Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

«Φώτισες τη ζωή μου»: το πρώτο σκαλί της Άννας Μητσοπούλου

Με το πρόσφατο σε κυκλοφορία βιβλίο της «Φώτισες τη ζωή μου» η αγαπητή συμπατριώτισσά μας, η Φλωρινιώτισσα Άννα Μητσοπούλου, έθεσε στο φως της δημοσιότητας και στην κρίση του κοινού την πρώτη συγγραφική της απόπειρα.
Ένα πρωτόλειο πόνημα που φαίνεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και να υπόσχεται πολλά για τη νεοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται το σπουδαίο θέμα της μητρότητας μέσα από τις παράλληλες και διαπλεκόμενες ιστορίες τριών γυναικών.
Είναι μια επιμελημένη έκδοση του οίκου «Μαλλιάρης-Παιδεία», ένα βιβλίο που από το φωτεινό εξώφυλλό του προϊδεάζει τον αναγνώστη για το ελπιδοφόρο περιεχόμενό του και για την αισιοδοξία που εκπέμπει. Η θετική διάθεση που διαπερνά και διατρέχει όλο το έργο αποτελεί το μέγιστο πλεονέκτημά του. Τα κεφάλαια διαδέχονται με εξαιρετική συνεκτικότητα το ένα το άλλο, δίνοντας στο βιβλίο μια φυσική και αβίαστη ροή, ενώ η συγγραφέας μπαινοβγαίνει στις ιστορίες των ηρωίδων της με την ευκολία του έμπειρου μυθιστοριογράφου.
Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι στιβαροί και κρυστάλλινοι. Διαθέτουν ισχυρές προσωπικότητες, ενώ η ζωή και το παρελθόν τους σκιαγραφείται με ευκρίνεια και παραστατικότητα. Οι καθημερινές δραστηριότητες των ηρώων, που είναι γυναίκες στην πλειοψηφία τους, και οι διάφοροι κοινωνικοί ρόλοι που επιτελούν βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κυρίαρχη αναζήτησή τους για την κατάκτηση της γονεϊκής ιδιότητας. Μια αναζήτηση με σταθερή προσήλωση στο στόχο για τον πατέρα, με έντονο και διακαή πόθο για τη μητέρα.
Η επιστήμη με τα επιτεύγματά της έρχεται να διευκολύνει και να συνδράμει σε όλα αυτά. Αλλά, μια επιστήμη χρειάζεται πάντα την ηθική για να είναι χρήσιμη. Πού όμως, είναι τα όρια που προσδιορίζουν την ηθική μιας πράξης και μιας επιλογής;
Πόσο εγωιστικό είναι το να θέλουμε να αποκτήσουμε ένα παιδί και ποιοι είναι οι βαθύτεροι και υπόρρητοι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτή τη λαχτάρα;
Από πού αντλούμε το δικαίωμά μας να διεκδικούμε αυτό που επιθυμούμε χρησιμοποιώντας τον άλλον ως μέσο;
Και με ποιον τρόπο, τελικά, ο άνθρωπος, που δικαιούται να αξιοποιήσει τις επιστημονικές καινοτομίες, μπορεί να προστατευτεί από έναν ανάλγητο και αδίστακτο επιστήμονα και μάλιστα όταν αυτός σε μια κρίσιμη στιγμή έχει την ευθύνη της ζωής και της ευτυχίας του;
Πολλές οι ηθικές συγκρούσεις και τα διλήμματα πάνω στο μεγάλο ζήτημα της τεκνοποιίας, με μια γκάμα απαντήσεων που ξεκινούν από την ορμέμφυτη επιθυμία για ενστικτώδη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους και φτάνουν ως τα ανεξερεύνητα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.
Μπροστά στα μεγάλα αυτά ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τις προσπάθειες για τεκνοποίηση θα βρεθούνε οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου, η Ελένη, η Φωτεινή και η Μελίνα, που βιώνουν η καθεμιά ξεχωριστά τον προσωπικό της αγώνα για την κατάκτηση της ζωής και της ευτυχίας, μέχρι που οι συγκυρίες των γεγονότων και της ανθρώπινης παράνοιας θα τις φέρουν τη μια κοντά στην άλλη και οι ηρωίδες θα βιώσουν την ύψιστη προσφορά της ανθρώπινης αγάπης, αλλά και την υπέρτατη αναλγησία της παρέμβασης αδίστακτων ανθρώπων στη ζωή τους.
Η εμπορία των βρεφών και η παρένθετη μητρότητα είναι δυο από τα πιο σκληρά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας των τριών γυναικών και των προσώπων που εμπλέκονται με θετικό ή αρνητικό τρόπο στις ζωές τους. Και μάλιστα, η πρωτοτυπία του έγκειται στη διαπραγμάτευση του θέματος της παρένθετης μητρότητας, την οποία θέτει σε καθαρά ανθρωπιστική και αλτρουιστική βάση. Δεν επιτρέπει εξ ορισμού σε αυτή την τόσο ευαίσθητη διαδικασία να εμπλέκονται οικονομικές παράμετροι.
Κυρίαρχο συναίσθημα του έργου είναι το πάθος για τη μητρότητα, η αγάπη για το παιδί, που προεκτείνει την ανθρώπινη ζωή στην εγκόσμια αθανασία. Το πάθος της γυναίκας να ολοκληρωθεί με την απόκτηση παιδιού, και όχι απαραίτητα με την εγκυμοσύνη, είναι διάχυτο σε όλο το βιβλίο και πάνω του νευρώνονται γεγονότα και καταστάσεις.
Η πλοκή κορυφώνεται με τραγικές εξελίξεις, αλλά η εναλλαγή και ο ατέλειωτος χορός της χαράς με τη λύπη που καταγράφονται στο βιβλίο δίνουν τη βαθιά αίσθηση της αισιοδοξίας και της ελπίδας, γιατί η δύναμη της ζωής και της αγάπης είναι καταλυτικές και ακαταμάχητες.
Η δικαίωση έρχεται να ανταμείψει την υπομονή, την αθωότητα, την έντιμη στάση ζωής. Όσοι αναίτια πόνεσαν και υπέφεραν βρίσκουν μέσα από τον αγώνα τους το δρόμο της ευτυχίας. Οι παράνομοι, οι ανέντιμοι, οι «έμποροι» του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας μπρος στη μέγιστη και ανυπέρβλητη αλήθεια του τέλους λυγίζουν, επανεκτιμούν τις πραγματικές αξίες και μέσα από τη μετάνοια βρίσκουν τη λύτρωση. Οι «ανυποψίαστοι» και οι ανέτοιμοι της ζωής είναι τα αθώα θύματα, οι παράπλευρες απώλειες του κοινωνικού αυτού πολέμου.
Παραμυθένιο μυθιστόρημα, με εξιδανικευμένες ηρωίδες και φωτεινές διεξόδους στα προβλήματα. Μια ρομαντική άποψη για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις, που ίσως κάποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει με μια πρώτη ματιά. Με μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, γίνεται προφανές ότι ζώντας σε μια ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε «χείρες βοηθείας και παραμυθίας». Χρειαζόμαστε ένα νέο άνοιγμα στο όραμα και στην ιδεατή κατάσταση της συναδέλφωσης, της αλληλοπεριχώρησης και της αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε τη θετική όψη των πραγμάτων για να κλαδώσουμε και πάλι πάνω της τα όνειρά μας. Άλλωστε, ποτέ δεν προετοιμάζεσαι για το καλό μιλώντας για το κακό.
Θάλασσα αξιών το βιβλίο, συγκινεί τον αναγνώστη ανοίγοντάς του έναν ονειρεμένο κόσμο, έναν κόσμο όπου η πραγματική φιλία είναι ο βράχος της ψυχής των ανθρώπων, όπου η συζυγική συντροφικότητα ανθεί, όπου ο σεβασμός σε όλα τα έμβια όντα υφίσταται και όπου η ανθρωπιά πρυτανεύει. Για αυτό και μέσα σε καιρούς χαλεπούς το βιβλίο της Άννας Μητσοπούλου έρχεται σαν ηλιαχτίδα που «φωτίζει τη ζωή μας» και γλυκαίνει τα συναισθήματά μας με την ανθρώπινη ζεστασιά που ξεχειλίζει από τις σελίδες του.
Σημαντικά πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η συνετή και άρτια χρήση της γλώσσας, η ρέουσα και συνεκτική καταγραφή των γεγονότων, το λεξιλόγιο που υιοθετείται, αλλά και το προσιτό μέγεθος, που καθιστούν ευχάριστη και εύκολη την ανάγνωσή του. Η πλοκή εξελίσσεται ομαλά, χωρίς κενά και ασάφειες, τα γεγονότα ξεδιπλώνονται διαδοχικά και οι εκπλήξεις ενσωματώνονται αβίαστα καθώς η ιστορία οδεύει προς την τελική κορύφωση.
Η χρησιμότητα του βιβλίου έγκειται στη σοβαρή τεκμηρίωσή του πάνω σε θέματα μητρότητας και κυοφορίας. Πολλές οι επιστημονικές αναφορές, τα πληροφοριακά στοιχεία για την περίοδο της κύησης και της λοχείας, που καταγράφονται μέσα σε προσωπικά ημερολόγια και ιατρικές συμβουλές, αλλά και χρήσιμη η ενημέρωση για τις περιπτώσεις της παρένθετης μητρότητας. Θα μπορούσε να είναι και ένα «Εγκόλπιο για νέες υποψήφιες μητέρες», γιατί καλλιεργεί την αγάπη και τη στοργή και διδάσκει έμμεσα την προετοιμασία για την υποδοχή ενός παιδιού στην οικογένεια. Γιατί η μητρότητα δεν είναι τόσο η ενστικτώδης αίσθηση που έχει πολλές φορές υπερτιμηθεί, αλλά ένας σπουδαίος ρόλος, ο σπουδαιότερος, που χρειάζεται κανείς να μυηθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτόν.
Δικαιωματικά, λοιπόν, η συμπατριώτισσα μας, Άννα Μητσοπούλου, με το πρώτο της βιβλίο πολιτογραφείται «πολίτης εις των ιδεών την πόλι», γιατί με θάρρος και κόπο προβαίνει στην κατάθεση της ψυχής της, στην εξωτερίκευση των προβληματισμών της και μας κάνει κοινωνούς ενός ιδεατού κόσμου, όπου το καλό υπερνικάει το κακό, ενός κόσμου που όλοι οραματιζόμαστε και που αξίζει να αγωνιζόμαστε για αυτόν.
Για αυτό αγαπητή μου Άννα, παραφράζοντας τον μεγάλο μας Καβάφη, «κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει νάσαι περήφανη κι ευτυχισμένη. Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι. Τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.»
Σε ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκες την παρουσίαση του βιβλίου σου! Σου εύχομαι εγκάρδια: Καλή συνέχεια και έμπνευση για τις επόμενες δημιουργίες σου!

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στη Φλώρινα

Οι φίλοι των ζώων αλλά και των ανθρώπων, δίνουμε ραντεβού στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, την Τετάρτη 03-10-12 και Πέμπτη 04-10-12 για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων!
Όσοι αγαπάτε τα ζώα, παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, ελάτε να ανταμώσετε μαζί μας σε μια γιορτή ενημέρωσης, δράσης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας!
Βόλτες με άλογα, παιχνίδια με τα χρώματα, παιχνίδια με τα ζώα, είναι λίγες από τις εκπλήξεις που σας περιμένουν!
Ραντεβού στην πλατεία της Φλώρινας την Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες, το πρωί στις 10.00-13.30 και το απόγευμα 17.00-21.00
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Έλλη Μωϋσιάδου, 6979434839

Φιλοζωικό Σωματείο Φλώρινας «Η Πατούσα»

Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.00΄ στα Γραφεία της Ένωσης και αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
-Η Ένωσή μας και γενικότερα το συνδικαλιστικό μας κίνημα χαιρετίζει τους αγώνες όλων των εργαζομένων της Χώρας για μία άλλη πολιτική εξόδου από την πολύπλευρη κρίση, στην οποία οδηγήθηκε η Χώρα από τα διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και για την οποία καλούμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε το μεροκάματο της ανασφάλειας, να πληρώσουμε και πάλι το μάρμαρο.
-Αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δέχονται μια ανελέητη επίθεση εξαντλητικών μέτρων από την Τρόικα και την Κυβέρνηση. Είναι πλέον φανερό ότι το πλάνο είναι: οι φτωχοί – φτωχότεροι και οι πλούσιοι – πλουσιότεροι.
-Συμπαραστεκόμαστε ανεπιφύλακτα στον δίκαιο αγώνα του Συλλόγου εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίοι αντιτάσσονται στην απαξίωση του Ταμιευτηρίου και την δικιά τους και ενώνουμε μαζί με αυτούς τη φωνή μας έτσι ώστε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παραμείνει αυτόνομο, με κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, όπως όλα τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια του κόσμου και να συνεχίσει να διαδραματίζει τον κοινωνικό του ρόλο.
-Εμείς οι Αστυνομικοί αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το λειτούργημά μας, να κατοχυρώσουμε τον επαγγελματισμό μας, για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και για να διαμορφώσουμε συνθήκες για διαρκή προσφορά. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη Χώρα να μας συμπαρασταθούν ενάντια στην διαφαινόμενη απαξίωση και υποβάθμιση και ημών και των Οργανισμών μας.

Η δύναμη είναι στους πολλούς, η ελπίδα στους αγώνες!

Οφείλουν να μας σώσουν και όχι να μας αποτελειώσουν!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Ιωάννης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΡΟΣ Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικός αγώνας του Φιλώτα με τον ΠΑΟΚ

Ο Φιλώτας ΜΠΣ στα πλαίσια της προετοιμασίας του, θα παίξει φιλικό αγώνα με την ομάδα του ΠΑΟΚ, στο ΔΑΚ Αμυνταίου, σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 17.00μμ.
Με αυτό το φιλικό παιχνίδι, συνεχίζεται και εξελίσσεται η συνεργασία των δύο ομάδων, με κοινό γνώμονα την ωφέλεια και των δύο σωματείων.
Διαβάστε περισσότερα...

«Άθικτοι» από την Κινηματογραφική Λέσχη

Αρχίζουν και πάλι από σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οι κινηματογραφικές προβολές της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, με την ταινία:

Άθικτοι (Intouchables)

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9: 17.30 & 20.30
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/10: 19.00 & 22.00
ΤΡΙΤΗ 2/10: 21.00

Σκηνοθεσία: Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς
Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι, Άν Λε Νι, Οντρέ Φλερό, Κλοτίλντ Μολέ, Αλμπα Γκαϊα Μπελούτζι, Σιρίλ Μεντί, Κριστιάν Αμερί, Μαρί-Λώρ Ντεσκουρώ, Γκρεγκουάρ Οστερμάν

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός πλούσιου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα, τον Ντρίς, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού.
Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρόλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.00, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ - ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ!

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΕ ΤΕΛΕΙΟ ΗΧΟ Dolby Digital Surround
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξήσεις από 0,30 έως 1,40 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου στα διόδια της Εγνατίας

Αυξήσεις από 0,30 έως 1,40 ευρώ στα διόδια σε όλους τους σταθμούς της Εγνατίας Οδού επιβάλλονται από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας και βάσει σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Για τα ελαφρά οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και με ύψος έως 2,20 μέτρων, το κόστος των διοδίων διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου στα 2,40 από 2 ευρώ.
Στο 1,70 από 1,40 ευρώ αυξάνεται το κόστος των διοδίων για τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα, ενώ κατά ένα ευρώ θα αυξηθούν τα διόδια για τα φορτηγά, τα λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες. Στην περίπτωση εκείνων με τέσσερις και περισσότερους άξονες, το κόστος διέλευσης από τους σταθμούς των διοδίων αυξάνεται στα 8,40 από επτά ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΡΙΖΑ: Διάλυση του ΕΟΠΥΥ και δραματική απαξίωση της ιατρικής περίθαλψης

Τη διάλυση των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους καταγγέλλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -E.K.M. καθώς 59 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ αυτών και ο Θ.Γερμανίδης, με επερώτησή τους στη Βουλή κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία πως η «τήρηση των δεσμεύσεων» απέναντι στην τρόικα οδηγεί «σε μια κοινωνία ακραίας ανισότητας και αποκλεισμού των πλέον αδύναμων και ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού».
Ακολουθεί το κείμενο της επερώτησης:

Η πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων για τις υπηρεσίες και τις δαπάνες υγείας κινείται τις τελευταίες δεκαετίες σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη λογική, τη λογική που εμμένει στην άμεση μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας με αντίτιμο την υποβάθμιση της υγείας του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγχώνευση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και η σύσταση του ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε ως αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ως δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρότι εμπνεόταν κατ'ουσία από δημοσιονομικές ανάγκες και πολιτικές απορρύθμισης που υπαγορεύονται από το Μνημόνιο. Στην πράξη η ενοποίηση των κλάδων ασθενείας μέσω του ΕΟΠΥΥ λειτούργησε ως ένα χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται και σωρεύονται τα προβλήματα των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων. Τα προβλήματα αυτά των ανασφάλιστων ταμείων διογκώθηκαν από την καταλήστευση της περιουσίας τους μέσω των δομημένων ομολόγων, του παράνομου σαρωτικού κουρέματος που υπέστησαν από το PSI, της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, της μεγάλης και ανεξέλεγκτης εισφοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών μείωσης μισθών, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων και υψηλής ανεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είχε εξ αρχής καταγγείλλει ότι η «τήρηση των δεσμεύσεων» απέναντι στην τρόικα οδηγεί στη διάλυση και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους και οδηγεί σε μια κοινωνία ακραίας ανισότητας και αποκλεισμού των πλέον αδύναμων και ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.
Λίγες μέρες από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ήταν ήδη αρκετές για να δούμε τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και τις ελλείψεις να αυξάνονται. Κατέστη άμεσα φανερό ότι ο πολυδιαφημισμένος νέος οργανισμός θα επιβεβαίωνε τους φόβους όσων προειδοποιούσαν ότι στο όνομα του “εξορθολογισμού”, του “νοικοκυρέματος” και των “οικονομιών κλίμακας” θα απαξιωνόταν δραματικά η ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων, θα αποσυρόταν η πολιτεία από τις υποχρεώσεις της για χρηματοδότηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και θα οξύνονταν οι ανισότητες στην πρόσβαση στο ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.
Στη μικρή διάρκεια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ βλέπουμε να διαλύονται ακόμη και αυτές οι ανεπαρκείς δομές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την κρίσιμη ώρα, που οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας καθιστούν τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη επιτακτικότερη, οι δημόσιες δομές αποδιαρθρώνονται και συρρικνώνονται δραματικά. Εννιάμιση εκατομμύρια ασφαλισμένοι στριμώχνονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ σε ένα σύστημα με λιγότερους γιατρούς, μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά, με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ΟΓΑ αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 15% στις παρακλινικές εξετάσεις.
Οι ασθενείς βιώνουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και υγειονομικούς λόγω των στόχων μείωσης των προσλήψεων σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία που είναι ήδη υποστελεχωμένα. Με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου, εκατοντάδες φάρμακα εξαιρούνται από τις λίστες συνταγογράφησης, την ίδια στιγμή που κερδοσκοπικά συμφέροντα εταιρειών φαρμάκου οργιάζουν και ενώ έχουμε κρούσματα νεφροπαθών και καρκινοπαθών που μπήκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους λόγω της μη άμεσης κάλυψης των φαρμάκων τους. Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς της προληπτικής ιατρικής και της ιατρικής της εργασίας υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, ενώ στο όνομα της άμεσης εξοικονόμησης πόρων προωθούνται οι “φθηνότερες” έναντι των επιστημονικά καλύτερων ιατρικών και φαρμακευτικών πρακτικών.
Ανεξάρτητα από τις δραματικές και πολλές φορές ανθρωποκτόνες ελλείψεις κάλυψης των αναγκών υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων, ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται άμεσα σε χρεοκοπία, αφού από τη σύστασή του έχει ξεκινήσει με πρωτογενές έλλειμμα 1.3 δισ. ευρώ, ενώ η προϋπολογισμένη κρατική χρηματοδότησή του περικόπηκε από το 2ο Μνημόνιο κατά 0,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται δραματικά (στα 3 - 3,2 δισ. ευρώ, από τα 4,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί) ως συνέπεια των πολιτικών απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αύξησης της ανεργίας, μείωσης των μισθών και συντάξεων αλλά και ανοχής ή ενθάρρυνσης της εισφοροδιαφυγής. Το διπλό αυτό χτύπημα στην οικονομική βιωσιμότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει άμεσο αντίκτυπο στα διογκούμενα χρέη του Οργανισμού έναντι των ασφαλισμένων, των παρόχων Υγείας και των προμηθευτών, των φαρμακοποιών και του ιατρικού προσωπικού. Από την άλλη πλευρά, τα ασφαλιστικά ταμεία που μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και αποκλείονται από οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εναντιώνεται στην απαξίωση της πρωτοβάθμιας υγείας και αγωνίζεται για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας μας σε ποιοτικές υπηρεσίες. Προϋπόθεση για την υλοποίηση του στόχου αυτού αποτελεί η εγκατάλειψη των μνημονιακών πολιτικών επιλογών της ύφεσης και της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να εγγυηθεί την επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας για την κάλυψη της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την προστασία του αυξανόμενου αριθμού ανασφάλιστων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν αποδέχεται ένα υποβαθμισμένο και αναποτελεσματικό ΕΣΥ που ταλαιπωρεί ασθενείς και υγειονομικούς. Διεκδικεί ένα νέο ολοκληρωμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό δημόσια σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση καθένας και καθεμία που το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Για το στόχο αυτό, καλεί τους εργαζομένους να διεκδικήσουν μαζί του :
• Να υπάρξει άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
• Να μη συγχωνευθεί και να μην καταργηθεί καμιά δημόσια μονάδα υγείας.
• Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και όχι να δημιουργηθούν περισσότερα με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις και μεταλλαγμένες μορφές εργασιακής εφεδρείας
• Να έχουν όλοι και όλες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για εξετάσεις και νοσήλια.
• Να καταργηθεί αμέσως η συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και ΑμεΑ.
• Να υπάρχει πρόσβαση σε επαρκώς ελεγμένα φάρμακα με βάση την καταλληλότητά τους για τις ανάγκες της υγείας των πολιτών και όχι με βάση τη λογιστική αντίληψη του χαμηλότερου κόστους.
• Να στηριχτούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ( ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άποροι, τοξικοεξαρτημένοι κ.ά) με χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας.
• Να καταπολεμηθούν άμεσα και αποτελεσματικά η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή που στερούν πολύτιμους πόρους από την κοινωνική ασφάλιση υγείας
• Να μη σφαγιαστούν τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα των ΑμεΑ και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Επειδή η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν κατ' επανάληψη αθετήσει τις όποιες υποσχέσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού.

Επειδή η μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ σε δημόσια νοσοκομεία, φάρμακα και γιατρούς, σε ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών, την απασχόληση και τους μισθούς των εργαζομένων.

Επειδή λόγω των ανωτέρω προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ εκατομμύρια ασφαλισμένων, ακόμα και με χρόνιες ασθένειες στερούνται τα φάρμακα και την ιατρική περίθαλψή τους και αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιες ή εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η ίδια η ζωή τους (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία κλπ).

Επειδή, κοινοτικές και εθνικές μελέτες, που λαμβάνουν υπόψη τα δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ, καταδεικνύουν τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται στους κατοίκους των νησιών –ειδικά στα νησιά του Αιγαίου- λόγω της κακής και ανεπαρκούς συγκοινωνιακής πρόσβασης αλλά και του μεγέθους των νησιών, ενώ η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι οι υπηρεσίες υγείας, είναι πρώτες και τρίτες στην κατάταξη προτεραιοτήτων των νησιωτών (Hotchkiss, 1994, W.H.O.)

Επειδή το εκβιαστικό δίλημμα είτε της υποβάθμισης με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ είτε της κατάργησης κρατικής χρηματοδότησης εκτός ΕΟΠΥΥ συνιστά καθολική απαξίωση της ασφάλισης υγείας.

Επειδή δια της ενοποίησης στον ΕΟΠΥΥ συντελέστηκε μια τεράστια κλοπή στην κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Επειδή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μετατρέπεται σταδιακά σε μία εμπορευματοποιημένη και ιδιωτικοποιημένη αγορά υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων αποκλείοντας ένα αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας από την πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές υγείας.

Επειδή, μέσω του ΕΟΠΥΥ συντελείται η ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας τηλεφωνικών ραντεβού που συνεπάγεται αυξανόμενο κόστος και αδιαφανείς διαδικασίες λειτουργίας μίας κρίσιμης για τον πολίτη δημόσιας υπηρεσίας.

Επειδή λόγω και της κατάρρευσης του ΕΟΠΠΥ υπάρχει ραγδαία υποβάθμιση της υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων και των οικογενειών τους,

Επειδή η εξασφάλιση του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης για όλους σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας αποτελεί ύψιστη πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα και κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας μας.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα διασφάλισης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών για επαρκή υγιειονομική και φαρμακευτική κάλυψη με επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό ; Στη βάση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, με ποια μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το χρόνιο θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των υπηρεσιών υγείας στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στα πιο μικρά από αυτά;

2. Πώς και πότε θα καλυφθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, λοιπούς παρόχους υγείας και τους προμηθευτές;

3. Προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει την προληπτική φροντίδα υγείας και την ιατρική της εργασίας και να αναβαθμίσει τους σχετικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ;

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας στο βαθμό που μειώνονται οι παροχές για τους ασφαλισμένους και που προβλέπονται αυξήσεις στην κοστολόγηση φαρμάκων;

5. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας όπου προβλέπονται περικοπές παροχών και αύξηση της συμμετοχής στα έξοδα των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους;

6. Προτίθεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση την επαρκή πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας χωρίς την προϋπόθεση πρόσθετου κόστους για τους ασφαλισμένους ; Στη βάση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, με ποια μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τη μετάβαση (αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς) και το κόστος αποζημίωσης της άκρως αναγκαίας μετακίνησης των ασθενών για εξειδικευμένο ιατρικό έλεγχο – π.χ. χημειοθεραπείες, προς την Αθήνα ή σε άλλα κέντρα που διαθέτουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό;

7. Προτίθεται να εγγυηθεί η κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ για των χιλιάδων μισθωτών και επαγγελματοβιοτεχνών, των χιλιάδων ανέργων και φτωχών που δεν μπορούν να ασφαλιστούν;

8. Σε ποιά μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να μην ισχύσει η ισχύσασα σήμερα καταστροφική αναλογία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων και για να στελεχωθεί ο ΕΟΠΥΥ με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του;

9. Ποιά άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί μία δωρεάν, διαφανής και αποτελεσματική διαδικασία με την οποία θα καθορίζονται οι επισκέψεις με ραντεβού των ασθενών;

10. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποζημιωθεί η ζημιά των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το καταστροφικό και ληστρικό κούρεμα του PSI και για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής;

Οι επερωτώντες βουλευτές
Τσίπρας Αλέξης
Στρατούλης Δημήτρης
Ξανθός Αντρέας
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Ευγενία
Βαρεμένος Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτριος
Γελαλής Δημήτριος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γλέζος Μανώλης
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ειρήνη
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζερδελής Γιάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτριος
Κοντονής Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδημούλης Δημήτρης
Πετράκος Αθανάσιος
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση αγαθών στο Φιλώτα

Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη. Η οικονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους και να ζουν πλέον στα όρια της φτώχιας. Έτσι, πράγματα που για κάποιους δεν είναι χρήσιμα, για άλλους είναι απαραίτητα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Φιλώτα, καλούν όλους τους πολίτες να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται εκστρατεία συγκέντρωσης αγαθών, όπως ρούχα (σε καλή κατάσταση), παιχνίδια, βιβλία, σεντόνια, παπλώματα κ.ά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:
2463350605 Ελευθερία Σπανδωνίδου (υπεύθυνη – κοινωνιολόγος)
2463350606 Αννέτα Αποστόλου (γραμματειακή υποστήριξη)
Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η 18η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας, σας προσκαλεί στη 18η Παμφλωρινιώτικη Ορειβατική Συνάντηση, που θα γίνει αύριο Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12 το μεσημέρι στο καταφύγιο του Οροπεδίου, υψόμ. 1050μ.
Θα προσφερθεί η πατροπαράδοτη Ορειβατική Φασολάδα.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Το Δ.Σ
Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Φώτισες τη ζωή μου» της Άννας Μητσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρισμοί και συντηρήσεις σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Αμυνταίου

Η Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Αμυνταίου πραγματοποιεί εκτεταμένους καθαρισμούς, συντηρήσεις και βαψίματα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια και δρόμους εντός και εκτός των οικισμών, αλλά και σε κοινόχρηστα κτήρια όπως το σχολείο του Αγίου Παντελεήμονα.
Είχε γίνει έγκαιρα η προετοιμασία για την υποδοχή των εργαζόμενων με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί εργασίες καθαρισμών, καλλιεργητικών φροντίδων πρασίνου και δέντρων, αλλά και συντηρήσεων στην έδρα του Δήμου και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το χειμώνα.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Τρύφωνας Γεώργου δήλωσε σχετικά «Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις σε όλους τους οικισμούς με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που κάνουμε θα εξωραϊστούν οι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου μας και θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των συνδημοτών μας σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, πιστεύω ότι θα έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες από την απασχόληση των εργαζόμενων κοινωφελούς εργασίας για όσο διάστημα μας επιτρέψει ο καιρός να πραγματοποιήσουμε εργασίες εξωτερικών χώρων».

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας στο Φιλώτα

Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Ακαδημία Πολιτών», που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010 υπό την επιστημονική εποπτεία του κ. Ευστρατίου Παπάνη, προέδρου της Ακαδημίας και Επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τη Δημοτική Κοινότητα Φιλώτα, θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον τομέα της Συμβουλευτικής και της Ψυχολογίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθούν, στο Φιλώτα, 26 τρίωρες διαλέξεις. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στα 80 ευρώ και δεκτές γίνονται όλες οι αιτήσεις των πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα:
6937289690 Ελευθερία Σπανδωνίδου
6983478215 Αννέτα Αποστόλου
Διαβάστε περισσότερα...

Εορτασμός της Ημέρας μνήμης των εθνικών ευεργετών

Σύμφωνα με το Π.Δ 1/2007 (άρθρα 2 και 3) καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης των εθνικών μας ευεργετών. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει ότι η πολιτεία δεν ξέχασε και τιμάει με την πρέπουσα λαμπρότητα τους Εθνικούς μας Ευεργέτες, που πολλά έπραξαν για την πρόοδο του Γένους των Ελλήνων και ολόκληρης της Ρωμιοσύνης.
Για την πόλη της Φλώρινας, καθορίζονται από την Π.Ε. Φλώρινας οι εξής εκδηλώσεις για αύριο Κυριακή:
1. Γενικός σημαιοστολισμός από της ογδόης πρωινής ώρας ( 8:00 π.μ. ) μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 όλων των Δημοσίων ,Δημοτικών , Ν. Π. Δ. και Ι. Δ. Καταστημάτων, των ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών.
2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών, Ν. Π. Δ., και Ι. Δ. καταστημάτων και τραπεζών και των κοινοχρήστων Δημοτικών χώρων (οδών, πλατειών κ.λ.π.) κατά τις βραδινές ώρες της 30ης Σεπτεμβρίου 2012.
ώρα 10:30 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Φλώρινας όπου θα παρευρίσκονται οι σημαιοφόροι των Σχολείων της πόλης με τις Σημαίες τους .
ώρα 11:00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Γ. Μόδη όπου θα παρευρίσκονται οι σημαιοφόροι με τις Σημαίες τους .
Κατάθεση στεφάνων
Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών.
Εθνικός Ύμνος.
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρνουά μπάσκετ από τον «Αριστοτέλη»

Το τμήμα καλαθόσφαιρας του Φ.Σ.Φ. "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" διοργανώνει τουρνουά μπάσκετ στις 29/09 και 30/09 στο ΔΑΚ Φλώρινας, με τη συμμετοχή των ομάδων: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Φ.Σ.Φ, ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, BC PELISTER

Ώρες διεξαγωγής αγώνων

29/09
17.00 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
19.00 ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ - BC PELISTER

30/09

17.00 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
19.00 ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - BC PELISTER

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Θέσεις του ΕΠΑΜ για τις εκλογές των ΠΥΣΔΕ

Eντός ολίγων ημερών θα γίνουν σε όλη την χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών αντιπροσώπων για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστά ως ΠΥΣΔΕ, όπου τα ψηφοδέλτια των μνημονιακών δωσίλογων κομμάτων ΝΔ(ΔΑΚΕ), ΠΑΣΟΚ(ΠΑΣΚ) και ουραγών θα αντιπαρατεθούν με τα ψηφοδέλτια των αυτοαποκαλούμενων αντιμνημονιακών (ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), τουτέστιν, των κομμάτων του «καλού» μνημονίου …
Μόνο, και κατενάντια όλων, ίσταται και ανθίσταται το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.) το οποίο φυσικά δεν είναι ένα από τα ούτως αυτοαποκαλούμενα αντιμνημονιακά κόμματα -δηλαδή μνημονιακά του καλού μνημονίου και του καλού ευρώ- παρά είναι το ένα και μοναδικό εν Ελλάδι εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο αγωνιζόμενο να κινητοποιήσει τον λαό κατά της δουλοπαροικίας χρέους που επιτεινόμενα στραγγαλίζει έως πλήρους πνιγμού την χώρα και όλο τον λαό της.
Υπενθυμίζουμε επιγραμματικώς τις προτάξεις του Ε.Πα.Μ.
1. Μονομερής άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του «χρέους».
2. Τιμωρία όλων των ενόχων, δήμευση της περιουσίας τους.
3. Έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.
4. Εθνικοποίηση των Τραπεζών και έλεγχος της οικονομίας και της κίνησης κεφαλαίων.
5. Σεισάχθεια για όλο τον λαό και ανάδειξη του αναγεννημένου κράτους σε βασικό μοχλό ολόπλευρης ανάπτυξης στην οικονομία, στην πολιτική και στην κοινωνία.
6. Παραγωγική αναδόμηση οικονομίας, βάσει των αναγκών και των εισοδημάτων των εργαζομένων.
7. Συντακτική Εθνοσυνέλευση για την σύνταξη και ψήφιση ενός νέου δημοκρατικού συντάγματος.
8. Επιστροφή του Κατοχικού Δανείου και καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της συναλλαγής των αριστερών και εν γένει αυτοαποκαλούμενων αντιμνημονιακών κομμάτων με τα κόμματα του μνημονιακού δωσιλογισμού για την νομή και χρήση (διάβαζε κατάχρηση) της εξουσίας, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός, ότι:
Ενώ οι αντιμνημονιακές δυνάμεις πέτυχαν σαρωτική νίκη στις εκλογές των ΕΛΜΕ που έγιναν πριν από ένα χρόνο, σήμερα, στις εκλογές των ΠΥΣΔΕ που θα γίνουν εντός των ημερών τα πράγματα μάλλον θα αναστραφούν και σαρωτική νίκη προβλέπεται να πετύχουν οι μνημονιακές παρατάξεις (sic) των δωσίλογων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ουραγών.
Θα αναρωτηθεί κανείς, μα πως είναι δυνατόν μετά από αυτήν την λαίλαπα κατά των μισθών, των ωραρίων, των εφάπαξ, των δώρων, την επέκταση στα 67, των φόρων, των χαρατσίων κλπ., οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναμένεται να εκλέξουν αντιπροσώπους για τα ΠΥΣΔΕ από τις μνημονιακές δωσίλογες παρατάξεις, όταν μάλιστα πριν από ένα μόλις έτος οι ίδιοι καθηγητές, με πολύ λιγότερες περικοπές και φόρους, επέλεξαν και ψήφισαν τα λεγόμενα αντιμνημονιακά σχήματα;
Ναι, στην «χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα» και που ο λαός έχει εκφυλλισθεί σε ένα εκμαυλισμένο και σήμερα κατατρομαγμένο λαΐδιον, μαζί και οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι ασχολούνται με έννοιες, συλλογισμούς, θεωρίες και πάνω από όλα διδάσκουν τον Έλληνα Λόγο και την Ελληνίδα Ιστορία στα σχολεία, όλα είναι δυνατά.
Και τούτο για τον απλούστατο λόγο, ότι:
Αφενός όλοι οι συνδικαλιστές, a fortiori αυτών του κλάδου των καθηγητών, είναι grand professeurs της άθλιας κομματικής συναλλαγής και μανιπουλάτσιας δειλών και αχρείων συνειδήσεων και αφετέρου το ηθικό και επαναστατικό ανάστημα των ψηφοφόρων καθηγητών είναι τόσο διαβρωμένο, και άρα ευκόλως διαχειρίσιμο από τους συνδικαλιστοπάτρωνες, ώστε εντέχνως το κάνουν να φαντάζει ισότιμο με αυτό των λεμουρίων.
Η γενική συμφωνία μεταξύ τους, λαμβάνουσα χώρα στο σαγηνευτικό ημίφως της προδοσίας κάθε κοινωνικού αγώνα και αγωνίας και πίσω από τις πλάτες των αδαώς και ευπειθώς κείμενων ψηφοφόρων καθηγητών, έχει ως ακολούθως:
Οι μεν αυτοαποκαλούμενες αντιμνημονιακές παρατάξεις να «παίρνουν» την ΟΛΜΕ που είναι το πεδίο δράσης των συνδικαλιστοπατρώνων -επιφορτισμένων με την οργάνωση ανώδυνων παρελκυστικών φιεστών και ανεδαφικών διεκδικήσεων, με αντάλλαγμα την απολαβή ουδόλως ευκαταφρόνητων οφιτσίων- οι δε δωσίλογες μνημονιακές παρατάξεις να «παίρνουν» τα ΠΥΣΔΕ, που αποτελούν το μακρύ χέρι εφαρμογής των επώδυνων πολιτικών της κυβέρνησης, για να διαχειρίζονται ευχερώς οι εκπρόσωποι των δωσιλόγων (διπλά δωσίλογοι οι ίδιοι) την hardcore κρατική εξουσία πάνω στα συνήθη υποζύγια, τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ταυτοχρόνως, παρέχεται η ευχέρεια στους συνδικαλιστοπάτρωνες (μνημονιακούς και λεγόμενους αντιμνημονιακούς) να ασκούν με την σειρά τους την ψευδεπίφανη κριτική στις αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ -αφού, ως πλήρως υπαγμένοι στην αυθεντία του φασιστικού κράτους των εισβολέων της τρόικα, όχι μόνον ενσυνειδήτως αποφεύγουν κάθε ουσιαστική σύγκρουση με αυτό, αλλά αντιθέτως, του προσφέρουν και κάθε χαφιεδίζουσα υπηρεσία- και έτσι κλείνει ο κύκλος της νεοελληνικής κρατικοσυνδικαλιστικής εμετικής ποταπότητας όπως υποστασιοποιείται συγκεκριμένα στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτή είναι εν ολίγοις η ξευτίλα της συνδικαλιστικής καθεστωτικής γραφειοκρατίας και της αγόμενης και συρόμενης καθηγητικής μάζας που πρόκειται σε λίγες ημέρες να εξυφανθεί μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού που τους πληρώνει και της μαθητιώσας νεολαίας που τους έχει ως ενάρετα υποδείγματα πολιτικού βίου, όπου παρά τα όσα κοινωνικά αίσχη επισυμβαίνουν κατεναντίον του κλάδου των καθηγητών και της πατρίδας τους εν γένει, είναι βέβαιον ότι αυτή η καθηγητική μάζα θα ψηφίσει για μία ακόμη φορά υπέρ δωσιλόγων ΝΔ (ΔΑΚΕ) και ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚ) και ουραγών στις επερχόμενες εκλογές των ΠΥΣΔΕ.
Τέτοιες συμπεριφορές από μέρους των ψηφοφόρων καθηγητών δεν μπορούν να εκληφθούν ως λάθη όπως κάποιοι σπεύδουν ένοχα να ομολογήσουν στον εαυτόν τους και στους άλλους την επομένη των εκλογών. Ούτε ότι λειτούργησαν κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν οι δωσίλογες δυνάμεις. Αυτά είναι κατάπτυστες ραγιαδίστικες δικαιολογίες.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥ ΙΔΙΟΥΣ
Λάθη επαναλαμβανόμενα δεν συνιστούν λάθη, παρά σαφή ταξική τοποθέτηση, και εδώ σημαίνει: ψηφίζω υπέρ των δωσιλόγων και ψευδοαντιμνημονιακών και κατά του λαού.
Εμείς οι αγωνιστές του Ε.ΠΑ.Μ. θα επιμένουμε να σας αποκαλύπτουμε την αλήθεια και μόνον την αλήθεια όπως η επιστημονική μας αξιοπρέπεια και τα πατριωτικά μας αισθήματα το απαιτούν.
Η ελάχιστη πράξη αντίστασης των ψηφοφόρων καθηγητών προς όλους όσους τους εμπαίζουν και τόσο χυδαία προσβάλουν την προσωπικότητά τους, οφείλει επιτέλους να εκφραστεί και την λύση οφείλουν να δώσουν οι ίδιοι και κανένας εξωνημένος κομματικός ινστρούκτορας τρομοκράτης.
Πώς είναι δυνατόν να μην έρθουν στον νου οι στοίχοι του μεγάλου ταξικού ποιητή Κώστα Βάρναλη, όταν βλέπει κανείς να διαπράττονται από ανθρώπους, υποτιθεμένως του πνεύματος, τέτοιες βάναυσες παραβάσεις και παραβιάσεις του ηθικού μέτρου, γιατί όχι και του αισθητικού;
«Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη,
της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,
και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι,
του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!»
Εμπρός λοιπόν, ας αναμένουμε το εκλογικό σώμα των καθηγητών δευτεροβάθμιας να διαψεύσει την Κασσάνδρα ...
Φευ• τόκος Πριάμοιο αείποτε αληθώς εχρησμώδει …
Αλίμονο• η κόρη του Πριάμου πάντοτε αληθώς χρησμοδοτούσε ...

www.epamhellas.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Φοιτητών Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας

Γεμάτοι από αγανάκτηση και έπειτα από τη γεμάτη δυσκολίες πορεία των 6 χρόνων με όλες της αντιξοότητες λειτουργίας του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα και μόλις πέρυσι των διορισμό 3 μελών Δ.Ε.Π. ενώ στα αντίστοιχα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλαπλάσια μέλη των λειτουργικών αναγκών και μετά από φημολογίες και κινδυνολογίες βάσιμες και αβάσιμες για μεταφορά του Τμήματος πρώτα διοικητικά και έπειτα λειτουργικά σε άλλες πόλεις σε συνδυασμό με τις βαρύγδουπες διαψεύσεις του προέδρου της προσωρινής Διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας Θ. Χατζηπαντελή συγκαλείται έπειτα από πρωτοβουλία του κραυγάζοντας πως το ΤΕΕΤ είναι το πιο δαπανηρό τμήμα που κατασπαταλεί το 10% του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου, την Παρασκευή 28/09/12 στο κτήριο της διοίκησης του Π.Δ.Μ. αμφιβόλου εγκυρότητας και νομιμότητας επιτροπή για να αποφασιστεί εν ολίγοις το κατά πόσο είναι δυνατόν να λειτουργήσει Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα έχοντας μόνο 3 μέλη Δ.Ε.Π. όταν στης λειτουργικές του ανάγκες και υποχρεώσεις απαιτούνται τουλάχιστον 21 μέλη, τη μη στελέχωση του Τμήματος με διδάσκοντες 407, ούτε καν με αποσπασμένους εξευτελίζοντας την ήδη υπάρχουσα τριτοκοσμική κατάσταση της έλλειψης αυτονόητης οικονομικής κτηριακής, εργαστηριακής, υλικοτεχνικής και παιδαγωγικής ενίσχυσης, καταθέτοντας στην ατζέντα του εξευτελισμού την μη πραγματοποίηση εισαγωγικών εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ενώ ήδη υπάρχουν αιτήσεις και καταθέσεις δικαιολογητικών από υποψηφίους που πλησιάζουν τους 300 κάθε χρόνο
Γνωρίζοντας ότι ήδη έχει κουράσει πολλούς η υπόθεση αναρωτιόμαστε αν όντος διατίθενται τοπικοί, περιφερειακοί, κοινοβουλευτικοί και υπουργικοί αρμόδιοι να πραγματοποιήσουν εμπράκτως προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και καθήκοντα πολιτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά και για να μας απαντήσουν αν τελικά στην ψωροκώσταινα σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν και αν ο Καιάδας έκλεισε ποτέ.
Για το σκοπό αυτό οι Φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη την Παρασκευή 28/09/12

Ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας

Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Συμβουλές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών. Και μπορεί οι περισσότεροι να μην έχουν χρήματα για την αγορά τους, όμως, για την αποφυγή των λαθών, καλό είναι, όπως λένε οι συντάκτες της μελέτης, να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές.
Αρχικά, δεν επιτρέπεται να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Όπως αναφέρουν, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν επίσης ότι δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).
Επίσης, δε δεχόμαστε να πληρώσουμε αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής–πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές).
Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει.
Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.
Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων.
Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή διαβούλευσης από το ΕΒΕ Φλώρινας

Το Επιμελητήριο Φλώρινας στα πλαίσια των προσπαθειών του να αφουγκραστεί τα προβλήματα των μελών –επιχειρήσεών του, να έχει συνεχή επικοινωνία μαζί τους και να συμβάλλει στην επίλυσή των θεμάτων που τους απασχολούν αποφάσισε την σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα αποτελείται από σαράντα (40) ενεργά μέλη του Επιμελητηρίου από όλα τα τμήματα (Εμπορικό, Μεταποιητικό, Τουριστικό και Υπηρεσιών) τα οποία θα συνεδριάζουν και θα προωθούν τα αιτήματά τους στο Δ.Σ. Ο ρόλος τους θα είναι κυρίως συμβουλευτικός.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή καταθέτοντας αίτηση στα γραφεία του Επιμελητηρίου Φλώρινας (οδός Μεγαρόβου 19) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η Επιτροπή θα συσταθεί από τα σαράντα (40) πρώτα μέλη που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Σ. Σαπαλίδη στο τηλέφωνο 6977977547.

Διαβάστε περισσότερα...

Εναρκτήρια εκδήλωση του διαπεριφερειακού σχεδίου δράσης WIN – WIN

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της Π.Ε. Φλώρινας, η εναρκτήρια εκδήλωση του σχεδίου δράσης με τίτλο «WIN – WIN: Γυναίκες σε Δίκτυο, για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα», από το Κέντρο Εργάνη και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και την ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσα από την αύξηση των ποσοστών της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Οι περιοχές παρέμβασης του έργου είναι: Φλώρινα, Πέλλα, Resen, Bitola, Κrusevo και Demir Hisar.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναλυτική ενημέρωση στις ενδιαφερόμενες για τις δράσεις του έργου και για τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτές: να πληροφορηθούν για ευκαιρίες απασχόλησης ή χρηματοδότησης, καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις συμβουλευτικής, mentoring, κατάρτισης και δικτύωσης.
Μεταξύ άλλων μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ο συντονιστής του έργου από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δρ Βασίλης Άμπας, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Εργάνη κα Πόπη Σουρμαϊδου, η συνεργάτης του Κέντρου Εργάνη κα Αθανασία Λαζαρίδου και εκπρόσωποι από τη γείτονα χώρα.
Οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν, μέσω μιας κινητής μονάδας που θα εξυπηρετήσει την περιοχή της Φλώρινας και της Πέλλας, είναι αναλυτικά οι παρακάτω:
- Ενημέρωση 150 γυναικών για δυνατότητες απασχόλησης, χρηματοδότησης, νομικές υπηρεσίες και σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων
- Κατάρτιση 48-60 γυναικών με στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να εκπονήσουν αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια, που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις
- Συμβουλευτική 50-60 γυναικών σε θέματα ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας με στόχο τη δημιουργία επιχειρήσεων, καθώς και σε θέματα αιχμής για επιχειρηματίες (μάρκετινγκ, διαφήμιση, κοστολόγηση, πήγες χρηματοδότησης, ανάπτυξης πελατολογίου κλπ.)
- Ανάπτυξη σχέσεων υποστήριξης μέντορινγκ από 5-6 Μέντορες, που θα καθοδηγήσουν 12-15 γυναίκες επιχειρηματίες ή μέλη γυναικείων συνεταιρισμών, ώστε να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους
Δικαίωμα ένταξης στο έργο έχουν όσες γυναίκες είναι άνεργες, εργαζόμενες, επιχειρηματίες, μέλη γυναικείων συνεταιρισμών, γυναίκες που ζουν σε αγροτικές, ημι-αγροτικές περιοχές ή μικρά αστικά κέντρα και αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την αγορά εργασίας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συμμετέχουσες χώρες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013. Η περίοδος υλοποίησής του θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο 2013. Οι εταίροι που συνεργάζονται και από τις δύο χώρες για την υλοποίηση του έργου είναι: το Κέντρο Εργάνη, συντονιστής φορέας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος του Resen και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ZUR και ZRAT.
Για την ένταξη στο Σχέδιο Δράσης ή για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Εργάνη στο τηλέφωνο: 2310 621166 ή στο email: ergani@ergani.gr. Παράλληλα, ενημέρωση θα παρέχεται και από την Π.Ε. Φλώρινας, στον ημιώροφο του Διοικητηρίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου ύδρευσης της Λεβαίας

Υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Λεβαίας.
Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει κατασκευή δικτύου 18.900 μέτρων, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.400.000,00 €. Με το συγκεκριμένο έργο και την εγκατάσταση νέου και σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Λεβαίας, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα στην υδροδότηση ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Λεβαίας αποτελεί υποέργο του συνολικού έργου με τίτλο «Κατασκευή δικτύων ύδρευσης Δήμου Αμυνταίου» και συνολικό προϋπολογισμό 3.577.000,00 €, που αφορά, εκτός από την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου της Λεβαίας, το εξωτερικό δίκτυο της Κέλλης, την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου του Φιλώτα και την κατασκευή νέας δεξαμενής υδροδότησης στον Αετό.
Διαβάστε περισσότερα...

Συντηρήσεις κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων στο δήμο Αμυνταίου

Συνεργεία των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας έπιασαν δουλειά στο Δήμο Αμυνταίου και ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες σε διάφορα δημόσια κτήρια και κοινόχρηστους χώρους.
Για παράδειγμα διαμορφώθηκαν οι δρόμοι γύρω από τον Πελαργό και απομακρύνθηκαν τα μπάζα, επισκευάζονται φθαρμένα κράσπεδα στην πόλη του Αμυνταίου και διαμορφώνεται το παλαιό Δημαρχείο Φιλώτα για να υποδεχτεί τις υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Φιλώτα, το Αγροτικό Ιατρείο και τη δομή Βοήθεια στο Σπίτι. Επίσης, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές και πλατείες για την συντήρηση παιχνιδιών και αστικού εξοπλισμού.
Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται και θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Αμυνταίου και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την Εκτελεστική Επιτροπή και εποπτεύεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Στάθη Δεληγιαννίδη, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών και αισιόδοξος ότι θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού πριν χαλάσει ο καιρός και εμποδίσει τις προγραμματισμένες εργασίες, που ως επί το πλείστον είναι εξωτερικού χώρου.

Διαβάστε περισσότερα...

Το Ε.Κ.Φ. υπέρ των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ, δηλαδή πωλείται κάτω του κόστους, σε βάρος της κοινωνίας, των πελατών του, της οικονομίας και των εργαζόμενων του.
Με 110 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά και συμβολής του στις ανάγκες των μικροαποταμιευτών, των δανειοληπτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Τ.Τ. ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ σε όφελος αποκλειστικά και μόνο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων του κλάδου.
Συνεχίζεται έτσι η πολιτική γκρεμίσματος του κρατικού πυλώνα των Τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας. Θεωρούμε απαράδεκτη την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο όχι μόνο ηθικά, κοινωνικά αλλά και αναπτυξιακά ήταν συνδεδεμένο με την ελληνική κοινωνία.
Η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων δημοσίου συμφέροντος δεν βοηθάνε την εθνική οικονομία αλλά ενισχύουν το ιδιωτικό κεφάλαιο και την κερδοφορία, αφαιρώντας πόρους από το δημόσιο και το λαό.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Όλοι μαζί με τους αγώνες μας μπορούμε ν΄ ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και να δώσουμε όραμα και ελπίδα στο λαό μας.

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...