Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Οικολόγοι Πράσινοι: «Η Φλώρινα ασφυκτιά»

Τη δική τους εκδοχή για την κρίση, τη διέξοδο και τις προοπτικές του νομού Φλώρινας έδωσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τις θέσεις, εκ μέρους του κόμματος, παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ το λόγο πήραν και οι υποψήφιοι βουλευτές.
Μέρος του προγράμματος των Οικολόγων Πράσινων περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική. Η οικονομία καταρρέει, η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια εξαπλώνεται, το περιβάλλον και η δημόσια περιουσία εκποιούνται. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα επιχειρεί με τις αποτυχημένες συνταγές λιτότητας των συνεχών Μνημονίων να περισώσει τον εαυτό του και τους πελάτες του, φορτώνοντας μονόπλευρα τα βάρη στους αδύνατους.
Όμως οι δικές μας αιτίες της κρίσης μένουν αλώβητες: διαφθορά, φοροδιαφυγή, ανάπηρο και αντιπαραγωγικό κράτος, κομματισμός, συντεχνίες.... Ακόμη κι αν διαγράφονταν όλα μας τα χρέη, θα φτάναμε και πάλι στο γκρεμό, γιατί η Ελλάδα πατάει ακόμα σε πήλινα πόδια. Το μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και διακυβέρνησης που δεκαετίες τώρα ακολουθούμε δεν είναι βιώσιμο. Καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει κα παράγει περισσότερη διαφθορά από όση μπορεί να γίνει ανεκτή.
Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας, να αλλάξουμε εμείς και μαζί να αλλάξουμε την πολιτική. Στις 6 Μαΐου σκεφτόμαστε καθαρά και ψηφίζουμε Οικολόγους Πράσινους.
Το μνημόνιο είναι άδικο, εξοντωτικό και αδιέξοδο. Η επιστροφή στη δραχμή κι η μονομερής χρεοκοπία δεν είναι λύση. Προτείνουμε:
• Προσπάθεια για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και αλλαγή του πλαισίου της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης ακόμα και με απειλή προσωρινής αναστολής πληρωμών. Ευρωπαϊκή λύση με τερματισμό της καθολικής λιτότητας, έκδοση ευρωομολόγων για την διαχείριση του χρέους και για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην ΕΕ.
Πράσινη στροφή στην οικονομία (Γεωργία, μεταποίηση, υπηρεσίες, υποδομές) που μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
• Απεξάρτηση από το πετρέλαιο (με ανάπτυξη των ΑΠΕ) και κούρεμα των εξοπλιστικών δαπανών που θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ακόμα πιο σημαντικό έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο.
• Φορολογική μεταρρύθμιση, φόρος στον πλούτο με δίκαιο τρόπο στα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Περιβαλλοντικοί φόροι με αντίστοιχη μείωση της φορολόγησης της εργασίας για μείωση της ανεργίας. Φοροελαφρύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις.
• Διακυβέρνηση. Θεσμοί άμεσης δημοκρατίας και λογοδοσίας, διαφάνεια, μείωση βουλευτών στους 200 & κατάργηση των συντάξεων τους, μείωση χρηματοδότησης κομμάτων στο 50%. Σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τον κατώτατο μισθό. Καμιά ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Η Φλώρινα, πιο πολύ από την υπόλοιπη χώρα, ασφυκτιά. Το πολιτικό της σύστημα πιο πολύ από το κεντρικό είναι σάπιο, μέχρι το μεδούλι. Για δεκαετίες πελατειακά δίκτυα μοιράζονται τις προσόδους από τη ληστρική εκμετάλλευση του λιγνίτη οδηγώντας τη Φλώρινα να έχει την υψηλότερη ανεργία και μαζί την μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Μπροστά στη τριπλή αποτυχία (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν συνολική στροφή στη βιωσιμότητα.
Απεξάρτηση από το λιγνίτη που από ευλογία έχει μετατραπεί σε κατάρα. Η σημαντικότερη πρόκληση για όλο το ενεργειακό λεκανοπέδιο είναι η σταδιακή στροφή από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη. Η χρηματοδότηση της προτείνουμε να προκύψει
- Από τριπλασιασμό του τοπικού πόρου για να πλησιάσει το αντίστοιχο τέλος των ΑΠΕ
- Τον φόρο στερεών καυσίμων που νομοθετήθηκε το 2006 και καταργήθηκε πριν εφαρμοστεί
- Το τέλος μείωσης λιγνιτικής ισχύος για την προετοιμασία της περιοχής για την μεταλιγνιτική εποχή
Επένδυση στα συλλογικά αγαθά: σιδηρόδρομος (ηλεκτροκίνηση, επέκταση), συνδυασμένες μεταφορές με βάση το τρένο, τηλεθέρμανση, εκπαίδευση και έρευνα.
Ενίσχυση δραστηριοτήτων: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, διαχείριση αποβλήτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση), παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από βιομάζα, ανασυγκρότηση της υπαίθρου ιδιαίτερα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Βελτίωση των υποδομών για τον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτοτουρισμό, οικοτουρισμό κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.