Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου μετονομάζεται και εντάσσεται στο «Μποδοσάκειο»

Την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη δημιουργία Δικτύου Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο ΕΣΥ αλλά και τη σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων, είναι τα τρία μείζονα θέματα που αποτελούν τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Αποθεραπείας - Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμυνταίου Φλώρινας, που συστήθηκε και λειτουργεί δυνάμει των διατάξεων των προεδρικών διαταγμάτων: 444/1980 (ΦΕΚ 117 Α'), 280/1985 (ΦΕΚ 104 Α') και 258/1996 (ΦΕΚ 190 Α') καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μετονομάζεται σε Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.
Από 1-1-2012 οι ανωτέρω υπηρεσίες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης παρέχονται από τα Νοσοκομεία στα οποία εντάχθηκαν και λειτουργούν ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των Νοσοκομείων με έδρα τον αντίστοιχο Δήμο όπου ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους.
Οι δαπάνες λειτουργίας των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου νοσοκομείου στον οποίο και εγγράφονται κάθε χρόνο και πιστώσεις για το σκοπό αυτόν, σε ιδιαίτερο φορέα και κωδικούς αριθμούς.

Πηγή: kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήρια του δημάρχου Αμυνταίου

ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η δημοσίευση των βάσεων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ήταν το τέλος για την αγωνία των χιλιάδων μαθητών που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σηματοδότησε την ολοκλήρωση της προσπάθειας του καθενός μαθητή, αλλά και των οικείων του, για την επίτευξη του στόχου της εισαγωγής στις σχολές των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας. Ταυτόχρονα όμως είναι και αφετηρία για μία νέα πορεία στη γνώση, αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη.
Συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες και εύχομαι να έχουν πάντα επιτυχίες στην ακαδημαϊκή τους και αργότερα στην επαγγελματική τους ζωή.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ
Μία ακόμη μεγάλη στιγμή για τον Ελληνικό αθλητισμό μας χάρισε ο αθλητής του Φιλίππου Αμυνταίου, Ηλίας Ηλιάδης, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο που έγινε στο Παρίσι.
Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος και αυτό μας κάνει όλους περήφανους. Εκτός από τα θερμά μας συγχαρητήρια θεωρώ ότι πρέπει να τιμήσουμε τον μεγάλο αθλητή και πιστεύω ότι ο Δήμος Αμυνταίου θα κάνει το χρέος του.

Ιωακείμ Ιωσηφίδης
Δήμαρχος Αμυνταίου
Διαβάστε περισσότερα...

Θυρανοίξια παρεκκλησίου στην Κλαδορράχη

Ανακοινώνεται στους ευσεβείς χριστιανούς της πόλεώς μας ότι την επόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του εν αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου επισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεόκλητο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου
Ώρα 6:00 μ.μ.
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
Ώρα 7:00 μ.μ.
Θυρανοίξια Αγίου Νεκταρίου
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου
Ώρα 7:30 π.μ. – 9:30 π.μ.
Όρθρος – Θεία Λειτουργία
Καθόλη τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

Από την Ιερά Μονή
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Αλβανός, λένε αλβανικά σχολικά βιβλία!

Μετά τους Σκοπιανούς, διεκδικούν και οι Αλβανοί τον Μ. Αλέξανδρο.Τα αλβανόπουλα διδάσκονται πως έχουν το ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά της Μακεδονίας, που θεωρείται Αλβανός ήρωας.
Μάλιστα σύμφωνα με το βιβλίο Γεωγραφίας, οι περιοχές, που έμειναν εκτός του Αλβανικού κράτους, είναι όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα, οι Νομοί Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας! Αναλυτικότερα, αναφέρεται: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.
Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της “Μακεδονίας” και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.». Η παραχάραξη της ιστορίας, δεν έχει όρια

Πηγή: katoci.com
Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές στο Ωδείο

Οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά στο Ωδείο θα αρχίσουν από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα από 22 Σεπτεμβρίου.
Φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα φλάουτου, φλογέρας, κλαρινέτου, όμποε, κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι. Εφώνιο, κλασικών κρουστών, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο, κιθάρα, μονωδία, βυζαντινή μουσική, παραδοσιακή μουσική, ντράμς, ελαφρό τραγούδι, ακορντεόν, αρμόνιο, κιθάρα ακουστική και ηλεκτρική, μπουζούκι και μουσική προπαιδεία .
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Ωδείο να κάνουν μέσα σε αυτό το διάστημα την εγγραφή τους για να μπορέσει το Ωδείο να οργανώσει τα ανάλογα τμήματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στο δήμο Αμυνταίου

Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στο δήμο Αμυνταίου – πρόγραμμα αγροδιατροφικής εκπαίδευσης» διοργανώνει ο δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την ΕΑΣ Αμυνταίου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στην τοπική κοινότητα Αετού και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
10:30: Προσέλευση
10:45: Χαιρετισμοί
11:00: Προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα
Εισηγητής: Ιωακείμ Ιωσηφίδης, δήμαρχος Αμυνταίου
11:15: Συλλογικές δράσεις παραγωγών μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων
Εισηγητής: Γεώργιος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου
11:30: Επαγγελματικές προοπτικές του διατροφικού, γεωργικού και αγροτουριστικού τομέα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
Εισηγητής: Ευάγγελος Βέργος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
11:45: Ενημέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του κολέγιου «Περωτής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Εισηγητής: Γρηγόριος Σούγκαρης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
12:00: Παρουσίαση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Εισηγητής: Ευάγγελος Βέργος, Έλλη Κωσταντίνου, Γρηγόριος Σούγκαρης
12:15: Συζήτηση – ερωτήσεις
12:30: Τέλος ημερίδας – μπουφές
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα φωτογραφίας από τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας

Η φωτογραφική ομάδα «Ροές», ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων φωτογραφίας για αρχαρίους και προχωρημένους. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα (τμήμα αρχαρίων) και Τετάρτη (τμήμα προχωρημένων) 9.00 μμ. – 11:00μ.μ στους χώρους της Λέσχης (Διεθνές).
Περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την ιστορία, την τεχνική λήψης, επεξεργασίας και εκτύπωσης της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας καθώς επίσης και την φωτογραφική αισθητική. Οργανώνονται συχνά φωτογραφικές εξορμήσεις που στοχεύουν στην πρακτική εξάσκηση των μελών.
Εγγραφές καθημερινά από 5 έως 16 Σεπτεμβρίου 2011.
Πληροφορίες: Παπαϊωάννου Κώστας τηλ. 6984598985

Μαθήματα Σκακιού
Εγγραφές στη Σκακιστική Ακαδημία, από Πέμπτη 1 έως και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου καθημερινά 7 - 8 μ.μ., στην αίθουσα Μεγαρόβου 13 (απέναντι από την Ε.ΡΑ). Πληροφορίες: 2385028665, 6937412010 (Αντωνιάδη Χαράλαμπο).

Συμμετοχή της Φωτογραφικής Ομάδας «Ροές» στα Πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου Φλώρινας
Η Φωτογραφική Ομάδα συμμετείχε με ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μελών με θέμα «Σπουδή στη Φωτογραφία Τοπίου». Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες των Βασίλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Τικόπουλου, Ζωής Χήτου, Αθηνάς Γαρδάνη, Γιώργου Σαρνατζίδη, Ιορντάνκας Τένοβα, Λάζαρου Δούμτση, Αθηνάς Πέρκα και Βασίλη Σιαπέρα.
Παράλληλα και στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν φωτογραφίες του Κώστα Παπαϊωάννου, από την παράσταση του Χοροθεάτρου της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2011.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαχείριση αποβλήτων και κλιματική αλλαγή

Έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ για το Πρόγραμμα «LIFE+2009»

Τα Αέρια του Φαινομένου του Θερμοκηπίου (ΑΦΘ) μπορεί να εκπέμπονται σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος: κατά τις διεργασίες εξόρυξης πρώτων υλών, μεταφοράς, μεταποίησης, χρήσης και τελικής επεξεργασίας ή διάθεσης των υλικών. Συσχετίζοντας τον κύκλο ζωής των υλικών – από τις πρώτες ύλες μέχρι την τελική διάθεση – με την ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων, μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του κάθε σταδίου στην κλιματική αλλαγή.
Η διαχείριση αποβλήτων δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και μεθάνιο (CH4) που αποτελούν ΑΦΘ. Τα καθημερινά απόβλητα (π.χ. χαρτί, απορρίμματα κουζίνας και κήπου) περιέχουν βιοαποδομήσιμα οργανικά υλικά, με βάση τον άνθρακα. Η επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων αυτών έχει άμεση επίδραση στις εκπομπές ΑΦΘ. Μέσω της διαχείρισης της επεξεργασίας και διάθεσης των στερεών αποβλήτων, μπορούμε να διαχειριστούμε και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρακας απελευθερώνεται στο περιβάλλον.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ευρώπη παράγει εκπομπές ΑΦΘ, κυρίως μέσω της αποσύνθεσης βιοαποδομήσιμων υλικών στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η διαδικασία αυτή εκπέμπει περίπου το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών CH4 στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα, πάνω από το 80% των αποβλήτων οδηγείται σε χώρους ταφής, δημιουργώντας ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά στη διαχείριση και τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Solid Waste Association (ISWA White Paper: Waste and Climate Change), οι δραστηριότητες διαχείρισης αστικών αποβλήτων στην Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 18% του στόχου του Κυότο, για τη μείωση εκπομπών ΑΦΘ έως το 2012, όπως αυτός καθορίζεται για τα αρχικά 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα μείωσης των εκπομπών ΑΦΘ, καθώς η αύξηση της ανακύκλωσης υλικών και η ανάκτηση ενέργειας υπερκαλύπτουν τις άμεσες εκπομπές.
Ο κλάδος της διαχείρισης αποβλήτων προσφέρει βιώσιμες τεχνολογίες, οι οποίες, εφόσον προσαρμοστούν και αναπτυχθούν σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, μπορεί να συντελέσουν στη εξοικονόμηση σημαντικών εκπομπών ΑΦΘ. Πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, τη βιολογική επεξεργασία, την ανάκτηση ενέργειας και την υγειονομική ταφή. Η έρευνα και η ανάπτυξη προγραμμάτων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της δημιουργίας λύσεων που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στους πόρους, στο περιβάλλον και στο κλίμα.
Στ πλαίσιο αυτό, η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΔΙΑΔΥΜΑ) συμμετέχει στο έργο «Επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (WASTE-C-CONTROL)» που έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ, μέσω της ανάπτυξης ενός εργαλείου / λογισμικού που θα αξιολογεί, παρακολουθεί, ελέγχει και αναφέρει τις εκπομπές που προέρχονται από ολόκληρο τον κύκλο ζωής των δραστηριοτήτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Χρησιμοποιώντας μια συστηματική προσέγγιση, το έργο θα εξετάσει διάφορες επιλογές διαχείρισης αποβλήτων σε σχέση με τις εκπομπές ΑΦΘ. Αυτό θα επιτρέψει να προσδιοριστούν διαδικασίες και πρακτικά εργαλεία στο πλαίσιο Τοπικών Σχεδίων Δράσης, τα οποία θα στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ από δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων, σε τοπικό επίπεδο (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Κρήτης).
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος LIFE+2009 «Environment Policy & Governance» (LIFE09 ENV/GR/000294) της Ε.Ε., και θα έχει διάρκεια 27 μήνες. Ο συνολικός Π/Υ του έργου ανέρχεται σε ~2,4 εκ. € και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. είναι ~1 εκ. €.
Η Ε.ΠΕ.Μ. Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών Α.Ε. είναι ο Συντονιστής Δικαιούχος του έργου, ενώ Συνεργαζόμενοι Δικαιούχοι είναι οι τρεις ΦοΔιΣΑ, στην περιοχή των οποίων θα υλοποιηθεί το έργο: η Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ).
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο: http://www.epem.gr/waste-c-control/
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήρια του Ωδείου Φλώρινας

Θέλω ολόθερμα να συγχαρώ τον μαθητή μας Αντώνη Σελεμίδη για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και τον πρώην μαθητή μας Αναστάσιο Λ. Βαλκάνη για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Χαίρομαι που οι γνώσεις που απέκτησαν στο θεωρητικό τμήμα του Ωδείου, τους έδωσαν τα μέσα για την επιτυχία τους στα ειδικά μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων (αρμονία και ντικτέ) και εύχομαι μια μέρα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να γίνουν δυνατά στελέχη του Ωδείου και να προσφέρουν στον τόπο τους, ούτως ώστε αυτό το Ωδείο να έχει όλο και περισσότερο διδακτικό προσωπικό που να κατάγεται από την Φλώρινα.
Θερμότατα συγχαρητήρια επίσης και στον καθηγητή τους και υποδιευθυντή του Ωδείου, κ. Γιάννη Παυλίδη, θεωρητικό, που με τόση φροντίδα, γνώση και ενδιαφέρον παρακολούθησε την πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια!
Εύχομαι καλή σταδιοδρομία

Η Διευθύντρια του Ωδείου Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Δόμνα Ευνουχίδου
Διαβάστε περισσότερα...

Οι συσχετισμοί συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης ανά δήμο στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ

Το kozan.gr παρουσιάζει τους συσχετισμούς δημοτικών συμβούλων αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης ανά Δήμο στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, που θα αποτελούν τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων), που θα εκλέξει και τους 9 Δημοτικούς Συμβούλους που θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ.

1. Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
Δήμος Bοίου: 5 Συμπολίτευση, 3 Αντιπολίτευση Σύνολο: 9 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Εορδαίας: 10 Συμπολίτευση, 7 Αντιπολίτευση Σύνολο: 18 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Κοζάνης: 16 Συμπολίτευση, 10 Αντιπολίτευση Σύνολο: 27 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Σερβίων Βελβεντού: 4 Συμπολίτευση, 3 Αντιπολίτευση Σύνολο: 8 μαζί με το Δήμαρχο

2. Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών
Δήμος Γρεβενών: 7 Συμπολίτευση, 4 Αντιπολίτευση Σύνολο:12 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Δεσκάτης: 2 Συμπολίτευση, 1 Αντιπολίτευση Σύνολο: 4 μαζί με το Δήμαρχο

3. Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς
Δήμος Καστοριάς: 8 Συμπολίτευση, 1 Αντιπολίτευση Σύνολο: 10 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Νεστορίου: 1 Συμπολίτευση, 0 Αντιπολίτευση Σύνολο: 2 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Ορεστίδος: 3 Συμπολίτευση, 2 Αντιπολίτευση Σύνολο: 6 μαζί με το Δήμαρχο

4. Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
Δήμος Αμυνταίου: 4 Συμπολίτευση, 3 Αντιπολίτευση Σύνολο: 8 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Πρεσπών: 1 Συμπολίτευση, 0 Αντιπολίτευση Σύνολο: 2 μαζί με το Δήμαρχο
Δήμος Φλώρινας: 8 συμπολίτευση, 5 Αντιπολίτευση Σύνολο: 14 μαζί με το Δήμαρχο

Σύνολο Συμπολίτευσης: 69, Σύνολο Αντιπολίτευσης: 44, Σύνολο Δημάρχων: 12
Σύνολο Γενικής Συνέλευσης ΠΕΔ: 125
Τα 125 μέλη της ΠΕΔ θα εκλέξουν τους 9 Δημοτικούς Συμβούλους που μαζί με τους 12 Δημάρχους θα απαρτίζουν το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ.

Πηγή: kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Προέγκριση για τη στάγδην άρδευση στο δήμο Πρεσπών

Από τον Διοικητικό Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δόθηκε η προέγκριση για τη συνέχιση των διαδικασιών υλοποίησης του υποέργου «Μελέτη αρδευτικού δικτύου Πρεσπών», εκ μέρους του Φορέα Εφαρμογής.
Το συγκεκριμένο υποέργο εντάσσεται στο ομώνυμο έργο του Μέτρου 125Α1 του ΠΑΑ, με προϋπολογισμό διακήρυξης 1.131.953,06 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%.
Τα τεύχη θα διαμορφωθούν έτσι, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να μπορούν ελεύθερα να υποβάλλουν προσφορές, χωρίς περιορισμό κατώτατου ορίου.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού (Εθνική και Κοινοτική) θα αναφέρονται οι όροι χρηματοδότησης του έργου, που είναι ενταγμένο στο Μέτρο 125Α1 του ΠΑΑ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ανακοινώνεται ότι οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των ισχυουσών διατάξεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας (κτήριο Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Διοικητήριο, 1ος όροφος, γραφείο 12), από 01-9-2011 μέχρι και 12-9-2011.
Η σχετική εγκύκλιος με τις προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το έντυπο της αίτησης και η υπεύθυνη δήλωση είναι αναρτημένα στο site του Υπουργείου Παιδείας (πατήστε εδώ)
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήρια μηνύματα του αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας

Για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ των λυκείων της Π.Ε. Φλώρινας. Η επιτυχία τους αυτή, δικαίωσε τους κόπους και την προσπάθειά τους και μπροστά τους ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές και μια νέα ζωή. Αρκεί να συνεχίσουν να πορεύονται με την ίδια πίστη και θέληση που επέδειξαν μέχρι τώρα.
Παράλληλα, θέλω να συγχαρώ τους γονείς των επιτυχόντων, που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη θετική εξέλιξη, χάρη στην αγάπη, στη φροντίδα και στη συμπαράσταση – υλική και ηθική – απέναντι στα παιδιά τους.
Να συγχαρώ επίσης και τους καθηγητές τους για τα εφόδια που προσέφεραν και τα οποία έπιασαν τόπο.
Θέλω όμως να συγχαρώ και όσες και όσους προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν και να τους υπενθυμίσω πως όλη η ζωή είναι μπροστά τους και οι ευκαιρίες θα εξακολουθούν να παρουσιάζονται και θα είναι πολλές. Άλλωστε, η ιστορία διδάσκει πως ο πόλεμος δε χάνεται, όταν χαθεί μια μάχη.
Τέλος, από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, θέλω να καλωσορίσω τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες που θα έρθουν στην πόλη της Φλώρινας και θα αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας. Και να τονίσω πως θα είμαστε στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν κατά την εδώ παραμονή τους, στα ομορφότερα και πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής τους.

Για το Ωδείο
Το Ωδείο Φλώρινας συνεχίζει να μας χαρίζει μοναδικές στιγμές, σε κάθε του εμφάνιση, δείγμα της άριστης δουλειάς που επιτελείται εδώ και χρόνια.
Η παρουσία της χορωδίας στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2011», καθώς και όλων των τμημάτων στα «Πολιτιστικά Δρώμενα» του δήμου Φλώρινας, απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Οφείλω να συγχαρώ τη διευθύντρια κα Δόμνα Ευνουχίδου, την καθηγήτρια κα Αντρέια Διδασκάλου, όλους τους καθηγητές, καθώς και όλα τα παιδιά για το εξαιρετικό πρόγραμμα που παρουσίασαν.
Να συγχαρώ επίσης, για τη συμμετοχή τους στην έναρξη των εκδηλώσεων «Πρέσπες», τους απόφοιτους αριστούχους του Ωδείου μας Δημήτρη Τουλίκα, Αντώνη Σελεμίδη και Βιολέττα Λούστα, οι οποίοι χάρη στο υψηλό τους επίπεδο και στο πλούσιο ταλέντο τους, έδειξαν πως το μέλλον τους ανήκει.

Δημήτριος Ηλιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Διαβάστε περισσότερα...

Υπόμνημα του «Λυγκηστίς» στη Ντ. Μπακογιάννη

Κυρία Πρόεδρε,
Καλώς ήλθατε στον ακριτικό Νομό μας ,ένα κομβικό σημείο που στο άμεσο μέλλον θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική των Βαλκανίων.
Θεωρούμε ότι η Φλώρινα θα γίνει ο ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. Ο Νομός μας όπως και το λεκανοπέδιο έχει ταυτιστεί με την παραγωγή ενέργειας, προσφέροντας κατά 60% το πολύτιμο αγαθό που λέγεται ρεύμα στην χώρα. Έχει συμβάλει με την παραγωγή τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας όσο και της περιοχή μας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα θέλαμε να δείτε τον τόπο αυτόν με διαφορετικό μάτι.
Κυρία πρόεδρε, στον Νόμο Φλώρινας παράγονται 1.000 MW ενέργειας. Υπάρχουν εν ενεργεία δυο ορυχεία εκ τον οποίο το ένα είναι ιδιωτικό και το άλλο ανήκει στο δημόσιο.
Τα πιστοποιημένα καταστήματα της περιοχής είναι 450 εκατομμύρια κυβικά. Αυτά από μόνα τους δίνουν την δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει όχι μόνο τις υπάρχουσες μονάδες αλλά και άλλες δυο. Για τους λόγους αυτούς διαχρονικά εμείς επιθυμούμε και σας προτείνουμε να υιοθετήσετε τις θέσεις μας, και να τις προβάλετε στο κοινοβούλιο.

Προτείνουμε
1) Κατασκευή της δεύτερης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης από τη ΔΕΗ.
2) Άμεση λειτουργία του Ορυχείου της Βεύης (ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ) - Κλειδιού – Αχλάδας και πεδίο Μελίτης – Λόφων.
3) Κατασκευή δεύτερου φράγματος από την ΔΕΗ για την λειτουργία και τροφοδοσία της δεύτερης μονάδας ΑΗΣ Μελίτης.
4) Μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αναργύρων – Δ.Δ. Αχλάδας .
5) Κατασκευή μονάδας αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
6) Προσλήψεις προσωπικού από την ΔΕΗ.
7) Χρηματοδότηση του Δήμου Φλώρινας για την κατασκευή της τηλεθέρμανσης.
Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις 27 οι νέοι σπουδαστές του ΤΕΙ στη Φλώρινα

Μόλις 27 θα είναι οι νέοι σπουδαστές του ΤΕΙ στη Φλώρινα και αυτό χάρη στο τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου. Αντίθετα, στα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου εισάγονται συνολικά 387 νέοι φοιτητές. Ερώτημα πάντως παραμένει το πόσοι από τους επιτυχόντες, θα έρθουν τελικά στη Φλώρινα.
Αναλυτικά, στα τμήματα της Φλώρινας εισάγονται:

- Βαλκανικών Σπουδών: Εισάγονται 126, με τον πρώτο να έχει βαθμολογία 14350 και τον 126ο 11332
- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης: Εισάγονται 135 με τον πρώτο να έχει βαθμολογία 19029 και τον 135ο 15889
- Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών: Εισάγονται 126 με τον πρώτο να έχει βαθμολογία 17209 και τον 126ο 14159

- Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων: Εισάγονται 27 με τον πρώτο να έχει βαθμολογία 8549 και τον 27ο 6710
- Φυτικής Παραγωγής: 0
- Ζωικής Παραγωγής: 0
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Καράογλου για το «Ελληνο-Μακεδονικό Λεξικό»

Το θέμα του «Ελληνο-Μακεδονικό Λεξικού» φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής Ν.Δ. Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος αναφέρει:
Τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να έχει στηθεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο καπηλείας της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας εκ μέρους της γειτονικής χώρας των Σκοπίων, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση.
Θύμα αυτή τη φορά είναι η ελληνική γλώσσα, με την έκδοση του σύγχρονου «Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού» υπό την αιγίδα του Center Mauritus Coppieters στις Βρυξέλλες και της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στη Φλώρινα, η οποία μάλιστα σε δημοσίευμα αναφέρεται ως Λέριν, όπως δηλαδή ονομάζουν οι Σκοπιανοί τη Φλώρινα.
Στο τεύχος Αυγούστου 2011 της εφημερίδας «The books’ journal» υπάρχει μία καταχώρηση-παρουσίαση του δίτομου λεξικού της «Μακεδονικής-Ελληνικής Γλώσσας», η οποία συνοδεύεται με ένα προκλητικό κείμενο προπαγάνδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «είναι το πρώτο λεξικό που εκδίδεται στην Ελλάδα, των δύο σύγχρονων γλωσσών που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ελλάδα. Επίσης σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν τόσο την ελληνική όσο και τη μακεδονική γλώσσα. Ένα βιβλίο χρήσιμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ευρύτερα».
Μέσα σε λίγες μόνο γραμμές εγείρονται μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα εθνικής σημασίας, καθώς γίνεται αναφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ με άλλο όνομα από το επίσημο, γίνεται αναφορά σε ύπαρξη εθνικής μακεδονικής μειονότητας στην ελληνική επικράτεια, γίνεται λόγος για μακεδονική γλώσσα και τη χρήση της, ενώ πολύ καλά μελετημένη φαίνεται να είναι η επιλογή της έκδοσης στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε όλες τις αναφορές που γίνονται σε δημοσιεύματα.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι στην ηλεκτρονική σελίδα του Center Mauritus Coppieters έχει αναρτηθεί και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διοργανώθηκε συνέδριο και συνέντευξη τύπου στις 22 Ιουλίου 2011 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιαστεί το λεξικό.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών και Επικρατείας:
- Σε τι ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών σε επίπεδο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση που επιμελήθηκε το Center Mauritus Coppieters, το οποίο όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του λειτουργεί από το 2007 με την οικονομική υποστήριξη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
- Έχει προβεί σε σχετικό διάβημα το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το Center Mauritus Coppieters που εδρεύει στις Βρυξέλλες; Από πού ελέγχεται, πώς έχει άδεια να προχωρήσει στην εν λόγω έκδοση και διαφήμισή της;
- Σε τι ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για την κυκλοφορία της έκδοσης του λεξικού και για τη διοργάνωση προκλητικής εκδήλωσης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ενημερώθηκαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές;
- Έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια Υπουργεία για τη δράση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού στη Φλώρινα; Πώς χρηματοδοτείται η δράση της Στέγης και ποιοι την εκπροσωπούν;
- Έχει λάβει η έκδοση του λεξικού τον Διεθνή Πρότυπο Αριθμό Βιβλίου (ISBN - International Standard Book Number) από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος; Και ναι, δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για την έκδοση και κυκλοφορία ενός τόσο προπαγανδιστικού και προκλητικού λεξικού στη χώρας μας;
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της προσαγωγής στελεχών του "Σπάρτακου"

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την προσαγωγή του Προέδρου και του Γραμματέα του Σπάρτακου από την αστυνομική Δ/νση Βέροιας, μετά από την ολοκλήρωση της συμβολικής διαμαρτυρίας του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στα διόδια Πολυμύλου.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να απαντά, δεν μπορεί να επίλυση πλέον κανένα πρόβλημα, φοβάται την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου και προσπαθεί να χειραγωγήσει τους αγώνες του συνδικάτου.
Είμαστε στο πλευρό τους.
Συλληφθέντες πλέον είμαστε όλοι.
Συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι.
Μετά την σημερινή αστυνομική παρέμβαση, αποδεικνύεται πλέον με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αυτήν την περίοδο ο σκληρός αγώνας είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε, στα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Αποδεικνύεται επίσης πως ο αγώνας που ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια ως ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ νέο ξεκίνημα και αναδείξαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, όπου δεχθήκαμε την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ, συνεχίζεται. Ο αγώνας αυτός φαίνετε πλέον πως θα έχει διάρκεια και αποτέλεσμα.
Η ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ νέο ξεκίνημα με αυτήν την αγωνιστική αντίληψη, δεσμεύεται πως θα είναι παρούσα σε κάθε αγώνα, όπου, με όποιον τρόπο και από όποιον γίνεται.

Για την ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ νέο ξεκίνημα
Ο Γραμματέας συντονιστικού
Άρης Βατάλης
Ο Αν.Γραμματέας συντονιστικού
Νίκος Ευαγγέλου
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοπρατείται σήμερα η γέφυρα Αρμενοχωρίου

Σήμερα θα δημοπρατηθεί η γέφυρα του Αρμενοχωρίου, η οποία εδώ και πολλούς μήνες είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω επικινδυνότητας και προς αποφυγήν ατυχημάτων.
Η μη λειτουργία της δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους του Αρμενοχωρίου, της γύρω περιοχής και όχι μόνο.
Το έργο αφορά την ανακατασκευή της μεταλλικής γέφυρας στην υπάρχουσα θέση και θα χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα λίθινα βάθρα τα οποία παρουσιάζουν μόνο τοπικού χαρακτήρα βλάβες, αφού αυτή εξυπηρετεί τοπική κίνηση οχημάτων και πεζών.
Η γέφυρα θα ανακατασκευαστεί με μορφή κάτω διαβάσεως σε δύο τμήματα ανοίγματος 21,525 μ. το καθένα και συνολικού εύρους 4,00 μέτρων.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 340.223,58 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι ογδόντα ημέρες.
Η νέα γέφυρα θα είναι ασφαλής και λειτουργική και θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία.
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Φλώρινα η 9η Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

Με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 η 9η Λαμπαδηδρομία Συλλόγων εθελοντών Αιμοδοτών.
Στη Λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν φορείς και σύλλογοι του Δήμου Φλώρινας, ενώ η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο την ίδια μέρα από τις 09:00πμ έως και τις 15:00. Το πρωί της ίδιας μέρας και κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, για τους μικρούς δημότες του Δήμου.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην αιμοδοσία του υποψήφιου Εθελοντή για προσφορά αίματος είναι:
-Να μην έχει κανένα πρόβλημα υγείας
-Να μην έχει πιει την προηγούμενη ημέρα.
-Να έχει κοιμηθεί 6-7 ώρες
-Να μην είναι κρυωμένος η αλλεργικός
-Παυσίπονα – Αντιπυρετικά, θα πρέπει να έχουν περάσει 5 ημέρες από την λήψη τους.
-Να μην έχει πάει στον οδοντίατρο την τελευταία εβδομάδα
-Να μην έχει κάνει εμβόλιο τον τελευταίο μήνα
-Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες
-Λιποθυμιές – ανεξήγητη Απώλεια βάρους θα πρέπει να αναφέρονται.
-Απορρίπτονται για έξι μήνες όσοι έκαναν PIERCING, τατουάζ, τρύπημα αυτιού, αντιλυσσικό εμβόλιο.
-Ελάχιστο βάρος αιμοδότη τα 50 κιλά και ηλικία από 18-65 ετών.
-Ο έρπις είναι ιός και θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί εντελώς, για να αιμοδοτήσει κάποιος.
-Ένας Αιμοδότης μπορεί να δώσεις Αίμα έως 4 φορές το χρόνο.
* Να υπενθυμίσουμε ότι τρώμε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήριο μήνυμα

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τις νέες και τους νέους της Φλώρινας που κατάφεραν να εισέλθουν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Καλή σταδιοδρομία και “αίεν αριστεύειν”.
Σ’ εκείνους δε που αυτήν τη φορά στάθηκαν άτυχοι και θα προσπαθήσουν ξανά , εύχομαι ο στόχος τους να επιτευχθεί και θυμίζω πως “Ο επιμένων νικά”

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κ. Χ. Ρόζας
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στις 6 Σεπτεμβρίου η δημοπράτηση του τμήματος Νίκη - Φλώρινα

Ανακοινώθηκε η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του νέου κάθετου της Εγνατίας που είναι γνωστός ως «Κάθετος άξονας 50 Εγνατίας Οδού «Κοζάνη - Φλώρινα - Νίκη». Πρόκειται για το τμήμα «Φλώρινα - Νίκη», μήκους 14,5 χλμ. και προϋπολογισμού 79.950.000.
Ο κάθετος άξονας 50 αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού άξονα Χ, έχει μήκος 78,5 χλμ. περίπου και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία Οδό με τον συνοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Η ημερομηνία δημοπράτησης είναι η 6η Σεπτεμβρίου 2011 και ο χρόνος υλοποίησης έχει καθοριστεί σε 60 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας με διατομή (πλάτους 17 μ.) τετράιχνης οδού διαχωρισμένων οδοστρωμάτων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, την κατασκευή δύο ανισόπεδων και ενός ισόπεδου κόμβου, την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου και την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠΕΠ 2007 - 2013.
Και τα δύο έργα αναμένονταν από τις αρχές του χρόνου καθώς είχαν εξαγγελθεί αρκετές φορές από το Υπουργείο Υποδομών. Ειδικότερα για τον άξονα που θα ενώσει την Κοζάνη με την Φλώρινα και τα Ελληνό- Σκοπιανά σύνορα το συγκεκριμένο τμήμα χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικό, ενώ εξετάζονται λύσεις για το επόμενο Φλώρινα- Πτολεμαϊδα που το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε περίπου 200.000.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την εποχή.

Πηγή: ypodomes.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. στο νομό Φλώρινας παρουσίασε η Ντ. Μπακογιάννη

Τα πρώτα πέντε πολιτικά στελέχη του κόμματος της για το νομό Φλώρινας ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόκειται για τους: Λάζαρο Ναλπαντίδη, Ευάγγελο Ιωαννίδη, Βασίλη Παυλίδη, Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη και Τάσο Κοκκινάκη.
Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως «η Φλώρινα είναι ένας νομός με τον οποίο έχω παλιές και στενές σχέσεις. Είχα ξεκινήσει την πρώτη μου επαφή με το νομό ως υπουργός Πολιτισμού και είχα και τότε πει ότι είναι σπάνιο πράγμα να βρίσκει κανείς ένα νομό με τόσο σύγχρονη δημιουργία, με τόση αγάπη για την τέχνη, για τον πολιτισμό, με τόσα έντονα στοιχεία».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η Φλώρινα σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα ίδια που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, αλλά με ιδιαιτερότητες. Και αυτό γιατί είμαστε στην ακριτική ζώνη, σε ένα γεωγραφικό στίγμα ιδιαίτερα βεβαρημένο το χειμώνα, άνθρωποι που δίνουν τη μάχη τους με δύσκολες συνθήκες. Η ΔΗΣΥ ξεκίνησε χθες τη λειτουργία των γραφείων στη Φλώρινα και ταυτόχρονα έχει βάλει σα στόχο να βοηθήσει, έτσι ώστε να μειωθεί η κρίση σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία, η οποία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.
Στόχος μας επίσης, πέρα από τις θέσεις μας για το πετρέλαιο και κάποια άλλα επιμέρους θέματα, είναι να δημιουργηθούν οι επενδυτικές ζώνες σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η κρίση δεν καταπολεμιέται με ευχολόγια».
Επιπρόσθετα, η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ., απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της FYROM σημείωσε πως μετά το Βουκουρέστι υπάρχει μια απόλυτη στασιμότητα. «Αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Γκρουέφκσι δεν έχει το θέμα της επίλυσης του ονόματος στις προτεραιότητες του. Και έτσι εξαντλεί την πολιτική του σε αστείες προπαγανδιστικές ρητορείες ή πράξεις, με μηδενική αξία. Αν δεν αντιληφθεί ότι οι όροι του Βουκουρεστίου είναι όροι όλης της Διεθνούς Κοινότητας και δεν το πεί αυτό στο λαό του, πρόοδος δε θα μπορεί να υπάρξει».
Τέλος, η κα Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είτε γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πριν τις εκλογές και οι πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν το μέγεθος της κρίσης, τους κινδύνους για το λαό και θα βάλουν στην άκρη το μικροκομματικό τους όφελος, είτε θα γίνουν εκλογές και θα επιβάλλει στη συνεργασία ο ελληνικός λαός και σε αυτή την περίπτωση το πολιτικό σύστημα θα έχει αποδείξει ότι είναι κατώτερο των περιστάσεων».
Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση Κωνσταντινίδη για τους επιτυχόντες μαθητές

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στις νέες και τους νέους της Φλώρινας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Μετά τον αγώνα τους, κατά τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων, ήρθε η στιγμή της δικαίωσης και της μετάβασης τους στη φοιτητική ζωή. Μια ζωή γεμάτη από εμπειρίες και βιώματα, μια πορεία γνώσης και κατάρτισης με σκοπό να γίνουν οι αυριανοί επιστήμονες, που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας και ο τόπος μας.
Πιστεύουμε σε σας και στις ικανότητες σας. Οι επιτυχίες σας είναι τιμή για όλους μας. Για τους γονείς σας, που τόσο καιρό ήταν δίπλα σας, σταθερός σύμμαχος στις αγωνίες και τις προσπάθειές σας και για τους καθηγητές, που σας πρόσφεραν τα μέγιστα.
Τίποτα βέβαια δεν τελειώνει εδώ, για όλους. Και γι΄αυτούς που πέτυχαν και γι΄αυτούς που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και συνέπεια, με γνώμονα, ότι κάθε επιτυχία ή αποτυχία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς για να συνεχίζουμε τον αγώνα της ζωής».
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων

Σύσκεψη με θέμα το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πασχάλη Χαρούμενου στην έδρα της Περιφέρειας, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, η κ. Ευφροσύνη Μπουσίου αρμόδια εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ για την παρακολούθηση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Σχεδίων Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού κ. Οικονομίδης, εκπρόσωποι της ΑΝΚΟ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του «Καλαθιού» και συντονίστηκαν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε να επισπευσθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του εν λόγω Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Ως μία από τις πρωτοπόρες Περιφέρειες ως προς την ετοιμότητα τους πάνω σε θέματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα όσον αφορά στο «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας», χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της εκπροσώπου του, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, συμφωνήθηκε η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας η οποία θα συντονίζει το εν λόγω εγχείρημα, καθώς και τα επόμενα βήματα που αφορούν στα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται για το πρόγραμμα και για τα οποία θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση, σε επίπεδο φορέων αλλά και τοπικών κοινωνιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ντ. Μπακογιάννη στο Επιμελητήριο

Με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Φλώρινας συναντήθηκε σήμερα το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα που αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.
Ο κ. Αριστείδου παρέδωσε και το παρακάτω υπόμνημα:

"Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον Ν. Φλώρινας στα μέσα του 2011 είναι περίπου 3500, στο σύνολο τους σχεδόν μικρές οικογενειακού χαρακτήρα με λίγους εργαζόμενους και περιορισμένο κύκλο εργασιών.
Στηρίζονται βασικά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στους πολίτες των 2 γειτονικών χωρών, κυρίως του Μοναστηρίου (ΒΙΤΟLΑ) και στους φοιτητές..
Η συρρίκνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα που κυριάρχησε στον νομό, οι τελωνιακές συνθήκες με τη FYROM και οι περίεργες παρεμβάσεις στη λειτουργία των τμημάτων του ΑΤΈΙ περιόρισαν δραματικά την εμπορική κίνηση και μείωσαν αισθητά τα εισοδήματα των επιχειρηματιών.
Η παγκόσμια ύφεση του εμπορίου και η οικονομική κρίση που δημιουργούν οι κερδοσκόποι, αρχικά σε προηγμένα κράτη με δυνατές οικονομίες, συγκλονίζει και την Ελλάδα, όπου τους τελευταίους μήνες οι πολίτες βιώνουν ταπεινωτικούς περιορισμούς, αναγκαστικές παραιτήσεις, πρόωρη συνταξιοδότηση, μείωση αποδοχών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και δραματική μείωση του κύκλου εργασιών στο εμπόριο.
Το κράτος αναποτελεσματικό πλέον, δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες των πολιτών. Το πάγωμα των πληρωμών έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στα έργα υποδομής και αποκλείει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Η αύξηση του ΦΠΑ το άδικο φορολογικό και το άρρωστο ασφαλιστικό σύστημα δημιουργούν περιβάλλον ασφυξίας στην αγορά. Αυξάνουν τα κοστολόγια, παράγουν μη ανταγωνιστικά προϊόντα και σε συνάρτηση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα οι τράπεζες καταστρέφουν τη βιομηχανική παραγωγή, απαξιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών και οδηγούν τους μεταπράτες εμπόρους σε χρεοκοπίες.
Η βιομηχανία, οι εξαγωγές, το εμπόριο και ο τουρισμός απαιτούν μακροχρόνιες προσπάθειες για να καρποφορήσουν και να αποδώσουν ενώ χρειάζονται διαρκή στήριξη, εκσυγχρονισμό και προβολή.
Δυστυχώς στην χώρα μας η παραγωγική διαδικασία, η υπεραξία και η κερδοφορία θεωρούνται αδίκημα και κοντεύουν να ποινικοποιηθούν παρόλο που παράγουν εθνικό πλούτο και συντελούν άμεσα στην λειτουργία του κράτους.
Ο αναπτυξιακός νόμος, το σταθερό φορολογικό σύστημα, το δίκαιο ασφαλιστικό, η άμεση χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η ορθολογική λειτουργία του ΕΤΕΑΝ και η διευκόλυνση στην χρηματοδότηση πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα (χθες), πολύ πριν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει στη ΔΕΘ το πρόγραμμα του για την ελληνική οικονομία.
Το Επιμελητήριο Φλώρινας πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, είναι αποδέκτης φακέλων επιχειρηματικών σχεδίων για χρηματοδότηση, στηρίζει τα τοπικά προϊόντα και τα προβάλει στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα για στήριξη και προβολή των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο καθώς και εξαιρετικές συνεργασίες που εξυπηρετούν και στηρίζουν τα μέλη μας σε νομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά κ.α. θέματα.
Έχουμε υποβάλει και έχουν εγκριθεί προτάσεις στη ψηφιακή σύγκληση που ξεπερνούν τα 5 εκ.€, καταθέσαμε δέκα (10) προτάσεις για συμμετοχή στα διασυνοριακά προγράμματα με δράσεις που θα έχουν σημαντικό όφελος για όλη την επιχειρηματική κοινότητα
Εντάξαμε όλο το κτήριο του Επιμελητηρίου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» εξασφαλίζοντας τη πλήρη ανακαίνιση του.
Σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς προγραμματίζουμε και προωθούμε σχέδια στήριξης της τοπικής κοινωνίας, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, των πανεπιστημιακών τμημάτων, του τουρισμού, με προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη των λιμνών, των ορεινών όγκων, του χιονοδρομικού κέντρου.
Η λειτουργία των ορυχείων, οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στη ΒΙ.ΠΕ., οι διασυνοριακές συνεργασίες, τα φράγματα, η εκμετάλλευση παραγώγων και υποπροϊόντων των εργοστασίων της ΔΕΗ.
Οι βιολογικές καλλιέργειες, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα (κρασί - φασόλια - πιπεριές - φράουλες - μήλα - πατάτες - κρέας) είναι τα πλεονεκτήματα του Νομού Φλώρινας,
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μπορούν να δημιουργηθούν με την λειτουργία ερευνητικού κέντρου σε συνεργασία με την Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Φλώρινας, τη λειτουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας που θα οργανώσει και θα κατευθύνει τοπικούς αγρότες, κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες να παράγουν εκλεκτά βιολογικά προϊόντα, να τα επεξεργαστούν, να τα μεταποιήσουν και να στηρίξουν την προώθηση τους στις αγορές.
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης και τα νέα συμβούλια πρέπει να στηρίξουν δυναμικά την περιφερειακή ανάπτυξη, να προσδώσουν ταυτότητα και χαρακτήρα σε κάθε τόπο και μέσα από ένα δημιουργικό, σύγχρονο και δίκαιο χωροταξικό σχεδιασμό να στηρίξουν τις ιδιαιτερότητες όλης της περιοχής".
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Π.Ε. Φλώρινας

Επίσκεψη στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δημήτριο Ηλιάδη.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν και αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Φλώρινας και ζητήθηκε η συνδρομή της κας Μπακογιάννη ως προς την επίλυσή τους.
Ο κ. Ηλιάδης μάλιστα παρέδωσε και το παρακάτω σχετικό υπόμνημα, στο οποίο περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση:

Υπόμνημα κατάστασης και αιτημάτων Φλώρινας

Αξιότιμη Κα Μπακογιάννη,
Καταρχάς πρέπει να σας τονίσουμε την αίσθηση της απομόνωσης που έχουμε όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας λόγω έλλειψης συγκοινωνιακών υποδομών. Δεν διαφαίνεται πως υπάρχει πολιτική βούληση να κατασκευασθεί η κάθετος της Εγνατίας Νίκης – Κοζάνη. Είμαστε ο μόνος νομός που ενώ διαθέτει δύο τελωνεία για την πρόσβαση σε όμορες χώρες και δεν έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία. Ενώ από τις αρχές του έτους έχει διακοπεί και η σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης Αθηνών.
Είμαστε ο νομός στον οποίο λειτουργούν 2 ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, 5 λιγνιτωρυχεία, επίκειται η διάνοιξη ενός ακόμη, αποτελούμε την Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδος και αντί για οφέλη, όπως δικαιούμαστε και μας υπόσχονται, μόνο προβλήματα αντιμετωπίζουμε απ’ αυτό:
* Υποβαθμίζεται καθημερινά το εξαιρετικό, φυσικό περιβάλλον μας που διαθέτει έναν εθνικό δρυμό και 4 περιοχές Natura 2000.
* Δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων, Κλειδίου και Αχλάδας
* Τα διανοιγμένα ορυχεία της περιοχής υπολειτουργούν ή είναι σε παύση και αποτελούν ανοικτές πληγές περιβαλλοντικές και οικονομικές καθώς οι ΑΗΣ τροφοδοτούνται με Βουλγάρικο λιγνίτη.
* Υπολειτουργεί ο πιο σύγχρονος ΑΗΣ της Ελλάδος Μελίτη Ι.
* Δεν κατασκευάζεται η μονάδα Μελίτη ΙΙ
* Δεν προχωρά η Τηλεθέρμανση.
* Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς παραγωγικές μονάδες που στηρίζονται στην παραγωγή ενέργειας έπαψαν να λειτουργούν.
Στον πρωτογενή τομέα τα προβλήματα είναι μεγάλα και οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής. Η καρδιά του κάμπου της Φλώρινας δεν έχει αναδασμούς, τα παράλληλα έργα αναδασμού δεν προχωράνε, τα φράγματα δεν ολοκληρώνονται ή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σύστημα διαχείρισης του νερού τους. Ο τομέας στον οποίο στηρίχθηκε η αναστήλωση του ελληνικού κράτους και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σήμερα υποφέρει και χρειάζεται την στήριξη γιατί είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση
Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αποτελεί μέγιστο πλήγμα στο Φλωρινιώτικο Λαό. Τους εννέα μήνες το χρόνο έχουμε Χειμώνα με την θερμοκρασία να είναι κάτω από 10οC. Τους χειμωνιάτικους μήνες, η μέγιστη θερμοκρασία της Φλώρινας είναι μικρότερη από την ελάχιστη των Αθηνών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Έτσι όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα δεν μπορούν να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος θέρμανσης και να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό.
Τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και οι σχολές κλείνουν, μειώνονται οι φοιτητές. Η Φλώρινα με τη παράδοση στη παιδεία αντιμετωπίζεται ως δεύτερης ή τρίτης μοίρας, ενώ αναπτύσσονται σενάρια για μετακίνηση του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα. Διαφαίνεται προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου πνεύματός μας καθώς και η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει και την ΕΡΑ Φλώρινας την ώρα που λόγοι Εθνικοί επιβάλουν τη στήριξη της Φλώρινας.
Το «τσουνάμι» των κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων δεν σταματά εδώ:
* Κλείνει η εφορία Αμυνταίου.
* Κλείνουν υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ .
* Κλείνουν ή υποβαθμίζουν τα στρατόπεδα και φυλάκια.
* Υποβαθμίζουν τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής.
Οι γειτονικές αγορές, σήμερα, αποτελούν μια πληγή που πρέπει να κλείσει, γιατί πλήττεται η τοπική οικονομία. Αν και δεν συμφωνούμε, οι αγορές της FYROM αποτελούν διέξοδο στους συνταξιούχους των 300 – 400€ που δε μπορούν να αντέξουν τις φοροποινές που έχει επιβάλει η τρόικα και έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η τοπική οικονομία αιμορραγεί προς τη γείτονα, το γνωρίζουμε οδίοις όμασι. Ζούμε καθημερινά την τοπική κοινωνία να στρέφεται προς την αγορά της γείτονος για όλες τις καθημερινές και όχι μόνο ανάγκες προκειμένου ο οικογενειακός προϋπολογισμός να αντέξει στα νέα οικονομικά μέτρα και την οικονομική κρίση.
Τα προβλήματα της κοινωνίας επιδεινώνονται από τη λειτουργία του δημοσίου, όπου ο δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται συνεχώς χωρίς να γίνονται νέοι διορισμοί ενώ νέες αρμοδιότητες προστίθενται. Οι μετατάξεις που κάνει η κυβέρνηση είναι άναρχες χωρίς να υπάρχει αντιστοιχία των υπαλλήλων με τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες.
Οι νέοι μας φεύγουν καθώς δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, την ενέργεια, τη γεωργία και το περιβάλλον.
Κα Πρόεδρε, μπορείτε να μας πείτε ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να μείνει ένας νέος στη Φλώρινα;

Με τιμή
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Βάσεις 2011: πτώση με πάταγο στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών

Μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της τελευταίας πενταετίας έχουμε φέτος στις βάσεις εισαγωγής. Υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές έχουν πτώση που ξεκινάει από τα 150 μόρια και φτάνει μέχρι και τα 700, ενώ η πλειονότητα των σχολών έχει πτώση που ξεκινάει από τα 150 μόρια και φτάνει μέχρι τα 1.300.

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ του 90% (βαθμολογία πρώτου και τελευταίου)
ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια του 10% (βαθμολογία πρώτου και τελευταίου)

TΕI από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ του 90%(βαθμολογία πρώτου και τελευταίου)
TΕI από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ του 10% (βαθμολογία πρώτου και τελευταίου)

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ του 90% - Συγκριτικοί πίνακες

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ του 10% - Συγκριτικοί πίνακες

ΤΕΙ από Ημερήσια ΕΠΑΛ - Συγκριτικοί πίνακες

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων. 

Πηγή: tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώνει την περιοδεία της η Ντόρα Μπακογιάννη

Σε Φλώρινα και Αμύνταιο συνεχίζει – και ολοκληρώνει – σήμερα την περιοδεία της στη Δυτική Μακεδονία η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
9.30: Επίσκεψη στο Δήμο Φλώρινας. Συνάντηση με το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο.
10.00: Επίσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.
10.30: Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο Επιμελητήριο.
11.30: Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων ΔΕΗ «ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ».
12.30: Επίσκεψη στο οινοποιό ΕΑΣ Αμυνταίου και συνάντηση με τα μέλη του Συνεταιρισμού.
13.30: Επίσκεψη στο Δήμο Αμυνταίου. Συνάντηση με το Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη.
14.30: Επίσκεψη στο κτήμα «ΑΛΦΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

Μια μαγική βραδιά με τραγούδια του χθες και του σήμερα

Μια πραγματικά «μαγική» βραδιά έζησαν όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ως τον Άγιο Αχίλλειο το Σάββατο το βράδυ και έμειναν στη Φλώρινα, στη συναυλία «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – Από το χθες στο σήμερα», στα πλαίσια των «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ 2011». Η παρέα των Φλωρινιωτών «Περαστικών» αντάμειψε τους συμπατριώτες μας με ένα «πλούσιο» πρόγραμμα ελληνικής μουσικής που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες!
Μέσα από όμορφες και μαγικές μελωδίες των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, ταξίδεψαν το ακροατήριο σε τραγούδια του χθες, τραγούδια μιας άλλης εποχής τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και «χτυπάνε» κατευθείαν στις καρδιές μας σαν ζεστό καλοκαιρινό αεράκι. «Σαν παλιό σινεμά», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου», «Όμορφη πόλη», «Θαλασσογραφία», «Κεμάλ», «Σ’ ακολουθώ», «Όλα σε θυμίζουν», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Συννεφούλα», «Το καλοκαιράκι», «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» ήταν μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν, την ώρα που σε video πίσω από τη σκηνή προβάλλονταν φωτογραφίες από το παρελθόν, όλων των μεγάλων συνθετών και τραγουδιστών της Ελληνικής μουσική σκηνής. Το «ταξίδι» συνεχίστηκε από το χθες στο σήμερα, με κάποια τραγούδια πιο σύγχρονων αλλά αγαπημένων καλλιτεχνών όπως: «Μικρή πατρίδα», «Μια βραδιά στο λούκι», «Βασιλική», «Το φιλαράκι», «Χίλιες σιωπές», «Όνειρο ήτανε», «Αυτή η νύχτα μένει», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Πανσέληνος» και πολλά άλλα. Η βραδιά προς το τέλος της απέκτησε άλλο χρώμα, πιο «λαϊκό» με τις «πενιές» του μπουζουκιού, με τραγούδια που ξεσήκωσαν τον κόσμο όπως: «Ζήλια μου», «Μίλησε μου», «Έλα πάρε μου τη λύπη», «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», «Τι γλυκό να σ’ αγαπούν», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Πάρε με απόψε πάρε με», Δυνατά – δυνατά», «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Ερωτικό (πιρόγα)», «Πριγκηπέσα», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά» κ.α.
Ξεχωριστό σημείο της βραδιάς και ιδιαίτερα συγκινητικό, ήταν όταν χαμήλωσαν τα φώτα και παίχτηκε σε video ένα μικρό αφιέρωμα στο Νίκο Παπάζογλου («Εγώ δεν είμαι ποιητής» - «Αύγουστος») ως ελάχιστο φόρο τιμής, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας σε όλους εμάς «κληρονομιά» τα σπουδαία τραγούδια του.
Οι ερμηνείες που ακούστηκαν ήταν υπέροχες (Κλήμης Ρέμπελος, Χριστιάνα Τσουμίτα και σε 3 κομμάτια Κυριάκος Πέτρου), ενώ η ενορχήστρωση των κομματιών ήταν άρτια, στα πρότυπα μιας μεγάλης συναυλίας, με τους μουσικούς (τελειόφοιτοι του Ωδείου Φλώρινας) να παίζουν ακούραστα για σχεδόν 3,5 ώρες (Παντελής Πέτρου – μπάσο, Κυριάκος Πέτρου – βιολί, Αντώνης Σελεμίδης – πιάνο, Βαγγέλης Αγγελόπουλος – κιθάρα/μπαγλαμά, Θωμάς Μυλωνάς – μπουζούκι, Παντελής Τορλαχίδης – τύμπανα).
Ο κόσμος που παρακολούθησε τη συναυλία (γύρω στις 22:00 επικρατούσε το αδιαχώρητο στο προαύλιο των Δημοτικών) έμεινε ικανοποιημένος από το συνολικό αποτέλεσμα και την όλη οργάνωση (μουσική – video προβολές – αφιερώματα), τραγούδησε, θυμήθηκε παλιά αγαπημένα τραγούδια, συγκινήθηκε, ξεσηκώθηκε, χειροκρότησε και γενικά ευχαριστήθηκε μια μουσική παράσταση αρκετά υψηλών προδιαγραφών για ένα τοπικό μουσικό συγκρότημα.

Για να πάρετε μια «γεύση» από το Live πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=r3uAkjvgXog

Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Ζερβού με την ΔΑΚΕ Λιγνιτικού Κέντρου

Με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό συναντήθηκε η σήμερα ΔΑΚΕ του ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της και την κατάθεση απόψεων και θέσεων. Στην πολύωρη συζήτηση αναπτύχθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση , τους εργαζόμενους και την περιοχή.
Συζητήθηκαν εκτενώς
- οι τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια
- οι πιέσεις από την Τρόικα και την Κομισιόν για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
- ο ρόλος και το μέλλον των εργαζόμενων της ΔΕΗ
- οι εξελίξεις των διεργασιών για την μονάδας Πτολεμαΐδα V
- εργασιακά ζητήματα και θέματα ασφάλειας
Η ΔΑΚΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ κατέθεσε στον κ. Ζερβό την σταθερή της άποψη ότι, δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα σενάριο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, παρά τα αυξανόμενα και έντονα προβαλλόμενα σενάρια που εύκολα συζητιούνται στους κύκλους της κυβέρνησης και μεταφέρονται από κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος άκουσε και συζήτησε τις απόψεις της ΔΑΚΕ, δήλωσε πως ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το συμφέρον της επιχείρησης.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας

Με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας.
1. «Σχετικά με σεμινάρια επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης αιρετών γυναικών»
Εισηγήτρια κα Χρυσόθεμις Σίσκου, Δ/ντρια Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Καθαριότητας.
2. «Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για τη σύνταξη μελέτης με τίτλο: Αποπεράτωση βιολογικού καθαρισμού Αγ. Παρασκευής Πολυπλατάνου»
Εισηγητής κος Δημήτριος Σιδηρόπουλος, Συνεργάτης ΑΝΦΛΩ.
3. «Σχετικά με την αποδοχή και καταβολή αποζημίωσης της παρ. 1 άρθρ. 56 του Ν. 3518/2006 σε Δημοτική υπάλληλο (πρώην Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας – ΕΟΠ και των πρώην Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας καθώς και τροποποίηση προϋπολογισμού και ψήφιση πίστωσης στον ΚΑ 10-6013 των εξόδων του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2011 με τίτλο: Εφάπαξ βοήθημα του Ν. 103/75»
Εισηγητής κος Δημήτριος Κρουσοράτης, υπάλληλος του Οικονομικού Τμήματος του Δήμου Φλώρινας.
4. «Σχετικά με την τροποποίηση Προϋπολογισμού εσόδων- εξόδων έτους 2011»
Εισηγητής κος Δημήτριος Κρουσοράτης, υπάλληλος του Οικονομικού Τμήματος του Δήμου Φλώρινας.
5. «Αίτηση του Δασικού- Αγροτικού Συνεταιρισμού Άνω Κλεινών για παράταση χρόνου υλοτομίας στη συστάδα 1β του Δημοτικού Δάσους Άνω Κλεινών»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννης Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
6. «Αίτηση του Δασικού - Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακρίτα για παράταση χρόνου υλοτομίας στη συστάδα 4δ του Δημοτικού Δάσους Ακρίτα»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννης Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
7. «Αίτηση του Δασικού - Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακρίτα για παράταση χρόνου υλοτομίας στη συστάδα 4α του Δημοτικού Δάσους Ακρίτα»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννης Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
8. «Εκμίσθωση για υλοτομία των συστάδων 2ε, 2ζ, 5β, 7η, 7θ και 7ζ του Δημοτικού δάσους Ακρίτα»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννης Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
9. «Εκμίσθωση για υλοτομία των συστάδων 4ε του Δημοτικού δάσους Πολυποτάμου»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννης Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
10. «Εκμίσθωση για υλοτομία λόγω έκτακτης κάρπωσης στο δάσος Παρορίου»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννης Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
11. «Απόψεις βοσκής για τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις Βοσκής από τη Δ/νση Δασών Φλώρινας στο Δημόσιο Δάσος Σκοπιάς, Κολχικής, Άνω Υδρούσας και Κάτω Υδρούσας»
Εισηγητής Δρ. Ιωάννη Μουντούσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας – Αλιείας Δήμου Φλώρινας.
12. «Έγκριση πρακτικής άσκησης φοιτήτριας του ΙΕΚ Προσχολικής αγωγής Φλώρινας στο ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύη, Πολιτισμού και Αθλητισμού»
Εισηγητής κος Αντώνιος Σίπκας, Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
13. «Σύσταση Ομάδας Εθελοντών»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Χ. Ρόζας, Πρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας
14. «Πρόσληψη ενός ατόμου κλάδου ΔΕ Διοικητικών με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου χρονικής διάρκειας δύο μηνών»
Εισηγητής κος Ιωάννης Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Φλώρινας.
15. « Εκλογή εκπροσώπων δημοτικών συμβουλίων στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.»
Εισηγητής κος Ιωάννης Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Φλώρινας.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαλέγουν Εορδαία οι Ανάργυροι

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο τοπικό διαμέρισμα Αγ. Αναργύρων λαϊκή συνέλευση με θέμα την μετεγκατάσταση του ομώνυμου οικισμού. Καλεσμένη ήταν η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου , όπου και κατάθεσε τις προτάσεις του Δήμου Εορδαίας στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί.
Η κ. Βρυζίδου πρότεινε τέσσερεις τοποθεσίες, μία στην περιοχή της Ολυμπιάδας- Γαλάτειας, στο Κουρί, στην Αναρράχη και στο Ανατολικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στην περιοχή της Αναρράχης αποκλείστηκε αμέσως από τους κατοίκους.
Στη συνέχεια η κ. Βρυζίδου απάντησε σε ερωτήματα που της απεύθυναν κάτοικοι του χωριού και η συνεδρίαση έληξε με την υπόσχεση της Δημάρχου πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα και να μεταφερθούν σε μια όμορφη περιοχή στην οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.
Οι κάτοικοι του χωριού έδωσαν νέο ραντεβού μέσα στο φθινόπωρο στο οποίο θα γίνει δημοψήφισμα για την επιλογή του μέρους της μετεγκατάστασης.

Πηγή: kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει την Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου

Συνεδριάζει την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Εκλογή εκπροσώπων δημοτικών συμβουλίων στη Γενική Συνέλευση Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας.
2. Ανάκληση της με αριθμό 278/11 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως προς το σκέλος που αφορά την ανάθεση καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για την Δ.Ε. Αετού, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην Κοινοτήτων Βαρυκού, Λεχόβου και Νυμφαίου και εκ νέου ανάθεση εκτέλεσης των παραπάνω προμηθειών.
3. Έγκριση της με αριθμό 31/11 απόφασης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμυνταίου.
4. Έγκριση Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμυνταίου.
5. Έγκριση Κανονισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμυνταίου.
6. Έγκριση Κανονισμού Προσωπικού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμυνταίου.
7. Τροποποίηση προϋπολογισμού και διάθεση πιστώσεων.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η Ντ. Μπακογιάννη στην Πρέσπα

Το δήμαρχο Πρεσπών Βασίλη Τσέπα επισκέφτηκε στο γραφείο του, σήμερα το απόγευμα, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, όπου και συζήτησε μαζί του για τα προβλήματα της περιοχής.
Η κα Μπακογιάννη δήλωσε αμέσως μετά πως «η Πρέσπα είναι μια ευαίσθητη, μια προνομιούχος περιοχή. Από τη συζήτηση που είχαμε, κατεγράφη η απόλυτη συμφωνία πως φτάνει η ώρα της αποτελεσματικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα».
Νωρίτερα, η κα Μπακογιάννη επισκέφτηκε το συνεταιρισμό φασολοπαραγωγών «Ο Πελεκάνος».
Διαβάστε περισσότερα...

Β. Τσέπας: «Όσοι ήρθατε από τη Φλώρινα, περάσατε πάνω από διακόσιες στροφές»

«Καρφιά» για το θέμα του δρόμου που συνδέει τη Φλώρινα με την Πρέσπα έριξε χθες βράδυ ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας, κατά τη σύντομη ομιλία – χαιρετισμό που απηύθυνε πριν την έναρξη της συναυλίας του Στ. Κραουνάκη.
Αναλυτικά, ο κ. Τσέπας είπε:
«Σας καλωσορίζω στον Άγιο Αχίλλειο για ν’ απολαύσουμε μαζί μια ακόμα μαγική βραδιά κάτω από τον ουρανό του Αυγούστου, ανάμεσα στις νεράιδες και τα πουλιά που κατοικούν στα νερά της Πρέσπας.
Και ελπίζω να είναι για όλους μας μια μαγική βραδιά, που θα θυμόμαστε με νοσταλγία και αγάπη για πολύ καιρό.
Πρώτη φορά είμαι εδώ ως Δήμαρχος της Πρέσπας.
Ως Πρεσπιώτης όμως, παρακολουθώ το φεστιβάλ από τη γέννησή του και χαίρομαι κάθε φορά όταν βλέπω χιλιάδες κόσμου να έρχεται εδώ, και να γεμίζει με τα συναισθήματά του το χώρο….
Χαίρομαι όταν ακούω για την Πρέσπα στα μέσα ενημέρωσης κι όταν σημαντικοί άνθρωποι μιλούν για τον τόπο μου με τα καλύτερα λόγια, όπως του αξίζει δηλαδή.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την ιστορία του φεστιβάλ;
Ποιον να ξεχωρίσει από τους ανθρώπους που ήρθαν, και μάγεψαν με την παρουσία τους; Ποιες λέξεις να διαλέξει, για να περιγράψει την ατμόσφαιρα;
Θα έπρεπε να είναι ποιητής, για να τα περιγράψει όλα αυτά, με τον καλύτερο τρόπο.
Κι εγώ ποιητής δεν είμαι. Είμαι ένας άνθρωπος της καθημερινότητας, ο Δήμαρχος του πιο μικρού σε πληθυσμό Δήμου της Ελλάδας. Ενός Δήμου με πολλά προβλήματα, που πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς, καμιά φορά, ακόμα και για τα αυτονόητα.
Η δική μου Πρέσπα δεν έχει μόνο αστέρια και φεγγάρια και μαγικές βραδιές. Έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα και να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες.
Πρέπει να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, πρέπει να διατηρήσει την ομορφιά και τη μοναδικότητα στο φυσικό της περιβάλλον, πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για να κρατήσει τους νέους εδώ.
Καθημερινά αγωνιζόμαστε για όλα αυτά, όλοι οι Πρεσπιώτες.
Για την απόκτηση ενός πυροσβεστικού σταθμού, για την εξασφάλιση των υπηρεσιών υγείας, για την τουριστική ανάπτυξη, για το δρόμο…
Δε χρειάζεται να σας πω για το δρόμο. Όσοι ήρθατε από τη Φλώρινα, περάσατε πάνω από διακόσιες στροφές. Καταλαβαίνετε τι εννοώ, όταν μιλάω για το δρόμο.

Αυτά όλα, και άλλα πολλά, είναι προκλήσεις για το Δήμο μας, στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα τα κερδίσουμε, όσες δυσκολίες κι αν πρέπει να ξεπεράσουμε.
Αλλά δε θέλω να παραπονιέμαι, ούτε να μιλάω για προβλήματα.
Η βραδιά σήμερα έχει μια άλλη σημασία.
Σήμερα η Πρέσπα ενώνει και συγκινεί και μας κάνει περήφανους όλους.
Γιατί η Πρέσπα έχει πολλούς φίλους, που την αγαπάνε και δε θα την αφήσουνε μόνη. Θα τη βοηθήσουνε όταν χρειαστεί.
Η Πρέσπα έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ανθρώπων και αυτό το φεστιβάλ, έχει βοηθήσει να συμβεί αυτό. Πολλοί ίσως, γνωρίσατε την περιοχή από το φεστιβάλ. Σε εσάς έχω να πω, ότι πρέπει να επισκεφθείτε την Πρέσπα το χειμώνα, να δείτε την παγωμένη ομορφιά, την άνοιξη, για να μυρίσετε τη φύση, το φθινόπωρο, να δείτε την αλλαγή ζωγραφισμένη με χρώματα στα βουνά.
Αυτό γιορτάζουμε σήμερα, σε αυτό το συμβολικό σημείο: την ομορφιά, τη συνύπαρξη, τη φύση και την τέχνη.
Ας απολαύσουμε λοιπόν, όλοι μαζί αυτή τη γιορτή κι ας φύγουμε από εδώ για άλλη μια φορά, με τις καλύτερες αναμνήσεις».
Διαβάστε περισσότερα...