Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ημερίδα για την οστεοαρθρίτιδα από το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή βλάβης των αρθρώσεων. Είναι χρόνια, μη αναστρέψιμη και η μορφή της κυμαίνεται από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή. Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και στη συνέχεια του οστού της άρθρωσης που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και τέλος απώλεια κινητικότητάς της. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
Με αφορμή τις νέες θεραπείες που θα προσφέρονται στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Αμύνταιου διοργανώνουμε εκδήλωση για το κοινό την Τετάρτη 1η Ιουνίου και ώρα 18:30 στις εγκαταστάσεις του ΚΑΦΚΑ, όπου θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της πάθησης, τα προληπτικά μέτρα και τρόποι αντιμετώπισης της Οστεοαρθρίτιδας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα έχει ως ακολούθως:
18:30 – 18:45: Χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους
18:45: – 19:15: Οστεοαρθρίτιδα – συντηρητική αντιμετώπιση
ομιλητής: Δρ. Ιωάννης Διονυσιώτης, Φυσίατρος-Ιατρός Αποκατάστασης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου
19:15 – 19:30: Ασκήσεις στην Οστεοαρθρίτιδα
ομιλητής: Χρήστος Μογλενίδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
19:30 – 20:00: Χειρουργική αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας
ομιλητής: Τσίντζας Διονύσιος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και θα προσφερθεί μπουφές
Είσοδος ελεύθερη

Συνεδρίαση των δημάρχων του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων της χώρας, συνεδρίασαν στο πλαίσιο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων για μία σειρά σημαντικών θεμάτων για τις μελλοντικές κινήσεις του Δικτύου. Αποφασίστηκε η ένταξη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων ως Δομή Υποστήριξης στο Σύμφωνο των Δημάρχων, μία κίνηση 3000 και πλέον ΟΤΑ της Ευρώπης που δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20%.
Αποφασίστηκε ακόμη η εκπροσώπηση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με Γραφείο στις Βρυξέλες, καθώς ένας από τους στόχους του Δικτύου είναι η συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά δρώμενα, η δικτύωση με άλλους ΟΤΑ Ευρωπαϊκών χωρών με ομοειδή χαρακτηριστικά και η εξασφάλιση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη των σκοπών του. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες εκτενής ενημέρωση για δράσεις και δομές που μπορούν να δημιουργηθούν σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο.
Τέλος, τα μέλη του δικτύου συζήτησαν για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και εξέδωσαν ανακοίνωση με την κοινή τους θέση.

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Η διαφαινόμενη πώληση πακέτου μετοχών 17% της Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν είναι μία απλή πράξη μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, έναντι οποιουδήποτε χρηματικού τιμήματος. Είναι το ξεπούλημα του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, καθώς το Δημόσιο από το 51% θα κρατήσει στον έλεγχό του το 34% και μοιραία θα ανοίξει η κερκόπορτα για να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διοίκησης της επιχείρησης.
Για τις περιοχές των Ενεργειακών Δήμων της χώρας οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, καθώς με το δημόσιο χαρακτήρα της η ΔΕΗ συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η λειτουργία της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της και την ύπαρξη κοινωνικής αποδοχής των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές των λιγνιτικών κέντρων. Μέχρι τώρα ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης ήταν αρκετός για να υπάρχει η ελάχιστη κοινωνική αποδοχή στο έργο της παραγωγής ενέργειας. Δεν φανταζόμαστε το λόγο για τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποδεχτούν την καταστροφή των περιοχών τους από μία ιδιωτική επιχείρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και πιστεύουμε πως μία επιχείρηση με δημόσιο χαρακτήρα θα δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.
Είμαστε σίγουροι ότι ανοιχτά ζητήματα, όπως η διάθεση των εκτάσεων των ανενεργών ορυχείων στις τοπικές κοινωνίες και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ θα αποκτήσουν εκρηκτικό χαρακτήρα. Φοβούμαστε ότι η οργή των τοπικών κοινωνιών θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που θα υπονομεύσουν την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΗ. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε νηφάλιες φωνές, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση των περιοχών μας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πώληση του πακέτου μετοχών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών των περιοχών των λιγνιτικών πεδίων.

ΔΕΗ: Καλύπτει... ελλείμματα για να έχει λιγνίτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σοβαρές ενστάσεις αλλά και σαφείς αιχμές εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Ε. Μπουζούλας για την απόφαση που ο ίδιος καταψήφισε σε σχέση με τα ορυχεία Αχλάδας στη Φλώρινα.
Τα ορυχεία έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση αδυναμίας λόγω ταμειακού ελλείμματος με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις λιγνίτη και να έχει σταματήσει συνακόλουθα και η λειτουργία της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ετέθη ως θέμα στην ημερήσια διάταξη «η εξασφάλιση λειτουργίας του Ορυχείου Αχλάδας...». Ειδικότερα η εταιρεία κλήθηκε να αποφασίσει να παράσχει διευκολύνσεις αναλαμβάνοντας το ταμειακό έλλειμμα της προμηθεύτριας εταιρείας. Η απόφαση ελήφθη τελικώς κατά πλειοψηφία καθώς καταψήφισε ο κ. Μπουζούλας, προχωρώντας σε σημαντικές καταγγελίες και τονίζοντας ειδικότερα ότι δε νομιμοποιείται να ψηφίσει μια απόφαση του Δ.Σ. με την οποία η εταιρεία αναλαμβάνει την κάλυψη του ταμειακού ανοίγματος του προμηθευτή της.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουζούλας η απόφαση προβλέπει προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ χωρίς να δοθεί εγγύηση και καταβολή άλλων 7 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπουζούλας αναφέρει μάλιστα ότι με βάση την παλαιότερη απόφαση του ΔΣ, ο προμηθευτής (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας) όφειλε να δώσει ισόποση εγγυητική τραπέζης, που όπως υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. δε δόθηκε ποτέ.
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (ΔΑΚΕ) τονίζει ότι η ΔΕΗ δεν κάνει χρήση του δικαιώματος υποκατάστασης, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση να αναλάβει τη λειτουργία του ορυχείου και την ομαλή τροφοδοσία της μονάδας Μελίτη της ΔΕΗ.
«Γιατί η ΔΕΗ δέχεται το συμψηφισμό των καταβολών με μελλοντικές παραδόσεις λιγνίτη, όταν οι ίδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται ότι μετά από 12 μήνες θα υπάρχει υστέρηση;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουζούλας.
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ., λύση θα έδινε η επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης από τα ορυχεία Βεύης και Κλειδιού.

Τι υποστηρίζουν αυτοί που υπερψήφισαν
Υπέρ της απόφασης πάντως ψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που εκλέγεται με την ΠΑΣΚΕ, ο οποίος και υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη καθώς ο ΑΗΣ Μελίτης που τροφοδοτείται με λιγνίτη από τα εν λόγω ορυχεία είναι εκτός λειτουργίας. Τυπικά η μονάδα της Φλώρινας βρίσκεται σε συντήρηση που ήταν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2001, στην πραγματικότητα όμως η μονάδα είναι εκτός λόγω έλλειψης λιγνίτη. Καθώς η Μελίτη είναι ο πιο σύγχρονος και κερδοφόρος σταθμός της ΔΕΗ, τα διαφυγόντα κέρδη φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΔΕΗ τον έλεγχο του ορυχείου της Αχλάδας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. η ανάθεση του ορυχείου της Βεύης θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10-12 μήνες, ενώ το ορυχείο Κλειδί στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει ποσότητες από το 2ο εξάμηνο του 2013.
Πάντως και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ εξέφρασε επιφυλάξεις (που δεν τις έχει κοινοποιήσει μέχρι στιγμής) ωστόσο υπερψήφισε την απόφαση σημειώνοντας ότι η μη κάλυψη – διευκόλυνση του ταμειακού ανοίγματος της εταιρείας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας θα σήμαινε ότι η μονάδα της Φλώρινας θα έμενε εκτός λειτουργίας αφού δεν θα υπήρχε λιγνίτης. Το ποσό των 7 εκατ. θα είναι προσαυξημένο από το ποσό που προκύπτει από το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της ΔΕΗ ανά εξάμηνο και θα συμψηφίζεται με παραδόσεις λιγνίτη. Για το ποσό των 4 εκατ. που ήδη δόθηκε, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ τονίζει ότι ήδη τα 2 εκατ. έχουν αποδοθεί ενώ και για αυτό η ΔΕΗ κρατούσε ως εγγύηση διασφαλίσεις από τροφοδοσία παραδόσεις λιγνίτη του προμηθευτή για ενάμιση μήνα.

Πηγή: www.capital.gr

Καταγγελίες του «Πολίτη» κατά του Στ. Κωνσταντινίδη

Συνέχεια στο θέμα της διαμάχης του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη με την εφημερίδα «Πολίτης» δίνεται και σήμερα, με πρωτοσέλιδο άρθρο του εκδότη της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Με δικαστικές διώξεις απειλεί τον ‘Πολίτη’».
Αναλυτικά το άρθρο:
Πείτε μας κ. Κωνσταντινίδη, θερμά σας παρακαλούμε, πώς θέλετε στο εξής να γράφεται η εφημερίδα μας; Ποιά θέματα να μπαίνουν στην πρώτη σελίδα και ποιά στην δεύτερη;
Τι να δημοσιεύουμε και τι όχι; Πότε πρέπει να απαντάμε και να σχολιάζουμε αυτούς που μας αποκαλούν υβριστές και πότε όχι;
Σας θερμοπαρακαλούμε κ. Βουλευτά, πείτε μας πότε πρέπει να ασκούμε κριτική στην εξουσία και πώς να την ασκούμε αυτή; Να χρησιμοποιούμε σκληρό ύφος ή να την αντιμετωπίζουμε με την «πρέπουσα» μαλθακότητα όπως αυτή επιθυμεί;
Αναμένουμε με αγωνία τας υποδείξεις σας….
Και για να μην τρελάνουμε τους αναγνώστες μας εξηγούμαστε:
Την περασμένη Τετάρτη 25/5/11 ο «Πολίτης» σε πρωτοσέλιδό του χαρακτήρισε σκληρή και άδικη την πρόθεση της Κυβέρνησης για την Φλώρινα να εξομοιώσει τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης, παράλληλα καυτηρίασε την αδράνεια όλων εκείνων που ενώ η Φλώρινα χάνει το ένα μετά το άλλο αυτά που μέχρι σήμερα την κρατούσαν ζωντανή, αυτοί αντιδρούν με πρακτικές του παρελθόντες οι οποίες αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα δεν έφεραν για το Νομό μας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο ίδιο κείμενο προτρέπαμε τους ιθύνοντες να αφήσουν τις παλιές πρακτικές και να ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ….
Το απόγευμα Πέμπτης 26/5/11 και πάνω στο κλείσιμο της εφημερίδας, μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου φθάνει απαντητική επιστολή -στο άρθρο του «Πολίτη»- του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντινίδη η οποία όπως ήταν φυσικό δημοσιεύθηκε την επομένη, Σάββατο 28/5/11, μαζί βεβαίως και το σχόλιο του εκδότη, κείμενο που ήδη κυκλοφόρησε και αναγνώσθηκε.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως το απόγευμα της Πέμπτης, οδεύοντας προς το τυπογραφείο, πραγματοποιήθηκε τυχαία συνάντηση του υπογράφοντα το κείμενο, με συνεργάτη του κ. Βουλευτή. Στην εν λόγω συνάντηση ο συνεργάτης του κ. Κωνσταντινίδη ζήτησε να μάθει αν θα υπάρξει απάντηση – σχολιασμός στην επιστολή το κ. Κωνσταντινίδη και ποιό το περιεχόμενο αυτής.
Η απάντηση που έλαβε ήταν πως βεβαίως και η επιστολή του κ. Βουλευτή θα σχολιασθεί και το ύφος θα είναι ανάλογο αυτής…..
Την επομένη, (Παρασκευή 27/5/11) έχει ήδη γίνει γνωστό στον κ. Κωνσταντινίδη πως ο «Πολίτης» θα απαντήσει άμεσα στην επιστολή του και από την ώρα εκείνη αρχίζουν διακριτικά οι παρεμβάσεις στην εφημερίδα μας για να τους γνωστοποιήσουμε το περιεχόμενο της απάντησης του «Πολίτη» στα όσα έγραψε ο κ. Κωνσταντινίδης, πράγμα που βεβαίως αρνηθήκαμε κατηγορηματικά. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Καταλαβαίνουμε και δικαιολογούμε το ενδιαφέρον των συνεργατών του κ. Κωνσταντινίδη να μάθουν πρώτοι την απάντηση του «Πολίτη».
Εκείνο όμως που μας εξόργισε ήταν η ευθεία και απαράδεκτη παρέμβαση του ιδίου του Βουλευτή στον τρόπο με τον οποίο θα ασκούμε το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα.

Η παρέμβαση του Βουλευτή
Παρασκευή (27/5/11) αργά το βράδυ και ενώ η εφημερίδα ήταν ήδη τυπωμένη, ο Βουλευτής της Ν. Δ. απολαμβάνει το ποτό του μαζί με την παρέα του, σε καφετέρια στον πεζόδρομο της πόλης. Την ώρα εκείνη περνά από μπροστά του η δημοσιογράφος του «Πολίτη» κ. Νάστα Χρυσαυγή. Ο βουλευτής την αντιλαμβάνεται, σηκώνεται την πλησιάζει και την ρωτά αν η επιστολή του σχολιάσθηκε από τον εκδότη του «Πολίτη»;
Η απάντηση της δημοσιογράφου ήταν βεβαίως καταφατική.
Στο άκουσμα της απάντησης ο βουλευτής προχώρησε, προς μεγάλη έκπληξη της δημοσιογράφου, λέγοντας της το εξής αμίμητο: «Πες στον Γιάννη να αφήσει αυτά τα πασοκικά που ξέρει και να προσέξει καλά τι θα γράψει γιατί θα κινηθώ δικαστικώς!!!»
Η παραπάνω ευθεία, απαράδεκτη και μη αναμενόμενη παρέμβαση του Βουλευτή στον τρόπο δημοσιογραφικής λειτουργίας του «Πολίτη», όχι μόνο μας εξόργισε, αλλά μας έβγαλε κυριολεκτικά από τα ρούχα μας!
Στα 20 και πλέον χρόνια της παρουσίας μας στα δημοσιογραφικά, πρώτη φορά συναντήσαμε τέτοια απαράδεκτη και ωμή παρέμβαση για τον τρόπο που θα ασκήσουμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον.
Και από πού αντλείται το δικαίωμα κ. Βουλευτά να μας υποδεικνύεται πως θα λειτουργούμε ως εφημερίδα;
Ποιός σας δίνει το δικαίωμα αυτό να παρεμβαίνετε ωμά και απροκάλυπτα; Μήπως η βουλευτική σας ιδιότητα; Ή είστε οπαδός της εποχής κατά την οποία η εξουσία είχε ως αρχή το: «Συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις μας…»;
Όσο για τις απειλές σας, κ. Βουλευτά κατατρομάξαμε!!!
Μάλλον εμείς πρέπει να σας καταγγείλουμε για ωμή και απαράδεκτη ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ της ελεύθερης δημοσιογραφίας…
Ο Εκδότης του «Πολίτη»
Γιάννης Δ. Νικολτσάνης
(τώρα κι αν είμαστε αγανακτισμένοι…)

Υπόμνημα του αντιπεριφερειάρχη Π. Χαρούμενου για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Πασχάλης Χαρούμενος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά με τον οποίο συζήτησαν το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης.
Στη συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε επιστολή με προτάσεις για θέσπιση αγροτικού πετρελαίου με μηδενικό επίπεδο φορολογίας, καθώς και μειωμένη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 
Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:
Κύριε Υφυπουργέ,
Ο αγροτικός χώρος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διανύει κρίσιμη μεταβατική περίοδο.
Η μείωση σε μεγάλο βαθμό της κρατικής παρέμβασης και η επικράτηση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς κάνουν τον αγροτικό χώρο περισσότερο ευάλωτο στο διεθνή ανταγωνισμό αφού οι χώρες φθηνού κόστους έχουν ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα την αγροτική παραγωγή.
Το στοίχημα επομένως της ποσότητας δεν μπορεί να κερδηθεί. Μπορεί όμως με πολύ καλές προοπτικές να κερδηθεί το στοίχημα της ποιότητας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη συνειδητοποιημένου καταναλωτικού κινήματος που εστιάζει το ενδιαφέρον όχι στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα των τροφίμων.
Τα ποιοτικά, τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα προϊόντα της ολοκληρωμένης γεωργίας, τα προϊόντα που αναδεικνύουν τοπικές ιδιαιτερότητες, που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον, κατακτούν συνεχώς μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό. Η τάση αυτή στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες θα συνεχισθεί.
Εκεί πρέπει να εστιασθεί η προσπάθεια της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία δηλ. στην παραγωγή προϊόντων με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στη διασφάλιση των οποίων δεν επιτρέπεται να γίνονται εκπτώσεις
Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο αγροτικός τομέας είναι εξαρτημένος σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις. Λόγω κλιματικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών δεν διακρίνονται ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ποσοτική γεωργική παραγωγή, σε σύγκριση πάντα με τα δεδομένα που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο. Η παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων αποτελεί μονόδρομο. Τα γνωστά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σήμερα (Μήλα, ροδάκινα, όσπρια, πατάτες, αρωματικά φυτά κ.λπ.) είναι εντατικής μορφής και δεν απαιτούν τεράστιες εκτάσεις.
Στον κτηνοτροφικό τομέα υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για ανταγωνιστική και ποιοτική παραγωγή ήτοι ανθρώπινο δυναμικό με γνώση καθώς και οι αναγκαίες προϋποθέσεις (βοσκότοποι, παραγωγή ζωοτροφών, μεταποιητικές μονάδες, αγορά).
Το ζήτημα βέβαια της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου δεν αφορά μόνο στην ανταγωνιστική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αναδείξει κοινωνικά πρότυπα και συνήθειες που είναι δύσκολο να καλυφθούν στα όρια ενός αγροτικού οικισμού. Η ποιότητα της καθημερινής ζωής, η μόρφωση και η επιμόρφωση, η ψυχαγωγία και το κόστος λήψης των αναγκαίων υπηρεσιών αποτελούν παράγοντες εξ ίσου σημαντικούς αν όχι σημαντικότερους από το ύψος του εισοδήματος.
Επιβάλλεται επομένως να επαναξιολογηθούν τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο οι όροι βιωσιμότητας των αγροτικών οικισμών όχι μόνο στη βάση της αγροτικής παραγωγής αλλά στη βάση της διασφάλισης ενός αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου.
Εξαιτίας της επικείμενης εξομοίωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. η κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στο κόστος καλλιέργειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στο επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 «Τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν τις απαλλαγές ή μειώσεις του επιπέδου φορολογίας που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είτε: α) άμεσα, β) με την εφαρμογή διαφοροποιημένου φορολογικού συντελεστή, ή γ) με την επιστροφή του συνόλου ή μέρους του φόρου που καταβλήθηκε».
Συγκεκριμένα στο άρθρο 15, στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι: «Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία.»
Η πρόταση για την για τη τροποποίηση της οδηγίας 2003/96/ΕΚ σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει τη διατήρηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, όμως η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών θα συνδέεται με την ενεργειακή τους αποδοτικότητα.
Στα πλαίσια, λοιπών των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνουμε τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου με μηδενικό επίπεδο φορολογίας, καθώς και μειωμένη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Με ιδιαίτερη τιμή,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας
Χαρούμενος Πασχάλης

Γιορτή handball στο Φιλώτα

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του αθλήματος της Χειροσφαίρισης αλλά και των πολλαπλών εναλλακτικών δράσεων και δραστηριοτήτων του, το σωματείο ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Αμυνταίου και την ένωση Σωματείων Χειροσφαίρισης Δυτικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ε.Α.Π. Ο.Χ.Ε. διοργανώνει, την «ΓΙΟΡΤΗ HANDBALL 4Χ4».
Στους αγώνες θα συμμετέχουν παιδιά από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του λεκανοπεδίου του Αμυνταίου.
Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, ώρα 9.30-12.30, στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής του Φιλώτα.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ
Ο Γ. Γραμματέας
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

«Μαθητές εν δράσει… Περιβάλλον, Πολιτισμός, Υγεία 2011»

Οι Σχολικές Δραστηριότητες (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας & Πολιτιστικά Θέματα) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνουν τη Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, από τις 9:00’ π.μ. έως τις 13:00’ μ.μ., εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Φλώρινας με θέμα: «Μαθητές εν δράσει… Περιβάλλον, Πολιτισμός, Υγεία 2011». Θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Ενεργητικής Μάθησης και Δημιουργικής Έκφρασης.
Πρόγραμμα
9:00΄ π.μ. - 9:15΄ π.μ. - Προσέλευση
9:15΄ π.μ. - 9:30΄ π.μ. - Χαιρετισμοί
9:30΄ π.μ. - 13:00΄
 Εργαστήρια Ενεργητικής Μάθησης και Δημιουργικής Έκφρασης:
 Εικαστικό εργαστήριο, από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκοπιάς (υπ. εκπ/κοί : Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Θεοδουλίδης, Μαρία Ιωαννίδου & Αλίκη Αντωνιάδου).
 Η Φλώρινα χθες και σήμερα, από τους μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας (υπ. εκπ/κοί : Παρασκευή Γκόλια, Ελένη Καντζίδου).
 Σκάκι, (υπ. εκπ/κός : Λάζαρος Γυμνόπουλος).
 Εκφράζομαι για το περιβάλλον, (Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Μελίτης).
 Ενεργειακό εργαστήριο, από τους μαθητές της Ε΄ τάξης του 5ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας (υπ. εκπ/κός : Γιώργος Κατικαρίδης).
 Εργαστήριο τοπικής παραδοσιακής φορεσιάς (Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας – υπ. : Γιάννης Κωνσταντίνου, Ήρα Κολώνη).
 Εργαστήριο φιλαναγνωσίας, από τους μαθητές των Α1 & Α2 τάξεων του 2ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας (υπ. εκπ/κοί : Σοφία Δάρδα, Σταυρούλα Σκένδου).
 Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τους μαθητές της Ε1 τάξης του 2ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας (υπ. εκπ/κός : Σταυρούλα Γκιάτα).
 Η κυρία ανακύκλωση, από τα νήπια του 2ου Τμήματος του 6ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Φλώρινας (υπ. εκπ/κοί : Μιμιλίδου Μαρία, Μαμουζέλου Μαρία).

 Έκθεση εκπαιδευτικού υλικού προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων Φλώρινας.

 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές (ατομικά ή ομαδικά) μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα το Περιβάλλον, που διοργανώνονται από την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑ.ΤΟ.) Φλώρινας και τη Φωτογραφική ομάδα «ΡΟΕΣ» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Για το λόγο αυτό, οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να φέρουν μαζί τους τη δική τους δημιουργία (ζωγραφιά, μία (1) μόνο φωτογραφία σε εκτύπωση ή σε ψηφιακή μορφή – flash, κινητό τηλέφωνο, CD κλπ). Οι τέσσερις καλύτερες δημιουργίες θα βραβευθούν (Βραβεία: α. φωτογραφίας, β. ζωγραφιάς νηπίων και γ. δύο ζωγραφιές μαθητών Δημοτικών Σχολείων).

Συνδιοργάνωση: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας και Πολιτιστικά Θέματα Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας, Δήμος Φλώρινας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μελίτης, Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας, Φωτογραφική Ομάδα «ΡΟΕΣ» και Σκακιστικό Τμήμα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, Λύκειο Ελληνίδων

Βρέθηκε πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Κοζάνη - Φλώρινα

Πολεμικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε δύο διαφορετικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν δύο οξειδωμένες οβίδες πυροβολικού, πιθανόν της χρονικής περιόδου 1940-1945, στην περιοχή Χάνι Γκαμπούρα της Παλιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης - Ελασσόνας. Κάτοικοι της Κοζάνης, που βρήκαν τις οβίδες, ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία έφτασε επί τόπου και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια ενημερώθηκε η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), πυροτεχνουργός της οποίας παρέλαβε και εξουδετέρωσε το πολεμικό υλικό.
Εξάλλου, στην περιοχή Κλαδοράχη Φλώρινας, βρέθηκε -από ιδιώτη- μία νάρκη. Για το συμβάν ενημερώθηκε η αστυνομία.

Πηγή: aggelioforos.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στ. Κωνσταντινίδης: «Δεν ήμουν διοργανωτής της σύσκεψης με τη ΔΕΗ. Ήμουν καλεσμένος»

Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΕΗ, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταρχήν να ζητήσω συγγνώμη, εάν το δελτίο τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η έλευση του κλιμακίου, έγινε αντικείμενο, με δική μου ευθύνη, παρερμηνειών και παρεξηγήσεων.
Θεωρήθηκε σκόπιμο να ζητηθεί από τη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει σύσκεψη για την απευθείας ενημέρωση των φορέων της περιοχής και των φορέων της Αχλάδας, για κάθε εξέλιξη και με τη σειρά μας να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να αναλύσουμε τα δεδομένα.
Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα αυτό συνέβη γιατί, οι φορείς και κάτοικοι της Αχλάδας, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα μετεγκατάστασης από τον ιδιώτη, ζήτησαν εγγυήσεις και πιο συγκεκριμένα την εγγύηση του Δημοσίου ή της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πήρε μια γενναία απόφαση, να συμμετέχει για την οριστική λύση του προβλήματος της τοπικής κοινότητας Αχλάδας, πληρώνοντας και να παρακρατήσει το τίμημα από τη σύμβαση, που έχει με τον ιδιώτη για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης. Πρώτο και κύριο μέλημα, σε κάθε περίπτωση, είναι η κατοχύρωση των συμφερόντων των κατοίκων της Αχλάδας, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, πρέπει να έχουν άμεση γνώση. Από εκεί και πέρα ανακοινώθηκε με το δελτίο τύπου, απλά και μόνο, ή έλευση του κλιμακίου. Δεν απευθύνθηκε πρόσκληση. Και εγώ ήμουν καλεσμένος στη σύσκεψη και όχι διοργανωτής. Όλη η διαδικασία της σύσκεψης και ο συντονισμός αφορούσε τους έχοντες την ευθύνη της ενημέρωσης για το ζήτημα. Όσον αφορά δε, το γεγονός να μην επιτραπεί στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη, σας ανέφερα ότι δεν ήμουν ο διοργανωτής και δε θέλω επ΄ ουδενί να υπάρξουν συσχετισμοί για να αμφισβητηθεί η καλή διάθεση, που επιδεικνύω, απέναντι στους τοπικούς δημοσιογράφους.
Κλείνοντας, όσον αφορά τα ορυχεία, θέλω να επαναλάβω, ότι ο λιγνίτης είναι εθνικό καύσιμο και πρέπει να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του για τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ. Όποιος δεν επιθυμεί την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή, μπορεί να το εκφράσει επωνύμως και δημοσίως. Κάθε άποψη καταγράφεται και είναι σεβαστή. Εγώ πιστεύω, ότι είναι εγκληματικό να υπονομεύουμε τον δικό μας λιγνίτη, όλων των ορυχείων της περιοχής, της ΔΕΗ και ιδιωτών, γιατί έτσι εμποδίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του Μελίτη 1, με ότι αυτό συνεπάγεται και κατά συνέπεια να υπονομεύεται ταυτόχρονα η κατασκευή του Μελίτη 2, η επαναλειτουργία του ορυχείου της Βεύης, η τηλεθέρμανση της Φλώρινας και μια σειρά άλλων ζητημάτων, άμεσα συνδεόμενων με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ».

Συγκέντρωση «αγανακτισμένων πολιτών» στη Φλώρινα

Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτηση μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, μακριά από χρώματα, κόμματα, ιδεολογίες, κυβερνητικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις και μακριά από την βία!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών Φλώρινας, την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία, στα κανόνια.
Να είμαστε όλοι εκεί!

Αγανακτισμένοι πολίτες Φλώρινας

Κόντρα Στ. Κωνσταντινίδη – «Πολίτη» με αφορμή το πετρέλαιο θέρμανσης

«Πόλεμος» δηλώσεων ξεκίνησε ανάμεσα στο βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Στάθη Κωνσταντινίδη και στην ημερήσια εφημερίδα «Πολίτης». Αφορμή αποτέλεσε το θέμα της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Η εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τον τίτλο «Σκληρή και άδικη για τη Φλώρινα» και αναφερόμενη σε αυτή την απόφαση είχε γράψει:
«Τα δεινά της Φλώρινας τελειωμό δεν έχουν. Έτσι μετά την κατάργηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την αναστολή- κατάργηση της Σιδηροδρομικής γραμμής, την απώλεια των ΤΕΙ, την μη κατασκευή του κάθετου άξονα και τόσων άλλων απωλειών, το τελειωτικό χτύπημα για το νομό μας ήρθε με την προχθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης.
Πριν ακόμα σβήσουν τα καλοριφέρ οι συμπολίτες μας, οι κυβερνώντες θεώρησαν τον καταλληλότερο χρόνο να πάρουν την παραπάνω απόφαση με την οποία φέρνουν σε πλήρη απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά στον νομό μας, αλλά και σε όλη την Δυτική Μακεδονία.
Σε έναν νομό που η διάρκεια του Χειμώνα δεν έχει τελειωμό, σε έναν νομό που είναι πρωταθλητής στην ανεργία, με χιλιάδες νέους να είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, η απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει το πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης, επιεικώς μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανάλγητη και κοινωνικά άδικη.
Το ερώτημα πλέον είναι πως αντιδρούμε ως κοινωνία και τι πρέπει να περιμένουμε από όλους αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας.
Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα από προηγούμενες απώλειες που αφορούν το νομό μας, μας κάνει να μην αισθανόμαστε και πολύ αισιόδοξοι για θετική έκβαση των πραγμάτων. Καλό είναι όμως να θυμηθούμε τις θέσεις πρώτα των βουλευτών μας για το παραπάνω ζήτημα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, στις πιέσεις που δεχόταν από τους δημοσιογράφους και όχι μόνο, να μεταφέρει το αίτημα του λαού της Φλώρινας για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης η θέση του ήταν η εξής: «Το αίτημα είναι αντισυνταγματικό και με την ίδια λογική θα έπρεπε να δοθεί και στους Aθηναίους επίδομα κλιματισμού..!»
Σήμερα, ο κ. Κωνσταντινίδης μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη θα προχωρήσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, στην έκδοση ενός δελτίου τύπου με το οποίο θα καταγγέλλει την κυβέρνηση ως ανάλγητη και στη συνέχεια ως Πόντιος Πιλάτος θα νίψει τας χείρας του και πέραν αυτού ουδέν.
Ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Λιάνης, όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, δήλωσε δημόσια πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η ταφόπλακα για τον νομό και ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα.
Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα οδεύουν προς τα εκεί. Τι θα πράξει ο βουλευτής της κυβέρνησης; Θα προχωρήσει στην απόφασή του ή θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της κοινωνίας της Φλώρινας να αποτρέψει να μια τέτοια άδικη και σκληρή απόφαση για την ίδια; Ο χρόνος και η ιστορία θα τον κρίνουν…
Από την πλευρά των Δημάρχων, προέδρων Εργατικού Κέντρου, ΕΒΕ και άλλων φορέων, λίγο πολύ μπορούμε να προβλέψουμε τις αντιδράσεις τους. Η εμπειρία μας λέει πως αυτό που θα πράξουν είναι η σύσταση κάποιας επιτροπής, με πρόεδρο κατά πάσα πιθανότητα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, θα επισκεφθεί τον υπουργό Οικονομικών και ίσως τον Πρωθυπουργό, όπου θα επιδώσουν κάποιο ψήφισμα διαμαρτυρίας και η ιστορία θα τελειώσει κάπου εκεί.
Και επειδή, όπως συνηθίζουν να λένε και η πολιτικοί μας ταγοί, στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ένα λέμε σε όλους τους παραπάνω που θα διαχειρισθούν το ζήτημα του πετρελαίου: Τον Ταύρο δεν τον επιπλήττεις, ούτε του διαβιβάζεις υπομνήματα και ψηφίσματα, ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ….
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό υπενθυμίζουμε την πραγματική κατάσταση που βιώνει αυτή την στιγμή ο νομός μας με την φράση του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Σαχινίδη που ειπώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας: «Κάποτε ήταν τιμή να ζει κανείς στην Φλώρινα, σήμερα ποινή και ‘μείς βαρυποινίτες !!!»
Ο Εκδότης
Γιάννης Δ. Νικολτσάνης»


Η απάντηση του βουλευτή
Κύριε Διευθυντά,
Παίρνοντας αφορμή από τα αναγραφόμενα στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σας στο φύλο της 25ης Μαίου με τίτλο «Σκληρή και άδικη για τη Φλώρινα», σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για την εξίσωση του φόρου στα διάφορα είδη πετρελαίου, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
Επί της ουσίας του δημοσιεύματος, για την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού με το πετρέλαιο κίνησης, ξεχνάτε, σκοπίμως ή μη, να αναφερθείτε, πως η ανησυχία και η αντίδραση μου εκφράστηκαν από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, όταν απηύθυνα επιστολή στους Νομάρχες, στους Δημάρχους, στα Επιμελητήρια, στους Εμπορικούς Συλλόγους, στα Εργατικά Κέντρα, στους φορείς γενικότερα όλης της Δυτικής Μακεδονίας και ζητούσα να αναδείξουμε το πρόβλημα σε όλο το φάσμα, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις.
Στέκεστε όμως αποκλειστικά σε παλιότερη δήλωση μου το 2007 με την οποία είχα χαρακτηρίσει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ως πράξη αντισυνταγματική, άρα ανεφάρμοστη. Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα πράγματα μία και καλή, εγώ κύριε Διευθυντά, δεν έχω μάθει να ταίζω κουτόχορτο τους συμπατριώτες μου, να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τάζω φύκια. Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι ρητή και κατηγορηματική. Οι ενισχύσεις σε φυσικά πρόσωπα απαγορεύονται. Ίσως ο όρος αντισυνταγματικός να είναι αδόκιμος, σε κάθε περίπτωση όμως η ουσία δεν αλλάζει. Τέτοιο μέτρο δε μας δόθηκε η δυνατότητα να εφαρμόσουμε. Δεν είναι μία δική μου αυθαίρετη ερμηνεία. Από την πρώτη στιγμή έθεσα το θέμα και στις συνεχείς οχλήσεις μου, όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών έδιναν την ίδια απάντηση. Παρόλα αυτά κατέθεσα και ερώτηση στον κ. Παπακωνσταντίνου, διότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση του επιδόματος και η έγγραφη απάντηση του ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν από αρκετά χρόνια είχε χορηγήσει το επίδομα για μία και μόνο χρονιά. Γιατί δεν συνέχισε, αναρωτηθήκατε; Σε εποχές μάλιστα, που υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Μήπως λοιπόν, θα θέλατε να μπω στη λογική του λαϊκισμού και να υπερθεματίζω, ενώ γνωρίζω εκ των προτέρων το αποτέλεσμα; Να αποκρύψω την αλήθεια, όσο δυσάρεστη και αν είναι, για να γίνω αρεστός; Ευχαριστώ για τις συμβουλές, αλλά δε θα πάρω. Ξεχνάτε, ότι τότε, ζητούσαμε σχετικό επίδομα, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 50 λεπτά και χωρίς οικονομικές θύελλες και
μνημόνια. Το ότι δε δόθηκε τότε προσπαθείτε να το παρουσιάσετε ως καταστροφικό. Να εξομοιώσετε δηλαδή εκείνη την κατάσταση με τη σημερινή. Να ισοσκελίσετε βάρη και ευθύνες. Να δώσετε τελικά άλλοθι στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αναθεώρηση της απόφασης της. Να εξισώσετε τελικά τους 7 μήνες χειμώνα της Φλώρινας με τους 2 μήνες χειμώνα της Νότιας Ελλάδας. Δεν είναι το ίδιο. Σήμερα μιλάμε για μία άνευ προηγουμένου ληστρική επιδρομή εναντίον των πολιτών, που εκτός όλων των άλλων θα φέρει και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στα 2 ευρώ.
Η λύση είναι ή να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της εγκληματικής απόφασης ή να εφαρμόσει, σε περιοχές όπως η Φλώρινα, την επιστροφή του εξομοιωθέντος φόρου στους καταναλωτές, τους οποίους γνωρίζει από τις ονομαστικές αποδείξεις των πρατηρίων και την αναγραφή σε αυτές του αριθμού μετρητή της ΔΕΗ, ως βεβαίωσης, ότι κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές, κάτι ανάλογο δηλαδή με το καθεστώς χαμηλότερης επιβολής ΦΠΑ, που ισχύει στα νησιά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση του με τους φορείς της Φλώρινας δεσμεύτηκε στην πρόταση. Δήλωσε, ότι θα βρει τη λύση και θα επιστρέψει τα λεφτά από τον εξομοιωθέντα φόρο στους καταναλωτές της περιοχής μας ή δε θα προχωρήσει στο μέτρο. Τώρα τα ξαναμαζεύει. Ελπίζω να μην προχωρήσει στο ψέμα και να τιμήσει το λόγο του.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας με όλες μας τις δυνάμεις, ακόμα και με το κλείσιμο των συνόρων το οποίο προτείνω, όχι ως έσχατη λύση αλλά ως την αρχή ενός αγώνα για το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στη Φλώρινα των συνόρων.
Όσο για το ότι θα νίψω τας χείρας μου ως Πόντιος Πιλάτος, εκδίδοντας ένα δελτίο τύπου καταγγελίας της κυβέρνησης και πέρα αυτού ουδέν, αυτό και λυπάμαι, που το λέω, αποτελεί αθλιότητα και ύβρη, την οποία σας επιστρέφω. Τα παιχνιδάκια αυτά, μιας και αναφέρεστε, είτε γιατί τα γνωρίζετε καλά, είτε γιατί η φαντασία σας οργιάζει, κρατήστε τα για τον εαυτό σας και να είστε σίγουρος, ότι οι πολίτες έχουν την ευφυία και την αντίληψη να μας κρίνουν, χωρίς να χρειάζονται «βοήθεια».
Ο ρόλος του Βουλευτή της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την εξουσία, να αναδεικνύει τα προβλήματα, να προτείνει λύσεις, όπως στο συγκεκριμένο θέμα και να στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των συμπολιτών του για το καλό του τόπου. Έχω αποδείξει, ότι βρίσκομαι δίπλα στους συμπατριώτες μας, όπου χρειάστηκε. Προσπαθώ, δεν αγνοώ κανέναν και δίνω το παρόν μου στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Αρκεί, να ρίξετε μια ματιά στην αρχειοθήκη σας για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Η απάντηση του «Πολίτη»
Η απάντηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη σε δημοσίευμα του «Πολίτη» το οποίο αφορούσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να εξισώσει τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, μόνο έκπληξη μας προκάλεσε, έκπληξη τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος της επιστολής.
Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε με τον κ. Κωνσταντινίδη. Στο δημοσίευμα ο «Πολίτης» και σκληρή και άδικη χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξισώσει τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης, τονίζοντας μάλιστα πως ένα τέτοιο μέτρο θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την Φλώρινα, αλλά και για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία. Λυπούμαστε που ο κ. Κωνσταντινίδης δεν το κατάλαβε.
Πρόθεση και καθήκον του «Πολίτη» ήταν και είναι να μεταφέρει σε όσους έχουν επωμισθεί στα χέρια τους τις τύχες του Νομού, αυτό το οποίο η κοινωνία της Φλώρινας συζητά ανοιχτά πλέον και με οργή, δηλαδή, την ανεπάρκεια των «εκλεκτών» μας να αντισταθούν στα «χτυπήματα» που δέχεται καθημερινά ο Νομός μας…
Στη δεύτερη παράγραφο της απαντητικής επιστολής του ο κ. Κωνσταντινίδης δικαιολογεί πλήρως το σχόλιό μας. Μας κατηγορεί ό,τι σκοπίμως δεν αναφερθήκαμε στην επιστολή του προς τους Δημάρχους, στα Επιμελητήρια, στους Εμπορικούς Συλλόγους, στα Εργατικά Κέντρα και στους φορείς γενικότερα όλης της Δυτικής Μακεδονίας με την οποία ζητούσε να αναδειχθεί το πρόβλημα (του πετρελαίου) σε όλο το φάσμα, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις.
Μα αυτό ακριβώς σχολιάσαμε κ. Κωνσταντινίδη. Ότι δηλαδή, αρκείστε σε ένα δελτίο τύπου ή μια επιστολή και πέραν αυτού ουδέν. Και για να αλλάξουμε την άποψή μας για τον τρόπο που ασκείται την πολιτική σας, ποιά ήταν τα αποτελέσματα της παρέμβασης σας;
Ακόμα ο κ. Κωνσταντινίδης μας επισημαίνει πως δεν έχει μάθει να ταΐζει κουτόχορτο τους συμπατριώτες μας και να τους χαϊδεύει τα αυτιά, χωρίς όμως να λέει ποιος το κάνει…
Μπορεί ο κ. Κωνσταντινίδης να μας λέει ότι δεν έχει μάθει να χαϊδεύει αυτιά, αλλά ξεχνά να μας πει ότι του αρέσει να χαϊδεύουν τα δικά του αυτιά
Αλήθεια κ. Κωνσταντινίδη δεν έχετε αντιληφθεί ότι στην Φλώρινα εδώ και πολλά χρόνια ευδοκιμεί συστηματικά το «φρούτο» της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μέρος αυτής είστε και εσείς; Δεν σας είδαμε όμως να αντιδράτε. Προφανώς, σας ενδιαφέρει περισσότερο η εικόνα σας παρά η κριτική που οδηγεί σε δημόσιο διάλογο και στην αντικειμενική ενημέρωση.
Με μεγάλη ευκολία ο κ. Κωνσταντινίδης προσπαθεί να μας ταυτίσει με την κυβέρνηση ισχυριζόμενος πως στόχος μας είναι να της δώσουμε άλλοθι έτσι ώστε να μην προχωρήσει στην αναθεώρηση της απόφασης !!! Κρίμα…
Όσον αφορά το σχόλιο του «Πολίτη» ότι δηλαδή ο κ. Κωνσταντινίδης θα προβεί στην έκδοση ενός δελτίου τύπου με το οποίο θα καταγγείλει την κυβέρνηση για την απόφασή της και στην συνέχεια ως Πόντιος Πιλάτος, θα νίψει τας χείρας του, ο κ. Κωνσταντινίδης την χαρακτηρίζει ως αθλιότητα και ύβρη την οποία μας την επιστρέφει και συνεχίζει ως εξής: ‘‘Τα παιχνιδάκια αυτά, μιας και αναφέρεστε, είτε γιατί τα γνωρίζετε καλά, είτε γιατί η φαντασία σας οργιάζει, κρατήστε τα για τον εαυτό σας και να είστε σίγουρος, ότι οι πολίτες έχουν την ευφυΐα και την αντίληψή μας να κρίνουν, χωρίς να χρειάζονται «βοήθεια»’’.
Και επειδή κ. Κωνσταντινίδη επικαλείσθε την αντίληψη και την ευφυΐα των πολιτών, καιρός είναι να «ξεγυμνωθούμε» μπροστά στην κοινωνία και επιτέλους να μιλήσουμε πολιτικά.
Αγαπητέ κ. Κωνσταντινίδη, ο «Πολίτης» από την ημέρα που εκλεχτήκατε Βουλευτής σας αντιμετώπισε πάντοτε με σεβασμό. Σας υπενθυμίζουμε το πρωτοσέλιδο (και όχι μόνο) του «Πολίτη» παραμονές εκλογών με τον τίτλο: «Και σεμνός και ταπεινός». Οφείλουμε να ομολογήσουμε δημόσια, ότι δεν μας το ζητήσατε. Το κάναμε γιατί το πιστεύαμε. Δυστυχώς όμως -για εμάς- πριν περάσει ούτε μια μέρα φροντίσατε να μας διαψεύσετε με την προσχώρησή σας στο σαθρό πολιτικό σύστημα που ο ίδιος, ως νέος βουλευτής καταγγείλατε. Αν δεν σας βοηθά η μνήμη σας, ρωτήστε τους συνεργάτες σας…
Αλήθεια κ. Κωνσταντινίδη, για ποιά πολιτική είστε υπερήφανος; Ποιά πολιτική επικαλείσθε με την οποία βελτιώσατε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας:
Μήπως με την πολιτική της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την οποία παραδώσατε σχεδόν χρεοκοπημένη τη χώρα στα χέρια του σημερινού Πρωθυπουργού; Γιατί δεν είπατε την αλήθεια στους συμπολίτες μας, αλλά και σε εμάς, για την πραγματική κατάσταση της Χώρας; Ή μήπως δεν αποτελούσατε μέλος της κυβέρνησης;
Είστε μήπως υπερήφανος για την σημερινή πολιτική, τόσο του κόμματος σας, όσο και της δική σας, ώστε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει καθημερινά όλο και πιο σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, εσείς δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το 20%;
Ή μήπως θεωρείτε κοινωνική πολιτική το να διαθέτετε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για ευχετήριες κάρτες την περίοδο των εορτών, σε ιδρύματα της πόλης; Το πράξατε δις και μάλιστα το δημοσιοποιήσατε με δελτίο τύπου στα ΜΜΕ. Αυτό, ούτε σεμνό είναι, αλλά ούτε και ταπεινό !!!
Εμείς κ. Κωνσταντινίδη χαϊδεύουμε τα αυτιά των συμπολιτών μας; Εμείς υποτιμούμε την νοημοσύνη τους; Αν αυτό δεν είναι άκρατος λαϊκισμός, τότε τι είναι;
Από τους νέους πολιτικούς περιμέναμε περισσότερο θάρρος και τόλμη στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που ταλανίζουν και γυρίζουν δεκαετίες πίσω την περιοχή μας. Δυστυχώς όμως τους απορρόφησε και αυτούς το αδηφάγο, σαθρό και άθλιο πολιτικό σύστημα. Έγιναν ένα με αυτό. Συνεπώς για ένα πράγμα είμαστε πλέον σίγουροι: Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να δώσει την παραμικρή ελπίδα για τη σωτηρία της Χώρας…
Είναι τόσο άθλιο και διαβρωμένο, που οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή προς το καλύτερο, την απορροφά και την μηδενίζει σε λίγες μόνο ώρες…
Σήμερα κ. Κωνσταντινίδη, ‘σεις και οι 299 συνάδελφοί σας έχετε αποτύχει οικτρά. Δεν είστε πλέον σε θέση να εμπνεύσετε την παραμικρή ελπίδα στον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό. Και έχετε αποτύχει γιατί δεν είχατε ποτέ τις ίδιες αγωνίες με αυτόν. Δεν μπορείτε να έχετε τις ίδιες αγωνίες και αυτό γιατί το πολιτικό σύστημα σας έχει απορροφήσει και αφομοιώσει πλήρως…
Αλήθεια κ. Κωνσταντινίδη έχετε την αγωνία ‘σεις και οι 299 συνάδελφοί σας αν στο τέλος του μήνα έχετε να πληρώσετε το ενοίκιό σας;
- Αγωνιάτε αν μπορείτε να αποπληρώσετε το στεγαστικό σας δάνειο;
- Αγωνιάτε αν στο τέλος του μήνα έχετε να πληρώσετε τους μισθούς των υπαλλήλων σας και την ασφάλειά τους;
- Αγωνιάτε αν έχετε να πληρώσετε τα έξοδα σπουδών των παιδιών σας;
- Αγωνιάτε αν μπορείτε να πληρώσετε τα ενοίκια του γραφείου ή της επιχείρησης σας;
- Αγωνιάτε αν μπορείτε πλέον να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας;
- Γνωρίζετε πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει στον Νομό Φλώρινας;
- Γνωρίζετε ότι και υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν στο Νομό Φλώρινας;
- Γνωρίζετε την απόγνωση των νέων του Νομού που εκλιπαρούν για οποιαδήποτε εργασία αποδεχόμενοι εξευτελιστικούς μισθούς;
Τα παραπάνω είναι ελάχιστα από αυτά που απασχολούν και βασανίζουν καθημερινά την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και δεν είναι απόρροια της δικής τους επιλογής, αλλά της δική σας πολιτικής, τόσο των νυν βουλευτών όσο και τον πρώην..
Αλήθεια ‘σεις και οι συνάδελφοί σας πόσο κοντά είστε σ’ αυτά;
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, σας υπενθυμίζω πως «τα σταφύλια της οργής» είναι στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης… Και τότε θα απολογηθείτε, τόσο για τις πράξεις σας, όσο και για τις παραλείψεις σας….
Ο εκδότης του «Πολίτη»
Γιάννης Δ. Νικολτσάνης
και αγανακτισμένος πολίτης

Λαϊκή συνέλευση στους Αγ. Αναργύρους για τη μετεγκατάσταση (video)

Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Αναργύρων πραγματοποιήθηκε εχθές Κυριακή. Στη λαϊκή συνέλευση συμμετείχαν ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων, στελέχη του δήμου Αμυνταίου και πολλοί κάτοικοι του χωριού.
Αντικείμενο της συνέλευσης ήταν η εξέταση προτάσεων της Επιτροπής κατοίκων που έχει συσταθεί για τις ανάγκες της μετεγκατάστασης, σχετικά με την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης του οικισμού. Αν και υπάρχει γενικότερη ικανοποίηση καθώς για πρώτη φορά φαίνεται να προχωράει το θέμα της μετεγκατάστασης, πολλοί κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με τους προτεινόμενους χώρους.




Ο Δήμαρχος Αμυνταίου αφού ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις και επαφές του με την Υπουργό Περιβάλλοντος και τη διοίκηση της ΔΕΗ, ζήτησε από τους κατοίκους να επιλέξουν δύο με τρεις πιθανές περιοχές μετεγκατάστασης, προκειμένου ο Δήμος Αμυνταίου να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα τις μελέτες και εγκρίσεις που χρειάζονται για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Από την πλευρά του τόνισε ότι θέτει στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ επιτακτικά το θέμα της συγκρότησης σαφούς και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος επειδή, όπως προειδοποίησε τους κατοίκους, πάγια τακτική της ΔΕΗ είναι να καθυστερούν οι μετεγκαταστάσεις με τη διαιώνιση των διαδικασιών. Για το λόγο αυτό πρότεινε στους κατοίκους να είναι άμεσοι στις αποφάσεις τους, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να δοθεί η δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να πιέσει για την επίσπευση των διαδικασιών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε διαδικασία επιλογής, με ψηφοφορία ή όποιον άλλο τρόπο θέλετε, των πιθανών χώρων μετεγκατάστασης του οικισμού. Ο χώρος είναι δική σας επιλογή. Δική μας ευθύνη είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες. Απαιτείται η λήψη άμεσων αποφάσεων γιατί όλοι μας στοχεύουμε στο αποτέλεσμα».

Ο ΟΞΙΦ στο «Κύπελλο Αφροδίτη»

Με τριμελή αποστολή εκπροσωπήθηκε ο Ο.ΞΙ.Φ. στο Κύπελλο Κόσμου (σάτελαιτ) με την ονομασία ΑΦΡΟΔΙΤΗ CUP, το οποίο διεξήχθη στην Λεμεσσό το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την φιλοξενία, την οργάνωση των αγώνων, το ανεβασμένο επίπεδο και φυσικά τις ομορφιές της Κύπρου έμειναν οι Βάγιας (αθλητής), Τσώκας (προπονητής) και Γεροσίδερης (διαιτητής). Σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν την Κυπριακή Ομοσπονδία για την ευκαιρία που τους έδωσε να συμμετέχουν σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά, για την άψογη φιλοξενία και την ακριβή τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος. Ιδιαίτερα μνεία έκαναν για την «ψυχή» των αγώνων τον Προπονητή και Τεχνικό Σύμβουλο της ΚΟΞ κ. Ηρακλή Εμμανουηλίδη.
Για την Ιστορία στους αγώνες συμμετείχαν 35 αθλητές από 14 κράτη. Νικητής αναδείχθηκε ο Καναδός Μπάικοριτς με 2ο τον Κοντογιάννη ενώ ο Βάγιας περιορίσθηκε στην 14η θέση.
- Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ολοκληρώνονται με το MINOAN CUP στο Ηράκλειο (25/6) ενώ θεωρείται πιθανή η εκπροσώπηση του Ο.ΞΙ.Φ. στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής (Μπουένος Άιρες 16/6) με τον Στάθη Γεροσίδερη (διαιτητής).
- Περιορισμένες είναι πλέον οι διαθέσιμες θέσεις για το 5ο Καλοκαιρινό Κάμπ Ξιφασκίας των Πρεσπών (26 Αυγ. – 5 Σεπτ.).Έντονο το ενδιαφέρον συμμετοχής από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, την Γερμανία και το Ισραήλ ενώ για 1η φορά φέτος συμπεριλαμβάνεται και το αγώνισμα της Σπάθης.

Λειτουργεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Μετά από την απαραίτητη συντήρηση και καθαρισμό του χώρου, ξεκίνησε η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2011.
Το Πάρκο μπορεί πλέον να δεχτεί επισκέπτες, με σκοπό την ανάπτυξη της συνείδησης της κυκλοφοριακής αγωγής των παιδιών του Δήμου Φλώρινας.
Ήδη το πάρκο έχουν επισκεφθεί σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φλώρινας και συγκεκριμένα σχολικές μονάδες από το Αμύνταιο και τη Φλώρινα. Οι επισκέψεις των σχολικών μονάδων ξεκίνησαν στις 02 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουνίου 2011.
Παράλληλα, ο χώρος έχει παραχωρηθεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες στον Αθλητικό Όμιλο Φλώρινας για την ενημέρωση των αθλητών του.
Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ύστερα από αιτήματα των πολιτών, θα είναι ανοικτό για τη χρήση των Δημοτών από την 01 Ιουνίου καθημερινά από τις 09:00 έως και τις 21:00, κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την ημερομηνία ίδρυσης και λειτουργίας του.

Συγχαρητήριο μήνυμα δημάρχου Αμυνταίου για τον Ηλία Ηλιάδη

Στο Γκράντ Σλαμ της Μόσχας μας έκανε περήφανους για μια ακόμα φορά ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ηλίας Ηλιάδης. Η προσωπική του νίκη ήταν τιμή για όλους μας. Το όνομά του ακούστηκε ηχηρό στο βάθρο των νικητών, όπως και το όνομα του Φιλίππου Αμυνταίου.
Ο Ηλίας Ηλιάδης επάξια ήρθε πρώτος. Ήταν πάντα άξιος αθλητής και συνεχίζει να το αποδεικνύει έμπρακτα σε κάθε του αγώνα. Εύχομαι πάντα οι αγώνες του να στέφονται με επιτυχία, να δοξάζεται νικητής και να μας κάνει περήφανους.
Θερμά συγχαρητήρια στον Ηλία Ηλιάδη και το Φίλιππο Αμυνταίου.

Ιωακείμ Ιωσηφίδης
Δήμαρχος Αμυνταίου

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: «Προστατεύουμε τα μάτια μας! Αξίζουν πολλά!»

Μια βόλτα, στην πόλη, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η αγορά έχει κατακλυστεί, από γυαλιά μαϊμού. Διάφοροι πλανόδιοι κάνουν κατάληψη, στα πεζοδρόμια, απλώνοντας την «πραμάτεια» τους, η οποία είναι αγνώστου και αμφιβόλου προελεύσεως και ασφάλειας. Το ίδιο συμβαίνει και στην λαϊκή αγορά, αλλά και σε αρκετά περίπτερα.
Μπορεί τα γυαλιά, που μας πουλούν, να είναι πανομοιότυπα, με γυαλιά γνωστών μεγάλων οίκων. Μπορεί να μας τα πουλούν ακόμα και στο ένα δέκατο της τιμής των γνήσιων γυαλιών. Όμως… Προσοχή!!!
Η παρατεταμένη έκθεση, στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, στην υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες, στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε, με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε, απαραίτητα, τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα, όταν εκτιθέμεθα, στον ήλιο, από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.
Τι πρέπει να προσέξουμε, πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:
1. Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
2. Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις. Το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητα τους.
3. Φροντίζουμε τα γυαλιά, που επιλέγουμε, για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού.
4. Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
5. Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών, που πρόκειται να αγοράσουμε.
6. Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο γνωστό τηλέφωνο 24610/42282.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Χρυσός» ο Ηλίας Ηλιάδης στο Γκραν Σλαμ της Μόσχας

Στη Ρωσία και στο Γκραν Σλαμ της Μόσχας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2010, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του (πέντε στα πέντε), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών και πλέον η υπόθεση Λονδίνο 2012, μοιάζει με τυπική διαδικασία.
Ο Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος μετά τη συγκεκριμένη επιτυχία καλοβλέπει ακόμη και την κορυφή στην παγκόσμια κατάταξη των -90 κιλών (παρά το γεγονός ότι πριν από την έναρξη του Γκραν Σλαμ βρισκόταν στην τέταρτη θέση), στον τελικό έκαμψε την αντίσταση του Ιάπωνα, Νταίκι Νισιγιάμα (Νο-3 στον κόσμο).
Επιπλέον ο Ηλιάδης έγινε πλουσιότερος κατά 5.000 δολάρια, όσο δηλαδή ισοδυναμούσε η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Γκραν Σλαμ.
Η τελική κατάταξη:
1. Ηλίας Ηλιάδης
2. Νταίκι Νισιγιάμα
3. Ρομπέρτο Μελόνι , Ούγκο Πεσάνια

Νικήτρια η ΔΑΚΕ στο σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας

Η παράταξη της ΔΑΚΕ ήταν η νικήτρια των εκλογών του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας, που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη.
Η ΔΑΚΕ συγκέντρωσε 200 ψήφους κατακτώντας και 4 έδρες. Ακολούθησε η ΠΑΣΚ με 170 ψήφους και 3 έδρες και η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ με 33 ψήφους και καμία έδρα. Στις εκλογές ψήφισαν 417 άτομα και βρέθηκαν 403 έγκυρα ψηφοδέλτια και 14 λευκά – άκυρα.
Για το νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέχτηκαν οι: Ιωάννης Μπάτσιος, Ξανθίππη Παρασχάκη, Γεώργιος Ρίσης, Σοφία Μουρατίδου (από τη ΔΑΚΕ), Κωνσταντίνος Γέρου, Άννα Γροσδάνη και Αναστασία Μαζαράκη (από την ΠΑΣΚ).
Για την Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται οι: Τριανταφυλλίδης Λεωνίδας, Ρωμανίδης Μιχάλης (από τη ΔΑΚΕ) και Θωμάς Κωνσταντίνος (από την ΠΑΣΚ).
Τέλος, για την 80η γενική συνέλευση της Δ.Ο.Ε. εκλέγονται οι: Αντωνιάδης Αναστάσιος, Μπάτσιος Ιωάννης (από τη ΔΑΚΕ), Τσολοπάνης Κωνσταντίνος και Τσούλης Θωμάς (από την ΠΑΣΚ).

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας

Κάτι περισσότερο από δύο ώρες διήρκησε τελικά η συνάντηση των στελεχών της ΔΕΗ με τους φορείς του νομού Φλώρινας, που είχε ως κύριο θέμα τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Η ΔΕΗ θα αναλάβει το κόστος της μετεγκατάστασης, ενώ τις προσεχείς ημέρες οι κάτοικοι της Αχλάδας θα ενημερωθούν αναφορικά με την ολοκληρωμένη πρόταση της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε μετά τη συνάντηση, ο γενικός διευθυντής Ορυχείων Παναγιώτης Νικολακάκος, «το πρόβλημα των κατοίκων μέχρι τώρα, ήταν ότι δεν εμπιστεύονταν τον ιδιώτη για τις περιουσίες τους. Τώρα που αναλαμβάνει η ΔΕΗ αυτό το κόστος, θεωρούμε ότι έχουμε σιγουριά και μένει να αποτιμηθεί αυτό το οποίο θα γίνει εξαγορά, το τίμημα, το οποίο θα πρέπει να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια, με διαφάνεια και με όλους αυτούς τους όρους. Γιατί εδώ μιλάμε για κάποια εκατομμύρια ευρώ κι όχι για μικρά θέματα».
Ο κ. Νικολακάκος έθεσε όμως και θέμα λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ορυχείο Αχλάδας είναι το βασικό ορυχείο που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ και πως αν δε ληφθούν σύντομα αποφάσεις, ο ΑΗΣ Μελίτης θα πάψει να λειτουργεί. «Είναι εθνικό συμφέρον η μονάδα αυτή, η οποία είναι η καθαρότερη και αποδοτικότερη λιγνιτική μονάδα τους επιχείρησης, να μη διακόψει τη λειτουργία της και εάν είναι δυνατόν να δουλεύει πλήρως 100% και αποδοτικά. Τα χωριά πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν θετικά διότι είναι και δικό τους συμφέρον και το όφελος είναι αμοιβαίο» είπε.
Παράλληλα δε επισήμανε πως «η ΔΕΗ θα ανταποκριθεί στα αιτήματα που τίθενται από τους κατοίκους και που μπορεί να έχει τη δυνατότητα να τα λύσει. Αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί για αποφάσεις που θα ληφθούν σε άλλο όργανο, είτε αυτό είναι υπουργείο, είτε οτιδήποτε άλλο».
Αναφορικά τέλος, με τη «Μελίτη 2», ο κ. Νικολακάκος ανέφερε πως «υπάρχουν αποθέματα (Βεύη, Κλειδί, Αχλάδα), αλλά για να φτιαχτεί είναι απόφαση ανώτερου οργάνου, της Πολιτείας και της ΔΕΗ ολόκληρης».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε σχετικά με τη σύσκεψη πως το αντικείμενο της ήταν «να ξεκινήσει η διαδικασία, να κατατεθούν οι προτάσεις και πρώτα απ' όλα να γίνει γνωστό στους κατοίκους και τους φορείς η απόφαση που έχει λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ότι θα συμμετάσχει στην υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι μια υποχρέωση του ιδιώτη, αυτού που εκμεταλλεύεται το ορυχείο. Πάρθηκε μια απόφαση από τη ΔΕΗ ότι θα συμμετάσχει σ' αυτή τη διαδικασία και θα εγγυηθεί».
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει το τίμημα απευθείας για να μην υπάρχουν προβλήματα. Και αυτό ήταν ένα αίτημα των κατοίκων. «Η ΔΕΗ πήρε μια γενναία απόφαση και είπε ότι θα εγγυηθεί και μάλιστα αυτή τη στιγμή η απόφασή της λέει ότι θα συμμετέχει πληρώνοντας και θα παρακρατήσει μετά το τίμημα από την εκμετάλλευση από τον ιδιώτη στο όλο συμφωνητικό που έχουν για την τροφοδότηση του Μελίτη Ι και βέβαια επείγεται η ΔΕΗ γιατί η διαδικασία αυτή είναι πάρα πολύ χρονοβόρα».
Τέλος, ο βουλευτής είπε: «Επειδή ακούγονται κάποιες φωνές όμως - και πρέπει να ειπωθεί αυτό - εάν οποιοσδήποτε δεν θέλει τη λειτουργία της ΔΕΗ και δεν θέλει οι Φλωρινιώτες να εκμεταλλευτούν το λιγνίτη, δεν θέλει να πιστεύει ότι ο λιγνίτης είναι εθνικός πλούτος και το εθνικό μας καύσιμο, πράγμα που εγώ πιστεύω και γι' αυτό έχει υποχρέωση η ΔΕΗ και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και να συνεχίσει τη διεργασία της λειτουργίας στην περιοχή μας, πρέπει να βγει να το πει ευθαρσώς όποιος πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν. Γιατί αυτό που είπα προηγουμένως είναι και το ρεζουμέ της όλης συζήτησης, ότι εάν δεν αρχίσει η διαδικασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θ' αναγκαστεί να κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης ή να δουλεύει με βουλγάρικο κάρβουνο. Ας βγουν αυτοί που αντιδρούν, ευθαρσώς να δηλώσουν με τ' όνομά τους ποιοι δεν θέλουν το ελληνικό κάρβουνο».
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση έκανε και ο δήμαρχος Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος που ανέφερε πως «η θέση του δήμου είναι ξεκάθαρη, την έχουμε θέσει και παλιότερα και στην υπουργό και στον πρόεδρο της ΔΕΗ και σε όλους τους διευθυντές που έχουμε κάνει συζητήσεις, ότι ο δήμος θέλει να ικανοποιηθεί ένα πακέτο μέτρων που έχει θέσει σε όλους αυτούς κι αν δεν ικανοποιηθεί το πακέτο μέτρων αυτών έτσι όπως έχει τεθεί δεν συζητάμε τίποτα».
Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με το δήμαρχο περιλαμβάνει, το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μετεγκαταστάσεις και τις προσλήψεις στη ΔΕΗ κατοίκων της περιοχής.
Ερωτηθείς τέλος για το που εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία ο ιδιώτης, ο δήμαρχος απάντησε πως «αυτός (ο ιδιώτης) θα είναι υπόχρεος να παρέχει το λιγνίτη στη ΔΕΗ για όσο διάστημα θα συμφωνηθεί. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την αποζημίωση των περιουσιών, αλλά η ΔΕΗ θα κάνει παρακράτηση σ' ένα διάστημα μακράς διάρκειας τα χρήματα που θα πρέπει να παίρνει ο ιδιώτης».

Εκλογές στο σύλλογο ΑμΕΑ Φλώρινας

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο νομαρχιακό σύλλογο ΑμΕΑ Φλώρινας, όπως αποφασίστηκε σήμερα κατά τη δεύτερη εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στα γραφεία του συλλόγου.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Φλώρινας

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του e-vevi.blogspot.com, την παραίτησή του από την θέση του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φλώρινας υπέβαλε στο Δ.Σ. ο κ. Γρηγόρης Σαπουντζής, στην προχθεσινή τεταμένη συνεδρίαση του οργάνου.
Προσπάθεια να τον μεταπείσει και να αναθεωρήσει την απόφασή του έκανε το μέλος της Διοίκησης κ. Αλέκος Ακριτίδης, αλλά ο κ. Σαπουντζής ήταν ανένδοτος στην απόφασή του. Η παραίτησή του έγινε τελικά δεκτή από το ΔΣ και σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου. Ο λόγος της παραίτησης που επικαλέσθηκε, σύμφωνα με τις πηγές μας, είναι τα προβλήματα που δημιουργεί με την συμπλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) των αγροτών και τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα, συγγενικό του πρόσωπο.

Πηγή: e-vevi.blogspot.com

Κεκλεισμένων των θυρών…

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η σύσκεψη στελεχών της ΔΕΗ με φορείς της Φλώρινας, στο Εργατικό Κέντρο, με κύριο αντικείμενο τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Η σύσκεψη όμως γίνεται με κλειστές τις πόρτες, παρότι υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την πραγματοποίηση της.
Μπάχαλο επικράτησε και με το χώρο που θα πραγματοποιηθεί, καθώς μέχρι το βράδυ όλοι γνώριζαν πως θα γίνει στο γραφείο του δημάρχου Φλώρινας. Αυτό όμως άλλαξε με τη δικαιολογία ότι δε θα μπορούσαν να χωρέσουν όλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συμμετέχουν ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Ηλιάδης και Γιάννης Αντωνιάδης, οι δήμαρχοι Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωπος των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας, πρώην πρόεδρος της Αχλάδας και στελέχη της ΔΕΗ.
Το βασικό ερώτημα πάντως είναι το γιατί και από ποιους αποφασίστηκε να κλείσουν οι πόρτες σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συνάντηση.

29 Μαΐου 1453, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Δεν είχε ακόμα ξημερώσει Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όταν οι Τούρκοι ξεκίνησαν την πρώτη από τις τρεις επιθέσεις που είχαν σχεδιάσει. Οι δυο πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν από τους υπερασπιστές οι οποίοι πολεμούσαν λυσσασμένα, ξέροντας ότι δεν υπάρχει αύριο.
Κατά τη διάρκεια της τρίτης επίθεσης δυο άτυχα περιστατικά συνέβησαν που έκριναν το αποτέλσμα: α) Ο αρχηγός των ξένων μισθοφόρων, ο Ιταλός Ιωάννης Ιουστινιάνης (Τζοβάνι Τζουστινιάνι Λόγκο) τραυματίστηκε και εγκατέλειψε τη θέση του. Βλέποντας τον αρχηγό τους να φεύγει οι μισθοφόροι έφυγαν κι αυτοί. Έτσι οι Οθωμανοί μπήκαν στα τείχη για τα καλά. β) Η δεύτερη ατυχία ήταν ότι μια μικρή πόρτα στα τείχη, η Κερκόπορτα, αφέθηκε ανοιχτή είτε επειδή την ξέχασαν ανοιχτή είτε ύστερα από προδοσία. Οι Οθωμανοί το εκμεταλλεύτηκαν και μπήκαν κι από εκεί. Αυτό ήταν το τέλος. Η Πόλη υπέκυψε. Η είδηση μεταφέρθηκε στους κατοίκους σε ελάχιστο χρόνο από στόμα σε στόμα με τη φράση «Εάλω η Πόλις» (Η Πόλη έπεσε) . Οι Οθωμανοί μπήκαν στην πόλη και ξεκίνησαν τις σφαγές του πληθυσμού και τις λεηλασίες οι οποίες διάρκεσαν τρεις μέρες. Αυτή ήταν η τύχη όποιας πόλης δεν παραδίνονταν, σύμφωνα με το Κοράνι.

Το χρονικό

Μάρτιος του 1453: Ο Σουλτάνος φθάνει κάτω από τα τείχη της Κων/πολης με πολυάριθμο στρατό, από στρατιώτες τεχνίτες, σιτιστές υπηρέτες και εργάτες και ατελείωτα πλήθη ατάκτων που τους προσείλκυε η προοπτική της λεηλασίας. Πολυάριθμοι φανατικοί Τούρκοι μοναχοί με κηρύγματα τόνωναν το ηθικό τους και την πολεμική τους ορμή.
7 Απριλίου: Κηρύχθηκε επίσημα η πολιορκία. Ο αγώνας ήταν άνισος. Στην Πόλη υπήρχαν 5000 Βυζαντινοί στρατιώτες και 2000 ξένοι Βενετοί και Γενουάτες και τα πληρώματα των πλοίων στο Κεράτιο Κόλπο. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας πήρε θέση στην πύλη του Αγίου Ρωμανού απέναντι από το σουλτάνο.
11 Απριλίου: Οι Τούρκοι αρχίζουν το βομβαρδισμό με κανόνια. Κύριοι στόχοι είναι το αυτοκρατορικό παλάτι στις Βλαχερνές και την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Το μέγεθος και οι δυνατότητες του, παραδίδονται μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας, τέρας τι φοβερό και εξαίσιον με ήχο βολής ουρανόβροντον: είναι πράγμα φοβερότατων ιδειν και ες ακοήν όλως άπιστον και απαράδεκτον (ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ).
Με τη βοήθεια Ιταλού μηχανικού, ο Μωάμεθ, κατασκεύασε δίολκο δώδεκα χιλιομέτρων ανάμεσα στο Βόσπορο και στον Κεράτιο κόλπο, πίσω από το τείχος του Γαλατά. Στον Κεράτιο κόλπο σύρθηκαν νύχτα 70 πλοία με τα πληρώματα τους. Αυτό ήταν βαρύ πλήγμα για τους Κων/πολίτες οι οποίοι υπέφεραν από έλλειψη τροφίμων. Πολλοί συμβούλευαν τον αυτοκράτορα να φύγει και πως η παρουσία του έξω από τα τείχη θα έσωζε την πόλη. Ο Κων/νος απέρριπτε την ταπεινωτική αυτή λύση με θάρρος και αξιοπρέπεια.
Ο σουλτάνος λοιπόν μετέφερε μ' αυτόν τον τρόπο τα πλοία του μέσα σε μια νύχτα και το πρωί βρέθηκαν ξαφνικά στο λιμάνι. Ύστερα έφτιαξε μια γέφυρα με τον εξής τρόπο: συγκέντρωσε πολλές μικρές βάρκες, μεγάλα δοχεία και ξύλινα βαρέλια, τα έδεσε γερά με δοκάρια, σίδερα και σκοινιά ώστε να μη σκορπιστούν από τα κύματα και έβαλε πάνω τους σανίδες τις οποίες στερέωσε με μεγάλα σιδερένια καρφιά. Έτσι κατασκεύασε μια μεγάλη και δυνατή γέφυρα με 50 οργιές πλάτος και 100 μήκος, την οποία τοποθέτησε στη μέση του λιμανιού και η οποία φαινόταν σαν ξηρά. Τοποθέτησε πάνω της ένα κανόνι και άρχισε να χτυπάει με αυτό και με τα πλοία του την Κωνσταντινούπολη από εκείνο το μέρος. "Το χρονικό της Άλωσης", Γεώργιος Φραντζής
12 Απριλίου: Οι Βυζαντινοί με επινοητικότητα αντιμετωπίζουν τις βολές. Κρεμούσαν στην εξωτερική πλευρά των τειχών δέματα με μαλλιά ή με φύλλα ώστε να εξασθενεί η ορμή των βολών. Δημιούργησαν ένα δεύτερο τείχος φτιαγμένο με χόρτα, καλάμια και λάσπη καλυμμένο με δέρματα.
13 Απριλίου: Η κυβέρνηση της Γένοβας καλεί εγγράφως όσους πολίτες της, βρίσκονται στην Ανατολή να συνδράμουν τον αυτοκράτορα Παλαιολόγο με κάθε τρόπο.
20 Απριλίου: Έφθασαν μπροστά στην Κων/πολη τρία καράβια Γενουατικά και ένα βυζαντινό φορτωμένο με προμήθειες. Αν και ο Τουρκικός στόλος κινήθηκε εναντίον τους, οι Βυζαντινοί κέρδισαν χάριν στην ναυτική απειρία των Τούρκων. Ο σουλτάνος είχε τόσο αναστατωθεί ώστε προχώρησε έφιππος μέσα στη θάλασσα.
22 Απριλίου: Ο Σουλτάνος προχωρά στο τελικό σχέδιο.
7 και 11 Μαϊου: Οι Τούρκοι επιχειρούν νέες εφόδους αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡOΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ Β' (Απόσπασμα):
ΤΟ ΔΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΣΟΙ ΔΟΥΝΑΙ ΟΥΤ΄ ΕΜΟΝ ΕΣΤΙΝ ΟΥΤ΄ ΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΕΝ ΑΥΤΗ . ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ ΓΝΩΜΗ ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ ΚΑΙ ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ. Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ' όσους κατοικούν σ' αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση (που πήραμε) με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας. Γ. Φραντζής (ιστορικός της άλωσης) (μετάφραση).

Μετά την απάντηση του Παλαιολόγου ο Μωάμεθ κάλεσε πολεμικό συμβούλιο κι έβγαλε λόγο εμψυχώνοντας το στρατό του υπογραμμίζοντας τους θησαυρούς που θα έβρισκαν μέσα στα ανάκτορα, στα σπίτια, στις εκκλησίες. Μόλις άρχισαν να σβήνουν τα άστρα του ουρανού καθώς προχωρούσε το φως της μέρας κι εμφανίστηκε στην ανατολή η ροδοδάχτυλη αυγή, όλο το πλήθος του εχθρού παρατάχθηκε σε μια σειρά που έφτανε από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της πόλης. Ακούστηκαν τότε τα τύμπανα, οι σάλπιγγες και τα υπόλοιπα πολεμικά όργανα με φωνές και αλαλαγμούς, ενώ τα κανόνια άρχισαν να ρίχνουν όλα μαζί.
Τότε όλοι οι Τούρκοι όρμησαν από ξηρά και από θάλασσα στα τείχη και άρχισαν τη συμπλοκή μαζί μας. Οι πιο θαρραλέοι έστησαν σκάλες, ανέβηκαν πάνω σ' αυτές και έριχναν αδιάκοπα τα βέλη τους εναντίον των δικών μας. Η φρικτή και αμφίρροπη μάχη κράτησε δύο ώρες και φαινόταν ότι οι χριστιανοί θα έπαιρναν πάλι τη νίκη. Τα πλοία που μετέφεραν τις σκάλες και τις κινητές γέφυρες αποκρούστηκαν από τα παραθαλάσσια τείχη και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτα. Οι πολεμικές μηχανές, που έριχναν πέτρες από τα τείχη της πόλης, σκότωσαν πολλούς αγαρηνούς. Αλλά και εκείνοι που ήταν στην ξηρά έπαθαν τα ίδια και χειρότερα. Ήταν πολύ παράδοξο θέαμα να βλέπει κανείς τον ήλιο και τον ουρανό σκεπασμένους από ένα σύννεφο σκόνης και καπνού.
Οι δικοί μας έκαιγαν τις εχθρικές πολεμικές μηχανές με το "υγρό πυρ", γκρέμιζαν τις σκάλες με όσους βρίσκονταν πάνω τους και σκότωναν αυτούς που επιχειρούσαν να ανεβούν στα τείχη με μεγάλες πέτρες, ακόντια, πυροβόλα και τόξα. Όπου έβλεπαν συγκεντρωμένους Τούρκους, τους χτυπούσαν με μεγάλα τηλεβόλα, σκοτώνοντας και πληγώνοντας πολλούς. Οι εχθροί απηύδησαν τόσο πολύ από τη σθεναρή αντίσταση που συναντούσαν ώστε θέλησαν να κάνουν λίγο πίσω για να ξεκουραστούν, αλλά οι τσαούσηδες1 και οι ραβδούχοι της τουρκικής Αυλής τους χτυπούσαν με σιδερένια ραβδιά και βούνευρα2 για να μην υποχωρήσουν.
Ποιος μπορεί να περιγράψει τις κραυγές και τα βογκητά των τραυματιών και στα δύο στρατόπεδα; Ο θόρυβος και οι φωνές τους έφταναν μέχρι τον ουρανό. Μερικοί από τους δικούς μας, που έβλεπαν τους εχθρούς να υποφέρουν, τους φώναζαν: "Τι κάνετε συνεχώς επιθέσεις, αφού δεν μπορείτε να μας νικήσετε;" Εκείνοι τότε, προσπαθώντας να δείξουν τη γενναιότητα τους, ανέβαιναν πάλι στις σκάλες. Οι πιο τολμηροί σκαρφάλωναν στους ώμους των άλλων και οι επόμενοι τους μιμούνταν, για να μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή του τείχους. Η πολιορκία και η Άλωση της Κων/λης Γεώργιος Φραντζής 1. Οι σωματοφύλακες του σουλτάνου (σ.τ.μ-). 2. Μαστίγια από δέρμα βοδιών (σ.τ.μ.).

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Το πρωί (της 7ης Μαΐου) πάλι οι Τούρκοι έβαλαν με το μεγάλο τηλεβόλο λίγο χαμηλότερα κι εγκρέμισαν ένα μεγάλο κομμάτι - τα ίδια δεύτερη και τρίτη φορά. Κι όταν ήταν πια μεγάλο το χάλασμα, αμέσως πλήθος ασκέρια όρμησαν αλαλάζοντας στο μέρος αυτό πατώντας ο ένας πάνω στον άλλον - τα ίδια και οι Έλληνες από τη μεριά της πόλης: και χτυπούσαν πρόσωπο με πρόσωπο ουρλιάζοντας σαν θηρία. -'Ήταν φριχτό να βλέπει κανείς και των δυο τη δύναμη και παρατολμία. Ο Γιουστινιάνης με κάμποσους πολεμιστές όρμησε κραυγάζοντας απάνω στους Τούρκους με τόση αφοβία, ώστε εν ριπή οφθαλμού τους επέταξε κάτω από τα τείχη "κι εγέμισε το χαντάκι σκοτωμένους. Ένας δε γενίτσαρος, ο Αμουράτ, πολύ δυνατός στο κορμί, έφτασε ως το Γιουστινιάνη κι άρχισε να τον χτυπά με θηριωδία. Τότε κάποιος από τους Έλληνες επήδησε από το τείχος και του πήρε το κεφάλι με το πελέκι κι έτσι έσωσε το Γισυστινιάνη από το θάνατο...
Η πολιορκία και η άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453. Το Ρωσικό Χρονικό του. Νέστορα Ισκεντέρη, απόδ. Μ. Αλεξανδρόπουλος, Αθήνα 1978,58.

18 Μαϊου: Οι Τούρκοι στήνουν μεγάλο ξύλινο κινητό πύργο επάνω σε τροχούς κοντά στην πύλη του Αγ. Ρωμανού μπροστά στο χείλος της Τάφρου την οποία αρχίζουν να γεμίζουν. Οι Βυζαντινοί όμως τους απωθούν, αδειάζουν την τάφρο και επισκευάζουν τις ζημιές. Αδημονία και ανησυχία κυριαρχεί στο στρατόπεδο των Τούρκων
21 Μαϊου: Ο Σουλτάνος στέλνει πρέσβη στην Κων/πολη ζητώντας την παράδοση της πόλης.
25-26 Μαϊου: Συμβαίνουν πολλά δυσοίωνα στην Πόλη. Πέφτει κάτω η εικόνα της Παναγίας κατά τη λιτανεία της και τούτο παρά δόξαν γεγονός φρίκην πολλήν και αγωνίαν μέγιστην και φόβος πασιν ενέβαλεν. Επιπλέον ξεσπά μεγάλη νεροποντή με βροντές, αστραπές, χαλάζι και τη επόμενη νέφος βαθύ την πόλιν πασαν περιεκάλυψε από πρωϊας βαθείας έως εσπέρας.
Κυριακή 27 Μαϊου: Ο βομβαρδισμός άρχισε με ιδιαίτερη ένταση και εναντίον των χερσαίων τειχών και εναντίον του τείχους του Κεράτιου.
Δευτέρα 28 Μαϊου: Η Κων/πολη προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη μεγάλη επίθεση. Ταυτόχρονα ο κόσμος προσευχόταν και έγιναν λιτανείες με περιφορές εικόνων μπροστά στα κατεστραμμένα τείχη. Το βράδυ έγινε κατανυκτική λειτουργία στην Αγία Σοφία που έμελλε να είναι και η τελευταία. Ό καίσαρ κι οι άρχοντες εγύριζαν όλη την πόλη. με δάκρυα και θρήνους ικέτευαν τους αρχηγούς και τους στρατηγούς, όλους τους στρατιώτες κι όλο το λαό να μην χάνουν τις ελπίδες τους, να μην κάνουν βήμα πίσω - αλλά με θάρρος κι ακλόνητη πίστη χτυπάτε τους εχθρούς κι ο Κύριος και θεός μας θα μας βοηθήσει. Κι επρόσταξε να σημαίνουν όλες οι καμπάνες συναγερμό των πάντων, σύσσωμος ο λαός έτρεχε στα τείχη κι επολέμαγε τους Τούρκους. έγινε φονικός πόλεμος, φριχτό κι αβάσταχτο ήταν να βλέπεις τόση ανδρεία και παρατολμία.
Ό Πατριάρχης κι όλη η σύνοδος έκαναν δεήσεις στον μεγάλο ιερό ναό, παρακαλώντας αδιάκοπα από το θεό και την υπεραγία Θεοτόκο βοήθεια και θάρρος κατά των εχθρών. Όταν άκουσε τις καμπάνες, έλαβε τις σεπτές εικόνες, εβγήκε μπροστά στην εκκλησία και γονατιστός ευλόγησε την Πόλη με το σταυρό κι έλεγε κλαίγοντας: "Ανάστα, Κύριος ο θεός και βοήθησε μας την έσχατη τούτην ώρα της καταστροφής μας, μην αποστραφείς διαπαντός τα πλάσματα σου και μη δώσεις την κληρονομία σου βορά στους ανθρωποφάγους για να μην ειπούν: "Που είναι ο Θεός τους;", αλλά να ιδούν ότι εσύ είσαι ο θεός μας, ο Κύριος μας Ιησούς Χρίστος προς δόξα του θεού πατρός". Κι αυτά τα ίδια αναφώνησε και στην υπεραγία Θεοτόκο: ""Ω, υπεραγία Δέσποινα, άπλωσε το χέρι ενώπιον του υιού σου και Θεού μας, προστάτεψέ μας Δέσποινα, από την οργή του Θεού κι από τον όλεθρο μας, γιατί αύτη τη στιγμή, Πάναγνη και Υπεράμωμη, είμαστε μπροστά στου άδη το στόμα: έλα, φιλέσπλαχνη και φιλάνθρωπη, και σώσε μας, πάρε μας στη δεξιά σου προτού μας καταβροχθίσει ο άδης κι όλοι θα δοξάζουν, και θα ευχαριστούν το υπεράγιο κι υπέρλαμπρο όνομα σου". Αυτά έλεγαν και προσεύχονταν δίχως να σταματούν. "Το χρονικό της Άλωσης", Γεώργιος Φραντζής.
Τρίτη 29 Μαϊου: Οι Τούρκοι αρχίζουν την επίθεση από την πύλη του Αγ. Ρωμανού όπου το τείχος ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Οι πρώτες επιθέσεις αποκρούσθηκαν μετά από μάχη σώμα με σώμα στις οποίες ήταν παρόντες ο Ιουστινιάνης και ο Κων/νος. Σ' αυτή τη μάχη τραυματίστηκε ο Ιουστινιάνης και κατέφυγε στο Γαλατά. ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗ (Το παραθέτουμε με τη γλώσσα του πρωτοτύπου) "Η κακή τύχη ηθέλησε και ελαβώθη ο καπετάνιος Γιουστουνιάς ( Ιουστινιάνης) με μια σαϊττέα εις τα σαγόνια και έτρεχε το αίμα εισέ όλο του το κορμί, και εσκιάχθη να μην αποθάνη, και δεν εμίλησε λόγον να βάλη άλλον εις τον τόπον του, μόνε άφησε τον πόλεμον καί έφυγε κρυφά, δια να μην τζακιστούνε οι σύντροφοι του. Και εμπήκανε οι εχθροί μέσα. Οπού αν ήθελε αφήσει άλλον εις τον τόπον τον, δεν ηθέλανε εμπή, οι εχθροί και ήθελε κρατεί τον πόλεμον και δεν ήθελε χάσει την χωράν, τόσο ότι ακόμα αντιστέκανε οι Ρωμαίοι και πολεμούσανε ανδρείως- και εσκλήρυνε πολλά ο πόλεμος. Και ο βασιλεύς, ωσάν• έμαθε ότι ελαβώθη ο καπετάνιος και έφυγε, τότε επήγαινε με αναστεναγμόν να τον ευρή, και ερωτά πού 'να τον ευρή. Και οι πολεμιστάόες, οι σύντροφοι του, επολεμούσανε χωρίς καπετάνιο. αμή αρχίσανε και αυτοί και άφηναν τον πόλεμον και εφεύγανε. Τότε επηρανε οι Τούρκοι θάρρος πολύ και οι Ρωμαίοι εόειλιάσανε πολλά. Και ετούτα εγίνισαν όιατίέφυγε ο καπετάνιος, οπού έκαμνε χρεία να στέκη και να πολεμά έως να αποθάνη εις την τιμήν του, και ήθελε όιόει θάρρος και των συντρόφων του, όιατί όλη η δύναμη του Τούρκου ήτανε εις εκείνην την μερέα. Και οι ελεεινοί Ρωμαίοι αμή ελιγοστεύανε και δεν ημπορουσανε να αντισταθούνε εισέ τόσο πλήθος Τούρκων". (Βαρβερινός κώδικας)
Η αποχώρηση του Ιουστινιάνη προκάλεσε σύγχυση και οι Τούρκοι άρχισαν να εισβάλλουν στην Πόλη κατά μάζες. Ακολούθησε η τελική αντίσταση κατά την οποία ο Κων/νος έπεσε πολεμώντας ως απλός στρατιώτης. Κι o καίσαρ, όταν άκουσε πώς έγινε πια το θέλημα του Θεού, επήγε στη μεγάλη εκκλησία, έπεσε και προσκύνησε ζητώντας έλεος από το Θεό κι άφεση αμαρτιών. Aποχαιρέτισε τον Πατριάρχη, όλο τον υπόλοιπο κλήρο, τη ρήγισσα, προσκύνησε σ' όλα τα σημεία κι εβγήκε από το ναό, πίσω εβόησε όλος ο κλήρος κι όλοι όσοι βρέθηκαν τότε εκεί, γυναίκες και παιδιά αμέτρητα τον ξεπροβόδισαν με θρήνους κι αναστεναγμούς, τόσο που έλεγες ότι η μεγάλη εκκλησία εσάλεψε από τον τόπο της, κι εμένα μου φαίνεται ότι ή βουή τους θα έφτασε κείνη τη στιγμή ίσαμε τον ουρανό. Καθώς έβγήκε από την εκκλησία είπε ένα μονό: "Όποιος θέλει να θυσιαστεί για τους ιερούς ναούς και την ορθόδοξη πίστη μας, ας με ακολουθήσει" και καβαλίκεψε το φαρί του κι ετράβηξε για τη Χρυσή Πύλη - εκεί ενόμισε ότι θα βρει τον άπιστο. Τον ακολούθησαν ως τρεις χιλιάδες πολεμιστές. Μπροστά στην πύλη είδαν πάρα πολλούς Τούρκους πού καρτερούσαν να πιάσουν τον καίσαρα. Τους εσκότωσαν όλους αυτούς. 'Έτσι ο καίσαρ έφτασε ίσαμε την πύλη, μα από τους πολλούς σκοτωμένους δεν ημπορούσε να προχωρήσει άλλο και πάλι βρέθηκαν μπροστά του άλλοι Τούρκοι κι έπολέμησαν και μ' αυτούς ως το θάνατο. Εκεί έπεσε ο ευσεβής καίσαρ Κωνσταντίνος υπέρ των ιερών ναών και της ορθοδοξίας, μήνας Μάιος, την 29η μέρα, αφού εσκότωσε με το χέρι του, όπως έλεγαν όσοι έμειναν ζωντανοί, πάνω από 600 Τούρκους, κι έτσι αλήθεψε ο χρησμός: "Με Κωνσταντίνο έγινε και πάλι με Κωνσταντίνο θ' αποθάνει". Γιατί οι αμαρτίες έρχεται ή ώρα και κρίνονται από το θεό και, καθώς λέγεται, οι κακουργίες κι οι ανομίες καταλύουν τους θρόνους των ισχυρών.
29η Μαϊου, 2:30 το μεσημέρι: Η χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία είχε καταλυθεί. Καμιάς πολιτείας η πτώση δεν θρηνήθηκε τόσο πολύ όσο της Πόλης του Ελληνισμού, επειδή ως το 1453 είχε παραμείνει το αδούλωτο προπύργιο του Βυζαντινού κράτους. Η αντίσταση των πολιορκουμένων μπροστά στους πολυάριθμους άπιστους για την πατρίδα και τη θρησκεία, έμεινε χαραγμένη στον υπόδουλο Ελληνισμό και δημιούργησε την εθνική συνείδηση στους 4 αιώνες σκλαβιάς. .... Οι Ελληνες μόλις διέτρεξε η φήμη πως έπεσε η Πόλη, άλλοι άρχισαν να τρέχουν προς το λιμάνι στα πλοία των Βενετσιάνων και των Γενοβέζων και καθώς ορμούσαν πολλοί πάνω στα πλοία βιαστικά και με ακαταστασία χάνονταν, γιατί βούλιαζαν τα πλοία. Και έγινε εκείνο που συνήθως γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. Με θόρυβο, φωνές και χωρίς καμιά τάξη έτρεχαν να σωθεί ο καθένας μέσα σε σύγχυση...
Ένα μεγάλο πλήθος άνδρες και γυναίκες, που όλο και μεγάλωνε από τους κυνηγημένους, στράφηκε προς τον πιο μεγάλο ναό της Πόλης, που ονομάζεται Αγια Σοφιά. Μαζεύτηκαν εδώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε λίγο όμως πιάστηκαν από τους Τούρκους χωρίς αντίσταση. Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο ναό από τους Τούρκους. Αλλοι πάλι σ' άλλα μέρη της Πόλης πήραν τους δρόμους χωρίς να ξέρουν για που. Σε λίγο άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι πιάστηκαν και πολλοί όμως από τους Ελληνες φάνηκαν γενναίοι αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, για να μη δουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους σκλάβους.
"Σε όλη την Πόλη τίποτε άλλο δεν έβλεπες παρά αυτούς που σκότωναν και αυτούς που σκοτώνονταν αυτούς που κυνηγούσαν και κείνους που έφευγαν". Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, "Απόδειξις ιστοριών" (μετάφραση). Ο λαός διέδιδε με το τραγούδι του το σκληρό μήνυμα ως θέλημα Θεού. Πηραν την πόλιν, πηραν την, πηραν τη Σαλονίκη, πηραν και την Αγία Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι, που ειχε τριακόσια σήμαντρα κι εξήντα δυό καμπάνες κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος. Σιμά να βγουν τά άξια κι ο βασιλιάς του κόσμου φωνή τους ηρθ' εξ ουρανου κι απ' Αρχαγγέλου στόμα. Στις 2:30 το μεσημέρι η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το σύμβολο του Ελληνισμού και Χριστιανισμού, είχε καταλυθεί.

Η Λαϊκή μούσα θρηνεί για την άλωση της Πόλης: "Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ' Άγια γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψη". "Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες". Αλλά το γενναίο φρόνημα του έθνους με αισιοδοξία δηλώνει: "Σώπασε, κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μη δακρύζης, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι". Θρήνος κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη, Θλίψις απαραμύθητος έπεσεν τοις Ρωμαίοις. Εχάσασιν το σπίτιν τους, την Πόλιν την αγία, το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχήν τους. Τις το 'πεν; Τις το μήνυσε; Πότε 'λθεν το μαντάτο; Καράβιν εκατέβαινε στα μέρη της Τενέδου και κάτεργον το υπάντησε, στέκει και αναρωτά το: -"Καράβιν, πόθεν έρκεσαι και πόθεν κατεβαίνεις;" -"Ερκομαι ακ τα' ανάθεμα κι εκ το βαρύν το σκότος, ακ την αστραποχάλαζην, ακ την ανεμοζάλην απέ την Πόλην έρχομαι την αστραποκαμένην. Εγώ γομάριν Δε βαστώ, αμέ μαντάτα φέρνω κακά δια τους χριστιανούς, πικρά και δολωμένα." (δημοτικό, απόσπασμα).

Παραδοσιακοί και θαυμαστοί θρύλοι, αναπτύχθηκαν γύρω από την άλωση της Πόλης, για να θρέψουν τις ελπίδες και το θάρρος του εθνους επί αιώνες. "ΠΑλι με ΧρΟνουΣ και καιροΥΣ" Όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, ένα πουλί ανέλαβε να πάει ένα γραπτό μήνυμα στην Τραπεζούντα στην Χριστιανική Αυτοκρατορία του Ποντου για την Άλωση της Πόλης. Μόλις έφτασε εκεί πήγε κατευθείαν στη Μητρόπολη που λειτουργούσε ο Πατριάρχης και άφησε το χαρτί με το μήνυμα πάνω στην Άγια Τράπεζα. Κανείς δεν τολμούσε να πάει να διαβάσει το μήνυμα. Τότε πήγε ένα παλλικάρι, γιός μιας χήρας, και διάβασε το άσχημο μαντάτο "Πάρθεν η Πόλη, Πάρθεν η Ρωμανία". Το εκκλησίασμα και ο Πατριάρχης άρχισαν τον θρήνο, αλλά ο νέος τους απάντησε "Κι αν η Πόλη έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι". Πάρθεν η Ρωμανία Έναν πουλίν, καλόν πουλίν εβγαίν' από την Πόλην ουδέ στ' αμπέλια κόνεψεν ουδέ στα περιβόλια, επήγεν και-ν εκόνεψεν α σου Ηλί' τον κάστρον. Εσείξεν τ' έναν το φτερόν σο αίμα βουτεμένον, εσείξεν τ' άλλο το φτερόν, χαρτίν έχει γραμμένον, Ατό κανείς κι ανέγνωσεν, ουδ' ο μητροπολίτης έναν παιδίν, καλόν παιδίν, έρχεται κι αναγνώθει. Σίτ' αναγνώθ' σίτε κλαίγει, σίτε κρούει την καρδίαν. "Αλί εμάς και βάι εμάς, πάρθεν η Ρωμανία!" Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγνε τα μοναστήρια κι ο Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπιέται, -Μη κλαίς, μη κλαίς Αϊ-Γιάννε μου, και δερνοκοπισκάσαι -Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία 'πάρθεν. -Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. (Δημοτικό τραγούδι του Πόντου).
"ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΚΥΛΑΕΙ". Οι περισσότεροι τοπικοί θρύλοι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης μοιάζουν σε ένα σημείο: όλοι δείχνουν ότι ο χρόνος σταμάτησε με την κατάληψη της ιερής πόλης της Ορθοδοξίας από τους άπιστους Τούρκους και ότι η τάξη στον κόσμο θα επανέλθει με την ανακατάληψη της Βασιλεύουσας από τους Έλληνες. Έτσι, και στην Ήπειρο υπάρχει μιααντίστοιχη λαϊκή δοξασία. Συγκεκριμένα, ένα πουλί φέρνει την αναγγελία της πτώσης της Πόλης σε μια ομάδα βοσκών που εκείνη τη στιγμή ποτίζουν τα κοπάδια τους σε ένα ποτάμι, Ο θρύλος λέει ότι στο άκουσμα της φοβερής είδησης τα νερά του ποταμίου σταμάτησαν να κυλάνε, αφού και το φυσικό στοιχείο θεώρησε ότι η πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν κάτι το ανήκουστο. Το ποτάμι θα συνεχίσει και πάλι να κυλάει, μόλις απελευθερωθεί η Πόλη, συνεχίζει ο λαϊκός θρύλος...
"ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ". Κάποιος καλόγερος είχε ψαρέψει σε ένα ποτάμι ψάρια και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους. Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, οπότε και θα ξαναβγούν για να συνεχιστεί το τηγάνισμα τους.
"Ο Πύργος της Βασιλοπούλας". Στα κάστρα του Διδυμότειχου ένας κυκλικός πύργος, ο ψηλότερος ονομάζεται "πύργος της βασιλοπούλας". Η παράδοση λέει πως κάποτε ο βασιλιάς διασκέδαζε κυνηγώντας και στη θέση του άφησε την κόρη του. Όταν τον ειδοποίησαν ότι έρχονται οι Τούρκοι είχε τόση εμπιστοσύνη στην οχυρότητα του κάστρου ώστε είπε: "αν σηκωθεί από τη χύτρα ο κόκορας και λαλήσει, θα πιστέψω ότι κυριεύτηκε η πόλη.". Οι Τούρκοι όμως χρησιμοποίησαν δόλο και έδειξαν το χρυσοκέντητο μαντήλι του βασιλιά στην κόρη του. Αυτή μόλις το είδε, τους παρέδωσε το κλειδί του κάστρου κι έγινε αιτία της άλωσης. Όταν κατάλαβε πως την ξεγέλασαν, δεν άντεξε την ντροπή και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον πύργο. Από τότε ο πύργος λέγεται της βασιλοπούλας.
"ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ". Έναν από τους πύργους των τειχών της Πόλης τον υπεράσπιζαν τρία αδέρφια, άρχοντες Κρητικοί που πολεμούσαν με το μέρος των Βενετών (η Κρήτη τότε ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών). Μετά την πτώση της πόλης τα τρία αδέρφια και οι άντρες τους εξακολουθούσαν να πολεμούν και παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες τους οι Τούρκοι δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τον πύργο. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ο Σουλτάνος και εντυπωσιάστηκε από την παλικαριά τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να τους επιτρέψει να φύγουν με ασφάλεια από τον πύργο και να πάρουν ένα καράβι με τους άντρες τους και να γυρίσουν στην Κρήτη. Πραγματικά η πρόταση του έγινε δεκτή με τη σκέψη ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να πολεμήσουν να ξαναπάρουν τη Βασιλεύουσα πίσω από τους απίστους. Έτσι οι Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο τους και ξεκίνησαν για το νησί τους. Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται αιώνια στο πέλαγος μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μάχη για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Έλληνες. Τότε το πλοίο των Κρητικών θα τους ξαναφέρει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν και αυτοί μέρος στη μάχη και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και το ελληνικό έθνος να ξανακερδίσει την Πόλη.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας
Είναι αναμφισβήτητο στο πέρασμα των χρόνων και στο ξεφύλλισμα της Ιστορίας πως οι Ελληνες αγωνίζονταν για την Πίστη τους στην Ορθοδοξία. Η Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσε το κέντρο της ορθοδοξίας και η Αγία Σοφία το σύμβολο της ορθοδοξίας.
Ο Ιουστινιανός μετά τη "στάση του Νίκα" θέλησε να επαναφέρει την τάξη και να ενισχύσει την εξουσία του. Έτσι αποφάσισε να χτίσει μια εκκλησία που θα ξεπερνούσε τις εκκλησίες της εποχής ως προς το μέγεθος, το σχέδιο και την πολυτέλεια. Το έργο ανατέθηκε στους δύο γνωστότερους αρχιτέκτονες της εποχής: τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Για την κατασκευή του ναού, προσλήφθηκε ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού. Ακόμη οι δύο αρχιτέκτονες είχαν στη διάθεση τους τη δυνατότητα επιλογής ποικίλου υλικού. Υπολογίζεται ότι πάνω από 300 εκατομμύρια χρυσών νομισμάτων της εποχής δαπανήθηκαν και οι εργασίες διήρκησαν πέντε χρόνια (532-537). Στις 27 Δεκεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του περίλαμπρου ναού. Εκείνη τη μέρα μόλις ο Ιουστινιανός αντίκρισε του ναό αναφώνησε:: "Νενίκητά σε Σολομών".
Μέχρι τότε οι ναοί των χριστιανών ήταν ορθογώνια κτίρια (βασιλικές) ή κυκλικά κτίσματα με θολωτή στέγη (περίκεντρα). Ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος συνδύασαν το ρυθμό της βασιλικής και του περίκεντρου και έκαναν ένα σχέδιο τη βασιλική με τρούλο. Μάλιστα αυτός ο τρούλος είχε ύψος 62 μέτρα και ήταν διακοσμημένος με ψηφιδωτά και χρωματιστά μάρμαρα.

"Αγία Σοφία, το σύμβολο της ορθοδοξίας". Με την άλωση της Πόλης, η Αγία Σοφία έπεσε στα χέρια των αλλόθρησκων. Η Παναγία όμως προστατεύει την Πόλη, προστατεύει την Αγία Σοφία. Η πίστη αυτή είναι δάχυτη στους θρύλους και στα τραγούδια: Της Αγια-Σοφιάς Σημαίνει ο Θιός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι, με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες, κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος. Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης, κι απ΄την πολλήν την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες. Να μπούνε στο χερουβικό και να 'βγει ο βασιλέας, φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ' αρχαγγέλου στόμα: "Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα 'αγια, παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει. Μόν' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρτουνε τρία καράβια° το 'να να πάρει το σταυρό και τ' άλλο το βαγγέλιο, το τρίτο το καλύτερο, την άγια τράπεζά μας, μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν". Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες."Σώπασε κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας είναι". (δημοτικό)


"Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ" εκείνη την τρομερή ημέρα που λεηλατήθηκαν τόσες εκκλησίες και βεβηλώθηκαν τόσα ιερά σκεύη, οι Βυζαντινοί, όπως λέει ο θρύλος, προσπάθησαν να κρύψουν από τους άπιστους την άγια εικόνα την αγίας του Θεού Σοφίας και όλα τα πολύτιμα λείψανα, που ήταν στο ιερό της. Γύρω απ' αυτό, διηγούνται μια παράξενη ιστορία: Την ημέρα που πάρθηκε η Πόλη, βιάστηκαν να φορτώσουν την Αγία Τράπεζα σ ένα πλοίο για να την πάνε στην χώρα των Φράγκων. Στη θάλασσα του Μαρμαρά όμως, το πλοίο βρήκε μεγάλη φουρτούνα. Καθώς το είχαν ετοιμάσει πολύ βιαστικά και το φορτίο του ήταν βαρύ, δεν μπόρεσε ν' αντέξει και βούλιαξε στα κύματα, όπως ήταν. Έτσι η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας ξέφυγε από τη βεβήλωση, όχι με τον τρόπο που είχαν ελπίσει οι Βυζαντινοί, αλλά όπως άρεσε στο Θεό.

Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας αναπαύεται στο βυθό της θάλασσας, πάνω στην άμμο και στα κοχύλια. Το σημείο όπου βούλιαξε το καράβι το ξέρουν καλά οι ναυτικοί και εύκολα το βρίσκουν. Πραγματικά, ακόμα κι όταν η πιο άγρια τρικυμία, φουσκώνει ολόγυρα τα κύματα και κάνει τη θάλασσα να μουγκρίζει, εκεί είναι γαλήνη και ησυχία. Από τη λεία και λαμπρή επιφάνεια του νερού ανεβαίνουν γλυκές ευωδιές και αντίλαλος από αγγελικές ψαλμωδίες. Πολλοί άξιοι δύτες που μαζεύουν κοράλλια ή ψαρεύουν σφουγγάρια, προσπάθησαν να κατέβουν και να δουν το ναυαγισμένο καράβι. Κανείς δεν τα κατάφερε. Η θάλασσα, πολύ βαθιά σ' αυτό το μέρος, φυλάει την Αγία Τράπεζα και τα λείψανα των Αγίων από κάθε βέβηλο μάτι. Όταν όμως θα ξαναπάρουμε την Πόλη, η Αγία Τράπεζα, που μένει στην άμμο του βυθού, θ' ανέβει στην επιφάνεια όπως ανεβαίνει ο δύτης. Θ αρμενίσει μόνη της κατά το Βυζάντιο και θα την πάρουμε από κει που θ' αράξει. Θα την ξαναφέρουμε στην Αγία Σοφία και με χαρούμενους ύμνους, θα την αφιερώσουμε πάλι στη Σοφία του Θεού. Τότε, μέσα στη Βασιλική που έχτισε ο μεγάλος Ιουστινιανός, θα λάμψουν πάλι τα μωσαϊκά, οι εικόνες των Αγίων, τα λόγια του Ευαγγελίου, και ο σταυρός θα ξαναφανεί πάνω από το μαρμάρινο τραπέζι που ξέπλυναν τα κύματα.

"ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΝ" όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη ξεκίνησαν να καταστρέφουν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Στην Αγία Σοφιά είχε καταφύγει πολύ λαός, κυρίως γυναικόπαιδα, για να αποφύγουν τον θάνατο. Όμως η παρουσία τους εκεί δεν τους έσωσε, καθώς φανατισμένοι από τους δερβίσηδες μωαμεθανοί μπήκαν στην εκκλησία και άρχισαν να σφάζουν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ο σωρός των πτωμάτων έφτασε τα δέκα μέτρα. Όταν μάλιστα ο Σουλτάνος Μωάμεθ προσπάθησε να μπει στο ναό το άλογο του σκόνταψε πάνω στα πτώματα, Με την οπλή του το άλογο άφησε ένα σημάδι στην κορυφή ενός στύλου, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Τις πιο πολλές εικόνες και τοιχογραφίες της Αγία Σοφιάς τις κατέστρεψαν οι Τούρκοι. Όταν, όμως, οι άπιστοι εισβολείς έφτασαν στον εξώστη - γυναικωνίτη και ένας τσαούσης (Τούρκος αξιωματικός) προσπάθησε με έναν πέλεκυ να καταστρέψει μια τοιχογραφία της Παναγίας που κρατά στα χέρια της τον Ιησού μωρό, έγινε το θαύμα ! Τη στιγμή που ο Τούρκος προσπάθησε να καταφέρει το πρώτο χτύπημα στην τοιχογραφία κεραυνοβολήθηκε κι έπεσε νεκρός. Τη θέση του πήρε ένας άλλος Τούρκος, αλλά την ίδια στιγμή κι εκείνος είχε την ίδια τύχη. Οι υπόλοιποι βάρβαροι πανικοβλήθηκαν απ' το πρωτόγνωρο γι΄ αυτούς θαύμα και γεμάτοι τρόμο, αλλά και σεβασμό εγκατέλειψαν την ανόσια προσπάθεια τους. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία σώζεται μέχρι σήμερα στον δεξιό εξώστη της Αγία Σοφιάς.


"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Βασιλική Εκκλησία, ένας ιερέας τελούσε τη Θεία Λειτουργία. Βλέποντας τους άπιστους να μπαίνουν, δε σκεπτόταν παρά πώς να σώσει από τη βεβήλωση τον ιερό άρτο και το πολύτιμο Αίμα του Χριστού. Ανέβηκε, λοιπόν, βιαστικός στον Άμβωνα, κρατώντας τ' Άγιο Δισκοπότηρο κι εξαφανίστηκε σε μια μικρή πόρτα. Την έκλεισε πίσω του, μα δυστυχώς οι Τούρκοι τον είχαν δει κι έτρεξαν να τον προφτάσουν. Όταν όμως έφθασαν στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η πόρτα, ξαφνιάστηκαν γιατί δεν είδαν παρά μόνο μια γυμνή, λεία επιφάνεια χωρίς το παραμικρό σημάδι ανοίγματος. Αγριεμένοι, προσπάθησαν να γκρεμίσουν τον τοίχο, αλλά έσπασαν τα όπλα τους, χωρίς να καταφέρουν τίποτε! -Ας φέρουν τους χτίστες του στρατού μας, αποφάσισε ο Σουλτάνος. Έτσι θα δούμε τι είναι πίσω απ' αυτόν τον τοίχο. Οι χτίστες ήρθαν με τα εργαλεία τους κι άρχισαν να χτυπούν τον τοίχο. Παρ' όλες τους τις προσπάθειες όμως, δεν μπόρεσαν ούτε να τον τρυπήσουν κι ομολόγησαν πως σίγουρα υπήρχε κάποιο τεχνικό μέσο, που τους ήταν άγνωστο. -Είστε ανίκανοι, φώναξε καταθυμωμένος ο Σουλτάνος και θα τιμωρηθείτε! Να φέρουν βυζαντινούς χτίστες! Τότε έφεραν βιαστικά όσους μπόρεσαν και απειλώντας τους με θάνατο, τους πρόσταζαν να ρίξουν αυτόν τον τοίχο! Μα, ούτε κι αυτοί δεν τα κατάφεραν! Γιατί, το θέλημα του Θεού, πιο δυνατό από κάθε ανθρώπινη δύναμη, κρατούσε αυτές τις πέτρες δεμένες γερά, για να προστατεύει τον ιερέα. Όλους αυτούς τους αιώνες, ο ιερέας αγρυπνεί, σφίγγοντας το δισκοπότηρο, που προστάτευσε από τους άπιστους! Μα, όταν θα ξαναπάρουμε την Πόλη, η πόρτα θα ξανανοίξει μόνη της, ο ιερέας θα βγει, θα ξαναμπεί στο ιερό και θα συνεχίσει τα λόγια της λειτουργίας, από κει ακριβώς που είχε σταματήσει!


Η Αγία Σοφία στη σημερινή της μορφή. Η εικόνα του ναού της Αγίας Σοφίας έχει αλλοιωθεί μετά τη προσθήκη 4 μιναρέδων στο εξωτερικό, που δείχνουν αταίριαστοι με το υπόλοιπο οικοδόμημα, Στο εσωτερικό ο χριστιανικός σταυρός αντικαταστάθηκε με το μουσουλμανικό μισοφέγγαρο. Τζάμια με χρωματιστό γυαλί τοποθετήθηκαν στα παράθυρα και οι μεγάλες κρεμαστές λάμπες λαδιού αντικαταστάθηκαν από μικρότερες. Τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κίτρινη μπογιά και γενικότερα όλη η εικόνα της εκκλησίας άλλαξε. Από την Άλωση του 1453 ως το 1934, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί και από το 1935 ως τις μέρες μας, λειτουργεί ως μουσείο. Η Αγία Σοφία ακόμη και στην παραμορφωμένη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, προκαλεί το θαυμασμό του επισκέπτη για το μεγαλειώδες αυτό έργο αλλά συγχρόνως και τη λύπη του για τις καταστροφές που έχει υποστεί το σημαντικότερο έργο του Βυζαντινού πολιτισμού και της Χριστιανοσύνης.


"Αγία Σοφία, το σύμβολο της ορθοδοξίας" Όμως, αν το Βυζάντιο ως πολιτική υπόσταση τερμάτισε τον ιστορικό του βίο, ο πολιτισμός του, έστω και χωρίς τη δόξα του παρελθόντος, επιβίωσε καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, εξακολούθησε να επηρεάζει τον πολιτισμό στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις κυριότερες συνιστώσες του νεοελληνικού πολιτισμού. Κορυφαίοι λόγιοι του Βυζαντίου, όπως ο Βησσαρίων ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης και τόσοι άλλοι, δίδαξαν την αρχαία ελληνική γλώσσα και τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς στα πανεπιστήμια της Ιταλίας και ένα πλήθος μαθητών τους από όλες τις χώρες της Ευρώπης μετέφεραν τα διδάγματα τους σε όλη την ήπειρο, ώστε ο ανθρωπισμός να γίνει πανευρωπαϊκό κίνημα και ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.