑΚ αντί στην Έδεσσα και στη Νάουσα θα αποκτήσει στη Φλώρινα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πελοποννήσου, το Δημοκρίτειο το Θεσσαλίας και το Πατρών έχουν ή θα αποκτήσουν εγκαταστάσεις σε περισσότερες από μία έδρες. Μάλιστα το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ εκτός της έδρας της περιφέρειας τους, το δε ΑΠΘ θα έχει τμήματα με τον ίδιο τίτλο. Ιδιαίτερα δε εκείνο το Πανεπιστήμιο το οποίο διατηρεί περισσότερες εγκαταστάσεις γεωγραφικά και θεματικά απομονωμένες είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κ3.1 Θεραπεία υπερβολικού αριθμού (ταυτόσημων ή παρεμφερών) Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών (σε όλο το εύρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης).
Αν με την πρόταση τμήματα ταυτόσημα ή παρεμφερή μειώνονταν, θα υπήρχε αναλογική αντιμετώπιση. Όμως τα 5 τμήματα του ΠΔΜ παραμένουν ( δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα) και το 6 απορροφάται μαζί με ένα ομότιτλο σε ένα άσχετο τμήμα.

Κ.3.3 Εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού επιπέδου ορισμένων επιμέρους τμημάτων
Όσα τμήματα του ΠΔΜ κρίθηκαν παρουσιάζουν καλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Τι πρακτικά, λοιπόν, σημαίνει εξορθολογισμός στα κριτήρια στα οποία αναφέρεστε;
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια καταλήξατε στην πρόταση σας. Όμως για τα άλλα Κ4-Κ8 η βαθμολογία του ΠΔΜ είναι καλύτερη από πολλά άλλα ιδρύματα.
Στο Κ4 παρουσιάζει ισχυρούς δείκτες. Στα ποιοτικά κριτήρια Κ5-Κ8 σίγουρα, παρά τη σύντομη πορεία του έχει να επιδείξει σημεία και προτάσεις που δημιουργούν σημαντικές προϋποθέσεις και δυνατότητες ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ενδεικτικά της μη εφαρμογής των ως άνω κριτηρίων αναλογικά σε όλα τα ΑΕΙ είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
1. Τα τμήματα “Μηχανικών Σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων” και “Επιστήμης τροφίμων και διατροφής” του Παν. Αιγαίου θα έπρεπε να κλείσουν, καθώς δεν τηρούν (α) ούτε το κριτήριο χωρικής διασποράς (μόνα τμήματα σε Σύρο και Λήμνο), (β) ούτε το κριτήριο της βιωσιμότητας (13 και 4 μέλη ΔΕΠ αντίστοιχα), (γ) ούτε το κριτήριο της εξειδίκευσης, καθώς το αντικείμενο της Διατροφολογίας ανήκει στα ΤΕΙ.
2. Τα τμήματα “Φιλολογίας” (μόνο Καλαμάτα), “Θεατρικών σπουδών” (μόνο Ναύπλιο), “Πολιτικής επιστήμης” (Κόρινθος), “Οικονομικών Επιστημών” (Σπάρτη) του Παν. Πελοποννήσου θα έπρεπε να κλείσουν, καθώς δεν τηρούν ούτε το κριτήριο της βιωσιμότητας (10, 13, 9, και 9 μέλη ΔΕΠ αντίστοιχα), ούτε της χωρικής διασποράς, ενώ το τμήμα “Νοσηλευτικής” δεν πληροί κανένα κριτήριο (8 μέλη ΔΕΠ, μόνο στη Σπάρτη, αντικείμενο των ΤΕΙ), και τέλος το τμήμα “Οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού” ούτε καν το κριτήριο της εξειδίκευσης!
3. Το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ θα έπρεπε να κλείσει καθώς είναι ενδεχομένως το πλέον δαπανηρό της χώρας με 101 μέλη ΔΕΠ, και το ομότιτλό του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχωνεύεται με το Τμήμα Μαθηματικών.
4. Τα τμήματα “Κοινωνικής Θεολογίας”, “Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής” και “Σλαβικών σπουδών” του Καποδιστριακού Παν. θα έπρεπε να κλείσουν καθώς δεν τηρούν το κριτήριο της βιωσιμότητας.
5. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η ΑΣΚΤ θα έπρεπε να κλείσουν, καθώς δεν τηρούν το κριτήριο ελάχιστων σχολών και είναι ιδιαίτερα δαπανηρά (κόστος λειτουργίας 7.504€/φοιτητή σε αντίθεση με το 2.322€/φοιτητή του Παν. Δ. Μακεδονίας), ένα δε από τα τμήματά του “Πληροφορικής και Τηλεματικής” έχει μόλις 9 μέλη ΔΕΠ, ενώ στο δεύτερο τμήμα το αντικείμενο της Διατροφολογίας ανήκει στα ΤΕΙ!
6. Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αναλογικά, καθώς δεν τηρεί το κριτήριο ελάχιστων σχολών (έχει μια σχολή με 5 τμήματα) και είναι ιδιαίτερα δαπανηρό (κόστος λειτουργίας 6.332€/φοιτητή σε αντίθεση με το 2.322€/φοιτητή του Παν. Δ. Μακεδονίας).
Από τα τέσσερα Πανεπιστήμια που αναφέρετε στο σχέδιο Αθηνά (σελ.13) ως μη βιώσιμα τα δυο διατηρούνται και τα δυο καταργούνται, και μάλιστα καταργείται ένα της Δυτικής Μακεδονίας που αποδεικνύεται βιώσιμο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το ΠΔΜ λειτουργεί σήμερα με Διοικούσα Επιτροπή έχοντας μέγεθος μεγαλύτερο από πολλά αυτοδύναμα πανεπιστήμια. Άλλωστε το κριτήριο αυτοδυναμίας είναι τεχνικού χαρακτήρα (4 ανεξάρτητα τμήματα) και όχι ποιοτικού χαρακτήρα. Απέχει μία θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας από το ποσοτικό κριτήριο. Αποτελεί ισχυρό εταίρο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το κριτήριο Κ5 που έχετε θέσει. Με το σχέδιο στρατηγικής του προσπαθεί να περιγράψει στις κατευθύνσεις των κριτηρίων Κ5-Κ8 και με τις συνεργασίες του με οικονομικούς παράγοντες (όπως οι επώνυμες έδρες χρηματοδοτούμενες από τη ΔΕΗ) και με τις συνεργασίες του με ιδρύματα γειτονικών χωρών και με την ανάπτυξη της δια-βίου μάθησης. Αν απορροφηθεί από τα δύο ιδρύματα ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ δεν θα συμβάλει στο Κ6 και στο Κ7 ούτε φυσικά στο Κ8 αφού παραμένει με τα ίδια τμήματα και μάλιστα σε κατώτερη θέση από τα ομότιτλα τμήματα, σε άλλη περιφέρεια της Μακεδονίας. Απλά θα προσφέρει ίσως κάποιο δυναμικό που μοιραία θα απορροφηθεί από τα άλλα Πανεπιστήμια.
Τέλος, το συνολικό κόστος λειτουργίας του μετά τις μειώσεις μισθών του προσωπικού έχει διαμορφωθεί στα 7 εκατομμύρια περίπου. Από αυτά η σχετική οικονομία είναι ασήμαντη. Κάτω από 70 χιλιάδες το χρόνο κοστίζει η παρούσα διοίκησή του, κόστος που θα αυξηθεί αν λειτουργήσει σαν δύο εγκαταστάσεις διαφορετικών Ιδρυμάτων.

Σημειωτέον ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι μάλλον το μοναδικό ΑΕΙ που δεν έχει ληξιπρόθεσμες και ανεξόφλητες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών.

Έγκαιρα σας έχουμε υποβάλει το σχέδιο στρατηγικής, το οποίο για μια ακόμη φορά σας επανυποβάλουμε.
Περιμέναμε να υπάρξει διαβούλευση για τους εθνικούς στόχους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε είχατε δεσμευθεί, διαμόρφωση των στρατηγικών σχεδίων των ιδρυμάτων, ενδυνάμωση των αδύναμων για την επιτυχία των στόχων.
Κατά συνέπεια, το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με κριτήρια ίδια για όλους. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι :
- Πρέπει να συνυπολογίζονται στο χωρικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης κριτήρια ορθολογικής περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και συγκριτικά πλεονεκτήματα περιοχών;
- Πρέπει να υπάρχουν ισχυρά περιφερειακά ιδρύματα, με εξασφαλισμένη την ποιότητα σπουδών, τα οποία θα ενισχύονται στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης, ώστε να μην αποκλίνουν από τα κεντρικά Ιδρύματα;
- Πρέπει να στηριχθούν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια σε υποδομές και προσωπικό με εξορθολογισμό των θέσεων Καθηγητών /Προσωπικού (προτεραιότητα στις προσλήψεις) κλπ. κόστος λειτουργίας;

Ευελπιστούμε ότι ο διάλογος των 45 ημερών δεν είναι προσχηματικός με προειλημμένες αποφάσεις που αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος των πολιτικών πιέσεων όπως πχ αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών ή το περιβάλλον του ΤΕΙ Ιονίων. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα αδικούσε και την προσπάθεια και εσάς προσωπικά.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
της Διοικούσας Επιτροπής

Καθηγητής Θεόδωρος Χατζηπαντελής

Διαβάστε περισσότερα...

Ανάκληση της δωρεάς αυτοκινήτου στη Μητρόπολη, κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών

Με απόφαση του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν.Α. Φλώρινας, στις 23/12/2010, αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση ενός αυτοκινήτου μάρκας Mercedes, στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 30/12/2010, παραδόθηκε από τον τότε Νομάρχη, σημερινό δήμαρχο Φλώρινας Iωάννη Βοσκόπουλο, στο Μητροπολίτη Θεόκλητο, το εν λόγω αυτοκίνητο.
Όμως, η δωρεά αυτή απαιτούσε και την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο από τις 02/06/2011 γνωστοποίησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, πως είναι αδύνατη η παραχώρηση του αυτοκινήτου στη Μητρόπολη.
Έκτοτε, παρατηρήθηκε στασιμότητα στο θέμα. Τελικά, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, αποφασίστηκε χθες 26/02/2013, η ανάκληση της δωρεάν παραχώρησης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου.

Πηγή: kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων του προγράμματος ΚΟΧ

Επειδή το πεντάμηνο για κάποιους από μας τελείωσε, για κάποιους τελειώνει μέσα Μαρτίου
Επειδή οι πρώτοι έχουμε πληρωθεί μόνο για 2 μήνες και οι δεύτεροι για πολύ λιγότερο
Επειδή το Εργατικό Κέντρο και πάλι συνεχίζει να μη μας ξεκαθαρίζει τι συμβαίνει με τα χρήματά μας και επικαλείται «έλλειψη πόρων», τη στιγμή που Κοζάνη και Καστοριά έχουν πληρωθεί
Επειδή από το Υπουργείο δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία και ποσό πληρωμής
ΚΑΛΟΥΜΕ
όλους τους συναδέλφους από Αμύνταιο και Φλώρινα σε κινητοποιήσεις.
Σήμερα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 09:30 το πρωί θα συναντηθούμε στον κύκλο, στην Φλώρινα. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το Εργατικό Κέντρο.

Η συμμετοχή ΟΛΩΝ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκλεγμένοι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ από τη Φλώρινα

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων του ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, όπου ψήφισαν 651 μέλη. Τα αποτελέσματα της κάλπης είναι άκρος εντυπωσιακά όχι μόνο για τη μεγάλη και απρόσμενη προσέλευση του κόσμου αλλά και γιατί έβγαλε στις πρωτιές δύο νεαρά παιδιά σε Φλώρινα και Αμύνταιο. Ο λόγος για τους Στάιο Ευάγγελο για την Φλώρινα και Κωνσταντίνο Μησιάλη για το Αμύνταιο.
Αναλυτικά εκλέγονται οι παρακάτω:

Δήμος Φλώρινας:
1) Ζαμπούνη Πασχαλιά
2) Κεβρεκίδου Αλεξάνδρα
3) Μαυρίδης Στυλιανός
4) Νεδέλκος Νικόλαος
5) Μπούτου Πολυξένη
6) Πανίδης Θεόφιλος
7) Παντελίδης Βασίλειος
8) Πετροσιάν Ζάννα
9) Στάϊος Ευάγγελος
10) Τουτσίδης Παναγιώτης
11) Ψεμματάς Απόστολος

Δήμος Αμυνταίου
1) Δομακής Μιχάλης
2) Καραούλη Αφροδίτη
3) Λυπίτκας Νικόλαος
4) Μησιάλης Κωνσταντίνος
5) Πιχτράκης Φίλιππος
6) Σιώμος Ευάγγελος

Δήμος Πρεσπών
1) Δημητρόπουλος Αντώνιος
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα στην Εκπαίδευση»

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα στην Εκπαίδευση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:45 π.μ. στην Φλώρινα, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στην Εκπαίδευση, μέσω της σύνδεσης πρακτικών εφαρμογών σε επιχειρηματικά θέματα, αναδεικνύοντας καινοτόμες εφαρμογές και αναπτύσσοντας παράλληλα την επιχειρηματική κουλτούρα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα
10:45-11:00: Προσέλευση – Εγγραφή Συνέδρων
11:00 – 11:15: Χαιρετισμοί
11:15 – 11:30: Ιωάννης Μπακούρος, Αν. Καθηγητής Π.Δ.Μ. & Δρ. Ελπίδα Σαμαρά «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα».
11:30 – 11:45: Αικατερίνη Σαρρή, Αν. Καθηγήτρια Π.Δ.Μ. Εύα Ζήκου, Υπ. Διδάκτωρ Π.Δ.Μ. & Κωνσταντίνος Στεργίου, Υπ. Διδάκτωρ Π.Δ.Μ.: «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».
11:45 – 12:00: Ελένη Τσακιρίδου, Αν. Καθηγήτρια Π.Δ.Μ. & Κωνσταντίνος Στεργίου Υπ. Διδάκτωρ Π.Δ.Μ. «Επιχειρηματικότητα και Εκπαίδευση».
12:00 – 12:15: Νικόλαος Φαχαντίδης, Αν. Καθηγητής Π.Δ.Μ. «Καινοτόμες Δράσεις στην Εκπαίδευση με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών».
12:15 – 12:30: Πριβατιτσάνης Πέτρος, Οικονομολόγος – Πληροφορικός, Καθηγητής Β’θμιας Εκπαίδευσης: «Πρωτότυπες δράσεις στο Γενικό Λύκειο».
12:30 – 13:00: Συζήτηση
13:00 -13:15: Φίλλιπος Καλλιάρας, Πέτρος Περλαντίδης – Παρουσίαση Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας
13:15-13:45: Βράβευση Επιχειρηματικών Σχεδίων ΜΟΚΕ ΠΔΜ
Διαβάστε περισσότερα...

«Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ο Δήμος Φλώρινας διοργανώνει από τις 06 Μαρτίου έως και τις 07 Απριλίου 2013 έκθεση με τίτλο «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα».
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Τα κείμενα της έκθεσης έχει επιμεληθεί ο κ. Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο. Παράλληλα, οι σχολικοί σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ.κ. ¨Όλγα Μούσιου – Μυλωνά και Άννα Πολατίδου, έχουν επιμεληθεί τα κείμενα τα οποία θα απευθύνονται στους μαθητές που θα επισκεφθούν την έκθεση.
Οι λεζάντες των φωτογραφιών θα είναι στα ελληνικά και στα γαλλικά, μετάφραση την οποία έχει επιμεληθεί το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Φλώρινας από τη Διεύθυνση Μουσείου- Αρχείου της ΕΡΤ.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 και ώρα 20:00 από το Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christophe Le Rigoleur και το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από 10:00πμ έως 13:00 και 18:00 έως 20:30.

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιερατικό Μνημόσυνο και Επιμνημόσυνη Δέηση από τον «Αριστοτέλη»

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, ο ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», θα τελέσει Αρχιερατικό Μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης (9.00 π.μ.), υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ιδρυτών, θυσιασθέντων, δωρητών, ευεργετών και μελών του Συλλόγου.
Στη συνέχεια (11.15 πμ), θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των «7 Ηρώων», στο προαύλιο του Συλλόγου.

To Δ.Σ. του ΦΣΦΑ

Η «ΠΛΑΤΕΙΑ 7 ΗΡΩΩΝ 1944»
(17 Ιανουαρίου 1944)

Η ονομασία της πλατείας που βρίσκεται εμπρός από το κτήριο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, «Πλατεία 7 Ηρώων 1944», είναι αφιερωμένη στη μνήμη επτά (7) παιδιών, μαθητών Γυμνασίου και μελών του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», που κατακρεουργήθηκαν από ένοπλα τμήματα του Βουλγαρικού στρατού κατοχής στις 17 Ιανουαρίου 1944.
Οι 7 νέοι Φλωρινιώτες Αριστοτελικοί ήταν:
Δημήτριος Τάνος (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος του Ορειβατικού Τμήματος του ΦΣΦΑ).
Γεώργιος Λουκίδης (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος του Ορειβατικού Τμήματος του ΦΣΦΑ).
Γεώργιος Σεχίδης (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος του Ορειβατικού Τμήματος του ΦΣΦΑ).
Συμεών Χατζηπροδρόμου (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος της Ορχήστρας του ΦΣΦΑ).
Κων/νος Γαζίνος (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος της Χορωδίας του ΦΣΦΑ).
Πέτρος Μάρκου (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος του Θεατρικού Τμήματος του ΦΣΦΑ).
Λάσκαρης Στεφανίδης (μαθητής Γυμνασίου - Μέλος του Ορειβατικού Τμήματος του ΦΣΦΑ).
Στις 15 Ιανουαρίου 1944, οι επτά νέοι Φλωρινιώτες και μέλη του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», συνειδητοποίησαν πως η ελευθερία της πατρίδας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο αγώνα, από αυτόν που ήδη είχαν κάνει με την ίδρυση και ενίσχυση των Τμημάτων του «Αριστοτέλη» και μεγαλύτερη αυταπάρνηση. Γεμάτοι νεανικό ενθουσιασμό πήραν τη γενναία απόφαση να καταταγούν στα εθνικά ανταρτικά σώματα του ΕΔΕΣ, εναντίον των ξένων κατακτητών. Κατευθύνθηκαν από την πόλη της Φλώρινας, μέσω της οροσειράς του Βαρνούντα (Περιστέρι), προς την Πρέσπα, φθάνοντας
τελικά στο χωριό Λαιμό των Πρεσπών.
Στις 17 Ιανουαρίου 1944 συλλαμβάνονται στις παρυφές του χωριού αυτού, μέσα σε Ελληνικό έδαφος, από 25 στρατιώτες του Βουλγαρικού κατοχικού στρατού (συνεργάτες των Γερμανών) και οδηγούνται δεμένοι χέρι με χέρι και όλοι μαζί στη σειρά, με τηλεφωνικά καλώδια, 50 μέτρα μέσα στο έδαφος της (τότε) Γιουγκοσλαβίας, που βρισκόταν υπό βουλγαρική κατοχή και διοίκηση. Κατά τη διάρκεια της σύντομης πορείας, οι Βούλγαροι στρατιώτες τους χτυπούσαν με τους οπλοκόπανους, κασμάδες και φτυάρια ενώ λόγχιζαν τα σώματά τους (όχι όμως με θανατηφόρα χτυπήματα), προκαλώντας τους αφόρητους πόνους.
Σε απόσταση 50 μέτρων από τα σύνορα και σε έδαφος που είχαν την «αρμοδιότητα» η μακάβρια πομπή σταμάτησε. Ξέδεσαν τα χέρια των επτά νέων και με τα ίδια καλώδια έδεσαν σφικτά τα πόδια τους. Τους υποχρέωσαν, αφού τους έδωσαν φτυάρια και κασμάδες, να σκάψουν δυο παραπλήσιες λάκκους («πολυβολεία» τα ονόμασε στα ελληνικά ο επικεφαλής Βούλγαρος λοχίας).
Μετά το άνοιγμα των λάκκων, με τα ίδια φτυάρια και κασμάδες, οι Βούλγαροι στρατιώτες τους χτυπούσαν ανελέητα σε όλο τους το σώμα μέχρι να παραδώσουν το πνεύμα τους.
Αυτόπτης χωρικός μάρτυς, που παρατηρούσε κρυμμένος από απόσταση, περιγράφει με φρικιαστικό τρόπο το έγκλημα:
«Είδα τη συνοδεία από μακριά και κρύφθηκα. Ήταν δεμένα και τα επτά χέρι με χέρι. Οι στρατιώτες τους λόγχιζαν στα χέρια και στα πόδια και όλοι σχεδόν οι στρατιώτες αυτοί είχαν κρεμασμένα στα πλευρά τους κοντά φτυάρια και κασμάδες. Όταν έφθασαν εδώ τους ξέδεσαν τα χέρια, τους έδεσαν τα πόδια και τους έβαλαν να σκάψουν δυο λάκκους κοντά-κοντά. Μετά, οι στρατιώτες τους πήραν τα εργαλεία και σαν τρελοί άρχισαν με αυτά να χτυπούνε τα επτά παιδιά. Ένα από τα παιδιά, ξανθός και ψηλός θυμάμαι, γιατί ξεχώριζε το κεφάλι του απ’ τα άλλα, άκουσα που φώναξε «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ». Τους χτυπούσαν μισή ώρα περίπου και όταν βεβαιώθηκαν πως όλα τα παιδιά πέθαναν, σκέπασαν πρόχειρα τα κατακρεουργημένα κορμιά τους με το λιγοστό χώμα που είχαν φτυαρίσει πριν λίγο τα ίδια και αμέσως άρχισαν με χιόνι να ξεπλένουν τα χέρια, τα πρόσωπά τους και τα ρούχα τους που είχαν ποτισθεί απ’ τα αίματα αυτών των παιδιών».
Στις 15 Ιανουαρίου 1978 (34 χρόνια από το μαρτύριό τους) και μετά από πολύχρονους αγώνες, όλων των Δ.Σ. του ΦΣΦΑ, για επιστροφή των οστών των επτά Ηρώων και ενταφιασμό τους στη γενέτειρά τους Φλώρινα, με ενέργειες του Υπουργείου των Εξωτερικών, του Γενικού Προξένου των Σκοπίων κ. Βήκα, του Νομάρχη Φλώρινας κ. Θεόδωρου Ασπασίδη, του Δημάρχου Φλώρινας κ. Αναστασίου Σούλα, του προέδρου του ΦΣΦΑ κ. Νικολάου Χάσου, του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Αυγουστίνου, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών, στο συνοριακό σταθμό της Νίκης, τα οστά των επτά ηρώων παραδόθηκαν μέσα σε φέρετρο από τις αρχές της τότε Γιουγκοσλαβίας, στον τότε Νομάρχη Φλώρινας κ. Ασπασίδη, ο οποίος τα σκέπασε με την ελληνική σημαία. Γονείς και συγγενείς των νεκρών, στρατιωτικό άγημα, Αριστοτελικοί και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν τους 7 Ήρωες.
Μέλη του ΦΣΦΑ και πρόσκοποι παρέλαβαν το φέρετρο με το πολύτιμο φορτίο και κατευθύνθηκαν στη Φλώρινα, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου και εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση υπό του -τότε- Πρωτοσυγκέλλου και μετέπειτα Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου. Ο Γεν. Γραμματέας του ΦΣΦΑ κ. Φώτης Γκίλλος, εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο, ενώ η Μικτή Χορωδία του, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ υπό τη δ/νση του μαέστρου της κ. Ιωάννη-Νέαρχου Δάνη έψαλε το «Αιωνία η μνήμη». Τα οστά με πομπή μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο Φλώρινας όπου και φυλάχθηκαν μέχρι την ανέγερση κατάλληλου μνημείου στον αύλειο χώρο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
Το 1989 με δωρεές μελών και φίλων της μεγάλης Αριστοτελικής οικογένειας, κατασκευάστηκε μνημείο, το οποίο σχεδίασε ο Αρχιτέκτονας κ. Τηλέμαχος Ρόμπης και κατασκεύασε ο Μηχανικός κ. Δημήτριος Στύλου, ενώ η πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την κύρια είσοδο του Συλλόγου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, ονομάστηκε προς τιμή τους, «Πλατεία 7 Ηρώων 1944».

* Τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία προέρχονται από το Περιοδικό "Αριστοτέλης", τ. 141/1980 - και από τον επικήδειο λόγο του Φώτη Γκίλλου, τότε γενικού γραμματέα του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα...